57437847 turismul religios in moldova

20
UNIVERSITATEA CRESTINA „DIMITRIE CANTEMIR” REFERAT MANAGEMENTUL TURISMULUI CULTURAL RELIGIOS Turismul religios in Moldova

Upload: rudei-ana

Post on 12-Aug-2015

125 views

Category:

Documents


5 download

TRANSCRIPT

Page 1: 57437847 Turismul Religios in Moldova

UNIVERSITATEA CRESTINA „DIMITRIE CANTEMIR”

REFERAT MANAGEMENTUL TURISMULUI CULTURAL RELIGIOS

Turismul religios in Moldova

FACULTATEA MANAGEMENTUL AFACERILOR IN TURISM

MARIN ALEXANDRU RADUCU MASTERAT ANUL 1

Page 2: 57437847 Turismul Religios in Moldova

Turismul religios in Moldova

Turismul de factură religioasă apare în Evul Mediu timpuriu şi mijlociu până în Epoca Renaşterii.

Turismul religios este acel tip de turism care are ca scop vizitarea edificiilor religioase cu implicaţii de ordin spiritual. Noţiunea de religios s-a dezvoltat de la întelegerea motivaţiilor turiştilor. Diferenţa între această formă de turism şi altele o constituie motivaţia religioasă a turiştilor.

Turismul religios continuă să aibă o pondere importantă în fluxul turistic total (26%), la nivel mondial, mărimea sa putând fi chiar mai mare dar înregistrarea numărului de turişti nefăcându-se foarteprecis, nu se cunoaşte numărul exact de turişti. În România în anul 2002, au fost în jur de 1.000.000 de turişti cu motivaţie religioasă.

Formele de manifestare ale turismului religios sunt diverse: - vizite la lacaşurile sfinte; - pelerinaje religioase; - tabere religioase pentru tineret.

El poate fi individual sau in grup organizat cum sunt pelerinajele şi taberele religioase. Se practică de o anumita categorie de personae si vizează atât promovarea valorilor culturale, cat si a celor spirituale. De aceea nu se poate face o distincţie netă între turismul cultural, referindu-ne la vizitarea edificiilor religioase, şi turismul religios

1. MĂNĂSTIREA VORONEŢ

Mânăstirea Voroneț este situată în satul cu același nume, la 36 km de Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai patru luni și jumătate ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Mănăstirea Voroneţ este socotită "Capela Sixtină a Orientului" pentru marea frescă de pe faţada de vest, numită "Judecata de apoi".

Page 3: 57437847 Turismul Religios in Moldova

Biserica face parte dintre puținele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care-și păstrează în mare măsură forma inițială

Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare. În scenele din altar artistul a urmărit să redea îndeosebi sensul teologal al imaginilor, realizând un ansamblu solemn, dar cu vădit caracter de monumentalitate. Printre aceste picturi de interior atrag atenția mai ales: Cina cea de Taină, Împărtășirea Apostolilor, Spălarea picioarelor (in altar), Ciclul patimilor și tabloul votiv al domnitorului Ștefan cel Mare (în naos).

Pictura exterioară a Voronețului, datând din timpul domniei lui Petru Rareș, este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești. Frescele se disting prin coloritul lor viu, apropiat de cel al naturii înconjurătoare și în care predomină verdele și albastrul, prin compoziția larg desfășurată a diferitelor scene.

2. MĂNĂSTIREA PUTNA

Page 4: 57437847 Turismul Religios in Moldova

Se găseşte în comuna Putna din jud. Suceava, un ţinut legendar al Bucovinei. Aflată la 72 km de "Cetatea de Scaun", este prima şi cea mai importantă ctitorie a Voievodui Ştefan cel Mare.

Mănăstirea a fost construită între 1466 şi 1469, în amintirea victoriei sale împotriva turcilor de la Chilia în 1465.

De-a lungul veacurilor Mănăstirea Putna a trecut prin numeroase încercări cu incendii, năvăliri şi ocupaţii străine, cutremure, însă acestea n-au putut întrerupe desfăşurarea vieţii monahale şi lauda neîncetată adusă lui Dumnezeu.

Mănăstirea Putna a fost şi important centru cultural-artistic, aici funcţionând un atelier de caligrafi şi miniaturişti, unul de broderie, şcoală de pregătire a pictorilor, zugravilor de biserici, precum şi academie teologică. În muzeul mănăstirii se păstrează o colecţie valoroasă de broderii executate în vremea lui Ştefan cel Mare, manuscrise, icoane şi opere de argintărie.

În zilele noastre complexul monahal reprezintă un loc predilect de pelerinaj a românilor de pretutindeni, un loc deosebit şi aducător de pace.

Aici se află una din marile necropole domneşti ale Moldovei. Aici fiind înmormântaţi: Ştefan cel Mare, Maria Voichiţa (ultima soţie a domintorului), Maria de Mangop, Bogdan cel Orb, Ştefăniţă-Vodă şi alţi urmaşi ai săi până la Petru Rareş.

3. . MĂNĂSTIREA SUCEVIŢA

Page 5: 57437847 Turismul Religios in Moldova

Mănăstirea Sucevita este situată la 18 km de Rădăuti (județul Suceava).Manastirea este construita în stilul arhitecturii moldovenești - îmbinare de

elemente de artă bizantină și gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova.

Arhitectura îmbină elemente de artă bizantină și gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici din lemn din Moldova. Pictura murală interioară și exterioară este de o mare valoare artistică, fiind o amplă narațiune biblică din Vechiul și Noul Testament.

În complexul cultural-artistic de la Mănăstirea Suceviţa, vizitatorul dornic de a cunoaşte arta medievală a sec. al XV-lea şi al XVI-lea găseşte, reunite, arhitectură religioasă, de apărare şi civilă, monastică, pictură, sculptură în lemn şi piatră, broderii, manuscrise miniate şi argintărie.

Biserica Învierii de la Mănăstirea Sucevița a fost inclusă în siturile care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO care sunt protejate.

4. MĂNĂSTIREA MOLDOVIŢA

Page 6: 57437847 Turismul Religios in Moldova

La 15 km. de satul Vama, înconjurată de munţii împăduriţi ai Bucovinei, se ridică mănăstirea Moldoviţa cu hramul Buna Vestire. Prima biserică de piatră a fost zidită sub domnia lui Alexandru cel Bun între 1402-1410, cu un întreg ansamblu de construcţii, având hramul Buna Vestire. Mănăstirea Moldoviţa a dăinuit până la sfârşitul sec.15, când s-a prăbuşit datorită unor alunecări de teren. Ruine se mai pot vedea şi azi la 500m de actuala construcţie. Voievodul Petru Rareş schimbă amplasamentul şi ridică noua biserică în 1532, tot cu hramul Buna Vestire. Este împrejmuită cu ziduri şi turnuri de apărare, dându-i aspectul de fortăreaţă. Pe ruinele fostelor locuinţe s-a ridicat clisarniţa (1610-1612), adică casa egumenească, de către episcopul Efrem de Rădăuţi, unde s-au păstrat odoarele bisericii şi s-a organizat o şcoală de copişti şi miniaturişti, loc de păstrare a tezaurului mănăstirii.

Arhitectura bisericii Mănăstirii Moldoviţa← - plan triconc ← - cu cinci încăperi despărţite de pereţi cu uşi pe mijloc ← - sistem de boltire separată la fiecare încăpere ← - chenarele ferestrelor şi uşilor sunt în arc frânt cu rozete în trifoi, de influenţă

gotică. ← - zidul de incintă are metereze deasupra drumului de străjaşi.

Pictura:

Page 7: 57437847 Turismul Religios in Moldova

- are un caracter realist şi narativ - realismul tratării personajelor, felul aşezării lor în cadrul respectiv dă viaţă scenelor. - figurile sunt judicios distribuite - siluetele  înalte şi elegante ale personajelor sunt în perfectă unitate cu arhitectura monumentului - pictura interioară este cea mai valoroasă, imaginile fiind mai umanizate şi mai tragice. (Cina cea de taină – din conca altarului)Pictura exterioară (1537):- cu imagini complexe şi o cromatică bogată - scene religioase şi scene istorice ( în pridvor Judecata de Apoi îl include pe ereticul Mohamed) - pe faţada sudică se pot admira:

o Imnul acatist şi Asediul Constantinopoluluio Rugul lui Moiseo Arborele lui Ieseuo se remarcă unitatea elementelor bizantine şi locale, interpretarea românească a

unor teme tradiţional bizantine. o tonalitatea cromatică este roşu-brun.

Mănăstirea Moldoviţa a fost un important centru cultural. Aici se copiau şi împodobeau cărţi bisericeşti precum şi manuscrise din sec. 15.Mănăstirea Moldoviţa păstrează obiecte de valoare ca: broderii, manuscrise, icoane, precum şi jilţul ctitorului Petru Rareş.În 1785 mănăstirea Moldoviţa este desfiinţată până în 1932-34, când se reia activitatea ca mănăstire de maici.Între 1954-1960 este restaurată şi înnoită: acoperişul este refăcut, fundaţiile şi soclu consolidate, zidurile, turnurile şi chiliile refăcute.Mănăstirea Moldoviţa se remarcă prin iconografie, stilul picturii şi tonalitatea cromatică. Biserica pictată a mănăstirii este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Page 8: 57437847 Turismul Religios in Moldova

5. MĂNĂSTIREA DRAGOMIRNA

Este situată la 15 km nord de Suceava.

Istoria mănăstirii începe în anul 1602 cu construirea bisericii mici din cimitir, închinată Sfinţilor Enoh, Ilie şi Ioan

Dincolo de frumuseţea peisajului, de neobişnuitul locului, ceea ce produce o impresie de neuitat, este eleganţa ciudată a monumentului, cu rigori geometrice de mare rafinament, cu o siluetă unică prin proporţiile şi unitatea volumului, dintre toate celelalte monumente moldoveneşti medievale. Probabil tocmai această unicitate a monumentului a atras încă de timpuriu atenţia specialiştilor, care după epocă şi împrejurări au enunţat judecăţi de valoare diferite, dar marcând întotdeauna profunda lui originalitate. Nicolae Iorga vorbea despre frumuseţea fără pereche a Dragomirnei, despre măreţia ei şi despre impresia totală pe care o face asupra privitorilor. Ansamblul de la Dragomirna, construit la graniţa dintre două veacuri, se situează la două etape ale stilului moldovenesc. Complexul de artă medievală mănăstirea Dragomirna, este compus din biserica mică sau a schitului, biserica mare, zidurile de apărare, vechea clădire a egumeniei, cele cinci turnuri, chiliile şi paraclisul.   

Deşi relativ bine consevată pictura Dragomirnei nu se păstreată integral. Chiar şi în naos şi altar acolo unde a fost completă, scene întregi sau numai detalii, s-au şters datorită condiţiilor prin care monumentul a trecut de-a lungul veacurilor. Aceasta face în parte imposibil reconstituirea tuturor înţelesurilor iconografice şi judecarea completă a stilului picturii. Deşi motivele şi elementele de sculptură în piatră, rânduite cu măiestrie mai peste tot în interiorul bisericii Dragomirna, adaugă acestui sfânt lăcaş valoare artistică deosebită, cu toate acestea ctitorul spre a-şi desăvârşi opera, a înveşmântat zidurile şi bolţile naosului şi altarului cu picturi în frescă.

Page 9: 57437847 Turismul Religios in Moldova

Ca şi în alte mănăstiri din ţară, mănăstirea Dragomirna a fost un puternic focar de cultură.

6. MANASTIREA HUMOR

Page 10: 57437847 Turismul Religios in Moldova

La o distanta de 5-6 km de oraselul Gura Humorului, in pitorescul sat Manastirea Humorului, Judetul Suceava, pe coama unei coline, inconjurata de arbori si pajisti, este asezata biserica manastirii Humor, una din cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc.

Sfantul locas se inalta la o distanta de vreo 300 de metri de ruinele unei mai vechi biserici manastiresti a crei constructie a fost realizata inca de pe vremea

lui Alexandru cel BunDin punct de vedere al arhitecturii, biserica manastirii Humorului se inscrie fara

ezitare in seria monumentelor specifice lui Petru Rares, adica aduna acele noutati proprii acestei vremi integrate tipului deja efinit in vremea exceptionalei dezvoltari de sub domnia Sfantului Stefan cel Mare.

Pictura interioara pastreza schema iconografica accentuand miscarea si umanismul expresiilor.

In camera mormintelor, bolta este acoperita cu scene din viata Sfintei Fecioare Maria. Sunt remarcabile icoanele de factura bizantina (sec. XVI), portretele ctitorilor

(firidele gropnitei) si pietrele de mormant.

Pictura exterioara vadeste pe deplin arta mesterului Toma - cele mai vechi fresce in aer liber din Bucovina,

Page 11: 57437847 Turismul Religios in Moldova

7. MANASTIREA ARBORE

Manastirea Arbore, aminteste in primul rand de ctitorul acesteia, Luca Arbore. Acesta a inceput ridicarea manastirii Arbore in luna aprilie a anului 1503,

Conceputa si construita intr-o forma simpla, pornind de la ideea unei biserici de tip longitudinal, te uimeste prin marea sa stilizare. Prelungirile zidurilor laterale legate printr-un lat arc semicircular, delimiteaza in exterior, pe fatada apuseana, o mare nisa, destinata, se pare, lacasului clopotelor.

La scurt timp dupa terminarea lucrarilor de la Arbore, la 8 septembrie, aceiasi mesteri au ridicat si la Reuseni pe locul unde se spune ca a fost taiat capul lui Bogdan Voda, ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare, aidoma bisericii de la Arbore.

Page 12: 57437847 Turismul Religios in Moldova

Dupa 38 de ani de la ridicarea bisericii Arbore, la initiativa Anei, sora lui Arbore, mai precis in anul 1541, se va realiza ansamblul de pictura interioara si exterioara. Ceea ce impresioneaza in mod deosebit in pictura bisericii este calitatea ei decorativa, coloritul cald si luminos, ritmul si eleganta extrema a siluetelor.

Intreaga pictura emana un aer de sinceritate, fiind unul dintre cele mai laice fenomene din arta medievala moldovenesca.

8. MANASTIREA BOGDANA

Inceputurile Manastirii Bogdana, cunoscuta sub denumirea de Biserica Sfantul Ierarh Nicolae, se pierd in negura vremurilor, in perioada de constituire a statului feudal

Page 13: 57437847 Turismul Religios in Moldova

moldovean. De-a lungul vremii, acest monument arhitectural de o frumusete aparte a indeplinit un rol istoric, religios si cultural deosebit.

Monument de arhitectura, biserica Sfantul Nicolae a fost zidita, de voievodul Bogdan Voda , ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru izbanda in lupetele ce le-a purtat pentru a pune bazele unui stat liber si independent la rasarit de Carpati, in Tara Moldovei.

Biserica Sfantul Nicolae este prima constructie religioasa de piatra din Moldova, care a fost pastrata in forma ei originala, nealterata pana astazi. Aceasta este considerata un adevarat document de nastere a arhitecturii nationale in Moldova.

Prin calitatile artistice, arhitecturale si decorative, Manastirea Bogdana este astazi unul din monumentele reprentative ale patrimoniului artistic si cultural ale Romaniei, fiind inclusa in patrimoniul UNESCO, dovedind o veche si adanca traire duhovniceasca a neamului nostru romanesc.

9. MANASTIREA SLATINA

Page 14: 57437847 Turismul Religios in Moldova

A fost sfinţită de mitropolitul Grigorie în 1558, 14 octombrie.

Edificiul central este biserica: înaltă, prelungă, cu abside laterale nemarcate în exterior.

.Manastirea a suferit de-a lungul vremurilor si a fost nevoie sa fie renovata sau reparata in mai multe randuri. Printre ctitorii care au reparat-o si innoit-o amintim: Vasile Lupu, Arhiereul Filaret Apamias (1821), Mitropolitul Veniamin Costache (1826 -1828), Mitropolitului Pimen al Moldovei (1932).

Biserica Slatina este printre cele mai mari din Moldova, in plan triconc alungit si potrivit traditiei arhitecturii moldovenesti, dar si a Bisericii Ortodoxe, spatiul interior este impartit in pridvor, pronaos, incaperea mormintelor, naos si altar.

Pictura veche din secolul al XVI-lea, realizata de pictori necunoscuti din Moldova, din pricina incendiilor prin care a trecut biserica s-a distrus, iar aceea din anul 1828 a fost in intregime refacuta. Frumos ornamentate si inscriptionate, lespezile funerare marcheaza mormintele domnitorului Alexandru Lapusneanu, al doamnei Ruxandra, precum si ale celor doua fiice, Teofana si Teodora.

Pe langa manastirile mentionate anterior mai putem adauga : Manastirea Sf. Ioan cel Nou, Manastirea Putna, Manastirea Rasca si Probota.

CONCLUZII:

Zona Moldovei dispune de un important potential turistic religios, reprezentat, cu prcadere, de manastiri si biserici.

In urma unui studiu realizat, pe baza de chestionare, in 2007, s-a ajuns la concluzia ca cele mai cunoscute manastiri sunt cele din nordul Moldovei: Putna, Voroneţ, Suceviţa.

Page 15: 57437847 Turismul Religios in Moldova

BIBLIOGRAFIE

1. VLASIE, Mihai. Drumuri spre mănăstiri : mic ghid al aaşezămintelor monahale din România, Editura Uranus, Bucuresti, 1992

2. www.geocities.com3. www.manastiribucovina.romaniaexplorer.com4. www.manastiri-bucovina.go.ro5. www.manastirea-putna.go.ro