47775721 curs grafica inginereasca autocad

Download 47775721 Curs Grafica Inginereasca Autocad

Post on 12-Jul-2015

246 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

1

1. Despre AutoCAD1.1. Ce este AutoCAD?AutoCAD este cel mai rspndit mediu de grafic i proiectare asistat de calculator. n anul 1982, rula prima versiune a acestuia, denumit MicroCAD, utilizat pe calculatoare cu procesor Intel 8080. Cel mai popular produs soft al firmei americane Autodesk a ajuns acum la versiunea denumit AutoCAD 2000. A cucerit America, apoi Europa i Australia. Este tradus n 18 limbi ale globului. Are milioane de utilizatori liceniai pe toate continentele, n mari companii industriale sau de construcii, n universiti i firme de proiectare. Are milioane de fani, nscrii n cluburi. Are reviste dedicate, coli speciale de instruire, congrese specializate. Are un format soft recunoscut pe mapamond, *.dwg, compatibil cu aproape orice mediu de proiectare asistat de calculator. AutoCAD este o poart spre lumea virtual i n acelai timp un instrument esenial de modelare a acestei lumi.

1.2.

Pentru cine este AutoCAD?

AutoCAD este un produs soft profesional, destinat proiectanilor profesioniti din toate domeniile tehnice, arhitecilor i cercettorilor tiinifici din diverse specialiti. Mediul AutoCAD creaz condiii optime de dezvoltare a proiectelor tehnice din cele mai variate domenii. De aceea, AutoCAD este folosit de cea mai divers familie de proiectani, din cele mai diverse domenii tehnice de activitate. Datorit extinderii sale mondiale, mediul AutoCAD este aprofundat n universitile tehnice, n cele de arhitectur, n medicin, geografie i astronomie. Pregtirea pentru viitor n domeniul tehnic include aproape evident i componenta AutoCAD.

1.3.

Cum este AutoCAD?

Simplu, comod i prietenos. Extrem de eficient pentru cei ce tiu s-l exploateze corect. Cu o interfa estetic i comunicativ. Iat cteva detalii ale acesteia!

1.Despre AutoCAD

2 Comutatorii Bara de instrumente Bara de instrumente Meniul spaiului de lucru Object properties Standard bar

Zona grafic cursorul-ecran

Zona de dialog (de comenzi)

Bara de stare

Bare de derulare (de navigare)

Figura 1.1 Configuraia ferestrei de lucru sub editorul de desenare din AutoCAD 2000 Regiunea cea mai important este zona grafic, alocat crerii desenului. Pe suprafaa zonei grafice se deplaseaz dou fire reticulare ce formeaz cursorul-ecran. Mrimea acestuia poate fi reglat printr-una din opiunile comenzii OPTIONS. La trecerea n alte zone ale ecranului, cursorul i schimb aspectul, devenind sgeat sau caset de video invers. Cursorul-ecran este deplasabil cu ajutorul mouse-ului, al sgeilor de pe tastatur sau al altui dispozitiv periferic de intrare (tablet grafic, track-ball, etc.). La partea superioar a ferestrei de lucru este dispus meniul-bar, din care pot fi accesate meniurile pull-down, organizate n cascad. n dreapta ecranului, poate fi vizualizat opional meniul-ecran (fig. 1.2), organizat arborescent, pe mai multe file de meniuri i submeniuri. Revenirea la fila principal a meniului-ecran este posibil oricnd prin selectarea liniei, AutoCAD, care rmne vizibil pe orice fil. Prin comanda OPTIONS, utilizatorul poate s decid prezena sau absena meniului-ecran.

3 AutoCAD 2000 dispune de mai multe bare de instrumente (toolbars n limba englez). Acestea conin pseudo-butoane pentru accesarea prin controale vizuale a unor comenzi, macrocomenzi, secvene de comenzi sau opiuni. Barele de instrumente pot fi flotante sau fixate pe oricare din cele patru laturi ale zonei grafice. Dou dintre barele de instrumente sunt extrem de importante, avnd funcii eseniale: este vorba despre Standard toolbar i Object properties (fig. 1.3 i fig. 1.1), adic bara de instrumente standard i bara de instrumente pentru proprietile obiectelor; se recomand ca acestea s fie permanent prezente pe ecran. La instalarea AutoCAD, cele dou bare de instrumente sunt poziionate la partea superioar a ferestrei de lucru, deasupra zonei grafice. Unele butoane barelor de instrumente Standard i Object properties prezint un triunghi nnegrit la partea inferioar dreapt. Apsarea acestor butoane conduce la derularea pe vertical a barei de instrumente pentru grupul respectiv de funcii (fig. 1.4). Utilizatorul poate s opteze prin comanda TOOLBARS, pentru vizualizarea sau dezactivarea vizual a oricreia din barele de instrumente, fr a altera aspectul i funciile lor. Comanda deschide caseta de dialog Toolbars (fig. 1.5); aceeai caset de dialog poate fi activat i din meniul pull-down View, linia Toolbars. Coninutul tuturor zonelor de meniuri i al barelor de instrumente este adaptabil la necesitile utilizatorului; utilizatorul are chiar posibilitatea s defineasc noi bare de instrumente i noi meniuri. Poziia flotant a barelor de instrumente i posibilitatea de a aloca fiecrui buton secvena de comenzi dorit mresc viteza i eficiena desenrii.

Figura 1.2 Prima fil a meniului-ecran (Screen menu) n AutoCAD 2000 1.Despre AutoCAD

4

Figura 1.3 Barele de instrumente Standard i Object properties

Figura 1.4 Derularea unei bare de instrumente la apsarea unui buton cu triunghi nnegrit de pe bara Standard.

Figura 1.5 Caseta de dialog Toolbars, apelabil prin comanda TOOLBARS Comutatorii Model / Layout 1/Layout 2 (fig. 1.1) servesc la stabilirea spaiului curent de lucru: cel al modelului sau cel al hrtiei (Model space, respectiv Paper space). Modelul

5 (desenul) plan sau spaial este creat n spaiul modelului, dup care, n spaiul hrtiei, sunt definite diferite imagini pentru plotare. Mai multe detalii despre aceste spaii virtuale vor fi oferite ntr-un capitol viitor. Bara de stare, dispus la partea inferioar a ferestrei AutoCAD (fig. 1.1), afieaz coordonatele punctului curent al cursorului-ecran. Aceast bar conine butoane care permit activarea/dezactivarea ajutoarelor grafice (SNAP, GRID, ORTHO, POLAR TRACKING), a modurilor Osnap (OSNAP i Osnap Tracking), a afirii limii de linie pe ecran (Show/Hide Line Weight), precum i comutarea spaiului curent de lucru (MODEL/PAPER). La partea inferioar a ecranului este dispus zona de dialog, numit i zona de comenzi (fig. 1.1). De fapt, AutoCAD 2000 aloc zonei de dialog o fereastr separat (Text window). Ultimele 3 rnduri ale acestei ferestre sunt vizibile n permanen pe ecran, pentru ca utilizatorul s poat urmri dialogul su cu editorul de desenare. Funcia Flip screen activeaz fereastra de text, cu scopul de a vizualiza mai multe rnduri din dialogul menionat. Funcia este instalat pe tasta funcional . Este posibil baleierea napoi a dialogului, cu ajutorul barei de navigare laterale. Setul de culori alocat fiecrei zone precum i fonturile de text pot fi alese de utilizator dup preferinele proprii (comanda OPTIONS). Zona grafic are iniial culoarea neagr pentru background (fond), deoarece culoarea implicit de desenare n AutoCAD este culoarea alb (white n limba englez). Culoarea de Grafics window background poate fi modificat.

1.4.

Cum se lanseaz n lucru AutoCAD?

AutoCAD 2000 se lanseaz fie din grupul de opiuni subordonat meniului Programs, fie prin dublu clic pe iconia de lansare rapid, direct de pe desktop (fig. 1.6).

Figura 1.6 Iconia de lansare rapid pentru AutoCAD 2000 La lansare, este afiat caseta de dialog Start Up din fig. 1.7, ale crei opiuni stabilesc modul de lucru: Open a drawing : deschide un desen existent, ales de utilizator.

: este cel mai rapid mod de a demara un desen, similar nceperii Start from Scratch lucrului pe un format de desen alb, gol. AutoCAD consider condiiile iniiale de lucru ca fiind 1.Despre AutoCAD

6 cele implicite, stabilite de firm n fiierul-ablon acad.dwt pentru lucrul n inch, respectiv n ablonul acadiso.dwt pentru lucrul n sistem metric (mm). : determin nceperea desenului nou pe baza unui fiier-ablon Use a Template predefinit. Alegerea ablonului revine utilizatorului. ablonul poate fi unul oferit de program sau un model propriu al utilizatorului, cu setrile optime pentru desenul de elaborat. Use a Wizard : activeaz un scurt program cu rol de asistent automat pentru definirea condiiilor iniiale de lucru. Subopiunea Quick Setup ndrum utilizatorul n stabilirea limitelor desenului i a modului de scriere a unitilor de msur liniare. Subopiunea Advanced Setup asist utilizatorul n stabilirea mai detaliat, n 5 pai, a condiiilor iniiale de lucru: uniti de msur liniare i unghiulare, sensul i referina de msurare a unghiurilor, limitele desenului, folosirea unui anumit indicator predefinit i opiunea privind lucrul exclusiv n spaiul modelului sau att n spaiul modelului ct i n spaiul hrtiei.

Figura 1.7 Caseta Start Up, accesibil la nceperea sesiunii de lucru Pentru exprimarea opiunilor precedente dup deschiderea unei sesiuni de lucru, AutoCAD dispune de comenzi adecvate.

7 Comanda NEW permite nceperea unui desen nou, n timpul sesiunii de lucru. Comanda activeaz o caset de dialog asemntoare celei prezentate anterior, avnd ns opiunea Open a drawing dezactivat. Pentru deschiderea unui desen existent n timpul unei sesiuni de lucru, se utilizeaz comanda OPEN. Comenzile NEW i OPEN sunt accesibile prin tastare, sau din meniul pull-down File, ori de pe bara de instrumente Standard.

1.5.

Salvarea desenului curent. Comenzile SAVE i SAVEAS

Comanda clasic pentru salvarea desenului curent este SAVE. Dac desenul nu a fost nc denumit, AutoCAD solicit atribuirea unui nume. Dac desenul are deja un nume, este salvat sub acelai nume n starea sa curent. Extensia fiierului-desen n AutoCAD este .dwg i este ataat automat la salvare. Nu ataai o alt extensie unui fiier-desen elaborat n AutoCAD, deoarece denumirea va fi construit eronat! Comanda de salvare este accesibil i din meniul pull-down File, sau de pe bara de instrumente Standard. Pentru a salva desenul curent sub un nume diferit de cel momentan atribuit, poate fi folosit comanda SAVEAS. Numele atribuit unui desen AutoCAD trebuie s respecte conveniile de atribuire a numelor din sistemul de operare utilizat. n general, n mediul Wind