50935793-spalatura-auriculara.pdf

2
 SPĂLĂTURA AURICULARĂ Spălă tura auriculară = spălarea conductului auditiv extern prin introducerea unui curent de lichid. SCOP terapeutic: -îndepărtarea secreţiilor (puroi, cerumen). -îndepărtarea corpilor străini ajunşi în urechea externă accidental sau voluntar. -tratamentul otitelor cronice. MATERIALE NECESARE: -materiale de protecţie: 2 şorţuri de cauciuc, muşama, prosop, alea. -materiale sterile : serin!a "u#on, vată, lichid de spălătura la $%&', soluţia medicamentoasă prescrisă, soluţie de icaronat de sodiu *. -materiale nesterile: masă de tratamente, tăviţă renală, scaun. Se pregăteşte pacientul: Psihic: -se anunţă pacientul şi i se explică scopul tehnicii. Fizic: n ca ul dopului de cerume n, cu 2+ ore înainte se instileaă în conductul auditiv extern de $ ori pe i soluţie de icaronat de a în !licerina2. -în caul dopului epidermic se instileaă soluţie de acid salicilic / în ulei de vaselină. -în caul cor pil or străini hi dro0 ili (oae de le!ume şi cereal e)se instileaă alcool. -în caul insectelor vii se 0ac instilaţi i cu ulei de vaselină, !licer ină sau se aplică un tampon cu alcool cu e0ect narcotiant. -pacientul se aşeaă în poiţie şe1nd, pe scaun. -se protejeaă cu prosopul şi şorţul. -se aşeaă tăviţa su urechea pacientului care va ţine capul înclinat spre tăviţă. TEHNICA: -asistenta se spală pe m1ini şi îmracă şortul de cauciuc. -veri0 ică temperat ura lichidului de spălătura($l de apă 0iart ă şi răcita - nu se adau!ă altă apă) şi încarcă serin!a "u#on. -solicită pacientul să deschidă !ura (conductul se lăr!eşte şi conţinutul patolo!ic se îndepărteaă mai uşor). 1

Upload: cindycs

Post on 05-Feb-2018

220 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: 50935793-spalatura-auriculara.pdf

7/21/2019 50935793-spalatura-auriculara.pdf

http://slidepdf.com/reader/full/50935793-spalatura-auricularapdf 1/2

SPĂLĂTURA AURICULARĂ

Spălătura auriculară  = spălarea conductului auditiv extern prinintroducerea unui curent de lichid.

SCOP terapeutic:-îndepărtarea secreţiilor (puroi, cerumen).-îndepărtarea corpilor străini ajunşi în urechea externă accidental sauvoluntar.-tratamentul otitelor cronice.

MATERIALE NECESARE:-materiale de protecţie: 2 şorţuri de cauciuc, muşama, prosop, alea.-materiale sterile : serin!a "u#on, vată, lichid de spălătura la $%&',

soluţia medicamentoasă prescrisă, soluţie de icaronat de sodiu *.-materiale nesterile: masă de tratamente, tăviţă renală, scaun.

Se pregăteşte pacientul:Psihic:-se anunţă pacientul şi i se explică scopul tehnicii.Fizic:

-în caul dopului de cerumen, cu 2+ ore înainte se instileaă înconductul auditiv extern de $ ori pe i soluţie de icaronat de a în!licerina2.-în caul dopului epidermic se instileaă soluţie de acid salicilic / în

ulei de vaselină.-în caul corpilor străini hidro0ili (oae de le!ume şi cereale)seinstileaă alcool.-în caul insectelor vii se 0ac instilaţii cu ulei de vaselină, !licerină sause aplică un tampon cu alcool cu e0ect narcotiant.-pacientul se aşeaă în poiţie şe1nd, pe scaun.-se protejeaă cu prosopul şi şorţul.-se aşeaă tăviţa su urechea pacientului care va ţine capul înclinatspre tăviţă.

TEHNICA:-asistenta se spală pe m1ini şi îmracă şortul de cauciuc.-veri0ică temperatura lichidului de spălătura($l de apă 0iartă şi răcita -nu se adau!ă altă apă) şi încarcă serin!a "u#on.-solicită pacientul să deschidă !ura (conductul se lăr!eşte şi conţinutulpatolo!ic se îndepărteaă mai uşor).

1

Page 2: 50935793-spalatura-auriculara.pdf

7/21/2019 50935793-spalatura-auriculara.pdf

http://slidepdf.com/reader/full/50935793-spalatura-auricularapdf 2/2

-tra!e pavilionul urechii în sus şi înapoi cu m1na st1n!a ,iar cu dreaptainjecteaă lichidul de spălătura spre peretele postero-superior şiaşteaptă evacuarea.-operaţia se repetă la nevoie.-se usucă conductul auditiv extern.

-medicul controleaă reultatul spălăturii prin otoscopie.-se introduce un tampon de vată în conduct.-se aşeaă pacientul în decuit dorsal $ minute sau ora.-se examineaă lichidul de spălătură.-se noteaă în 0oaia de oservaţie tehnica şi reultatul spălăturii(corpistrăini extraşi).

DE REINUT: pot apărea accidente ca vărsături, ameţeli, lipotimie,dureri, traumatiarea timpanului datorate presiunii prea mari sautemperaturi scăute sau crescute a lichidului de spălătură.

2