52320414 indrumar pentru pregatirea examenului de licenta specializarea administrarea afacerilor cu...

58
ASPECTE METODOLOGICE 1. PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE LICENŢĂ Examenul de licenţă se pregăteşte cu mult timp înainte de finalizarea studiilor universitare. Dacă ar fi să ţinem cont de sfaturile absolvenţilor, am spune că examenul de licenţă se pregăteşte din prima zi de facultate. Fără a exagera însă, un student care a ajuns în anul II este lămurit în privinţa sistemului de lucru în facultate: un sistem mult mai liber decât în liceu – în sensul că nu mai trebuie “să îşi facă lecţiile” chiar în fiecare zi – dar care implică mai multă responsabilitate, căci trebuie să recupereze ceea ce nu a învăţat într-o zi. Dacă şi-a cumpărat Culegerea de programe analitice pentru specializarea pe care o urmează, poate să îşi dea seama de perspectivele privind disciplinele din anii următori şi conţinutul acestora. Nu este nevoie să îşi manifeste opţiunea pentru realizarea unei anumite lucrări de licenţă încă din anul II de studii, dar este bine să înceapă să se orienteze către un domeniu. 1.1. ELEMENTELE COMPONENTE ALE EXAMENULUI DE LICENŢĂ Examenul de licenţă se desfăşoară după metodologia proprie elaborată şi actualizată în fiecare an, în conformitate cu precizările Ministerului Educaţiei şi Cercetării la data respectivă. Examenul de licenţă propriu-zis cuprinde două probe distincte: o probă scrisă (eliminatorie) şi susţinerea publică a lucrării de licenţă. Examenul de licenţă este promovat dacă ambele probe (proba scrisă şi proba orală) sunt susţinute şi promovate în aceeaşi sesiune iar media aritmetica a notelor obţinute (media de promovare a examenului) este de cel puţin 6,00. Rezultatul la proba orală (desfăşurată în faţa unei comisii de licenţă) nu poate fi contestat. 1.1.1. Proba scrisă a examenului de licenţă Proba scrisă, intitulată Fundamente ale administrării afacerilor pentru specializarea Administrarea afacerilor (cu predare în limbile engleză şi franceză) şi Fundamente ale economiei întreprinderii pentru specializarea Economia întreprinderii (cu predare în limba germană), este axată, în principal, pe cunoştinţele dobândite pe parcursul anilor de studii la trei discipline de specialitate. Pentru specializarea Administrarea afacerilor (cu predare în limbile engleză şi franceză), cele trei discipline sunt: Economia întreprinderii Contabilitate financiară şi contabilitate managerială Analiză economico-financiară

Upload: adriana-filote

Post on 22-Jan-2016

29 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

ASPECTE METODOLOGICE 1.

PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE LICENŢĂ

Examenul de licenţă se pregăteşte cu mult timp înainte de finalizarea studiilor

universitare. Dacă ar fi să ţinem cont de sfaturile absolvenţilor, am spune că examenul de licenţă se pregăteşte din prima zi de facultate. Fără a exagera însă, un student care a ajuns în anul II este lămurit în privinţa sistemului de lucru în facultate: un sistem mult mai liber decât în liceu – în sensul că nu mai trebuie “să îşi facă lecţiile” chiar în fiecare zi – dar care implică mai multă responsabilitate, căci trebuie să recupereze ceea ce nu a învăţat într-o zi.

Dacă şi-a cumpărat Culegerea de programe analitice pentru specializarea pe care o urmează, poate să îşi dea seama de perspectivele privind disciplinele din anii următori şi conţinutul acestora. Nu este nevoie să îşi manifeste opţiunea pentru realizarea unei anumite lucrări de licenţă încă din anul II de studii, dar este bine să înceapă să se orienteze către un domeniu.

1.1. ELEMENTELE COMPONENTE ALE EXAMENULUI DE LICENŢĂ

Examenul de licenţă se desfăşoară după metodologia proprie elaborată şi actualizată în fiecare an, în conformitate cu precizările Ministerului Educaţiei şi Cercetării la data respectivă. Examenul de licenţă propriu-zis cuprinde două probe distincte: o probă scrisă (eliminatorie) şi susţinerea publică a lucrării de licenţă.

Examenul de licenţă este promovat dacă ambele probe (proba scrisă şi proba orală) sunt susţinute şi promovate în aceeaşi sesiune iar media aritmetica a notelor obţinute (media de promovare a examenului) este de cel puţin 6,00. Rezultatul la proba orală (desfăşurată în faţa unei comisii de licenţă) nu poate fi contestat.

1.1.1. Proba scrisă a examenului de licenţă

Proba scrisă, intitulată Fundamente ale administrării afacerilor pentru specializarea Administrarea afacerilor (cu predare în limbile engleză şi franceză) şi Fundamente ale economiei întreprinderii pentru specializarea Economia întreprinderii (cu predare în limba germană), este axată, în principal, pe cunoştinţele dobândite pe parcursul anilor de studii la trei discipline de specialitate.

Pentru specializarea Administrarea afacerilor (cu predare în limbile engleză şi franceză), cele trei discipline sunt:

Economia întreprinderii Contabilitate financiară şi contabilitate managerială Analiză economico-financiară

Page 2: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Pentru specializarea Economia întreprinderii (cu predare în limba germană), aceste discipline sunt următoarele:

Marketing Investiţii şi risc Management strategic

Examenul scris este sub formă de test grilă cu durata de trei ore, cuprinzând 40 de întrebări din cele trei discipline. Ponderea întrebărilor specifice unei discipline este dictată de ponderea numărului de ore alocate disciplinei în numărul total de ore. Întrebările au 5 variante de răspuns, dintre care o singură variantă este corectă. Exemple de teste grilă pentru proba scrisă sunt prezentate în capitolul 5 al acestui îndrumar.

1.1.2. Elaborarea şi susţinerea lucrării de licenţă

Elaborarea lucrării de licenţă presupune parcurgerea mai multor etape, dintre care prima, alegerea temei, este, în opinia noastră, cea mai importantă, deoarece această opţiune va determina orientarea cercetării Dvs. pe parcursul anului IV de studii şi poate chiar cariera profesională ulterioară. Detaliile tehnice şi practice privind alegerea temei şi a coordonatorului ştiinţific, elaborarea şi susţinerea lucrării este prezentată în mod detaliat în capitolul 3, Recomandări privind elaborarea lucrării de licenţă. Capitolul 2, Tematica lucrării de licenţă prezintă teme de lucrări de licenţă propuse de cadrele didactice titulare pentru specializarea Administrarea Afacerilor.

După obţinerea unei note de trecere la proba scrisă a examenului de licenţă, studentul va prezenta lucrarea de licenţă în faţa unei comisii de licenţă formate din cadre didactice titulare la specializarea respectivă. Nota de la proba orală este o medie aritmetică formată din evaluarea conducătorului ştiinţific şi notele membrilor comisiei de licenţă, care vor evalua capacitatea studentului de a prezenta sintetic rezultatele cercetării şi de a răspunde întrebărilor legate de tema care a făcut obiectul studiului.

1.2. PROCEDURA DE ÎNSCRIERE LA EXAMENUL DE LICENŢĂ Principalele etape pe care le putem delimita în procesul înscrierii la examenul de

licenţă sunt următoarele:

1.2.1. Alegerea temei şi contactarea cadrului didactic care va fi conducătorul ştiinţific al lucrării de licenţă. Este bine ca alegerea temei să aibă loc în semestrul II al anului III de studiu.

Se impun câteva precizări metodologice privind alegerea temei lucrării de diplomă şi a conducătorului ştiinţific:

Nu este obligatorie alegerea uneia dintre temele propuse de cadrul didactic. În funcţie de propriile domenii de interes, de experienţa câştigată pe parcursul perioadelor de stagiu sau de curiozitatea stârnită de evoluţia anumitor fenomene economico-sociale semnalate în presă sau constatate de ei, studenţii pot propune, de comun acord cu profesorul coordonator, şi alte teme de cercetare care să facă obiectul lucrării de licenţă.

Un cadru didactic poate coordona un număr de 7 - 14 lucrări de licenţă. De aceea, vă recomandăm să vă decideţi cât mai repede asupra domeniului Dvs. de interes şi să contactaţi din timp conducătorul ştiinţific pentru a face toate demersurile necesare.

Page 3: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Studenţii care, până la începutul semestrului I din anul IV de studii, nu şi-au ales tema pentru lucrarea de licenţă, vor fi repartizaţi unor conducători ştiinţifici în funcţie de locurile rămase disponibile.

Un cadru didactic poate refuza cererea unui student de a-i fi conducător ştiinţific în următoarele situaţii: are deja în îndrumare numărul maxim de lucrări de licenţă; tema propusă de student nu se încadrează în respectivul domeniu de specializare; motivarea studentului pentru alegerea unei anumite teme nu este convingătoare.

1.2.2. Depunerea cererii pentru aprobarea temei alese la secretariatul facultăţii. În vederea susţinerii examenului de licenţă, studenţii au obligaţia de a depune la

secretariatul facultăţii o cerere pentru aprobarea temei lucrării de licenţă în semestrul II al anului III de studii.

În mod excepţional, se poate aproba ca limită maximă, data de 30 octombrie (semestrul I al anului IV de studii), astfel încât să rămână un interval de 10 luni de la depunerea cererii şi până la susţinerea lucrării de licenţă. Depăşirea acestui termen atrage după sine imposibilitatea susţinerii examenului de licenţă la sfârşitul anului IV de studii.

Cererea este tipizată şi poate fi ridicată de la secretariatul facultăţii sau preluată de pe site-ul facultăţii (www.sels.ase.ro). Această cerere1 va cuprinde titlul lucrării de licenţă, numele cadrului didactic coordonator şi avizul favorabil al acestuia. Precizăm că, în mod excepţional, titlul lucrării poate fi modificat (o singură dată), doar cu acordul cadrului didactic coordonator. Odată făcută opţiunea cu privire la cadrul didactic coordonator, acesta nu poate fi înlocuit decât în caz de forţă majoră.

1.2.3. Înscrierea la examenul de licenţă Înscrierea la examenul de licenţă se realizează în perioada comunicată de

secretariatul Facultăţii de Studii Economice în Limbi Străine, după încheierea sesiunii de examene din luna iunie.

Dacă, din motive obiective, un absolvent nu poate susţine examenul de licenţă în anul absolvirii, poate face acest lucru în sesiunea următoare. Amânarea cu mai mult de 3 ani a susţinerii examenului de licenţă atrage după sine pierderea acestui drept. Au dreptul de a participa la examenul de licenţă absolvenţii anului IV de studii integralişti, cu media anilor de studii minim 6,00. Ambele probe ale examenului de licenţă sunt eliminatorii.

Examenul de licenţă este promovat dacă ambele probe (proba scrisă şi proba orală) sunt susţinute şi promovate în aceeaşi sesiune, iar media aritmetică a notelor acordate acestora (media de promovare a examenului) este minim 6,00.

1 Conform modelului prezentat la pagina 24, capitolul 3 al prezentului îndrumar

Page 4: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

1.3. DOCUMENTELE NECESARE PENTRU ÎNSCRIEREA LA EXAMENUL DE LICENŢĂ

Absolventul are toate documentele necesare înscrierii la examenul de licenţă în dosarul personal existent la secretariatul facultăţii, depus la admitere. Dacă pe parcursul anilor de studii aţi solicitat eliberarea vreunuia dintre acte pe termen scurt, vă recomandăm să verificaţi dacă în acest dosar există:

diploma de bacalaureat şi foaia matricolă ( în original) şi certificatul de naştere (în copie legalizată)

Înscrierea se face la secretariatul facultăţii, în baza următoarelor documente: cerere - tip prin care se solicită participarea la examenul de licenţă respectiv,

conform modelului prezentat mai jos; 2 fotografii tip paşaport; 2 exemplare ale lucrării de diplomă; pentru absolvenţii formei de învăţământ cu taxă, se va anexa chitanţa de achitare

a taxei pentru susţinerea examenului de licenţă.

Domnule Decan,

Subsemnatul / subsemnata ............................................................, absolvent(ă) a specializării ................................................... cu predare în limba ............................., promoţia ................, grupa ........., solicit aprobarea participării la examenul de licenţă organizat de Facultatea de Studii Economice în Limbi Străine în sesiunea ...................... şi susţinerea lucrării de licenţă cu titlul .................................................... ..............................................................................................................., conducător ştiinţific: ............................................................................

Vă mulţumesc, [Data] [Semnătura absolvent] Date de contact: Adresa:.................................................................................................... Telefon:..................................... Mobil: ................................................ E-mail: ................................................................................................... Loc de muncă: ........................................................................................ Poziţia: ...................................................................................................

Figura nr. 1. Model de cerere de înscriere la examenul de licenţă

Page 5: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

TEMATICA LUCRĂRILOR DE LICENŢĂ

2. PENTRU SPECIALIZAREA ADMINISTRAREA AFACERILOR

CU PREDARE ÎN LIMBA ENGLEZĂ - SESIUNEA 2005 -

Disciplina: ACCOUNTING Coordonator: Prof. univ. dr. Mihaela DUMITRANA

Study of the Romanian Accounting System Evolution. Analysis of the Generally Accepted Accounting Principles. Economic and Legal Study of the Financial and Operational Leasing. Models for Establishing the Global Result and Analytical Results of a Company. Transition from the European Profit and Loss Account Model to the Anglo-Saxon Account Model. Comparative Study of Revenues and Expenses: Nature and Functions. Study on Preparing and Analyzing a Balance Sheet of a Trade Company. Managerial Accounting Organization Model of a Trade Company. Cost in a Company’s Management. Partial Costs and Controlling.

Coordonator: Prof. univ. dr. Adriana DUŢESCU Implementation of IFRS 1: The First Time Adoption of International Financial Reporting Standards- A “SWOT” Financial Analysis. Financial Reporting and Natural Environment Preservation-Romanian Study Case. Financial Reporting and Natural Environment Preservation-European Practice. Prospective Views and Controversial Issues Concerning Financial Reporting Framework for Small and Medium Enterprises – a Romanian Study Case. Prospective Views and Controversial Issues Concerning Financial Reporting Framework for Small and Medium Enterprises – an International Study Case. Financial Instruments Disclosure – a Controversial Issue in Europe and in North America. Financial Reporting Framework for Fixed Assets: Strategies and Concepts, Techniques of Recognition and Measurement, Forecasting and Analysis – a Romanian / International Study Case. Financial Reporting Framework for Current Assets: Strategies and Concepts, Techniques of Recognition and Measurement, Forecasting and Analysis - a Romanian / International Study Case. Financial Reporting Framework for Operating Liabilities: Strategies and Concepts, Techniques of Recognition and Measurement, Forecasting and Analysis - a Romanian / International Study Case.

Page 6: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Financial Reporting Framework for Non-Operating Liabilities: Strategies and Concepts, Techniques of Recognition and Measurement, Forecasting and Analysis - a Romanian / International Study Case. Financial Reporting Framework for Equity: Strategies and Concepts, Techniques of Recognition and Measurement, Forecasting and Analysis - a Romanian / International Study Case. Financial Reporting Framework for Retained Earnings: Strategies and Concepts, Techniques of Recognition and Measurement, Forecasting and Analysis - a Romanian/International Study Case. Financial Reporting Framework for Employees Benefits: Strategies and Concepts, Techniques of Recognition and Measurement, Forecasting and Analysis - a Romanian/International Study Case. Auditor Opinion and Listed Shares’ Market Price Volatility. Globalization of Financial and Auditing Services: What’s Next? – a Study Case. Accountancy's Role in Today’s Global World – Strategy, Organization, Scope, Benefits, Criticism and Physiological Outcomes. The Accounting & Audit Profession in Romania – a Study Case.

Disciplina: BANKING OPERATIONS AND TECHNIQUES Coordonator: Conf. univ. dr. Ilie ŞIMON

The Letter of Credit - Payment Method in the International Transactions. Foreign Exchange Market in Romania. Banking Performances - Ways of Optimization. Automatized Banking Services. Insuring and Guaranteeing the Export Credit. Foreign Exchange Arbitration. Monetary Policy Instruments of the National Bank of Romania and Their Influence on the Economy. The National Bank of Romania and Its Role in the Banking System. Money Services: The Cheque and Its Process in Romania. Money Services: Remittance by Post. Banks and Their Activity Regarding the Loans. Banks and Lending: The Prudential Measures of the National Bank of Romania. International Trade: The International Sales Contract. Banker - Customer Relationship. Managing the Banking Risks. The Banking Guarantee. Instruments and Methods of Payment: Bill of Exchange, Promissory Note, Cheque, Credit / Debit Cards. Clearing Houses. Financing the International Transactions: Short Term Techniques. Financing the International Transactions: Medium and Long Term Techniques.

Page 7: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Financing the International Transactions: Supplier / Buyer Credit. Financing the International Transactions: Special Techniques (Leasing, Forfeiting, Factoring).

Coordonator: Asist. univ. drd. Alina Mihaela DIMA The Romanian Banking System - Recent Developments and Perspectives. The Romanian Financial and Banking Perspectives in the Context of EU Enlargement. The Eurosystem and the Federal Reserve System Compared: Common and Different Points. Banking in Central and Eastern Europe: The Consequences of Enlargement. The Banking System in European Union: New Challenges after Enlargement. The European Central Bank: The Model of Central Banking. The Modern Banking Services Performed by Romanian Banks. The Modern Banking Services: The Cards. The Modern Banking Services: Electronic Banking. The Mortgage Credit. The Evolution of the Romanian Market. Leasing in Practice. How to Obtain Long and Medium Term Finance. Leasing in Romania: New Challenges. Short-Term Finance for Exporters: Factoring. Medium and Long Term Finance for Exporters: Forfeiting. Credit Analysis. Theory and Practice. International Financial Institutions and Their Role for the Romanian Banking System. Non-Reimbursable Funds for the Financement of the Projects. How to Obtain Funding for an Investment Project. Methods of Payment. Letter of Credit. Risk Management for Electronic Banking.

Disciplina: ECONOMICS Coordonator: Prof. univ. dr. Marta Christina SUCIU

New Economics and Knowledge-Based Society. Promotion of Knowledge-Based Economy on National & International Level (Knowledge Europe, World Bank-as Knowledge Bank, Innovation Europe etc.) Consumer in New Economics and Knowledge-Based Society. Consumer’s Behavior in Cyberspace Producer in New Economics and Knowledge-Based Society. Producer’s Behavior in Cyberspace Knowledge and Its Role in Knowledge-Based Society. The Value Chain Based on Knowledge. Sustainable Development and Development Policies Based on Knowledge The Economics of Education and Investment in Education. Human Capital and Investment in Human Capital Work in Knowledge-Based Economics. Activities Based on Knowledge, Competencies Management, Career Management and Development

Page 8: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Intellectual Capital as a Source of a Competitive Sustainable Advantage for Knowledge-Based Organizations Intangible Resources and Management of Intangible Resources. Knowledge-Based Organizations and Knowledge & Competencies Management at the Organizational Level Competitive Intelligence and Intelligent Strategies in a Knowledge-Based Society. Intelligent Agents and the Corresponding Infrastructure for a Knowledge-Based Economy. Knowledge Networks The Creative Economy and The Economic Creativity Index. The Economics of Ideas and Intellectual Property. An Economic Approach

Disciplina: FINANCIAL AND ECONOMIC ANALYSIS Coordonator: Prof. univ. dr. Dan Dumitru POPESCU Analysis of the Company's Turnover. Analysis of the Break-even Point of the Company. Analysis of the Financial Ratios of the Company. Analysis of the Costs of the Company. Analysis of the Market Share of the Company. The Profit Analysis of the Company. Financial Analysis in Bankruptcy Prediction Industry Financial Analysis. A case Study ..... Financial Analysis and Business Valuation. A case Study ... Income Approach in Business and Intangible Assets Valuation Comparison Approach in Business Analysis and Valuation. Company analysis based on creating value indicators

Coordonator: Conf. univ. dr. Ion ANGHEL Financial Analysis in Bankruptcy Prediction Industry Financial Analysis. A case Study ..... Financial Analysis and Business Valuation. A case Study... Income Approach in Business and Intangible Assets Valuation Comparison Approach in Business Analysis and Valuation. Company analysis based on creating value indicators Financial Analysis in Bankruptcy Prediction

Disciplina: HUMAN RESOURCES MANAGEMENT Coordonator: Prof. univ. dr. Lavinia RAŞCĂ

New Trends in Human Resources Management and Employees’ Motivation at Company “X”. Integrating Human Resources in the Business Plan at company “X”. The Role of Human Resources Management in Improving Organizational Performance at company “X”. Recruitment and Selection – Suggestions for Improvement at Company “X”.

Page 9: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

The Importance of Career Development for the Performance of the Organization at Company “X”. The Implementation of the Human Resources Strategy at Company “X”. Fair Compensation Methods and Strategy Implementation at Company “X”. Factors of Success in Developing and Implementing the Training Plan in the Organization at company “X”. The Role of Performance Appraisal and Review in Motivating and Developing the Employees at Company “X”. How to Create and Develop Effective Teams at Company “X”.

Disciplina: INTERNATIONAL FINANCE Coordonator: Prof. univ. dr. Dumitru BADEA I.M.F. - First Rank International Financial Institution. The Role of the World Bank in Financing Development and Reconstruction. The Role of EBRD in Financing Investments. The Role of EBRD in Financing Development in East European Countries. The EBRD Relation with "X" Country. The Euro and Its Impact on the Financial Domains. The Euro and Its Impact on the Credit and Monetary Policies. The Euro and Its Impact on the Monetary and Financial Markets. The Euro Impact on the Relations between Banks and Their Clients. The EMU and Euro Impacts on the European Trade. The Competition between Euro and USA Dollar like an Economic - Financial Challenge. Ways of Improving the Payment Balance by using L/CS. Ways of Improving the Balance of International Market by Using Guaranteed Cash against Document Payments.

Disciplina: INSUANCE AND REINSURANCE Coordonator: Prof. univ. dr. Dumitru BADEA

The Life Insurance - A Real Challenge on the Romanian Market. Romanian Insurance in the European Context. Romanian Insurance and Reinsurance Market. Property Insurance. Marine Insurance. Aviation Insurance. Financial Insurance. Personal Insurance, Other than Life. Liability Insurance. Forms and Methods of Insurance.

Page 10: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Disciplina: INVESTMENT AND RISK Coordonator: Prof. univ. dr. Maria DIMITRIU

Feasibility Study for an Investment Project Financed by a Bank Loan. Economic and Financial Assessment of Investment Projects. Investment and Financial Curves. Estimating the Discount Factors. Evaluation of Investment Portfolios. Evaluating the Investment Risk. Evaluating the Financial Activity Risk. Banking Resources Management. Investment Processes – Models and Simulation. Expert Systems for Evaluating Investment Processes. Derivatives Used for the Management of the Exchange Rate Risk. Investment Efficiency in a Company’s Development Process. Non-Performant Credits Management and Analysis. Methods for the Investment Risk Evaluation. Methods for Evaluating, Managing and Use of Stock Exchange Index. Models for Exchange Market Rating Used in the Romanian Banking System. Methods for Managing the Portfolio Risk. Evaluating an Insurance Company’s Portfolio. Determination of Aggregate Rates for Evaluation of Financial Systems. Models for Investment Risk. Investment’s Role in Macroeconomic Models. Evaluation of Risks and Efficiency at the Equilibrium Point and Study of the Capital Market Line. Long Term Investment Planning. Payment Instruments Used in International Trade and Their Influence on Delays and Money Transfer Management. E-Investments. Investment Banking. Credit Risk Management. Investment Funding and Capital Cost.

Disciplina: LAW Coordonator: Prof. univ. dr. Cornelia LEFTER

Communitary Institutions. Communitary Monetary System. The Juridical Regime of Companies in Communitary Law. The Freedom of Circulation of Goods in the Communitary Space.

Page 11: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

The Freedom of Circulation of Persons in the Communitary Space. The Freedom of Circulation of Capitals in the Communitary Space. The Freedom of Circulation of Services in the Communitary Space. The Juridical Regime of Limited Liability Companies in the Romanian Law and in Compared Law. The Juridical Regime of Stock Companies in the Romanian Law and in Compared Law. The Juridical Regime of Titles of Credit in the Romanian Law and in Compared Law. Special Commercial Contracts in the Romanian Law and in Compared Law.

Disciplina: MANAGEMENT Coordonator: Prof. univ. dr. Ion NĂFTĂNĂILĂ

Possibilities of Improving the Logistical System of the X Company. Contextual Management - Opportunities and Limits. Strategies of Increasing the Competitiveness of the manufacturing System at the X Company. Project Management Applied to Marketing. Project Management Applied in Developing New Products. Integrated Management Concerning X Company. Possibilities of Applying the Theory of Constraints in Increasing the Performance of the X Company. Computer - Assisted Drawing of the Business Plan. Using Microsoft Project 2000 in Planing and Developing a Promotion Campaign. Material Resources Management Applied to the X Company. Possibilities of Applying TQM in Pre- and Post-Certification Phases. Virtual Business Development Centre.

Disciplina: MARKETING Coordonatori: Prof. univ. dr. Iacob CĂTOIU, Conf. univ. dr Carmen BĂLAN

Marketing research on the buying and non-buying motivation for the product…. Marketing research on the buying habbits of the product … in the city/country…. Marketing research on the buying on the satisfaction on the customers of the company…. Designing the marketing plan for the company… for the period…. Analysis of the marketing portfolio. Case study: Company…..… Designing the marketing strategies of the Company…. Marketing research on the buying behavior of the customenrs for the product… Designing the product strategy of the company… Designing the distribution strategy of the company… Designing the logistics system of the company… Designing the integrate marketing communication of the company…

Page 12: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Disciplina: NEGOTIATING TECHNIQUES Coordonator: Lect. univ. drd. Simona PODGOREANU

Strategy and Tactics of Distributive Negotiation and Their Usage at Company “X”. Strategy and Tactics of Integrative Negotiation and Their Usage at Company “X”. The Manager as a Mediator. The Mediation Process at Company “X”. Managing Conflict Through Negotiation at Company “X”. Ethics in Negotiation: The Ethics and Profitability in Bluffing in Business. Negotiating from a Weak Position. Analysis of the Negotiation Process at Company ”X”. Analysis of the Communication Process at Company ”X”. Team and Group Negotiations at Company ”X”. Managing Difficult Negotiation Situations at Company ”X”. Global Negotiations: the Dynamics of International Business Negotiations.

Disciplina: QUALITY MANAGEMENT Coordonator: Prof. dr. Constantin BRĂTIANU

EU Quality Requirements and Their Influence on Company's Competitiveness. Analysis of Quality Policies and Strategies. Case Study at Company ... Implementation of a Quality Management System ISO 9000:2000. Case Study at Company .... Improvement of the Quality Management System. Case Study at Company ... Implementation of a TQM Model. Case Study at Company .... Quality Certification of a Company - Client Oriented Tool. Case Study at Company .... Basic Principles and Critical Issues in Implementing a TQM European Model. Case Study at Company .... An Economic Approach of the Quality. Case Study at Company .... Using the Quality Management Methods and Tools. Case Study at Company .... Implementation of an Integrated System Quality - Environment - Security. Case Study at Company ....

Page 13: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

RECOMANDĂRI PRIVIND ELABORAREA

3. LUCRĂRII DE LICENŢĂ

Se poate folosi prilejul tezei (...) pentru a recupera sensul pozitiv şi progresiv al studiului, înţeles nu ca o colecţie de noţiuni, ci ca o elaborare critică a unei experienţe, ca achiziţie a unei capacităţi (bună pentru viaţa viitoare) de a identifica problemele, a le aborda cu metodă, a le expune potrivit unor anumite tehnici de comunicare.

Umberto ECO2

Prezentul capitol se doreşte a fi un ghid în vederea elaborării lucrării de licenţă, definind totodată o serie de norme de redactare specifice. Astfel, în paginile următoare veţi afla:

ce se înţelege prin lucrare de licenţă, cum să alegeţi subiectul şi cum să organizaţi timpul de lucru, cum să conduceţi o cercetare bibliografică, cum să organizaţi materialul pe care îl reperaţi, cum să redactaţi şi să prezentaţi materialul elaborat.

Dacă pentru primele patru etape nu există reguli stricte, în ceea ce priveşte redactarea lucrării, au fost elaborate o serie de standarde, specifice articolelor şi comunicărilor ştiinţifice.

3.1. CE ESTE O LUCRARE DE LICENŢĂ? O lucrare de licenţă este un proiect de cercetare, având o dimensiune medie de

80 - 90 de pagini tehnoredactate, în care studentul tratează o problemă din domeniul de specialitate în care vrea să îşi ia licenţa.

Lucrarea de licenţă este, alături de proba scrisă, o componentă indispensabilă pentru obţinerea licenţei în economie. În urma obţinerii unei note de trecere la proba scrisă, studentul prezintă proiectul în faţa unei comisii de licenţă. Lucrarea va fi însoţită de un referat al conducătorului ştiinţific (profesorul care coordonează lucrarea) şi / sau a coreferentului, care aduce aprecieri sau eventuale obiecţii referitoare la calitatea muncii candidatului. În urma prezentării lucrării, se declanşează o discuţie pe marginea subiectului abordat între membrii comisiei şi candidat. Din evaluarea conducătorului ştiinţific, care evidenţiază calităţile şi / sau deficienţele lucrării scrise, şi din capacitatea candidatului de a susţine opiniile exprimate în scris, comisia de licenţă stabileşte o evaluare globală, reprezentând o medie a notelor acordate de fiecare membru al comisiei. 2 Umberto ECO, Come si fa una tesi di laurea, Bompiani, Roma, 1997, pag. 6

Page 14: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Poate unii dintre cei care citesc aceste rânduri se întreabă care este utilitatea acestui examen de licenţă. Este un examen care vă apropie de exerciţiul profesiei, certificând un anumit nivel al cunoştinţelor economice şi capacitatea de a învăţa şi de a profesa în domeniul de competenţă ales.

Lucrarea de licenţă trebuie să aducă o notă de originalitate în domeniu. La finalizarea studiilor universitare, se realizează în general lucrări de compilaţie, mai rar teze de cercetare, care de obicei sunt rezervate nivelului doctoral. Într-o lucrare de compilaţie, studentul demonstrează că şi-a format o viziune asupra celei mai mari părţi a literaturii existente în domeniu şi că este capabil să o expună în mod coerent şi clar, realizând corelaţii între diferitele puncte de vedere existente, oferind astfel o perspectivă utilă din punct de vedere informativ pentru un specialist al ramurii dar care nu a aprofundat problema particulară studiată.

Abordarea recomandată în realizarea lucrării de licenţă este aceea a studiului sistematic, câteva ore pe zi, astfel încât lucrarea rezultantă să ofere autorului satisfacţie intelectuală şi să aibă utilitate profesională şi după absolvirea studiilor. Lucrarea de licenţă poate fi începutul unei cercetări mai ample, care va continua în anii următori, sau poate reprezenta primii paşi în cariera profesională aleasă.

În fapt, elaborarea unei lucrări de licenţă presupune o serie de aspecte extrem de utile în viaţa profesională, indiferent de domeniu, anume:

identificarea unui subiect precis, colectarea documentelor despre acel subiect, ordonarea acestor documente, reexaminarea temei în lumina documentelor adunate, găsirea unei forme organice pentru ansamblul reflecţiilor precedente, redactarea lucrării astfel încât cititorul să înţeleagă mesajul transmis şi să fie

capabil, la nevoie, să ajungă la aceleaşi documente spre a relua subiectul pe cont propriu.

A redacta o lucrare de licenţă înseamnă, deci, a învăţa să pui ordine în propriile idei şi a aranja datele, este o experienţă de muncă metodică, ce presupune realizarea unui studiu util şi altora. Astfel, nu este esenţial subiectul lucrării, cât experienţa pe care realizarea ei o presupune.

În alegerea subiectului lucrării de diplomă, există o serie de propuneri venite din partea profesorilor (vezi capitolul 3 al prezentei lucrări), însă este recomandabil ca tema de cercetare să fie propusă chiar de Dvs., motivat(ă) şi interesat(ă) fiind de un anumit domeniu de studiu. Această temă va trebui să fie aprobată de un cadru didactic îndrumător de lucrare.

În alegerea subiectului ce urmează a fi tratat, recomandăm următoarele: tema să corespundă intereselor Dvs.: să fie legată de disciplinele de specialitate studiate, de lecturile Dvs. în domeniu, de actualitatea economico-socială, sursele de documentare să fie reperabile şi accesibile Dvs., sursele de documentare să fie manevrabile, inteligibile şi accesibile din punct de vedere cultural, metodologia cercetării să fie adecvată experienţei Dvs.

Aceste patru argumente în alegerea temei lucrării se pot rezuma în recomandarea de a vă alege un subiect pe care sunteţi capabil(ă) să îl dezvoltaţi în conformitate cu exigenţele universitare.

Page 15: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

De asemenea, alegerea conducătorului ştiinţific nu trebuie să se bazeze pe simpatii, ci pe criterii profesionale. În cazul unei abordări pluridisciplinare, este posibil, chiar recomandabil, să existe un co-referent, care să asigure o coordonare adecvată a redactării lucrării.

3.2. ALEGEREA TEMEI LUCRĂRII DE LICENŢĂ Prima tentaţie ar putea fi aceea de a realiza o lucrare de licenţă în care să vorbiţi

despre multe lucruri. Este totuşi recomandabilă abordarea sistemică, exhaustivă a temei alese. Astfel, este de preferat un subiect mai restrictiv, dar abordabil, de tipul "Aspecte ale politicii de selecţie şi recrutare a resurselor umane în cadrul companiei ..." unei teme de tipul "Managementul resurselor umane în România".

O abordare panoramică şi prea vastă poate conduce la omisiuni şi la subiecte de polemică (şi de divagaţie) cu membrii comisiei de licenţă. Dacă însă vă veţi limita la a cerceta extrem de serios pe marginea unei teme foarte precis definite, veţi avea şansa de a controla un material necunoscut majorităţii comisiei şi auditoriului.

În ceea ce priveşte caracterul aplicativ al lucrării, majoritatea lucrărilor de licenţă din domeniul economic au o parte practică, concretizată într-un studiu de caz sau o cercetare empirică. Este posibil, în anumite cazuri, să se realizeze o cercetare fundamentală, care să abordeze o problemă abstractă şi eventual să aibă drept scop elaborarea unui model. Totuşi, dat fiind profilul specializării Dvs., este recomandabil să existe o ilustrare practică a conceptelor analizate.

O întrebare frecventă în ceea ce priveşte lucrarea de diplomă este aceea privind intervalul de timp necesar redactării. În funcţie de autor şi de metodele de lucru folosite, aceasta variază de la şase luni la un an sau chiar mai mult. Perioada de elaborarea poate fi chiar mai scurtă, cu condiţia să fi realizat o documentare prealabilă aprofundată.

Este ideal să vă orientaţi spre un anumit domeniu încă de la începutul anului III de studii, sau chiar mai devreme. Este momentul în care v-aţi familiarizat deja cu disciplinele fundamentale şi începe aprofundarea domeniului de specializare. Cu cât alegerea subiectului şi discutarea lui cu profesorul coordonator este mai timpurie, cu atât se elimină riscul de a alege o diciplină sau o temă care nu vi se potrivesc, pentru care nu găsiţi suficiente surse de documentare sau pentru care este imposibil să găsiţi un corespondent practic.

Conducătorul ştiinţific joacă un rol foarte important în stabilirea reperelor studiului şi în evaluarea rezultatelor preliminare, deci, în măsura posibilului, este recomandabil să păstraţi o legătură foarte strânsă cu acesta pe tot parcursul perioadei de elaborare a lucrării. De asemenea, din discuţia preliminară legată de tema pe care doriţi să o abordaţi şi metodologia de cercetare pe care o propuneţi, acesta va putea estima capacitatea dvs. de a trata subiectul respectiv.

Un cadru didactic poate îndruma între 7 şi 14 lucrări de licenţă pe an, fapt ce poate constitui un alt motiv de a vă orienta spre un anumit domeniu din timp, astfel încât să puteţi realiza ceea ce vă propuneţi. Conducătorul ştiinţific poate fi oricare dintre cadrele didactice care predau la specializarea pe care o urmaţi. În cazul tinerelor cadre didactice, lucrarea poate fi coordonată în tandem cu titularul de curs. Contactul permanent cu cadrul didactic de la seminar vă asigură o mai bună monitorizare.

Page 16: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

În momentul în care v-aţi hotărât asupra subiectului pe care îl veţi trata, depuneţi o cerere la secretariatul facultăţii, conform modelului prezentat în continuare (vezi Figura nr. 2). Modelul de cerere este disponibil şi pe Internet, pe pagina www.sels.ase.ro. Înainte de a depune cererea la secretariat, trebuie să obţineţi acordul scris al profesorului coordonator. Această cerere trebuie depusă cu minimum nouă luni înainte de susţinerea examenului de licenţă.

Dacă, din motive obiective, vă veţi afla în imposibilitatea de a realiza cercetarea temei respective, puteţi schimba, o singură dată, titlul propus, fără a schimba însă coordonatorul ştiinţific.

Avizul conducătorului ştiinţific [ data şi semnătura ]

Domnule Decan,

Subsemnatul / Subsemnata .............…………......………………………, student(ă) al / a Facultăţii de Studii Economice în Limbi Străine, specializarea………........................................ - cu predare în limba …………, anul … de studii, seria …, grupa …, vă rog să-mi aprobaţi ca temă pentru lucrarea de licenţă .....................………..................…………………………... având coordonator ştiinţific pe Dl. / Dna Prof. ………………………………..

Vă mulţumesc,

[ Data ] [ Semnătura studentului / studentei ]

Domnului Decan al Facultăţii de Studii Economice în Limbi Străine

Figura nr. 2. Model de cerere de aprobare a temei lucrării de licenţă

În afară de înregistrarea formală a temei cercetate, vă recomandăm să stabiliţi, de comun acord cu conducătorul ştiinţific, un calendar de lucru, care să prevadă întâlniri cel puţin o dată pe lună pentru a-i prezenta felul în care progresaţi în cercetarea Dvs. Imediat după stabilirea temei este recomandabil să elaboraţi planul lucrării, chiar dacă pentru început va fi doar o schiţă. Această organizare vă va permite să fixaţi câteva repere în vederea desfăşurării cercetării.

3.3. CERCETAREA MATERIALULUI BIBLIOGRAFIC O componentă importantă în definirea subiectului lucrării de licenţă este stabilirea

posibilităţilor de documentare în domeniul respectiv. Astfel, vă recomandăm să identificaţi unde sunt localizate sursele de documentare, dacă vă sunt uşor accesibile şi dacă sunteţi capabili să le utilizaţi.

În ceea ce priveşte sursele de documentare, se pot identifica surse primare (ediţii originale sau ediţii critice ale operelor ce tratează subiectul în discuţie) sau surse secundare (antologii sau culegeri de texte sau articole - utile pentru a vă forma o idee asupra perimetrului cercetării - sau comentarii făcute de terţi pe marginea subiectului, chiar dacă conţin ample citate din textul original). În ceea ce priveşte sursele primare, acestea pot fi cărţi, studii, articole de specialitate, cercetării ştiinţifice. Recomandăm o oarecare rezervă în utilizarea informaţiilor de pe internet sau din presă şi moderaţie în ceea ce priveşte ponderea

Page 17: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

lor în ansamblul surselor de informare utilizate (în funcţie de specificul cercetării). Anexa nr. 1 conţine câteva sugestii de documentare în vederea realizării lucrării de licenţă.

O primă sursă de "orientare" bibliografică este biblioteca, unde pot fi găsite cărţi, colecţii de reviste de specialitate, baze de date sau informaţii stocate în medii virtuale. În cazul în care aţi stabilit o bibliografie sigură, consultaţi catalogul bibliotecii pentru a afla care dintre materialele de care aveţi nevoie se găsesc în biblioteca respectivă.

Însă, în majoritatea cazurilor, ajungem la bibliotecă pentru a căuta materiale bibliografice de a căror existenţă nu am aflat încă, în scopul de a alcătui o bibliografie. Primele indicii pot fi obţinute consultând catalogul pe autori, extrem de util în cazul în care aveţi o lista de autori consacraţi în domeniu. Există de asemenea un catalog pe subiecte, care poate furniza mai multe informaţii privind tema cercetată şi care oferă o listă a publicaţiilor din domeniul de studiu aflate în bibliotecă. Este recomandabilă consultarea ambelor tipuri de cataloage pentru a evita omiterea unor surse bibliografice datorită subiectivismului autorilor catalogului pe subiecte.

Pentru fiecare publicaţie există o fişă bibliografică, sub formă fizică sau electronică, prezentând o descriere sintetică a conţinutului cărţii: principalele teme abordate, cuvinte-cheie, datele de identificare ale publicaţiei în cadrul bibliotecii. Această fişă reprezintă un reper important în trierea surselor bibliografice.

O sursă importantă de informaţii şi un ajutor preţios în orientarea printre publicaţii poate fi bibliotecarul, care vă poate indica localizarea unor lucrări de specialitate sau vă poate sugera şi alte surse de documentare. Prin intermediul Internetului puteţi consulta cataloage on-line, cataloage inter-biblioteci sau biblioteci virtuale.

În vederea sistematizării muncii de cercetare, este recomandabil să realizaţi o listă bibliografică, care să cuprindă toate publicaţiile pe care trebuie să le căutaţi. Această listă va fi de fapt un catalog personalizat, după cum puteţi constata din modelul prezentat în figura nr. 3. Informaţiile esenţiale despre cărţi pot fi însoţite de comentarii personale de tipul "foarte important conform autorului X", "Y consideră modelul ca fiind lipsit de valoare", "de cumpărat", etc. Lista bibliografică vă va permite să redactaţi bibliografia finală.

PUBLICAŢII GENERALE DESPRE AUDITUL FINANCIAR - CONTABIL

Biblioteca Cota Autor(i) Titlu Ediţia Editura, locul apariţiei Anul

apariţiei Observaţii

Naţională III239973 *** Auditul intern CECCAR, Bucureşti 1999

*** Standardele Internaţionale de contabilitate 2004 Ed. Economică, Bucureşti 2004 de cumpărat

ASE Sala CIG

FELEAGĂ Niculae,MALCIU Liliana Politici şi opţiuni contabile Ed. Economică, Bucureşti 2002 !! "cosmetizarea"

conturilor

DUŢESCU Adriana Ghid pentru înţelegerea şi aplicarea standardelor contabile internaonale 2 Ed. CECCAR, Bucureşti 2002

de cumpărat ! bibliografie pt. proba scrisă

Naţională III239505 MITROI Florin Auditul de performanţă Ed. Economică, Bucureşti 1999 de corelat cu Ph.

LORINO ASE 113881 RICCHIUTE D.N. Auditing: concepts and standards 2 John Wiley&Sons, Cincinnatti 1989 de căutat o ediţie mai

recentă

ASE SalaPeriodice

Colecţia Ziarul financiar 2000 - 2005

comentarii din practică priv. trecerea la IFRS

etc.

Figura nr. 3. Exemplu de listă bibliografică

Page 18: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Această listă vă va permite să aveţi o imagine de ansamblu asupra publicaţiilor disponibile în domeniul de cercetare ales şi vă va asigura realizarea unei eventuale ierarhii a acestor surse. Vă recomandăm ca, atunci când trataţi subiecte de teorie economică, să încercaţi să ajungeţi la sursa primară de informaţie, adică la autorul care a dezvoltat respectivul concept. Bineînţeles, sursele secundare - autorii care comentează teoria - nu sunt neglijabile, însă nu trebuie să vă limitaţi doar la acest tip de publicaţii, decât în cazul în care nu aveţi acces la lucrarea originară.

Pe parcursul documentării, este recomandabil să realizaţi fişe de lectură, pe cât posibil de format amplu, dedicate cărţilor sau articolelor citite. Fişa de lectură cuprinde rezumate, judecăţi proprii, citate - tot ceea ce consideraţi util în vederea redactării lucrării de diplomă. De asemenea, fişa va conţine toate datele de identificare ale sursei bibliografice, utile în redactarea bibliografiei finale, dar şi în reperarea ulterioară a sursei, în cazul în care veţi mai avea nevoie de aceasta.

Cu titlu de exemplificare, vă prezentăm în cele ce urmează un model de fişă de lectură realizată pentru o lucrare în domeniul comunicării organizaţionale (Figura nr. 4). Pentru a facilita stocarea şi manipularea fişelor, recomandăm utilizarea unui format practic, A5. În cazul în care veţi utiliza un volum mai mare de informaţii din publicaţia respectivă, puteţi opta pentru realizarea mai multor fişe pentru aceeaşi lucrare.

JOHNS, Gary Comportament organizaţional Cod: TCOM (4) Titlu complet: Comportament organizaţional. Înţelegerea şi conducerea oamenilor în procesul muncii,

Editura Economică, Bucureşti, 1998 Titlu original: Organizational Behavior: Understanding and managing Life at Work, 4th ed., HarperCollins

College Publisher, New York, 1996 Abordarea organizaţională a îmbunătăţirii comunicării - p. 345 - 351

Comunicare eficientă alegerea unui mijloc care poate transmite cu acurateţe amplitudinea informaţiei. Amplitudinea informaţiei = capacitatea potenţială de informare şi transfer a unui mijloc de comunicare (def. Waterman). Pentru mesajele care nu sunt de rutină, se vor selecta mijloace de comunicare de amplitudine mai mare. !! De corelat cu schema lui Daft priv. mediile de comunicare şi amplitudinea informaţiei

Instrumente de îmbunătăţire a comunicării organizaţionale (în special de jos în sus): - Feed-back la 360o - evaluarea performanţelor care foloseşte ca date de intrare evaluările persoanei

făcute de şefi, subordonaţi, colegi, beneficiari şi cumpărători (parte a sistemului de management al calităţii totale)

G.J.: sistemul se concentrează adesea pe competenţa comportamentului şi nu pe performanţa profesională netă, fiind folosit pt. dezvoltarea profesională a angajatului şi nu pentru determinarea salariului. Sistem complicat, uneori apar contradicţii între sursele de feed-back.

- Sondaj de opinie printre angajaţi - chestionar anonim care dă posibilitatea angajaţilor să îşi declare atitudinile şi opinille sincere despre organizaţie şi practicile acesteia.

G.J. subliniază importanţa administrării periodice a chestionarelor, a codificării adecvate a rezultatelor şi a feed-back-ul managementului la opiniile exprimate în sondaje.

- Sisteme de propuneri şi adresare a întrebărilor - destinate să intensifice comunicarea de jos în sus prin solicitarea unor idei ale angajaţilor în legătură cu îmbunătăţirea muncii. GJ critică sistemul cutiei de sugestii şi recomandă recompensarea salariaţilor care fac propuneri de eficientizare viabile.

- Linii fierbinţi şi reţea TV internă - Instruirea echipei manageriale

Figura nr. 4. Model de fişă de lectură

Page 19: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

În general, o fişă de lectură standard cuprinde următoarele rubrici: indicaţii bibliografice precise, informaţii despre autor, atunci când acesta nu este o autoritate în domeniu, scurt (sau lung) rezumat al cărţii sau articolului, citate ale fragmentelor pe care consideraţi că ar trebui sa le citaţi, cu indicaţia precisă a paginii, comentarii personale, în partea de sus a paginii, se poate marca un cod, care să plaseze informaţiile respective în ansamblul lucrării (în cazul exemplului nostru, în cadrul capitolului "Teoria comunicării", codificat TCOM, subcapitolul 4).

Vă recomandăm ca, pe măsură ce avansaţi în cercetarea Dvs., să realizaţi corelaţii între diferitele materiale parcurse şi să încercaţi să le plasaţi în contextul lucrării.

3.4. PLANUL DE LUCRU ŞI UTILIZAREA FIŞELOR DE LECTURĂ

După ce aţi consultat majoritatea surselor bibliografice disponibile referitoare la tema aleasă, veţi putea contura mai precis planul de lucru şi veţi fi capabil(ă) să căutaţi în întreprinderea în care vă realizaţi stagiul de practică informaţiile de care aveţi nevoie pentru a ilustra conceptele prezentate în lucrare.

Desigur, este dificil să realizaţi sumarul lucrării înainte de a începe să o redactaţi, însă această metodă de lucru vă va permite să aveţi repere concrete în demersul dvs., chiar dacă veţi fi nevoit(ă) să procedaţi la mai multe restructurări pe parcursul redactării.

Cuprinsul provizoriu vă va ajuta să vă ordonaţi ideile, mai ales dacă veţi încerca, pentru fiecare capitol să notaţi câteva idei centrale (un scurt rezumat al viitorului capitol). Astfel, veţi avea şi material pe marginea căruia să discutaţi cu conducătorul ştiinţific. Cuprinsul vă permite deja să intuiţi structura logică a lucrării, stabilind divizarea materialului în capitole, paragrafe şi subparagrafe. "Scheletul" tezei poate fi ilustrat grafic printr-o diagramă de tipul cei din figura nr. 5, care prezintă o structură simplă, cu disjuncţie binară.

PROBLEMA CENTRALĂ

SUBPROBLEMA SUBPROBLEMA DEZVOLTAREA PRINCIPALĂ SECUNDARĂ PROBLEMEI CENTRALE PRIMA A DOUA RAMIFICAŢIE RAMIFICAŢIE

Figura nr. 5. Exemplu de structurare logică a lucrării

Page 20: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Acest tip de organizare a materialelor permite adăugarea unor noi direcţii de cercetare (ramificaţii ale problemei principale, fără însă a altera structura deja existentă). Odată stabilit acest cuprins provizoriu, va trebui să începeţi corelarea diverselor aspecte cu fişele de lectură şi celelalte tipuri de documentare de care dispuneţi.

Aşa cum precizam în secţiunea 4.2, lucrările de licenţă din domeniul economic se pretează a fi ilustrate cu exemple practice. Fie că este vorba de un studiu de caz, de o cercetare empirică (studiu de piaţă, plan de afaceri, program de audit etc.) sau de o cercetare la nivel macro-economic (testarea unui model, analiza statistică a unor indicatori macro-economici etc.), această componentă practică va trebui să ocupe un loc central în lucrarea pe care o veţi elabora.

Dacă efectuaţi un stagiu într-o organizaţie, în afara colectării tuturor informaţiilor legate de tema lucrării, vă recomandăm să vă documentaţi asupra datelor generale legate de respectiva organizaţie (forma de organizare juridică, obiect de activitate, număr de salariaţi, organizare, management, poziţia concurenţială, conjunctura economică, legislaţia conexă domeniului Dvs. de interes etc.). Toate aceste informaţii sunt disponibile în general pe site-ul organizaţiei respective, în broşurile informative şi în rapoartele anuale, precum şi în rapoartele interne. O sursă importantă de informaţii o reprezintă superiorii ierarhici şi colegii Dvs., cărora le puteţi lua interviuri, pe care le veţi consemna în foile de lucru şi pe care le veţi cita ca atare în cazul utilizării în lucrare.

Fără să ne abatem de la structura logică propusă anterior, vă sugerăm două metode de structurare a informaţiilor: realizând o distincţie clară între partea teoretică şi cea practică sau, dimpotrivă, contopind cele două aspecte (elementele de teorie vin să expliciteze aspectele practice subliniate).

Ca surse bibliografice, recomandăm utilizarea prioritară a surselor primare (texte de lege sau concepte aşa cum au fost definite de autorii lor, nu comentate) şi a informaţiilor luate direct din practică. În cazul acestor surse, este recomandabil să aveţi materialul respectiv la îndemână, de preferat în fotocopie, pentru a-l putea sublinia şi adnota.

3.5. REDACTAREA LUCRĂRII DE LICENŢĂ

O primă dilemă când începeţi redactarea lucrării de licenţă va fi cea legată de publicul căruia vă adresaţi. Răspunsurile ar putea fi multiple: conducătorului ştiinţific, tuturor colegilor Dvs. sau chiar întregii comunităţi studenţeşti, publicului larg sau nespecialiştilor. Cu alte cuvinte, va trebui să redactaţi o lucrare de popularizare sau o comunicare academică?

Fără a fi un material de popularizare, lucrarea de licenţă va trebui să definească conceptele specifice utilizate, cu excepţia termenilor indiscutabili, fundamentali ai domeniului. Pentru a evita excesul de definiţii, vă recomandăm să definiţi toţi termenii tehnici pe care îi folosiţi drept categorii cheie pentru discursul Dvs. Dacă domeniul abordat este foarte restrictiv, puteţi folosi introducerea pentru a prezenta pe scurt obiectul studiului şi pentru a oferi câteva repere cititorului.

Definiţiile vor fi introduse atunci când structura logică a lucrării o impune, fără a transforma partea introductivă într-un glosar de termeni economici. Puteţi utiliza notele de subsol pentru a face comentarii pe marginea conceptelor utilizate, atunci când consideraţi că introducerea unei definiţii ar afecta economia lucrării.

Page 21: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

3.5.1. Cum redactăm? În ceea ce priveşte redactarea propriu-zisă a lucrării, vă recomandăm câteva reguli:

utilizaţi fraze concise şi clare, uşor de urmărit şi de decriptat; la prima redactare, scrieţi tot ceea doriţi despre subiect, fără să vă impuneţi restricţii; nu ezitaţi să folosiţi semnele de punctuaţie pentru a facilita transmiterea mesajului; încercaţi să formulaţi paragrafe care să urmărească o singură idee (fără însă a avea paragrafe formate dintr-o singură propoziţie sau frază); începeţi cu acea parte despre care simţiţi că aveţi ce spune, restul lucrării se va construi în jurul acestui nucleu; nu folosiţi un limbaj teatral, evitaţi punctele de suspensie, exclamaţiile, ironiile; limbajul Dvs. trebuie să fie unul referenţial (cu termeni bine definiţi şi univoci); definiţi întotdeauna un termen atunci când îl introduceţi pentru prima oară; evitaţi introducerea opiniilor proprii prin pronume personale (nu recomandăm nici formulările de tipul "(eu) consider că ...", nici utilizarea aşa-numitului "noi majestatis", care presupune automat că publicul vă împărtăşeşte opiniile), este de preferat utilizarea unor formule care nu personalizează discursul: "se poate concluziona că ...", "în concluzie ...", "articolul citat anterior demonstrează că ..."; încercaţi să structuraţi materialul astfel încât un subcapitol să ocupe minimum o pagină; testaţi reacţiile conducătorului ştiinţific la materialul elaborat, furnizându-i materiale pe măsură ce le redactaţi.

3.5.2. Structura lucrării şi reguli de tehnoredactare Ordinea în care vom aborda elementele constitutive ale lucrării de licenţă este aceea

în care ele vor fi cuprinse în materialul final, nu neapărat ordinea cronologică în care vor fi realizate.

Coperta lucrării de licenţă cuprinde elementele de identificare conform figurii nr. 6. Toate elementele de identificare vor fi marcate în limba română, cu excepţia titlului, care va fi scris în limba în care este elaborată lucrarea.

Titlul lucrării va fi scris cu caractere lizibile şi plasat la intersecţia diagonalelor copertei (puţin deasupra centrului paginii).

Numele conducătorului ştiinţific va fi însoţit de gradul didactic complet. Numele Dvs. va fi înscris conform actelor de identitate, cu toate prenumele.

Coperta poate fi cartonată, lucrarea fiind legată într-un atelier tipografic specializat, sau poate fi din plastic transparent (foaie laminată), lucrarea fiind legată cu spirală. Coperta va fi sobră, fără desene sau fotografii.

Pagina de gardă (coperta interioară) reia elementele de identificare prezente pe copertă şi este redactată în limba în care se elaborează lucrarea, mai puţin denumirea universităţii. Această copertă interioară este practic prima pagină a lucrării, chiar dacă numărul paginii nu apare tipărit.

Pagina de mulţumiri / Motto este o pagină facultativă. Dacă doriţi totuşi să o includeţi în lucrare, această pagină trebuie să fie semnificativă şi concisă. Mulţumirile sunt de obicei adresate celor care v-au sprijinit în realizarea lucrării, reprezentanţi ai întreprinderii în care aţi realizat documentarea pentru partea aplicativă şi cadre didactice care au coordonat cercetarea, membri ai familiei etc.

Page 22: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTIFACULTY OF ECONOMIC STUDIES IN FOREIGN LANGUAGES

BUSINESS ADMINISTRATION (ENGLISH TEACHING)

GRADUATION PAPER

[ TITLE OF THE PAPER IN ENGLISH ]

Scientific Coordinator: Graduate: ................................... .........................

Bucharest July 2005

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE STUDII ECONOMICE ÎN LIMBI STRĂINE

SPECIALIZAREA ADMINISTRAREA AFACERILOR (CU PREDARE ÎN LIMBA ENGLEZĂ)

LUCRARE DE LICENŢĂ

[ TITLUL LUCRĂRII ÎN LIMBA ENGLEZĂ ]

Conducător ştiinţific: Absolvent(ă): [Grad didactic, titlu ştiinţific, prenume, nume] [Prenume, nume]

Bucureşti Iulie 2005

COPERTĂ PAGINĂ DE GARDĂ

Figura nr. 6. Model de copertă şi de pagină de gardă pentru lucrarea de licenţă Cuprinsul ilustrează structura lucrării, fără însă a intra prea mult în detalii.

Cuprinsul lucrării se plasează în general la începutul lucrării, după pagina de mulţumiri, având drept scop facilitarea orientării în interiorul lucrării. Ca model de tehnoredactare vă sugerăm forma prezentată în figura nr. 7.

TABLE OF CONTENTS

Index of abreviations .......................................................................... 4 Index of graphics and figures ............................................................. 5 Index of tables .................................................................................... 6

Abstract ........................................................................................ 7

Introduction ............................................................................... 9

1. Chapter title ........................................................................ xx 1.1. Secondary title ..................................................................... xx 1.1.1. Paragraph title .................................................................. xx 1.1.2. Paragraph title .................................................................. xx 1.2. Secondary title ..................................................................... xx 1.2.1. Paragraph title .................................................................. xx 1.2.2. Paragraph title .................................................................. xx 1.2.3. Paragraph title .................................................................. xx

2. Chapter title ........................................................................ xx 2.1. Secondary title ..................................................................... xx 2.1.1. Paragraph title .................................................................. xx 2.1.2. Paragraph title .................................................................. xx 2.2. Secondary title ..................................................................... xx 2.2.1. Paragraph title .................................................................. xx 2.2.2. Paragraph title .................................................................. xx 2.2.3. Paragraph title .................................................................. xx

3. Chapter title ........................................................................ xx 3.1. Secondary title ..................................................................... xx 3.1.1. Paragraph title .................................................................. xx 3.1.2. Paragraph title .................................................................. xx 3.2. Secondary title ..................................................................... xx 3.2.1. Paragraph title .................................................................. xx 3.2.2. Paragraph title .................................................................. xx (Conclusions and recommendations ........................................xx) Bibligraphy ................................................................................ xx Appendix .................................................................................... xx Declaration on self responsibility regarding the originality of the paper ........................................................ xx

CUPRINS

Lista abrevierilor utilizate ................................................................. 4 Lista figurilor şi graficelor ................................................................ 5 Lista tabelelor .................................................................................... 6

Rezumatul lucrării ....................................................................... 7

Introducere ................................................................................. 9

1. Titlu capitol ......................................................................... xx 1.1. Titlu subcapitol .................................................................... xx 1.1.1. Titlu paragraf .................................................................. xx 1.1.2. Titlu paragraf .................................................................. xx 1.2. Titlu subcapitol ................................................................... xx 1.2.1. Titlu paragraf .................................................................. xx 1.2.2. Titlu paragraf ................................................................... xx 1.2.3. Titlu paragraf ................................................................... xx

2. Titlu capitol ......................................................................... xx 2.1. Titlu subcapitol .................................................................... xx 2.1.1. Titlu paragraf ................................................................... xx 2.1.2. Titlu paragraf ................................................................... xx 2.2. Titlu subcapitol ................................................................... xx 2.2.1. Titlu paragraf .................................................................. xx 2.2.2. Titlu paragraf .................................................................. xx 2.2.3. Titlu paragraf .................................................................. xx

3. Titlu capitol ......................................................................... xx 3.1. Titlu subcapitol .................................................................... xx 3.1.1. Titlu paragraf ................................................................... xx 3.1.2. Titlu paragraf ................................................................... xx 3.2. Titlu subcapitol ................................................................... xx 3.2.1. Titlu paragraf .................................................................. xx 3.2.2. Titlu paragraf .................................................................. xx (Concluzii şi recomandări ..................................................... xx) Bibliografie ................................................................................ xx Anexe .......................................................................................... xx Declaraţie pe propria răspundere privind originalitatea lucrării . xx

Figura nr. 7. Model de cuprins al lucrării de licenţă

Page 23: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

În cuprins nu apar mai mult de 3 - 4 subdiviziuni, chiar dacă lucrarea conţine mai multe ramificaţii. Aceste subdiviziuni sunt prea puţin importante în economia lucrării pentru a le înscrie în cuprins, exceptând faptul că numerotarea lor ocupă mai mult loc decât denumirea propriu-zisă (de exemplu, "3.3.1.3.2.2.1."). De altfel, astfel de sub-divizări ale materialului sunt de evitat, făcând extrem de obositoare urmărirea firului logic al lucrării. Din acest motiv, este recomandabil ca, atunci când faceţi enumerări ale căror elemente vor fi detaliate, să utilizaţi o numerotare mixtă cifre şi litere.

În general, o lucrare de diplomă este formată din trei - cinci capitole. Recomandăm o pondere de minimum 50% a părţii practice şi un echilibru între capitole (ca număr de pagini şi de subcapitole).

Cuprinsul se realizează la sfârşit, când aţi fixat paginaţia lucrării. Puteţi utiliza opţiunea "Table of contents" din meniul "Insert / Index and tables" din MSWord. Această opţiune vă permite să obţineţi automat cuprinsul lucrării şi are avantajul de a actualiza informaţiile în cazul în care mai faceţi modificări.

Înainte de a ajunge la textul propriu-zis al lucrării, există o serie de liste care indexează abrevierile utilizate în lucrare, tabelele, figurile şi graficele. Toate aceste liste sunt realizate pe măsură ce avansaţi în redactarea lucrării de diplomă.

Lista de abrevieri cuprinde toate abrevierile folosite în textul lucrării, cuprinzând sigle de instituţii, indicatori, etc. şi explicarea acestora. De exemplu, puteţi folosi în lucrare abrevierea "BNR" dacă în lista de abrevieri aţi marcat "BNR - Banca Naţională a României".

Lista tabelelor cuprinde toate tabelele din lucrare, cu menţionarea numărului tabelului, a titlului şi a paginii la care se află în lucrare. Această listă permite reperarea rapidă în text a anumitor informaţii cuprinse în respectivele tabele.

Lista figurilor şi graficelor cuprinde, după cum indică şi numele, un inventar al tuturor figurilor din textul lucrării. O soluţie facilă în realizarea listelor de tabele şi de figuri şi grafice este oferită de acelaşi meniu "Insert / Index and tables", opţiunea "Table of figures / tables" în MSWord.

Rezumatul lucrării se realizează, de asemenea, la sfârşit, după ce aţi pus punctul final la lucrare. Acest rezumat este o sinteză de aproximativ o pagină, în care veţi prezenta motivaţia alegerii temei, utilitatea cercetării, structura lucrării şi concluziile. În acest rezumat, este util să evidenţiaţi aspectul de noutate şi originalitate pe care îl aduce lucrarea dvs. şi să accentuaţi contribuţiile proprii. De asemenea, este util să identificaţi 10 - 15 termeni - cheie definitorii pentru lucrarea Dvs.

Introducerea va permite o trecere în revistă a domeniului pe care vă propuneţi să îl exploraţi. În aceste pagini veţi detalia motivaţia alegerii temei, stadiul actual al cunoaşterii în domeniu, detalii privind modul în care veţi aborda studiul, structura lucrării şi utilitatea cercetării. În general, introducerea reprezintă 4 - 5 pagini din lucrare.

Recomandăm să redactaţi introducerea după ce aţi realizat lucrarea. Astfel, veţi putea sintetiza elementele de conţinut, metoda de cercetare, sursele de informaţii utilizate şi obiectivele urmărite.

Corpul lucrării este format, aşa cum precizam anterior din trei - cinci capitole, care detaliază structura logică a materialului. În cazul în care optaţi pentru o distincţie clară între partea teoretică şi cea practică, vă recomandăm ca partea teoretică să reprezinte un capitol (definirea conceptelor, enunţarea ipotezelor de lucru, trecerea în revistă a principalelor curente de opinie existente), partea practică să reprezinte un alt capitol iar ultimul capitol să fie dedicat concluziilor şi recomandărilor.

Page 24: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Partea practică va debuta cu o descriere a organizaţiei în care s-a desfăşurat stagiul de practică (una până la trei pagini), cu concentrare asupra departamentului de care se leagă subiectul cercetat. Scopul utilizării unor exemple reale este acela de a vă pune în contact cu realitatea socio-economică. Este deci un prilej de a demonstra că sunteţi capabil(ă) să înţelegeţi fenomenele economice şi să aplicaţi noţiunile teoretice învăţate în timpul facultăţii.

Informaţiile pe care le furnizaţi despre organizaţia respectivă nu trebuie să încalce clauza de confidenţialitate (dacă aceasta există) iar prelucrarea acestora în lucrare trebuie să se facă cu acordul responsabilului de stagiu din organizaţie. În cazul unor teme sensibile, cum ar fi strategia firmei, structura costurilor, bugetele, etc., este posibil să aveţi acces la informaţii, dar să vi se solicite să nu utilizaţi cifrele reale. În acest caz, pot fi utilizaţi coeficienţi care să modifice sumele reale, păstrând însă proporţiile. Identitatea organizaţiei poate fi de asemenea protejată, urmând ca în text să vă referiţi la "Compania X" sau denumind cu un termen fictiv organizaţia. Scopul acestei lucrări de licenţă nu este acela de a face dezvăluiri despre o anumită companie, ci de a realiza o analiză economică pertinentă a unui fenomen economic.

O parte importantă a lucrării este aceea de concluzii şi recomandări, care sintetizează întreaga analiză şi dă măsura utilităţii cercetării. În aceaste pagini veţi concentra toate disfuncţiile identificate în cadrul organizaţiei şi veţi propune soluţii concrete pentru ameliorarea activităţii. Recomandăm să nu acumulaţi aceste aspecte la sfârşitul lucrării, ci să le prezentaţi pe parcursul lucrării, acolo unde logica o impune. Bineînţeles, există anumite proiecte de licenţă care nu presupun astfel de structură (plan de afaceri, de exemplu).

Recomandăm ca aceste aspecte să fie prezentate şi coordonatorului de stagiu din organizaţia diagnosticată. Vă sugerăm să profitaţi de stagiul în întreprindere realizat în anul IV pentru a vă asigura un potenţial loc de muncă după angajare, sau cel puţin pentru a conserva un contact cu organizaţia respectivă.

Lucrarea propriu-zisă va avea 60 - 80 de pagini format A4, la care se adaugă listele abrevierilor, tabelelor şi graficelor, precum şi anexele.

Anexele reprezintă informaţii utile în ilustrarea cercetării Dvs., însă de importanţă marginală în economia lucrării. Obligatoriu anexele vor fi numerotate în partea dreaptă sus şi vor purta număr de pagină. Pagina care anunţă anexele va constitui în acelaşi timp un cuprins al acestei părţi, anunţând numărul şi titlul anexei, precum şi pagina la care aceasta poate fi consultată.

Astfel, în anexe puteţi plasa chestionare utilizate în realizarea studiului empiric, copii ale documentelor contabile utilizate în diagnosticul economico-financiar, extrase din acte normative relevante pentru sectorul analizat, statistici sectoriale, articole de fond strict legate de tema cercetată etc.

Bibliografia va cuprinde toate sursele utilizate în documentarea lucrării de licenţă, cu precizarea tuturor datelor de identificare a materialului respectiv. De regulă, este o colecţie a tuturor surselor bibliografice citate pe parcursul lucrării şi are la bază lista bibliografică constituită pe parcursul documentării. Sursele bibliografice vor fi ordonate alfabetic, iar în cazul citării mai multor lucrări ale aceluiaşi autor, în ordine cronologică.

Bibliografia grupează sursele utilizate în mai multe categorii, după cum urmează:

monografii, cărţi, manuale, a căror citare se face conform modelului prezentat mai jos: KOCH, Thomas, MACDONALD Stewart, Bank Management, 2nd edition, Harcourt Brace & Company, Orlando, 2000

Page 25: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

citarea unor surse secundare (un autor, care la rândul său citează un alt autor): KOTLER Phillip, citat de DEMETRESCU, M.C., Marketing, Editura Europa Nova, Lugoj, 2000, pag. ..........

articole, cercetări sau comunicări ştiinţifice publicate în culegeri, a căror citare se face conform modelului următor: RUCCI, Anthony J., KIRN, Steven P., QUINN, Richard T., "The Employee Customer - Profit Chain at Sears" în Howard Business Review, Ianuarie / Februarie 1998, p. 83 - 97

legislaţie, citată după cum urmează: *** Legea nr. 571 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 927 din 23 decembrie 2003

site-uri internet utilizate, citate după cum urmează: www.bnr.ro - Banca Naţională a României

alte surse bibliografice: interviuri cu reprezentanţi ai organizaţiei analizate în lucrare, rapoarte interne şi informaţii aflate pe intranet-ul organizaţiei.

Declaraţia pe propria răspundere privind autenticitatea lucrării (conform figurii nr. 8) va fi manuscrisă şi reprezintă garanţia pe care o angajaţi că lucrarea nu a fost plagiată şi că nu este o copie a unei lucrări de licenţă deja prezentate. Documentul se ataşează la sfârşitul lucrării.

Declaraţia pe proprie răspundere privind

autenticitatea lucrării de licenţă

Subsemnatul / subsemnata, ......................................... declar pe proprie răspundere, sub rezerva sancţiunilor penale şi morale, că la redactarea lucrării de licenţă cu titlul .......................................................... nu am folosit decât sursele bibliografice menţionate în subsolul paginilor şi în bibliografia menţionată în finalul lucrării.

Declar ca nu am mai prezentat aceasta lucrare în faţa unei alte comisii de examen de licenţă.

Bucureşti, [data]

Semnătura

Figura nr. 8. Model de declaraţie pe proprie răspundere privind autenticitatea lucrării de licenţă

Ca stil de tehnoredactare, se recomandă un corp de literă Times New Roman de 12 pt., fără alineate, fără spaţiere între rânduri şi cu un rând liber între paragrafe, conform stilului anglo-saxon.

Setările pentru pagină vor fi: Sus (Top) - 2 cm, Jos (Bottom) - 2 cm, Stânga (Inside) - 2,5 cm (dacă optaţi pentru legarea lucrării la tipografie, marginea de îndosariere va fi de 3,5 cm), Dreapta (Outside) - 2 cm, Antet (Header) - 1,5 cm, Subsol pagină (Footer) - 1,5 cm. De obicei, lucrările de diplomă nu se tipăresc faţă / verso, motiv pentru

Page 26: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

care vă recomandăm să nu activaţi opţiunea "Oglinda paginii" (Mirror margins) din meniul de setare a paginii. Dimensiunea hârtiei va fi A4 (21 × 29,7 cm), format ce vă va permite evitarea distorsionărilor la imprimare.

Paginaţia lucrării se plasează în partea dreaptă a paginii, debutând cu pagina de gardă a lucrării (care, deşi se numerotează cu "1" nu va purta coloncifru vizibil).

Paragrafele vor fi formatate stânga - dreapta (Justified), astfel încât rândurile să umple uniform pagina. Un paragraf va conţine câte o idee, fără însă a depăşi 10 - 12 rânduri. Frazele trebuie să fie inteligibile, cât mai concise şi logice. Vă recomandăm o lectură atentă a materialului în vederea corectării posibilelor greşeli de exprimare sau de tastare. Verificarea automată (Tools / Spelling and Grammar) este un instrument util, dar nu întotdeauna eficace, motiv pentru care sugerăm o lectură atentă a textului, acompaniată, atunci când este cazul de consultarea dicţionarului.

Capitolele vor debuta întotdeauna pe pagină nouă şi vor fi clar identificate în textul lucrării. Se va evita începerea unui sub-capitol sau paragraf în josul paginii, atunci când mai sunt trei - patru rânduri libere pe pagină. Titlul nu va fi vizibil, în plus va fi însoţit doar de unu - două rânduri de text.

Dacă titlurile capitolelor / subcapitolelor se întind pe mai multe rânduri, se va evita ca un rând să se încheie cu o prepoziţie. Recomandăm ca aceste titluri să nu fie prea lungi (de obicei, unu - două rânduri) şi sugestive pentru conţinutul sub-diviziunii respective.

Un capitol nu va avea mai puţin de cinci - zece pagini iar un subcapitol nu va avea mai puţin de o pagină.

Structurarea capitolelor, subcapitolelor şi paragrafelor poate fi făcută în diferite moduri. Figura nr. 9 oferă două exemple de numerotare a subdiviziunilor unei lucrări. Prima poate fi recomandată în cazul unei abordări distincte a părţii teoretice fată de cea practică. Numerotarea decimală este cea folosită cel mai frecvent în realizarea lucrărilor ştiinţifice.

Numerotare alfanumerică (mixtă): Numerotare decimală:

Partea I ............... Capitolul 1 ...................... A. ...................... 1.1. ...................... 1. ...................... 1.1.1. ...................... a) ...................... 1.1.1.1. ...................... (1) ...................... 1.1.1.2. ...................... (a) ...................... 1.1.2. ...................... (b) ...................... 1.2. ...................... (2) ...................... Capitolul 2 ...................... b) ...................... 2. ...................... B. ...................... Partea a II-a ......................

Figura nr. 9. Modalităţi de numerotare a capitolelor, subcapitolelor, paragrafelor şi subparagrafelor în cadrul lucrării de licenţă

Lucrarea va avea fără îndoială o serie de definiţii şi idei preluate din literatura de specialitate. În acest caz, se impune folosirea tehnicii citării. Practic, putem identifica două tipuri de citate: se citează un text pe care urmează să îl interpretăm sau textul este utilizat în susţinerea propriei interpretări.

Page 27: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Ca regulă, din orice citat trebuie să reiasă clar autorul şi sursa citării. În acest scop, puteţi utiliza una dintre următoarele metode:

în text se precizează numele autorului şi se face trimiterea la nota de subsol, unde, la prima citare, sunt indicate toate detaliile de identificare a sursei bibliografice 1 DESSLER, G.: Human Resource Management, 9th edition, Prentice Hall, International edition, 2003, p. 196 [prima citare a cărţii respective]

1 DESSLER, G.: op. cit., p. 196 [citări ulterioare ale cărţii respective]

cu precizarea în text, în paranteze pătrate, a numelui autorului şi a anului de publicare a sursei: "... citat" [DESSLER, G., 2003, p. 196]

Citatele trebuie să reproducă fidel textul original. În cazul în care optaţi pentru o formă eliptică a textului, extrăgând partea care vă interesează, va trebui să marcaţi prin puncte de suspensie locul din care aţi eliminat o parte a textului original. Citatul va fi prezentat între ghilimele. Atunci când optaţi pentru parafrazarea ideilor altcuiva, nu uitaţi să precizaţi, prin menţionarea numelui autorului, sursa respectivului raţionament.

În afara trimiterilor bibliografice, notele de subsol pot conţine diferite comentarii sau trimiteri la alte lucrări sau la alte secţiuni ale lucrării. Aceste comentarii sunt plasate în subsolul paginii pentru a nu încărca textul principal şi a putea desfăşura o argumentaţie mai amplă pe marginea unui subiect marginal în contextul problemei principale cercetate.

Este recomandabil să plasaţi notele de subsol pe pagina pe care se face trimiterea şi nu la sfârşitul textului. Această metodă asigură o consultare facilă a comentariilor pe care le conţin. Corpul de literă implicit şi recomandat pentru notele de subsol este Times New Roman de 10 pt. Numerotarea acestora se va face continuu de la o pagină la alta.

Tabelele pot fi extrem de utile în prezentarea unor date statistice (evoluţia unor indicatori, de exemplu) sau a unor clasificări multicriteriale complexe. Tabelele vor fi centrate pe pagină, numărul tabelului şi titlul fiind marcate deasupra tabelului (corp de literă TNR de 11 pt.), conform modelului prezentat mai jos. Dacă tabelul conţine indicatori omogeni (care se măsoară cu aceeaşi unitate de măsură), se va marca unitatea de măsură în partea dreaptă, deasupra tabelului.

Dacă informaţiile din tabel nu reprezintă o compilaţie proprie, obligatoriu se va preciza sursa, sub tabel (font TNR 11). Cifrele din tabel se aliniază la dreapta, pentru o bună lizibilitate. În acelaşi scop, grupele de trei cifre pot fi separate prin virgulă sau prin spaţiu de la dreapta la stânga. Dacă cifrele respective reprezintă sume, unitatea monetară va fi marcată înaintea sumei, conform uzanţelor anglo-saxone: "USD 1,000,000" sau "EUR 2,768.5". Cifrele pot fi separate şi prin spaţii, conform modelului continental.

Se va încerca, în măsura posibilului, încadrarea tabelul pe o singură pagină. Dacă totuşi este imposibil să condensaţi informaţia prezentată în tabel pe o singură pagină, continuarea tabelului va purta menţiunea, în dreapta sus "Tabelul nr. ... - continuare" şi va conţine pe prima linie denumirea indicatorilor prezentaţi în coloane.

În cazul în care toţi indicatorii prezentaţi în tabel sunt exprimaţi în aceeaşi unitate de măsură, aceasta va fi marcată deasupra tabelului, în extrema dreaptă, între paranteze sau între două linii. În cazul în care unităţile de măsură diferă de la o rubrică la alta, acestea vor fi marcate în celulele în care sunt înscrise titlurile rubricilor, între paranteze.

Page 28: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Un model de prezentare a informaţiilor în tabel este prezentat în figura nr. 10.

Tabelul nr. 1: Emisiuni obligatare germane în anul 2002

Valoarea nominală a emisiunii (Mil. Euro) din care: Emisiune Valoarea

nominală Emisiune pe piaţa primară

Tranzacţii pe piaţa interbancară

Emisiune pe piaţa secundară

[...]

4,75% Seria 121 / 2002 (2007)

1. Emisiune nouă

2. Emisiune nouă

Total tranzacţii

[...]

11 173

2 000

2 000

15 173

1 161

-

-

8 515

-

-

997

2 000

2 000

Sursa: Deutche Bundesbank, Raport de activitate 2002, p. 29

Figura nr. 10. Model de prezentare a datelor în tabele Figurile şi graficele sunt o modalitate extrem de sugestivă şi sintetică de prezentare

a indicatorilor economici. Informaţiile prezentate sub această formă nu trebuie să depăşească o pondere de 10 - 15% din volumul lucrării. Atunci când consideraţi că aceste ilustrări sunt interesante în contextul lucrării, fără însă a constitui obiectul cercetării Dvs., puteţi plasa informaţiile în anexele lucrării.

Figurile vor fi numerotate şi încadrate în chenare, conform modelului prezentat în prezenta lucrare. Atunci când informaţiile prezentate nu sunt rezultatul cercetărilor proprii, sursa va fi obligatoriu menţionată. De exemplu, dacă determinaţi structura importurilor pe o ramură economică în baza informaţiilor obţinute de la Institutul Naţional de Statistică şi de la Camera de Comerţ şi Industrie a României, veţi menţiona aceste surse sub figura care ilustrează aceste date, ca în cazul tabelelor (în stânga: "Sursa: ..............................").

Figurile şi tabelele vor fi întotdeauna anunţate în text şi plasate cât mai aproape de locul în care au fost anunţate. Distanţa maximă admisă între locul în care este anunţată o figură şi plasarea ei este de maximum o pagină.

Aspectul general al lucrării va trebui să fie unul îngrijit, atât din punct de vedere grafic, cât şi al corectitudinii gramaticale. De asemenea, informaţiile prezentate trebuie să fie exacte şi reale.

3.6. PREZENTAREA LUCRĂRII DE LICENŢĂ

După încheierea sesiunii de examene din iunie, absolvenţii integralişti şi cu media anilor de studiu de minim 6,00 se vor depune o cerere în vederea admiterii la examenul de licenţă, organizat la sfârşitul lunii iulie. Procedura de înscriere a fost prezentată în cadrul secţiunii 1 a prezentului îndrumar, Metodologia desfăşurării examenului de licenţă (pagina 12).

Proba orală a examenului de licenţă este accesibilă celor care au promovat proba scrisă şi constă în prezentarea lucrării de licenţă în faţa unei comisii de licenţă formate din

Page 29: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

cadre didactice de la specializarea respectivă. De regulă, conducătorul ştiinţific este cooptat în comisie pentru a asista la prezentarea lucrării pe care a coordonat-o.

Conducătorul ştiinţific transmite comisiei de licenţă un referat în care este evaluată lucrarea coordonată atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi al formei de prezentare. În final, cadrul didactic respectiv acordă o notă pentru lucrare şi recomandă acceptarea / respingerea susţinerii acesteia în cadrul probei orale a examenului de licenţă.

În general, se alocă un fond de timp de aproximativ 20 de minute pentru fiecare student, din care 10 - 12 minute sunt rezervate prezentării propriu-zise, restul timpului fiind alocat discuţiilor pe marginea temei prezentate. Prezentarea fiind publică, întrebările pot veni atât din partea comisiei de licenţă, cât şi din partea publicului.

Este recomandabil să prezentaţi pe scurt motivaţia alegerii temei respective, utilitatea cercetării şi structura lucrării (unu - două minute). Prezentarea propriu-zisă se va concentra asupra studiului de caz, cu evidenţierea aspectelor originale pe care le aduce demersul Dvs. Această parte trebuie realizată în mod sintetic, punctând principalele aspecte ale analizei şi făcând translaţia înspre concluzii. Partea finală a lucrării, concluziile şi recomandările sunt extrem de importante, urmând să prezentaţi soluţiile concrete pe care le propuneţi în cazul analizat.

Pentru prezentare, veţi avea la dispoziţie mijloace audio-vizuale (calculator, video- şi retro-proiector). De asemenea, puteţi utiliza suporturi fizice pentru informaţiile pe care doriţi să le prezentaţi: sintezele pot lua forma unor rapoarte (obligatoriu legate), care vor fi înmânate fiecărui membru al comisiei de licenţă. Chiar dacă optaţi pentru această variantă de prezentare, vă recomandăm să utilizaţi şi un suport vizual (folii de proiecţie sau prezentare PowerPoint) pentru captarea atenţiei audienţei şi focalizarea asupra persoanei Dvs.

Prezentările PowerPoint pot fi salvate pe dischetă, CD sau alte suporturi tip "memory stick" (nu se admit calculatoarele portabile). Prezentarea va fi dinamică, profesională şi nu va cuprinde mai mult de 15 - 20 planşe ("slides"). Textul va trebui sa fie lizibil, aerat, corect din punct de vedere gramatical şi să ilustreze discursul Dvs. Corpul de literă trebuie să fie vizibil de la 6 - 7 metri.

Prezentările pot fi testate în pauzele tehnice care preced o sesiune de prezentări. Aceste pauze sunt prevăzute, de regulă, dimineaţa şi la prânz şi sunt afişate pe liste cu programarea susţinerii lucrărilor de licenţă.

Este extrem de important să repetaţi prezentarea acasă, eventual în faţa oglinzii, şi să cronometraţi durata necesară pentru a spune tot ceea ce v-aţi propus. Vă recomandăm să vă notaţi pe o foaie discursul, mai ales în cazul în care aveţi emoţii atunci când vorbiţi în public. Stilul prezentării va fi unul sobru şi clar. În timpul prezentării, nu veţi citi nici de pe ecranul de proiecţie, nici din hârtiile pe care le aveţi cu Dvs. Puteţi păstra aceste foi la îndemână, pentru cazuri de forţă majoră, însă discursul Dvs. va trebui să fie cel natural, spontan.

În afară de limbajul verbal, cel non-verbal va trebui să întărească imaginea de siguranţă şi profesionalism pe care o veţi proiecta. Pe durata prezentării, încercaţi să evitaţi posturile defensive (braţe încrucişate, evitarea contactului vizual etc.) sau gesticulaţia excesivă. Tonul discursului va fi unul moderat, este important să fiţi auzit(ă) de toţi cei prezenţi, fără însă a vă forţa corzile vocale. La sfârşitul prezentării, nu uitaţi să mulţumiţi auditoriului pentru atenţie.

Prezentarea va fi urmată de întrebări şi comentarii din partea comisiei de licenţă şi, eventual, din partea auditoriului. Această etapă este extrem de importantă deoarece demonstrează capacitatea Dvs. de a înţelege tema expusă şi de a explica conceptele utilizate.

Page 30: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

În special în timpul acestei părţi a susţinerii, încercaţi să păstraţi contactul vizual cu publicul şi cu comisia, în special cu persoana care vă adresează întrebări. În cazul în care nu înţelegeţi întrebarea sau nu sunteţi sigur(ă) în privinţa răspunsului, nu ezitaţi să solicitaţi detalii din partea celui care v-a adresat respectiva întrebare. O tactică utilă este reformularea întrebării, care vă permite să vă organizaţi mai bine ideile în vederea furnizării unui răspuns coerent.

Comisia va evalua capacitatea Dvs. de sinteză şi de prezentare a informaţiilor economice, abilitatea de a diagnostica situaţii concrete şi de a găsi soluţii concrete pentru disfuncţiile depistate. Comisia apreciază atât calitatea şi originalitatea lucrării şi a prezentării cât şi stilul şi aspectul vizual al acestora.

Nota pentru proba orală a examenului de licenţă va fi constituită din media aritmetică a notelor acordate de toţi membrii comisiei. Aceste note vor fi prezentate la sfârşitul unei zile de susţineri şi afişate de Secretariatul facultăţii, după încheierea probei orale. Rezultatele la proba orală nu sunt contestabile. Media examenului de licenţă este determinată ca medie aritmetică a notei obţinute la proba scrisă şi a celei de la proba orală.

În urma promovării examenului de licenţă, veţi obţine diploma de licenţă (şi titlul de Economist licenţiat) profilul economic, specializarea Administrarea Afacerilor.

3.7. CONCLUZII PRIVIND ELABORAREA ŞI PREZENTAREA LUCRĂRII DE LICENŢĂ

Examenul de licenţă constituie o probă importantă în dezvoltarea Dvs. profesională şi poate fi folosit ca punct de plecare în carieră. Fie că vă veţi continua studiile la nivel masteral, fie că veţi opta pentru practicarea unei profesii economice, puteţi valoriza această experienţă în activităţile Dvs. ulterioare.

Dacă vă veţi dedica cercetării economice, veţi descoperi că o lucrare de licenţă bine făcută poate fi utilizată ulterior. Dezvoltarea temei cercetate în vederea obţinerii licenţei poate conduce la elaborarea unuia sau mai multor articole sau comunicări ştiinţifice. De asemenea, veţi putea apela la lucrarea de licenţă pentru a extrage materiale citate sau pentru a reutiliza fişele de lectură elaborate anterior.

Lucrarea de licenţă şi prezentarea ei pot fi utile şi dacă alegeţi să profesaţi imediat după finalizarea studiilor. Este ilustrarea cea mai elocventă a capacităţii Dvs. de documentare, de analiză şi sinteză, a abilităţii de a detecta corelaţii între diferitele elemente ale mecanismului economic, a competenţelor de redactare şi prezentare a unei lucrări de calitate. Este o experienţă pe care o puteţi fructifica în realizarea rapoartelor pe care le veţi elabora la locul de muncă şi a prezentărilor pe care le veţi face.

Pentru mulţi dintre Dvs., elaborarea lucrării de licenţă este probabil materialul ştiinţific cel mai amplu elaborat până la momentul respectiv şi, cu siguranţă cel mai important. Vă puteţi "antrena" în vederea acestui veritabil eveniment din viaţa Dvs. profesională prin participarea la sesiuni de comunicări ştiinţifice studenţeşti, conferinţe, prelegeri, mese rotunde, şcoli de vară etc.

Prin prisma evoluţiilor recente ale pieţei muncii, vă recomandăm să continuaţi perfecţionarea Dvs. prin intermediul unui program de masterat, care va asigura dobândirea unor competenţe profesionale extrem de utile în "urcarea" treptelor ierarhice în organizaţie.

Page 31: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

Anexa nr. 1

POSIBILITĂŢI DE DOCUMENTARE ÎN VEDEREA ELABORĂRII LUCRĂRII DE LICENŢĂ

Săli de lectură din cadrul ASE Sală de lectură Localizare Program Telefon Capacitate

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala Cataloagelor

corp de clădire 0000 (Str. Căderea Bastiliei) etaj 2, dupa grilaje Sâmbată/ Duminică Închis

- 20 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de lectură Periodice

corp de clădire 0000 (Str. Căderea Bastiliei), etaj 2, camera 9000 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 292 72 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de lectură Management

corp de clădire 0000 (Str. Căderea Bastiliei), etaj 2, camera 0211 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 403 36 locuri

Luni-Vineri 09,00-12,30 13,00-16,00 Sala de lectură

Economie Generală

corp de clădire 0000 (Str. Căderea Bastiliei), etaj 1, camera 0116 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 280 60 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de lectură Comerţ

corp de clădire 0000 (Căderea Bastiliei), etaj 2, camera 0213 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 405 25 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de lectură Relaţii Economice

Internaţionale

corp de clădire 0000 (Str. Căderea Bastiliei), etaj 2, camera 0214 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 406 25 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de lectură Economie Agrară şi a

Mediului

corp de clădire 0000 (Str. Căderea Bastiliei), etaj 2, camera 0215 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 407 24 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de lectură FABBV

corp de clădire 0000 (Str. Căderea Bastiliei), etaj 2, camera 0210 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 402 54 locuri

Luni-Vineri 09,00-12,30 13,00-16,00

Sala de lectură Contabilitate şi Informatică de

Gestiune

corp de clădire 0000 (Str. Căderea Bastiliei), etaj 2, camera 0205 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 401 30 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de lectură Mihail Manoilescu

(carte străină)

corp de clădire 0000 (Str. Căderea Bastiliei), etaj 2, camera 0202 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 107 78 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de lectură Nicolae Iorga

corp de clădire 0000 (Str. Căderea Bastiliei), etaj 2, camera 0237 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 292 20 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de lectură CSIE

corp de clădire 2000 (Str.Dorobanţi), etaj 7, camera 2717 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 329 44 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sâmbată 09,00-13,00

Sala de lectură Victor Slăvescu

corp de clădire 0000 (Str. Căderea Bastiliei), etaj 1, camera 0112 Duminică Închis

211.26.50 / interior 421 273 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de lectură Moxa

Căminul B2 - parter Complexul Moxa Sâmbată/ Duminică Închis

- 30 locuri

Sală de împrumut Localizare Program Telefon Capacitate

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de împrumut Moxa

Căminul B2 din Complexul Moxa, parter Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 292 72 locuri

Page 32: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

1. Alte biblioteci din Bucureşti (Biblioteca Naţională, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca O.N.U., British Council, L’Institut Français, Institutul Goethe, etc.)

2. Publicaţii de specialitate: în limba română - Piaţa Financiară, Ziarul Financiar, Tribuna economică, Capital, Adevărul economic, Economistul - sau în limbi străine - The Economist, Business Week, Financial Times, Harvard Business Review, Management, Capital, Le Nouvel Economiste, etc.

3. Rapoarte, studii, comunicate de presă, situaţii statistice elaborate de instituţii de referinţă în domeniul economic precum Institutul Naţional de Statistică, Institutul de Economie Mondială, Institutul European, etc.

4. Biblioteci virtuale şi baze de date on-line. La nivelul Academiei de Studii Economice, puteţi accesa cărţi în format electronic (biblioteca virtuală) sau arhive ale celor mai importante publicaţii economice din lume prin intermediul bazelor de date de tip ProQuest. De asemenea, în cadrul sălii de referinţe bibliografice (Sala Nicolae Iorga), puteţi avea acces la materiale stocate pe CD.

5. Internet (site-uri cu informaţii economice şi financiare – www.bnr.ro, www.insse.ro, www.infoeuropa.ro, www.imf.org, www.europa.eu.int, www.bis.org. www.cerope.ro, www.zei.de, sau folosind motoare de căutare – www.google.com, www.yahoo.com) Accesul la Internet este gratuit în cadrul Academiei de Studii Economice (laboratoarele de informatică) sau în cadrul unor instituţii de specialitate (Centrul de informare al Uniunii Europene – pentru informaţii referitoare la procesul de integrare). Accesul la internet în ASE este asigurat în cadrul sălilor menţionate în continuare.

Sală de internet Localizare Program Telefon Capacitate

Luni-Vineri 09,00-19,00

Sâmbată 09,00-13,00 Sala de internet Victor Slăvescu

corp 0000 (Căderea Bastiliei), etaj 1, camera 0112

Duminică Închis

211.26.50 / interior 421 56 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de internet Cihoschi

corp 5000 (Cihoschi), parter Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 148 48 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de internet Moxa cantina Moxa, etajul 2

Sâmbată/ Duminică Închis - 30 locuri

Luni-Vineri 09,00-19,00 Sala de internet Bastilia

corp 0000 (Căderea Bastiliei), etaj 4 Sâmbată/ Duminică Închis

211.26.50 / interior 443 40 locuri

Page 33: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

4.

TEMATICA ŞI BIBLIOGRAFIA PENTRU PROBA SCRISĂ FUNDAMENTE ALE ADMINISTRĂRII AFACERILOR

(BASICS OF BUSINESS ADMINISTRATION) - SESIUNEA 2005 -

Disciplina MANAGEMENT (MANAGEMENT) 1. The Dynamic New Workplace; Environment and Competitive Advantage 2. Information Technology and Decision Making 3. Planning to Set Direction; Strategic Management and Entrepreneurship 4. Controlling – To Ensure Results; Organizing – To Create Structures 5. Leading – To Inspire Effort; Motivation and Rewards 6. Individual Performance and Job Design 7. Theory of Constraints applied in Project Management

Bibliografie: - GOLDRATT Eliahu, Critical Chain, Gower, 1997 - SCHERMERHORN, J. R. Jr., Management, John Wiley & Sons, 1999

(chapters 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 15) Disciplina CONTABILITATE (ACCOUNTING)

1. Fundamental of Accounting : the conceptual framework (principles and underlying assumptions, users of accounting information, qualitative characteristics of financial information, elements, valuation and measurement methods concerning financial statements, accounting analysis, accounting journals).

2. Transactions’ Accounting Cycle for: fixed assets, current assets, current liabilities, non-current liabilities, equity, expenses, revenues, profit/loss, prepayments and accruals (journalization of increasings, decreasing, depreciation and amortization, closing procedures), trial balance.

3. Financial Statements (balance sheet, profit & loss account, statement of cash–flow, statement of changes in equity, notes): importance, objectives, formats of disclosure, financial ratios.

4. Management Accounting: classification and importance of costs, computation of production costs and cost of sales (steps and journalisation), costing systems: job order costing, process costing, standard costing, direct costing.

5. Links between Financial and Managerial Accounting: information flows between financial accounting and managerial accounting, integration of managerial accounting information within financial statements, decision making.

Page 34: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

6. Framework: financial accounting, cost accounting, managerial accounting, objectives, principles, relations

7. Cost and cost classification 8. Cost accounts: integrated and interlocking cost system 9. Overheads 10. Methods of costing; job and batch costing; process costing; joint and by products 11. Standard costing and analysis of variances; budgets 12. Cost behavior and break even analysis

Bibliografie: - DUMITRANA Mihaela, Lecture & seminar notes – SELS, 2001-2002 - DUŢESCU Adriana, Lecture & seminar notes – SELS, 1999-2001 - DUŢESCU Adriana, Ghid pentru înţelegearea şi aplicarea Standardelor Internaţionale

de Contabilitate, 2nd edition, Ed. CECCAR, Bucureşti, 2002, p. 93-157, 244-279, 346-374.

- FELEAGĂ Niculae, IONAŞCU Ion, Tratat de contabilitate financiară, Ed. Economică, Bucureşti, 1998, p. 354-386, 395-407, 526-532.

- RISTEA Mihai, DUMITRU Corina, Contabilitate financiară, Ed. Mărgăritar, Bucureşti, 2002, p. 9-42

- *** Cost accounting and managerial emphasis, Editura ASE, Bucureşti, 2003 - *** Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 94/februarie 2001, Armonizarea sistemului

contabil românesc cu Directivele Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate

Disciplina ANALIZĂ ECONOMICO-FINANCIARĂ (ECONOMIC AND FINANCIAL ANALYSIS)

1. Cost Analysis 2. Turnover Analysis 3. Profit and Profitability Analysis 4. Analysis of a Company’s Patrimony and Financial Position 5. Analysis of Foreign Trade Efficiency 6. Efficiency Based Restructuring Analysis

Bibliografie: - IŞFĂNESCU Aurel (coord.), Ghid practic de analiză economico-financiară, Ed.

Tribuna Economică, Bucureşti, 1999, p.303-342 - NICULESCU Maria, Diagnostic global strategic, Ed. Economică, Bucureşti, 1997, p.

147-222, 229-268 - POPESCU Dan Dumitru, Microeconomic Analysis, Ed. Mondograf, Constanţa, 1999,

p.228-240, 194-227, 300-310, 241-300, 310-348, 349-368 - POPESCU Dan Dumitru, Analiza eficienţei în comerţul exterior, Constanţa 1999, p.59-

98

Page 35: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

5.

EXEMPLE DE TESTE GRILĂ PENTRU PROBA SCRISĂ FUNDAMENTE ALE ADMINISTRĂRII AFACERILOR

(BASICS OF BUSINESS ADMINISTRATION)

ECONOMIC AND FINANCIAL ANALYSIS

1. The Operating Leverage is: a. the amount that sales contribute toward covering fixed expenses and then towards

profit; b. the excess of budgeted sales over the break-even sales; c. a measure of the mix of variable and fixed costs in a firm; d. the amount by which sales can drop before losses begin to be incurred; e. the point where total sales revenue equals total expenses.

2. The Private Cost is:

a. all implicit and explicit cost encountered by a person or a firm; b. social cost plus other externality cost accrued by the members of the society which

are infringed on by some trading parties; c. value of the alternative that is being given up in order to obtain some specific item; d. monetary payments going out of the firm; e. cost associated with the usage of the resources that the firm owns.

3. The Average Total Cost is: a. a cost not varying with the rate of output; b. the average fixed cost plus the average variable cost; c. all costs associated with producing a given quantity; d. costs that vary with the quantity produced; e. the change in the total cost, due to a one unit change in the rate of output.

4. There are given the following data: thousand lei

No. Name of indicators Forcasted Current

1. Turnover 1,010,000 1,147,000

2. Working capital 875,000 889,500

The influence of the turnover change over the collection time figure is: a. - 41.25 days; b. - 4.12 days; c. - 37.25 days; d. + 1.75 days; e. + 29.10 days;

Page 36: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

5. The Contribution Margin Ratio formula is: a. Total Sales – Break Even Sales; b. Contribution Margin / Total Sales; c. Contribution Margin / Net income; d. Variable expenses + Fixed expenses + Profits; e. (Fixed expenses + Target net profit) / Unit contribution margin.

6. How do you calculate the profit, when the production obtained is over the break

even point? a. P = x (p - c) – F b. P = x (p - cv) – F c. P = x (p - c) d. P = x (F - p / cv) e. P = p - cv + F Where:

x = the quantity of products needed for obtaining a profit; p = unit price; cv = unit variable costs; F = total fixed costs.

7. Taking into consideration the data reading the financial equilibrium:

- average payable period = 45 days - average collection period = 38 days

We consider that the situation is: a. unfavourable because the company pays faster its accounts payable than it collects its

receivables; b. unfavourable because the company collects faster its accounts receivables than it pays

off its accounts payable; c. favourable because the company collects faster its accounts receivables than it pays

off its accounts payable; d. favourable because the company pays faster its accounts payables than it collects its

receivables; e. favourable because the turnover decreased faster than the accounts payable.

8. The equation Method Formula is:

a. Contribution margin / Net income; b. Total contribution / Total sales; c. Contribution margin / Total sales; d. Variable Expenses + Fixed Expenses + Profits = Total sales; e. Fixed expenses / Unit contribution margin.

9. What is the correlation (in order to obtain an efficient exchange) between the export rate of exchange, import rate of exchange and official rate of exchange, when a company performs export and export and import operations? a. Export rate of exchange = Import rate of exchange; Official rate of exchange = 0; b. Import rate of exchange > Export rate of exchange; c. Export rate of exchange > Import rate of exchange < Official rate of exchange; d. Export rate of exchange = Import rate of exchange = Official rate of exchange; e. Export rate of exchange < Import rate of exchange > Official rate of exchange.

Page 37: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

10. The Trading Margin formula is: a. Operating profit / Sales × 100; b. Operating profit / Sales; c. Operating profit / Total assets × 100; d. Sales / Total assets; e. Gross profit / Sales × 100.

11. Overheads in relation to sales formula is:

a. Overheads / Sales × 100; b. Indirect expenses / Sales × 100; c. Current assets / Current liabilities d. Overheads / Total assets × 100; e. Gross profit / Overheads × 100.

12. The Fixed assets turnover formula is:

a. Gross profit / Sales × 100; b. Sales / Stock; c. Sales / Total assets; d. Gross profit / Total assets × 100; e. Sales / Fixed assets.

13. The Return on equity formula is:

a. Gross profit / Sales × 100; b. Gross profit / Shareholders’ Equity × 100; c. Total liabilities / Shareholders’ Equity × 100; d. Gross profit / Total assets × 100; e. Sales / Fixed assets.

14. The current utilisation degree of capacity for the break even point is 65 %. During which of the following series of years the company obtained profit?

Year 1994 1995 1996 1997 1998 Production capacity utilisation degree in the break even point 55 % 75 % 90 % 52 % 65 %

a. during all the years; b. during 1994 and 1997; c. during 1995 and 1996; d. during 1998; e. during 1995, 1996 and 1998.

15. Commercial profit rate of a company (Profit/Turnover 100) changed from last year

when it was 7.5%, to 11 % current year. This change means: a. faster increase in the amount of expenses related to the turnover than the increase of

turnover; b. a slower increase of the amount of expenses related to the turnover than the increase

of the profit related to the turnover; c. maintaining at the same level the expenses related to the turnover during these two

years; d. the profit related to the turnover increased slower then the sales; e. the profit related to the turnover and the turnover increased identically.

Page 38: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

16. The results if initial classification of the companies are:

a. commercially viable – profitable – loss making; b. potentially viable – unprofitable – commercially viable; c. commercially viable – potentially viable – high risk restructuring; d. potentially viable – high risk restructuring – loss making; e. high risk restructuring – commercially viable – profitable.

17. Contribution margin ratio is determined as a ratio between:

a. contribution margin and added value; b. sales and contribution margin; c. contribution margin and profit; d. contribution margin and total sales; e. contribution margin and production.

18. The value added can be determined in the following manner:

a. the difference between the production and the consumption provided by third parties; b. the difference between profit and wage expenses; c. the sum between the depreciation and input rate; d. is equal with the profit obtained by the company; e. the difference between the gross operating surplus and gross depreciation surplus.

19. Using the following relationship: (Σq1p1 - Σq1c1) - (Σq1p0 - Σq1c1), we can determine the influence exerted over profit by:

a. the unit cost; b. the structure of sold production; c. the quantity; d. the selling price; e. the selling price and the unit cost.

20. The positive influence of the structure over the profit is considered to be:

a. favourable because of the increase in the sales weight for the products having the profit margin higher than the average sales weight obtained in the previous year;

b. favourable because of the decrease in the sales weight for the products having the profit margin higher than the average sales weight obtained in the previous year;

c. unfavourable because of the increase in the sales weight for the products having the profit margin higher than the average sales weight obtained in the previous year;

d. unfavourable because of the increase in the sales weight for the products having the profit margin less than the average sales weight obtained in the previous year;

e. the company sells one product only. 21. The influence over the profit of structure following formula:

a. ∆s = (Σq1p0 - Σq1c0) – P0Iq; b. ∆s = Σq1c0 - Σq1p1; c. ∆s = (Σq1p1 - Σq1c1) Iq d. ∆s = (Σq1p1 - Σq1c0) – Σq1c1; e. ∆s = Σq1p1 - Σq1c1.

Page 39: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

22. The order of the factors used in the profit factorial analysis through the substitution method is: a. quantity, structure, unit cost, unit price; b. quantity, quality, structure; c. quantity, structure, quality; d. structure, quality, quantity; e. structure, quantity, quality;

23. The influence of the change in the unit cost over profit is:

a. "0"; b. double: ∆c = - (Σq1c1 - Σq1c0) as a direct influence and ∆q

p= P0Iq- P0 as an indirect influence;

c. an influence of aIl factors: ∆q, ∆s, ∆c, ∆p; d. an influence only of ∆c; e. influence of ∆q and ∆s.

24. For the activity of a company there are given the following data: fixed costs =

281,250 thousand lei, unit variable cost = 1l,250 lei/unit, unit selling price = 18,000 lei/unit, maximum production capacity = 72,000 units. The ratio of production capacity utilisation needed to obtain a profit of 144,000 thousand lei is: a. 69%; b. 75%; c. 87.5%; d. 104%; e. 92%.

25. Using the following relationship: P0 x Iq – P0 we can determine the influence exerted

over profit by: a. the structure; b. the unit price; c. the selling price and the unit cost; d. the quantity; e. the unit cost.

26. There are given the following data for the activity of a company:

No. Name of indicators Forecasted Current

1. Profit 2,148,000 2,875,000

2. Working capital 7,900,000 9,296,296

3. Fixed assets 10,000,000 12,000,000

The variation of profit rate calculated for the advanced funds was: a. + 1.5%; b. -1.5%; c. + 1.5 thousand lei; d. - 12%; e. - 0.74%.

Page 40: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

27. Choose the formula to establish the production obtained in the break even point:

a. vcpYFx −

+= ;

b. vcpFx −= ;

c. vcpPFx −

+= ;

d. vcPFx += ;

e. vcpPx −= .

ACCOUNTING

28. Stock is valued at: a. cost price; b. market price; c. cost or market price which ever is lower; d. present value; e. future value.

29. The following item can be depreciated:

a. land; b. receivables; c. building; d. payables; e. all of the above.

30. Asset accounts would be expected to have:

a. debit balance; b. credit balance; c. zero balances; d. undetermined balances; e. all of the above.

31. A business entity purchased merchandising during 2002. The following information

is available: 100 units were purchased at 2,000 m.u./unit (m.u.- monetary units), custom taxes were 20%, VAT 19%. 90 units of merchandise were sold with a 20% profit margin and and 19% of VAT. The client is allowed a 10% commercial discount. 100% of sales were collected in cash. The effects in the annual cash-flow statement concerning this category of merchandise are: a. Net negative cash-flow of 7,996.8 m.u. b. Net positive cash-flow of 7,996.8 m.u. c. Net negative cash-flow of 19,200 m.u. d. Net positive cash-flow of 19,200 m.u. e. Net positive cash-flow of 6,720 m.u.

Page 41: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

32. Beale Company purchased a machine on the 1st of January 2000, at an invoice price of $142,600. Transportation charges amounted to $2,000 and $3,400 were spent to install the machine. Costs of removing an old machine to make room for the new one amounted to $1,200 and $200 were received for the scrap value of the old machine.

State the record of depreciation which would be provided on the machine for the first year on a straight-line basis, assuming an estimated life of eight years. a. 681 = 281 $18,500; b. 681 = 281 $17,825; c. 681 = 291 $5,400; d. 681 = 281 $18,075; e. 681 = 291 $1,400.

33. A business entity issued 200 bonds, issue price 500 m.u./bond (m.u. – monetary

units) and book value of 550 m.u./bond, with a 30% annual interest payment. The redemption date is in 3 years time. The effects in annual income statements are: a. financial expenses of 30,000 m.u. b. operating expenses of 3,000 m.u. and financial expenses of 33,000 m.u. c. financial expenses of 36,333 m.u. d. financial expenses of 11,000 m.u. e. operating expenses of 10,000 m.u.

34. Contribution to the social securities is paid:

a. only by the employee; b. only by the employer; c. by both the employee and employer; d. on a voluntary basis by the employer; e. on a voluntary basis by the employee.

35. The accrual basis of accounting refers to:

a. the separate representation in the financial statements of each material item b. expenses that are offsetting revenues, occurring from the same transaction c. the assumption that the entity will continue to operate for a indefinately long period in

the future d. the recognition of both revenues and expenses coming from a giving event, e. in the same accounting period the recognition of transactions and events when

occurring and not when cash or its equivalent is received or paid. 36. What is the cash-flow from operating activities, knowing that: the net loss is (11,000)

m.u. (monetary units), the annual depreciation of fixed assests is 26,400 m.u., accounts receivables were 26,400 m.u. last year, and 8,800 m. u. the current year, accounts payable were 22,000 m.u. last year and 30,800 m.u. this year, accrued salaries were 6,600 m.u. last year and 12,100 m.u. this year and 10,000 m.u. that recers to a loss from foreign exchange transactions: a. 57,300 m.u. b. 47,300 m.u. c. 39,700 m.u. d. 12,100 m.u. e. (5,500) m.u.

Page 42: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

37. A prepayment of 10,000 m.u. (monetary units) occurred on December, the 20th, 2003, for a 2004’s magazine subscription. The effects of this tranzaction in the 2003’s financial statements are the following: a. a cash-outflow of 10,000 m.u. in the cash-flow statement and an expense of 10,000

m.u. in the income statement (profit&loss account); b. a cash-inflow of 10,000 m.u. in the cash-flow statement and an expense of 10,000

m.u. in the income statement (profit&loss account); c. a cash-inflow of 10,000 m.u. in the cash-flow statement and a revenue of 10,000 m.u.

in the income statement (profit&loss account); d. a cash-outflow of 10,000 m.u. in the cash-flow statement and a revenue of 10,000 m.u. in

the income statement (profit&loss account); e. a cash-outflow of 10,000 m.u. in the cash-flow statement and an increase of 10,000 m.u.

in balance

38. A business entity had a 30,000.000 m.u. (monetary units)as capital, with 1,000 common share issued. An increase of capital occurred in 2002 and 100 new shares were issued and sold with a 32,000 m.u. market price. The effects in the annual balance sheet are: a. increase of business capital with 3,000,000 m.u and increase in cash 3,200,000 m.u. b. increase of capital with 3,200,000 m.u and increase in cash 3,200,000 m.u. c. increase of equity with 3,000,000 m.u and increase in cash 3,200,000 m.u. d. increase of equity with 3,000,000 m.u and increase in cash 3,200,000 m.u. e. increase of equity with 3,200,000 m.u and increase in cash 3,200,000 m.u.

39. A building with a 100,000 m.u. (monetary unit) book value, a 10 years service life,

straight-line method in use is revaluated at the end of the forth year at 66,000 m.u.. By the end of the sixth year of service another revaluation took place, that restated the buiding to 40,500 m.u. The effects of the second revaluation into the current years’ financial statements are: a. a decrease of the buiding balance sheet value of 3,500 m.u. and an increase of

expenses with 3,500 m.u. b. a decrease of the buiding balance sheet value of 2,500 m.u. and a decrease of

expenses with 3,500 m.u. c. a decrease of the buiding balance sheet value of 3,500 m.u. and an increase of equity

with 3,500 m.u. d. a decrease of the buiding balance sheet value of 2,500 m.u. and an increase of equity

with 2,500 m.u. e. a decrease of the buiding balance sheet value of 3,500 m.u. and a decrease of equity

with 3,500 m.u. sheet – deffered expenses section; 40. “Substance over form” refers to:

a. the reliability of the information, contained in the financial statements b. the relevance of the financial information to the decision-making needs c. the understandability of the information contained in the financial statements d. the overall representation of transactions and other events in the financial statements e. the necessity that transactions and other events to be accounted for and presented in

accordance with the economic reality and not merely their legal form

Page 43: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

41. Under the accrual basis of accounting, expenses are recognised when: a. goods or services are consumed by the firm in generating revenues; b. the cash outflows takes place; c. the cash inflow takes place; d. goods are purchased; e. none of the above.

42. Accumulated depreciation is considered a(n):

a. liability account; b. stock equity account; c. contra-asset account; d. asset account; e. expense account.

43. Given the following accounts for Ace Company and their balances as of December

31st, 2000: Accounts and notes payable $ 300,000 Property, plant and equipment $ 2,500,000 Trademarks $ 200,000 Accumulated depreciation $ 400,000 Retained earnings $ 700,000 Marketable securities $ 600,000 Provision for equipment $ 500,000 Notes receivable $ 100,000

The value of the fixed assets is: a. $ 3,200,000; b. $ 1,800,000; c. $ 1,600,000; d. $ 2,500,000; e. $ 2,400,000.

44. The historical cost of acquiring an asset includes:

a. acquisition cost plus all costs necessary to bring in to the condition and location necessary for its intended use;

b. only the acquisition cost; c. only those costs necessary to bring in to the condition and location necessary for the

intended use; d. no shipping charges; e. acquisition cost plus all costs necessary to bring in to the condition and location

necessary for its intended use except for the border fee and border commission. 45. Given the following accounts for Ace Company and their balances as of December

31st 2000: account 212 $2,000,000; account 281 $500,000; account 201 $30,000; account 280 $10,000; account 300 $50,000; account 390 $20,000; account 419 $140,000; account 409 $11,000; account 411 $6,000; account 471 $1,000. How much is the value of the total assets and of the current assets? a. $ 1,568,000 $ 47,000; b. $ 1,562,000 $ 48,000; c. $ 1,573,000 $ 67,000; d. $ 1,583,000 $ 41,000; e. $ 2,068,000 $ 188,000.

Page 44: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

46. The ABC Co is making two products: A and B. The following information is available:

A B Raw materials mmamaterial 100,000 200,000 Direct salaries 400,000 600,000

The factory overheads are 2,000,000 and they will be allocated on the basis of direct salaries. The total production cost of A and B is: a. A - 1,300,000 B - 2,000,000; b. A - 1,700,000 B - 1,600,000; c. A - 1,600,000 B - 1,700,000; d. A - 1,269,230 B - 2,030,760; e. A - 1,500,000 B - 1,800,000.

47. The four principal qualitative characteristics of the information provided in

financial statements are: a. understandability, relevance, substance over form and comparability; b. neutrality, relevance, reliability and comparability; c. understandability, prudence, reliability and comparability; d. understandability, relevance, reliability and comparability; e. understandability, relevance, reliability and timeliness.

48. A complete set of financial statements normally includes:

a. a balance sheet, an income statement and the notes; b. a balance sheet, an income statement, a cash flow statement and the notes; c. a balance sheet, an income statement, a trial balance and cash flow statement; d. a balance sheet, an income statement, a cash flow statement, a trial balance, a general

journal and the notes; e. a balance sheet and an income statement.

49. The division of a firm's life span into arbitrary periods is an application of:

a. revenue recognition; b. the accrual basis of accounting; c. the matching convention; d. the time period assumption; e. the going concept.

50. Given the following information, which amount should be in the cost of goods sold?

Beginning work in process $ 6000 Cost of direct material used $ 130,000 Cost of direct labour $ 75,000 Cost of factory overhead $ 65,000 End of work in process inventory $ 7,000 Beginning finished goods inventory $ 30,000 End finished goods inventory $ 25,000

a. $ 549,000; b. $ 274,000; c. $ 524,000; d. $ 262,000; e. $ 354,000.

Page 45: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

51. According to the Framework, expenses are defined as: a. decreases in economic benefits during the accounting period in the form of outflows

or depletions of assets or incurrence of liabilities that result in decreases in equity, other than those relating to distributions to equity participants;

b. increases in economic benefits during the accounting period in the form of outflows or depletions of as sets or incurrence of liabilities that result in decreases in equity, other than those relating to distributions to equity participants;

c. decreases in economic benefits during the accounting period in the form of inflows of assets or decreases of liabilities that result in decreases in equity, other than those relating to distributions to equity participants;

d. decreases in economic benefits during the accounting period in the form of outflows or depletions of as sets or incurrence of liabilities that result in increase in equity, other than those relating to contributions from equity participants;

e. money spent for different purposes. 52. Given the following accounts for TOM Co. and their balances as of December 31,

2000: Social capital paid $ 300,000 Property, plant and equipment 500,000 Reserves 200,000 Profit and Loss (profit) 400,000 Retained earnings (loss) 700,000 Accounts payable 600,000 Sundry creditors 500,000 Notes receivable 100,000

The value of the owner's equity and total passive is: a. 1,600,000 2,700,000 b. 700,000 1,500,000 c. 300,000 1,100,000 d. 1,000,000 1,000,000 e. 200,000 1,300,000

53. In a period of rising prices, FIFO and LIFO have:

a. similar effects on the balance sheet and income statement; b. opposite effects on the balance sheet and income statement; c. opposite effects on the balance sheet but similar effects on the income statement; d. similar effects on the balance sheet but opposite effects on the income statement; e. those methods are not affecting neither balance sheet or income statement.

54. The PIF Co. purchased a fixed asset on January the 1st 2002, the purchasing price

being 9,000,000, transportation expenses - 1,000,000, VAT - 19%. The estimated useful life is 5 years and the depreciation method is the straight-line method; The depreciation for the year 2003 is: a. 2,000,000; b. 1,800,000; c. 2,380,000; d. 8,000,000; e. 7,200,000.

Page 46: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

55. The Hercule Co. purchased a fixed asset on January the 1st 2002 for 50,000,000 lei, estimated useful life being 8 years, depreciated using AD1 method. The depreciation for the year 2002 is: a. 6,250,000; b. 25,000,000; c. 9,375,000; d. 12,500,000; e. 10,000,000.

56. The Carbon Ink Company's profit statement for the preceding year is the following:

M.U. Sales (2,000,000 bottles at 0.25) 500,000Variable costs 300,000 Fixed costs 100,000Total cost 400,000Profit 100.000

Required: What is the break-even point in sales and units? a. 250,000 M.U. 1,000,000 units; b. 300,000 M.U. 1,200,000 units; c. 400,000 M.U. 1,500,000 units; d. 100,000 M.U. 2,000,000 units; e. 250,000 M.U. 2,000,000 units;

57. The measurement bases stipulated in the Framework include the following:

a. historical cost, current cost value and present value; b. historical cost, current cost, realisable value, net book value and present value; c. historical cost, current cost, realisable value and present value; d. net book value, utility value, acquisition cost and selling price; e. historical cost, acquisition cost, manufacturing cost and full cost.

58. The following information is related to the financial statements of JERRY Co.:

revenues from selling merchandises: 4,000,000; interest expenses: 500,000; interest paid: 400,000; expenses with merchandises: 3,200,000; merchandises purchased: 5,000,000 lei; penalties expenses: 50,000; salaries expenses: 100,000; salaries paid: 80,000. The gross profit of JERRY Co. is: a. 150,000 (profit); b. 330,000 (loss); c. 5,350,000 (loss); d. 70,000 (profit); e. 290,000 (loss).

59. Which disclosures are to be made in the annual financial statements, regarding a

piece of equipment with a book value of 20,000 m.u (monetary units), a material residual value of 500 m.u, a 5 years useful life, straight -line method in use, equipment that is in the last year of service: a. the balance sheet disclosure of 500 m.u, the income statement disclosure of 4,000

m.u; b. the balance sheet value of 0 m.u, the income statement effect of 3,900 m.u; c. the balance sheet disclosure of 500 m.u, an income statement effect of 3,900 m.u; d. the balance sheet value of 500 m.u, an income statement effect of 16,600 m.u; e. the balance sheet value of 0 m.u, an income statement effect of 20,000 m.u.

Page 47: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

60. The contribution margin is:

a. the excess of revenue over variable costs; b. the excess of variable costs over fixed costs; c. the excess of revenues over fixed costs; d. the excess of revenues over sunk costs; e. the excess of revenues over opportunity costs.

61. A Company manufactures two products A and B, the prime cost being for A

5,000,000 M.U. and for B 3,000,000 M.U. The product A is manufactured only in Section 1 and product B is manufactured in both Section 1 and Section 2. The manufacturing overheads incurred in Section 1 are 2,000,000 M.U. and in Section 2 they are 800,000. The administrative overheads are 600,000. The value of work-in-progress at the beginning of the manufacturing period is for A 75,000 M.U. and the value of work-in-progress at the end of the manufacturing period is for B 90,000 M.U. The manufacturing overhead absorption base is the prime cost. The manufacturing cost for A and B is: A B a. 6,125,000 4,520,000 b. 6,775,000 4,520,000 c. 6,725,000 4,660,000 d. 6,325,000 4,460,000 e. 4,460,000 6,325,000

62. Which one from the following entries is not according with the explanation given

below: a. 600 = 300 100,000 consuming raw materials; b. 411=701 100,000 selling finished goods; c. 401 = 5124 100,000 paying an external supplier; d. 345 = 711 100,000 discharging finished goods; e. 641 = 421 100,000 sold recording salaries expenses.

63. Given the following accounts for FRED Co. and their balances as of December 31, 2000: account 321 $200,000; account 212 $3,000,000; account 281 $1,000,000; account 300 $5,000,000; account 390 $200,000; account 419 $150,000; account 409 $100,000; account 411 $600,000; account 461 $200,000. How much is the value of the current assets? a. $ 5,900,000; b. $ 7,900,000; c. $ 6,050,000; d. $ 8,050,000; e. $ 5,700,000.

64. The balance sheet refers to:

a. current year's performances of the economic entity; b. the financial position of the economic entity; c. the modification of the financial position of the economic entity; d. assets owned by the business matched with their sources of financing; e. cash-flows generated

Page 48: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

65. You know the following information: Standard direct materials for A 0.100 kg Actual direct materials for A 0.110 kg Standard level of output 2,320,000 units Standard price of materials 20 lei /kg Actual price of materials 19 lei /kg Effective level of output 2,316,000 units

The values for efficiency variance and price variance are: a. + 440,040 - 254,760 b. + 463,200 - 254,760 c. - 463,200 + 254,760 d. - 440,040 + 254,760 e. + 463,200 - 208,440

66. The reimbursement of a bank loan affect the cash-flow statement in the following

manner: a. an inflow in cash flow from operating activities; b. an outflow in cash flow from investing activities; c. an outflow in cash flow from operating activities; d. an outflow in cash flow from financing activities; e. an inflow in cash flow from financing activities.

67. The evolution of a semi-variable cost with the production for the period January -

May 2002 is the following:

Month Production (units) Expenses (M.U.) January 1,000 1,060,000February 1,200 1,252,000March 1,100 1,156,000April 1,500 1,540,000May 1,320 1,367,200

The fixed cost and the unit variable cost are: a. 120,000 M.U 1,100 M.U. /unit; b. 100,000 M.U. 960 M.U. /unit ; c. 80,000 M.U. 940 M. U. /unit ; d. 150,000 M.U. 1,200 M.U. /unit ; e. 70,000 M.U. 990 M. U. /unit ;

68. What is the cash flow from operating activities, knowing that: the net income is 200

m.u (monetary units), the annual depreciation of fixed assets is 125 m.u, accounts receivables were 586 m.u last year and 673 m.u the current year, inventories were 610 m.u last year and 657 m.u this year, accounts payable were 332 m.u last year and 389 m.u this year and the current year's gain on sale of equipment was 20 m.u: a. 228 m.u; b. 382 m.u; c. 402 m.u; d. 248 m.u; e. 103 m.u.

Page 49: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

69. A building with a 100,000 m.u (monetary unit) book value, a 10 years service life, straight-line method use, is revaluated at the end of the fourth year at 66,000 m.u. By the end of the sixth year of service a second revaluation took place, which restated the building to 40,500 m.u. The effects of the second revaluation into the current years' financial statements are: a. a decrease of the building balance sheet value of 3,500 m.u and an increase of

expenses with 3,500 m.u; b. a decrease of the building balance sheet value of 2,500 m.u and an decrease of

expenses with 3,500 m.u; c. a decrease of the building balance sheet value of 3,500 m.u and an increase of equity

with 3,500 m.u; d. a decrease of the building balance sheet value of 2,500 m.u and an increase of equity with

2,500 m.u; e. a decrease of the building balance sheet value of 3,500 m.u and a decrease of equity with

3,500 m.u. 70. Matching concept refers to:

a. assets matching liabilities and owners' equity; b. the recognition of both revenues and expenses coming from a giving event, in the

same accounting period; c. production costs that match the cost of goods sold; d. expenses that are offsetting revenues occurring from the same transaction; e. consumption of assets that generates expenses in the same accounting period in the

current year. 71. A current year's payment of dividends (dividends were allocated from last year's

profit) will influence: a. the operating cash-flow of the current year; b. the cash-flow from investing activities of the current year; c. the cash-flow from financing activities of the current year; d. last year's total net cash flow; e. last year's cash flow from investing activities.

72. The dual-aspect concept in accounting refers to:

In managerial accounting the profit is calculate following the relation: a. Selling price - Production cost b. Total revenues – Total expenses c. Selling price – Non manufacturing costs d. Selling price – Cost of goods sold e. Selling price – Variable costs

73. A Company manufactured one product, number of units produced being 2,000

units, fixed cost is 5,000,000 MU, variable cost 8,000,000 MU, and the profit is 3,000,000. The breakeven point in sales is: a. 16,000,000; b. 10,000,000; c. 13,000,000; d. 15,000,000; e. 8,000,000.

Page 50: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

74. A company produces and sells different goods. Information for the period: Variable cost per unit 600mu Selling price per unit 1,000mu Total fixed cost 2,500,000mu

Calculate the number of units that must be manufactured and sold for a profit of 700,000mu.

a. 6,250 u b. 6,750 u c. 8,000 u d. 7,750 u e. 7,250 u

75. A company manufactured two products X and Y and the data available at the end of the period is the following:

Beginning inventory work in process for product Y 120,000mu Total direct expenses: product X 800,000mu; product Y 1,200,000mu Total indirect expenses: 400,000mu Ending inventory work in process for product Y 50,000mu The production cost for products X and Y is: X Y a. 1,160,000 1,410,000 b. 960,000 1,510,000 c. 900,000 1,570,000 d. 910,000 1,670,000 e. 1,060,000 1,550,000

76. The total cost of goods sold is calculated :

a. Prime cost + manufacturing overhead b. Material cost + labour cost + distribution cost c. Production cost of goods sold + non manufacturing overheads d. Production cost of goods manufactured + non manufacturing overheads e. Production cost of goods manufactured + administration overhead cost

77. The following are the maintenance costs incurred in a machine shop for six months

with corresponding machine hours:

Month Machine hours Maintenance costs (mu)

January 2,000 600,000 February 2,200 640,000 March 1,700 540,000 April 2,400 680,000 May 1,800 560,000 June 1,900 580,000 TOTAL 12,000 3,600,000

Calculate the maintenance costs for July when the machine hours will be 2,300. a. 660,000 mu b. 640,000 mu c. 700,000 mu d. 650,000 mu e. 680,000 mu

Page 51: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

78. A company's standard labor rate for its factory workers is set at MU 5 per hour. The standard time allowed for producing one product unit is 20 minutes. During

the period 4,800 units were produced and the factory workers were paid MU 5.25 per hour. The actual hours worked were 1,560. The labor cost variance is: a. 190 adverse; b. 390 adverse; c. 190 favorable; d. 390 favorable; e. 195 adverse.

79. The following data is available at the end of the period:

Selling price per unit 1,500 mu Variable cost per unit: raw materials 300 mu; labour 200 mu;indirect variable expenses 400 mu Fixed costs 80,000 mu Units manufactured and sold 500 Calculate the number of units necessary to increase the production and the sales if the profit will remain constant and labour expenses will increase of 50%. a. 55 u; b. 600 u; c. 260 u; d. 500 u; e. 100 u.

80. A 200,000 m.u (monetary units) piece of equipment is 80% financed from

government grants. The equipment has an estimated service life of 5 years, a non-material residual value of 200 m.u and is depreciated on the basis of units of production method. Which are the financial statements' disclosures of the second year of service, knowing that the annual number of units of production obtained was 3,000 and the total number of expected units of production to be obtained is 30,000? a. annual expenses will increase by 40,000 m.u and the annual revenues will increase by

32,000 m.u; b. the annual expenses will increase by 20,000 m.u and the annual revenues will

Increase by 32,000 m.u; c. the annual expenses will increase by 40,000 m.u and the annual revenues will increase

by 16,000 m.u; d. the annual expenses will increase by 19,980 m.u and the annual revenues will increase

by 32,000 m.u; e. annual expenses ,vin increase by 20,000 m.u and annual revenues will increase by

16,000 m.u. 81. A company’s standard labour rate for its factory workers is set at 5 mu per hour.

The standard time allowed for producing one unit is 20 minutes. During the period 4,800 units were produced and the factory workers were paid 5.25 mu per hour. The actual hours worked were 1,560. What is the total labour cost variance? a. 390 mu adverse; b. 190 mu adverse; c. 190 mu favorable; d. 390 mu favorable; e. 180 mu favorable.

Page 52: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

82. PIF Ltd. operates a process costing system. Production details for one production process for august is presented bellow: Materials input (5,000 kg) 150,000 Direct labor 70,000 Production overhead 20,000 240,000

It is expected that the weight of output from the process should be 95% of material input, the remaining 5% representing loss which can be sold for MU 10 per kg. Actual production was 4,500 kg, the remaining 500 kg being sold for the expected price. Calculate: ● the cost per kg of output ● the cost of the 4,500 kg produced ● the amount written off in the respect of any abnormal amount of loss.

(1) (2) (3) a. 50; 240,000; 2,500; b. 48; 237,500; 12,500; c. 48; 225,000; 10,000; d. 53; 240,000; (2,500); e. 50; 225,000; 10,000.

83. A company has produced its budget for the next year with an estimate of MU

8,400,000 for the fixed production overheads and of 1,050,000 for production labor hours. A pre-determined fixed overhead absorption rate was calculated on the basis of these figures. Actual results for the year showed fixed overheads of MU 8,680,000 and production labor hours 1,120,000. The total over or under absorption of fixed overheads for the period is: a. 280,000 under absorption; b. 280,000 over absorption; c. 262,000 under absorption; d. 320,000 over absorption; e. 560,000 over absorption.

84. A company has two manufacturing departments Ml and M2 and a service

department SI. It manufactures tires which spend 2 hours being processed in Ml and 1 hour being processed in M2. The service department cost is apportioned to Ml and M2 in the ratio 4:6. The following information is also relevant:

Ml M2 S1 Overheads apportioned 56,500 72,020 36,760 Direct labor hours 8,900 5,300 -

Overheads will be absorbed on the direct labor hours basis. Using total absorption costing, determine the total overheads absorbed into a tires unit: a. 30.50; b. 26.29; c. 33.75; d. 35.82; e. 34.02.

Page 53: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

85. The following information refers to a monthly production of a particular product:

Budget Actual Units produced 600 580 Material input (kg) 1,500 1,566 Cost of material consumed 25,500 25,839

The usage variance of these materials is: a. 1,122 adverse; b. 1,914 adverse; c. 783 favorable; d. 1,972 favorable; e. 1,972 adverse.

86. The relation for determining the manufacturing cost of goods sold is:

a. Prime Cost + Manufacturing Overheads + WIP on Jan 1st - WIP on Dec 31st + FG on Jan 1st - FG Dec 31st;

b. Prime Cost + Manufacturing Overheads + WIP on Jan 1st - WIP on Dec 31st Prime Cost + Manufacturing Overheads '- WIP on Jan 1st + WIP on Dec 31st - FG on Jan 1st + FG Dec 31st;

c. Prime Cost + Manufacturing Overheads + WIP on Jan 1st - WIP on Dec 31st + FG on Jan 1st - FG Dec 31st + Administrative Overheads;

d. Prime Cost + Manufacturing Overheads + WIP on Jan 1st - WIP on Dec 31st + FG on Jan 1st - FG Dec 31st + Administrative Overheads + Selling and Distribution Overheads;

e. Prime Cost + Manufacturing Overheads + Administrative Overheads + Selling and Distribution Overheads.

87. One of the following expense is not considered as a part of the manufacturing cost:

a. depreciation of an equipment; b. the consumables used in the service center; c. the financial discounts; d. the salary of the cleaning woman in the production center; e. the production supervisor salary.

MANAGEMENT

88. Where should be placed the project buffers, in a critical chain framework? a. before every step; b. at the end of the project; c. after every step; d. at the beginning of the project; e. at the point where a feeding path merges with the critical path.

89. A _________________ is an example of an operational plan in a business firm.

a. Strategy; b. Forecast; c. Benchmark; d. marketing plan; e. balance sheet.

Page 54: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

90. When monitoring the project buffer, the completion of a step five days later than estimated is translated to: a. The project buffer is enlarged by five days; b. The project buffer is reduced by five days; c. The project buffer is enlarged by five days if the step is on the critical path; d. The project buffer is reduced by five days if the step is on the critical path; e. It has no influence on the project buffer.

91. Company L&D expects a three-month delay in completing an expansion project.

What will be the total penalty if the expected sales are 5 million dollars per month and the net margin is 20%? a. The money will not be lost. it will just be postponed; b. 15 million dollars; c. 1 million dollars; d. There is no penalty associated with the late completion of the expansion project; e. 3 million dollars.

92. When using the benefits the client will have by purchasing a product for identifying

the price of that product, we deal with: a. The market's perception of value; b. The supplier's perception of value; c. The employees' perception of value; d. The shareholders' perception of value; e. The manager's perception of value.

93. For critical path scheduling techniques to be most applicable, a project must have

certain characteristics. Which one of the following characteristics is not adequate: a. The project must have well defined jobs or tasks whose completion mark the end of

the project; b. The jobs or the tasks of the project must have the same duration and resources; c. The jobs or tasks are independent; they may be started, stopped, and conducted

separately within a given sequence; d. The jobs or tasks are ordered: they must follow each other in a given sequence; e. The jobs or tasks are ordered in a given sequence, scheduled for the same duration.

94. The process of management involves the functions of planning, __________, leading,

and controlling. a. Accounting; b. Creating; c. Innovating; d. Organizing; e. Motivating.

95. When a supervisor clarifies desired work targets and deadlines for her work team,

she is fulfilling the management function of __________. a. Supervising; b. Controlling; c. Delegating; d. Planning; e. Motivating.

Page 55: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

96. The first step in the control process is to __________.

a. measure actual performance; b. compare results with objectives and standards; c. take necessary action; d. establish objectives and standards; e. monitor the results.

97. In Herzberg's two-factor theory, base pay is considered a __________ factor.

a. Valence; b. Satisfier; c. Hygiene; d. Equity; e. Ethical.

98. Where should be placed the project buffers?

a. at the beginning of the project; b. at the point where a feeding path merges with the critical path; c. at the end of the project; d. before and after every step; e. it doesn't matter.

99. In judgmental heuristics approach, decisions are not influenced by:

a. current situation; b. comparisons with similar circumstance; c. information readily available in memory; d. satisficing decision; e. the available heuristic.

100. A _________ is limited scope and addresses activities to implement strategic plans.

a. operational plan; b. strategic plan; c. financial plan; d. short-range plan; e. long-range plan.

101. A ________________ allocates ressources on the basis of a single estimate of costs:

a. flexible budget b. zero-based budget c. project schedule d. short term budget e. fixed budget

102. The __________ is the predominant values system for the organization as a whole:

a. mission statements b. objectives c. core values d. social responsibility e. corporate culture

Page 56: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

103. Typical characteristics of entrepreneurs include the following: 1. High energy level 2. Planning oriented 3. High need for achievement 4. Tolerance for ambiguity 5. Flexibility

The right combination is: a. 1+2+4 b. 1+3+4 c. 1+3+5 d. 1+2+4 e. 1+2+3

109. A ________________ pursues innovation and new opportunities in the face of risk

a. focus strategy b. prospector strategy c. analyzer strategy d. leadership strategy e. reactor strategy

110. The first step in the problem-solving process is to __________.

a. evaluate results; b. find and define the problem; c. identify alternatives; d. choose a solution; e. define how to implement the solution.

111. __________ is when individualized products are made quickly and with

production efficiencies similar to those achieved by mass production of uniform products.

a. mass customization; b. lean production; c. mass manufacturing; d. flexible production; e. batch production.

112. Planning is defined as the process of __________ and __________.

a. taking action, evaluating outcomes; b. developing premises about the future, evaluating them; c. setting objectives, deciding how to accomplish them; d. measuring past performance, targeting future performance; e. none of the above answers is correct.

113. Supervisors and team leaders spend most of their time working on _______ plans.

a. long-range; b. strategic; c. short-range; d. standing; e. none of the above answers is correct.

Page 57: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

114. The most appropriate first question in the strategic planning process is ________. a. "Why aren't we doing better?"; b. "Where do we want to be in the future?"; c. "How can we get where we want to be?"; d. "How well are we currently doing?"; e. "How well are our competitors doing?".

115. In the figure below, identify the duration of the critical path:

Build building 90 days

Make building functional 2 weeks

Install machines in building 3 weeks

Build building 10 weeks

Contract vendors 1 week

Build machines 9 weeks

Train the workers on the machines

2 weeks Hire workers

14 weeks

a. 17 weeks; b. 15 weeks; c. 16 weeks; d. 13 weeks; e. 14 weeks.

116. The __________ method of inventory control orders a fixed number of items every

time an inventory level falls to a predetermined point. a. ordering cost; b. economic order quantity (EOQ); c. statistical control; d. carrying cost; e. none of the above answers is correct.

117. There are three mechanisms of wasting safety added to a project. Identify two of

them from the list below: 1. Time estimates are based on pessimistic experiences; 2. There is no rush to start at the last minute (the student syndrome); 3. The larger the number of management levels involved, the higher the total

estimation; 4. The dependencies between steps – they cause delays to accumulate and

advances to be wasted. The right combination is:

a. 1+2; b. 2+4; c. 1+3; d. 1+4; e. 2+3.

Page 58: 52320414 Indrumar Pentru Pregatirea Examenului de Licenta Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR Cu Predare in Limba Engleza

SUCCES LA EXAMENUL DE LICENŢĂ!