52003451 juanita purcell roada duhului sfant

Upload: redpinkunhappy

Post on 07-Apr-2018

242 views

Category:

Documents


6 download

TRANSCRIPT

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    1/73

    ROADADUHULUISFNTAi rabdare nu sunt nca perfecta

    J U A N I T A P U R C E L L

    REGULAR BAPTIST PRESS1300 North Meacham Road

    Schaumburg, Illinois 60173-4888

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    2/73

    2

    CUPRINS

    Prefata

    Partea 1DESTELENIREA SOLULUI UNDE VA CRESTE ROADA

    LECTIA 1 De ce continuu sa pacatuiesc?

    LECTIA 2 Ce spune Biblia despre demnitate?

    LECTIA 3 Vreau sa fiu spirituala acum?

    Partea 2

    RECUNOASTEREA ROADEI N TIMP CE CRESTE

    LECTIA 4 Dragostea Nu este un sentiment ci o alegere

    LECTIA 5 Bucuria Neinfluentata de oameni sau mprejurari

    LECTIA 6 Pacea Viata fara ngrijorare sau teama

    LECTIA 7 ndelunga rabdare Sa continui sa mergi nainte cu un cutit n inima ta

    LECTIA 8 Bunatatea Sa fii buna, tandra si iertatoare

    LECTIA 9 Facerea de bine ti place ideea de a fi o slujitoare?

    LECTIA 10 Credinciosia Poti conta pe mine!

    LECTIA 11 Blndetea Smerenia care ma lasa sa ma supun

    LECTIA 12 nfrnarea poftelor Sa nveti cnd sa spui nu

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    3/73

    3

    MULTUMIRISPECIALE

    Valeriei Wilson, editor la RBP Womens Studies, care a

    crezut n mine si n scrierile mele ndeajuns ct sa pot ncepe. Cnd amavut nevoie de sfat sau ajutor, ntodeauna a fost gata pentru mine sicontinua sa fie o sursa de ncurajare.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    4/73

    4

    PREFATA

    Ai simtit vreodata ca faci doi pasi nainte si trei pasi napoi n umblarea ta cu Hristos? Aibiruinta asupra unui pacat, si acum trebuie sa te lupti cu altul? Nu te descuraja! Si eu simt la

    fel! Lupta cu vechea natura pacatoasa este una zilnica. Dar, slava Domnului, nca ne luptam!Poate ca ne clatinam si iar ne clatinam, dar, cel putin, nca mergem.

    Da, fi recunoscatoare ca nca te lupti cu dusmanul sufletului tau, Satan. El are un singurscop pentru viata ta: sa te nfrnga. ti va sopti mereu la ureche, Renunta; nu merita sa lupti,sau, Daca Dumnezeu te-ar iubi cu adevarat, nu ti-ar face viata asa de grea. Multe femeicrestine au ascultat de Satan si au cazut pe de-a laturi. Acum, dusmanul le controleaza vietile,si ele mplinesc poftele firii pamntesti enumerate n Galateni 5:19-21. Vietile lor sunt pline demnie, ura, amaraciune, lacomie, gelozie, adulter si lista poate continua. Ce schimbaregroaznica au facut aceste persoane! Daca ar fi continuat sa urce, ar fi putut nvata sa umble nDuhul. Ceea ce curge dintr-o viata plina de Duhul este dragoste, bucurie, pace, ndelungarabdare, bunatate, facerea de bine, credinciosie, blndete si nfrnarea poftelor.

    n timp ce scriam aceste lectii, am dat de o carticica veche n biblioteca sotului meu.Gndurile urmatoare fac parte din aceasta carticica si m-au ajutat sa merg mai departe cndobosesc sau cnd ma ntreb daca, Se merita sa lupt?

    Ct de sus, spre naltimile supunerii Lui perfecte, vei urca? El se va ntlnicu tine acolo unde tu l vei ntlni. Singura limita pe care o are El n fataplinatatii Lui este aceea pe care tu o impui n supunerea ta. Cu ct mai mult,irevocabil, absolut, I te supui tu, cu timpul, talentele, cu ceea ce ai, planurile,sperantele, aspiratiile, scopurile tale Domnului Isus Hristos, sprijinindlegatura ta cu El, plina de dragoste voia Lui, cu att mai mult vei cunoaste plinatatea binecuvntata a Duhului Sau. Poti avea toata plinatatea pentru

    care faci loc. ntr-un sens profund, ea se odihneste cu tine. Ce gnd minunat!Sa treci prin anii lungi ai vietii cu privilegiul, pacea si puterea unei vietibinecuvntate la care poti ajunge oricnd si, totusi, sa treci pe lnga ea!

    Daca nu esti nca perfecta dar doresti sa fii mai asemanatoare Celui Perfect, IsusHristos aceasta carte ti poate fi de mare ajutor. Rugaciunea mea este ca ea sa fie folositade Dumnezeu pentru a-ti schimba viata astfel nct, zilnic, sa vezi roada Duhului nflorind nviata ta.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    5/73

    5

    PARTEA 1

    DESTELENIREA SOLULUI ACOLO UNDE VA

    CRESTE ROADA

    Cele noua lectii din acest studiu biblic se ocupa de roada DuhuluiSfnt asa cum este prezentata n Galateni 5:22 si 23. Totusi, nainte de a neuita la aceste calitati pe rnd, trebuie sa asternem o temelie sau sa pregatimsolul n care se va dezvolta roada. nainte de a putea creste o recolta buna,un fermier trebuie sa pregateasca solul prin destelenire sau prin spargerea

    bulgarilor tari de pamnt. Solul despre care vorbim este inima noastra.Roada Duhului Sfnt creste cel mai bine si nfloreste mai usor ntr-o inima

    pregatita. Lectiile 1 pna la 3, din acest studiu, ne vor ajuta sadestelenim solul inimilor noastre.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    6/73

    6PARTEA 1

    DESTELENIREA SOLULUI ACOLO UNDE VA CRESTE ROADA

    LECTIA 1

    De ce continuu sa pacatuiesc?Tot asa si voi nsiva, socotiti-va morti fata de pacat, si vii pentruDumnezeu, n Isus Hristos, Domnul nostru.(Romani 6:11)

    Ce ti-ai dori mai mult n viata: pacate urte sau o frumoasa roada spirituala? Alegerea este ata! n aceasta lectie, vom nvata ca suntem morti fata de pacat. Acest lucru nseamna ca nu maitrebuie sa pacatuim. Acum noi pacatuim pentru ca alegem sa pacatuim. Aminteste-ti, ALEGEREAESTE A TA! Ce sa fie: pacate urte sau o frumoasa roada spirituala?

    ZiarulNew York Times, odata, a relatat ca un om se ntorsese la casa lui din Tara Galilordupa ce traise n New York City timp de treizeci si patru de ani. El venise n Statele Unite sa-si

    gaseasca ceva de lucru, si, n cele din urma, a ncetat sa mai scrie familiei sale din Tara Galilor.Dupa sapte ani o judecatorie galeza l-a declarat mort, asa ca sotia lui s-a putut recasatori n modlegal. Cnd omul s-a rentors n Tara Galilor, a aflat ca are treisprezece nepoti si unsprezecestranepoti. Asadar, un om rentors acasa mort, din punct de vedere legal, dar foarte viu!

    Este o mare diferenta ntre a fi mort si a fi mort, din punct de vedere legal. Viata crestinatriumfatoare ncepe cu ntelegerea faptului ca fiecare crestin este, n fata lui Dumnezeu, mort, dinpunct de vedere legal!

    1. Biblia ofera o imagine clara din care facem parte noi nainte de a fi nascuti dinnou si de a avea viata pentru Dumnezeu. Dupa Efeseni 2:1 ce ne prezintaaceasta imagine?

    2. Ce nseamna morti n greselile si n pacatele?

    3. n ce consta contrastul dintre Efeseni 2:1 si Romani 6:2?Efeseni 2:1 nainte de mntuire:

    Romani 6:2 Dupa mntuire:

    Asa cum, la nceput, ai crezut ca El te-a izbavit de vina pacatuluipentru ca asa a spus El, tot sa crezi acum ca El te elibereza de putereapacatului pentru ca asa spune El.Asa cum a venit sa te izbaveasca depedeapsa viitoare, tot asa a venit sa te izbaveasca de robia prezenta

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    7/73

    7Pentru a ntelege imaginea mortii fata de pacat, trebuie sa vedem acest lucru din doua parti:

    o parte pozitionala si o parte practica.

    PARTEA POZITIONALA

    Legal: Suntem morti n fata lui Dumnezeu.Galateni 2:20 Suntem rastigniti cu

    Hristos.Romani 6:3, 4 Suntem botezati sau plasati n moartea Lui.

    Romani 6:6 Omul nostru cel vechi (firea ceaveche) este rastignita cu El.

    Pozitional: Suntem eliberati de putereapacatului.

    PARTEA PRACTICA

    Experimental vorbind: Suntem vii n fataoamenilor.

    1 Ioan 1:8 Daca spunem ca nu avem pacat,ne nselam pe noi singuri.Romani 7:15-25 Pavel se lupta n mod

    constant cu vechea fire pacatoasa.Galateni 5:17 Noi, ca si Pavel, ne luptam

    zilnic cu vechea natura pacatoasa.

    Practic vorbind: nca ne mai luptam cupacatul.

    Odata, Satan era autoritatea care conducea vietile noastre; el era stapnul nostru. Noi

    pacatuiam pentru ca, din punct de vedere spiritual, eram morti si ne lipsea puterea de a nu pacatui.Dar lucrul acesta nu mai este adevarat. Cnd suntem nascuti din nou (Ioan 3:3-7), devenim noi creatiin Hristos (1 Corinteni 5:17). Trebuie sa umblam n nnoirea vietii (Romani 6:4). Din punct de vederelegal, suntem morti fata de pacat.

    4. Moartea nseamna separare. Din moment ce suntem morti n Hristos, din punct de vederelegal, de ce suntem noi despartiti? Citeste Romani 6:7.

    5. Desi o credincioasa este eliberata de puterea pacatului, de ce continua ea sa se lupte cupacatul? Citeste Coloseni 3:9 si 10 si Efeseni 4:22-24.

    Crestinule, ce ai tu a face cu pacatul? Nu te-a costatdestul pna acum? Copilule ars, te vei mai juca cu focul? Nu ti-a fost de ajuns vechiul sarpe? Ti-a adus pacatulplacere cu adevarat? Chiar ai gasit mplinire n el? Dacada, ntoarce-te la vechea ta robie, si poarta lantul din nou,daca ti face placere.

    Cum putem sa luam controlul asupra naturii noastre pacatoase care nu mai are nici un drept sa neconduca, si, totusi, continua sa ncerce? Pavel explica cum putem sa luam controlul acesta n Romani6:1-13. Studiind aceste versete, simtim ca el ne provoaca intelectul, emotiile, si vointa.

    Intelectul: Nu stiti ? (versetul 3)6. Dupa ce ai citit Romani 6:1-13, descrie cum implica versetul 3 intelectul nostru.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    8/73

    8

    Sunt n Hristos si identificat cu El. Asadar, orice s-a ntmplat lui Hristos, mi s-antmplat si mie. Cnd El a murit, am murit si eu. Cnd El a nviat, am nviat si eu nEl. Acum sedem mpreuna n locurile ceresti! (vezi Efes. 2:1-10; Col. 3:1-3) Dinpricina acestei uniri vii cu Hristos, credinciosul are o relatie, cu totul, noua fata depacat.

    Emotiile: socotiti-va (verset 11)

    7. Cuvntul grecesc pentru socotiti-va (igizomai) nseamna sa socotesti sau sa iei nconsiderare. Cum sunt implicate emotiile tale cnd iei n considerare ceea ce are Biblia despus n legatura cu faptul ca suntem morti fata de pacat sau eliberati de sub putereapacatului?

    Vointa: Dati-va pe voi nsiva (versetul 13)8. Cum este implicata vointa atunci cnd te dai pe tine nsati lui Dumnezeu, cnd te predat Lui?

    9. Daca nu trebuie sa mai pacatuim, atunci de ce pacatuim? Citeste Iacov 1:13-15.

    10.Cnd suntem rastigniti cu Hristos, din punct de vedere legal, devenim morti fata de pacat. Cealta schimbare dramatica a mai luat loc n vietile noastre? Citeste Galateni 2:20.

    11.Urmatoarele pasaje descopera faptul ca Hristos locuieste n noi: 1 Corinteni 6:19;Romani 8:9, 20. Cum locuieste Hristos n noi?

    12.Romani 8:2 l numeste pe Duhul Sfnt Duhul vietii n Hristos Isus. Ce adevar minunat sisemnificativ ne nvata acest adevar?

    13.Te-ai gndit vreodata la faptul ca lupta cu pacatul, de cele mai multe ori, este mai grea dupamntuire dect nainte? De ce? Citeste Romani 7:15-25.

    Credinciosul are o natura veche care vrea sa-l tina n robie; Voi scapa de aceste pacatevechi! si spune crestinul. Eu hotarasc aici si acum ca nu voi mai face lucrul acesta. Ce sentmpla? El si afirma toata vointa si energia, si reuseste pentru un timp; dar apoi cnd seasteapta mai putin, cade din nou. De ce? Daca depindem de energia firii pamntesti, nuputem sa-I slujim lui Dumnezeu, sa-L multumim, sau sa facem ceva bun. Dar daca ne supunemDuhul Sfnt, atunci avem puterea de care avem nevoie sa ascultam voia Lui. Firea nu va slujiniciodata Legii lui Dumezeu pentru ca firea e n razboi cu Dumnezeu. Dar Duhul nu poate dectsa asculte de Legea lui Dumnezeu.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    9/73

    9Acesta lista prezinta faptele firii pamntesti asa cum apar ele n Galateni 5:19-21. Acestea sunt

    pacate pe care o crestina le poate savrsi atunci cnd ea alege sa se se supuna ispitelor naturiipacatoase.

    Preacurvia: Sex nelegitim ntre persoane casatoriteCurvia: Sex nelegitim ntre persoane necasatoriteNecuratia: Mizerie a inimii si a mintii

    Desfrnarea: Comportament indecent, necontrolat si fara rusine.nchinarea la idoli: Orice este pus naintea lui Dumnezeu n viata cuiva.Vrajitoria: Implicarea n practicile oculte.Vrajbile: Amaraciune si mnie mpotriva altora.Certurile : Cauzeaza despartiri si nentelegeri.Zavistiile : Rivalitati; ncercnd sa faci pe cineva sa para rau n ochii altcuiva.Mnia: Furie necontrolata.Nentelegerile : Dezbateri polemice cu dusmanul; despartiri.Certurile de partide : Tensiune cauzata de nvataturile false.Erezii: Opinii personale contrare Scripturii.Pizmele: O dorinta rea de a avea ceea ce apartine altcuiva.

    Uciderile : Sa distrugi o alta persoana; sa iei viata altcuiva prin fapta sau gnd.Betiile: Sa fii sub controlul bauturilor intoxicante sau a drogurilor.mbuibarile: Revolte necontrolate si provocari de placere; betiiSi alte lucruri asemanatoare : Lista continua

    14.Faptele firii pamntesti pot fi clasate n patru categorii. Cum se clasifica urmatoarelegrupuri?

    (a) Imoralitate, necuratie, senzualitate: _____________________(b) nchinarea la idoli, vrajitoria: _________________________(c) Certuri, gelozie, mnie, pizme: ________________________(d) Betii, mbuibari: _________________________.

    15.Cum putem sa ne predam controlului Duhului Sfnt mai degraba dect controlului firiipamntesti? Citeste Galateni 5:24

    16.Cum putem noi sa rastignim firea pamnteasca? Citeste Romani 6:17 si 18.

    17.Citeste Romani 12:1. Ce nseamna sa aducem trupurile noastre ca o jertfa vie?

    18.Te-ai adus vreodata pe tine nsati naintea lui Dumnezeu si ai renuntat la drepturile, planurile,si dorintele tale schimbnd voia ta cu voia Lui? Daca raspunsul este da, descrie experienta.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    10/73

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    11/73

    PARTEA 1DESTELENIREA SOLULUI ACOLO UNDE VA CRESTE ROADA

    LECTIA 2

    Ce spune Biblia despre demnitate?n smerenie fiecare sa priveasca pe altul mai pe sus de el nsusi(Filipeni2:3)

    Daca din punct de vedere legal suntem morti fata de pacat si nu trebuie sa mai pacatuim, de cecontinuam sa alegem sa pacatuim? Continuam sa pacatuim pentru ca suntem egocentristi. Egocentrismulse afla la radacina tuturor acelor pacate urte, enumerate n Galateni 5:19-21. Cnd ne desprindem ochiide persoana noastra, atunci putem ncepe sa traim o viata ndreptata spre altii. Apoi, toata roadafrumoasa din Galateni 5:22 si 23 va ncepe sa nfloreasca n vietile noastre.

    n ncheierea lectiei 1 am folosit urmatoarea afirmatie: Trebuie sa ne lepadam de noi nsane naintede a putea fi umplute cu Duhul. Putem noi sa fim pline de dragoste de sine si sa ne lepadam de noinsane, n acelasi timp? Lumea spune, Dragoste de sine; Dumnezeu spune, Te leapada de sine. Cine

    influenteaza gndirea noastra: filosofia acestei lumi sau Cuvntul lui Dumnezeu?Lumea spune, Trebuie sa nveti sa te iubesti pe tine nsuti; sa te accepti; meriti mai mult; ai grija canevoile tale sa fie mplinite pentru a avea demnitate.

    Dumnezeu spune, Daca vine cineva la Mine, si nu uraste nsasi viata sa, nu poate fi uceniculMeu.(Luca 16:26); Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea, si saMa urmeze. (Matei 16:24; de asemenea, Marcu 8:34 si Luca 9:23).

    Cum se mpaca dragostea de sine cu lepadarea de sine? Se mpaca sau nu? Dupa mult studiu, amajuns la concluzia ca ele nu se mpaca. Trebuie sa o accepti pe una sau pe alta. Trebuie sa accepti fie cenvata lumea fie ce nvata Dumnezeu.

    1. Cauta n dictionar cuvintele dragoste de sine si demnitate. Scrie definitiile.Dragoste de sine

    Demnitate

    2. Folosindu-te de o concordanta biblica, fa o lista cu versete care se refera la dragostea de sine sila demnitate.

    3. Biblia nu ne spune niciodata sa ne iubim pe noi nsine sau sa avem o stima prea mare de sine.Ce ne spune? Citeste Filipeni 2:3 si 4 si Luca 14:26.

    4. Adeptii dragostei de sine spun ca trebuie sa nvatam sa ne iubim pe noi nsine pentru ca nuputem sa-L iubim pe Dumnezeu si pe altii dect atunci cnd nvatam sa ne iubim pe noi nsine.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    12/73

    12Ce spune Dumnezeu? Spune El ca trebuie sa nvatam sa ne iubim pe noi nsine, sau ne spuneca noi deja ne iubim pe noi nsine? Citeste Efeseni 5:28; 29; Filipeni 2:21; 2 Timotei 3:2.

    PREOCUPAT DE MINE, EU SI CU MINEMa iubesc. Iubesc sa te aud cum vorbesti despre mine. Conteaza

    mult ceea ce spui despre mine. Ma astept sa fiu apreciat. Sunt sensibilcnd e vorba de nimicuri. Nu iert niciodata o critica. Nu am ncrederen nimeni dect n mine. Cer sa fii de acord cu mine n toate lucrurile.

    Unul din pachetele cele mai putin atragatoare ale lumii estecineva preocupat doar de propria persoana.

    5. Lumea spune ca o persoana cu imagine proasta despre sine are nevoie sa nvete sa se iubeasca,cnd adevarul este ca deja ne iubim prea mult. Pacatul din vietile noastre este mndria,egocentrismul. Cum sunt manifestate mndria sau egocentrismul n viata unei persoane cu oimagine proasta despre sine?

    Pacatul originar, mndria, sta n spatele imaginii proaste pe care

    o am despre mine, pentru ca am simtit ca merit mai mult dect am, exactcum a simtit si Eva! Deci a fost mndrie, nu imagine proasta depre sine.Daca sunt asa de frumoasa si draguta, ce facea Domnul Isus, acolo sus,strapuns de cuie si ncoronat cu spini? De ce toata aceasta suferintagroaznica pentru Fiul Curat al lui Dumnezeu? Iata de ce: nu era o altacale de izbavire de iadul mndriei noastre, nici o alta cale de izbavire derobia autocompatimirii si a laudei de sine.

    6. Descrie cum devenim sclavii nostri nsine.

    7. Care sunt ctiva factori care determina o auto-evaluare inferioara?

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    13/73

    138. Adeptul fundamental al auto-evaluari, al stimei de sine este: o persoana poate si da seama de

    mplinirea si satisfactia din viata ei doar atunci cnd nevoile ei de importanta si siguranta suntmplinite. Cunosti pe cineva pe acest pamnt care poate sa-ti mplineasca toate nevoile de a tesimti importanta si n siguranta? Cine este singurul care sa poata face acest lucru? CitesteFilipeni 4:19 si Efeseni 3:20.

    9. Cum ne mplineste noua Domnul Isus Hristos nevoia de siguranta?Ieremia 31:3

    1 Ioan 1:9

    Psalm 139:1-4

    10.Cum ne mplineste noua Domnul Isus Hristos nevoia de importanta?Matei 25:21

    Evrei 13:5

    Matei 25:35-40

    Este nevoie de un proiect omenesc pentru a face o oglinda n care sa ne uitam la noi nsine.Proiectul lui Dumnezeu pentru om a fost sa se uite n sus si n afara nu la sine.11.Descrie contrastul dintre dragostea lui Dumnezeu, dragostea agape, si dragostea de sine? Citeste

    1 Corinteni 13:4-8.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    14/73

    14

    Terapeusti bine intentionati discutasera problemele mele (instabilitate emotionala sidepresie nervoasa) cu mine, de multe ori, dar radacina nevoii mele nu fusese expusa niciodata sinu ne ocupaseram de ea niciodata. Dumnezeu a nceput sa-mi arate radacina razvratita aeului din viata mea, cu toate fetele ei autocompatimire, introspectie, auto-condamnare,egocentrism, auto-aparare, si tot asa. Eu, eu, eu asta era la radacina conditiei mele mentale siemotionale.

    n loc sa ma smeresc naintea lui Dumnezeu si sa mbratisez ocazia de a striga dupa harul

    Lui (dorinta si puterea de a raspunde asa cum vrea Dumnezeu), raspunsesem la furtunile vietiiagatndu-ma de mine de ranile mele, de dezamagirile mele, de drepturile mele, de nevoilemele.

    Ce eliberare a fost cnd am cunoscut ca nu mprejurarile trecutului meu ma facusera ceeace eram; ele doar descopereau radacina adnca a eului care trebuia dusa la cruce, ca sa potschimba eul amrt, neiertator, cu Viata Domnului Isus Hristos care este iubitoare, jertfitoare,iertatoare.

    12.Poate o persoana ale carei nevoi de dragoste de sine nu au fost mplinite sau opersoana care a avut o viata groaznica n copilarie sa nvete vreodata sa exprime

    dragostea agape descrisa n 1 Corinteni 13:4-8? Daca da, cum? Citeste 2 Corinteni5:17 si 2 Petru 1:3.

    13.Apostolul Pavel a fost privat de multe lucruri dupa ce l cunoscuse pe Hristos caMntuitor al sau. Oamenii nu au nceput sa-I spuna ct de valoros era, ct de iubit siacceptat era. Ce I-au facut oamenii lui Pavel? Citeste 2 Corinteni 6:4-10; 11:23-28.

    14.Cum putea o astfel de persoana privata sa-L iubeasca pe Dumnezeu si pe altii, sisa simta ca era un slujitor benefic al lui Dumnezeu? Citeste Filipeni 4:11-13.

    Cel mai slab sfnt poate experimenta puterea Dumnezeirii Fiului lui Dumnezeu dacavrea sa se lase. Orice urma de energie care ne apartine poate ncetosa viata lui Isus.Trebuie sa continuam sa ne lasam, sa renuntam, si ncet si sigur viata mareata a lui

    Dumnezeu ne va invada n ntregime, iar oamenii vor lua la cunostinta ca am fost cu Isus.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    15/73

    15.Nu vedem niciun duh de mndrie n Pavel, niciun duh morbid de auto-dispret. Pavel si-a datseama ca, atunci cnd Duhul Sfnt a mpartit darurile Sale, el nu fusese exclus (Romani 12:3, 6-8). Pavel stia care erau darurile lui, dar niciodata nu le-a considerat ca apartinnd lui, niciodata nule-a acordat credit personal. Care sunt darurile valoroase pe care le-a recunoscut Pavel n viatalui?

    1 Corinteni 3:10

    1 Corinteni 4:1

    1 Corinteni 4:15, 16

    1 Corinteni 15:10

    16.Daca un copil al lui Dumnezeu cere sa se tina de trecutul ei si sa-l foloseasca drept scuza pentruneputinta de a iubi si de a ierta, ce face ea, de fapt? Citeste Galateni 5:17-23.

    17.Cum poate o astfel de persoana, roaba a trecutului ei, sa fie eliberata?Psalm 51:1, 2, 12

    2 Petru 1:2-4

    Galateni 5:16, 22, 23

    18.Viata si eul sunt folosite n Marcu 8:34-38, Luca 9:23-25, Ioan 12:25 siMatei 16:25. Ce nseamna lepadare de sine sau pierderea vietii tale?

    Doamne, izbaveste-ma de dorinta lipsita de credinta de a fi comoda cndascultarea fata de Tine cere lepadare de sine.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    16/73

    19.Ce ti spune urmatoarea afirmatie: Trebuie sa ma tratez, cu toate practicile melepacatoase, ca pe un infractor?

    20.Ce nseamna lepadarea zilnica de sine? Citeste Romani 12:1 si 2.

    Aceasta lectie a nceput cu o ntrebare, Cum se mpaca dragostea de sine cu lepadarea de sine?Putem fi plini de dragoste de sine (asa cum spune lumea ca trebuie) si sa ne lepadam de eulnostru (cum spune Dumnezeu ca trebuie) n acelasi timp? Este evident ca nu putem! Trebuie saalegem o nvatatura sau alta.

    Lumea spune, Ai grija de tine; ai grija ca nevoile tale sa fie mplinite; nu-I poti iubi pe altiipentru ca nici tu nu ai fost iubit.

    O persoana care crede aceasta filosofie este blocata cu ce s-a ntmplat n trecutul ei. Auto-evaluarea slaba ia vina de pe cineva si pune vina pentru pacatul ei sau pentru necazurile ei pealtcineva sau pe mprejurari. Persoana aceasta este lipsita de ajutor pna cnd mprejurarile seschimba.

    Problema nu consta n ceea ce ni s-a ntmplat, indiferent ct de dureros ar fi. Problemaconsta n hotarrea noastra de a evita sa fim raniti din nou, ceea ce conduce spre o viata de auto-protectie si egocentrism.

    Dumnezeu spune, Traieste pentru Mine si nu te mai gndi la eul tau (2 Corinteni 5:15;Romani 14:7, 8). Singura scapare de dragostea de sine este lepadarea de sine, capitularea de sine.

    Ne-am blocat noi din cauza a ceea ce s-a ntmplat n trecutul nostru? Nu! Nu putem sa damvina pentru necazurile noastre pe auto-evaluarea slaba, daca suntem ai lui Hristos. Caci, dacaeste cineva n Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facutnoi. (2 Corinteni 5:17). Metodele noastre pacatoase de a reactiona la comportamentul pacatos alaltora pot fi nlocuite cu dragoste, bucurie, pace, ndelunga rabdare, bunatate, facere de bine,credinta, blndete si nfrnarea poftelor (Galateni 5:22, 23). Cnd ncepem sa ne vedem asa cumne vede Dumnezeu, vom fi uimiti de evaluarea pe care o face El importantei noastre.

    O imagine de sine sanatoasa este sa te vezi asa cum te vedeDumnezeu nimic mai mult si nimic mai putin.

    21.Cum ne vede Dumnezeu pe noi?Ioan 1:12

    1 Corinteni 3:16

    Romani 5:10

    Romani 5:1

    2 Corinteni 5:20

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    17/73

    17

    2 Corinteni 5:21

    Ieremia 31:3

    Ce imagine ai tu despre tine n ochii lui Dumnezeu?

    Isus Ajuta-ma sa gasesc aventura n unicitatea mea, si sa nuvreau sa fiu ceea ce este altcineva. Doamne, daca uit de bucuriade a fi eu nsami, atunci visurile Tale n legatura cu ceea ce pot fieu n lume vor muri. Ajuta-ma mereu sa-mi amintesc ca acestaeste felul Tau de a fi creativ.

    D in ini ma mea

    Cnd am scris primul meu studiu Biblic, ncercari Nu le respinge ca pe niste straini, mi-am datseama ca a trebuit sa scriu un profil personal. Sa fiu sincera, nu stiam ce sa spun. Asa ca m-am uitatla profilele de pe spatele altor carti si am citit ce se scrisese despre autori. Primul meu gnd a fost,Vai, nu am niciun grad pe care sa-l alatur de numele meu. Apoi, m-am gndit, A, ba da, am: S. P Sotia Pastorului. Oricine poate merge la scoala sa capete un grad, dar numai Dumnezeu ti poate daacest grad.

    L-am auzit pe Zig Ziglar spunnd ceva care m-a facut sa-mi dau seama ct de neimpresionatpoate sa fie Dumnezeu de toate gradele noastre. Multi oameni destepti sunt niste esecuri totale nviata. ntelepciunea este raspunsul ntelepciunea care vine de la Dumnezeu. Cnd l cunoastem peHristos ca Mntuitor al nostru, avem tot ceea ce ne trebuie n viata.

    Cnd luam cunostinta noastra, orict de limitata ar fi ea, si o punem alaturi de cunostintaspirituala pe care Dumnezeu vrea sa o dea tuturor copiilor Lui si sa multiplice ntelepciunea Lui (pecare Dumnezeu o promite fiecarui copil al Sau care o cere [Iacov 1:5]) VAI! Acum mi dau seamaca sunt o persoana speciala si valoroasa.

    Chiar daca nu as fi adaugat S. P alaturi de numele meu, tot as fi o persoana de mare valoare. Stiide ce? Din acealasi motiv pentru care si tu esti daca i apartii lui Isus. Sentimentul meu de valoarepersonala nu vine prin cei pe care i cunosc nici prin cei cu care ma asociez, nici din statutul meu nviata. Valoarea mea personala vine din faptul ca stiu CINE SUNT si CUI I APARTIN. Stiu ca sunt obiata pacatoasa neajutorata, mntuita prin dragostea si mila minunate ale lui Dumnezeu manifestatepentru mine la Calvar. Cine sunt eu? Sunt un copil al Regelui! Cui i apartin? Apartin Regelui; Suntcopilul Lui; sunt o printesa!

    Deja, pot sa aud pe cteva dintre voi zicnd, E usor sa spui ceea ce spui pentru tine, pentru canu ai fost niciodata molestata n copilarie, divortata, abandonata de copiii tai, sau respinsa de familiata. Raspunsul meu catre tine este, Da, ai dreptate! Totusi, n mai mult de douazeci si cinci de ani,ca sotie de pastor, am vazut aproape orice forma de molestare si suferinta. Cunosc multe doamne careau suferit abuzuri groaznice si dureri, dar cine ar putea scrie aceleasi lucruri pe care tocmai le-amscris. Am ntrebat pe doua din prietenele mele daca sa va scriu din inima lordespre ceea ce Hristos afacut pentru ele.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    18/73

    18Din inima unei doamne care a trecut prin divort

    Tatal meu ne-a parasit cnd eu eram nca un copil. Aveam doi tati vitregi alcoolici si un frateretardat. Am fost data de la mama, la doua matusi si, periodic, la tata. Am fost mntuita cnd eramadolescenta, si tot ceea ce- mi doream era un camin crestin. Am mers la un colegiu Biblic si m-amcasatorit cu un alt student. Am absolvit si am nceput sa-L slujim pe Dumnezeu. Sotul meu, treptat, apermis pacatului sa intre n viata lui. Dupa douazeci si sapte de ani de casnicie si doua legaturiamoroase, a parasit caminul nostru si si-a continuat legatura.

    Nu mai avem nici un pic de demnitate (nu una slaba ci nici un pic de demnitate). Am simtit caesuasem n fata lui Dumnezeu, n fata sotului meu si a copiilor. Am simtit ca trebuie sa fi fost opersoana groaznica si nevaloroasa. Mintea mea era plina de versete din Biblie, dar nu ma mngiau.Ma foloseam de ele ncercnd sa-L manipulez pe Dumnezeu.

    Dumnezeu si Cuvntul Lui este credincios. Stnd n Cuvntul Lui, zilnic, si ascultnd unprogram crestin la radio, am nceput sa aplic, treptat, Cuvntul lui Dumnezeu n viata mea. Acesteversete au fost de ajutor ntr-un mod special pentru mine: Ieremia 29:11; 31:3; Psalm 32:8; 56:3; Ioan14:18. Am nceput sa traiesc viata deschide-ti palmele pe care Juanita ma nvatase. [vezi lectia 6,ncercari Nu le respinge ca pe niste straini] Dumnezeu a folosit acest adevar, alaturi de mesajeleevlavioase ale pastorului meu, de consiliere nteleapta, de familia mea de la biserica, pentru a ncepe,cu rabdare, sa-mi restaureze demnitatea.

    Dupa opt ani de despartire, sotul meu a divortat de mine si s-a casatorit n doua zile. Acum, cusmerenie, i multumesc lui Dumnezeu pentru ce a facut si face n viata mea. El ma iubeste, si stiu cavalorez mai mult dect argint, aur si rubin pentru ca El a murit pentru mine. Eu vreau ca el sa mamodeleze, sa ndeparteze gunoiul si sa ma foloseasca n timp ce continuu sa nvat sa traiesc viatadeschide-ti palmele. Demnitatea mea vine acum din faptul ca mi dau seama de ceea ce a facut siface Dumnezeu n viata mea.

    Din inima unei doamne care a suferit abuz sexualTatal tau nu te iubeste; nici macar nu te-a dorit niciodata. Bunica mi-a spus aceste lucruri. Ca

    rezultat al acestei respingeri aparente, eram o prada usoara pentru abuz sexual. Am fost abuzatasexual mult timp de cel care ma nvata sa iubesc si sa respect. Chiar si prietenii lui s-au bucurat sa

    abuzeze de mine. Ce devastata eram cnd eram mai n vrsta si cnd mi-am dat seama ce se ntmplacu mine, de fapt. Ani de-a rndul, nu ma simteam valoroasa pentru nimeni si ma consideram urta,murdara, neiubita si, deloc, vrednica de dragoste.

    Dumnezeu a distrus acest tipar de gndire vicioasa cnd am nteles ca Hristos ma iubeste si ca amurit pentru pacatul meu. Am fost coplesita cnd am aflat despre dragostea si iertarea lui Dumnezeu.

    Dupa ce Hristos m-a mntuit, a fost nevoie de multe schimbari n viata mea pentru a depasi aniide viata si gndire egoista. Eu, ca multi alti oameni care au fost abuzati, am ncercat sa gasescdemnitate, valoare, acceptare de sine lucrnd din greu sa primesc aprobarea altora. Nici asta nu amers, si, deseori, eram respinsa si lasata singura.

    nvatnd mai mult din Cuvntul lui Dumnezeu despre harul lui Dumnezeu si depre eul pacatos simotivele pacatoase, Dumnezeu m-a schimbat. Acum cunosc minunata libertate de a fi iubita

    neconditionat de Dumnezeu si adevarata bucurie de a iubi si de a sluji altora.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    19/73

    Draga mea prietena, daca pacatul a devastat viata ta, te rog, ntoarce-te la Cuvntul lui

    Dumnezeu si nvata despre grija Lui. Lasa-L sa-ti schimbe viata ta egocentrista, ranita ntr-oviata plina de bucurie, care are n centrul ei pe Hristos. ndeparteaza-ti ochii de la eul tau sintoarce-I spre Dumnezeul care ntelege durerea pacatului dar care doreste sa-ti umple viatacu Duhul Sau. El a facut asta pentru mine, si El o va face pentru tine!

    D in inima t aTe-a afectat n vreun fel filosofia lumii despre dragostea de sine? Ai nevoi sa-ti

    corectezi gndirea n legatura cu dragostea de sine si lepadarea de sine? Ai o imagine de sinesanatoasa?

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    20/73

    PARTEA 1DESTELENIREA SOLULUI ACOLO UNDE VA CRESTE ROADA

    LECTIA 3

    Vreau sa fiu spirituala acumNu va mbatati de vin, aceasta este destrabalare. Dimpotriva, fiti plinide Duh. (Efeseni 5:18)

    Daca ai aplicat n viata ta lectiile 1 si 2, solul inimii tale ar trebui sa fie destelenit ndeajunspentru ca procesul de plantare si crestere sa nceapa. Dar nu uita: este vorba despre un proces!Roada Duhului Sfnt nu se va forma n inima si n viata ta, pur si simplu, peste noapte. Totusi, vancepe sa creasca n timp ce ti uzi si mbogatesti sufletul cu Cuvntul lui Dumnezeu.

    Nu putem deveni femei mature, evlavioase ntr-o singura zi. Nu exista evlavie instantanee.Totusi, putem ncepe calatoria spirituala spre evlavie acum. Da, putem ncepe astazi! Aceastacalatorie spirituala ncepe nvatnd sa traiesti o viata plina de Duhul Sfnt.

    n aceasta lectie vom descoperi cum putem sa traim viata din belsug, plina de Duhul, pe

    care Dumnezeu o are n plan pentru fiecare copil al Sau. Galateni 5:16 ne spune umblaticrmuiti de Duhul. n ct timp putem nvata sa umblam n Duhul? n ct timp nvata un copil samearga? Unii copii nvata n opt luni, alti copii nvata n zece luni, unii ntr-un an si altii aunevoie chiar de mai mult timp. Nu vei nvata sa umblii n Duhul ntr-o singura lectie; este unproces zilnic. ncepe cnd faci primul pas. Asa cum ncrederea unui copil creste dupa ce sempiedica prima data, cade si se ridica, asa crestem si noi n ncrederea noastra n Dumnezeu cane va ajuta sa nvatam sa umblam n Duhul.

    Cine poate fi umplut de Duhul Sfnt?1. Dupa ce ai citit Ioan 14:16 si 17, completeaza urmatoarea propozitie:

    Astazi Duhul Sfnt locuieste n _________________________.

    2. Cnd ncepe Duhul Sfnt sa locuiasca n viata unui credincios? Citeste Efeseni1:13 si 14 si 2 Corinteni 5:17.

    3. Pentru cine este umplerea cu Duhul Sfnt? Citeste Ioan 3:3-6; 7:37 si 38.

    Ce nseamna umplut cu Duhul sau crmuit de Duhul?nseamna sa primim din ce n ce mai mult din Duhul Sfnt, asa cum se

    ntmpla cu o cana plina cu apa pna cnd da peste? Nu; Duhul Sfnt nu vine nparti. El este o Persoana, si, n momentul n care suntem mntuiti avem parte de totDuhul Sfnt. Umplerea sau controlului Duhului Sfnt reprezinta influenta Duhuluiexercitata asupra noastra cnd ne predam cu totul controlului Sau.

    4. Ce li se porunceste credinciosilor din Efeseni 5:18?Duhul Sfnt locuieste n viata fiecarui credincios; totusi, El nu vrea doar sa

    locuiasca ci sa MPARATEASCA. El vrea sa ne controleze!

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    21/73

    21Citeste Efeseni 5:18-21. Oamenii recunosc o persoana care este controlata de vin

    prin faptele acestei persoane. Oamenii vor recunoaste o persoana care estecontrolata de Duhul Sfnt prin faptele acestei persoane.

    O persoana care este controlata de vin:- merge diferit- vorbeste diferit- se poarta diferit- gndeste diferit- simte diferitControlul alcoolului da nastere uneijudecati impartiale

    O persoana are este plina de Duhul:- merge diferit- vorbeste diferit- se poarta diferit- gndeste diferit- simte diferitControlul Duhului da nastere uneijudecati mbunatatite

    Cum putem fi controlati de Duhul Sfnt?Vietile noastre trebuie sa se concentreze asupra patru lucruri n fiecare zi:

    (1)Concentreaza-ti viata asupra lui Hristos.(2)Stai n Cuvntul lui Dumnezeu.(3)Mentine un duh smerit, predat.(4)Continua sa spui nu pacatului si da neprihanirii (facerii de bine

    Concentreaza-ti viata asupra lui Hristos5. Citeste Filipeni 3:10-14 si Romani 8:29. Descrie viata concentrata asupra lui

    Hristos.

    Ca sa fiu schimbata n chipul lui Hristos, trebuie sa nvat caracterul Sau; saiubesc ascultarea lui fata de voia Tatalui; si sa ncep, pas cu pas, sa umblu peaceeasi cale. Calea ascultarii, pentru Hristos, a nceput prin lepadarea de Sine. Sieu trebuie sa ncep n acealasi loc.

    Stai n Cuvntul lui Dumnezeu6. Poate ca stim Cuvntul lui Dumnezeu si l auzim n mod regulat, dar de ce este

    asa de important sa privim la legea desavrsita a slobozeniei (Cuvntul luiDumnezeu) n fiecare zi? Citeste Iacov 1:22-25.

    Mentine un duh smerit, supus.7. Citeste Romani 12:1; apoi, fa descrierea unui duh smerit.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    22/73

    22

    Ct de sus, spre naltimile supunerii Lui perfecte, vei urca? El se va ntlni cu tineacolo unde tu l vei ntlni. Singura limita pe care o are El n fata plinatatii Lui esteaceea pe care tu o impui n supunerea ta. Cu ct mai mult, irevocabil, absolut, I tesupui tu, cu timpul, talentele, cu ceea ce ai, planurile, sperantele, aspiratiile,scopurile tale, Domnului Isus Hristos, sprijinind legatura ta cu El, plina de dragostevoia Lui, cu att mai mult vei cunoaste plinatatea binecuvntata a Duhului Sau. Potiavea toata plinatatea pentru care faci loc. ntr-un sens profund, ea se odihneste cu

    tine. Ce gnd minunat! Sa treci prin anii lungi ai vietii cu privilegiul, pacea si puterea unei vieti binecuvntate la care poti ajunge oricnd si, totusi, sa treci pelnga ea!

    n Efeseni 5:18 afirmatia fiti plini se afla la modul imperativ, ceea ce nseamna caeste vorba despre o porunca.

    (a)Trebuie sa ascultam de aceasta porunca?________________________.(b)De ce am vrea sa o ascultam?

    9. Fiti plini, de asemenea, se afla la timpul prezent progresiv, ceea ce nseamnaca poate fi tradus continuati sa fiti plini. Ce sugereaza acest fapt despreumplerea cu Duhul Sfnt?

    Continua sa spui nu pacatului si da neprihanirii (facerii de bine).10.Cum putem sa ne dezbracam de firea pamnteasca si sa respingem pacatul din

    vietile noastre?Citeste Efeseni 4:22-24 si Romani 6:1 si 2.

    Daca un barbat sau o femeie doreste, cu sinceritate, sa fie un urmas, ocazia vaaparea. Hristos va spune, Iata sansa. Acum, n aceasta situatie, trebuie sa alegi.Ce va fi? Tu nsuti? Sau Ma vei alege pe Mine?

    Un misionar n vrsta I-a spus ceva lui Amy Carmichael cnd era o misionaramai tnara, ceva ce I-a ramas n minte toata viata. I-a spus ceva ce nu I-a facutplacere. Iata ce I-a spus: Sa vezi n aceasta ocazie, sansa de a muri

    De unde stiu ca sunt umpluta de Duhul Sfnt?Efeseni 5:18-21 da dovezile unei vieti pline de Duhul Sfnt:

    (1)Voi avea bucurie si dorinta de a avea partasie.(2)Inima mea va fi plina de lauda.(3)Voi avea un duh recunoscator.(4)Duhul meu fata de ceilalti va fi unul de respect si supunere.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    23/73

    23

    Voi avea bucurie si dorinta de a avea partasie:11.Cum este exprimat acest gnd n Efeseni 5:19?

    Inima mea va fi plina de lauda.12.(a) Efeseni 5:19 vrea sa spuna ca o persoana cnta ntotdeauna?_____________(b)Ce vrea sa spuna?

    Voi avea un duh recunoscator.13.Efeseni 5:20 si 1 Tesaloniceni 5:18 ne ndeamna sa aducem multumiri

    ntotdeauna pentru toate lucrurile. Cum putem face aceste lucruri cnd toate parca se destrama?

    Duhul meu fata de ceilalti va fi unul de respect si supunere.14.Potrivit versetului Efeseni 5:21, de ce trebuie ca respectul fata de Hristos sa fie

    sursa unui duh supus?

    Alte dovezi ale unei vieti pline de Duhul: roada spirituala15.Galateni 5:22 si 23 scot n evidenta cele noua calitati morale, numite roada Duhului

    Sfnt, care caracterizeaza o persoana plina de Duhul. n lectiile urmatoare vomstudia despre fiecare calitate pe care o produce Duhul Sfnt ntr-un copil supus al lui

    Dumnezeu. Ce stii despre roada Duhului Sfnt? Cu cuvintele tale, fa o scurtadescriere a fiecarei calitati.

    Dragoste

    Bucurie

    Pace

    ndelunga rabdare

    Bunatate

    Facerea de bine

    Credinciosie

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    24/73

    24

    Blndete

    nfrnare (temperare)

    Contrastul dintre fapte si roada este foarte important. O machina la uzinalucreaza, si face un produs, dar nu ar putea face niciodata o roada. Roadatrebuie sa creasca din viata, si, n cazul credinciosului, este viata DuhuluiSfnt (Galateni 5:25) Firea pamnteasca produce fapte moarte (Evrei9:14), dar Duhul Sfnt produce roada vie. Vechea fire pamnteasca nupoate produce roada; ci doar ce noua poate face acest lucru.

    D in i nima mea

    Daca cineva te-ar ntreba, Este viata ta plina de Duhul sau de tine? cum ai raspunde laaceasta ntrebare? Cum ar trebui sa raspunzi la aceasta ntrebare?n timp ce scriam aceasta lectie, mi-am adus aminte din nou ca sa fii plin de Duhul Sfnt nu

    este o optiune ci este o porunca. De asemenea, mi-am adus aminte de faptul ca este un procescontinuu. Zilnic, trebuie sa ma lepad de mine nsami si sa fiu plina de Duhul.

    Hristos vrea sa am o viata din belsug, plina de bucurie. Voi nvata lucrul acesta pe masura cel cunosc pe Mntuitorul meu mai bine, pe masura ce benefiez de toate bogatiile pe care vrea sa mile dea El mie. Poezia de mai jos, scrisa de Nancy Spiegelberg descrie calatoria mea spirituala catreevlavie. Descrie si experienta ta?

    Doamne,Prin pustietate

    M-am trt spre TineCu paharul meu gol,

    Nesigur,Dar cernd

    O picatura de racoare,Orict de mica.

    Daca Te-as fi cunoscutMai bine

    As fi alergat la Tine,Cu o galeata.

    D in inima t a

    Ai experimentat vreodata viata plina de Duhul Sfnt? Nu ai vrea sa-ti ncepi calatoriaspirituala catre evlavie chiar acum? Care sunt cele patru lucruri pe care trebuie sa le facipentru a ncepe?

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    25/73

    PARTEA A II-A

    RECUNOASTEREA ROADEINTIMP CECRESTE

    Sa nveti sa umbli crmuita de Duhul Sfnt, nu este un vis de nemplinit, atinsdoar de sfintii mai n vrsta, de nvatatorii Bibliei si de predicatori. Dorinta siplanul lui Dumnezeu este ca fiecare copil al Sau sa umble crmuit de Duhul Sfnt.nainte de mntuire, vietile noastre erau pline de toate pacatele urte si firesti,enumerate n Galateni 5:19-21. Acum ca suntem noi creatii n Hristos (2 Corinteni5:17), Dumnezeu vrea ca vietile noastre sa fie pline de toata roada frumoasa aDuhului enumerata n Galateni 5:22 si 23. Va ncepe aceasta roada sa creascaautomat n vietile noastre? Nu! Noi trebuie sa nvatam sa umblam crmuiti deDuhul Sfnt. Facnd asa, roada Duhului Sfnt va deveni parte din vietile noastre,

    zilnic. Aceste lectii ne vor ajuta sa recunoastem roada n timp ce se dezvolta ninimile noastre si n timp ce se descopera n relatiile noastre cu cei din jur.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    26/73

    PARTEA 2RECUNOASTEREA ROADEI N TIMP CE CRESTE

    LECTIA 4

    Dragostea Nu este un Sentiment

    ci o AlegerePrin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti aveadragoste unii pentru altii. (Ioan 13:35)

    n fiecare zi sunt confruntata cu alegeri si provocari. Zilnic, trebuie sa aleg sa nu pacatuiesc.Zilnic, trebuie sa aleg sa ma lepad de mine nsami si sa fiu plina de Duhul Sfnt. Tot asa, zilnic,trebuie sa aleg sa iubesc pe altii, ca simt lucrul acesta sau nu!

    Cineva zicea odata, Daca noi toti am asculta de legea mparateasca (Iacov 2:8 Sa-tiiubesti aproapele ca pe tine nsuti) nu ar mai fi nevoie de alte legi. Ct de adevarat!

    Cnd vom ncepe sa studiem fiecare aspect al roadei Duhului Sfnt, vom nvata ca dragosteaeste factorul esential n dezvoltarea celorlalte haruri. Bucuria, pacea, ndelunga rabdare,bunatatea, facerea de bine, blndetea, credinciosia si nfrnarea, toate izvorasc din dragoste.

    Ni se porunceste sa-I iubim pe ceilalti indiferent ca simtim lucrul acesta sau nu (1 Ioan 4:20,21). Dar, de fapt, nu conteaza prea mult pentru ca, indiferent de ceea ce simtim noi, dragostealui Dumnezeu nu este un sentiment ci o actiune O ALEGERE! Ni se porunceste sa i tratam pealtii asa cum ne treateaza Hristos pe noi (Ioan 15:12). Cnd ncep sa i iubesc pe altii asa cumma iubeste Hristos, voi ncepe sa nteleg dragostea neconditionata.

    1. Majoritatea din noi nu suntem o marturie a dragostei lui Dumnezeu. n ce fel estedragostea lui Dumnezeu diferita de a noastra? Citeste Ieremia 31:3.

    Dragostea lui Dumnezeu este neconditionata. Dumnezeu ne iubeste oricum. Dumnezeunu are conditii pentru dragostea Lui.

    2. (a) Cunosti pe cineva care aplica dragostea neconditionata n viata lui?(b) Aplici tu dragostea neconditionata n viata ta? _______________.(c) Daca da, descrie un incident din viata ta cnd ai demonstrat acest tip de dragoste.

    Dragostea, pentru a fi ceea ce s-a dorit sa fie, este neconditionta fara discutie. O damaltora chiar si atunci cnd ne costa ceva, indiferent de ceea ce primim napoi. Daruldragostei neconditionate al lui Dumnezeu prin Hristos este exemplul cel mai mare.

    3. Deseori, dragostea noastra este egoista. Ce a mplicat ntotdeauna dragostea lui Hristos?Citeste Galateni 2:20.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    27/73

    274. Potrivit versetului Ioan 15:12, descrie cum trebuie sa ne iubim unii pe altii.

    5. (a) Cnd Dumnezeu ne spune sa demonstram dragoste neconditionata fata de altii,asteapta El ceva imposibil de la noi? ______________. (b) Ce implica acest fel dedragoste potrivit versetului Filipeni 2:3-7.

    nti Corinteni 13:4-8 face o frumoasa descriere a dragostei lui Dumnezeu, dragostea agape.Dumnezeu vrea ca noi sa avem acest fel de dragoste unii pentru altii. Dragostea agapentotdeauna are drept rezultat o actiune din partea noastra. Fiecare aspect al dragostei agape estedescris n urmatoarele pasaje.

    Citeste 1 Corinteni 13:4-8.

    Dragostea este ndelung rabdatoare (v. 4)

    DRAGOSTEA ESTE RABDATOARE, chiar si atunci cnd simti ca trebuie sa te exprimi n

    mod fortat. Dragostea suporta durere sau ncercari fara a se plnge, demonstreaza rabdare atuncicnd este provocata sau cnd se afla sub presiune, si este stabila n ciuda opozitiei pe care ontlneste, n ciuda greutatilor sau adversitatilor.

    6. De unde luam rabdarea de care avem nevoie, pentru a suferi ndelung cu oamenii? CitesteIsaia 40:31 si Psalm 91:1, 2, 14, 15.

    Dragostea este plina de bunatate (v. 4)

    DRAGOSTEA ESTE BUNA, chiar si atunci cnd vrei sa te razbuni sau sa distrugi pealtcineva prin cuvintele tale. Dragostea este plina de compasiune, respectuoasa, placuta siblnda.

    7. Unii oameni sunt foarte critici si neplacuti. De ce trebuie sa fim placuti cu oameni degenul acesta? Citeste Ioan 13:34 si 35.

    Frustrarea, singuratatea, mila de sine, indiferenta, pustietatea,opozitia, ura, resentimentul, gelozia toate cresc precum

    buruienile salbatice care umplu golurile facute n inimile noastrecnd pare ca nimanui nu-I pasa.

    Dragostea nu pizmuieste (v. 4)

    DRAGOSTEA NU ESTE GELOASA, mai ales, cnd ti dai seama ca altii sunt mai binevazuti dect tine. Dragostea nu participa n rivalitati, nu este ostila cuiva care se bucura deun avantaj, si nu este suspicioasa. Dragostea lucreaza spre binele altuia.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    28/73

    288. Citeste Filipeni 2:3-7 si gndeste-te la cum ne pot ajuta aceste versete n legatura cu invidia. Care

    este ideea principala a acestor versete?

    Dragostea nu se lauda, nu se umfla de mndrie (v. 4)

    DRAGOSTEA NU SE LAUDA , chiar si atunci cnd vrei sa spui lumii despre realizariletale. Dragostea nu se ocupa cu lauda de sine. Ci, dimpotriva, dragostea i zideste pe altii.DRAGOSTEA NU ESTE AROGANTA, chiar si atunci cnd crezi ca tu ai dreptate si altii nu

    au. Dragostea nu devine imperioasa (obraznica) cnd este vorba despre altii.

    9. Mndria poate sa ne faca sa aratam nentelepti. Cum ne poate ajuta Ioan 3:30?

    Dragostea nu se poarta necuviincios (v. 5)DRAGOSTEA NU SE POARTA NEPOTRIVIT, chiar si atunci cnd altii se poarta

    nepoliticos, sau ntr-un mod arogant. Dragostea se conformeaza binelui, n mod potrivit, ntr-osituatie, pentru a aduce onoare Domnului

    10.Cu cine suntem noi cei mai nepoliticosi sau nerespectuosi?

    Sa poti suferi fara sa te plngiSa fii nenteles fara sa explici

    Sa poti da fara sa primesti,

    Sa fii ignorat fara sa suferi;

    Sa poti sa ceri fara sa poruncesti,Sa iubesti n ciuda nentelegerilor;

    Sa poti sa te ntorci la Domnul pentru paza;Sa poti sa astepti rasplata Lui.

    Dragostea nu cauta folosul sau (v. 5)DRAGOSTEA NU CAUTA FOLOSUL SAU, chiar si atunci cnd simti sau ai ocazia safaci

    asa. Dragostea nu ncearca sa-si mplineasca dorintele ei, nu cere ceea ce vrea ea, si nu ncearcasa capete cstig pentru sine. Dragostea, ca si vointa, cauta sa slujeasca nu sa fie slujita.

    11.Galateni 6:2 ne nvata sa ne purtam poverile unii altora. De ce nu avem multi purtatori depovara astazi?

    Doamne, iubeste lumea asta prin mineLumea asta de oameni suferinzi,Tu ai iubit prin moarte, DoamneO, Doamne, iubeste prin mine din nou!

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    29/73

    29Doamne, sunt suflete n suferinta.Fa-ma sa cunosc si sa mi pese;Cnd vad ei viata mea,Fie ca ei sa Te vada pe Tine,Iubeste lumea asta prin mine.

    Dragostea nu se mnie (v. 5).DRAGOSTEA NU SE MNIE, chiar si atunci cnd altii te provoaca sau cnd estiispitita sa lovesti ceva sau pe cineva. Dragostea nu este provocata sau incitata spre a izbucnin furie, suparare. Dragostea continua, cu credinciosie si blndete, n pregatirea altora n aface bine, chiar si atunci cnd ei dau gres.

    12.(a) Cnd nu ne temperam comportamentul, care este scuza noastra cea mai des folosita?

    (b) Pe cine trebuie sa punem vina?

    Dragostea nu se gndeste la rau (v. 5)DRAGOSTEA NU TINE SOCOTEALA DE O NEDREPTATE, chiar si atunci cnd pare ca

    toata lumea este mpotriva ta sau cnd oamenii te ataca n mod deschis. Dragostea nu poartapica mpotriva cuiva. Dragostea iarta, alege sa nu-si aduca aminte de nedreptati din trecut nacuzatii sau razbunari, nu ntoarce rau pentru rau, si nu se complace n mila de sine. Dragosteaacopera o multime de pacate.

    13. (a) Cnd ti-e greu sa ierti si sa uiti ce trebuie sa faci cu mintea ta? Citeste Isaia 26:3.(b) La ce poti sa te gndesti?

    Pentru ca dragostea este o emotie reglata de cel care iubeste, si nu decel ce este iubit, atunci este posibil ca cineva sa iubeasca pe toata lumea, chiarsi pe dusmani. De fapt, este mai mult dect o posibilitate; este o poruncadefinitiva data de Isus: Dar Eu va spun: Iubiti pe vrajmasii vostri,binecuvntati pe cei ce va blastama, faceti bine celor ce va urasc, si rugati-vapentru ceice va asupresc si va prigonesc. Matei 5:44

    Dragostea nu se bucura de nelegiuire (v. 6)DRAGOSTEA NU SE BUCURA DE NELEGIUIRE, chiar si atunci cnd o persoanatreceprintr-o nenorocire pe care o merita. Dragostea este ndurerata din cauza pacatului, efectelor lui,si durerea provocata de o lume cazuta. Dragostea cauta sa mpece pe altii cu Dumnezeu.

    14.Cum vom putea noi vreodata sa ne iubim dusmanii? Citeste Matei 5:44-48 si Iacov 4:17?

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    30/73

    30Dragostea se bucura de adevar (v. 6)

    DRAGOSTEA SE BUCURA DE ADEVAR, chiar daca este mai usor si mai profitabil saminti. Dragostea se bucura cnd adevarul este cunoscut, chiar daca acesta conduce la mprejurariadverse, razbunare, sau persecutie.

    15.De ce nu ne este ntotdeauna usor sa spunem adevarul sau sa facem ceea ce este drept?Citeste Matei 10:34-38.

    Dragostea acopera pe totulDRAGOSTEA ACOPERA TOTUL, chiar si atunci cnd dezamagirile ne coplesesc.

    Dragostea tolereaza, are rabdare cu ceilalti care nu pot fi ntelesi usor, si are o perspectivavesnica cnd este vorba de greutati. Dragostea si aminteste ca Dumnezeu este cel care dezvoltamaturitatea spirituala n mprejurarile grele.

    16.Cnd vin ncercari grele n viata noastra, ce ne da curajul de a le suporta, de a le rabda, si de anu fugi de ele? Citeste Iacov 1:2-4.

    Dragostea crede totul (v. 7).DRAGOSTEA CREDE TOTUL, chiar si cnd actiunile altora par confuze si simti ca nu

    poti sa ai ncredere n nimeni. Dragostea accepta cu ncredere, nu judeca motivele oamenilor, sii crede pe altii pna la proba contrarie. Chiar si la proba contrarie, dragostea cauta sa ajute peaceasta persoana sa fie demna de ncredere.

    17.Cum poti sa continui sa crezi pe cineva care te-a mintit si continua sa te minta?

    Dragostea nadajduieste totul (v. 7).DRAGOSTEA SPERA TOTUL, chiar si atunci cnd nimic nu pare sa mearga bine.

    Dragostea asteapta ca planul lui Dumnezeu sa fie mplinit si anticipeaza lucrul cel mai bunpentru cineva. Cu ncredere, dragostea i ncredinteaza pe altii Domnului, pentru a face voia Luiperfecta si suverana n vietile lor.

    18.Cnd o persoana traieste n pacat si situatia pare fara speranta, cum poate sa ne ncurajezePsalmul 32, cu versetul 1?

    El promite sa fie mai mare dect orice imposibilitatepentru ca El este dragoste

    si dragostea gaseste o scapare n timp.Dragostea nu se sperie.

    Zideste poduri si nu ziduri.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    31/73

    31

    Nu renunta niciodata.ntotdeauna continua.

    Asteapta cu speranta ncapatnata si puternica,Chiar si ani la rnd.

    Dragostea sufera totul (v. 7).

    DRAGOSTEA NDURA TOATE LUCRURILE, mai ales atunci cnd crezi ca nu maipoti, nici cnd este vorba de oameni, nici cnd este vorba de mprejurari. Dragostea ramnetare n ciuda suferintelor sau greutatilor, si ntoarce binecuvntari n timpul acestor ncercari.19.Ce putem nvata de la Hristos despre cum sa suferim, suportam un

    tratatement nedrept? Citeste1 Petru 2:23.

    Dragostea nu va pieri niciodata (v. 8).DRAGOSTEA NU VA PIERI NICIODATA, chiar si atunci cnd simti ca ti este de ajuns, si

    ca situatia pare fara speranta. Dragostea nu se va prabusi n ciuda presiunilor sau a greutatilor.Dragostea ramne credincioasa pna la moarte.

    20.Aminteste-ti Ieremia 31:3? Ce fel de dragoste aratam noi atunci cnd dragostea luiDumnezeu ne conduce vietile?

    Dumnezeu ne porunceste sa i iubim pe altii, iar acest lucru i include si pe dusmanii nostri sipe cei care sunt greu de iubit. Este acest lucru o imposibilitate? Chiar si cu ajutorul si puterea luiDumnezeu, vom putea noi vreodata sa iubim pe toata lumea? Dragostea lui Dumnezeu nu este un

    sentiment, ci o actiune. Este o alegere. Ni se porunceste sa i tratam pe altii asa cum ne trateazaHristos pe noi (Ioan 15:12). Dragostea crestina este o actiune, un act al vointei. Vrem sa i tratampe altii asa cum ne trateaza Hristos pe noi.

    Poti nvata sa iubesti, chiar si atunci cnd ncepi cu putin sau faranici un impuls emotional. Cu alte cuvinte, poti alege sa iubesti. Si Dumnezeuti da harul sa faci acest lucru.

    Dragostea nu este o emotie; si nici iertarea. Biblia ne porunceste sascapam de amaraciune; trebuie sa iertam pe altii, ca ne cer iertare sau nu.Totusi multi crestini cred ca ei nu pot ierta dect daca simt acest lucru! Eicred ca daca iarta atunci cnd nu simt acest lucru, atunci ei sunt ipocriti.

    Totusi, daca iertarea ar fi o emotie, Dumnezeu ne-ar porunci sa facemceea ce este imposibil. Tu stii ca nu poti sa-ti controlezi emotiile. Nu-ti poti forma emotiile drepte de unul singur. Dar Dumnezeu nu-Si bate joc de tinecnd ti spune sa ierti; tu poti alege sa faci acest lucru, ca simti sau nu. Niciodata sa nu ncerci sa te eschivezi din fata poruncii lui Dumnezeufolosindu-te de scuza ca nu simti ca trebuie sa l asculti.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    32/73

    32

    D in ini ma mea

    Acelea care ma cunoasteti, stiti ca iubesc tenisul, sau mai bine zis mi place sa joc tenis. n timp cescriam aceasta lectie, mi-am dat seama ca n tenis este ca si n viata. n tenis, dragostea nu nseamnanimic; cu alte cuvinte, nu am nici un punct. n viata, dragostea nu nseamna nimic pentru multioameni; ei nu au nici o idee despre ce nseamna dragostea adevarata. n tenis, cnd servesti bine,deseori, pierzi jocul. n viata, cnd i slujesti pe altii bine, deseori, tu esti cel care ai pierdut.

    Eu nvat ca, pentru a experimenta si a arata dragostea lui Dumnezeu n viata mea, trebuie sa uit demine nsami si sa i slujesc pe altii.

    CUM ARATA DRAGOSTEA? DRAGOSTEA ARATA CA ISUS!

    D in in ima t a

    ti dai seama ca dragostea este o alegere si nu o emotie? ti dai seama ca trebuie sa iubesti, casimti acest lucru sau nu? Ce pasi vei face pentru a permite ca actiunile tale sa fie controlate deCuvntul lui Dumnezeu si nu de emotiile tale? Poti sa te angajezi sa citesti 1 Corinteni 13:4-8, zilnic,

    timp de treizeci de zile si sa-I ceri lui Dumnezeu sa faca acest pasaj parte reala n viata ta?

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    33/73

    PARTEA 2RECUNOASTEREA ROADEI N TIMP CE CRESTE

    LECTIA 5

    Bucuria Neinfluentata de oameni sau

    mprejurari naintea fetei Tale sunt bucurii nespuse, si desfatari vecinice n dreaptaTa. (Psalm 16:11).

    Cnd ncep sa i iubesc pe altii asa cum ma iubeste Hristos, voi ncepe sa nteleg dragosteaneconditionata. Aceasta dragoste neconditionata va aduce o bucurie supranaturala n inima mea.Aceasta bucurie nu se vede, neaparat, pe fata mea. Aceasta bucurie este un zmbet al sufletului,care nu este influentat de oameni sau de mprejurari.

    Dragostea este esenta ramurii din care va creste toata roada. De asemenea, vom descoperi cafiecare aspect al roadei Duhului Sfnt depinde de roada de dinainte. Bucuria creste din dragoste.Cnd dragostea lui Dumnezeu curge n vietile noastre, bucuria coplesitoare a lui Hristos va fievidenta n vietile noastre.

    Isus a spus, Eu amvenit ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug (Ioan 10:10). Hristos a venitsa ne dea nu doar viata vesnica n Cer ci si viata din belsug aici pe pamnt, o viata plina de bucurie.

    1. Nu putem astepta ca totul sa mearga bine, pentru a ne bucura; lucrul acesta s-ar putea sa nu sentmple niciodata. Care este porunca lui Dumnezeu cu privire la bucurie? Citeste 1 Tesaloniceni5:16 si Filipeni 6:6.

    2. Ce ar trebui sa faca un crestin pentru a fi bucuros mereu? Citeste Ioan 15:4, 5 si 11 si Psalm16:11.

    Una cu Hristos, ce bucurie divina!Sunt al Lui si El al meu.Ce minune, Harul Sau!

    El este refugiul Meu.Una cu Hristos pna cnd viata-I gata,

    Una cu Hristos pentru totdeauna.

    3. Urmatoarele versete contin adevaruri marete despre Dumnezeu. Cum ne pot ajuta acesteadevaruri sa fim plini de bucurie?Psalm 34:8

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    34/73

    34Psalm 145:17

    Ieremia 31:3

    Evrei 13:5 si 6

    4. Multi oameni si fac griji pentru fericirea lor.(a)Care este diferenta dintre bucurie si fericire?

    (b)Care este diferenta dintre bucurie si pace?

    Fericirea este provocata de lucruri care se ntmpla n jurul meu, simprejurarile o vor nabusi, dar bucuria curge chiar si prin ncercare;bucuria curge n ntuneric; bucuria curge noaptea ct si ziua; bucuriacurge n mijlocul prigonirilor si opozitiei; este un izvor care nu nceteaza saizvorasca n inima; este un izvor secret pe care lumea nu-l poate vedea sidespre care nu stie nimic. Domnul da copiilor Lui bucurie, nencetat, cndumbla n ascultare de El.

    5. Dumnezeu promite o bucurie cereasca, o desfatare sacra; dar aceasta bucurie nu esteieftina. Ce te va costa? Citeste Romani 12:1.

    6. Aceasta viata supusa mai poate fi numita o viata a palmelor deschise. Ce crezi canseamna acest termen.

    Oricare are fi sacrificiul pe care l cere Dumnezeu de latine, te vei ridica si vei zice n inima ta, Da, Doamne, primesc;ma supun, , mi dedic viata n umblarea pe aceasta cale, si sa urmezaceasta Voce, si sa ma ncred n Tine n ceea ce privesteconsecintele? Dar tu spui, Nu stiu ce va vrea El. Nu, niciunuldintre noi nu stim acest lucru, dar stim ca, n minile Lui, vom fi nsiguranta.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    35/73

    7. Viata, deseori, este plina de stres, conflicte si nelinisti. De ce ne fura aceste lucruri bucuria pe careo avem? Citeste Psalm 16:11.

    8. i putem lasa pe alti oameni sa ne fure bucuria, dar, adesea, noi ne-o furam? Citeste Psalm 51:1 si2.

    Daca nu ai bucurie n religia, e posibil sa fie o lipsa undeva n crestinatatea ta.

    9. David nu si-a pierdut mntuirea cnd a pacatuit, dar si-a pierdut bucuria mntuirii (Psalm 51:12).Ce nseamna sa-ti pierzi bucuria mntuirii?

    10.Pacatul ne fura bucuria. Cum poate fi bucuria noastra restaurata? Citeste Psalm 51:3 si 4 si 1 Ioan1:9.

    11.Ce mprejurare sau persoana n viata ta ti creeaza dificultati n a experimenta bucuria Domnului?

    12.Citeste versetele de mai jos. Cum poti avea parte de bucurie daca mprejurarea sau persoana nu seschimba?Neemia 8:10

    2 Corinteni 12:9 si 10

    Arta vietii consta n a primi fiecare eveniment careare loc n viata noastra, cu o minte recunoscatoare,ncrezatoare n bine. Lucrul acesta ne va face sa ntinerim

    n timp ce mbatrnim, pentru ca tineretea si bucuria vindin suflet pentru trup mai mult dect din trup catre suflet.Cu aceasta metoda si arta si temperament al vietii, traim,chiar daca suntem pe patul de moarte. Ne bucuram mereu,desi suntem n mijlocul durerii; si avem totul, desi suntemlasati fara nimic.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    36/73

    3613.Fa o lista cu ctiva hoti de bucurie cu care avem de-a face.

    14.Pe de alta parte, fa o lista cu datatori de bucurie de care multi oameni au parte?

    Am nvatat ca, chiar de trec printr-o vale ntunecata sau am parte de zile deprimante, pot aveabucurie n mijlocul ncercarilor mele. Urmatoarele trei puncte ma ajuta sa pastrez bucuria Domnului nviata mea, n timpul momentelor dificile:

    Nu te mai uita la mprejurare, ci uita-te doar la Domnul. Traieste o zi pe rnd. Numara-ti binecuvntarile.

    15.Cum ne pot ajuta Isaia 26:3 si Psalm 1:2 sa nu ne mai uitam la oameni si la mprejurari, si sa neuitam doar la Domnul?

    16.Ce ne nvata urmatoarele versete despre cum sa traim o zi pe rnd doar azi?Filipeni 3:13 si 14

    Filipeni 4:6 si 7

    Prea multi dintre noi ne fixam ochii pe problemelenoastre obstacolele si ncepem sa masuram naltimeaurmatoarei sarituri. Facnd astfel, ne uitam din cnd n cnd la Domnul doar pentru a ne asigura ca El este constient degreutatile pe care ni le provoaca aceste obstacole.

    17.Cnd ar trebui sa ne numaram binecuvntarile? Citeste 1 Tesaloniceni 5:18.

    18.Putem fi crestini plini de bucurie sau crestini fara bucurie; alegerea este a noastra.Descrie cum crezi tu ca arata bucuria Domnului.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    37/73

    3719.Cineva zicea odata, Bucuria este zmbetul sufletului, iar pacea este seninatatea sufletului.

    Cunosti pe cineva care are zmbetul sufletului n viata lui sau ei, cineva care este plin debucuria Domnului? Descrie aceasta persoana.

    20.Gndeste-te la cel mai nefericit crestin pe care l cunosti. Completeaza urmatoarele coloane,avnd pe aceasta persoana n mintea ta.

    Fa o lista cu trasaturile de caracter care fac din aceastapersoana, o persoana dificila.

    Fa o lista cu trasaturile de caracter pe care le-ar puteaafisa daca ar avea bucuria Domnului n inima ei(lui).

    Crestinismul nostru tinde sa fie unul la datorie. Vrem sa nefacem datoria, mergem la biserica si luam parte la ceremoniile ce setin. Dar inimile noastre sunt pline de greutati, de ncercari, deobstacolele pe care le prezinta situatia, si mergem pe drumul nostrutristi, descurajati si deprimati. Trebuie sa nvatam ca adevaratul

    crestinism nu poate fi separat de bucuria profunda; si secretul acesteibucurii sta n a ne uita n mod continuu la Dumnezeu, la dragostea Lui, la scopul Lui, la voia Lui. Asa cum ne uitam la El, ne vom sibucura, si asa cum ne vom bucura n voia Domnului, religia noastrava avea un ton si putere si va atrage.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    38/73

    D in ini ma mea

    Bucuria Domnului ar trebui sa conteze n viata mea. Daca Hristos nuconteaza n viata mea, de ar dori cineva sa aiba parte de Mntuitorul meu? Oameniima privesc. Ce vad ei?

    Am auzit ceva despre un decan al unei scoli din Londra, Anglia, care trebuiesa fi fost un om neobisnuit de evlavios. El avea o expresie a fetei foarte bucuroasa.Un copil credea ca decanul mergea n fiecare seara n Rai ca sa faca rost de aceasta

    expresie. ntr-o zi cineva l-a ntrebat pe decan despre motivul pentru care el era asade bucuros. El a raspuns cu o afirmatie uimitoare: Bucuria este steagul care fluturadin castelul inimii tale cnd Regele este acasa. Toti cei ce locuiesc n Londra stiuca, atunci cnd Regina Elisabeta este acasa, un steag flutura deasupra PalatuluiBuckingham.

    Bucuria pe care o avea decanul vine din faptul ca Hristos era acasa, n inimalui. Ce ziceti, doamnelor? Este Hristos acasa, n inima ta? Mentii tu o relatieapropiata cu El? Adu-ti aminte: Fericirea depinde de mprejurari; bucuria depindede relatia noastra cu Isus Hristos.

    Alegerea este a noastra. Putem avea bucurie daca o vrem.

    D in inima t a

    Ai nvatat ca poti avea bucurie n viata ta chiar daca oamenii saumprejurarile nu se schimba? Ce trebuie sa faci? Vrei sa faci ceea ce stii catrebuie sa faci? Care va fi rezultatul daca nu vei face acest lucru (Iacov 4:17)

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    39/73

    PARTEA 2RECUNOASTEREA ROADEI N TIMP CE CRESTE

    LECTIA 6

    Pacea Viata fara ngrijorare sau teamaCelui cu inima tare, Tu i chezasluiesti pacea; da, pacea, caci se ncrede nTine. (Isaia 26:3).

    Cnd ncep sa i iubesc pe altii asa cum ma iubeste Hristos, voi ncepe sa ntelegdragostea neconditionata. Aceasta dragoste neconditionata va aduce o pace deneexplicat n sufletul meu, o seninatate care ma lasa sa traiesc fara ngrijorare sauteama. Viata care este plina de dragoste si bucurie va avea parte si de pacea luiDumnezeu, care ntrece orice ntelegere (Filipeni 4:7)

    Aceasta pace este ceva de care fiecare crestin poate avea parte pentru ca este o roada a DuhuluiSfnt. Totusi, nu este usor de mentinut aceasta pace pentru ca ne luptam n mod constant cu ngrijorarea,

    teama, dezamagirea si alte presiuni. Domnul ne-a spus ca drumul nostru pe pamnt va fi plin dencercari si prigoniri, asa ca ne-a dat 366 de versete n care se spune nu te teme, care sa ne ajute saavem pace. Gndeste-te la lucrul acesta: 366 de versete n care se spune nu te teme, cte un versetpentru fiecare zi a anului, chiar si pentru anul bisect!

    Cineva zicea odata, Pacea nseamna sa fim proprietari constienti ai unor resurse bune. Noi avemtoate resursele de care avem nevoie n Cuvntul lui Dumnezeu pentru a avea pace cu Dumnezeu, paceaDomnului (pace personala) si pace cu ceilalti. Sa vedem cum este posibil sa avem aceasta pace.

    Pace cu DumnezeuPrimim pace cu Dumnezeu n momentul n care suntem mntuiti.

    1. Cum ni- l descrie Biblia pe pacatos nainte ca acesta sa fie mntuit?Citeste Isaia 57:20 si 21 si Romani 3:17.

    2. Descrie calea prin care un om poate avea pace cu Dumnezeu? Citeste Efeseni 2:13 si 14 si Romani5:1.

    3. Esti o persoana fara odihna, tulburata, fara pace? Ai dori sa ai pace cu Dumnezeu? Daca raspunsultau este da, te poti ruga cam asa: Doamne, Isuse, stiu ca sunt un pacatos si am nevoie de iertareaTa. Cred ca ai murit pentru pacatele mele. Chiar acum deschid usa vietii mele si Te primesc caMntuitor si Domn. Ia controlul vietii mele; ia nelinistea mea si nlocuieste-o cu bucuria si paceaTa. Fa sa fiu ceea ce vrei Tu sa fiu. Spune cuiva ceea ce ai facut, ca aceasta persoana sa te poataajuta sa cresti n credinta ta n Hristos.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    40/73

    40

    Nu este o sete a sufletului mai mistuitoare dect dorinta de a fi iertat Sa te poti uitala fata lui Dumnezeu, si sa stii prin cunostinta credintei ca nu nimic nu sta ntre

    El si sufletul tau, nseamna sa ai parte de pacea deplina pe care o poate cunoastesufletul. Mai presus de orice, iertarea este primirea n partasie deplina cu

    Dumnezeu.

    Pacea Domnului

    Pacea Domnului este pacea pe care o da Dumnezeu n viata de crestin.

    4. O data ce suntem copiii lui Dumnezeu si avem pace cu El, El ne spune ca putem avea paceaDomnului. Cine da aceasta pace? Citeste Filipeni 4:7.

    5. Cum definesti tu pacea Domnului?

    6. Putem noi sa avem aceasta pace tot timpul, sau este pastrate pentru momente de neliniste si decriza? Citeste Isaia 26:3 si explica raspunsul tau.

    Cnd pare ca fiecare suport al vietii cade,Si viata e o mare zbucimata,

    Atunci esti tu o minune pastrata de Dumnezeu,mplinita, linistita si sloboda.?

    7. Ai gasit cheia pacii pentru inima ta? Care este planul tau?

    8. Ce nveti din Coloseni 3:15 despre a avea parte de pacea lui Dumnezeu?

    9. Cnd este cel mai posibil sa pierzi pacea lui Dumnezeu din viata ta?

    10.Care este un motiv pentru care, n momentul acesta, nu ai pace ci esti nelinistita?

    11.Multe lucruri ne pot priva de pace, dar eu cred ca ngrijorarea si teama sunt cele mai cunoscute dinele.

    (a) Din ce motive te ngrijorezi tu?

    (b)Din ce motive de temi?

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    41/73

    41

    Este Piratul sufletului. Nu ti vrea banii. Nu ti vrea diamantele. Nu tivrea masina. Vrea ceva mult mai pretios. ti vrea pacea mintii tale bucuria ta.Numele ei?Teama

    Nu vrea sa faci calatoria pna la munte.Se gndeste ca daca te poate tulbura putin, nu te vei mai uita spre vrf si

    ca te vei multumi cu o existenta monotona pe terenurile plate.

    12.Cineva a calculat ca doar 8 la suta din lucrurile pentru care ne facem griji, se ntmpla. Ce ispunem noi lui Dumnezeu cnd ne ngrijoram? Citeste Matei 6:25-30.

    Sa ai pace perfecta n mijlocul valurilor vietii zilnice este

    un secret care se merita cunoscut. Care este folosulngrijorarii? Nu a ntarit niciodata pe nimeni; nu a ajutat penimeni niciodata sa faca voia lui Dumnezeu; nu a gasitniciodata o scapare din perplexitate. ngrijorarea strica vietilorcare, altfel, ar fi folositoare si frumoase. Nelinistea, anxietatea,si grijile sunt interzise n mod absolut de Domnul nostru care aspus: Nu va ngrijorati dar (adica, nu fiti nelinistiti deloc),zicnd: Ce vom bea? Sau: Cu ce ne vom mbraca?

    13.Cteodata simtim ca Dumnezeu ne-a uitat si ca nu mai este nimeni care sa ne ajute. Cum nedovedeste Matei 10:29-31 ca acest sentiment nu este adevarat?

    14.Daca Hristos stie si este preocupat chiar si de cele mai mici detalii din vietile noastre inclusiv denumarul firelor de par atunci de ce ne ngrijoram? (Max Factor de la Hollywood a angajat pecineva care sa numere firele de par din cap ale unei doamne. Numarul a fost de 135 168.)

    15.Ce spun Filipeni 4:6 si 7 ca trebuie sa facem pentru ca pacea lui Dumnezeu sa domneasca ninimile noastre?(a)Nu trebuie sa ___________________________________________________________(b)Trebuie sa ___________________________________________________________(c)Trebuie sa____________________________________________________________(d)Atunci vom avea ______________________________________________________

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    42/73

    42Pace cu altii

    Nu avem nevoie sa mai definim pacea cu ceilalti; stim ce nseamna. Ceea ce avem nevoie sa stimeste cum sa o aplicam. Daca nu ai pace cu Dumnezeu, pacea lui Dumnezeu n inima ta, este ndoielnicca vei avea parte de pace n relatiile tale cu ceilalti.

    16.(a) Pacea cu ceilalti este facultativa sau o porunca?_____________________.

    (c)De ce conteaza cum ne ntelegem cu ceilalti oameni? Citeste Marcu 9:50; Romani 12:18; 1Tesaloniceni 5:13.

    Pacea este ceva spre care tintim dinadins. Nu are loc la ntmplare.Asadar, este ntelepciune, n porunca: cauta pacea, si alearga dupa ea!(Psalm 34:14)

    17.(a) Este cineva n viata ta cu care nu esti n relatii bune? _____________(b) Ce poti face pentru a te mpaca cu aceasta persoana? Citeste Matei 5:22 si 23.

    Biblia ne nvata ca pacea lui Dumnezeu nu trebuie sa ntreaca doar oricentelegere. Oamenii care mrie si latra unul la altul merita sa traiasca o viatade cine.

    18.Esti de acord cu afirmatia urmatoare: Cred ca lucrul care strica n relatiile personale mai multdect orice altceva este egoismul? De ce sau de ce nu? Citeste Filipeni 2:3 si 4.

    Bunul simt ne spune ca un duh smerit este mai sensibil dect o ncapatnare de neclintit.

    Povestea este despre doua capre de munte care se apropie una de alta pe o margine ngusta.Dndu-si seama ca nu este loc de trecut, au dat napoi, apoi s-au confruntat, dar niciuna din ele nu s-alasat. Din nou, au dat napoi, s-au pregatit si si-au lovit coarnele, dar fiecare statea pe terenul ei. Din

    nou, au plecat si s-au pregatit; si apoi ca Stnca Gibraltar au ramas neclintite. n cele din urma, ceasensibila a ngenunchiat, si a lasat-o pe cealalta sa treaca urcndu-se peste ea. Apoi, fiecare si-auurmat drumul lor cu veselie. Cteodata, si noi trebuie sa-I lasam pe oameni sa calce peste noi.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    43/73

    43

    D in ini ma mea

    Toata lumea vrea pace, dar asa de putini oameni stiu unde sa o gaseasca. Chiar si crestinii cautapace cu disperare. Cnd intri ntr-o librarie crestina si te uiti peste o revista crestina, observi ca celemai bune carti, best-seller, vorbesc despre cum sa te ocupi de stres, neliniste, anxietate, si restulpresiunilor vietii. Crestinii cheltuiesc mii de lei pe carti care le spun cum sa gaseasca pace. Si, totusi,neglijeaza Cartea care promite pacea perfecta Biblia.

    Sunt asa de bucuroasa, ca acum multi ani, am nvatat cum sa am pace n mijlocul furtunii. Amnvatat ca pot avea pace perfecta daca ma gndesc la Hristos si la promisiunile Lui pretioase, daca mancred n El sa faca pentru mine ceea ce eu nu pot sa fac. Sa va reamintesc, din nou, de promisiuneadin Isaia 26:3: Tu-I chezasluiesti pacea; da, pacea, caci se ncrede n Tine. Cheia acestui verset estencrederea. Nu ma va ajuta prea mult sa ma gndesc la Hristos si la Cuvntul Lui daca nu cred, cuadevarat, ca El poate face imposibilul.

    Doamne, cred; ajunta necredintei mele.

    D in in ima t a

    Ai pace cu Dumnezeu, pacea lui Dumnezeu si pace cu altii?Unde, n viata ta, nu ai parte de pace? Ce pasi ai nevoie sa faci pentru a avea pacea perfecta a lui

    Dumnezeu n viata ta?

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    44/73

    44PARTEA 2

    RECUNOASTEREA ROADEI N TIMP CE CRESTE

    LECTIA 7

    ndelunga rabdare Sa continui sa mergi

    nainte cu un cutit n inima ta sa va purtati ntr-un chip vrednic de chemarea pe care ati primit-o, cu

    toata smerenia si blndeta, cu ndelunga rabdare, ngaduiti-va unii pe altii ndragoste. (Efeseni 4:1, 2).

    Cnd ncep sa i iubesc pe altii asa cum ma iubeste Hristos, voi ncepe sa nteleg dragosteaneconditionata. Aceasta dragoste neconditionata ma va ajuta sa tolerez oamenii si mprejurarile pecare nainte nu puteam sa le ngaduiesc. Voi ntelege cu adevarat ce este ndelunga rabdare.

    ndelunga rabdare este un cuvnt pe care l folosim des, si, din nefericire, este o experienta la carecrestinii nu sunt priceputi. Cuvntul folosit cel mai des astazi este rabdare. Cineva zicea, Rabdarea nseamna sa nu critici sau sa enervezi atunci cnd esti criticat si enervat; nseamna sa i tolerezi peoamenii enervanti, suparatori; nseamna sa stai linistit si sa-ti astepti rndul; nseamna taria de a mergemai departe cnd vrei sa renunti.

    n lectia aceasta vom nvata cum sa beneficiem din faptul de a fi ndelung rabdatori cu altii si, deasemenea, cu Dumnezeu.

    1. Ce imagini ti vin n minte cnd vezi cuvntul ndelunga rabdare sau rabdare?

    2. (a) Cnd ai citit n lectia 4 despre ndelunga rabdare, la ce nivel te aflai n domeniul acesta?

    (b) n ultimele doua saptamni te-ai mbunatatit n domeniul acesta?

    3. Daca dragostea, bucuria si pacea umplu vietile noastre, cum va afecta aceasta roada rabdareanoastra cu altii?

    4. Rabdarea este o roada a Duhului Sfnt, dar ce o va face sa creasca mai puternica n vietilenoastre? Citeste Iacov 1:2 si 3.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    45/73

    45Rabdarea nseamna mai mult dect ndurare. Viata unui sfnt se afla n minile lui Dumnezeuasa cum sunt arcul si sageata n minile unui arcas. Tinta lui Dumnezeu este una pe care sfntulnu o poate vedea, si El ntinde si ntinde, si din cnd n cnd sfntul spune: -- Nu mai suport. Dumnezeu continua sa ntinda pna cnd scopul Lui este n fata Lui, apoi da drumul.ncredinteaza-te n mna lui Dumnezeu. Pentru ce ai nevoie de rabdare acum? Mentine relatia tacu Isus Hristos prin rabdarea credintei. Desi ma va distruge, totusi l voi astepta.

    Rabdare cu Dumnezeu5. (a) Care este numele omului din Biblie care a ndurat mai multe ncercari dect oricine

    altcineva?

    _____________

    (b) Pentru ce este el cunoscut? Citeste Iacov 5:11

    6. De ce ne este asa de greu sa avem rabdare cu Dumnezeu cnd trecem prin ncercari?

    7. Dumnezeu I-a luat totul lui Iov, tot ce avea el, dar Iov a avut rabdare cu Dumnezeu. Care a fostatitudinea lui Iov?

    Iov 1:21

    8. Descrie schimbarea atitudinii lui Iov ncepnd cu Iov 2:10 pna la Iov 3:1-3, 11.

    Cnd a nvatat Iov ce este rabdarea? Cnd era cu turmele lui saucu camilele lui sau cu copiii lui, cnd sarbatoreau? Nu, a nvatat acestlucru stnd n cenusa, si scarpinndu-se cu ciob, si avnd inima mhnitadeoarece copiii lui murisera. Rabdarea este o perla care se gaseste nmarile adnci ale greutatilor, si doar harul o poate gasi acolo, aduce lasuprafata, si pune la gtul credintei.

    9. Cnd nu primim raspunsuri la rugaciunile noastre, ncrederea noastra poate sa slabeasca siputem ncepe sa cerem raspunsuri de la Dumnezeu. Ce I-a cerut Iov lui Dumnezeu? Citeste Iov10:1 si 2.

    10.Dumnezeu este tacut de-a lungul cartii Iov pna n capitolul 38. Cnd Dumnezeu ne cere sasuferim ndelung, si, de asemenea, El este tacut o perioada de timp, ce suntem ispititi sacredem?

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    46/73

    46

    11.Majoritatea dintre noi, probabil, am avut parte de momente mai ntunecate n vietile noastre,cnd nu am putut vedea mna lui Dumnezeu, cnd parea ca El ne-a parasit. Daca ai trecut prinasta, poti sa exprimi, cu cuvintele tale, ce ai simtit?

    Nu este rabdare mai grea dect aceea care ndura, vazndu-L pe Elcare este invizibil; este asteptarea sperantei.

    12.(a) I-a explicat vreodata Dumnezeu lui Iov motivul pentru care a trecut prinncercarea prin care a trecut?

    Citeste Iov 38 41

    (b) Cum l-a mustrat Dumnezeu pe Iov n capitolul 40, versetele 1 si 2?

    13.Ce a nvatat Iov din ndelunga lui rabdare? Citeste Iov 42:1-6.

    ncercarile extraordinare nu sunt ntotdeauna o pedeapsa pentru pacate extraordinare, ci, cteodata, sunt ncercari ale unor haruri

    extraordinare. Dumnezeu are multe instrumente ascutite, si pile dure cucare si slefuieste bijuteriile Sale; iar cu aceia pe care i iubeste n moddeosebit, si pe care-I vrea sa straluceasca, si foloseste instrumentelecel mai des.

    14.Cum te evaluezi cnd este vorba de rabdarea ta cu Dumnezeu?

    Rabdarea cu altii15.n ce fel de situatii ai trecut tu sau prietenii tai, n care a trebuit sa ai mare rabdare?

    16.Cnd crezi ca ai prea multe ncercari, ce te poate ajuta sa-ti schimbi perspectiva?

    17.Cum afecteaza rabdarea noastra pe aceia care ne ranesc n mod intentionat? Citeste Romani12:20.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    47/73

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    48/73

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    49/73

    49PARTEA 2

    RECUNOASTEREA ROADEI N TIMP CE CRESTE

    LECTIA 8

    Bunatatea Sa fii buna, tandra si

    iertatoareDimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi, iertati-va unul pe altul, cum

    v-a iertat si Dumnezeu pe voi n Hristos (Efeseni 4:1, 2).

    Cnd ncep sa i iubesc pe altii asa cum ma iubeste Hristos, voi ncepe sa nteleg dragosteaneconditionata. Aceasta dragoste neconditionata ma va schimba. Nu numai ca voi putea sa-I tolerez peoamenii pe care nu-I puteam tolera nainte, dar ma voi afla n situatia n care voi fi buna si blnda cuei.

    n Versiunea King James cuvntul blndete este adesea tradus bunatate n alte versiuni.Blndetea este buna, si bunatatea este blnda. n aceasta lectie vom folosi ambele cuvinte.

    1. Scrie definitia ta despre blndete sau bunatate.

    Rami dur si tandru dur cu tine nsuti si tandru cu ceilalti. Acesta este duhul blndetei.

    2 Cnd te gndesti la cuvintele bunatate si blndete, ce prieten, figura nationala sau personaj Biblic

    ti vine n minte?

    3 Care sunt asemanarile ntre bunatate si mila?4 Ce legatura are Luca 6:31 cu faptul de arata bunatate fata de altii?

    Blndetea este ilustrata prin felul n care ne ocupam de o cutie cu pahare decristal foarte delicate; nseamna sa recunosti ca personalitatea umana este de valoare

    dar fragila, si trebuie sa o abordezi cu grija.

    5. Ce altceva mai implica bunatatea? Citeste Efeseni 4:32

    Fii bun. Aminteste-ti ca fiecare persoana pe care o ntlnesti trece printr-o lupta grea.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    50/73

    506. CitesteMatei 5:43-48. Cum este posibil ca un credincios sa fie asemanator cu un necredincios dupa

    versetele 46 si 47?

    7. Cnd traim o viata controlata de Duhul Sfnt, cum vom arata noi bunatate ntr-un mod supranatural?Citeste Matei 5:43 si 44 si 1 Petru 2:20.

    Bunatatea trebuie sa fie n asa fel nct sa putem iubi chiar si pe dusmaniinostri, sa i binecuvntam pe cei ce ne blesteama, sa facem bine celor ce ne urasc, sane rugam pentru cei ce ne dispretuiesc si ne persecuta. Ca sa traiesti asa, trebuiesa ai curaj. Lucrul acesta nseamna ca unii din cei carora le vom arata bunatate, nevor ntoarce spatele sau ne vor lovi pe la spate. Lucrul acesta nseamna ca

    ntotdeauna vom fi neglijati sau ignorati, si ca cele mai bune intentii ale noastre vor fintelese gresit.

    8. Conform versetului Matei 18:21 si 22, de cte ori ar trebui sa iertam pe cineva?

    9. Henry Ward Beecher a spus, Desi lumea are nevoie de mustrare si corectare, are mai multanevoie de bunatate. Ce fel de duh trebuie sa dezvoltam pentru a continua sa aratam bunatate cndstim ca unii oameni nu vor fi recunoscatori? 2 Timotei 2:24

    10.Cnd ne iubim dusmanii, poate ca ei nu ne vor rasplati cu dragostea lor. Cnd suntem buni cuprietenii nostri, poate ca ne vor lovi pe la spate. Cum ne ncurajeaza versetul din Galateni 6:7 sacontinuam sa semanam dragoste si bunatate?

    Dumnezeu are o metoda secreta prin care si rasplateste sfintii: El are

    grija ca ei sa devina primii beneficiarii ai binefacerilor lor.

    11.Cum vede Domnul Isus Hristos bunatatea noastra fata de altii? Citeste Matei 25:35-40.

    12.Bunatatea spune ceva despre pace, ridica poveri, inspira pe cei descurajati. Deseori, este secreta sivazuta doar de Dumnezeu. Majoritatea oamenilor sunt prea ocupati sa fie buni. Care ar fi ctevamodalitati prin care am putea sa aratam bunatate celorlalti, daca ne-am folosi timpul pentru acestlucru?

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    51/73

    51

    13.Citeste Matei 11:28 si 29. Cum l descriu aceste versete pe Domnul Isus Hristos?

    Sintagma blnd si smerit din aceste versete ar putea fi tradusa Bun si smerit. Iata o alta ntelepciunea acestei sintagme:

    Noul Testament Sirian traduce cuvntul blnd drept linistitor; iar expresia lui Isus este, Venitila Mine si va voi da odihna caci Eu sunt linistitor si veti gasi odihna pentru voi nsiva. ntreagaatitudine a lui Hristos era de asa natura nct oamenii, adesea, aveau pace n prezenta Lui.

    14.Daca suntem blnzi, buni si asemanatori lui Hristos n atitudini, cum va afecta lucrul acesta pe ceidin jurul nostru?

    15.Cnd oamenii sunt mpreajma ta se simt ei liberi? Evalueaza-ti atitudinile si actiunile. De ce crezi caoamenii se simt sau nu liberi cnd sunt mpreajma ta?

    16.Crezi ca esti blnda si buna cu ceilalti? Daca raspunsul tau este nu, iata doua lucruri care te potajuta sa ti dezvolti un duh blnd.

    - Hotaraste-te daca vrei sa fii blnda si buna cnd ai de a face cu ceilalti sau daca vrei sa continui cuatitudinea ta de Asta sunt, si gata; spun ceea ce simt.

    - Pune aceste ntrebari unei persoane care este cinstita cu tine: Vorbesc cumva pe sleau si sunt dura cuoamenii? Sunt cumva dogmatica si intimidez?

    Aceasta este calea admirabila si mareata: Si robul Domnului nu trebuie sa secerte; ci sa fie blnd cu toti, plin de ngaduinta rabdatoare. II Timotei2:24.

    17.Dimpotriva, ne-am aratat blnzi n mijlocul vostru, ca o doica ce-si creste cu drag copiii.(1 Tesaloniceni 2:7). Cum se ngrijeste o mama iubitoare de copiii ei?

    18. Da un exemplu care sa aiba legatura cu blndetea unei mame atunci cnd are de-a face cu ceilalti?

    Cineva zicea o data, Blndetea nseamna sa te apleci pentru a ncuraja pe cel de lnga tine. Credca urmatoarea ntmplare, spusa de Jerry Jenkins, reprezinta o imagine frumoasa a blndetii o inimacare se-ngrijeste.

    Acum vreo doi ani, eram la o conventie asteptnd sa discut cu Roosevclt Grier, fostul jucator defotbal, un jucator solid, care a devenit un pastor. Cu putin nainte sa ajung la el, o femeie si-a adus fiulsau, un adolescent, care avea sindromul Down. Venise sa dea mna cu pastorul si sa ia un autograf.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    52/73

    52Omul acesta faimos ar fi putut sa zmbeasca, sa dea mna cu el, si sa-si dea autograful. Dar el a

    facut mai mult. A ngenunchiat ntlnind ochii baiatului. Rosey, barbatul, si-a pus bratul n jurul lui, l-atras aproape de el, si I-a vorbit ncet. Nu m-am putut abtine. M-am apropiat si mai mult.

    Esti Crestin? A ntrebat RoseyDa, domnule.Slava Domnului. Pot sa ma rog cu tine?Baiatul era coplesit. Nu a putut dect sa dea din cap n semn de aprobare. n timp ce se rugau, mama

    lui suspina. Cnd a ncercat sa-I multumeasca lui Rosey, acesta I-a facut cu ochiul. Apoi, catre baiat,acesta a spus, Acum ai grija de mama ta, auzi?Da, domnule.Ce bine ar fi sa fim prinsi fiind mai buni dect bun.

    D in ini ma mea

    n timp ce scriam lectia aceasta umatorul cntec nu-mi dadea pace:Arata un pic de dragoste si bunatate,Nu te tine de mna cu orbirea uriiIa un pic de timp sa ai bucurie,Si zmbeste;Cnta putin cnd te simti singur,Da un ajutor unui prieten mpovarat Asa poti sa aduci fericire n lume!

    Nu ar fi minunat daca noi toti am arata putin mai multa dragoste si bunatate n fiecare zi?Dumnezeu ne-a dat daruri si talente, dar un dar pe care toti l putem avea este bunatatea. Totusi, am aflatca acest dar este valoros doar atunci cnd l daruiesc. Nu-I voi fi niciodata prea n vrsta pentru a puteafi buna; iar tristetea, oboseala si slabiciunea nu pot fi o scuza pentru mine ca sa nu arat bunatate.Aminteste-ti ca Isus a spus, oridecteori ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foartenensemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut. (Matei 25:60).

    Doamne, ajuta-ma sa arat putin mai multa dragoste si bunatate n fiecare zi!

    D in in ima t a

    Ai aceeasi imagine despre blndete si bunatate pe care ai avut-o la nceputul acestei lectii? Cecredeai nainte de a studia aceasta lectie? Ce crezi acum?

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    53/73

    53PARTEA 2

    RECUNOASTEREA ROADEI N TIMP CE CRESTE

    LECTIA 9

    Facerea de bine ti place ideea de a fi

    slujitoare?i veti cunoaste dupa roadele lor Tot asa, orice pom bun face roade bune,

    dar pomul rau face roade rele (Matei 7:16, 17)

    Cnd ncep sa i iubesc pe altii asa cum ma iubeste Hristos, voi ncepe sa nteleg dragosteaneconditionata. Aceasta dragoste neconditionata ma va schimba. Nu numai ca voi putea sa-I tolerez peoamenii pe care nu-I puteam tolera nainte, dar ma voi afla n situatia n care le voi face bine.

    Un pom fructifer sanatos va face roade bune. Un credincios controlat de Duhul Sfnt va aduceroada buna. Roada Duhului Sfnt este dragoste, bucurie, pace, ndelunga rabdare, bunatatea, facerea debine (Galateni 5:22). Unul din testele cele mai clare, care scot la iveala ct de buna este o persoana,este roada pe care o aduce.

    1. Bunatatea si facerea de bine sunt foarte apropiate; cteodata este greu sa faci diferenta ntre ele.(a) Ce definitie ai dat bunatatii n lectia 8?

    (b) Ce definitie ai da facerii de bine?

    2. Ce spune versetul din Faptele Apostolilor 10:38 despre faptele Domnului Isus?

    3. Cnd am fost creati n Hristos Isus (mntuiti), care era scopul lui Dumnezeu pentru vietilenoastre? Citeste Efeseni 2:8-10.

    Dumnezeu da talentul,

    Dar nu fara mna omului; El nu a creat viorile luiAntonio Stradivari fara Antonio.

    4. Citeste Efeseni 2:10 din nou. Ce spune sintagma sa umblam n ele despre facerea de faptebune?

    Merg n directia n care mergi si tu, deci hai sa ne tinem de mna. Tu maajuti pe mine si eu te ajut pe tine. Nu vom fi aici prea mult, caci, n curnd, moartea,sora cea btrna si buna, se va ntoarce si ne va legana sa adormim. Sa ajutam uniipe altii ct putem.

  • 8/6/2019 52003451 Juanita Purcell Roada Duhului Sfant

    54/73

    545. n Timotei 5:10 Pavel spunea ca vaduvele trebuie sa fie cunoscute pentru faptele bune.

    Care sunt lucrurile pe care le-a enumerat Pavel si care faceau parte din traiul zilnic al uneivaduve?

    6. Ce legatura are aceasta lectie cu femeile casnice care simt ca le-ar placea