46663349 citate despre istoria economiei

5
Citate despre istoria economiei „ Istoria gândirii economice este una dintre cele mai vaste şi pasionante ştiinţe. Nimeni nu poate pretinde până în prezent, că a realizat o sinteză a istoriei gândirii economice universale. Subiectul este prea cuprinzător şi nu stă în puterea unei persoane, oricât de bogate şi variate i-ar fi sursele documentare de care dispune.” ( Toader Ionescu, Istoria gândirii economice universale şi româneşti ) „ Când cineva dă banii săi cu împrumut ăe o anumită perioadă, el nu se poate folosi de ei în acest timp, de aceea el are dreptul să ceară o remunerare pentru această situaţie incomodă cu care a căzut de acord; această remuneraţie, noi o numim, de obicei, procent.” ( W. Petty ) „ Oricine oferă cuiva un târg îşi propune să precedeze astfel: dă-mi ceea ce doresc eu, şi vei căpăta ceea ce doreşti şi tu. [...] Ne adresăm nu omeniei, ci egoismului lor, şi niciodată nu le vorbim de nevoile noastre ci de avantajele lor proprii.” ( Adam Smith, Avuţia naţiunilor) „ Preţul real al oricărui lucru, ceea ce îl costă în realitate pe acela care doreşte să obţină acest lucru, este truda şi osteneala pentru dobândirea lui.” (Adam Smith, Avuţia naţiunilor) „ Venitul scos din muncă se numeşte salariu. Cel scos din capital de către persoane care îl administreză sau îl întrebuinţează se numeşte profit [...] Venitul care provine în întregime din pământ se numeşte rentă şi aparţine proprietarului de pământ.”

Upload: costty-costy

Post on 26-Nov-2015

44 views

Category:

Documents


16 download

TRANSCRIPT

Citate despre istoria economiei

Istoria gndirii economice este una dintre cele mai vaste i pasionante tiine. Nimeni nu poate pretinde pn n prezent, c a realizat o sintez a istoriei gndirii economice universale. Subiectul este prea cuprinztor i nu st n puterea unei persoane, orict de bogate i variate i-ar fi sursele documentare de care dispune.( Toader Ionescu, Istoria gndirii economice universale i romneti )

Cnd cineva d banii si cu mprumut e o anumit perioad, el nu se poate folosi de ei n acest timp, de aceea el are dreptul s cear o remunerare pentru aceast situaie incomod cu care a czut de acord; aceast remuneraie, noi o numim, de obicei, procent.( W. Petty )

Oricine ofer cuiva un trg i propune s precedeze astfel: d-mi ceea ce doresc eu, i vei cpta ceea ce doreti i tu. [...] Ne adresm nu omeniei, ci egoismului lor, i niciodat nu le vorbim de nevoile noastre ci de avantajele lor proprii.( Adam Smith, Avuia naiunilor)

Preul real al oricrui lucru, ceea ce l cost n realitate pe acela care dorete s obin acest lucru, este truda i osteneala pentru dobndirea lui.(Adam Smith, Avuia naiunilor)

Venitul scos din munc se numete salariu. Cel scos din capital de ctre persoane care l administrez sau l ntrebuineaz se numete profit [...] Venitul care provine n ntregime din pmnt se numete rent i aparine proprietarului de pmnt.(Adam Smith, Avuia naiunilor)

Nu numai munca ntrebuinat direct la producerea mrfurilor influeneaz valoarea acestora, ci, la fel, i munca ntrebuinat la producerea de instrumente, unelte i cldiri, cu care se ajut aceast munc.( D.Ricardo, Opere alese )

Un economist este un expert care va tii mine de ce lucrurile pe care le-a prevestit ieri nu s-au ntmplat astzi. ( Laurence J. Peter)

Economia noastr este rezultatul a milioane de decizii pe care le adoptm n fiecare zi referitoare la producie, economisire i, mai ales, investiii. (Dwight Eisenhower)

Despre Premiul Nobel pentru economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2013 a fost atribuit profesorilor americani Eugene Fama, Lars Peter Hansen i Robert Shiller pentru lucrrile lor n domeniul analizei preurilor pe pieele financiare, a anunat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel, transmit AFP i Reuters, citate de Agerpres.Eugene F. Fama i Lars Peter Hansen, ambii profesori la Universitatea din Chicago, alturi de Robert J. Shiller, profesor la Universitatea Yale, au fost recompensai cu 'Premiul Bncii Suediei n tiine economice n memoria lui Alfred Nobel', dup cum este numele oficial al premiului, i opt milioane de coroane (1,2 milioane de dolari) pentru 'analizele lor empirice asupra preurilor activelor'.Anul trecut, Premiul Nobelul pentru Economie a fost primit tot de doi cercettori americani: Alvin Roth i Lloyd Shapley pentru teoria alocrilor stabile i designul pieei. De altfel, economiti americani sunt mari ctigtori ai Premiilor Nobel pentru Economie. n ultimii zece ani, 17 laureai din 20 au fost americani.Premiul Nobel pentru economie a fost instituit n anul 1968 de ctre Banca Central a Suediei i a fost decernat pentru prima dat n 1969. Premiul este finanat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanate de Fundaia Nobel.

Citate despre bani i economia monetar

1. Cei care au o initiativa nu au bani, iar celor care au bani le lipseste initiativa de a cumpara actiuni cand sunt ierfine. - Benjamin Graham2. O afacere care produce doar bani este o afacere slaba. Henry Ford3. Experienta m-a invatat cateva lucruri. Primul este acela de a-mi asculta instinctul, indiferent de cat de bine suna ceva pe hartie. Al doilea este ca in general esti mai castigat daca ramai alaturi de ceea ce cunosti, iar al treilea lucru este ca uneori, cele mai bune investitii sunt cele pe care nu le faci. Donald Trump4. In definitiv, afacerea principala a poporului american este afacerea. Acesta este profund preocupat sa produca, cumpere, vanda, investeasca si sa prospere in lume. Calvin Coolidge5. Investitiile ar trebui sa semene mai mult cu a privi vopseaua cum se usuca sau a privi iarba cum creste. Daca vrei emotii, ia 800 de dolari si du-te in Las Vegas. Paul Samuelson6. Daca investesti si te distrezi, probabil ca nu faci niciun ban. Investitiile bune sunt plictisitoare. - George Soros7. Cred ca pentru a trai bine cumpatarea este esentiala, iar economisirea este principala caracteristica a unei structuri financiare solide, indiferent ca este vorba de guvern, companii sau afaceri personale. John D. Rockefeller, Jr.8. As vrea sa traiesc ca un om sarac cu o multime de bani. Pablo Picasso9. Si in final, indiferent de cat de mult avanseaza stiinta, vor fi decizii care vor depinde inevitabil de judecata personala, de arta sau de modul in care simti pietele financiare. Martin Feldstein10. Cu cat pietele financiare vor continua sa se dezvolte, comportamentul preturilor activelor va juca un rol important in mersul inainte al formularii politicii monetare. Poate chiar un rol mai important decat in trecut. Timothy Geithner

Cri n limba romn scrise de autori romni sau traduse despre crizele economice

Editura Publicaeste oeditur dinRomnia, specializat n domeniulcrilordeafaceriieconomie, fondat n2007odat cu lansarea bestseller-uluiFunky Busines deJonas RidderstrleiKjell Nordstrm n prezena lui Nordstrm.Istoria globala a crizei financiare (2007-2010) Traducere de Catalin Dracsineanu.Criza noastra cea de toate zilele - Eseuri economiceBiletul de iesire din crizaCriza si fiscalitate - Ocupare si fiscalitate in societatile indatoratePunctul Critic. Trimestrial de diagnoza sociala, politica si culturala (Nr. 4). Romania victima a crizei?