51736449 complexul lagunar razim sinoie

23
COMPLEXUL LAGUNAR RAZIM-SINOIE

Upload: mary-maria

Post on 07-Aug-2015

182 views

Category:

Documents


10 download

TRANSCRIPT

Page 1: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

COMPLEXUL LAGUNAR RAZIM-SINOIE

Page 2: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Complexul lagunar Razim – Sinoe, componenta a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, este situat in sudul Deltei Dunarii şi ocupă o suprafaţă totală de circa 1145 km2, din care suprafaţa lacurilor este de 863 km2. Cea mai mare parte a complexului o constituie zona depresionară (vechiul golf Halmyris) ocupată iniţial de apele mării şi care a fost compartimentată ulterior, prin formare de cordoane şi grinduri.

Este marginit la nord si la vest de terasa continentala dobrogeana, iar la est de tarmul Marii Negre si dedepresiunea hidrografica Dranov

In compunerea Complexului lagunar intra in principal lagunele Razim (39160 ha), Babadag (1960ha), Golovita (9160 ha), Zmeica (4960 ha) si Sinoe (17580 ha), precum si o seriede anexe lacustre laterale cum sunt Istria (560 ha), Nuntasi si Tuzla (1050 ha), etc. Fundul cuvetelor acestor lagune coboara pana la cota de –3 m in raport de sistemul de referinta zero Marea Neagra Sulina.

Page 3: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie
Page 4: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Grigore Antipa considera că pe locul actualei delte ar fi existat un golf al Mării Negre. Acesta, cu timpul, a fost izolat de restul mării prin cordonul litoral Jibrieni-Istria şi transformat în liman. Cu timpul, limanul a fost aluvionat şi adus în faza actuală, cu terenuri uscate, mlaştini şi bălţi. Dunărea ar fi debuşat în mare prin şase guri, din care trei duceau apele în Razim; acestea din urmă ulterior s-au colmatat.

Complexul lacustru Razim-Sinoe reprezintă o parte din fostul golf marin care se întindea între capul Midia în sud şi peninsula Dunavăţ în nord, şi care în antichitatea greco-romană comunica încă larg cu Marea Neagră (golful Halmyris menţionat de autorii antici). Justificarea înglobării acestui complex lagunar în Delta Dunării constă în procesul de formare a perisipurilor (fâşii înguste de pământ pe malul mării, formate prin acumularea aluviunilor, care închid un liman sau o lagună). La un moment dat, prin avansarea gurilor Dunării (braţul Sf. Gheorghe) spre est şi prin colmatarea braţelor Dunavăţ şi Cerneţ, complexul Razim era pe punctul să piardă legătura cu Dunărea.

Page 5: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie
Page 6: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Delta Dunării se încadreaza în spaţiul cu climat temperat semiarid specific stepelor pontice. Spaţiile acvatice plane şi foarte întinse, acoperite în diferite grade cu vegetaţie, întrerupte de insulele nisipoase ale câmpurile marine, alcătuiesc o suprafaţă activă specifică deltei si lagunelor adiacente, cu totul diferită de cea a stepelor pontice.

Regimul temperaturii aerului si apeiTemperatura medie anuala a aerului si apei este in jurul a +110C;Temperatura medie a aerului iarna (ian.- feb) în jurul a -2oC , iar a apei +0,3 oC;Temperatura medie a aerului si apei toamna (sept.) în jurul a +16oC ;+ 18,7oC;Temperatura medie a aerului si apei vara (iul.- aug.) în jurul a +21oC ;+ 22oC;Zile de inghet cu pod de gheata , gheata la mal si sloiuri 50 zile pe an in intevalul Decembrie-Februarie;

Regimului precipitatiilor si umiditatea aeruluiPrecipitaţiile medii anuale sunt până la 400 mm , cu cele mai reduse cantitati lunare in perioadele de iarna si august – septembrie. Se remarca caracterul neuniform al acestora , iar in ultimile perioade caracterul torential al precipitatiilor ;Umiditate relativă este cuprinsa între 64-72% ;

Nebulozitatea si regimul ceatiiDurata de stralucire a soarelui este de cca. 2330 ore pe an , din care cca. 72% sunt in semestrul cald (apr.-sept), respectiv cca. 1670 ore;Numarul zilelor cu ceata este in general redus si se mentine in medie sub 265 ore pe an , cu frecventa mai mare iarna si durate de cca. 20 ore pe luna , iar vara cu durate de 4-5 ore pe luna.

Page 7: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Este determinată de morfologia complexului, inclusiv a cordonului litoral, elementele hidrografice ale acestuia şi de starea şi regimul de funcţionare a lucrărilor hidrotehnice.

În morfologia unitatii Razim, elementele esenţiale sunt: Grindul Lupilor care separă complexul Razim – Zmeica – Goloviţa de complexul Sinoe - Istria – Nuntaşi; Cordonul litoral din zona Gura Portiţei, care separă lacul Goloviţa de Marea Neagră; Zona lagunară Periteasca – Leahova, care separă lacul Razim la sud şi lacul Goloviţa la nord-est de Marea Neagră; Zona lagunara de la gura lacului Babadag care face legatura cu lacul Razim. Principalele elemente hidrografice ale complexului Razim sunt: Canalele Lipoveni , Dunavăţ, Mustaca, Dranov şi celelalte canale ce fac legătura între braţul Sfântu Gheorghe şi lacul Razim; Canalul 2, care face legătura (prin stăvilar) între lacul Zmeica şi lacul Sinoe; Canalul 5, care face legătura (prin stavilar si ecluza) între lacul Goroviţa şi lacul Sinoe; Marea Neagră şi cordonul liroral; Paraiele Telita si Taita care se varsa in lacul Babadag prin intermediul iazului Toprachioi; Derelele care strabat loc. Enisala (Cechiu la S-V , Ceairele si Cesme- Culacla la E) Canalul Enisala care face legatura intre lacul Razim si lacul Babadag si reteua de canale secundare si jepse.

Din studiile hidrologice şi de bilanţ efectuate pentru executarea lucrărilor hidrotehnice menţionate mai sus, rezultă că alimentarea cu apă a complexului de lacuri Razim-Sinoe se face cu preponderenţă din braţul Sfântu Ghorghe prin reţeaua de canale din zona Dunavăţ –Dranov, aportul de apă al reţelei hidrografice din Dobrogea fiind neînsemnat.

În hidrologia complexului, o importanţă hotărâtoare o au debitele de alimentare din Dunăre precum şi starea tehnică şi modul de funcţionare a sistemului hidrotehnic de retenţie şi de evacuare.

Nivelurile din complexul de lacuri sunt determinate de aportul de apă din Dunăre şi debitele evacuate prin stăvilare din Razim în Sinoe şi din Sinoe în Marea Neagră.

Page 8: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie
Page 9: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie
Page 10: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie
Page 11: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Canalul Lipovenilor porneşte din canalul Dunavăţ, trece prin apropierea localităţii Dunavăţul de Jos şi continuă, prin nordul lacului Razim, până în dreptul satului Sabangia.

Canalul Dunavăţ, care este cel mai vechi din deltă, începe din braţul Sf. Gheorghe la km 54 şi se termină în lacul Razim la sud de golful Fundea. Traseul său , lung de 28,5 km, urmăreşte, în cea mai mare parte, albia vechii gârle Dunavăţ, care la rândul ei, reprezenta forma atrofiată a unui braţ dunărean. Funcţiunea principală a acestui canal este de a alimenta cu apă dulce de Dunăre lacul Razim. La ieşirea în Razim are construite jetele paralele (diguri din piatră) pentru asigurarea navigaţiei. Actualmente, acestea sunt scufundate, lucru ce le face deosebit de periculoase pentru ambarcaţiuni, mai ales pe valuri.

Canalul Dranov conduce apele din braţul Sf. Gheorghe (km 45) în Razim. Pe primii 16 km urmăreşte traseul vechiului braţ Cerneţ, până în apropierea lacului Dranov, pe care îl ocoleşte pe la răsărit, pentru a intra în vechea gârlă Dranov, al cărui traseu sinuos îl urmăreşte până la vărsarea în lacul Razim. Lungimea totală a traseului este de 27 km. Şi la ieşirea acestui canal în lac există diguri submerse, acestea fiind şi mai periculoase pentru navigaţie deoarece descriu o taiectorie curbă.

Canalul Mustaca este un canal construit cu scopul de a drena apele din insula Dranov spre Razim. Traseul său este aproape paralel cu cel al canalului Dunavăţ. Din el pornesc mai multe derivaţii care-l leagă atât cu canalul Dunavăţ pe dreapta, cât şi cu canalul Dranov pe stânga.

Canalul Periteaşca, cu o lungime de 2 km, începe de pe ţărmul de est al lacului Razim şi urmăreşte vechea gârlă Periteaşca, terminându-se în grindul litoral marin unde există o brigadă de pescuit.

Canalul Gloviţa-Sinoe (canalul 5) asigură legătura între cele două lacuri. Pe dreapta direcţiei de intrare în Sinoe se află o jetea submersă.

Canalul Zmeica-Sinoe (canalul 2) asigură legătura între cele două lacuri. În zona de inrare din lacul Zmeica apa are o adâncime sub 0,5 m.

Canalul Enisala (Babadag) face legătura pe o lugime de 5 km între lacul Razim şi lacul Babadag. Scopul său este să alimenteze cu apă lacul Babadag.

Page 12: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

În perioada 1883 – 1996, situaţia complexului lagunar a fost într-o continuă schimbare. Influenţa antropică şi-a făcut simţită prezenţa şi aici, mai ales prin faptul că laguna a fost practic închisă, în dreptul Gurii Portiţa, ca urmare a unor lucrări hidrotehnice. Pentru a se schimba salinitatea apelor s-au construit canale care să aducă apa dulce a braţului Sf.Gheorghe (Lipovenilor, Dunavăţ, Mustaca, Dranov). Prin aport fluvial apele complexului au devenit practic dulci.

Prin extensiune şi alipire de noi lagune, precum şi ca urmare a ridicării nivelului general al mării şi implicit al complexului Razim-Sinoie, s-au câştigat noi terenuri acvatice, astfel încât suprafaţa acestuia a crescut de la 67.795 ha (15,86%) în anul 1883, la 72.102 ha (16,62%) în 1996.

Lucrari pe canalul Dranov

Page 13: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Înainte de anul 1970, complexul de lacuri funcţiona în regim hidrologic natural, lacul Razim preluând o parte din debite la viituri pe braţul Sf. Gheorghe cu debuşare liberă în lacul Sinoe şi în mare în zona Gura Portiţei si prin lacul Sinoe prin periboinele libere din cordonul litoral, cu o circulaţie generală dinspre nord spre sud , iar limanul Babadag fiind sub influienta atat a complexului Razin cat si a paraielor si iazurilor din bazinul sau hidrografic.

Cordonul litoral aferent complexului lagunar Razim – Sinoe, care se întinde de la Periteaşca până la Gura Buazului (Vadu), prezenta zone instabile care se rupeau la furtuni puternice în dreptul lacurilor Pahane Rînec, la Gura Portiţei şi pe întreaga zonă între Gura Portiţei şi Grindul Chituc, făcând posibilă intrarea apei de mare în lacuri sub acţiunea vânturilor de est şi la nivele ale apei în lacuri inferioare faţă de nivelul mării.

Astfel, salinitatea apei din complexul de lacuri avea un caracter sezonier, fiind determinată de aportul de apă sărată care intra din mare şi aportul de apă dulce care intra din Dunăre prin canale şi din bazinul hidrografic , prezentand o creştere a salinităţii de la nord spre sud, lacul Sinoe fiind preponderent o lagună salmastră.

Complexul lagunar Razim-Sinoe a fost supus în perioada anilor 1971-1974 şi ulterior unor amenajări complexe hidrotehnice pentru alimentarea cu apă din complexul lagunar Razim a sistemelor de irigaţii din nordul Dobrogei şi pentru amenajari piscicole, cu acumularea şi evacuarea controlată spre mare a apei din complexul de lacuri Sinoe, fapt ce a condus la o reducere a salinităţii acestora.

Harta amenajari hidro-tehnice

Grigore Antipa

Page 14: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Amenajările hidrotehnice realizate in Complexul lacustru Razim-Sinoe după anul 1971

Amenajările realizate cuprind următoarele lucrări şi noduri hidrotehnice:

59 km de diguri de apărare perimetrale şi de separaţie între complexele de lacuri, din care 19.35 km reprezintă digul cordon litoral între Gura Portiţei şi Grindul Chituc (executat în perioada 1984 – 1990);

canalul 5 cu stăvilar cu 8 deschideri de câte 4 m şi o ecluză de 45 m lungime, un sas de 21 m şi o deschidere de 9 m, care fac legătura între lacul Goloviţa şi lacul Sinoe, amplasate în partea de N-E a Grindului Lupilor;

canalul 2, cu stăvilar cu 5 deschideri de câte 4 m şi pod rutier de acces pe Grindul Lupilor, care fac legătura între lacul Zmeica şi lacul Sinoe, amplasate spre baza Grindului Lupilor la S-V;

stăvilarul Edighiol, cu 5 deschideri de câte 4 m şi pod rutier de acces dinspre grindul Chituc spre stăvilar Periboina, care fac legătura între lacul Sinoe şi Marea Neagră, fiind amplasate la extremitatea N-E a grindului Chituc;

stăvilarul Periboina, cu 48 deschideri casetate de scurgere de câte 1,5 m, în lungime totală de 135 m şi 28 deschideri deversante de câte 2 m, care fac legătuera între lacul Sinoe şi marea Neagră, amplasate pe cordonul litoral la cca. 5,0 km nord de stăvilarul Edighiol spre Gura Portiţei;

deversorul de preaplin dintre lacul Goloviţa şi lacul Sinoe, amplasat pe digul de separaţie dintre cele două lacuri, la gârla Daroga;

stavilarul intre iazul Toprachioi si lacul Babadag din amontele podului pe DN 22;

digul si podul cu stavilar pe DJ222 peste canalul Enisala;

alte lucrări de canale, diguri, consolidări maluri, drumuri, cantoane şi platforme

Page 15: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie
Page 16: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie
Page 17: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Turismul

Page 18: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Capul Doloşman este un promontoriu stâncos situat la confluenţa lacurilor Razim şi Golovița. Faleza calcaroasă este singura de acest fel din zona litorală a României. Ea se întinde pe 3 km şi are o înălţime maximă de 29 m. Abruptul se continuă până în coama dealului Doloşman, la o înălţime de 63 m. Foişorul de observaţie amplasat aici oferă o privelişte spectaculoasă asupra întregii lagune.

Insula Bisericuţa, zonă strict protejată în RBDD, este o insulă stâncoasă cu înălţimea maximă de 9 m., situată la 2,5 km S-E de Capul Doloşman. Este loc de cuibărit şi trecere pentru păsări. Aici se găsesc fosile de organisme marine nevertebrate.

Gura Portiţei, este o fâşie de nisip care desparte Lacul Goloviţa de Marea Neagră. Numele îşi are originea în faptul că, până în urmă cu 40 de ani, aici exista o legătură între lagună şi mare. Actualmente în zonă există un complex turistic, un canton al ARBDD, o staţie meteo şi un far de semnalizare maritimă.

Insula Popina, zonă strict protejată în RBDD Insula Popina domină partea de nord a Lacului Razim (jud. Tulcea), având o înălţime de 47 m şi o suprafaţă de 98 ha. Pe ţărmul nordic al insulei, există nişte izvoare termale, încă nestudiate. Insula, fiind izolată de uscat, a putut conserva numeroase specii de plante ierboase specifice stepei dobrogene, constituind locul de cuibărire a unor păsări şi habitatul unor reptile şi insecte, unele dintre ele destul de periculoase.

Rezervaţia paleontologică şi geologică din Agighiol, singura rezervaţie de fosile marine din Europa, este renumită prin bogăţia faunei fosile, în special amoniţi, şi prin punctul fosilifer cu ichtiosauri, recent descoperit de profesorul Eugen Gradinaru.

Lacurile Sărătura I, II, III din rezervaţia naturală Murighiol au nămoluri negre sapropelice cu calităţi terapeutice. Apa Lacului Sărătura I este terapeutică datorită mineralizării cu o medie de 6,7 g/l. Lacul Sărătura III, cunoscut şi sub numele Lacul Sărat, a fost declarat rezervaţie naturală în interes biologic.

Rezervaţia botanică Korum Tarla din pădurea Babadag are o suprafaţă de 2,4 ha, fiind situată în partea de nord a Pădurii Babadag, într-o zonă de platou, la circa 1 km de oraşul Babadag. La vest se învecinează cu DN Tulcea –Constanţa iar la est cu Pădurea Visterna.

Grindul Chituc ( 2300 ha ): Zona Chituc este situată în extremitatea sudică a rezervaţiei Delta Dunării şi este formată dintr-o aglomerare de lacuri mici, importante pentru migraţia şi iernatul păsărilor. Vegetaţia este caracteristică zonelor litorale şi adăposteşte şopârla de nispuri (Eremias arguta deserti) care este prezentă aici în număr mare. Această zonă este singura în care se mai poate întâlni şacalul.

Page 19: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Cetatea Salsovia (Mahmudia). Vestigiile fortificaţiei romane Salsovia sunt amplasate pe un promontoriu la baza căruia se află braţul Sf. Gheorghe. Cetatea a funcţionat drept castru militar încă din prima jumătate a sec. III, (Itinerariul Antonini şi Tabula Peutingeriana), ulterior, ca anexă la Legiunile militare romane.Zidurile cetăţii antice, groase de 2 m, au fost afectate până în zilele de astăzi atât de factorii naturali de eroziune, cât şi de efectele celui de-al doilea război mondial şi de extragerea pietrei de către localnici.Ca urmare a unor prospecţiuni arheologice desfăşurate în anul 2004, în partea de Nord a sitului, în interiorul cetăţii, a apărut fundaţia unui zid de piatră cu lăţimea de 0,8 m.În absenţa unor cercetări arheologice sistematice informaţiile despre istoria cetăţii sunt insuficiente.

Cetatea Ibida este situată pe valea pârâului Slava, la marginea de vest a satului Slava Rusă. Cetatea, în forma păstrată din epoca tetrarhiei cu refaceri în timpurile lui Justinian - „cu ziduri şi turnuri colosale" (P. Polonic), „excepţional de mare - cea mai însemnată din toate cele cunoscute în interiorul Dobrogei - şi care, fireşte, a fost (...) şi punctul de intersecţie al tuturor drumurilor din Nordul provinciei" (V. Pârvan) - are o suprafaţă de 24 de ha, o centură de fortificaţii desfaşurată pe o lungime de 2000 m, 33 de turnuri şi trei porţi.Cercetările arheologice desfăşurate sporadic începând chiar cu sfârşitul sec. XIX - în anii 1885, 1917, 1988 - 1989, 2001 - 2002 - au dus la dezvelirea – în centrul cetăţii - a unei bazilici cu trei nave şi trei abside cu coloane şi capiteluri din marmură şi paviment din mozaic policrom, a unui complex monastic paleocreştin situat la 2,5 km vest de cetate şi la stabilirea stratigrafiei cetăţii (sec. I - VII p.Chr.).

Fortificaţia romană din Babadag se află la 5 km nord de oraş unde şoseaua traversează lacul cu acelaşi nume, în punctul numit "Topraichioi". Săpăturile arheologice efectuate între anii 1978 -1983 au dat la iveală o mică fortificaţie romană. Cele 2.000 de monede precum şi ceramica descoperită aici datează vestigiile între anii 370-450 e.n. Fortificaţia a fost ridicată probabil de împăratul Valens în scopul protejării podului de trecere şi a intersecţiei rutiere din acest loc.

Geamia lui Ali-Gazi Paşa (Babadag) este monument istoric şi de arhitectură religioasă situat în centrul oraşului Babadag, datând din epoca medievala.Geamia a fost ridicată în anul1609. Este cunoscută ca un interesant monument de artă musulmană. Construită din piatră făţuită, pe un plan dreptunghiular, este prevăzută cu un monumental pridvor pe arcade şi un minaret înal de 21 m. Este cel mai vechi monument de arhitectură musulmană din România.Geamia lui Ali Gaza-Paşa face parte dintr-un ansamblu istoric medieval, ce găzduieşte colecţii de artă orientală decorativă.

Page 20: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Insula Bisericuţa se află în faţa cetăţii Orgame/Argamum, la aproximativ 2,5 km spre sud-est, peste Lacul Razim. Pe insulă se află o fortificaţie romano-bizantină şi urme de locuire din epoca greacă clasică şi elenistică, dar şi din epoca medievală timpurie.

Mormântul tumular de la Agighiol datează din sec. IV î.Hr. şi este atribuit unui reprezentant al aristocraţiei getice. Complexul funerar de la Agighiol ocupa un areal cu un diametru de 32 m, avea o înălţime de 2 m, formă boltită şi cuprindea trei încăperi. Camera princiară, în care se afla mormântul propriu-zis, adăpostea piese din argint sau argint aurit, între care un coif, cnemide (jambiere), cinci vase din argint şi alte obiecte din bronz şi fier. A doua încăpere conţinea obiecte ce au aparţinut unei femei, iar cea de-a treia, piesele de harnaşament a trei cai, sacrificaţi probabil la moartea căpeteniei.

Mănăstirea Vovidenia, schit ridicat de călugări ruşi în sec. XVII în apropierea localităţii Slava Rusă, după ruptura produsă în biserica rusă în timpul patriarhului Nicon. Pe acest loc, o văduvă bogată din Rusia a pus bazele unei mănăstiri de maici în anii 1835-1838. În 1850 este afectată de inundaţii. Măicuţele aduc ajutoare de la Moscova şi zidesc biserica mare. Este închisă în 1878, apoi redeschisă între 1938-1939. Este reînfiinţată în 1993. Serviciul divin este ţinut în limba rusă.Este unica mănăstire de maici de rit vechi din lume. Are un paraclis cu multe obiecte cu valoare de patrimoniu.

Mănăstirea Uspenia situată la 3 km sud-vest de satul Slava Rusă, a fost înfiinţată în sec. XVIII de către un grup de credincioşi din Slava Rusă, care au construit mai sus de sat o bisericuţă în care s-au retras să trăiască. Mănăstirea a fost, începând cu anul 1848, sediu episcopal, sub autoritatea mitropolitului de la Fântâna Albă şi, ulterior, sediu mitropolitan. În a doua parte a sec. XIX biserica de lemn a fost înlocuită de una de zid, sfinţită la 1883, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. An de an sărbătoarea hramului mănăstirii strânge laolaltă comunităţile de ruşi lipoveni din ţară şi din străinătate. Mănăstirea este depozitara unor valori de artă bisericească veche rusă.

Oraşul antic Halmyris, situat la 2,5 km est de satul Murighiol, în punctul cunoscut sub numele de „Bătăraia", „Geneviz -Kaleh" , „Cetatea" sau „Cetăţuia", pe şoseaua ce duce de la Tulcea la Dunavăţul de Jos. Cercetările arheologice desfăşurate începând cu anul 1981 au scos la iveală o cetate romană întemeiată într-o zonă cu urme de locuire din sec. VI - V şi IV/III - Il/I a. Chr., care a cunoscut mai multe etape în evoluţia sa: fortificaţie romană de pământ (ultimul sfert al sec. I); castrul de piatră - sediu al legiunilor I Italica şi XI Claudia Pia Fidelis şi staţie a flotei Classis Flavia Moesica - începutul sec. II - al treilea sfert al sec. III p.Chr.; cetate romană târzie – al treilea sfert al sec. III - primul sfert al sec. VII p.Chr. Cetatea romano-bizantină are o formă trapezoidală, cu o suprafaţă de cca 2 ha, cu 15 turnuri, trei porţi şi trei valuri de apărare.

Page 21: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Basilica paleocreştină Murighiol se află în zona ruinelor cetăţii Halmyris, din sec. I-IV d.Hr.. De numele acestei cetăţi se leagă şi sfârşitul tragic al primilor martiri creştini cunoscuţi în Dobrogea, preotul Epictet şi tânărul său discipol Astion. În jurul anului 290 d.Hr., cei doi propovăduiau noua religie pe aceste meleaguri, căzând victime intoleranţei împăratului Diocleţian.

Cetatea Orgame/Argamum, situată la 6  km est de satul Jurilovca, în punctul numit „Dolojman" sau „La Cetatea”. Cercetările arheologice desfaşurate aici în anii 1926 - 1932 şi din 1965 fară întrerupere au permis dezvelirea unor importante monumente şi schiţarea istoriei cetăţii pentru cele mai bine de 12 secole de existenţă. Cetatea, prima localitate de pe teritoriul de astăzi al României menţionată într-un izvor antic (Hecataios, Periegesis), a fost întemeiată la mijlocul sec. VII a.Chr. de către grecii din Asia Mică cu cel puţin o generaţie înaintea cetăţii Istros / Histria, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului şi din prima epocă a fierului.In interiorul cetăţii au fost cercetate şi, în parte restaurate, o serie de edificii publice şi private datând din sec. V- VII: „pretoriul", basilica cu trei nave şi capelă (numită convenţional basilica nr. 3), basilica din sectorul central (bazilica 2), cea mai mare dintre bazilicile argamense, bazilica cu o singură navă (bazilica 1), locuinţe şi parte din sistemul stradal. O a patra bazilică, de mici dimensiuni, cu o singură navă, a fost descoperită la aproximativ 1,3 km faţă de Poarta de vest.

Cetatea Heracleea, situată pe dealul ce domină împrejurimile satului Enisala, la intersecţia unor importante drumuri de apă şi de uscat. Cetatea a fost construită de puterea imperială bizantină şi de cea comercială genoveză la sfârşitul sec. XIII şi începutul sec. XIV. În timpul lui Mircea cel Bătrân cetatea a trecut în stăpânirea Ţării Româneşti, iar la sfârşitul domniei acestuia, când Dobrogea a fost cucerită de către turci, în cetate s-a instalat o garnizoană militară otomană.Ca element de arhitectură se impune bastionul porţii principale cu arcadă dublă continuată cu o arcadă oarbă. În anii '90 cetatea a făcut obiectul unui amplu proces de restaurare.

Cetatea Histria se află pe malul lacului Sinoe, in partea nordica a actualei peninsule Istria. A fost întemeiată pe la mijlocul secolului al VII-lea î.Hr. (anul 657 î.Hr. după istoricul Eusebius) de colonişti veniţi din Milet. Oraşul a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de 1300 de ani, începând din perioada greacă şi până în epoca romano-bizantină. În cursul secolului al VII-lea d.Hr., cetatea a fost distrusă de atacurile avaro-slave şi părăsită treptat de locuitorii săi.Bogatul material documentar, rezultatul a peste opt decenii de cercetări arheologice, constând în inscripţii, elemente arhitectonice, fragmente sculpturale, ceramică de lux și uzuală, vase de sticlă şi monede, conducte de piatră şi amfore îşi află locul acum în clădirea noua şi modernă a Muzeului Cetăţii Histria, amplasată în stânga şoselei de acces în cetate şi dincolo de împrejmuirea incintei.

Page 22: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie

Drumul Razim - Delta, traseu turistic cultural - istoric, realizat prin proiectul "Razim-Delta/Halmiris - Peuce, valorificarea turistica a unui drum antic".

Scopul acestuia este punerea in valoare a traseului Doua Cantoane - Ceamurlia de Jos - Jurilovca - Enisala - Sarichioi - Agighiol - Murighiol - Mahmudia - Bestepe - Nufaru - Tulcea, prin care va fi valorificat specificul cultural, istoric, natural local din aceste comunitati. In cadrul proiectului, vor fi instalate panouri de semnalizare ale acestui drum, va fi realizat un portal web prin care vor fi promovate serviciile si atractiile turistice de pe acest traseu si vor fi editate materiale informative.

Proiectul "Razim - Delta/ Halmiris - Peuce, valorificarea turistica a unui drum antic" este finantat prin CONECT - Programul de Parteneriat intre comunitatile locale EBC - Proiectul "Economia Bazata pe Cunoastere".

Page 23: 51736449 Complexul Lagunar Razim Sinoie