47917872 ghid de realizare a unei case pasive

136
Locuiţi confortabil – Economisiţi resursele naturale. Construiţi pentru viitor: Casa Multi-Confort ISOVER. Ghid de realizare a unei case pasive

Upload: fanixel

Post on 11-Aug-2015

147 views

Category:

Documents


32 download

TRANSCRIPT

Page 1: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Locuiţi confortabil – Economisiţi resursele naturale.

Construiţi pentru viitor:

Casa Multi-Confort ISOVER.Ghid de realizare a unei case pasive

Page 2: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Confortul nostru trebuie să fie benefic şi pentru natură

Protocolul de la Kyoto este o iniţiativă de protecţie a climei. Casa pasivă contribuie la o protecţie activă a climei.

Toată lumea vorbeşte despre fenomene climatice extreme, dar numai unii acţionează. Punându-şi semnătura pe Protocolul de la Kyoto, un Acord pentru Protecţia Climei, peste 140 naţiuni industrializate s-au angajat să-şi reducă drastic emisiile de CO2. Aceasta înseamnă să se acorde o prioritate maximă reducerii consumurilor de resurse naturale şi de energie în toată lumea. În acest sens, este evident că fiecare dintre noi trebuie să contribuie la o locuire mai economică – de exemplu

construind şi locuind prin folosirea cât mai eficientă a energiei.

Luaţi decizia pentru Casa Multi-Confort ISOVER. Combinaţi confortul cu protecţia mediului sub acelaşi acoperiş.

Locuiţi confortabil. Nu faceţi sacrificii. Dar aveţi grijă şi de mediu în acelaşi timp. O viziune fantastică? Mult mai mult decât atât. Casa Multi-Confort ISOVER poate transpune în realitate această viziune. Indiferent ce aveţi de gând standardele locuinţelor pasive vă permit să vă realizaţi toate visele. E simplu. Economic. Eficient energetic... şi rentabil!

Dragi proprietari de case, proiectanţi şi arhitecţi,„Căminul meu este castelul meu” va fi înlocuit în viitor prin „Căminul meu este Casa Multi-Confort ISOVER”. Am creat această broşură din acest motiv. Inutil de spus că veţi găsi aici acele multe argumente care pledează în favoarea construirii după standardele de locuinţe pasive: raţiuni ecologice, economice şi chiar de confort. Deoarece Casa Multi-Confort ISOVER nu face nici un compromis, îndeosebi în privinţa risipei de energie.

Dar broşura noastră oferă mult mai mult decât argumente. Ea este o sursă de informaţie şi vă poate ajuta în proiectarea şi realizarea oricărui proiect de construcţie. Iar dacă aveţi nevoie de sprijin suplimentar, vom fi bucuroşi să vă ajutăm – oricând.

Mult noroc şi să aveţi o viaţă bună! Echipa D-voastră ISOVER Saint-Gobain

2

Page 3: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Cuprins

Conceptul 4-13Pentru o viaţă bună. Pentru fiecare.

Pentru totdeauna.

Căldură plăcută cu numai10 lumânări.

Bine proiectat. Bine izolat. Bine pro-

tejat.

Proiectarea 15-27Un necesar de energie pentru încălzire

de 15 kWh/m2 an.

Intotdeauna o abordare sistemica.

Etapele proiectarii: de la idee la reali-

zare.

Eficienţa energetică este calculabilă

Pachetul de Proiectare pentru Case

Pasive (PPCP)

Realizarea 29-97Un câştig pentru orice stil

constructiv.

Etanşare de jos până sus: anvelopa

clădirii.

Greşelile pot fi evitate.

Evitarea Punţilor termice din faza de

proiect.

Protecţia la umezeală şi etanşarea cu

ISOVER-VARIO.

Izolare termică optimă pentru

fiecare detaliu.

Ferestrele: geamurile triple sunt mai

eficiente – Sticlă Saint-Gobain.

Utilizarea cu folos a soarelui:

energia solară.

Aer bun, căldură plăcută: Sistemul de

Ventilaţie Confort.

Realizarea balcoanelor şi verandelor.

Posibilităţile 99-117Exemple model pot fi găsite

oriunde.

Clădiri noi pentru uz rezidenţial sau

comercial.

Casă veche cu confort modern.

O casă pasivă care creează un

precedent.

Aspectul ecologic 119-129Isover – de la natură, pentru natură.

Rigips – Construcţii flexibile şi

durabile.

Weber – Sisteme compozite de izolaţie

termică bazată pe materii minerale.

Servicii 131-135Adrese şi contacte

Bibliografie

Confortul nostru trebuie să fie benefic şi pentru natură

Ce trebuie să ştim pentru realizarea unor consumuri reduse de energie.

În Casa Multi-Confort ISOVER detaliile joacă un rol deosebit de important. Deoarece calitatea realizării lor este o condiţie esenţială pentru a minimiza consumurile de energie. Din acest motiv am elaborat această broşură. Ea conţine tot ce aţi dori sau ar trebui să ştiţi ca proprietar de casă, proiectant, sau arhitect. Organizat clar în cinci capitole.

Pettenbach, Austria de Sus: Refacerea unei cădiri vechi conform standardelor unei Case Pasive. G. Lang Consulting.

CD Multi-Confort House

3

Page 4: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Mutaţi-vă şi simţiţi-vă acasă.

Viaţa într-o Casă Multi-Confort ISOVER nu necesită o perioadă de adaptare. Din simplul motiv că nu vă va lipsi nimic. Poate doar câteva mici supărări. Dar sincer: cui îi vor lipsi cu adevărat picioarele reci, curentul din colţuri şi camerele umede sau supra-încălzite? În casa pasivă, fiecare se poate bucura de partea sa de paradis.

Fără a îngheţa şi fără a transpira.Vă veţi bucura de temperaturi interioare între 200 şi 230 C în tot timpul anului. S-a dovedit ştiinţific că acesta este intervalul ideal de temperatură pentru a trăi confortabil şi a lucra eficient. Şi aceasta fără nici un fel de încălzire în aproape tot timpul anului.

Respiraţi adânc – ziua şi noaptea.Nici cei care suferă de alergii, nu vor duce niciodată lipsă de aer curat într-o Casă Multi-Confort ISOVER. Mulţumită Sistemului de ventilaţie Confort, care face parte din echipamentul de bază a casei pasive. Acesta funcţionează în mod similar plămânilor umani. Un flux permanent de aer proaspăt filtrat asigură permanent un aer de cea mai bună calitate, fără praf, polen şi aerosoli, eliminând în acelaşi timp aerul viciat. În acest fel, căldura este distribuită în toată casa şi înainte de evacuare o mare parte a ei este recuperată.

Siguranţă încorporată pentru asigurarea unei utilizări pe termen lung.Nu în ultimul rând, acest concept este benefic şi pentru structura construcţiei. Datorită umidităţii sale ideale, aerul din Casa Multi-Confort ISOVER previne formarea mucegaiului şi prin aceasta deteriorarea structurii într-un viitor mai mult sau mai putin îndepărtat. Iar aceasta asigură o valoare de revânzare ridicată – dacă va fi cazul.

Cea mai ieftină energie este, în primul rând, cea care nu se consumă. Aceasta nu necesită regenerare, import sau costuri. Natural, acesta nu are nici un efect dăunător pentru oameni şi pentru mediu. Acesta este conceptul de bază al casei pasive. Întrucât o cantitate suficientă de căldură rămâne în casă, orice aport de căldură furnizat prin modalităţi tradiţionale de încălzire a

spaţiilor este de regulă inutil. Prin aceasta se economisesc energie şi bani. Cu atât mai mult dacă avem în vedere creşterea în continuare a preţurilor la resurse limitate precum petrolul şi gazele. Datorită echipamentului său tehnic, eficient şi simplu, Casa Multi-Confort ISOVER necesită foarte puţină întreţinere.

Construiţi-vă confortul.Şi câştigaţi în acelaşi timp energie.

Pentru o viaţă bună. Pentru fiecare. Pentru totdeauna.

4

Page 5: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Standardul pasiv de locuire, vă dă toată libertatea dorită.

Pentru o casă pasivă nu este important aspectul său exterior, ci calităţile sale intrinseci. Pot fi realizate conform acestui standard, clădiri de orice tip sau dimensiune. În fiecare an, un număr din ce în ce mai mare de exemple stă mărturie. Fie case uni-familiale sau construcţii industriale, fie

şcoli, biserici sau cabane de munte. Nu numai noile clădiri se conformează acestui standard de construcţie orientat spre viitor. Există un număr crescând de clădiri existente, vechi, chiar cu valoare de patrimoniu, care au fost renovate pentru a îndeplini principiile casei pasive. Prin utilizarea

elementelor componente specifice casei pasive, este posibilă atingerea unei înalte eficienţe ecologice şi economice.

Birou şi casă de locuit în Mosnang, izolată cu cânepă naturală Flora ISOVER. Arhitect: Monika Mutti-Schaltegger.

Pentru o viaţă bună. Pentru fiecare. Pentru totdeauna.

5

Page 6: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

În comparaţie cu clădirile vechi, eco-nomiile se ridică la nu mai puţin de 90%. În comparaţie cu casele noi, construite convenţional, necesarul de încălzire a incintelor într-o casă pasivă este mai mic cu circa 75%. O cameră de 20 m2 poate fi încălzită cu numai 10 lumânări sau cu două becuri de 100 W în iernile reci, pentru a obţine o căldură plăcută. În ceea ce priveş-te consumul de combustibil, o casă pasivă necesită mai puţin de 1,5 l de combustibil lichid pentru încălzire sau 1,5 m3 de gaze naturale pe m2 şi an.

Pe baza principiului sticlei de termos, Casa Multi-Confort ISOVER păstrează o temperatură constantă. Ca şi în sticla de termos, interiorul este bine protejat faţă de pierderile de energie către exterior. Căldura „activă” este furnizată în mod controlat din interior. Casa pasivă îşi merită într-adevăr numele, prin utilizarea extensivă a componentelor „pasive”. Acestea cuprind ferestrele

izolante, sistemele de distribuţie a căldurii în spaţiile încălzite, şi, mai presus de toate, izolaţia

termică eficientă care păstrează căldura în interior.

Moto, pentru toate camerele: păstraţi căldura la interior!

Colegiul de educaţie fizică Alstadt, Arhitect Prof. Schempp, Tubingen, Germania

Realizaţi economii de energie de până la 90%.

Casa Weber, Rheinau-Linx

Păstrarea căldurii fără consum de energie.

Căldură confortabilă numai de la becuri.

6

Page 7: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Spre deosebire de clădirile convenţionale care au pierderi însemnate de căldură către exterior, într-o casă pasivă căldura emisă de către oameni, animale şi aparatele casnice este foarte importantă pentru a asigura încălzirea incintei. Fieca-re persoană contribuie la încălzi-rea interiorului cu circa 80 W.

Există, de asemenea, aporturi de căldură considerabile prin ferestre, care pe timpul iernii permit pătrunderea în casă a unei cantităţi mai mari de energie solară decât cea care se pierde spre exterior. La aceasta se adaugă energia termică recuperată din aerul viciat evacuat. Toate aceste

aporturi permit să se reducă energia consumată şi cheltuielile care caracterizează un sistem convenţional de încălzire.

Fiecare ocupant al clădirii este o sursă de căldură.

Totul este bine izolat şi etanşat

De la acoperiş până la placa pe sol: o anvelopă a clădirii etanşă, fără punţi termice, asigură o izolare termică şi acustică eficientă. Sistemul de ventilaţie cu recuperare de căldură furnizează aer proaspăt şi distribuie căldura.

Imagine termografică – după renovare: peretele exterior este izolat termic, dar căldura încă se mai pierde prin ferestre şi uşi

Imagine termografică înainte de renovare: Întreaga casă pierde energie termică.

Casă multi-familială după renovare energetică.

De la activ la pasiv

Căldură confortabilă numai de la becuri.

7

Page 8: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Indicatori: Consumul de carburant al unei maşini este echivalentul valorii U pentru o casă.

Transmitanţa termică, sau valoarea U, este cel mai bun indicator al eficienţei energetice într-o clădire. Casele cu expunere ideală spre sud pot avea chiar un necesar specific anual de căldură de 15 kWh pe m2 şi an. Aceas-tă valoare face ca celelalte case, chiar cele mai moderne, să pară risipitoare de energie.

Consumuri de energie finală în casele particulare din Germania.

Incălzirea incintelor reprezintă 75,5% din necesarul nostru de energie.

Construirea şi locuirea clădirilor sunt activităţile umane curente cele mai dăunătoare pentru climat. De exemplu, un echivalent de circa 3000 kg echivalent petrol pe cap de locuitor se consumă în fiecare an pentru producerea apei calde menajere şi încălzirea incintelor. (în Europa de Vest). Totuşi 90% din această energie poate fi azi economisită. Fără mari costuri de investiţii. Chiar susţinute de autorităţi, în anumite cazuri. Şi întotdeauna confortabil într-o Casă Multi-Confort ISOVER.

Apă caldă

Lumină 1,5%

Aparate casnice

Mereu primii – fără rivali.

8

Page 9: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Mereu primii – fără rivali.

400

350

300

250

200

150

100

50

Izolare termicăComplet insuficientă

Izolare termică insuficientă

Casă cu consum redus de energie

Casă pasivă

Electricitate casnică

Electricitate pentru ven-

tilaţie

Apă caldă

Încălzirea spaţiilor

Necesarul de energie în kWh pe m2 de suprafaţă locuibilă utilă şi an

Necesarul final de energie

Necesarul de energie pentru încălzirePentru o casă unifamilială tipică

kWh/m2 an

300-250

kWh/(m2 an)

150-100

kWh/(m2 an)

50-40

kWh/(m2 an)

≤ 15

STANDARD DE CONSTRUCŢIE

Izolare termică complet insuficientăStructura se poate degrada, costul încălzirii este ridicat (tipic pentru clădiri rurale, clădiri vechi ne-modernizate)

Izolare termică insuficientăReabilitarea termică este necesară (tipic pentru case de locuit construite în anii 50-70 din secolul trecut)

Casă cu consum redus de energie

Casă cu consum foarte redus de energie(casele pasive trebuie să se îndeplinească această valoare)

ELEMENT DE CONSTRUCŢIE

Valori U şi grosimi de izolaţie uzuale

Pereţi exteriori(zid masiv de 25 cm)grosime de izolaţie

1,30 W / (m2K)

0 cm.

0,40 W / (m2K)

6 cm.

0,20 W / (m2K)

16 cm.

0,13 W / (m2K)

circa 30 cm.

AcoperişGrosimea izolaţiei

0,90 W / (m2K)4 cm

0,22 W / (m2K)22 cm

0,15 W / (m2K)30 cm

0,10 W / (m2K)40 cm

Planşeu parterGrosimea izolaţiei

1,0 W / (m2K)0 cm

0,40 W / (m2K)6 cm

0,25 W / (m2K)10 cm

0,15 W / (m2K)26 cm

Ferestre5,10 W / (m2K)geam simplu

2,80 W / (m2K) geamuri duble, sticlă izolantă (umplute cu aer)

1,10 W / (m2K)geamuri duble, sticlă izolantă

0,80 W / (m2K)geamuri triple, sticlă izolantă, tocuri speciale

Ventilare Îmbinări neetanşe Deschiderea ferestrelorSistem de evacuare a aerului

Sistem de ventilare Confort, cu recuperare de căldură

Emisii CO2

Consum de combustibil în litri petrol per m2 şi an

60 kg/(m2 an)

30-25 litri

30 kg/(m2 an)

15-10 litri

10 kg/(m2 an)

4-5 litri

2 kg/(m2 an)

1,5 litri

9

Page 10: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Într-o casă construită convenţio-nal trebuie să plătiţi sume con-siderabile pentru a beneficia de condiţii de locuit atât de agreabile. Nu şi într-o Casă Multi-Confort ISOVER, în care confortul ridicat de locuit din toate camerele vă ajută să economisiţi mulţi bani. Deşi construirea unei asemenea case presupune costuri suplimentare, efortul financiar total va fi mult mai redus în comparaţie cu o casă nouă, construită conven-ţional – mulţumită cheltuielilor extrem de reduse cu energia consumată în exploatare.

Valoarea U:0,1 W / (m2 K)

Etanşare

Valoarea U:0,1 W / (m2 K)

Necesarul de energie pentru încălzire

<15 kWh/(m2 an)

Temperatura aerului 20-23 °C, umiditate relativă 30-50 %.

Un sistem eficient punct cu punct

• Acoperiş izolat termic• Pereţii exteriori izolaţi termic• Anvelopa clădirii etanşă• Ferestre cu geamuri triple• Tocuri de ferestre termoizolante• Sistem de ventilaţie Confort• Instalaţie optimă

Punţi termice foarte reduse

Locuiţi confortabil – şi realizaţi economii importante.

Max. 10

W / m2

Necesarul de căldură este calculat conform Pachetului de Proiectare pentru Case Pasive

Max. 15

kWh/(m2 an)Necesar specific de energie pentru încălzire

40-60 kWh/(m2 an)Necesar specific total de energie finală1

100-120

kWh/(m2 an)Necesar total1de energie primară

Suprafaţa de referinţă (m2) este suprafaţa locuibilă utilă încălzită

1 total = include toate consumurile de energie din gospodărie (încălzire, apă caldă, ventilare, pompe, iluminare, gătit şi aparate casnice)

10

Page 11: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Îmbunătăţire la o scară de 8:1 faţă de normele actuale de construire.Aceasta este viaţa într-o Casă Multi-Confort

În comparaţie cu standardele casei pasive, nu numai casele construite convenţional ci şi tipurile mai avansate precum casa-cu consum redus de energie, sunt mai scumpe. Ori de câte ori este posibil, alegeţi standardele casei pasive chiar de la început. La urma urmei, cât de des vă construiţi o casă? Numai odată în viaţă.

Proiectare cu maximum de precizie şi responsabilitate

Amplasarea optimă a casei, corecta poziţionare a ferestrelor şi uşilor, dimensionarea corectă a sistemului de ventilaţie, standardele foarte ridicate de izolare, anvelopa etanşă a clădirii – toţi aceşti factori sunt luaţi în considerare la proiectarea unei Case Multi-Confort ISOVER. O atenţie specială trebuie acordată evitării punţilor termice. Acestea împreună cu etanşarea incorectă pot avea consecinţe serioase pentru orice tip de clădire. Atât tehnice, cât şi energetice.

Confortul

Într-o casă pasivă, elementele anvelopei clădirii, cum ar fi pereţii, planşeele şi tămplaria exterioară au temperaturi plăcute pe suprafeţele lor interioare, chiar şi atunci când afară este foarte frig. Pereţii exteriori şi planşeul peste subsol sunt doar cu 0,5 – 1 °C mai reci decât aerul din camere. Ferestrele casei pasive sunt cu 2 - 3° C mai reci decât temperatura camerei. În casele care nu sunt conforme cu standardele de energie ale unei case pasive, un asemenea grad de confort poate fi atins doar cu costuri de încălzire foarte ridicate.

Valoarea U: 0,7 W / (m2 K)

Valoarea U: 0,12 W / (m2 K)

Locuiţi confortabil – şi realizaţi economii importante.

11

Page 12: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Într-adevăr, dacă vreţi să vă bucuraţi de beneficiile unei Case Multi-Confort ISOVER, va trebui ca la început să cheltuiţi ceva mai mult. Datorită calităţii ridicate a componentelor, costurile de construcţie sunt de regulă cu 5-8% mai mari decât cele ale caselor standard. Dar există o evoluţie clară către diminuarea acestei diferenţe de cost. Unele case pasive au fost deja construite la preţuri tipice pentru casele convenţionale. Cauza? Ei bine, cererea crescută, desigur. Cu cât se construiesc mai multe case pasive, cu atât se ieftineşte producţia componentelor de construcţie de înaltă calitate şi se reduce preţul clădirii. O privire asupra profitabilităţii

totale vă va convinge. De îndată ce includeţi cheltuielile curente pentru funcţionare, întreţinere şi reparaţii, Casa Multi-Confort ISOVER îşi arată avantajele. Datorită cheltuielilor anuale foarte reduse pentru încălzire şi apă menajeră, în prezent între 100 şi 160 Euro, surplusul de costuri de investiţii iniţiale se amortizează în numai câţiva ani. Un exemplu: într-o casă standard construită după ultimele Norme Austriece de Construcţie, costurile pentru energie reprezintă 4,23 % din cheltuielile lunare totale – în comparaţie cu numai 0,35 % într-o casă pasivă. Dacă preţurile la energie vor creşte în continuare (sau chiar se vor dubla în următorii ani), ponderea

lor în cheltuielile totale va creşte inevitabil la 8% sau mai mult în casele construite convenţional – făcând să sporească şi mai mult economiile realizate de proprietarii de case pasive. Dacă luaţi în considerare şi faptul că veniturile nete ale familiilor din Europa descresc în medie cu 1-2 % pe an, atunci casa pasivă devine locuinţa alternativă cu cost redus a viitorului.

Sursa: E.M. Jordan „Uber die Wirtschaftlichkeit von Niederenergie- und Passivhausern unter besondere Berucksichtigung der Bedingungen in Noederosterreich” (Despre profitabilitatea caselor cu energie cu consum redus de energie şi a caselor pasive, pentru condiţiile din Austria de Jos)

Standard: casă cf. Reglementărilor de Construcţie din 1985LEH: casă cu consum redus de energiePH: casă pasivăPH+C: casă pasivă cu colector solar

Analiză costuri-beneficii azi

Profitabilă şi sub aspect financiar.Un exemplu de casă subvenţionată în Austria de Jos

O investiţie pe viaţă care se recuperează zilnic.

Costurile energiei

Standard LEH PH PH+C

Pe an în Euro788

100%46559%

16921%

9512%

Costurile de exploatare

totale în Euro

934100%

61165%

19921%

15917%

12

Page 13: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Sursa: E.M. Jordan: Profitabilitatea casei pasive – o arhitectură „Simte-te bine” la preţuri avantajoase, pentru condiţiile din Austria de Jos

CCN O casă care este realizată conform Reglementărilor de construcţie din Austria de JosCCRE40 O casă cu un necesar anual de încălzire de 40 kWh/m2an (cf. EN

832)CP Casă pasivă – această casă din

exemplu chiar a fost construită!CP+C Casă pasivă cu colector solar pentru

prepararea apei calde menajere

Analiză costuri-beneficii în 2015

Păstrând creşterea actuală de 6% pe an, costurile pentru încălzire se vor dubla în 10 ani!

Punct cu punct:Casa Multi-Confort ISOVER prezintă mai multe avantaje într-o analiză cost-beneficiu: • Construcţia care economiseşte energie este rentabilă din prima zi• Investiţie sigură pentru viitor• Valoare adăugată în fiecare an prin descreşterea costurilor de funcţionare• Trai confortabil în toate sezoanele• Durată de viaţă mai lungă datorită standardelor de calitate ridicate• Contribuţie valoroasă la protecţia durabilă a mediului

O investiţie pe viaţă care se recuperează zilnic.

13

Page 14: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive
Page 15: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

• Un necesar de energie pentru încălzire de 15 kWh/(m2 an)

• Bazat întotdeauna pe o abordare globală, integrată

• Etapele de proiectare: de la idee la realizare

Cu maximum de precizie şi responsabilitate

15

Page 16: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Reperul: un necesar de energie pentru încălzire de 15 kWh/m2 an.Acolo unde se realizează un necesar de energie pentru încălzire de 15 kWh / m2 an, economia, fizica construcţiei şi proiectul sunt în perfectă armonie.

Judecând doar după aspectul său exterior, o Casă Multi-Confort ISOVER poate semăna cu modelele convenţionale de proiectare. Dar în ceea ce priveşte interiorul, ea reclamă o proiectare meticuloasă. Această etapă este mai pretenţioasă şi mai costisitoare – cel puţin la început. În final, totuşi, noul concept va facilita realizarea şi va ajuta la obţinerea unui bilanţ energetic avantajos: pe de o parte pierderi reduse de căldură, pe de altă parte aporturi de căldură solară şi internă. Ocupanţii beneficiază de cheltuieli de încălzire reduse, bucurându-se în acelaşi timp de locuire confortabilă şi de creşterea valorii pe termen lung a casei lor.

O echipă. Un plan. O casă.

Proiectarea atentă este o condiţie, execuţia excelentă – este cealaltă condiţie. De ce? Deoarece o casă pasivă are „un buget energetic” limitat. Prin urmare performanţa sa energetică trebuie garantată pentru multe decenii. Pe termen lung calitatea execuţiei este chiar mai importantă pentru eficienţa energetică a clădirii decât valorile U calculate pentru fiecare componentă de structură. Ca idee: într-o Casă Multi-Confort ISOVER nu veţi găsi niciodată defectele structurale cauzate deseori de condens şi umezeală.

Schiţă a unei Case ISOVER Multi-Confort la Bougival lângă Paris. Arhitect: Vincent Benhamou

Acestea sunt valori pe care le puteţi aştepta de la Casă ISOVER Multi-Confort: Max. 10 W/m2 Necesar pentru încălzire calculat cf. Pachetului de Proiectare a Casei pasive (PHPP)

Max. 15 kWh/(m2 an) Necesar specific de energie pentru încălzire cf. PHPP

40-60 kWh/(m2 an) Necesar specific total* de energie finală

100-120 kWh/(m2 an) Necesar specific total* de energie primară

Suprafaţa de referinţă (m2) este spaţiul locuibil util.*total = include toţi consumatorii de energie din gospodărie (încălzire, apă caldă, ventilaţie, pompe, iluminat, gătit şi aparate casnice)

16

Page 17: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Reperul: un necesar de energie pentru încălzire de 15 kWh/m2 an.

Asigurarea calităţii chiar de la început.

Firmele de construcţii specializate garantează de regulă obţinerea valorilor definite în proiect. Cu toate acestea, este recomandabil să integraţi în contract măsuri de garantare a calităţii. Acestea includ în primul rând:

• Calculul necesarului de energie făcut independent de client

• Măsurarea etanşeităţii la aer (aşa-numitul test „Blower Door”)

Proiectarea meticuloasă uşurează execuţia.

Deoarece conceperea unei casei pasive este o treabă foarte pretenţioasă, care necesită atât un proiect elaborat cât şi respectarea unor standarde de eficienţă ridicată, inclusiv controlul, execuţia devine mai uşoară. Un exemplu: acoperişurile se proiectează, pe cât posibil, fără străpungeri prin partea termoizolată. De aceea sunt mai uşor de construit şi mai rapid de executat.

Punct cu punct: factori de succes pentru standardul casei pasive.

Factori primari• Izolare termică maximă, structură compactă şi eliminarea punţilor termice: toate componentele anvelopei clădirii au valori U sub 0,15 W / (m2K), obţinute prin grosimi ale materialelor izolante între

25 şi 40 cm.• Ferestrele trebuie să aibă geam triplu şi tocuri izolate. Scopul: o valoare U < 0,80 W / (m2K), incluzând tocul şi o valoare g de 0,5 (factorul de transmisie al energiei solare) pentru suprafaţa vitrată.• Etanşarea la aer a clădirii: Rezultatul " "testului "Blower Door” " trebuie să fie < 0,6 schimburi de aer pe oră.• Recuperarea căldurii din aerul evacuat: cea mai mare parte a căldurii aerului viciat extras este reintrodusă în debitul de aer proaspăt admis (într-un schimbător de căldură în contra-curent). Rezultă o proporţie de recuperare a căldurii de peste 80 %.

Factori secundari• Pre-tratarea aerului proaspăt: Aerul proaspăt poate fi pre-încălzit iarna şi pre-răcit vara, într-un

schimbător de căldură geotermal.• Orientare spre sud şi fără umbrire iarna: folosirea pasivă a energiei solare reduce necesarul de energie

pentru încălzire.• Prepararea apei calde menajere: energia necesară poate fi produsă cu ajutorul colectoarelor solare

(necesarul de energie pentru pompa de circulaţie 40/90 W pe litru) sau prin pompe de căldură aer-apă (coeficient de performanţă mediu egal cu 4). Vara, pompa de încălzire poate fi folosită şi pentru răcire, îmbunătăţind eficienţa energetică. Maşinile de spălat vase şi maşinile de spălat trebuie să fie conectate la reţeaua de apă caldă pentru a reduce energia consumată pentru încălzire.

• Aparate electrocasnice eficiente energetic: frigiderul, cuptorul, congelatorul, lămpile, maşina de spălat etc. sunt alte elemente integrate în conceptul de casă pasivă. Dar de aceasta trebuie să se preocupe locatarii înşişi.

17

Page 18: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Proiectul compact este cel mai favorabil

Pentru a diminua costul construirii unei Case Multi-Confort ISOVER, se recomandă să alegeţi un proiect simplu, compact. Fiecare parte expusă sau proemi -nentă a clădirii sporeşte necesarul de căldură pentru încălzire. Din punct de vedere al geometriei clădirii, este avantajos sa se minimizeze suprafaţa anvelopei care delimitează volumul încălzit. Reducerea acestei suprafeţe diminuează pierderile de căldură şi costul construcţiei.

Proiectaţi în funcţie de soare

În plus faţă de forma clădirii, amplasarea poate avea un impact pozitiv asupra consumului de energie. Dacă puteţi face alegerea, Casa Multi-Confort ISOVER trebuie să fie orientată spre sud. Fără umbră făcută de munţi, arbori sau alte clădiri, astfel ca să se maximizeze aporturile solare, în special în lunile reci de iarnă.

Proiectele complicate sporesc necesarul de energie, în comparaţie cu stilurile simple, compacte.

Casă în Skaerbaek, Danemarca, cu orientare nord-sud favorabilă

Un concept care nu permite erori.

18

Ferestrele spre nord sporesc necesarul de energie al clădirii.

Amplasamentele expuse conduc la pierderi cauzate de vânt.

Umbrirea reduce aportul solar.

Page 19: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Construcţia fără punţi termice până la ultimul detaliu.

Punţile termice sunt punctele slabe ale anvelopei clădirii şi conduc la pierderi nedorite de căldură. Prin urmare, într-o construcţie eficientă energetic, o prioritate absolută o reprezintă construirea unei anvelope fără punţi termice. De fapt, anvelopa clădirii trebuie astfel proiectată, încât fiecare planşă – plan sau secţiune – să poată fi încercuită

cu creionul cu cât mai puţine linii. Zonele critice pentru apariţia punţilor termice sunt acolo unde creionul trebuie să se oprească. Aici, este necesară elaborarea unor soluţii detaliate – de preferinţă în strânsă cooperare cu executantul.

Controlul este obligatoriu.

Tot atât de esenţială ca şi proiectarea meticuloasă până la ultimul detaliu, este execuţia „Testului Blower Door” în faza de construcţie. Acest test verifică etanşeitatea clădirii şi poate identifica locurile prin care se pierde energie, precum îmbinările, rosturile, străpungerile prin pereţi sau acoperiş. Acest tip de control, este o garanţie de calitate pe termen lung - atât pentru clădire, cât şi pentru ocupanţi. Momentul cel mai potrivit pentru efectuarea „Testului Blower Door” este în mod cert după terminarea anvelopei clădirii şi instalarea materialelor de etanşare şi înainte de montarea izolaţiei interioare. Aceasta face mai uşoară detectarea defectelor de etanşeitate şi corectarea lor.

Punct cu punct:Acestea sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o casă pasivă.

• Etanşare perfectă a anvelopei clădirii. Trebuie ţinut seama de valoarea recomandată de 0,6 schimburi de aer la o diferenţă de presiune de 50 Pa care să fie verificată înainte de terminare.

• 0,8 W / (m2 K) este reperul de performanţă pentru ferestre (inclusiv tocul), în special în în-căperile cu mari suprafeţe vitra-te şi aporturi interne de căldură reduse. Pentru a atinge acest obiectiv este absolut necesară instalarea de ferestre şi tocuri special izolate: chiar la valori ale coeficientului U pentru par-tea vitrată sub 0,6 W / (m2K).

• Izolaţie continuă şi evitarea punţilor termice / penetrărilor în anvelopa izolatoare produse de scările de subsol, scările spre pod, coşurile de evacuare.

• Orientare ideală spre sud a ferestrelor.

• Umbrirea ferestrelor spre est, sud şi vest pe timpul verii.

• Anvelopă compactă pentru clădire: V / A (raportul volum la suprafaţă) trebuie să fie între 1 şi 4, iar A / V (raportul suprafaţă la volum) trebuie să fie între 1 şi 0,2.

Un concept care nu permite erori.

Fig. Passivhaus Institut DR. Wolfgang feist

19

Page 20: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Amplasamentul este foarte important.

Cât de zgomotoasă sau liniştită este o clădire, aceasta depinde înainte de toate de dimensionarea corespunzătoare a izolării fonice în raport cu nivelul de zgomot din exterior. În preajma coridoarelor de aterizare ale aeroporturilor, de-a lungul drumurilor principale şi în apropierea şcolilor sau a bazinelor de înot, este inevitabil un nivel ridicat al zgomotului exterior. În aceste cazuri pentru a asigura viaţa liniştită a locatarilor sunt necesare măsuri mai eficiente de izolare fonică. Casa pasivă îşi arată cel mai bine avantajele în aceste condiţii extreme: nu este necesară deschiderea ferestrelor deoarece aerul proaspăt este introdus prin sistemul de ventilaţie.

Proiectare meticuloasă.

Dacă zona clădirii este afectat de zgomote excesive, amplasarea sa trebuie făcută cât mai departe posibil de sursa de zgomot. Ferestrele livingului şi ale dormitoarelor trebuie instalate pe faţada care nu este orientată către sursa de zgomot. În funcţie de dimensiunea clădirii şi a celor

dimprejur, nivelul zgomotului va fi mai redus cu 5-10 dB. Dar această reducere poate fi limitată datorită condiţiilor necesare pe pentru utilizarea pasivă a radiaţiei solare pentru încălzire.

Izolare fonică interioară şi exterioară.

Zgomotul este un fenomen care se produce atât în interiorul, cât şi în afara clădirii, fiind cauzat de vorbire, mers, muzică, instalaţii sanitare. Este prin urmare obligatorie

realizarea unei izolaţii fonice corespunzătoare de la acoperiş până la subsol. La proiectarea faţadei clădirii, suprafaţa ferestrelor influenţează semnificativ performanţa de izolare fonică a pereţilor exteriori. Ele sunt transparente şi au o capacitate foarte redusă de absorbţie a sunetelor. Pentru a contrabalansa acest dezavantaj, izolarea acustică a componentelor netransparente trebuie sporită.

Liniştea se obţine uşor în Casa ISOVER Multi-Confort.

20

Page 21: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

De regulă, în Europa legea impune un indice de izolare la zgomot R’w de circa 53 dB. Pentru asigurarea liniştii în interior, inginerii constructori tratează diferit zgomotul transmis prin aer şi cel transmis prin structura clădirii (de impact). Indicele de izolare la zgomot aerian este determinat de pereţi, uşi şi elementele laterale. În Europa, valorile recomandate sunt de 40 la 48 dB. Trebuie respectate pentru apartamentele învecinate, în interiorul unui apartament sau a unei case unifamiliale un indice de izolare la zgomot de impact L’nT,w+CI, 50-2500 de 40 dB şi o valoare de 45 dB. Valoarea recomandată pentru indicele de izolare la zgomot aerian între apartamente se situează între 58 şi 63 dB (D’nT,w +C). Casele pasive pot asigura o izolare fonică excelentă indiferent de tipul lor constructiv.

Acustică bună.Note bune.

O calitate acustică bună este utilă şi în clădiri ne-rezidenţiale, precum birouri, spitale, sau şcoli. Lucrurile pe care copiii le învaţă sau nu le învaţă la şcoală, le determină adesea drumul în viaţă pe viitor. Întrucât elevii petrec mare parte a timpului

de la şcoală ascultând, un criteriu important este o bună acustică a sălii de clasă. Un nivel scăzut de zgomot şi un timp scurt de reverberaţie a sunetului în clasă îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare, stimulează comunicarea şi face mai uşor învăţatul. În prezent avem know-how-ul şi tehnologia necesare pentru a proiecta medii acustice perfecte. Starea suprafeţei plafonului şi a pereţilor joacă un rol esenţial. Panourile de plafon şi pereţii fono-izolanţi sunt capabili să reducă zgomotul de fond supărător. Astfel, sunt eliminate ecourile supărătoare şi sunetele reverberate, iar zgomotul de fond este redus.

Ca rezultat, elevii pot auzi şi înţelege mai bine ceea ce se spune: efortul va fi mai mic pentru profesori iar rezultatele la învăţătură mai bune. Acelaşi lucru este valabil şi pentru birouri, săli de reuniune şi hale de productie. Prin asigurarea unor condiţii acustice optime, este posibilă îmbunătăţirea performanţelor şi confortului individual. Aceste efecte pozitive pot fi atinse prin utilizarea panourilor din fibre minerale de înaltă calitate cu caşeraj din împâslitură (pe spate). Ele garantează o absorbţie optimă a zgomotului şi o calitate acustică excelentă în toate încăperile.

Liniştea se obţine uşor în Casa ISOVER Multi-Confort.

21

Page 22: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Trăiţi şi lăsaţi şi pe alţii să trăiască, în pace şi linişte.

Numai o izolare fonică de calitate poate garanta satisfacţia locatarilor. De aceea, în toate clădirile, trebuie instalate sisteme care să asigure „clasa confort” definită de ISOVER.

Din afară sau din interior zgomotul este întotdeauna supărător.

Acolo unde din ce în mai mulţi oameni locuiesc împreună în spaţii tot mai mici, zgomotul devine un fenomen tot mai supărător. Între cei patru pereţi ai locuinţelor, ocupanţii suferă adesea din cauza zgomotului din afară. Şi ca şi cum aceasta nu ar fi de-ajuns, zgomotele din interior devin şi ele tot mai importante. Studiile efectuate în diferite ţări europene au arătat clar: cea mai importantă sursă de zgomot – în afara

traficului rutier – sunt propriii dumneavoastră vecini! Şi de vină pentru această tendinţă negativă sunt în primul rând reglementările acustice europene. De fapt în toate ţările europene izolarea fonică cerută în normative nu este suficientă pentru a asigura o locuire confortabilă.

Fiecare fiinţă umană are nevoie de linişte.

Avem nevoie de momente liniştite în viaţa noastră cotidiană aşa cum avem nevoie de hrană şi

băutură. Acestea ne permit să ne regenerăm fizic şi psihic şi ne ajută să ne păstrăm sănătatea. Pe de altă parte, fiecare fiinţă umană produce zgomote. Vorbind, mergând, făcând duş, gătind, ascultând muzică producem adesea un nivel de zgomot care este perceput de ceilalţi ca un deranj. Desigur, acestea afectează în primul rând şi cel mai mult pe vecinii noştri. Dar şi membrii noştri de familie se pot simţi deranjaţi.

22

Page 23: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Trăiţi şi lăsaţi şi pe alţii să trăiască, în pace şi linişte.

Cine produce necazul: zgomotul aerian şi cel de impact.

Anchetele efectuate printre locatari au arătat că cerinţele de izolare fonică minimală stipulate în reglementările din ţările europene sunt rareori satisfăcătoare. Îndeosebi locatarii din clădirile multi-familiale se plâng de deranjul sonor produs de vecini. Dar se plâng şi atunci când trebuie să-şi restrângă propriile activităţi, pentru a asigura liniştea celorlalţi locatari. Pe baza acestor experienţe, ISOVER a elaborat recomandări şi valori-reper, care

garantează confortul acustic chiar şi în condiţii mai puţin favorabile de locuire. Pentru a păstra un climat interior liniştit, trebuie făcută distincţia între zgomotele aeriene şi cele de impact. Calitatea izolării faţă de zgomotul aerian depinde de pereţi şi de conexiunile lor cu planşeele, uşile etc. Nivelul izolării faţă de zgomotul de impact este determinat de pereţi dar şi de elementele adiacente: planşee şi uşi. Într-un cuvânt, dacă vreţi să asiguraţi un nivel corespunzător de calitate acustică, adoptaţi chiar de la început Clasa Confort propusă de ISOVER.

Totdeauna de preferat şi avantajos în clădiri noi, mai costisitor în cele vechi.

Cu o proiectare bună în conformitate cu EN 12354 (valabil în majoritatea ţărilor europene) şi o execuţie bună, se poate obţine un nivel confortabil de izolare fonică în clădirile noi, la un cost relativ redus. Trebuie doar să adăugaţi la buget, 2-3 % în plus, în comparaţie cu soluţiile mai „zgomotoase”. Adesea izolaţia termică oferită de standardele unei case pasive asigură şi o izolare fonică confortabilă. În aceste cazuri, nu apar aproape de loc costuri suplimentare, nici la clădiri noi, nici la cele vechi. În schimb, calitatea vieţii creşte odată cu sporirea valorii casei. La închirierea sau vânzarea casei, se poate obţine un preţ mai mare, casa fiind deja echipată cu izolare fonică clasa confort. Clasele de confort acustic definite de ISOVER pot servi ca bază de apreciere.

La obiect:Clasele de confort acustic ISOVER

Clasa Muzică Confort Superior*) Standard

Izolarea la zgomot aerian între apartamenteDnT.w + C (dB)

≥ 68(C50-3150)

≥ 63 ≥ 58 ≥ 53

Izolarea la zgomot aerian între camerele aceluiaşi apartament (exceptậnd uşile), incluzând şi casele unifamilialeDnT.w + C (dB)

≥ 48 ≥ 45 ≥ 40 ≥ 35 **)

Izolare la zgomot de impact între apartamenteL’nT.w + C 1,50-2500

***) (dB)≤ 40 ≤ 40 ≤ 45 ≤ 50

Izolare la zgomot de impact în interiorul apartamentului, incluzând şi casele unifamilialeL’nT.w + C 1,50-2500

***) (dB)≤ 45 ≤ 50 ≤ 55 ≤ 60

*) Cerinţe minimale pentru case înşiruite**) La Cerere***) Pentru o perioadă de tranziţie: L’nT.w + CI, valori mai mici cu 2 dB

23

Page 24: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Pentru ca totul să funcţi oneze uşor.

1. Planul sitului

• Fără umbrire iarna şi cu umbrire structurală vara• Pe cât posibil fără umbrire de la clădiri, munţi,

păduri• De preferat stilul compact

2. Dezvoltarea conceptului

• Reduceţi umbrirea pe timp de iarnă. Aceasta înseamnă: proiectaţi fără parapeţi, protecţii spre exterior, balcoane încastrate ne-transparente, pereţi despărţitori etc.

• Alegeţi o structură de clădire compactă. Folosiţi oportunităţile de a combina clădirile. Suprafeţele vitrate trebuie să fie orientate spre sud şi să acopere până la 40% din suprafaţa peretelui. Ferestrele spre est/vest/nord trebuie să fie mici, nu mai mari decât cele cerute pentru o ventilare optimă.

• Folosiţi o formă simplă de anvelopă, fără complicatii.

• Concentraţi într-un singur loc instalaţiile, de exemplu dispuneţi băile deasupra, sau în vecinătatea bucătăriilor.

• Lăsaţi loc pentru conductele de ventilare necesare.• Separaţi termic subsolul de parter (inclusiv scara

spre subsol) – absolut etanş şi fără punţi termice.• Faceţi de la început o estimare prin calcul a

necesarului de energie.• Elaboraţi o estimare de cost.• Încheiaţi contract cu arhitecţii, incluzând o

descriere precisă a serviciilor prestate.

3. Planul construcţiei şi obţinerea autorizaţiei de construcţie

• Selectaţi tipul de structură a clădirii – uşor(lemn, metal) sau greu (beton, zidărie). Elaboraţi conceptul proiectului, planurile casei, conceptul de asigurare a energiei pentru ventilaţie, încălzire şi apă caldă.

• Proiectaţi grosimea izolaţiei anvelopei clădirii şi evitaţi Punţile termice.

• Ţineţi cont de spaţiile necesare pentru utilităţi

(încălzire, ventilaţie etc.).• Prevedeţi trasee scurte pentru conductele de apă

caldă/rece şi canalizare.• Prevedeţi trasee scurte pentru conductele de

ventilaţie: conductele de aer rece în afara anvelopei izolate a clădirii, conductele de aer cald înăuntrul acesteia.

• Calculaţi necesarul de energie, de exemplu prin Pachetul de Proiectare a Casei Pasive (PHPP) disponibil la Passivhaus Institut din Darmstadt.

• Negociaţi proiectul clădirii (întâlniri înaintea începerii execuţiei).

4. Proiectarea finală a structurii clădirii (planşe detaliate de proiect)

• Izolarea anvelopei clădirii: la modul ideal valorile U trebuie să fie în jur de 0,1 W (m2K). Cerinţă minimală: 0,15 W (m2K).

• Proiectaţi elemente de legătură etanşe şi fără punţi termice.

• Alegeţi ferestre care îndeplinesc standardele casei pasive: optimizaţi suprafeţele vitrate, tocurile izolate termic, suprafaţa geamurilor şi protecţia solară.

5. Proiectarea finală a sistemelor de ventilare şi încălzire (planşe detaliate)

• Regula generală: angajaţi un proiectant specializat.

• Conductele de ventilaţie: să fie scurte, cu pereţii netezi. Viteza fluxului de aer sub 3 m/s.

• Includeţi dispozitive de măsurare şi de reglaj.• Luaţi în considerare măsuri sigure privind izolarea

şi protecţia contra incendiilor.• În ceea ce priveşte gurile de aerisire: evitaţi scurt-

circuitele între fluxurile de aer.• Luaţi în consideraţie curenţii de aer provenind din

gurile de aerisire.• Creaţi deschideri pentru surplusul de aer.• Instalaţi o unitate de ventilaţie centrală, incluzând

o unitate de rezervă în zona încălzită a clădirii.• O izolare suplimentară a unităţii centrale şi de

rezervă poate fi necesară. Asiguraţi-vă că s-a

Punct cu punct: Cei mai importanţi paşi de proiectare

24

Page 25: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Pentru ca totul să funcţi oneze uşor.

efectuat izolarea fonică a dispozitivelor. Rata de recuperare a căldurii ar trebui să fie de peste 80 %. Etanşeizaţi construcţia astfel, încât aerul recirculat să fie sub 3 %. Eficienţa curentă: să fie necesari maximum 0,4 Wh de energie pentru 1 m3 de aer circulat.

• Sistemul de ventilaţie trebuie să poată fi reglat de către utilizator.

• Prevedeţi hote în bucătării care să permită folosirea aerului recirculat, echipate cu filtre metalice împotriva grăsimilor.

• Prevedere opţională: schimbătoare geotermale de căldură. Asiguraţi etanşarea lor. Respectaţi spaţiile necesare între componentele reci ale sistemului de conducte şi ţeava de alimentare cu apă ducând în pivniţă. Prevedeţi un circuit ocolitor pentru folosirea din timpul verii.

6. Proiectarea finală a celorlalte reţele de echipare tehnică (planşe detaliate privind alimentarea cu apă şi electricitate)

• Instalaţia de alimentare cu apă: În interiorul construcţiei folosiţi ţevi scurte şi bine izolate pentru apa caldă menajeră. Pentru apa rece folosiţi ţevi scurte izolate faţă de apa produsă de condens.

• Folosiţi fitinguri cu consum redus de apă, conectaţi maşinile de spălat rufe şi de spălat vesela la reţeaua de apa caldă. Folosiţi ţevi de scurgere scurte, cu un singur sifon.

• Prevedeţi deschideri sub acoperiş pentru aerisirea coloanelor de apă (ţevi pentru aerisire).

• La instalaţiile de alimentare cu apă şi electrice: evitaţi trecerile prin anvelopa etanşă a construcţiei – dacă nu este posibil, asiguraţi o izolare adecvată a trecerilor.

• Folosiţi aparate electrocasnice cu consum redus de energie.

7. Organizarea licitaţiilor şi încheierea contractelor

• Prevedeţi în contracte măsuri de asigurare a calităţii.

• Întocmiţi un grafic de lucru pentru realizarea construcţiei.

8. Asigurarea calităţii prin supravegherea mersului construcţiei.

• Pentru o construcţie fără punţi termice: programaţi inspecţii pe şantier, pentru controlul calităţii.

• Verificarea etanşeităţii circuitelor de aer: ţevile şi conductele să fie chituite, acoperite cu tencuială, să se aplice benzi adezive. Cablurile electrice care străbat învelişul construcţiei trebuie de asemenea să fie chituite în zonele de contact între cabluri şi conducte. Prizele trebuie să fie îngropate în tencuială sau mortar.

• Verificarea izolaţiei termice în cazul conductelor de ventilaţie şi al ţevilor cu apă fierbinte.

• Etanşaţi spaţiile din jurul ferestrelor cu benzi adezive speciale sau cu aplicări de tencuială. Aplicaţi tencuieli interioare pe tot spaţiul dintre cota zero a planşeului şi tavanul nefinisat.

• Testarea de etanşeitate la aer n50: să se facă un test „Blower Door” cu aer suflat sub presiune în timpul procesului de construcţie. Perioada de desfăşurare: de îndată ce învelişul exterior etanş la aer al construcţiei este terminat şi încă accesibil. Aceasta înseamnă: înainte de terminarea lucrărilor de finisaj interior, dar după terminarea activităţii electricienilor (în coordonare şi cu celelalte tipuri de lucrări), incluzând identificarea tuturor locurilor de străpungere a izolaţiilor, unde pot apărea pierderi de aer.

• Sistemul de ventilaţie: să se asigure o accesibilitate uşoară pentru schimbarea filtrelor. Ajustaţi afluxul de aer în regim de exploatare normal, măsurând şi echilibrând volumele de aer introdus şi extras. Măsuraţi consumul de putere în cadrul sistemului electric.

• Verificarea tuturor sistemelor de încălzire, de alimentare cu apă şi electricitate.

9. Inspecţia şi controlul final

25

Page 26: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Este într-adevăr posibil să proiectezi case extrem de eficien-te energetic cu instrumente de proiectare simple? În anii 1990 era larg răspândită convingerea că proiectarea caselor pasive putea fi realizată numai cu ajutorul programelor de simulare dinamică a construcţiei, care efectuau calcule orare şi luau în considerare modul de utilizare al fiecărei încăperi. Între timp au fost concepute metode de calcul simplificate şi suficient de precise pentru a dimensiona corect sistemul de încălzire şi a determina consumul de energie al caselor pasive.

Foarte Util: Pachetul de Proiectare a Casei Pasive (PHPP)

O astfel de metodă de calcul a consumului de energie este cea implementată în Pachetul de Proiectare pentru Case Pasive (PHPP). Acesta este un program de proiectare bazat pe foi de calcul, care poate fi utilizat pentru a calcula consumul total de energie al unei cădiri. În acest scop, este necesară, pe de o parte, stabilirea pierderilor de căldură prin transmisie şi ventilaţie.

În bilanţ, trebuie luate în considerare aporturile din căldura solară şi cea generată în interior. Diferenţa dintre pierderi şi aporturile utile reprezintă în final necesarul de energie termică al clădirii, care trebuie furnizat de sistemul de încălzire. Pentru obţinerea unor rezultate corecte este foarte important să se facă distincţie între factorii semnificativi şi nesemnificativi şi să se ţină cont numai de cei importanţi. Aceştia includ, de exemplu, căldura degajată de locatari şi de aparatele de uz casnic sau radiaţia solară care ajunge în interiorul casei. Pentru aceşti parametri PHPP conţine valori convenţionale care s-au dovedit mai exacte decât cele provenite din alte măsurători. În afara stabilirii bilanţului termic al încăperii, PHPP poate aborda şi alte probleme specifice care apar pe parcursul proiectării. Printre altele, acestea includ utilizarea de sisteme de încălzire cu aer, calculul unor necesaruri de energie auxiliare cum ar fi cel de electricitate consumată de aparatele casnice, pentru prepararea apei calde menajere şi climatizarea încăperii pe timpul verii.

PHPP este disponibil la Passivhaus Institut din Darmstadt, Gemania.

Eficienţa energetică este calculabilă.

26

Page 27: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

27

Page 28: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive
Page 29: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Accelerată şi controlată

• Un câştig pentru orice stil de clădire• Etanşare de jos până sus - toată anvelopa clădirii• Greşelile pot fi evitate• Punţile termice se pot evita din faza de proiect• Protecţie contra umezelii şi etanşare prin ISOVER-VARIO• Acoperişul: o termoizolare eficientă contează cel mai mult• Izolare termică optimă pentru fiecare detaliu• Elemente expuse la punţi termice: planşee, pereţi, subsoluri• Ferestrele: geamurile triple sunt mai eficiente• O bună utilizare a soarelui: energia solară• Aer agreabil, căldură plăcută: Sistemul de ventilaţie Confort• Realizarea balcoanelor şi verandelor

29

Page 30: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Izolarea continuă de la acoperiş până la fundaţie nu numai că vă reduce cheltuielile, dar reprezintă şi o investiţie utilă în confortul dumneavoastră de locuire. În acest sens, materialele izolante din fibre minerale, precum vata minerală ISOVER dau rezulate deosebit de bune. Comparaţi: pentru a obţine acelaşi efect

de izolare ca şi 1,5 - 2 cm de material izolant, ar fi necesari circa 30 cm de cărămidă solidă sau 105 cm de beton. Luând în considerare grosimea de izolare recomandată în prezent de 30 cm sau mai mult, solicitarea asupra structurii clădirii ar fi prea mare – fără să mai vorbim de costuri. Un alt aspect important

este reprezentat de consecinţele ecologice foarte favorabile pe care le puteţi obţine dacă vă izolaţi casa cu vata minerală ISOVER: mai puţină energie pentru încălzire, emisii mai reduse de CO2 şi un ciclu de viaţă mai lung al clădirii. Toate acestea generează beneficii atât pentru indivizi, cât şi pentru societate.

Casa Multi-Confort – un câştig, pentru orice stil de construcţie.

Casa pasivă ”Disc” , Salzkammergut

Fie că este masivă, din lemn, sticlă sau o construcţie mixtă – o casă pasivă se pretează la orice stil de construcţie. Dacă diferitele componente au fost instalate cu grijă, fără punţi termice, rezultă un sistem închis, care păstrează o ambianţă interioară confortabilă. Mulţumită izolaţiei de înaltă calitate, anvelopa clădirii este etanşă, oferind protecţie la frig, căldură şi zgomot. Locatarii se bucură de cel mai mare confort posibil – datorat înainte de toate diferenţei mici dintre temperatura aerului şi a suprafeţelor, atât pe timpul iernii, cât şi vara.

O izolare perfectă – temperaturi plăcute tot timpul

30

Page 31: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

O izolaţie adecvată economiseşte bani.

Casa Multi-Confort – un câştig, pentru orice stil de construcţie.

Numai prin instalarea unei izo-laţii termice de înaltă calitate se poate utiliza cu adevărat eficient energia solară. Pe timpul iernii aportul solar este valorificat în interiorul casei, în loc să încăl-zească inutil aerul exterior. Într-o Casă Multi-Confort ISOVER sistemul solar optimizat

economic poate acoperi circa 30-50 % din necesarul total de încălzire de joasă temperatură. Ferestrele contribuie, de asemenea, la reducerea impactului ambiental. Dacă sunt conforme cu standardele casei pasive, atunci ele degajă mai multă căldură spre interior, decât spre exterior. Mulţumită geamurilor triple, tocurilor izolate termic şi absenţei punţilor termice, aporturile de căldură sunt mari chiar şi pe timpul iernii, astfel încât pot compensa o mare parte din pierderile de căldură. Totuşi, pentru ca locatarii să nu transpire pe timpul verii, trebuie luate măsuri preventive:

• Umbrirea ferestrelor care dau spre est, sud şi vest

• Măsuri pentru ecranarea ferestrelor care dau spre sud, de exemplu prin instalarea unei streşini mai proeminente

• Pereţii camerelor trebuie să aibă o bună inerţie termică

• Asigurarea unei ventilaţii eficiente.

La obiect.Realizarea Casei Multi-Confort ISOVER necesită componente performante!

• Izolare termică: valori U pentru toate componentele sub 0,15 W / (m2K) – la case unifamili-ale chiar sub 0,10 W / (m2K) (recomandat!)

• Fără punţi termice• Etanşare excelentă, verificată

prin Testul Blower Door. Număr de schimburi de aer pentru o diferenţă de presiune de 50 Pa (n50) mai mic de 0,6 1 / h cf. EN 13829.

• Vitraje cu valori Ug sub 0,8 W / (m2K), combinat cu un factor de transmisie al energiei solare (g ≥ 0,5 cf. EN 67507), astfel încât aporturile de căldură solare să poată fi valorificate şi iarna.

• Tocuri de ferestre cu valori U sub 0,8 W / (m2K) cf. EN 10077

• O foarte eficientă recuperare a căldurii din ventilare (recupera-re a căldurii 80% cf. Certifica-tului PHI sau pe baza valorilor măsurate DIBt minus 12%) combinat cu consum redus de electricitate pentru vehicularea aerului (0,4 Wh / m3 de aer transportat)

• Pierderi de căldură foarte redu-se în generarea şi distribuirea apei calde menajere

• Utilizarea foarte eficientă a electricităţii în aparatele

casnice.

Păstraţi căldura la interior pe timpul iernii şi la exterior vara.

31

Page 32: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

„Nasul” unei case pasive: conducta de absorbţie a aerului proaspăt

Numai un schimb de aer controlat are sens. Altfel, se vor genera pierderi de căldură, curenţi de aer, risc de condens, încălzire inutilă şi altele asemenea. Anvelopa etanşă, continuă, care înveleşte casa pasivă de jur împrejur, evită aceste efecte nedorite şi permite o locuire confortabilă şi un consum de energie redus. Nimeni nu trebuie să se teamă de sufocare: pereţii etanşi şi izolaţi respiră la fel de mult ca şi pereţii obişnuiţi. În plus, Sistemul de Ventilaţie Confort vă oferă tot timpul aer proaspăt şi de cea mai bună calitate. La nevoie, ferestrele

pot fi, desigur, deschise. Pe timpul verii, ventilarea prin ferestre este o metodă eficace de răcorire a casei.

Respiraţia casei se face prin Sistemul de Ventilaţie Confort.

Lang Consulting

Casa Multi-Confort ISOVER nu lasă nimic la voia întâmplării.

Anvelopa clădirii păstre ază căldura şi este etanşă.

Ventilaţie controlată în locul unui schimb necontrolat de aer - aceasta este o cerinţă nu numai a standardelor casei pasive. Sistemul de Ventilaţie

Confort răspunde acestei cerin-ţe. Funcţionând pe baza energi-ei solare şi echipat cu o pompă de căldură şi un schimbător de căldură aer-aer, sistemul asigură o aprovizionare permanentă cu aer proaspăt în toate încăperi-le. În acelaşi timp, el realizează o distribuţie a aerului eficientă energetic, precum şi o recupera-re a căldurii acestuia. Pe timpul verii, vă răcoreşte în plus cu o adiere fină.

32

Page 33: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Etanş şi izolat.

Cum să se proiecteze eficient o anvelopă de clădire etanşă? În regiunile cu ierni reci, stratul etanş - care serveşte în acelaşi timp ca barieră contra vaporilor - se instalează totdeauna pe partea caldă a stratului de izolaţie. Trecerile neetanşate prin anvelopa clădirii şi îmbinările între pereţi au consecinţe extrem de neplăcute:

• pierderi sporite de căldură• schimb de aer necontrolat• izolare fonică slabă• pericol de deteriorare structurală cauzată de condens, mucegai sau coroziune.

Casa pasivă Disc, SalzkammergutBiroul arhitectului d. Hermann Kaufmann,Schwarzach. Promotor: Gunther Lang, inginer

Schema sistemului de ventilaţie reglabil.Printr-o pompă de căldură geotermală, se absoarbe aer proaspăt şi se pre-încălzeşte (verde).Aerul viciat din baie şi bucătărie se elimină (bleu). Într-un schimbător de căldură aer-aer, căldura acestuia se transmite aerului proaspăt care intră. Aerul proaspăt cald este apoi distribuit în camerele de dormit şi de locuit (roşu).

Lang Consulting

Sistemele de Ventilaţie Confort cu încălzire şi aprovizionare de apă caldă încorporate sunt disponibile în prezent ca unităţi compacte, care nu necesită mai mult spaţiu decât un frigider. (Ing. G.Lang,Lang Consulting).

Anvelopa clădirii păstre ază căldura şi este etanşă.

33

Page 34: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Acesta este punctul în care diferă tipurile de clădiri.

Tipul clădirii - tradiţională din zidărie, sau uşoară cu structură de lemn - reclamă concepte diferite de proiectare şi execuţie a sistemului de etanşare. Este deci imperativ ca în faza de proiectare să se elaboreze planul detaliat de etanşare, care să ţină cont de toate conexiunile dintre elementele de construcţie, îmbinările dintre pereţi şi străpungerile prin anvelopă. Pentru construcţia pe structură de lemn, se recomandă să se instaleze un strat suplimentar de termoizolaţie pe suprafaţa barierei de vapori orientată înspre cameră.

ISOVER VARIO KM Duplex asigură o etanşare conformă cu cele mai înalte exigenţe ale casei pasive.

Sistemul de membrană climatică flexibilă îşi adaptează propri-etăţile în funcţie de sezon. Pe timpul iernii, el blochează umi-ditatea care pătrunde dinspre interior. Vara, ISOVER VARIO KM Duplex permite evacuarea vapo-rilor de apă către toate direcţiile. Aceasta înseamnă:

• O funcţie ideală ca barieră de vapori, împotriva pătrunderii umezelii în acoperiş şi pereţi

• Protejare a structurii clădirii• Confort de locuire excelent.

Etanşare fără compromi suri.

La obiect:Acestea sunt cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească materialele:

• Materiale etanşe pentru suprafeţe, de ex. membrane, panouri de închidere, tencuieli

• Materiale bine alese, reciproc compatibile, în special membrane de închidere şi adezivi

• Materiale rezistente la radiaţia UV, umezeală şi rupere

• Materiale rezistente la difuzia vaporilor (care acţionează ca bariere de vapori): în regiunile cu ierni reci, bariera de etanşare se instalează totdeauna pe faţa caldă a structurii, foarte aproape de interior.

34

Page 35: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

E bine de ştiut înaintea începerii lucrărilor.

Nimic nu este mai important la o casă pasivă, decât executarea cu grijă a anvelopei clădirii. Din acest motiv, materialele alese trebuie puse în operă în condiţii optime. Aceasta presupune îndeosebi:

• Realizarea etanşării rosturilor numai pe vreme uscată.• Substratul şi laturile rosturilor să fie uscate şi fără praf.• Toate îmbinările între benzile adezive şi materialele poroase

trebuie pre-tratate cu un strat de amorsă.• Pentru a proteja structura, benzile de etanşare a rosturilor trebuie

să reziste la infiltrarea apei şi umezelii.• Rosturile mai mari de dilataţie pot fi etanşate cu VARIO KM FS

(bandă de vată minerală pentru rosturi).

Cu cât mai devreme cu atât mai bine.

Verificarea etanşării este un element esenţial al certificatului de calitate pentru Casa Multi-Confort ISOVER. Este absolut necesar ca acest test să se efectueze înaintea terminării suprafeţei interioare a anvelopei clădirii, pentru ca orice defect de execuţie să poată fi detectat la timp şi remediat cu costuri relativ reduse.

Testul Blower Door se foloseşte pentru a detecta pierderile de aer prin anvelopa clădirii. Cu cât valoarea măsurată este mai mică, cu atât gradul de etanşare este mai înalt. Casele pasive necesită o valoare de 0,6. Aceasta înseamnă: în timpul testului, cel mult 60 % din volumul aerului interior se pot pierde prin anvelopă, pe timp de o oră. Experienţa a demonstrat că se pot obţine chiar şi valori cuprinse între 0,3 şi 0,4.

Etanşare fără compromi suri.

35

Page 36: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Numai identificarea problemelor poate ajuta la evitarea lor.Proiectarea şi execuţia.

În afară de problemele cauzate de o proiectare necorspunzătoare, există şi cele cauzate de o execuţie greşită.

Aplicaţi cu grijă banda pe părţile care se suprapun.

Un exemplu este mai grăitor decât 1000 de cuvinte. Analiza defectelor structurale frecvente.

Un element important de siguranţă este calitatea îmbinărilor. O îmbinare etanşă dintre două folii de membrană de etanşare nu se poate face prin prinderi punctuale. Cele două folii trebuie suprapuse iar suprafaţa de îmbinare trebuie etanşată cu o bandă adezivă corespunzătoare.

Lipsa de etanşare între plafon şi pereteconduce la pierderi vizibile de căldură.Sursa: Niedrig Institut (Institutul

pentru Reducerea Consumului de Energie), Germania

La obiect:Probleme tipice ale membranei de etanşare:

• Îmbinarea dintre pereţii exteriori şi placa de peste subsol sau sol

• Îmbinările dintre pereţii exteriori, de ex. îmbinările cap la cap ale elementelor constructive şi îmbinările de colţ

• Îmbinarea dintre pereţii exteriori şi planşeul de peste parter

• Îmbinările dintre pereţii exteriori şi acoperiş

• Cablurile şi conductele care străpung membrana de etanşare

• Ferestrele şi uşile care întrerup membrana de etanşare

• Etanşarea prizelor

• Zidăria netencuită din spatele prizelor montate în pereţi

• Uşile şi ferestrele cu montaj defectuos

• Spaţiul de manipulare pentru jaluzele tip rulou

• Deteriorări ale membranei de etanşare în timpul fazei de construcţie.

36

Page 37: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Numai identificarea problemelor poate ajuta la evitarea lor.

Zonele unde diverse elemente trec prin folia de etanşare trebuie atent izolate.

Prizele adânc încastrate în tencuială previn circulaţia fluxurilor de aer prin zidărie.

Îngroparea suficient de profundă a instalaţiilor electrice evită deteriorarea membranei de etanşare la aer şi vapori.

Atât pentru clădiri tradiţionale cât şi pentru cele pe structură uşoară: la fiecare străpungere a foliei de etanşare se pot produce pierderi de căldură şi există pericol de apariţie a condensului, dacă zonele respective nu au fost bine izolate.

Imaginea termografică poate detecta infiltrările de aer nedorite, cauzate de uşile sau ferestrele de la subsol.

Îmbinările neetanşe din tencu-ială sunt la originea pierderilor în zonele în care planşeul întâlneşte pereţii exteriori.

Sursa: : Niedrig Institut (Institutul pentru Reducerea Consumului de Energie), Germania

37

Page 38: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Punţile termice negative – dorite şi posibil de proiectat.

Sursa: : Niedrig Institut (Institutul pentru Reducerea Consumului de Energie), Germania

Fără îndoială că efectele punţilor termice trebuie reduse cât mai mult posibil. În acest sens, casele pasive prezintă avantajul grosimii mari a pereţilor izolaţi pe partea exterioară (20 - 40 cm). Din această cauză se poate ajunge la coeficienţi liniari de pierderi de căldură de circa -0,06 W / (m2K), atunci când ei sunt calculaţi pe baza dimensiunilor exterioare ale clădirii. Rezultatul: un bonus pentru calculul pierderilor de căldură totale. Aceste „pierderi negative” vor compensa o parte din „pierderile pozitive” asociate celorlalte punţi termice ale clădirii.

Pod neîncălzit

Nivel superior încălzit

Parter încălzit Parter încălzit

Subsol încălzitSubsol neîncălzit

38

Page 39: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Punţile termice negative – dorite şi posibil de proiectat.

O metodă fiabilă de detectare a punţilor termice este reprezentarea grafică a diverselor proiecţii ale clădirii. Studiind planurile, secţiunile şi planşele de detaliu, se pot detecta discontinuităţile din anvelopa exterioară. În primul rând, trebuie marcate cu galben straturile de termoizolaţie instalate. După aceea, se vor verifica zonele în care linia galbenă care înconjoară clădirea prezintă întreruperi. Acestea sunt punctele slabe, unde pot exista punţi termice. Apoi, trebuie analizat dacă ele pot fi eliminate prin modificări ale structurii. Dacă nu, trebuie găsite soluţii pentru ca ele să fie cel puţin minimizate. Orice străpungere în stratul de izolaţie este o punte termică, care majorează pierderile de căldură şi crează risc de deteriorare a structurii.

La obiect:Punţi termice geometrice şi constructive.

• Punţile termice geometrice sunt neglijabile atât timp cât izolaţia exterioară este suficient dimensionată şi continuă.

• Punţile termice constructive trebuie evitate cu orice preţ sau cel puţin minimizate. Aceasta se aplică îndeosebi la:

• Punţile termice la fundaţie şi la planşeele peste subsol

• Punţile termice la scări

• Punţile termice de la marginile superioare ale

pereţilor în zona acoperişului

• Punţile termice la străpungerile rece-cald din pereţi

• Punţile termice la balcoane, paliere, componente ale

clădirii care ies în afară

• Punţile termice la ferestre şi la cutiile storurilor rulante

• Punţile termice care se produc frecvent prin sau în zona elementelor structurale şi constructive al clădirii (căpriori, şipci, elemente de ancorare etc.) trebuie analizate sub raportul valorii U al elementului respectiv. Aceste detalii de structură se numesc elemente de clădire ne-omogene. În afara faptului că acolo se produc pierderi de căldură ridicate, ele pot conduce şi la deteriorări ale structurii. Totuşi: neomogenităţile dintr-un perete de cărămidă din spatele unui strat

continuu de izolaţie pot fi ignorate, dacă izolaţia a fost suficient dimensionată.

Parter încălzit

Garaj neîncălzit

39

Page 40: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Comparaţia arată: există totdeauna o soluţie bună pentru a evita punţile termicePunţile termice la legătura dintre planşeele de deasupra subsolului, sau plăcile aşezate pe sol şi pereţii exteriori

Cazul când peretele exterior are un singur strat şi plafonul subsolului sau planşeul au izolaţie pe ambele părţi.

Cazul când peretele exterior are două stra-turi de zidărie şi plafonul subsolului sau planşeul au izolaţie pe ambele părţi

Insuficient, dacă sprijinul planşeului pe peretele subsolului, respectiv pe fundaţie şi suportul peretelui parterului au fost montate fără separare termică, folosind un material cu λ > aprox 0,12 W/(mK).

Bun, dacă ambii suporţi au fost făcuţi dintr-un material cu λ < aprox. 0,12 W/mK).

Insuficient, dacă sprijinul planşeului pe peretele subsolului, respectiv pe fundaţie şi suportul peretelui parterului au fost montate fără separare termică, folosind un material cu λ > aprox. 0,12 W/(mK).

Bun, dacă ambii suporţi au fost făcuţi dintr-un material cu λ < aprox. 0,12 W/(mK).

Punţile termice la legătura dintre planşeele de deasupra subsolului sau plăcile aşezate pe sol şi pereţii interiori

Punţi termice la legătura dintre rampele de scări şi pereţii de separare termică sau planşeele aşezate pe sol

Bun: Există separare termică între suprafaţa portantă a rampei şi suprafaţa „rece” a planşeului realizată prin încorporarea unui element cu conductivitate termică redusă sau prin instalarea unui strat continuu de izolaţie termică pe peretele subsolului.

Insuficient: Există punţi termice între suprafaţa portantă „caldă” a rampei şi suprafaţa „rece” a planşeului şi între partea laterală caldă a rampei şi peretele rece al subsolului

Sursa: Niedrig-Energie-Institut (low energy institute) , Detmold, Germania

Subsol: temperatura camerei şi elementului constructiv 7OC

Coridor subsol: temperatura camerei şi elementului constructiv 20O C

Separatoare termice între suprafete

Subsol sau pământ

Spaţiu locuibil încălzit

Spaţiu locuibil

Sol sau subsol neîncălzit

Subsol sau pământ

Spaţiu locuibil încălzit

Subsol sau pământ

Spaţiu locuibil încălzit

Subsol sau pământ

Spaţiu locuibil încălzit

Spaţiu locuibil

Sol sau subsol neîncălzit

Subsol: temperatura camerei şi elementului constructiv 7OC

Coridor subsol: temperatura camerei şi elementului constructiv 20O C

40

Page 41: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Insuficient: Punte termică, cauzată de trecerea peretelui exterior de la o zonă caldă la una rece, atunci când zidăria este făcută din material cu λ > 0,12 W/(mK).

Bun: Fie întreruperea peretelui vertical, bun conducător de căldură, la aceeaşi înălţime ca şi nivelul izolaţiei planşeului, prin montarea unui strat termic separator dintr-un material cu λ < 0,12 W/(mK) (beton celular, spumă de sticlă), fie ridicînd izolaţia la o înălţime de circa 60 cm pe interiorul peretelui exterior din pod.

Insuficient: Punte termică cauzată de trecerea peretelui exterior de la o zonă caldă la una rece, atunci când zidăria este făcută din material cu λ > 0,12 W/(mK).

Bun: Fie întreruperea peretelui vertical, bun conducător de căldură, la aceeaşi înălţime ca şi nive-lul izolaţiei planşeului, prin montarea unui strat termic separator dintr-un material cu λ < 0,12 W/(mK) (beton celular, spumă de sticlă), fie ridicând izolaţia la o înălţime de circa 60 cm pe ambele feţe ale peretelui exterior din pod.

Punţi termice la discontinuităţile situate pe îmbinări verticale

Pereţi exteriori Pereţi interiori

Satisfăcător: Pereţii au fost izolaţi pe diverse laturi. În plus, s-a montat suficientă izolaţie laterală la joncţiune.

Excelent: Pereţii au fost izolaţi la interior. Stratul de izolaţie este continuu.

Bun: Sprijinirea balconului sau plăcilor de podest pe mici cleme de oţel cu sprijin suplimentar prin elemen-te structurale exterioare. Daca secţiunile transversale ale metalului care stră-punge termoizolaţia sunt mici, punţile termice pot fi reduse.

Excelent: O construcţie complet separată cu un sprijin separat pentru podest (vezi figura) sau balcon. Aceasta este o soluţie complet lipsită de punţi termice.

Punţi termice între încăperi calde-reci, la îmbinări orizontale de pereţi

Nesatisfăcător: Pereţii au fost izolaţi parţial pe partea caldă şi parţial pe partea rece. Totuşi, joncţiunea pereţilor trece printre straturile de termoizolaţie.

Satisfăcător: Toţi pereţii au fost izolaţi pe partea rece. În plus, s-a pus suficientă izolaţie pe părţile laterale la toate joncţiunile de pereţi care dau spre partea rece.

Excelent: Straturile de izolaţie nuau nici o întrerupere.

Punţi termice la discontinuităţile situate pe îmbinări orizontale

Soluţii posibile pentru evitarea punţilor termice la balcoane, podeste şi tavane suspendate

Aer exterior

Spaţiu pod rece

rece rece

rececaldrece

recerece

caldcald

recerece

rece

Exterior

Spaţiu locuibil

Sp. locuibil sau subsol

Exterior Subsol

Spaţiu locuibil Exterior

Spaţiu locuibil, încălzit

Aer exterior

Spaţiu pod rece

Spaţiu locuibil, încălzit

Spaţiu locuibil, încălzit

Aer exterior

Spaţiu pod rece

Spaţiu locuibil, încălzit

Spaţiu locuibil, încălzit

Aer exterior

Spaţiu pod rece

Spaţiu locuibil, încălzit

rece

rececald

rece

rececald

41

Page 42: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Etanş la umezeală şi aer, până la ultimul colţ: ISOVER VARIO.Un sistem care se adaptează tuturor anotimpurilor

Indiferent dacă este iarnă sau vară, produsele ISOVER VARIO rămân la fel de eficace. Acest sistem inovator de membrane pentru construcţiile cu structură din lemn se adaptează integral şi flexibil diferitelor condiţii climatice. Iarna, ISOVER VARIO opreşte umezeala să difuzeze spre interior. Vara, membrana permite umezelii să fie eliminată dinspre structura construcţiei către interior. În acest mod, componentele umede ale construcţiei se pot usca fără probleme în lunile de vară. În orice construcţie cu structură uşoară exista locuri vulnerabile situate între două bucăţi de folie de etanşare, la muchii, sau acolo unde sunt străpungeri de ţevi sau alte instalaţii. Orice

circulaţie de aer prin zone, în rest foarte bine izolate, va crea pierderi de căldură, şi risc de apariţie a condensului. Cu consecinţe ce pot costa scump. Dar toate acestea pot

fi uşor prevenite. Cu numai un mic efort şi cu sistemul de membrane climatice ISOVER VARIO.

42

Page 43: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Etanş la umezeală şi aer, până la ultimul colţ: ISOVER VARIO.

O legătură perfectă:O membrană climatică, etanşă şi adezivă.

Pachetele din cadrul sistemului ISOVER VARIO nu lasă nici un spaţiu sau dorinţă nerezolvată. Pe lângă protecţia de înaltă calitate împotriva aerului şi umezelii, ele oferă o bună lucrabilitate. Alte beneficii în folosul utilizatorului sunt: calitate ridicată, decupare uşoară la dimensiunile cerute şi asamblare rapidă. Aceasta face să se economisească timp, efort şi bani, asigurând de asemenea o integritate a structurii pe termen lung. Şi aceasta indiferent, dacă Dumneavoastră alegeţi VARIO KM de calitate standard sau VARIO KM Duplex de calitate premium, cu rezistenţă sporită la rupere.

La obiect:ISOVER VARIO KM• Membrană climatică unică cu

rezistenţă variabilă la difuzie• Adaptată pentru toate

anotimpurile• Barieră contra vaporilor

împiedică pătrunderea umezelii în învelitoarea acoperişului şi pereţi.

• Funcţie de uscare care permite umezelii excedentare să se elimine

• Instalarea adecvată asigură nivelul de etanşare cerut de standardul casei pasive

• Îmbunătăţeşte în mare măsură confortul de locuire

• Punere în operă rapidă• Valoare sd variabilă de la 0,2

până la 5 m

La obiect:ISOVER VARIO KM Duplex• Rezultată din dezvoltarea

VARIO KM• Rezistenţă extrem de bună la

sfâşiere• Funcţie de protecţie

îmbunătăţită• Marcaj linear pentru decupare

uşoară la dimensiuni dorite, cu resturi mai puţine

• Montaj uşor fără a necesita îndoituri

• Fixare rapidă datorită unei linii de îmbinare-suprapunere marcată

• Valoare sd de la 0,3 până la 5 m

43

Page 44: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Eficienţă energetică maximă.Este importantă structura acoperişului şi nu forma sa. Fie că acoperişul este cu calcan sau în patru ape, cu mansardă sau în terasă, o Casă Multi-Confort ISOVER este la fel de eficientă. Nu se poate spune acelaşi lucru şi despre structura acoperişului. O suprafaţă mare poate să determine importante pierderi de căldură. La clădirile vechi aproximativ o treime din energia cheltuită pentru încălzire este pierdută în atmosferă, datorită structurilor de acoperiş prost izolate.

Clasa Întâi:Acoperişul complet izolat şi neventilat.

Izolarea termică bună a acoperişului este viabilă din punct de vedere economic. Întrucât majoritatea acoperişurilor sunt structuri uşoare, care au mult spaţiu pentru izolaţie, pot fi obţinute reduceri importante de consum de energie cu un cost şi un efort redus. O soluţie de mare eficienţă este o structură de acoperiş complet izolată neventilată. Combinarea izolării între căpriori şi sub căpriori este un exemplu de rezolvare. Construcţia aceasta nu necesită ventilaţie, ducând astfel la economie de timp şi bani. Şi nu în ultimul rând de energie. Spre deosebire de acoperişurile ventilate, nu se

produc schimburi necontrolate de aer prin îmbinări şi spaţii libere şi în consecinţă nu au loc pierderi de căldură. Pentru a împiedica pătrunderea umezelii în izolaţie şi pentru a intensifica procesul de uscare, se foloseşte membrana ISOVER VARIO adaptabilă la umiditate. Aceasta se pune pe suprafaţa orientată spre interior a stratului izolator. Fiecare fâşie trebuie să se suprapună peste cea alăturată pe aproximativ 10 cm, iar rosturile trebuie să fie etanşate cu bandă adezivă VARIO. Rosturile dintre membrană şi componentele solide ale clădirii trebuie să fie umplute cu chit de etanşare VARIO. Etanşarea trecerilor de conducte este realizată cu bandă adezivă

VARIO KB3 sau Powerflex. Înainte de a realiza placările interioare, construcţia trebuie trebuie eliminate verificată dacă este etanşă şi apoi punctele necorespunzătoare. Rezultatul trebuie să-l constituie o construcţie izolată la umiditate, etanşă şi fără punţi termice.

44

Page 45: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Eficienţă energetică maximă.Izolare 100% cu ISOVER

Indiferent dacă este vorba despre frigul iernii sau arşiţa verii, fiecare casă beneficiind de materialele de izolaţie ISOVER instalate sub acoperiş, este perfect pregătită să reziste la influenţele externe. Protecţia împotriva căldurii şi umezelii, zgomotului şi focului, iar, peste toate acestea, valori energetice tipice pentru casele pasive, garantează faptul că locatarii acestora se pot bucura de un trai confortabil. În toate anotimpurile!

Colectoare solare, casa Christophorus (casă pasivă) la Stadl-Paura, Austria de Sus.

La obiect:Această structură de acoperiş este un bun exemplu de rezolvare pentru orice clădire.• Montarea structurii acoperişului• Asezarea scândurilor de astereală• Montajul şipcilor longitudinale• Montajul şipcilor de suport pentru

învelitoare• Montarea termoizolaţiei de vată

minerală între căpriori• Membrana împotriva vaporilor şi a

umezelii, Difunorm VARIO• Montarea între şipci, la faţa spre

interior căpriorilor, a unui strat de vată minerală

• Placare interioară

Bine de ştiut: protecţie împotriva apei din condensMaterialul izolator trebuie să fie montat evitându-se crearea de rosturi şi de punţi termice. Pe faţa interioară, crearea unui strat de etanşare, obţinut prin folosirea de Difunorm VARIO previne intrarea umezelii şi împiedică infiltrarea

aerului.

Montajul executat corect este esenţial.Toate suprapunerile de foi de membrană trebuie să fie etanşate în mod durabil, cu benzi adezive corespunzătoare. Strapungerile prin membrană trebuie să fie etanşate cu garnituri şi/sau benzi adezive, pentru a se asigura că nu sunt permeabile la aer sau vapori.

45

Page 46: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Învelitoare

Strat suport al învelitorii

Contravântuire din şipci

Astereală

Căpriori (26/6)

Membrană Vario KM Duplex

Strat de izolant termic la faţa căpriorilor - DOMO

Plăci de gipscarton 2 x 12,5

Detaliu de rezolvare – îmbinare între perete exterior şi acoperiş, la o construcţie pe structură de lemn

A. Acoperişul (alcătuire de la interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placare cu gipscarton în 2 straturi 0,0250 0,250 0,100

2. Termoizolaţie din vată de sticlă sub căpriori 0,0500 0,035 1,438

3. Membrană Vario KM Duplex - - -

4. Termoizolaţie din vată de sticlă între căpriori 0,260 0,035 7,428

5. Astereală 0,024 0,130 0,185

6. Membrană permeabilă - - -

7. Învelitoare, ventilată - - -

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U fără părţile de lemn Valoarea U cu părţile de lemn

9,1510,140

U=0,11 W/(m2K)U=0,13 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placare simplă de gipscarton 0,015 0,250 0,060

2. Panou de lemn compozit 0,015 0,240 0,062

3. Vario KM Duplex - - -

4. Termoizolaţie din vată de sticlă 0,320 0,035 9,143

5. Panou din fibre de lemn, de ex. MDF 0,016 0,070 0,228

6. Finisaj de faţadă, ventilat - - -

B. Peretele exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U fără părţile de lemn Valoarea U cu părţile de lemn

9,4930,170

U=0,10 W/(m2K)U=0,11 W/(m2K)

Valoarea ψ1) = -0,03 W/(mK); valoarea f2)= 0,092; temperatura minimă a suprafeţei θSI=18,79 °C; la 20 °C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

46

Page 47: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Izolare dublă pentru efect dublu

O variantă la preţ rezonabil, prin care se obţine un nivel ridicat de izolare termică. Motivul: izolarea termică dublă a acoperişului. În plus faţă de izolarea intermediară neventilată dintre căpriori, se prevede un strat de izolaţie termică sub căpriori, spre interior. Acesta protejează membrana de etanşare împotriva deteriorării şi reduce efectul de punte termică al căpriorilor.

Acoperiş: Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 52 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 60Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 48 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 30 Membrană Vario KM Duplex

Suprapuneri de folii etanşate cu KB1

La pozarea membranei sub căpriori se face legătura cu membrana pereţilor

valoare ψ = -0,03 W / (mK)valoare f = 0,952

Membrană Vario KM Duplex

Valoare f

47

Page 48: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Învelitoare

Strat suport al învelitorii

Contravântuire din şipci

Astereală

Căpriori (26/6)

Membrană Vario KM Duplex

Strat de izolant termic la faţa căpriorilor - DOMO

Plăci de gipscarton 2 x 12,5

Detaliu de rezolvare – îmbinare între un perete structural exterior masiv (beton, zidărie) şi şarpanta acoperişului

A. Acoperişul (alcătuire de la interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placare cu gipscarton în 2 straturi 0,0250 0,250 0,100

2. Termoizolaţie din vată de sticlă între şipci 0,0500 0,039 1,428

3. Membrană Vario KM Duplex - - -

4. Termoizolaţie din vată de sticlă între căpriori 0,260 0,035 7,428

5. Astereală 0,024 0,130 0,185

6. Membrană permeabilă - - -

7. Învelitoare, ventilată - - -

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U fără părţile de lemn Valoarea U cu părţile de lemn

9,1410,140

U=0,11 W/(m2K)U=0,13 W/(m2K)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2670,170

U=0,120 W/(m2K)

B. Peretele exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Valoarea ψ1) = -0,03 W/(mK); valoarea f 2)= 0,944; temperatura minimă a suprafeţei θSI =18,61 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Perete din zidărie �ρ= 1600kg/m3 0,175 0,790 0,221

3. Termoizolaţie din vată minerală (plăci) 0,280 0,035 8,000

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

48

Page 49: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Izolare dublă pentru efect dublu

O variantă la preţ rezonabil, prin care se obţine un nivel ridicat de izolare termică. Motivul: izolarea termică dublă a acoperişului. În plus faţă de izolarea neventilată între căpriori, se montează un strat de izolare sub căpriori. Acesta protejează membrana de etanşare împotriva deteriorării. Un perete exterior izolat cu un Sistem Compozit de Izolare Termică Exterioară (ETICS) pe bază de vată minerală oferă o izolare acustică şi termică ridicată.

Acoperiş: Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 52 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 60Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 56 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90 Membrană Vario KM Duplex

valoare ψ = -0,03 W / (mK)valoare f = 0,944

Tencuială interioară

Valoare f

49

Page 50: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Detaliu de rezolvare – îmbinare între un perete structural masiv (beton, zidărie) şi şarpanta acoperişului

Valoarea ψ1) = -0,03 W/(mK); valoarea f 2)= 0,944; temperatura minimă a suprafeţei θSI =18,61 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

A. Acoperişul (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U fără părţile de lemn Valoarea U cu părţile de lemn

9,6640,140

U=0,10 W/(m2K)U=0,11 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placare, în 2 straturi, cu gipscarton 0,0250 0,250 0,100

2. Termoizolaţie din vată de sticlă între şipci 0,0500 0,035 1,429

3. Membrană Vario KM Duplex - - -

4. Termoizolaţie din vată de sticlă între căpriori 0,028 0,035 8,000

5. Astereală 0,024 0,130 0,185

6. Membrană permeabilă - - -

7. Învelitoare, ventilată - - -

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

7,4680,170

U=0,13 W/(m2K)

B. Peretele exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Beton celular 0,175 0,110 1,591

3. Termoizolaţie din vată de sticlă (plăci) 0,230 0,039 5,714

4. Perete de finisaj din beton (ρ=1800g/m3) 0,115 0,810 0,142

Învelitoare

şipci

Astereală

Strat de izolare termică la faţa căpriorilor

Plăci de gipscarton 2 x 12,5

Termoizolaţie 280 mm

Termoizolaţie 50 mm

50

Page 51: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Protecţie ridicată - acustică, termică şi anti-foc

O variantă la preţ rezonabil prin care se obţine un efect ridicat de izolare termică. Motivul: dubla izolare termică a acoperişului. În plus faţă de izolarea neventilată a şarpantei, se montează un strat de termoizolaţie sub căpriori. Acesta protejează membrana de etanşare. Peretele exterior cu produsul termoizolant între cele două straturi de zidărie oferă o protecţie ridicată – acustică, termică şi contra focului.

Acoperiş: Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 52 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 60Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 60 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90

Termoizolaţie 312 mm

Termoizolaţie 50 mm

valoare ψ = -0,03 W / (mK)valoare f = 0,944

Valoare f

51

Page 52: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Detaliu de rezolvare – îmbinare între un perete structural masiv (zidărie, beton) cu şarpantă de lemn cu termoizolaţia deasupra căpriorilor

Valoarea ψ1) = -0,03 W/(mK); valoarea f2)= 0,944; temperatura minimă a suprafeţei θSI =18,61 °C; la 20 °C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de Punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

A. Acoperiş (alcătuire din interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,1850,140

U=0,12 W/(m2K)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

9,5060,170

U=0,10 W/(m2K)

B. Peretele exterior (alcătuire din interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Astereală deasupra căpriorilor 0,024 0,130 0,185

2. Membrană Vario KM Duplex - - -

3. Termoizolaţie din vată minerală montată pe astereală 0,280 0,035 8,000

4. Spaţiu ventilat - - -

5. Strat suport al învelitorii - - -

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Beton celular 0,175 0,120 1,460

3. Termoizolaţie din vată minerală 0,280 0,035 8,000

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

52

Page 53: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Construcţie suplă care oferă o bună izolare acustică şi termică

Izolarea pozată deasupra şarpantei constă dintr-un panou termoizolant, continuu şi flexibil prevăzut cu un strat integrat pentru scurgerea apei infiltrate, care oferă protecţie acustică şi termică. Plăcile termoizolante din vată minerală se montează deasupra căpriorilor, fără punţi termice, şi asigură un grad înalt de confort pe timpul verii.

Acoperiş: Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 44 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 30Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 56 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90

Termoizolaţie 280 mm

Valoare ψ : -0,04 W / (mK)Valoare f: 0,964

62,5 cm

14/10 14/10

53

Page 54: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Detaliu de rezolvare – îmbinare între un perete structural masiv (beton, zidărie) cu acoperiş în pantă

Valoarea ψ1) = 0,025 W/(mK); valoarea f 2)= 0,942; temperatura minimă a suprafeţei θSI =18,56 °C; la 20 °C în interior şi -5 °C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de Punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

A. Acoperiş (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2670,170

U=0,120 W/(m2K)

B. Peretele exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placă de gipscarton 0,0125 0,250 0,050

2. Placă OSB 600 0,015 0,130 0,115

3. Membrană Vario KM Duplex - - -

4. Termoizolaţie din vată de sticlă între grinzi 0,260 0,035 7,428

5. Placă OSB 600 0,015 0,130 0,115

6. Şipci - - -

7. Învelitoare, ventilată - - -

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U fără părţile de lemn Valoarea U cu părţile de lemn

7,7080,140

U=0,13 W/(m2K)U=0,14 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Perete din cărămidă 1600 0,175 0,790 0,221

3. Termoizolaţie din vată minerală (plăci) 0,280 0,035 8,000

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

54

Page 55: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Beneficii datorită prefabricării

Construcţia de acoperiş în pantă TJI cu placare strat permeabil. Este o variantă de construcţie cu cost redus datorită unui înalt grad de prefabricare, care reduce în acelaşi timp punţile termice tocmai prin folosirea grinzilor TJI, ca structură de suport. Prefabricarea tuturor elementelor de acoperiş scurtează timpul de execuţie.

Acoperiş: Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 52 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 30Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 56 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90

Placă dingipscarton

Valoare ψ : 0,025 W / (mK)Valoare f: 0,942

Valoare f

55

Page 56: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Detaliu de rezolvare – îmbinarea peretelui structural exterior masiv înclinat cu structură de beton

Valoarea ψ1) = -0,03 W/(mK); valoarea f 2)= 0,946; temperatura minimă a suprafeţei θSI =18,66 °C; la 20 °C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

A. Acoperiş (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,1330,170

U=0,120 W/(m2K)

B. Peretele exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U fără părţile de lemn Valoarea U cu părţile de lemn

8,1080,140

U=0,130 W/(m2K)U=0,140 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Placă înclinată din beton a acoperişului 0,200 2,300 0,087

3. Panou din vată de sticlă 0,280 0,035 8,000

4. Învelitoare ventilată - - -

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Perete structural de beton 0,200 2,300 0,087

3. Termoizolaţie din vată minerală 0,280 0,035 8,000

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

56

Page 57: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Izolare termică ridicată şi protecţie anti-foc pentru clădiri multietajate

O soluţie de calitate pentru construcţia clădirilor cu mai multe etaje. Combină un grad ridicat de izolare termică cu o protecţie anti-foc sporită. În acelaşi timp, oferă un confort acustic mai bun.

Acoperiş: Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 65 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 65 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90

Valoare ψ : -0,03 W / (mK)Valoare f: 0,946

Betonul turnat monolit acţionează ca un strat etanş la aer

Valoare f

57

Page 58: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Valoarea ψ1) = 0,03 W/(mK); valoarea f2)= 0,944; temperatura minimă a suprafeţei θSI =18,61 °C; la 20 °C în interior şi -5 °C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de Punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

9,1960,170

U=0,110 W/(m2K)

B. Peretele exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U în compartimentele dintre căpriori Valoarea U cu părţile de lemn

9,1640,140

U=0,11 W/(m2K)U=0,12 W/(m2K)

Detaliu de rezolvare – îmbinare între un perete exterior structural din zidarie cu un planşeu şi un acoperiş cu structură din lemn - prevăzut cu strat de etanşare la aer

A. Acoperiş (alcătuire de la interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placare cu gipscarton 0,0125 0,250 0,050

2. Membrană Vario KM Duplex - - -

3. Panou din lemn compozit 0,015 0,240 0,062

4. Termoizolaţie din vată de sticlă între şipci 0,050 0,035 1,438

5. Panou din lemn compozit 0,024 0,130 0,185

6. Termoizolaţie din vata de sticlă între căpriori 0,260 0,035 7,428

7. Membrană permeabilă - - -

8. Învelitoare ventilată - - -

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Zidărie de cărămidă poroasă (blocuri BCA)ρ=800g/m3 0,240 0,210 1,150

3. Termoizolaţie din vată minerală (plăci) 0,280 0,035 8,000

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

58

Page 59: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Etanşarea la aer este asigurată

Soluţia de mai jos arată cum trebuie prevăzut stratul de etanşare la aer, în cazul îmbinării unui perete masiv cu un acoperiş cu şarpantă de lemn cu planşeu cu structură de lemn.

Acoperiş: Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 52 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 30Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 48 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 60

Bandă de îmbinare

Valoare ψ : - 0,03 W / (mK)Valoare f: 0,944

24 cmcărămidă

59

Page 60: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Detaliu de rezolvare la îmbinarea unui perete despărţitor cu şarpanta din lemn a acoperişului

A. Acoperiş (alcătuire de la interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placare cu gipscarton în 2 straturi 0,025 0,250 0,100

2 Termoizolaţie din vată de sticlă între şipci la faţa căpriorilor 0,100 0,035 2,857

3. Panou din lemn compozit 600 0,160 0,140 0,114

4. Termoizolaţie din vată de sticlă între căpriori 0,240 0,035 6,857

5. Strat de aer - - -

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U fără părţile de lemn Valoarea U cu părţile de lemn

9,9280,140

U=0,110 W/(m2K)U=0,120 W/(m2K)

Valoarea ψ1) = 0,08 W/(mK); valoarea f2)= 0,932; temperatura minimă a suprafeţei θSI =18,3 °C; la 20 °C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

60

Page 61: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Optimizarea punţii termice la pereţii despărţitori dintre apartamente

Rezolvarea detaliului de mai jos arată cum se poate face reducerea efectului de punte termică la pereţii despărţitori care au legătură cu suprafaţa acoperişului.

Acoperiş: Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 53 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 30

Valoare ψ : 0,08 W / (mK)Valoare f: 0,932

Valoare f

61

Page 62: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Valoarea ψ1) = 0,036 W/(mK); valoarea f2)= 0,904; temperatura minimă a suprafeţei θSI =17,6 °C; la 20 °C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Detaliu de rezolvare la îmbinarea dintre parapet şi acoperişul cald având o structură masivă

A. Acoperiş (alcătuire de la interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Perete de cărămidă 1600 0,175 0,790 0,221

3. Termoizolaţie din vată minerală (plăci) 0,280 0,035 8,000

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2670,170

U=0,12 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Beton armat 2300 0,140 2,300 0,221

3. Termoizolaţie din vată minerală (plăci) 0,320 0,040 8,000

4. Hidroizolaţie (în 2 straturi cu strat de protecţie din pietriş) - - -

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2420,170

U=0,12 W/(m2K)

C. Terasă (alcătuire de la interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Şorţ de metal pentru protecţia învelitorii - - -

2. Termoizolaţie din vată minerală 0,180 0,035 5,143

3. Perete de cărămidă 1600 0,175 0,790 0,221

4. Termoizolaţie din vată minerală (plăci) 0,280 0,035 8,000

5. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

13,3890,170

U=0,07 W/(m2K)

B. Parapet (alcătuire de la interior spre exterior)

62

Page 63: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Optimizarea punţii termice la îmbinarea dintre parapet şi terasă

Soluţia prezentată mai jos este ideală pentru o clădire compactă cu terasă plat, întrucât reduce efectul de punte termică a parapetului

Acoperiş: Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 57 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 55 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90

Grosimea noii izolaţii

Perete din zidărie de cărămidă

Valoare ψ : 0,036 W / (mK)Valoare f: 0,904

B

A

C

Valoare f

63

Page 64: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Detaliu de rezolvare la îmbinarea dintre un acoperiş cald cu parapet si faţadă ventilată

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Perete din zidărie de cărămidă 1600 0,175 0,790 0,221

3. Termoizolaţie din panouri de vată de sticlă (plăci) 0,280 0,035 8,000

4. Spaţiu de aer ventilat 0,025 1,000 0,025

5. Finisaj uscat al faţadei - - -

A. Perete exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2420,170

U=0,12 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Beton armat 2300 0,140 2,300 0,221

3. Termoizolaţie din panouri de vată minerală (plăci) 0,320 0,040 8,000

4. Hidroizolaţie în 2 straturi cu strat de protecţie din pietriş - - -

C. Terasă (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2420,140

U=0,12 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Şorţ de metal pentru protecţia învelitorii - - -

2. Termoizolaţie din vată minerală 0,180 0,035 5,143

3. Perete din zidărie de cărămidă 1600 0,175 0,790 0,221

4. Termoizolaţie din panouri de vată minerală (plăci) 0,280 0,035 8,000

5. Finisaj uscat al faţadei - - -

B. Parapet (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

13,3640,170

U=0,07 W/(m2K)

Valoarea ψ1) = 0,036W/(mK); valoarea f2)= 0,904; temperatura minimă a suprafeţei θSI =17,6 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Optimizarea punţii termice la îmbinarea dintre parapet şi terasă

Soluţia prezentată mai jos este ideală pentru o clădire compactă cu terasă, întrucât reduce efectul de punte termică a parapetului.

Acoperiş: Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 57 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 56 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90

64

Page 65: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Detaliu de rezolvare la îmbinarea dintre un acoperiş cald cu parapet si faţadă ventilată

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Perete din zidărie de cărămidă 1600 0,175 0,790 0,221

3. Termoizolaţie din panouri de vată de sticlă (plăci) 0,280 0,035 8,000

4. Spaţiu de aer ventilat 0,025 1,000 0,025

5. Finisaj uscat al faţadei - - -

A. Perete exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2420,170

U=0,12 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Beton armat 2300 0,140 2,300 0,221

3. Termoizolaţie din panouri de vată minerală (plăci) 0,320 0,040 8,000

4. Hidroizolaţie în 2 straturi cu strat de protecţie din pietriş - - -

C. Terasă (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2420,140

U=0,12 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Şorţ de metal pentru protecţia învelitorii - - -

2. Termoizolaţie din vată minerală 0,180 0,035 5,143

3. Perete din zidărie de cărămidă 1600 0,175 0,790 0,221

4. Termoizolaţie din panouri de vată minerală (plăci) 0,280 0,035 8,000

5. Finisaj uscat al faţadei - - -

B. Parapet (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

13,3640,170

U=0,07 W/(m2K)

Valoarea ψ1) = 0,036W/(mK); valoarea f2)= 0,904; temperatura minimă a suprafeţei θSI =17,6 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Optimizarea punţii termice la îmbinarea dintre parapet şi terasă

Soluţia prezentată mai jos este ideală pentru o clădire compactă cu terasă, întrucât reduce efectul de punte termică a parapetului.

Acoperiş: Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 57 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 56 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90

Grilă de ventilaţie

Perete din zidărie de cărămidă

Valoare ψ : 0,036 W / (mK)Valoare f: 0,904

B

A

C

Valoare f

65

Page 66: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Faţada: mai multe avantaje obţinute prin termoizolare decât prin zidărie.

Din motive economice, zidăria portantă trebuie să răspundă numai solicitărilor statice,minime. Protecţia faţă de solicitările termice este asigurată în principal de termoizolaţie. Faţada şi zidurile exterioare pot face mai mult pentru o casă decât să fie numai „cartea sa de

vizită”: acestea pot economisi multă energie dacă sunt bine izolate. Mai mult decât atât: la o orientare corespunzătoare, faţada poate fi echipată cu un sisteme de producere de energie regenerabilă, de exemplu cu colectoare solare fotovoltaice.

Nici un perete exterior nu seamănă cu altul.

Aceasta se aplică nu numai la concepţia vizuală, dar şi la cea

tehnică. În funcţie de buget, modul de folosire şi forma dorită a casei, se poate alege o variantă de proiect adecvată. Iată o scurtă trecere în revistă:

• Faţada ventilată ca soluţie universală

Aici avem de-a face cu o separare funcţională între stratul portant, stratul termo şi fonoizolant şi un strat de protecţie împotriva apei, incluzând un strat de aer ventilat între izolaţie şi finisaj uscat.

Fiecare element component are un efect important.

Indiferent dacă se referă la acoperiş, pereţi exteriori sau subsol, calităţile termoizolante ale fiecărui element component reprezintă întotdeauna modul cel mai sigur pentru a reduce pierderile de căldură. Toate elementele opace ale anvelopei construcţiei ar trebui să fie izolate din punct de vedere termic, atât de bine încât coeficientul de transmisie termică (valoarea U) să fie mai mic sau egal cu 0,15 W/(m2K). Cu alte cuvinte: pentru fiecare grad de diferenţă de temperatură şi pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă exterioară, nu trebuie să se piardă mai mult de 0,15 W de căldură. De obicei, cea mai multă căldură se pierde, la majoritatea constructiilor, pe la muchii, colţuri, la îmbinări sau străpungeri. Este esenţial, prin urmare să asigurăm termoizolarea optimă a acestor zone – pe cât posibil fără întreruperi, pentru a nu crea punţi termice.

Principiul: izolarea optimă, integrală.

* PHPP = Pachetul de Proiectare pentru Casa pasiva oferit de Passivhaus Institut din Darmstadt / Germania

La obiect:Valori U recomandate pentru anvelopa clădirii

Pereti exteriori Valoarea U ≤ 0,10 W / (m2K)

Acoperiş / tavane /plansee Valoarea U ≤ 0,10 W / (m2K)

Planşee asezate pe sol Valoarea U ≤ 0,15 W / (m2K)

Valoarea PHPP* ψ ≤ 0,01 W / (m2K)

66

Page 67: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Principiul: izolarea optimă, integrală.

Această separare răspunde în mod optim proprietăţilor fizice aşteptate de la un perete exterior. Faţada ventilată se pretează la diferite tipuri de finisaje. Fie că este din lemn, piatră, sticlă, metal sau ceramică ea poate fi placată cu materiale rezistente la orice condiţii meteorologice. Anvelopa interioară portantă permite montarea unor materiale izolante eficiente (de ex. vată minerală ISOVER) asigurând astfel respectarea standardelor casei pasive.

• Pereţi dubli: întotdeauna cu izolaţie termică.

Această variantă asigură,

de asemenea, o bună separare între mai multe functiuni: structurală, termoizolare şi izolare hidroizolatoare. Folosirea unei termoizolaţii hidrofuge din vată de sticlă asigură o protecţie economică şi sigură a clădirii.

• Sisteme compozite de izolaţie termică exterioară (ETICS): pentru o izolare fără îmbinări a faţadei.

Avantajele sistemelor bazate pe plăci izolante din vată minerală sunt în primul rând ne-inflamabilitatea şi gradul înalt de difuzie pentru vaporii de apă, care permite uscarea rapidă a pereţilor umezi.

Construcţiile din lemn E bine de ştiut:În comparaţie cu construcţiile pe structură masivă din zidărie sau beton, construcţiile din lemn oferă marele avantaj că o mare parte a termoizolaţiei se poate monta între rame de lemn şi nu necesită montare suplimentară din exterior. Consecinţa: o grosime redusă a pereţilor, grad mai mare de prefabricare, timp de construire mai scurt şi costuri de construcţie mai mici.

Izolaţie termică şi fonică cu produse ISOVER la structuri din lemn.

67

Page 68: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Diavolul se ascunde în detalii: defecte la pereţi, tavane şi subsoluri.

Îmbinările reprezintă punctele cele mai vulnerabile.

Străpungerile anvelopei clădirii cu conductele de instalaţii, ferestre şi uşi sunt inevitabile. Din acest motiv, punţile termice nu vor putea fi nici o dată complet evitate. Este deci indispensabil să se reducă la minimum aceste puncte prin care se pierde energie. De fapt: cu cât nivelul de izolare termică este mai ridicat, cu atât ponderea relativă a pierderilor prin punţile termice este mai importantă.

Zona critică: Îmbinarea unui perete exterior cu elementele subsolului.

În special la casele cu structură de zidărie, trebuie diminuate pierderile de căldură prin pereţii exteriori sau prin sol prin elementele de beton bune conducătoare de căldură. Foarte frecvent tavanul subsolului este izolat, dar stratul de izolaţie este întrerupt în zona îmbinării sale cu peretele exterior sau cu fundaţia. Această problemă poate fi remediată prin izolarea suficientă la baza peretelui, măsură care trebuie avută în vedere din faza de proiectare.

Zona critică: îmbinarea unui perete despărţitor cu pardoseala izolată.

În locul în care un perete despărţitor cu structură din zidărie întâlneşte un planşeu cu izolaţia pe partea înspre cameră este necesar să se prevadă o separare termică cu materiale de construcţie slab conducătoare de căldură. Dovadă este exemplul negativ din dreapta: execuţia pare să se fi făcut cu destulă grijă şi pricepere, dar imaginea termografică arată clar puntea termică. Remedierea se face izolând aditional elementele de construcţie adiacente.

Pentru mai multă siguranţă: decuplaţi fundaţia.Pentru a împiedica căldura să se transmită prin fundaţie sau prin peretele de subsol, fundaţia trebuie decuplată de placa de planşeu adiacentă. Se prevăd separatii termice.

Punct slab tipic deoarece un perete interior de la parter, bun conducător de căldură se ridică direct din planşeul rece al subsolului. (Sursa: Niedrig Energie Institut, Germania)

68

Page 69: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Diavolul se ascunde în detalii: defecte la pereţi, tavane şi subsoluri.

Golurile, întreruperile în izolaţie şi îmbinările.

Un spaţiu gol închis, nu prea mare, are un impact energetic redus. În schimb, un spaţiu gol deschis, în special atunci când este în contact cu alte goluri din zidărie, provoacă o pierdere considerabilă de căldură.

Nu trebuie să ne facem griji pentru cavităţile închise.

Golurile închise situate în stratul de izolaţie sunt totdeauna etanşe. La cavităţile cu o lăţime mai mică de 5 mm, această lipsă de izolaţie nu creează nici o problemă. Atât timp cât cavităţile nu comunică între ele, nu sunt necesare măsuri de remediere. Nu aceeaşi este situaţia cu cavităţile mai late de 5 mm. Efectul de punte termică al acestora

este atât de puternic, încât e mai bine să fie umplute cu vată minerală. Nu folosiţi mortar, deoarece acesta va intensifica efectul de punte termică. Aveţi grijă, de asemenea, la golurile care comunică între ele: acestea pot reduce considerabil eficienţa izolaţiei.

Cavităţile deschise măresc considerabil pierderile de căldură.

Daca golurile în izolaţie sunt închise numai pe o parte, atunci ele vor permite circulaţia aerului pe partea cealaltă. De aici rezultă o pierdere considerabilă de căldură. Astfel, o cavitate de 10 mm poate reduce efectul de izolare al unui sistem compozit de izolaţie termică de 300 mm grosime la cel al unui strat izolant de numai 90 mm grosime.

Cavităţile deschise la ambele extrenităţi pot fi fatale.

Cavităţile deschise la ambele capete opun o rezistenţă mică la circulaţia aerului. Într-un sistem care de altminteri este complet închis, pierderile de căldură se intensifică foarte mult. Este, prin urmare, absolut necesar să le localizaţi şi să le eliminaţi. Altminteri, în clădire va fi curent şi va exista risc de deteriorare a structurii.

Cavitatea este deschisă pe ambele părţi şi poate produce curent în casă.

Cavităţile sunt etanşe, dar lipseşte izolaţia.

Golurile în izolaţie sunt deschise pe o parte.

Golurile care comunică sporesc considerabil convecţia, aceasta conducând la o izolare practic inexistentă.

69

Page 70: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Detaliu de rezolvare - Legătura perete exterior (structură din lemn) cu planşeul subsolului, deasupra unui subsol neîncălzit

Valoarea ψ1) = -0,181W/(mK); valoarea f2)= 0,904; temperatura 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

A. Peretele subsolului (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

6,2980,170

U=0,15 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Beton 2300 0,200 2,300 0,087

3. Termoizolaţie polistiren extrudat dublu strat 0,240 0,039 6,154

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,036

B. Perete exterior cu structură din lemn (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei în compartimentele dintre şipci Valoarea U a construcţiei cu părţile de lemn

10,9920,170

U=0,09 W/(m2K)U=0,10 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placare cu gipscarton 0,015 0,250 0,060

2. Termoizolaţie din vată minerală 0,050 0,035 1,429

3. Panou de lemn compozit 0,015 0,240 0,062

4. Termoizolaţie de vată de sticlă 0,320 0,035 9,143

5. Placă din fibre de lemn, de ex. MDF 0,016 0,070 0,228

6. Placaj de fatada , ventilat - - -

C. Planşeul subsolului

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

4,3030,210

U=0,22 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Şapă 0,050 1,400 0,035

2. Izolare la zgomot de impact din vată minerală 0,025 0,035 0,741

3. Panou de lemn compozit 0,015 0,240 0,062

4. Izolaţie din vată minerală 0,120 0,035 3,429

5. Placă de beton armat 2300 0,160 2,300 0,069

70

Page 71: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Izolare termică şi etanşare la aer mare

Soluţia prezentată mai jos crează o îmbinare optimă din punct de vedere al punţilor termice, etanşă la aer, între un perete exterior pe structură de lemn cu strat de ventilaţie la exterior şi soclul construcţiei.

Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 52 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 30

Bandă elastică acustică ISOVER

Panou compozit din lemn pentru distribuirea încărcării

Bandă de etanşare

Bandă de îmbinare

Valoare ψ : - 0,181 W / (mK)Valoare f: 0,940

Valoare f

B

A

C

71

Page 72: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Detaliu de rezolvare - prinderea tâmplăriei uşii pe pardoseală, deasupra unui subsol neîncălzit

A. Planşeul subsolului (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

7.6970,210

U=0,13 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Şapă 0,050 1,400 0,035

2. Izolaţie la zgomot de impact din vată minerală 0,045 0,035 1,286

3. Placă de beton armat 2300 0,160 2,300 0,069

4. Izolaţie din vată minerală 0,220 0,035 6,286

5. Tencuială 0,015 0,700 0,021

B. Peretele subsolului (alcătuire de la interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Beton armat 2300 0,220 2,300 0,095

2. Hidroizolaţie - - -

3. Izolaţie perimetrală cu polistiren extrudat XPS 0,160 0,039 4,102

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

4,1970,130

U=0,23 W/(m2K)

Valoarea ψ1) = -0,078W/(mK); valoarea f2)= 0,711; 1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

72

Page 73: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Optimizarea punţii termice de la îmbinarea cu planşeul peste subsol în dreptul uşii

Efectele punţii termice pot fi reduse dacă tocul uşii se suprapune cu materiale termoizolante, pe sub tocul tâmplariei se montează un material izolant termic, către exterior se instalează plăci termoizolante şi se optimizează instalarea izolaţiei pe interiorul plafonului subsolului.

Bandă de etanşare

Valoare ψ : - 0,078 W / (mK)Valoare f: 0,711

Bandă de îmbinare

73

Page 74: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Valoarea ψ1) = 0,082W/(mK); valoarea f2)= 0,944; temperatura minimă a suprafeţei θSI =18,6 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Detaliu de rezolvare - Îmbinarea peretelui exterior (structură de lemn) cu placa aşezată pe sol

A. Perete exterior cu structura de lemn (alcătuire de la interior spre exterior)

B. Placa pe sol (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

7,1750,210

U=0,15 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placare cu gipscarton 0,015 0,250 0,060

2. Izolaţie din vată minerală 0,050 0,035 1,429

3. Panou de lemn compozit 0,015 0,240 0,062

4. Termoizolaţie din vată de sticlă 0,320 0,035 9,143

5. Placă din fibre de lemn, de ex. MDF 0,016 0,100 0,160

6. Placaj de faţadă, ventilat - - -

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Şapă 0,050 1,400 0,035

2. Vată minerală – izolare la zgomot de impact 0,030 0,035 0,857

3. Hidroizolaţie - - -

4. Placă de beton armat 2300 0,300 2,300 0,130

5. Strat de separare - - -

6. Izolaţie din polistiren extrudat XPS în 2 straturi 0,240 0,039 6,153

7. Strat de poză - - -

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U fără părţile de lemn Valoarea U cu părţile de lemn

10,8540,170

U=0,09 W/(m2K)U=0,10 W/(m2K)

74

Page 75: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Îmbinarea peretelui exterior cu placa aşezată pe sol

La îmbinarea peretelui exterior ventilat cu placa aşezată pe sol, termoizolaţia contribuie semnificativ la reducerea pierderilor de căldură prin sol.

Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 52 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 30

Bandă elastică - acusticăISOVER

Bandă de etanşare

Valoare ψ : - 0,082 W / (mK)Valoare f: 0,944

Valoare f

75

Page 76: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Valoarea ψ1) = 0,033 W/(mK); valoarea f2)= 0,944; temperatura minimă a suprafeţei θSI =18,6 °C; la 20 °C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Detaliu de rezolvare - Îmbinarea între un perete exterior (structură de lemn) prevăzut cu ETICS din vată minerală şi planşeul peste un subsol neîncălzit

A. Peretele subsolului (alcătuire de la interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Perete beton 2300 0,200 2,300 0,087

3. Izolaţie XPS dublu strat 0,240 0,039 6,153

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,036

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

6,2970,170

U=0,15 W/(m2K)

B. Perete exterior, structura de lemn (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei în compartimentele dintre şipci Valoarea U cu părţile de lemn

11,4580,170

U=0,08 W/(m2K)U=0,09 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placaj de gipscarton 0,015 0,250 0,060

2 Izolaţie din vată minerală 0,050 0,035 1,429

3. Membrană de etanşare Vario KM - - -

4. Panou de lemn compozit 0,015 0,240 0,062

5. Termoizolaţie de vată de sticlă 0,200 0,035 5,714

6. Placă din fibre de lemn, de ex. MDF 0,016 0,100 0,168

7. Placă din vată minerală, suport pentru tencuială 0,140 0,035 4,000

8. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

7,0260,210

U=0,14 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Pardoseală de lemn montată pe grinzişoare 0,024 0,240 0,100

2. Vată de sticlă între suporţi 0,040 0,035 1,143

3. Izolaţie din vată minerală 0,200 0,035 5,714

5. Placă de beton armat 2300 0,160 2,300 0,069

C. Pardoseala subsolului (alcătuire de la interior spre exterior)

76

Page 77: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Îmbinare fără punte termică cu planşeul subsolului

Detaliul de legătură a unui perete exterior pe structura de lemn – cu ETICS din vată minerală – a fost optimizat din punct de vedere al punţilor termice. Pardoseala din lemn, care a fost montată pe grinzişoare pe planşeul subsolului, oferă un grad ridicat de izolare termică şi fonică, combinat cu o bună etanşare la aer. Acest sistem exterior compozit de izolare, bazat pe vată minerală, asigură difuzia umidităţii prin structura peretelui.

Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 51 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 60

Bandă elastică acustică ISOVER

Bandă de etanşare

Bandă de legătură

Valoare ψ : - 0,033 W / (mK)Valoare f: 0,944

Valoare f

77

Page 78: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Valoarea ψ1) = 0,033 W/(mK); valoarea f2)= 0,944; temperatura minimă a suprafeţei θSI =18,6 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Detaliu de rezolvare - Planşeul peste subsol

A. Peretele subsolului (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

6,2970,170

U=0,15 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Perete de beton 2300 0,200 2,300 0,087

3. Izolaţie XPS dublu strat 0,240 0,039 6,153

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,036

B. Perete exterior, structura din lemn (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei în compartimentele dintre şipci Valoarea U cu părţile de lemn

11,4580,170

U=0,08 W/(m2K)U=0,09 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placaj de gipscarton 0,015 0,250 0,060

2. Izolaţie din vată minerală 0,050 0,035 1,429

3. Membrană Vario KM - - -

4. Panou de lemn compozit 0,015 0,240 0,062

5. Termoizolaţie din vată de sticlă 0,200 0,035 5,714

6. Placă din fibre de lemn, de ex. MDF 0,016 0,100 0,168

7. Placă din vată minerală, suport pentru tencuială 0,140 0,035 4,000

8. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

4,3090,210

U=0,22 W/(m2K)

C. Planşeul peste subsol (alcătuire de la interior spre exterior)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Şapă 0,050 1,400 0,o35

2. Vată minerală – izolare la zgomot de impact 0,025 0,035 0,714

3. Panou compozit din lemn 0,015 0,240 0,062

4. Izolaţie din vată minerală 0,120 0,035 3,429

5. Placă de beton armat 2300 0,160 2,300 0,069

78

Page 79: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Sigur. Etanş la aer. De calitate.

Detaliul de legătură pentru un perete exterior cu structura din lemn – echipat cu ETICS pe bază de vată minerală – a fost optimizat din punct de vedere al punţilor termice. Şapa flotantă montată peste placa subsolului oferă o soluţie de izolare termică şi fonică de calitate deosebită, combinată cu o bună etanşare la aer. Sistemul exterior compozit de izolare, bazat pe vată minerală, asigură difuzia umidităţii prin structura peretelui.

Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 51 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 60

Membrană climatică Vario KM

Bandă elastică acustică ISOVER perimetrală

Panou din lemn compozit pentru distribuirea încărcării

Bandă de etanşare

Bandă de legătură

Valoare ψ : 0,033 W / (mK)Valoare f: 0,944

79

Page 80: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Valoarea ψ1) = -0,109 W/(mK); valoarea f2)= 0,924; temperatura minimă a suprafeţei θSI =18,1 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Detaliu de rezolvare – Îmbinare dintre un perete exterior masiv din zidărie, termoizolat cu vată minerală ETICS şi placa pe sol cu protecţie anti-îngheţ

A. Soclul peretelui exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

7,6170,170

U=0,13 W/(m2K)

B. Placa de fundaţie (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

7,3380,210

U=0,13 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,060

2. Perete zidărie 1800 0,240 0,990 0,242

3. Etanşare la umiditate - - -

4. Izolaţie XPS 0,080 0,037 2,162

5. Izolaţie soclu XPS 0,200 0,039 5,128

6. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Şapă de ciment 0,050 1,400 0,035

2. Vată minerală – izolare la zgomot de impact 0,030 0,035 0,857

3. Hidroizolare - - -

4. Placă de beton 2300 armat 1% 0,300 2,300 0,130

5. Strat separator - - -

6. Izolaţie termică XPS dublu strat 0,240 0,038 6,316

7. Strat suport - - -

80

Page 81: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Punte termică optimizată la îmbinarea peretelui de zidărie cu placă pe sol.

La conectarea peretelui exterior masiv izolat cu ETICS pe bază de vată minerală, cu placă pe sol, protecţia anti-îngheţ contribuie semnificativ la reducerea pierderii de căldură prin sol.

Perete exterior Indice de izolare la zgomot aerian Rw = 56 dB Categoria de reacţie la foc cf. EN 13501-2 REI 90

Valoare ψ : - 0,109 W / (mK)Valoare f: 0,924

Valoare f

A

81

Page 82: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Nici o dată sub 17oC.

Cu geamuri triple şi tocuri izolate termic, fereastra casei pasive rezistă la frig. Şi chiar mai mult decât atât. Aporturile solare care pot fi obţinute prin ferestrele casei pasive orientate spre sud depăşesc pierderea de căldură prin ferestre – chiar şi în lunile de iarnă. Mulţumită calităţii superioare a sticlei, temperaturile măsurate pe suprafaţa sticlei sunt totdeauna apropiate de temperatura

aerului interior.

Un câştig pentru fiecare încăpere: ferestre corect poziţionate, fără punţi termice

În condiţii de montare optimă, ferestrele casei pasive pot contribui substanţial la încălzirea clădirii, dacă sunt corect poziţionate. Cu condiţia îndeplinirii următoarelor criterii:

• Instalaţi 80% din ferestre pe latura de sud.• Montaţi ferestrele cât mai în centrul zonei izolate.• Acoperiţi tocul cu un strat izolant şi montaţi straturi de izolaţie

sub glaful ferestrei.• Aplicaţi o etanşare perimetrală la îmbinarea dintre tocul

ferestrei şi peretele exterior folosind benzile de îmbinare şi filerele de îmbinare cu impact ambiental redus ISOVER VARIO

FS1 sau FS2.

CLIMATOP SOLAR Saint-Gobain este fabricat din sticlă ultra-transparentă DIAMANT acoperită cu o peliculă specială de emisivitate infraroşie scăzută Saint-Gobain PLANITHERM SOLAR. Geamurile triple oferă o izolare termică excelentă, precum şi o valoare g mare, care de regulă nu poate fi obţinută numai cu geamuri duble. Această asociere favorabilă dintre valorile Ug şi valoarea g face ca sticla CLIMATOP SOLAR Saint-Gobain să fie alegerea perfectă pentru a realiza clădiri eficiente energetic.

Petreceţi iarna în spatele ferestrelor casei pasive

Ferestrele casei pasive

Geamuri tripleaprox. Ug 0,5 – 0,8 W/m2K

Tocuri izolateaprox. Uf 0,7 W/m2K

Izolare termică totală a ferestrei

Uw < 0,8 W/m2K

Factor de transmisie a energiei solare totale (factor solar) g

g ≥ 0,5

Acoperire specială

Pierdere de energie termică valoarea U

la interior

Aport de energie solară - valoarea g

82

Page 83: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Se recomandă totdeauna cu căldură: sticla Saint-Gobain.

Indeosebi în lunile întunecoase de toamnă şi iarnă, geamurile triplu izolante de la Saint-Gobain îşi arată toate calităţile. La clădiri proiectate în mod optim, cantitatea limitată de energie solară este utilizată atât de eficient, încât aporturile de energie solară din exterior pot compensa pierderile de căldură prin ferestre. Iar dacă nu este soare, nici aceasta nu este o problemă, deoarece sticla izolantă high-tech are o emisivitate infraroşie extrem de mică. Aceasta înseamnă că structura specială a foii de geam reduce cantitatea de căldură radiată din clădire. Cea mai

mare parte a acestei călduri este reflectată înapoi în interiorul casei.

„Fără căldură” vara.

În special în zilele călduroase, Casa Multi-Confort ISOVER rămâne plăcut răcoroasă. Dacă ferestrele sunt orientate spre sud, izolarea lor termică triplă lasă mai puţină căldură solară să între în casă, decât ferestrele convenţionale. În timp ce iarna, soarele situat jos intră în casă umplând-o cu căldură, vara mult mai puţină radiaţie solară pătrunde prin geam când soarele este ridicat sus pe cer. Un element structural exterior pentru protecţia la soare, de exemplu o copertină suficient dimensionată, poate oferi o mai

bună umbrire. Sunt avantajoase şi ecranările suplimentare temporare. Acestea din urmă sunt obligatorii pentru ferestrele

orientate est/vest.Bandă de îmbinare VARIO FS1 şi FS2.

Valoarea U decide totul.

Ferestrele moderne cu geam dublu pot atinge valori U cuprinse între 1,0 şi 1,8 (W/m2K), în timp ce tocurile ating valori mai puţin favorabile de 1,5 la 2,0 (W/m2K). Cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească ferestrele casei pasive sunt mult mai riguroase: ele trebuie să atingă valori U de 0,7 la 0,8 (W/m2K). Acest coeficient de transmisie a căldurii se aplică la toată fereastra – include deci şi tocul.

Petreceţi iarna în spatele ferestrelor casei pasive

83

Page 84: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Valoarea ψ1) = 0,003 W/(mK); valoarea f2) = 0,864; temperatura minimă a suprafeţei θSI =16,6 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Legătura ferestrei cu buiandrugul la construcţiile cu structură din lemn

A. Perete exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

10,9220,170

U=0,09 W/(m2K)

Valoarea ψ1) = 0,01 W/(mK); valoarea f2) = 0,853; temperatura minimă a suprafeţei θSI =16,3 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Legătura ferestrei cu pervazul la construcţiile cu structură de lemn

A. Perete exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

10,9220,170

U=0,09 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placă de gipscarton 0,015 0,250 0,060

2. Izolaţie din vată minerală 0,050 0,035 1,429

3. Panou de lemn compozit 0,015 0,240 0,062

4. Termoizolaţie din vată de sticlă 0,320 0,035 9,143

5. Placă din fibre de lemn, de ex. MDF 0,016 0,070 0,228

6. Placaj de faţadă, ventilat - - -

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Placă de tencuială din gips 0,015 0,250 0,060

2 Izolaţie din vată minerală 0,050 0,035 1,429

3. Panou de lemn compozit 0,015 0,240 0,062

4. Termoizolaţie din vată de sticlă 0,320 0,035 9,143

5. Placă din fibre de lemn, de ex. MDF 0,016 0,070 0,228

6. Placare, ventilată - - -

84

Page 85: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Reducerea efectului de punte termică

O diminuare a efectului de punte termice se poate obţine prin izolarea tocului ferestrei în zona buiandrugului. La conectarea pervazului, poziţionarea tocului în stratul de izolaţie ajută la reducerea efectului de punte termică la legătura cu tocul de fereastră special.

Valoare f

Valoare f

85

Page 86: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Valoarea ψ1) = 0,015 W/(mK); valoarea f2) = 0,910; temperatura minimă a suprafeţei θSI =17,8 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de podurile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Legătura ferestrei la buiandrug în elementele de construcţie masivă

A. Perete exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2670,170

U=0,12 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2 Perete din zidărie 1600 0,175 0,790 0,221

3. Placă din vată de sticlă - bază pt tencuială 0,280 0,035 8,000

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

Valoarea ψ1) = 0,034 W/(mK); valoarea f2)= 0,892; temperatura minimă a suprafeţei θSI =17,6 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de podurile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Legătura ferestrei cu pervazul în elementele de construcţie masivă

A. Perete exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2670,170

U=0,12 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2 Perete din zidărie 1600 0,175 0,790 0,221

3. Placă din vată de sticlă - bază pt tencuială 0,280 0,035 8,000

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

86

Page 87: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Reducerea efectului de punte termică

O diminuare a efectului de punte termice se poate obţine prin izolarea tocului ferestrei în zona buiandrugului. La conectarea pevazului, poziţionarea tocului în stratul de izolaţie ajută la reducerea efectului de punte termică

la legătura cu tocul de fereastră special.

Valoare f

Valoare f

87

Page 88: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Fereastra, faţada şi zona acoperişului ca centrale termice ale casei pasive.

Cea mai multă energie solară într-o clădire poate fi generată prin colectoare solare montate pe acoperiş. Dar şi elementele fotovoltaice montate pe faţadele şi suprafeţele geamurilor pot contribui într-o casă pasivă la un bilanţ energetic pozitiv. Vitrajul triplu al casei pasive permite radiaţiei solare să pătrundă în interior şi să devină un aport pasiv de căldură. Zonele acoperişului sunt folosite pentru montarea

unor colectoare moderne de mare eficienţă. Acesta este locul în care începe circuitul solar al unei Case Multi-Confort ISOVER. Colectoarele solare transformă radiaţia solară în căldură pe care o transferă unui mediu bun conducator precum apa, o soluţie apoasă sau aerul. După aceea căldura poate fi utilizată pentru producerea apei calde menajere sau poate participa la încălzirea spaţiului locuit.

Eficient pe tot parcursul anului: sistemul termic solar.

Un sistem cu cost optimizat poate acoperi circa 40-60% din necesarul de căldură de joasă temperatură într-o Casă Multi-Confort ISOVER. Ce înseamnă asta pentru furnizarea apei calde? Pe timpul verii, peste 90% din necesarul de apă caldă poate fi produsă cu ajutorul energiei solare. În lunile de iarnă şi perioadele de tranziţie, această energie este suficientă pentru a preîncălzi apa caldă menajeră.

Potenţialul energetic al soarelui este virtual inepuizabil: acesta este cel mai important furnizor de energie al viitorului. Zi de zi, soarele furnizează circa de optzeci de ori mai multă energie decât este nevoie pe Pământ. După scăderea pierderilor prin difuzie în atmosferă, pe fiecare metru pătrat din suprafaţa pământului ajung în medie circa 1000 W. Această valoare este iradierea maximă posibilă într-o zi fără nori, ea servind ca bază şi valoare de referinţă pentru toate calculele.

Colectoare solare integrate în faţadă, Pettenbach, Austria de Sus

La obiect: Dimensionarea sistemelor de apă caldă solară

* În funcţie de devierea către orientarea Sud, panta acoperişului şi influenţele climatice.SL= strat lucios solar, SS= strat de absorbţie selectivă.

Răsfăţat şi încălzit de soare

Necesarul zilnic de apă caldă (l)

Capacitatea de stocare (l)

Suprafaţa colectoare *)

Colector cu placă plată SL (m2)

Suprafaţa colectoare *)

Colector cu placă plată SS (m2)

Suprafaţa colectoare *)

Colector cu tub evacuat (m2)

100-200 300 6-8 5-6 4-5200-300 500 8-11 6-8 5-6300-500 800 12-15 9-12 7-8

88

Page 89: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Casa Christophorus, Stadl-Paura, Austria de Sus

La folosirea maşinilor de spălat sau de spălat vase cu admisie de apă caldă, energia solară disponibilă poate fi, desigur, exploatată şi mai eficient. Când dimensionaţi sistemul dvs. solar pentru casă, trebuie să porniţi totdeauna de la un consum mediu de 50 litri (45°C) pe persoană şi zi. Suprafaţa de colectoare solare necesară pentru acoperirea acestui consum este în mod normal

între 1,2 m2 şi 1,5 m2.

Stocarea căldurii solare este rentabilă la proiecte de clădiri mari.

Pentru casele uni sau bi-familiale, asocierea unui sistem de stocaj de căldură

pe baza de timp orară sau zilnică, la sistemul de încălzire solară este rentabilă chiar şi în condiţiile actuale. Dar asocierea unui sistem de stocaj sezonier, de ex. în rezervoare tampon, este economică numai pentru proiecte mari de clădiri – cel puţin pentru moment.

Eficiente: sistemele solare pentru încălzirea spaţiului.

Folosirea energiei solare pentru încălzirea interioarelor şi pentru generarea de electricitate este fezabilă din punct de vedere tehnic şi devine tot mai răspândită. Beneficiile economice şi ecologice trebuie evaluate în parte, pentru fiecare clădire.

Răsfăţat şi încălzit de soare

La obiect:Câteva condiţii pentru un sistem solar cât mai performant.

• Un colector bun nu garantează un sistem solar bun.

• Toate componentele sistemului trebuie să fie de foarte bună calitate şi perfect adaptate între ele.

• Unghiul de înclinare al colectoarelor este de 45° pentru a produce energie maximă pe parcursul anului.

• Vara (aprilie-septembrie) este ideal un unghi de 25°.

• Iarna, module cu unghiuri de până la 70° – 90° dau cel mai mare randament.

• Se recomandă totdeauna orientarea spre sud a modulelor, deşi abateri de până la 20° nu reduc semnificativ randamentul.

• Pe cât posibil, sistemul solar trebuie ferit de umbrire.

89

Page 90: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

90% din timp respirăm aer interior.Aerul este bunul nostru cel mai vital, dar omul modern îl consumă tot mai mult în spatele uşilor închise. În prezent, popula-ţia Europei Centrale petrece deja 90 % din timpul său la interior. De regulă calitatea aerului din interior este mai proastă decât a celui exterior. În plus, aces-ta conţine prea multă umiditate şi este contaminat cu poluanţi, mirosuri şi altele. Remediul consistă în schimbul permanent cu aer exterior care corespunde cerinţelor de igienă. Din păca-te, când ventilarea se face prin deschiderea ferestrelor (ventilare naturală) rata de schimb a aerului nu poate fi reglată cu precizie. Aceasta prezintă mari variaţii, în funcţie de temperatura exterioa-ră, direcţia vântului şi obiceiurile personale de aerisire. Şi la fel de

rău este şi faptul că nu se poate recupera căldura care se pier-de cu aerul care iese în exterior. Sistemele de ventilare forţată, în schimb, asigură o rată de schimb pre-selectată şi constantă, pot recupera căldura din aerul evacu-at şi asigura o distribuţie eficientă a acesteia.

Sistemul de Ventilaţie Confort controlează încălzirea şi ventilaţia dintr-o suflare.

Casa Multi-Confort ISOVER nu are nevoie de o încăpere pentru am-plasarea sistemului de ventilaţie. O unitate de ventilaţie compactă de dimensiunea unui frigider este întru totul suficientă pentru a aproviziona continuu toate

camerele cu aer proaspăt şi căldură, eliminând în acelaşi timp aerul viciat. Cum funcţionează aceasta? Unitatea centrală cuprinde un schimbător de căldură, ventilatoare, filtre şi – dacă se doreşte – preîncălzitor de aer, răcitor de aer şi umidificator sau uscător. Aerul viciat din bucătărie, baie şi WC este aspirat prin sistemul de evacuare. Înainte de a fi dirijat spre exterior, el cedează căldură într-un schimbător şi încălzeşte astfel aerul proaspăt admis de afară. Acesta din urmă va ajunge la o temperatură apropiată de cea a camerei. În prezent, este posibilă recuperarea în proporţie de 90 % a căldurii conţinute de aerul viciat evacuat.

Alimentarea cu aer proaspăt fără curenţi necontrolaţi

90

Page 91: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Caracteristicile unui sistem de ventilaţie conform cu standardele casei pasive.

Intrucât necesită numai un spaţiu mic, unitatea de ventilaţie poate fi aşezată într-un spaţiu de depozitare sau o debara.• Performanţa: la o rată maximă de circa 0,4 schimburi de aer pe oră

(cerută de considerente de igienă) sistemul de ventilaţie poate contribui la satisfacerea necesarului de încălzire cu max. 1,5 kW energie (dacă se menţine temperatura maximă a aportului de aer de

51 °C) la o casă de locuit de 140 m2.• Tubulatura cât mai scurtă.• Diametrul tubului – mai mare de 160 mm pentru conductele principale, mai mare de 100 mm pentru conductele derivate.• Izolare acustică a unităţii centrale şi a conductelor de aprovizionare

prin instalarea de absorbanţi de sunet. Pentru spaţiile de locuit nu trebuie depăşit un nivel de zgomot de 20-25 dB (A).

• Întreţinere uşoară, de ex. la schimbarea filtrelor şi curăţarea unităţii.• Sistemul poate fi adaptat cu uşurinţă la diverse modificări, de ex.

închiderea ventilatorului care introduce aer din afară când se deschid ferestrele, scoaterea din folosinţă pe timpul verii.

Pentru a asigura un schimb permanent de aer proaspăt şi căldură, chiar cu uşile închise, se recomandă să se folosească duze cu bătaie lungă, instalate de preferinţă deasupra uşilor.

Practic insonorizat şi economic

Absorbanţii de sunet montaţi în conductele de suflare şi evacuare asigură ca sistemul de ventilaţie al casei pasive să funcţioneze în linişte cu un nivel de zgomot de 25 dB (A). Şi mai este şi economic: sistemul combinat de ventilare / încălzire este capabil să acopere întregul necesar de apă caldă domestică şi încălzire a spaţiilor, consumând numai 1500 – 3000 kWh pe an. O familie medie de patru persoane are nevoie de cel puţin de două ori mai multă electricitate – neţinând seama de încălzire.

La obiect:Avantaje de confort pentru om şi clădire.

• Aer proaspăt sănătos – fără praf, polen, aerosoli etc.

• Umiditatea redusă a aerului ajută la prevenirea condensului, formării mucegaiului şi degradării structurii.

• Nu sunt mirosuri neplăcute, deoarece fluxurile de aer controlate nu permit amestecarea aerului uzat cu aerul proaspăt.

• Fără curenţi necontrolaţi.• Fără fluctuaţii de temperatură.• Fără necesitatea aerisirii.• Ventilarea prin ferestre – numai

dacă se doreşte.• Recuperare foarte eficientă a

căldurii.• Consum redus de electricitate.• Întreţinere uşoară.

Alimentarea cu aer proaspăt fără curenţi necontrolaţi

Casă pasivă Darmstadt

91

Page 92: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Cu puţin efort, balconul şi veranda pot deveni parte a locuinţei dumneavoastră

Balcoane montate pe suporţi în consolă sau detaşate, sunt cea mai simplă soluţie.

Acolo unde este aer curat şi nu sunt zgomote exterioare supărătoare, balcoanele sporesc fără îndoială calitatea vieţii. Dar dacă vrem să le integrăm ca elemente externe în casele pasive, acestea pot spori considerabil necesarul de căldură, dacă sunt realizate necorespunzător. La prinderea balcoanelor, platformelor, verandelor sau altor elemente proeminente pe părţile încălzite ale clădirii, există totdeauna riscul apariţiei unui puternic efect de punte termică.

În următoarele cazuri, pierderile de

căldură sunt deosebit de mari:

• dacă atât clădirea, cât şi balconul sunt făcute din materiale bune conducătoare de căldură, de ex. beton sau metal

• dacă legătura structurală are o secţiune transversală mare, deoarece trebuie să transmită forţe statice

• dacă cele două componente ale clădirii diferă mult ca temperatură.

Casa Christophorus, Stadl-PauraSoluţia corectă: Balconul a fost montat pe suporţi în consolă, pentru a preveni punţile termice.

92

Page 93: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Cu puţin efort, balconul şi veranda pot deveni parte a locuinţei dumneavoastră

Pentru a preveni aceasta, de la început, balcoanele trebuie proiectate pentru a fi complet separate de construcţie. Soluţiile de montare pe suporţi în consolă sau detaşate sunt atractive şi nu costă o avere.

Este totuşi important să fie luate în considerare poziţionarea şi dimensiunile balconului.

Un lucru trebuie evitat cu orice preţ: acoperirea ferestrelor care contribuie la aportul de căldură pentru Casa Multi-Confort ISO-VER.

Veranda este amplasată în afara anvelopei calde a clădirii şi prin urmare trebuie să „funcţioneze” independent. Aceasta înseamnă: trebuie evitată pierderea căldurii din interiorul clădirii în lunile de iarnă, precum şi intrarea căldurii dinspre verandă înspre casă pe timpul verii. În acest scop sunt necesare următoarele măsuri:

• Separarea verandei de interior prin montarea unor uşi de sticlă corespunzătoare standardelor casei pasive.

• Asigurarea unei izolări termice suficiente la toţi pereţii de legătură.

Se înţelege de la sine, că veranda nu trebuie încălzită în sezonul rece, nici răcită vara, dar aerisirea trebuie să rămână posibilă.

Cu o verandă care face corp comun cu casa, uşile livingului trebuie să rămână închise.

Vedere dinspre living spre verandă. Mulţumită vitrajului izolant, aceasta este separată termic de construcţia propriu zisă.

Poză: Niedring Energie Institut (Low-Energy Institut), Detmold, Germania

93

Page 94: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Valoarea ψ1) = 0,00 W/(mK); valoarea f2)= 0,969; temperatura minimă a suprafeţei θSI =19,2 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de punţile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Balcon izolat termic, montat pe suporţi în consolă.Construcţie masivă cu faţadă tencuită.

A. Perete exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2670,170

U=0,12 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Perete din zidărie 1600 0,175 0,790 0,221

3. Placă de bază pt tencuială din vată de sticlă 0,280 0,035 8,000

4. Tencuială exterioară 0,025 1,000 0,025

94

Page 95: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Balcon separat termic cu siguranţă statică optimizată

Punţile termice cauzate de balcoanele detaşate pot fi complet evitate într-o Casă Multi-Confort, păstrând o

siguranţă statică maximă.

Valoare ψ = 0,00 W / (mK)Valoare f: 0,969

Valoare f

95

Page 96: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Valoarea ψ1) = 0,00 W/(mK); valoarea f2) = 0,969; temperatura minimă a suprafeţei θSI =19,2 °C; la 20°C în interior şi -5°C la exterior.1) – Valoarea ψ descrie pierderea suplimentară de căldură a construcţiei cauzată de podurile termice. Valorile indicate mai sus se bazează pe dimensiunile exterioare ale clădirii. Valorile Ψ au fost calculate conform EN ISO 10211, bazate pe condiţiile la limită din Suplimentul 2 al DIN 4108.2) – Valoarea f este un factor de temperatură adimensional. Este o măsură a temperaturii minime de suprafaţă a unei construcţii, pentru valori predefinite ale temperaturii exterioare şi interioare. Descrie riscul de condens şi de formare de mucegai.

Balcon izolat termic, montat pe suporţi în consolă.Construcţie masivă cu faţadă ventilată.

A. Perete exterior (alcătuire de la interior spre exterior)

Suma totală a rezistenţelor termice Rezistenţe termice superficiale Valoarea U a construcţiei

8,2420,170

U=0,12 W/(m2K)

Straturi d în m λ în W/(mK) R în m2K/W

1. Tencuială interioară 0,015 0,700 0,021

2. Perete din zidărie 1600 0,175 0,790 0,221

3. Izolaţie din vată minerală 0,280 0,035 8,000

4. Placare ventilată - - -

96

Page 97: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Balcon separat termic cu siguranţă statică optimizată

Punţile termice cauzate de balcoanele detaşate pot fi complet evitate într-o Casă Multi-Confort, păstrând o siguranţă statică maximă.

Valoare ψ = 0,00 W / (mK)Valoare f: 0,969

Valoare f

97

Page 98: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive
Page 99: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

• Exemple model pot fi găsite peste tot

• Clădiri noi pentru folosinţă privată sau comercială

• Casă veche cu un înveliş nou

• Climat excelent – aici şi peste tot

În toată lumea şi eficientă economic.

99

Page 100: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Temperaturaaerului interior22 °C

Pereteexterior16.2 °C

Fereastră

9.9 °C

Nou sau vechi. Particular sau industrial. La nord sau la sud.Economiile de energie până la 90% în comparaţie cu un proiect convenţional sunt semnificative.

Este destul de greu să găseşti un argument împotriva conceptului de casă pasivă. La urma urmei, conditiile climatice suferă în prezent în toata lumea modificări cauzate de nevoia crescânda de energie. Pe toţi ne preocupă aerul de proastă calitate, schimbările meteorologice şi epuizarea resurselor naturale. În faţa acestor evoluţii, costul suplimentar relativ redus pe care îl presupune construcţia unei case pasive obişnuite nu constituie un contra-argument valabil. Este clar că toată lumea nu ar avea decât de cîştigat. Proprietarii profită de calitatea excelentă a cădirii şi de creşterea valorii acesteia pe termen lung, locatarii de nivelul ridicat de confort şi de costurile reduse de funcţionare şi întreţinere.

Clădirile care îndeplinesc standardele casei pasive nu sunt numai plăcute pentru locuire, ele sunt şi locuri bune pentru muncă, învăţătura sau activităţi de birou. Confortul sporit generat de aerul de bună calitate, controlul permanent al temperaturii şi zgomotul redus contribuie la bunăstarea noastră şi stimulează performanţele.Ocupanţii sunt mai sănătoşi, mai

concentraţi şi mai productivi. Nu constituie o surpriză faptul că un număr sporit de instituţii publice, autorităţi şi companii construiesc pe baza standardelor casei pasive – nu în ultimul rând din considerente materiale: cu fiecare nouă creştere a preţului energiei, creşte valoarea clădirii. Implementarea standardelor casei pasive asigură un ciclu de viaţă mai lung şi mai puţine reparaţii. Datorită costurilor de funcţionare foarte reduse, casele pasive sunt mai uşor de închiriat. Şi dobândesc o valoare de revânzare ridicată.

Aer proaspăt – totdeauna suficient. Mulţumită unei alimentări constante cu aer curat prin Sistemul de ventilaţie Confort.

O imagine bună – în domeniul public şi privat.

În clădirile cu o izolaţie termică redusă, pereţii şi geamurile sunt relativ reci. De cele mai multe ori, în aceste zone se formează condens, mucegai şi structura poate fi deteriorată.

Situaţiile excepţionale au numai efecte reduse.

Chiar dacă o Casă Multi-Confort ISOVER nu este folosită mai multe săptămâni în sezonul rece şi ventilată doar în măsură limitată - pierzând astfel aportul de căldură

legat de utilizare – temperatura interioară nu va scădea sub 12-15oC. În acest caz cinci lumânări pot fi suficiente pentru a încălzi plăcut camera copiilor. Având în vedere aceasta, nu e de mirare că o casă pasivă poate înfrunta atât gerul de la munte, cât şi căldura din Sicilia.

100

Page 101: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Nou sau vechi. Particular sau industrial. La nord sau la sud.

Situaţiile excepţionale au numai efecte reduse.

Chiar dacă o Casă Multi-Confort ISOVER nu este folosită mai multe săptămâni în sezonul rece şi ventilată doar în măsură limitată - pierzând astfel aportul de căldură

legat de utilizare – temperatura interioară nu va scădea sub 12-15oC. În acest caz cinci lumânări pot fi suficiente pentru a încălzi plăcut camera copiilor. Având în vedere aceasta, nu e de mirare că o casă pasivă poate înfrunta atât gerul de la munte, cât şi căldura din Sicilia.

Simţiţi-vă bine pur şi simplu. Izolaţia şi ferestrele casei pasive asigură peste tot temperaturi ridicate ale suprafeţelor.

Asta este viaţa în Casa Multi-Confort ISOVER: experienţe care vorbesc de la sine.

• Nu sunt mari fluctuaţii sezoniere de temperatură: căldură plăcută iarna, răcoare plăcută vara.

• Totdeauna aer proaspăt, nu este nevoie de ventilare prin ferestre.

• Nu există aer viciat sau urât mirositor – chiar şi după o vacanţă de 4 săptămâni.

• Lucrările de întreţinere sunt neglijabile. Înlocuiţi filtrele de ventilaţie din când în

când – cam asta e tot.

La obiect:Argumente favorabile pentru casele pasive, orientate spre viitor.

1. Protecţia mediului – La o raport bun cost/beneficiu, este posibil sa se reducă emisiile de CO2 cu 90 % faţă de o clădire convenţională. Izolaţia termică şi eficienţa energetică sunt benefice pentru mediul înconjurător şi economie.

2. Confort şi bunăstare – izolarea conform standardului casei pasive asigură temperaturi ridicate ale tuturor suprafeţelor din interiorul anvelopei clădirii, distribuţia uniformă a temperaturii şi astfel un climat interior şi confort excelente.

3. Protejarea clădirii – Izolarea termică eficientă, reducerea punţilor termice, etanşeitatea şi ventilarea forţată previn apariţia deteriorărilor structurale.

4. Calitatea aerului din interior şi locuire sănătoasă – Sistemul de ventilaţie menţine un climat interior sănătos prin furnizarea constantă de aer exterior proaspăt, filtrat.

5. Valoarea clădirii – folosind componentele casei pasive, clădirea îşi poate menţine valoarea timp de 40 de ani. Nu este nevoie de lucrări costisitoare de renovare la fiecare ciclu de 15-20 de ani.

Cabană pasivă în munţi 2150 m peste nivelul mării

101

Page 102: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Conservarea monument elor şi protecţia climei – în armonie constructivă

Zidul exterior din piatră naturală, ca şi structura interioară a depozitului de tutun erau puternic infestate cu sare şi umezeală, după ani mulţi de folosinţă agricolă, neputând fi conservate decât cu mari cheltuieli. Datorită stricăciunilor provocate de război structura acoperişului nu a putut fi restaurată şi a trebuit înlocuită cu una identică. La interior, camerele nu puteau fi prea înalte, din cauza exigenţelor de urbanism. Tot spaţiul din faţă trebuia refăcut şi toate conductele de canalizare, apă şi gaze, ca şi liniile electrice şi de telefon trebuiau instalate de nou. Trebuia instalată, de asemenea şi o cisternă pentru păstrarea apei pluviale.

Conectarea magaziei cu clădirile învecinate reclama soluţii structurale complicate. Iar amplasarea în centrul localităţii punea problema unor ecranări nedorite.

Situaţia de pornire: deloc roză.

Clădirile de patrimoniu pot constitui un punct de plecare: Depozitul de tutun din Viernheim îndeplineşte standardele casei pasive. Pentru o clădire monument acest lucru este unic până în prezent.

Nu este niciodată uşor să renovezi o clădire veche de secole. Dar depozitul de tutun construit în jurul anilor 1850, a reprezentat o mare provocare. În primul rând, structura clădirii era puternic deteriorată. În al doilea rând, trebuiau îndeplinite atât condiţiile severe de conservare a monumentelor, cât şi cerinţele ambiţioase de urbanism, din cauza situării în oraşul Viernheim, care are statutul de „oraş cu consum redus de energie”. Sarcina concretă a fost aceea de a realiza o clădire de locuit confortabilă, cu un necesar de energie ca al unei

case pasive.

Hambar depozitare tutun înainte de reabilitare.

102

Page 103: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Conservarea monument elor şi protecţia climei – în armonie constructivă

E aproape de la sine înţeles că în acest proiect ambiţios de transformare al unui depozit de tutun degradată într-o casă pasivă confortabilă, nu a fost totdeauna posibilă adoptarea unor soluţii constructive standard. Adesea, rezultatele dorite pot fi obţinute prin aplicarea de soluţii unicat, execuţie măiestrită şi control constant al calităţii. Iată numai câteva exemple: în locul şapei a fost folosit

un sistem de planşeu pe grinzişoare, recent creat de ISOVER Austria, constând dintr-o placă de fibre de 32 mm cu o umplutură suplimentară de 100 mm făcută din plăci de izolaţie de faţadă Kontur FSP 1-040. Izolaţia interioară a placajului de interior a lucarnelor a fost făcută cu ajutorul sistemului ROSATWIST de la ISOVER Franţa. Pentru a obţine o etanşare maximă a interfeţelor dintre construcţia

peretelui şi elementele de beton, s-au folosit tuburi de etanşare a rosturilor făcute de ISOVER Suedia. Geamurile triplu izolate termic Climatop V au fost livrate de SAINT-GOBAIN GLASS din Aachen. Cu ajutorul WUFI, un program de calculator realizat la Institutul Fraunhofer pentru Fizica Clădirilor, a fost testată cu succes performanţa higro-termică a construcţiei.

Soluţia: inovatoare, individualizată, internaţională.

103

Page 104: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Noua construcţie: structură de beton cu zidărie din piatră naturală montată la exterior.

După demolarea zidurilor din piatră naturală ale depozitului de tutun, vechile blocuri de piatră de aproape 200 de ani, au fost curăţate şi depozitate cu grijă, iar în iulie 1997 a putut începe reconstrucţia clădirii ca o

casă pasivă complet funcţională. Având la bază o fundaţie continuă echipată cu 2 straturi de izolaţie termică (grosimea totală a izolaţiei 160 mm), s-a executat o placă solidă aşezată pe sol – complet fără punţi termice. Deasupra acesteia s-a ridicat cadrul structural din beton care constituie structura de rezistenţă. Pereţii din piatră naturală au fost montaţi la o anumită distanţă, lăsând suficient spaţiu pentru instalarea ulterioară a izolaţiei termice la interior. Acest lucru a fost necesar deoarece piatra naturală trebuia ţinută la distanţă faţă de construcţia interioară din cauza conţinutului său ridicat de umezeală şi sare. Ca material izolant a fost aleasă vata minerală care s-a dovedit a fi soluţia cea mai sigură întrucât are o difuzie prin capilaritate redusă. Grosimea totală a izolaţiei a atins 250 mm în anumite locuri, variind în funcţie de detaliile structurale.

Noi elemente – Acoperişul, ferestrele, veranda.

Acoperişul a fost proiectat în urma consultării cu Autoritatea de Conservare a Monumentelor, îndeosebi în ceea ce priveşte amplasarea, dimensiunile şi împărţirea ferestrelor de la lucarne. Pe această bază, a fost posibilă proiectarea celor trei nivele, înălţimea ferestrelor de la parter, precum şi veranda separată termic, orientată înspre grădină. Pentru a respecta standardele casei pasive, accentul s-a pus – în afara

Fronton cu fermă reconstruit. Fâşiile de piatră au fost lipite pe umplutura de vată minerală.

Construcţie din bare metalice folosind Difunorm Vario ca barieră de vapori şi membrană de etanşare. Pentru a asigura etanşeitatea, cablurile electrice şi firele sunt montate în stratul izolator pe partea care dă spre cameră, care este de asemenea izolată cu 60 mm de vată de sticlă. În unele locuri, izolaţia acoperişului are o grosime de până la 440 mm.

Pentru a atinge o valoare U≤ 0.10 W/(m2K) s-a folosit o izolaţie deasupra şi între căpriori

104

Page 105: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

izolării suficiente şi fără punţi termice – pe execuţia etanşării. După ce o primă verificare a detectat o etanşare insuficientă în zonele acoperişului, lucarnelor şi ferestrelor, s-au făcut îmbunătăţiri corespunzătoare pentru a asigura rezultate optime. Munca suplimentară, execuţiile unicat şi construcţia specială a acoperişului, pereţilor şi ferestrelor, au întârziat considerabil mersul lucrării. Cu toate acestea, acest proces unic de transformare a putut fi finalizat în circa doi ani şi jumătate.Cu un necesar de încălzire de 13,4 kWh pe metru pătrat şi un necesar anual total de 2384 kWh conform DIN EN 832, ocupanţii fostului depozit de tutun nu trebuie să-şi facă griji – în pofida spaţiului mare – pentru creşterea preţului energiei şi epuizarea resurselor naturale: costul total

al încălzirii, apei calde şi gătitului ajunge la 350 EUR pe an.

În perfect acord cu principiul „oraşului cu consum redus de energie” Viernheim. Şi în acord cu Proiectul Brundlandt de reducere a emisiilor de CO2 şi de dezvoltare durabilă.

Proprietarii clădirii: Stephanie şi Raimund Kaeser, ViernheimArhitect: Dipl. ing. Bernd Seiler, Seckenheim

Construcţia acoperişului a fost izolată la interior cu vată de sticlă ISOVER de 200 mm între căpriori şi sistemul de montare Rosatwist.

Rezultatul: locuire eficientă energetic pe 212 m2.

Valori U În W / (m2 K)Geamuri izolate termic inclusiv tocurilePereţi exteriori

0,8 0,12 – 0,15

Acoperişul magaziei (inclusiv părţile din lemn)

0,09

Pardoseala 0,14

105

Page 106: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Abia vizibil, dar este acolo: un schimbător de căldurăgeotermal de 30 m la o adâncime de 1,5 – 2 m.

Scopul proiectul a fost de a crea o clădire de locuit care îndeplineşte condiţiile unei construcţii ecologice durabile. Aceasta a însemnat nu numai consum de energie redus pentru încălzirea spaţiului, dar şi reducerea cu un factor de 10 a tuturor emisiilor cauzate de construcţie, transport şi consumul resurselor naturale (în comparaţie cu casele construite convenţional). În acelaşi timp, costurile construcţiei nu trebuiau să le depăşească pe cele ale clădirilor

convenţionale comparabile. În pofida economiilor, proiectul avea ca scop să ofere un confort ridicat de locuire şi o ambianţă plăcută. Şi toate acestea trebuiau realizate cu costuri tehnice minime. Zis şi făcut. În mai puţin de un an, proiectul orientat spre viitor „Casa pasivă-disc” a putut fi realizat.

De la un pavilion de expoziţie la o casă pasivă: „Casă pasivă-disc” pentru o familie, Salzkammergut, 4661 Roitheim. Arhitect Kaufmann.

Pavilionul de expoziţie ISOVER. Arh. Haipl şi Haumer

Minimum de tehnologie pentru maximum de economie de energie.

106

Page 107: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Proprietarul clădirii: Ing. Günter LangArhitect: Hermann Kaufmann

Un mic arzător cu bioalcool este utlizat în timpul zilelor foarte reci.

Amplasament – Folosire – Mărime

Casa pasivă cu un singur nivel şi fără subsol este amplasată pe un teren plan şi fără umbriri. Planul este compact şi întrucât spaţiile de circulaţie au fost reduse la minimum, suprafaţa disponibilă poate fi folosită aproape integral ca spaţiu de locuit. Având un diametru exterior de 15 m, această casă unifamilială oferă un spaţiu util de 140 m2.

Reciclare până la ultimul detaliu

Structura portantă a acestei case pasive – care de altfel a obţinut numeroase premii – se bazează pe un fost pavilion de expoziţie ISOVER ale cărui componente au fost reciclate pentru a fi folosite în cadrul noii construcţii. Vechile elemente de separare, de exemplu, sunt folosite în prezent drept rafturi de cărţi.

Minimum de tehnologie pentru maximum de economie de energie.

La obiect:Conceptul energetic

• Anvelopă a clădirii cu un grad ridicat de izolare

• Ferestre specifice caselor pasive

• Fără punţi termice• Etanşare la aer• Concepţie tehnică

compactă – întregul sistem HVAC domestic, inclusiv cel de recuperare a căldurii şi de producere a apei fierbinţi, încap într-un element compact, care poate fi amplasat în toaletă.

• Producerea de căldură prin intermediul unei pompe de căldură

• Proba la presiune n50 0,41 h-1

Necesar anual de încălzire (HWB)în conformitate cu PHPP: 13,70 kWh/(m2 an)

Necesar anual de încălzire (HWB) în conformitate cuCertificatul de Performanţă Energetică din Austria de Sus: 11,00 kWh/(m2 an)

Necesar de încălzire în conformitate cu PHPP: 11,40 W/m2

Proba la presiune n50: 0,41 h-1

Valorile U ale componentelor structurale:

Peretele exterior: 0,10 W/(m2K) Acoperiş: 0,08 W/(m2K)

Planşeul deasupra subsolului/duşumeaua 0,12 W/(m2K) vitraj: 0,70 W/(m2K)

Uw al suprafeţei totale a ferestrelor 0,78 W/(m2K) În conf. cu: DIN EN ISO 10077

107

Page 108: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Modernizare arhitecturală şi energetică: o casă mică neatractivă, transformată într-o piesă de expoziţie. Casă uni-familială în Pettenbach, Austria de Sus.

În multe ţări europene, numărul caselor nou construite sporeşte cu mai puţin de 1% pe an. În aceste condiţii, renovarea clădirilor vechi devine tot mai importantă. Casa din Pettenbach a reprezentat primul proiect,

executat în conformitate cu criteriile care se aplică pentru casele pasive. Având un consum pentru încălzire de 280 kWh/(m2 an), casa mică, întunecată şi înghesuită din anii 1960 reprezenta un exemplu tipic pentru categoria „risipă de energie”. Astăzi, aceasta nu numai că face faţă ultimelor cerinţe în domeniul energiei (consum pentru încălzire de 14,8 kWh/(m2 an), conform PHPP), dar a beneficiat şi de o îmbunătăţire estetică majoră. Aripa scoasă în

afară a clădirii modeste a fost placată cu panouri acoperite cu fâşii de lemn de molid, în timp ce partea retrasă a clădirii are o faţadă netedă de metal. Ferestre de dimensiuni mari – majoritatea având înălţimea camerelor – permit să pătrundă în interior multă lumină şi nu împiedică vederea spre exterior.

Costurile anuale pentru încălzirea întregii caseÎnainte de renovare: 2700 EUR – pe anDupă renovare: 200 EUR – pe an

Viitorul: Renovare aplicând tehnologia unei case pasive.

108

Page 109: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

La obiect:Exemple de noi sisteme, care permit o renovare durabilă, într-o casă pasivă.

• Examinare prin scanare cu laser în vederea unei analize precise şi proiectare prin CAD.

• Panouri de lemn prefabricate de calitate, avînd înălţimea unui nivel cu un sistem special de prindere.

• Structură minimizată în zona plafonului subsolului, izolată cu panouri sub vid.

• Izolare specifică unei case pasive, pentru a evita crearea de punţi termice cauzate de zidărie.

• Recuperator de căldură subteran, instalat de-a lungul conductei de canalizare şi echipat cu senzori de măsură.

• Un sistem compact de ventilaţie, cu posibilităţi de recuperare foarte eficientă a căldurii şi o pompă de căldură.

• Satisfacerea parţială a necesarului de electricitate prin folosirea de panouri fotovoltaice integrate în faţadă (capacitate de vârf: 2,6 kW).

Coeficienţi energetici

Proiectant: Firma de Consultanţă Lang

Posesorul casei: Familia Schwarz

Pereţi mai puţini.Punţi termice mai puţine.Confort sporit.

Prin desfiinţarea unor pereţi de compartimentare, a fost posibil să se reducă influenţa punţilor termice cauzate de pereţii din subsol. Straturile noi de izolaţie instalate în subsol, precum şi anvelopa termoizolantă creată prin utilizarea de panouri acroşate, prefabricate din lemn cu izolaţia inclusă au creat o izolaţie termică fără întreruperi. O unitate compactă de ventilaţie, funcţionând cu o recuperare foarte eficientă a căldurii asigură o alimentare permanentă cu aer proaspăt, precum şi o temperatură interioară aproape constantă.

Viitorul: Renovare aplicând tehnologia unei case pasive.

Inainte de renovare După renovare

Necesar anual de căldură

280 kWh/(m2 an) 14,8 kWh/(m2 an) conf. PHPP

Necesar de căldură 230 W/m2 12,1 W/m2 în conf. cu PHPP

Rezultatele testelor de presiune (n50)

5,10 0,50

Valorile U ale componentelor structurale:

Perete exterior: 0,10W/(m2K)

Acoperiş: 0,09W/(m2K)

Planşeul peste subsol 0,13W/(m2K)

Vitraj: 0,60W/(m2K)

Uw a suprafeţei totale a ferestrelor: 0,77W/(m2K)

În conf. cu: Certificat PHI

109

Page 110: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Casa Christophorus din Stadl-Paura, Austria, integrează birouri, un centru logistic, săli de seminar, spaţii comerciale, şi este realizată cu tehnologia cea mai economică, conform standardelor unei case pasive.

O folosire inteligentă a luminii în cadrul birourilor, care pot fi protejate de soare cu dispozitive de umbrire montate în exterior.

După o fază de proiectare foarte exigentă şi o perioadă de construcţie de aproximativ nouă luni, prima construcţie de lemn cu trei niveluri realizată conform standardelor unei case pasive îşi demonstrează astăzi performanţele de înalt nivel. Proprietarul, organizaţia austriacă non-profit MIVA (Mission Vehicle Association) şi compania sa centrală de achiziţii BBM pune accentul pe activităţile derulate pentru şi împreună cu oamenii. Clădirea este folosită ca birou, centru logistic şi de întâlniri cu parteneri de proiecte provenind din aproape 100 de ţări diferite.Casa Christophorus este gândită

să fie un loc pentru schimburi internaţionale şi activităţi de solidaritate globală. Ani de experienţă în domeniul energiei şi ecologiei – obţinută în cadrul a numeroase proiecte derulate de către BBM în Africa – au condus în final la acest proiect de înaltă calitate ecologică.

Structura construcţiei: din lemn, etanşă şi fără punţi termice.

Prin natura sa, lemnul oferă o conductivitate termică scăzută ceea ce facilitează realizarea unei construcţii fără punţi termice. În consecinţă lemnul

O casă ecologică, ce cor espunde celor mai ridicate cerinţe economice.

110

Page 111: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

este materialul preferat pentru construirea caselor pasive. Pentru casa Christophorus lemnul a fost combinat cu materiale izolatoare de înaltă calitate, conducând la realizarea unei construcţii fără punţi termice, cu un grad foarte ridicat de etanşare, precum şi cu performanţe excelente, specifice caselor pasive.

Alimentarea cu energie: durabilă şi eficientă.

Opt sonde subterane cu o lungime de 100 m sunt folosite atât pentru a prelua cât şi pentru a evacua căldura din sol. În timpul perioadei de încălzire pompa de căldură aprovizionează clădirea cu căldură preluată de sonde. Vara, acelaşi sistem este folosit pentru răcire – cu un consum minim de energie. Distribuirea agentului de răcire, respectiv de încălzire în interiorul casei se face prin

elemente de încălzire/răcire încorporate în planşee, care însumează 560 m2. Un sistem fotovoltaic conectat la reţea, cu o capacitate de 9,8 kW, produce fără emisii de CO2 o mare parte din electricitatea consumată de pompe şi ventilatoare.

Conceptul de alimentare cu apă: auto-purificare şi economie.

Întreaga cantitate de apă uzată precum şi cea pluvială colectată este purificată cu ajutorul a trei staţii de tratament prin purificare biologică. Apoi ea este refolosită, ca apă pentru spălarea toaletelor, pentru udatul plantelor şi spălarea maşinilor. În acest mod consumul de apă potabilă din reţea se reduce la minimum. Aproape 70 % din apa caldă necesară este obţinută printr-un sistem termal bazat pe energia solară.

Concluzia: o rezolvare exemplară.

Comparând-o cu o clădire de birouri convenţională, Casa Christophorus realizează economii de energie primară de aproximativ 275 000 kWh/an (mediu). Incălzirea şi răcirea se fac în mare măsură fără emiterea de CO2. Într-un an se poate evita producerea a 75 de tone de CO2 în comparaţie cu o construcţie convenţională. Toate acestea se obţin, asigurând un climat interior extrem de confortabil: o umiditate a aerului de aproximativ 40-50 % şi temperaturi de 21-23 oC.

Proiectarea: Dipl. ing. Albert P. Boehm şi Mag. Helmut Frohnwieser

Promotor: BBM (Serviciile de achiziţie ale MIVA). Contract: Franz X. Kumpfmueller.

O casă ecologică, ce cor espunde celor mai ridicate cerinţe economice.

Cerinţele anuale referitoare la încălzire (HWB)

conform PHPP: 14,00 kWh/(m2 an)

Necesarul de căldură conform PHPP: 14,00 W/m2

Testul la presiune n50: 0,40 1/h

Valorile U ale elementelor structurale:

Pereti exteriori: 0,11 W/(m2K) Acoperiş: 0,11 W/(m2K)

Pardoseli: 0,11 W/(m2K) Vitraj: 0,70 W/(m2K)

Uw ale tuturor ferestrelor: 0,11 W/(m2K) Conform cu Certificatul PHI

111

Page 112: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Datorită amplasării sale pe o arteră principală de tranzit şi expunerii la zgomot şi poluare, blocul de locuinţe din anii 1950 nu figura, până nu demult, printre adresele cele mai căutate. Cu toate acestea locatarii trebuiau să plătească costuri de chirie şi întreţinere relativ mari. După o fază de reconstrucţie de numai 6 luni, situaţia se prezintă

acum complet diferit: clădirea respectă standardele unei case pasive, a crescut confortul şi s-au redus cheltuielile de energie. O nouă anvelopă termică: etajele de la 1 la 4 sunt conforme cu exigenţele unei case pasive iar parterul este conform cu standardul „ consum redus de energie”, deoarece izolarea subsolului s-a putut face numai într-o măsură limitată. Pentru a construi o anvelopă termoizolantă s-au luat următoarele măsuri:• Elemente solare tip fagure

montate pe suporţi în consolă pe zidurile exterioare: conductele de ventilaţie

pentru camere şi ferestrele au fost încorporate.

• Ferestre cu geamuri triple cu protecţie solară integrată.

• Loggii vitrate închise, în locul balcoanelor şi loggiilor deschise existente, integrate astfel în anvelopa termică.

• Sistem de ventilare Confort pentru ventilarea controlată a fiecărei camere.

• Prepararea apei calde prin termoficare, în locul centralelor pe gaz.

• Izolarea parţială a subsolului şi totală a podului.

Promotori: GIWOC Gemeinnutzige Industrie-Wohnungsaktiengesellschaft

Proiectanţi: ARCH+more Zt GmbH, DI Ingrid Domenig-Meisinger

După renovarea tip casă pasivă a complexului rezidenţial Markartstrasse din Linz / Austria, confortul de locuire s-a ameliorat considerabil.

Locuiţi în zona centrală şi economisiţi până la 90% din energie.

112

Page 113: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Un nivel constant de aer proaspăt, linişte şi confort.

Îndeosebi în mediul urban, o casă pasivă asigură condiţii de locuire plăcute în orice moment al zilei. Întrucât sistemul de ventilare Confort face ca aerul proaspăt să circule continuu în camere, ventilarea prin ferestre devine inutilă, evitându-se astfel zgomotul străzii şi poluarea. Chiriaşii pot trage

aerul în piept şi se pot bucura de pacea şi liniştea din casa lor. Noua izolaţie termică are şi alte efecte benefice. Temperaturile interioare plăcute pe tot parcursul anului îmbunătăţesc confortul individual, reducând în acelaşi timp necesarul de căldură cu 90 %. Exemplul din Markartstrassse arată: tehnologia casei pasive generează reduceri de cheltuieli chiar dacă preţul energiei creşte! Realizarea acestui proiect a fost posibilă

printr-un grant guvernamental destinat proiectelor de locuinţe, incluzând fonduri suplimetare de dezvoltare pentru realizarea de economii de energie, precum şi printr-o subvenţie nerambursabilă în cadrul programului „Locuinţa de Mâine”. Acesta din urmă este o cooperare între Ministerul Federal pentru Transporturi din Austria, Inovare şi Tehnologie (BMVIT) şi Agenţia austriacă pentru promovarea cercetării (FFG).

Acest proiect a câştigat în 2006 în Austria Premiul de Stat al pentru Arhitectură şi Dezvoltare durabilă.

Locuiţi în zona centrală şi economisiţi până la 90% din energie.

Prin reducerea consumului anual cu 455.000 de kWh se economisesc aprox. 27.300 euro la un preţ mediu al energiei de 0,06 EUR per kWh.

Inainte de renovare După renovare

Necesarul anual de energie pentru încălzire

150 kWh / (m2 an) 14 kWh / (m2 an)

Cheltuieli lunare de încălzire pentru un apartament de 59 m2

EUR 40,80 EUR 4,13

Emisii anuale de CO2 pentru întreaga clădire

160 tone 18 tone

Coeficienţi energetici Inainte de renovare După renovare

Necesarul anual de energie pentru încălzire

Circa 179,0 kWh / (m2 an) 14,4 kWh / (m2 an) cf. PHPP

Necesarul de căldură Circa 118,0 W / m2 11,3 W / m2 cf. PHPP

Necesarul total de energie pentru încălzire

Circa 500.000 kWh / an 45.000 kWh / an

Economia de energie pentru încălzire

---- 455.000 kWh / an

Valorea U la pereţii exteriori

Circa 1,2 W / (m2K)0,08 W / (m2K) (cu adaos solar)

Valorea U la acoperiş Circa 0,9 W / (m2K) 0,09 W / (m2K)

Valorea U la planşeul subsolului

Circa 0,7 W / (m2K) 0,21 W / (m2K)

Valorea U la ferestre Circa 3,0 W / (m2K) 0,86 W / (m2K)

Distanţier de sticlă Aluminiu Thermix

Suprafaţa încălzită 2.755,68 m2 3.106,11 m2

Emisii CO2 / an 160.000 kg CO2 14.000 kg CO2

113

Page 114: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Casa pasivă creează un precedent.

După introducerea tehnologiei casei pasive, şcoala secundară austriacă Klaus a devenit un loc de căldură umană.

În casele pasive, locuite de mulţi oameni, „contribuţia termică” de circa 80 W pe oră a fiecărei persoane este foarte semnificativă. Datorită anvelopei etanşe a clădirii, schimbul de aer poate fi precis controlat. Printr-un schimbător de căldură, pierderea de căldură prin ventilare poate fi limitată la circa 10%. Întrucât numărul de persoane în şcoli şi clădiri de birouri este de regulă mai important, necesarul de căldură este mult mai redus decât în clădirile de locuit. În schimb,

necesarul pentru iluminat şi răcire este de regulă mai mare.

Necesarul mediu de aer proaspăt: 30 m3/h pe elev şi profesor.

Pentru a asigura aer de cea mai bună calitate şi temperatura interioară ideală în şcoala secundară Klaus din Austria a fost instalat un schimbător de căldură sol-aer înaintea unităţii centrale de ventilaţie, cu un debit volumetric de

35 000 m3 / h. Pe timpul iernii, acesta preîncălzeşte aerul exterior înainte de intra în clădire, iar vara îl prerăceşte.

114

Page 115: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Casa pasivă creează un precedent.

La obiect:Avantaje realizate pentru scoala secundara Klaus

• Ventilare continuă a încăperilor cu recuperare de căldură prin schimbătoare de căldură rotative. Rezultat: o reducere semnificativă a pierderii de căldură prin ventilare, în comparaţie cu ventilarea convenţională prin ferestre.

• Eliminarea constantă a CO2 şi a mirosurilor asigură a calitate superioară a aerului şi a igienei.

• Nu există deranj prin zgomot cauzat de ferestrele deschise.

• Eliminarea constantă a umezelii pentru a asigura confortul interior şi a conserva structura clădirii.

• Folosirea energiei solare.• Montarea de storuri în faţa

suprafeţelor mari de geamuri.• Prerăcire vara prin

schimbătoare de căldură sol-aer fără necesar

suplimentar de energie pentru instalaţia de climatizare.

• Incălzirea apei prin colectoare solare cu stocare de căldură în rezervoare de apă subterane izolate.

Scoala secundară Klaus atinge astfel standardele unei construcţii pasive – de la sălile de clasă până la aripa administrativă.

Proiectanţi: Dietrich/Untertrifaller, arhitecţiProprietarii clădirii: Gemeinde Klaus Immobilienverwaltung, GmbH.

Necesarul mediu de energie pentru încălzire: 15 kWh/m2 suprafaţă de pardoseală încălzită.

Necesarul anual de energie pentru încălzire (HWB) cf. PHPP: 14,5 kWh/(m2 a)

Test de presiune n50: 0,60 h-1

Valori U pentru elementele structurale:

Perete exterior: 0,11 W/(m2K)

Planşeu subsol: 0,18 W/(m2K)

Uw total pentru ferestre: 0,76 W/(m2K)

Acoperiş: 0,11 W/(m2K)

Geamuri: 0,60 W/(m2K)

Cf. EN 10077

115

Page 116: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Un hambar tradiţional lângă Zagreb a oferit un cadru foarte plăcut pentru reducerea consumurilor de energie. În prezent, aceasta este prima casă pasivă din Croaţia.

O viaţă nouă într-un vechi hambar.

În majoritatea cazurilor, îndeplinirea standardelor casei pasive nu depinde de vârsta clădirii. Amploarea renovării depinde în mare măsură de forma clădirii. De exemplu, clădirile cu volum mare, compacte, pot fi echipate foarte uşor şi ieftin cu toate atributele unei case pasive – indiferent în ce secol au fost construite.

Îmbinare tradiţional-modern

Hambarul izolat – o clădire simplă din lemn – se pretează la orice măsuri de renovare arhitecturală şi energetică. Anvelopa clădirii poate fi prevăzută cu o izolaţie termică eficientă cu cheltuieli relativ reduse. Chiar şi costurile suplimentare datorate vitrării de înaltă calitate nu au avut un impact semnificativ: raportat la suprafaţa utilă, ferestrele reprezintă mai puţin de 15%.

116

Page 117: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Interiorul hambarului.

Confort modern într-un mediu istoric.

Conservarea patrimoniului cultural, crearea unui spaţiu de locuit confortabil pentru trei generaţii sub acelaşi acoperiş, atingerea standardului de casă pasivă şi asigurarea unui lung ciclu de viaţă: toate aceste cerinţe au fost îndeplinite fără efort. Mulţumită unei amplasări ferite de umbriri nedorite, s-a putut realiza o orientare ideală spre sud. Faţada spre sud a fost deschisă generos cu mari suprafeţe de geamuri, în schimb partea dinspre nord a fost proiectată într-un stil

închis, compact. Rezultatul: câştiguri solare optime. Grinzile tradiţionale ale hambarului au fost păstrate ca elemente de faţadă. În spatele lor, n-a fost o problemă să se instaleze o izolaţie termică eficientă. Elemente solare pasive şi foto-voltaice montate pe acoperiş produc apă caldă şi electricitate. Au fost instalate şi alte elemente importante pentru casele pasive: un sistem de ventilaţie confort şi o pompă de căldură. Drept urmare, s-a conservat caracterul tradiţional

al hambarului, dar a fost asigurat şi un confort modern de locuire. Necesarul de energie pentru încălzire coboară sub 15 kWh/m2 a.

Proiectant: Prof. Ljubomir Miscevic, Dipl. Ing. Arch., Universitatea din Zagreb

O viaţă nouă într-un vechi hambar.

117

Page 118: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive
Page 119: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

• Isover – de la natură, pentru natură

• Rigips – Construcţie flexibilă şi durabilă

• Weber – Sisteme compozite de izolare termică bazate pe materiale minerale

Exemplar şi durabil.

119

Page 120: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

De la natură, pentru natură. Izolaţi cu ISOVER.

ULTIMATE - noua generaţie de vată minerală ultraperformantă de la ISOVER.

Izolarea termică optimă conduce la cele mai mari economii de energie. Dar în acelaşi timp trebuie să corespundă şi unor înalte exigenţe de punere în operă, de calitate şi în special de impact ambiental. ISOVER s-a dedicat îndeplinirii tuturor acestor criterii şi realizează deja produsele corespunzătoare. Vata de sticlă ISOVER este produsă din sticlă reciclată. Într-o proporţie de 80% acest material înlocuieşte în prezent materia primă de bază – nisipul de cuarţ.

Producţia are un impact redus asupra mediului. Materiile prime naturale sunt extrase în mici mine de suprafaţă, pe care imediat după terminarea activităţilor de extracţie se începe replantarea. Metodele moderne de fabricaţie asigură ca şi celelalte etape de producţie să nu fie agresive faţă de mediu.

Când producţia se bazează pe materii prime naturale, şi produsele finite pot fi numite naturale şi prietenoase faţă de mediu. Din acest punct de vedere vata de sticlă ISOVER are următoarele calităţi:

• instalare şi utilizare fără riscuri• nu sunt cancerigene şi nu prezintă pericol pentru sănătate, conform Directivei 97/69/EC a Comisiei Europene• nu conţin carburanţi şi pesticide

• oferă protecţie excelentă, termică, fonică şi contra incendiilor• sunt neutre chimic• deosebit de economice, în

special când au grosimi mari • nu sunt combustibile• nu conţin agenţi de combustie lentă şi substanţe ce poluează a solul• sunt permeabile pentru vapori.

Produsele din vată minerală ISOVER – sigure.

120

Page 121: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

De la natură, pentru natură. Izolaţi cu ISOVER.

Produsele ISOVER – foarte de uşor de montat.

Vata de sticlă ISOVER realizează economii de energie atât în faza de utilizare, cât şi în cea de instalare. Astfel, aceste produse prezintă următoarele avantaje, care toate generează economii:

• costuri de transport şi de

depozitare mai reduse cu pana la 75% datorită gradului ridicat de compresibilitate• punere în operă uşoară• stabilitate dimensională, rezistenţă mare la rupere• fără pierderi• montaj direct din rolă pe

pereţi• versatil, refolosibil, reciclabil• uşor de depozitat.

121

Page 122: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

1 m 3 raw material 150 m 3 glass wool

De la deşeuri la locuinţe confortabile, cu vata de sticlă ISOVER.

Deşeurile de sticlă rezultate din diverse activităţi industriale sau din locuinţe se transformă într-o materie primă valoroasă. Vata de sticlă ISOVER conţine în proporţie de 80% deşeuri de sticlă reciclate. Celelalte componente precum nisipul de cuarţ, soda calcinată şi piatra de calcar sunt resurse practic inepuizabile. La aceste argumente care arată sustenabilitatea ecologică a produsului, mai pot fi adăugate şi altele, enumerate în continuare.

Folosirea vatei de sticlă nu numai că ne ajută să ne conformăm obiectivelor stabilite de Conferinţa de la Kyoto, dar creează condiţii de locuire eficiente energetic în toată lumea. Iată de ce: fabricarea unei tone de vată de sticlă provoacă emisia a circa 0,8 tone de CO2. Dar prin încorporarea vatei de sticlă într-o clădire se evită emisia anuală a 6 tone de CO2. Considerând o durată de viaţă a construcţiei de 50 ani, rezultă că se poate evita emisia a aproximativ 300 tone de CO2. Ceea ce reprezintă de 375 ori mai mult decât emisiile de CO2 asociate procesului de fabricaţie.

Cu fiecare tonă de izolaţie din vată de sticlă înglobată în construcţie evităm emisia a 6 tone de CO2 în fiecare an.

ISOVER transformă 1m3 de materie primă în 150 m3 de vată de sticlă.

Această cantitate este suficientă pentru izolarea completă a unei mari case uni-familiale, de sus până jos, în conformitate cu standardele casei pasive.

1m3 materie primă 150m3 vată de sticlă

122

Page 123: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

De la deşeuri la locuinţe confortabile, cu vata de sticlă ISOVER.

Alte avantaje ale vatei minerale de sticlă:

• neinflamabilă; • în conformitate cu directiva 97/69/EC• nu conţine substanţe dăunătoare sănătăţii

Durata de amortizare a energiei consumate pentru fabricare

Energia necesară pentru producerea şi transportul vatei de sticlă se amortizează în câteva zile. În exemplul de mai jos se compară un acoperiş terasă din beton armat fără izolaţie termică cu acelaşi acoperiş echipat cu 35 cm izolaţie din vată de sticlă [λD = 0,04 W / (mK)].

În comparaţie cu economia de energie de 350 kWh/m2, energia necesară pentru producţia, transportul şi montarea materialului izolant se ridică la numai 22 kWh. Durata de amortizare energetică este mai mică de 10 zile.

Fiţi responsabili: construiţi în siguranţă cu ISOVER.

Pentru siguranţă: protecţie preventivă impotriva incendiilor cu materiale izolante neinflamabile din vată minerală făcute de ISOVER – vată de sticlă, vată bazaltică şi Ultimate. Protecţia optimă pentru acoperişuri, pereţi şi planşee.

Vata de sticlă are timp foarte scurt de montare şi de amortizare.

Comprimată în role, vata de sticlă poate fi transportată uşor şi repede. Cu eforturi reduse, se montează direct din rolă pe perete.1 m2 de acoperiş terasă

AlcătuireaCoeficient de transmisie

termică

Pierdere de energie pe

m2 şi an

Beton armat (20 cm) ne-izolat

Valoarea U = 3,6 W / (m2K) 360 kWh

Beton armat izolat cu 35 cm vată de sticlă

Valoarea U = 0,1 W / (m2K) 10 kWh

Economia de energie pe m2 şi an (datorată izolării termice) 350 kWh

123

Page 124: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Construcţie flexibilă şi în acelaşi timp durabilă? Nici o problemă!Viitorul construcţiilor este tot mai mult influenţat de modul de viaţă al oamenilor. De-a lungul timpului, componenţa familiilor care le locuiesc se poate modifica. Apartamentele mari trebuie transformate în unele pentru o singură persoană, apoi cresc, pentru a se dezintegra din nou şi aşa mai departe. Aceste evoluţii reclamă apartamente care pot fi adaptate unor cerinţe în continuă schimbare ale ocupanţilor cu resurse şi costuri minime şi cu un impact cât mai mic asupra mediului. Pentru a lăsa loc acestor schimbări permanente, procedeele de proiectare şi construcţie trebuie să se desprindă de modelele tradiţionale. Iată câteva propuneri de modele:

• Programele privind spaţiul urban ca şi cel rural, amenajarea spaţiului şi a zonelor de circulaţie,

infrastructura tot mai densă, echiparea tehnică a clădirilor

se adaptează la formele mereu în schimbare ale

coexistenţei umane.• Masa structurilor este redusă în mod drastic, astfel generându-se economii de

materiale şi de energie – începând de la construcţia, până la exploatarea clădirii.

• Costurile de exploatare ale clădirilor scad prin folosirea sistemelor energetice pasive

şi active.• Componentele structurale au

calităţi multifuncţionale şi sunt integrate în cadrul

izolaţiei de ansamblu a clădirii.• În procesul de dezvoltare

durabilă a caselor, elementele participante (resurse, energie, materiale, teren etc) sunt echilibrate faţă de elementele rezultate (emisii, prelucrarea deşeurilor).

Folosind sistemele de plăci de gipscarton, produse de Saint-Gobain, fiecare casă pasivă este pregătită pentru aproape toate situaţiile.

Atunci când structura clădirii asigură rezistenţa statică, compartimentările pot fi concepute din elemente de construcţie uşoare, din gips, într-un mod deosebit de economic, flexibil şi compatibil cu mediul înconjurător.Un exemplu este Casa

Multi-Confort ISOVER. Cu precizie de detaliu şi modulabilă – aşa este realizată concepţia sa interioară. Şi dacă ulterior va fi nevoie să se adapteze interiorul la necesităţi diferite, aceasta se poate face repede şi ieftin. Renovarea este bineînţeles posibilă oricând.

124

Page 125: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Construcţie flexibilă şi în acelaşi timp durabilă? Nici o problemă!

Sistemele de plăci de gipscarton Saint-Gobain reprezintă soluţia ideală, atunci când camerele copiilor trebuie să fie reconstruite sau înlăturate, uşile să fie mutate, compartimentarea sa fie schimbată, sau să se modifice forma camerelor.Toate acestea se pot face repede, curat şi mai presus de orice, cu procedee „uscate”, aşa încât locatarii să poată locui clădirea pe timpul lucrărilor de reconstrucţie.

Uşor – rezistent – eficient.

În proiectele de construcţii, soluţiile realizate cu sisteme Saint-Gobain bazate pe gips se dovedesc a fi într-adevăr uşoare. Având o greutate de numai o cincime, până la o zecime în comparaţie cu pereţii masivi, spaţiul locuibil poate fi creat în aproape orice clădire fără să se sacrifice confortul de locuire sau rezistenţa statică.

În toate situaţiile, elementele uşoare reduc tensiunile statice din cadrul clădirii, determinând o reacţie în lanţ privind avantajele, care apar, în special în cadrul clădirilor cu multe niveluri. Costul material se reduce. Se economiseşte energia consumată în cadrul producţiei şi transportului. O clădire cu elemente constructive mai subţiri, conţine cu până la 6% mai mult spaţiu pentru locuit.

125

Page 126: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Concepte inovatoare de co nstruire bazate pe gips.Cel mai bine realizate în C asa Multi-Confort ISOVER.

Întocmai ca şi Casa Multi-Confort ISOVER, soluţiile pe bază de sistem gips oferite de Saint-Gobain contribuie substanţial la reducerea consumului de resurse naturale şi a emisiilor de gaze de seră. Datorită ciclului lor lung de viaţă, acestea economisesc mult mai multă energie decât este necesară pentru producerea lor. Iar dacă în final vine vremea reciclării lor, plăcile de gips cu impact redus asupra mediului pot să fie returnate în ciclul de producţie sau aruncate, fără să polueze.

Locuire sănătoasă garantată de natură.

Fiind un material de construcţie natural, gipsul şi-a dovedit calităţile timp de milenii – mult mai mult decât orice alt material. El poate controla nivelul umidităţii din aer, este ignifug, oferă un ambient plăcut

şi este flexibil în utilizare. În toată lumea, mii de clădiri şi milioane de oameni beneficiază de aceste proprietăţi naturale. Pe de o parte, gipsul este un material care asigură o construire rapidă, curată, ocupă spaţiu redus şi ieftin. Pe de altă parte, oferă un mediu de locuit de înaltă calitate cu un climat

uscat, sănătos – chiar şi pentru cei care suferă de alergii.

Bucuraţi-vă de înalta calitate şi design-ul creativ.

La folosirea produselor şi sistemelor de gips, fiecare

apartament, fiecare clădire de birouri pot fi făcute să arate identic. Dar nu trebuie să fie aşa. Cu sistemele din plăci de gipscarton este uşor să fii creativ – fără nici o îndoială. Cu efort şi cheltuieli puţine, pot fi realizaţi, de exemplu, pereţi curbi sau arce.

126

Page 127: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

La obiect:Gipsul şi avantajele sale tradiţionale.

• Reglarea umidităţii: atunci cînd umiditatea aerului interior este prea mare, gipsul o poate înmagazina în porii săi iar atunci când aerului devine prea uscat o poate elibera.

• Protecţia la incendiu: dacă lucrurile se încurcă, proprietăţile de reacţie la foc ale ipsosului îşi dovedesc efectele. Conţinutul său natural de apă de circa

20% acţionează ca „agent de stingere” încorporat şi ajută la reducerea consecinţelor nefavorabile.

• Izolant fonic: chiar şi într-un spaţiu restrâns, produsele făcute din gips oferă calităţi de izolare la zgomot pe care zidurile masive le pot realiza numai la grosimi mult mai mari.

• Estetic, flexibil, economic: gipsul oferă maximă libertate de creaţie, permiţând soluţii structurale inteligente şi originale. Constructorii piramidelor din antichitate au utilizat deja aceste calităţi speciale. Orice schimbări structurale interioare pot fi realizate convenabil cu plăcile de gips carton. Fără timpi de uscare – şi la un preţ care suportă comparaţii favorabile atât ca material cât şi cost!

Concepte inovatoare de co nstruire bazate pe gips.Cel mai bine realizate în C asa Multi-Confort ISOVER.

Pe baza unei materii prime versatile, Saint-Gobain oferă multiple soluţii de sisteme.

Indiferent de cerinţele structurale, Saint-Gobain oferă produse şi sisteme de gips carton care satisfac cele mai deosebite cerinţe: soluţii care ridică confortul acustic şi termic, reducând în acelaşi timp factura de energie. Perfecte pentru Casa

Multi-Confort ISOVER, potrivite pentru prezent şi pentru viitor.

www.bpbplaco.comwww.rigips.dewww.gyproc.comwww.bpb-na.comwww.rigips.com

Nici apartamentele fără colţuri, tavanele cu stucatură sau scările de forme mai sofisticate nu trebuie să rămână doar dorinţe. Iar dacă mai târziu veţi dori să creaţi un dressing-room, acesta poate fi uşor şi repede făcut cu plăcile de gips carton Saint-Gobain.

127

Page 128: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Consum redus de energi e, beneficii estetice şi financiare: cu sisteme de izolaţie termică bazate pe materii minerale.

Pentru îndeplinirea standardelor de casă pasivă, peretele exterior trebuie să aibă un coeficient de transmisie a căldurii de U ≤ 0,15 W / (m2K). În funcţie de proprietăţile de izolare termică ale zidurilor exterioare portante şi de conductivitatea termică a materialului izolant folosit, poate fi necesară montarea unui sistem exterior de izolare termică de până la 40 cm grosime. Sistemele moderne compozite de izolare termică exterioară (ETICS) bazate pe materii prime minerale combină cele mai

ridicate proprietăţi izolante cu uşurinţa de manipulare. În comparaţie cu sistemele de izolare convenţionale, cheltuielile suplimentare se recuperează după numai câţiva ani, permiţând astfel ca, pe termen lung, proprietarii să economisească mulţi bani, fără să afecteze mediul.

Bun pentru ambientul exterior şi cel interior.

Sistemele de izolaţie Saint-Gobain, bazate numai

pe materii minerale, sunt foarte potrivite pentru casele pasive. Aceasta se datorează originii lor „naturale”, precum şi compoziţiei lor de înaltă calitate. Toate componentele

128

Page 129: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Consum redus de energi e, beneficii estetice şi financiare: cu sisteme de izolaţie termică bazate pe materii minerale.

La obiect:Acestea sunt beneficiile pe care le putem aştepta de la sistemele compozite de izolare termică bazate pe minerale de la Saint-Gobain Weber.

• Izolare interioară şi exterioară perfecte.

• Controlul umezelii şi capacitate de difuzie

• Protecţie bună la foc• Izolare fonică optimă• Rezistenţă excelentă faţă de

ciuperci şi mucegai• Ciclu de viaţă lung• Multiple posibilităţi de design

– chiar şi pentru clădiri vechi• Punere în operă rapidă şi cu

cheltuieli reduse.

sistemului de izolaţie exterioară, cum ar fi mortarul adeziv şi de armare, materialul izolant şi finisajul, sunt făcute exclusiv din materii prime minerale naturale. Tencuielile decorative conţin îndeosebi nisip silicos, ciment alb, var stins şi calcar pisat. Aceasta are numeroase efecte pozitive atât pentru casa pasivă, cât şi pentru ocupanţii acesteia – de exemplu un microclimat mai bun. Datorită proprietăţilor sale naturale de control al umezelii zidăria rămâne permeabilă, în ciuda nivelului foarte ridicat de izolare termică. Ca urmare, locatarii se pot bucura de un climat interior confortabil, cu un consum minim de energie. În acelaşi timp, ei pot fi siguri că locuinţa lor va fi protejată pe termen lung împotriva ciupercilor şi mucegaiului. Pentru casele pasive, aceasta înseamnă o creştere a valorii, pentru locatari o calitate mai ridicată a vieţii.

Locuinţe estetice şi sigure.

Indiferent dacă este vorba de clădiri noi sau vechi, ale căror faţade trebuie renovate pentru atinge standardul casei pasive – sistemele compozite de izolare termică bazate pe

minerale Saint-Gobain Weber îşi arată multiplele avantaje. Nu numai că se poate realiza o izolare termică excelentă, dar şi o protecţie la zgomot

şi contra incendiilor – toate deodată, ca să spunem aşa. Şi pe deasupra există şi avantajul estetic. Este adevărat că există numeroase posibilităţi de a proiecta faţade individualizate. Dar tot atât de adevărat este şi că din antichitate numai mortarul mineral a putut rezista testului timpului – atât tehnic, cât şi estetic. Un fapt dovedit şi de următoarea comparaţie: în timp ce cădirile cu faţade din materii ne-minerale trebuie

renovate în medie la fiecare 8 ani, pentru faţadele cu izolaţie de vată minerală şi finisaj mineral perioada este de 30 ani şi peste!

Vreţi să aflaţi mai multe despre gama largă de produse Saint-Gobain? Pentru alte informaţii apelaţi lawww.weberbuildingsolutions.com

129

Page 130: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive
Page 131: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

• Adrese şi contacte

• Bibliografie selectivă

Bine fundamentate şi eficiente.

131

Page 132: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Deci unde pot găsi Casa Multi-Confort ISOVER?

În fiecare an mii de oameni trăiesc o experienţă pozitivă.

Până acum s-au construit în Germania peste 8000 de case pasive. Şi în Austria peste 1500. În toată Europa numărul proiectelor noi este într-o continuă creştere: dezvoltarea construcţiilor eficiente din punct energetic nu mai poate fi oprită. Viitorul aparţine Casei Multi-Confort ISOVER. Peste tot. Pentru orice utilizare. Şi cu cele mai bune perspective – de asemenea şi pentru Dumneavoastră!

Există o largă reţea de comunicare, informare şi instruire tehnică relativ la construcţia caselor pasive. Numeroase iniţiative vin în sprijinul ideii de a construi şi de a trăi eficient din punct de vedere energetic. Ingineri, arhitecţi, fabricanţi, investitori şi institute de cercetare, precum şi clienţi satisfăcuţi de aplicarea unor proiecte de construcţii transmit mai departe cunoştinţele şi experienţa lor.

www.ig-passivhaus.dewww.ig-passivhaus.atwww.minergie.ch

Accesaţi aceste adrese Internet şi informaţi-vă despre avantajele oferite de casele pasive, despre criteriile de calitate şi subsidiile disponibile, despre proiectele de construcţii realizate şi experienţele obţinute de locatari. Găsiţi parteneri potriviţi pentru propriile Dumneavoastră proiecte şi

schimbaţi informaţii cu arhitecţi, ingineri, oameni de ştiinţă şi constructori de case. Beneficiaţi de pe urma ultimelor noutăţi care va stau la dispoziţie prin comunicate de presă curente, circulare transmise prin e-mail, precum şi prin participări la forumuri.

Cele mai bune adrese pentru cele mai bune informaţii.

132

Page 133: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Deci unde pot găsi Casa Multi-Confort ISOVER?

www.passiv.de Consultanţă şi certificarea caselor pasive. Adresa de bază pentru toţi cei care doresc să verifice că proiectul lor este bine întocmit (cu ajutorul Pachetului Software de Proiectare a Casei Pasive (PHPP)), şi să certifice că acesta este îndeplineşte standardele Casei Pasive.

www.ig-passivhaus.deComunitate de informare privind casa pasivă din Germania. Reţea de informare şi de instruire.

www.passivhaus-info.deOferă servicii privind casa pasivă.

www.passivhaustagung.deConferinţa internaţională privind casele pasive. Crearea unei culturi durabile în domeniul construcţiilor, bazată pe conceptul casei pasive.

www.passivhaus-institut.deBun venit la Institutul Casei Pasive. Cercetare şi dezvoltare în domeniul sistemelor energetice de eficienţă ridicată.

www.passivhausprojekte.deProiecte executate de case pasive.

www.cepheus.deCase pasive cu costuri eficiente propuse pentru a fi standarde europene.

www.eversoftware.deCentru de Consultanţă în domeniul Energiei. Partenerul Dumneavoastră pentru consultanţă inovatoare privind energia.

www.blowerdoor.deSisteme de măsurare a etanşeităţii.

www.optiwin.netSisteme de ferestre „Der Fensterpakt” pentru casele cu un consum mic de energie şi cele pasive.

www.passivhaus.deInformaţie fundamentală şi cuprinzătoare privind subiectul casei pasive.

Cu cât este mai mare cererea, cu atât mai bune sunt soluţiile

Astăzi, multe elemente componente ale casei pasive fac parte deja dintre elementele standard pe care le oferă industria. Casa pasivă va fi în curând o soluţie obişnuită, cu un preţ rezonabil. La adresa www.isover.com ISOVER vă oferă numeroase soluţii constructive pentru problemele de izolare

termică şi acustică.

133

Page 134: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

www.nei-dt.deNiedrig-Energie-Institut (Institutul pentru Consum Redus de Energie). Oferă servicii în domeniul consultanţei şi cercetării în construcţii, cu accent pe subiectele din domeniul construcţiilor legate de problema energiei.

www.sole-ewt.deSchimbător geotermal de căldură, folosind soluţie apoasă, pentru sistemele de ventilaţie, cu o recuperare de înaltă eficienţă a căldurii.

www.passivehaus.org.nzCasa pasivă din Noua Zelandă.

www.igpassivhaus.chComunitate informaţională pentru casa pasivă din Elveţia. Reţea pentru problemele de calitate, informare şi pregătire profesională.

www.pasivna-hisa.comPrima casă pasivă din Slovenia.

www.minergie.chMinergie Elveţia. O calitate mai ridicată a vieţii, un consum mai redus de energie.

www.passiefhuis.nlCasa pasivă din Olanda. Tehnologia casei pasive în Olanda.

www.passiefhuisplatform.beProiecte de case pasive în Belgia.

www.pasivnidomy.czCentrul casei pasive din Republica Cehă.

www.e-colab.orgLaboratorul pentru Construcţii Ecologice.

www.passivhaus.org.ukCasa Pasivă din Regatul Unit. Către o proiectare sustenabilă.

www.europeanpassivehouses.orgPromovarea caselor pasive în Europa.

www.energyagency.atAgenţia Austriacă a Energiei.

www.ig-passivhaus.atComunitatea informaţională pentru casa pasivă din Austria. Reţea pentru problemele de calitate, informare şi pregătire profesională.

www.oekobaucluster.atGruparea pentru construcţii verzi din Austria de Jos. Punctul central de informare pentru problemele de eficienţă energetică, confort de locuire, calitate a aerului interior şi renovare a clădirilor vechi.

www.nachhaltigkeit.atStrategia austriacă pentru dezvoltarea durabilă.

www.dataholz.comBază de date, oferind informaţii despre materialele de construcţie, construcţii din lemn şi legăturile dintre elementele componente ale construcţiilor.

www.energieinstitut.atInstitutul Energetic de la Voralberg/Austria. Consultanţă, educaţie şi cercetare privind folosirea raţională a energiei şi purtătorii de energie regenerabilă.

www.energytech.atPlatforma pentru tehnologii inovante în domeniile surselor de energie regenerabilă şi al eficienţei energetice.

www.klimabuendnis.atAlianţa pentru protecţia împotriva schimbărilor climatice din Austria.

www.passivhaustagung.atConferinţa Internaţională privind Casa Pasivă.

www.drexel-weiss.atInginerie casnică eficientă din punct energetic. Lideri ai gândirii în domeniul transformării energiei.

www.lamaisonpassive.frPagina de bază franceză privind casele pasive.

134

Page 135: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

GestaltungsgrundlagenPassivhäuserDr. Wolfgang FeistPrincipii contructive pentru clădiri cu sisteme de încălzire speciale. Ghid pentru arhitecti şi ingineri.Publicată de: Das Beispiel GmbH

Luftdichte Projektierung vonPassivhäusernPassivhaus Institut / CEPHEUSPrincipii de proiectare şi execuţie pentru realizarea de conexiuni etanşe.

Grundlagen und Bau einesPassivhausesGhid practic pentru arhitecti şi developeri.Publicată de: Dieter Preziger, ÖkobuchVerlag und Versand GmbH

Passivhäuser planen und bauenPrincipiile de bază; proiectarea şi realizarea caselor pasive.Publicata de:Carsten Grobe, ÖkobuchVerlag und Versand GmbH

Niedrigenergie- und PassivhäuserPublicată de: Othmar HummNoi tehnologii folosite la realizarea caselor pasive şi a celor cu consum redus de energie.ISBN 3-992964-71-0

Das Passivhaus – Wohnen ohne HeizungAnton GrafExemple de case pasive din Germania Austria şi Elveţia.Publicată de: Georg D.W:Callwey 2000ISBN 3-76674-1372-8

Cepheus – Wohnkomfort ohne HeizungHelmut Krapmeier, Eckhart DrösslerDocumentaţie despre proiecte de construcţii.Publicată de: Springer Wien – New York

Das PassivhausIng. Günter Lang, Mathias LangPrincipii de proiectare, execuţie şi calcul.Publicată de: Lang Consulting / Wien

Publikationen des Passivhaus - InstitutsInformaţii despre case pasive, sisteme de calcul, etc.Sursă:PASSIV HAUS INSTITUTRheinstraße 44/4664283 DarmstadtPhone 06151/82699-0Fax 06151/82699-11www.passiv.de

Această broşură işi propune să vă ofere un set de informaţii folositoare legate de conceptul de casă pasivă.Informaţiile ce apar în acest material se bazează pe experienţa noastră în domeniu, fiind compilate cu mare atenţie.

Saint Gobain ISOVER nu işi asumă nici o responsabilitate vis-a-vis de corectitudinea şi actualitatea informaţiilor întrucât pot apărea greşeli neintenţionate iar o actualizare continuă a broşurii nu este asigurată.

Materialul conţine adresele de internet ale unora dintre societăţile ce activează în domeniu în scopul oferirii unor surse de informare completă. Deoarece conţinutul acestor website-uri nu reflectă neapărat poziţia sau părerile noastre, ne declinăm orice responsabilitate.

Cărţi şi broşuri

Literatură de specialitate

135

Page 136: 47917872 Ghid de Realizare a Unei Case Pasive

Saint-Gobain Isover Romania SRLRO-100410 Ploieşti, Str. Mihai Bravu 233.

e-mail: [email protected]

Folosind produsele izolatoare ISOVER contribuiţi la realizarea unui climat mai bun acasă cât şi în natură. Pe de-o parte reduceţi consumul de energie, pe de alta vă îmbunătăţiţi confortul propriu şi vă reduceţi cheltuielile.

Construiţi cu ISOVER. Fiţi responsabili faţă de mediu şi faţă de dumneavoastră!