35801223 ne vorbeste parintele cleopa volumul 12 text

Upload: marcel-voinea

Post on 14-Apr-2018

233 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    1/54

    NE VORBETE

    PRINTELE CLEOPA

    Volumul 121

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    2/54

    L E G T U R A M O L D O V E I C U A R D E A L U L

    De unde suntei voi, mi biei? Din Ardeal, printe. i eu sunt din Ardeal. Rsstrbunicii mei au fost din Slitea Sibiului. Eu am un vr,

    profesor mare la Iai, care-i cu arhivele statului, la Golia, Vasile Ionescu. i el are toate registrelecu ardelenii care au trecut munii. Din Piatra Neam pn n Vatra Dornei, n toate comunele, suntardeleni izgonii de unguri. Toate comunele. i Pipirigul i Poiana Teiului i Borca i Sabasa, toisunt ardeleni fugrii din Ardeal, care au ocupat Valea Bistriei. Cum au trecut munii, le-au datmuni, poieni i aici s-au instalat. Care au trecut din Ardeal le-au dat acolo. Tot atunci au trecut imoii mei, n Vinerea Patilor. Am gsit scris: Simeon Ungureanu, Vasile Ungureanu i IlieUngureanu1.

    Ei au venit cu 3000 de oi. i au spus acolo n Ardeal la autoriti c n-au cu ce ierna oile la

    Sibiu, i au venit c au auzit c este fn mult la Beclean, aici la Dorna, pe la Ilva, i aa au venit sfie ct mai aproape de grani. i n Vinerea Patilor au astupat tlngile la oi, c santineleleungureti erau departe, la 10 km unul de altul prin pdure, i era un viscol mare, o furtun. Aa autrecut, i cnd s-au vzut dincoace, santinelele noastre i-au i primit i apoi au cobort la VatraDornei. Unul a rmas aici la Pipirig, este un sat de Ilie aici; unul la Ttrui, comun mare, i unulla Botoani.

    Aa au trecut moii mei, rsstrbunicii notri. Tata tia de acetia toi. Ei sracii,moldovenii, au adpostit pe ardeleni cnd a fost c au venit catolicii i au luat toate crile ortodoxede la bisericile ortodoxe din Ardeal i le-au dat pe foc i au pus cri de-ale lor, care aveau Crezulcu Filioque.

    i cnd a intrat bietul Andrei aguna, marele romn, el era i nvat i cunoscut i la Viena,murise blestemata aceea de Maria Tereza i au intrat ali mprai. Apoi s-a fcut un memoriu mare,cte biserici ortodoxe au fost stricate i mnstiri, ct prigoan este i cutare. i atunci le-au datvoie s pun preoi romni la biserici, dac au. Ci preoi a trimis atunci Moldova s-i ajute peardeleni!

    Iar Mnstirea Neam era n floarea tipririi. Cuviosul Paisie, 1794, alimenta attaOrtodoxie de aici, de la Neam. A trimis 12 care cu cri religioase bisericeti, cu boi trase pestemuni. Arat istoria tot. Cnd au ajuns la Sibiu, a fost o mare inaugurare peste muni se mergeagreu atunci, nu erau maini i drumuri , Trioade, Penticostare, Mineie, Evanghelii, Apostoli, tot cetrebuie pentru Biserica Ardealului. De aceea se gsesc cri tiprite aici la Mnstirea Neam pe laBihor, pe la Zalu, pe la toate bisericile. Foarte mult a ajutat Moldova pe romnii din Ardeal.

    Moul Gheorghe Lazr tia toate acestea, sracul. El zicea: Ehei, drgu, dac nu era Moldova,eram pgni (catolici) aici. Moldova ne-a ajutat foarte mult.Aa este! i de aceea, mi, biei, bine c ai venit n Moldova, s cunoatei Moldova,

    mnstirile din Moldova. S inem legtura naional n inima noastr, Moldova cu Ardealul, csuntem una.

    1 Ungureni erau numii toi care veneau din Ardeal.

    2

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    3/54

    C U V N T D E S P R E R U G C I U N E A M I N I IRostit n faa prinilor Mnstirii Grigoriu2,

    Muntele Athos septembrie 1977

    Prea Cuvioase Printe Stare, Prea Cuvioi Prini,

    Mai nti ngduii-mi s mulumesc Preasfintei Treimi, Care mi-a mplinit astzi dorinamea din copilrie de a ajunge la sfritul pmntului grecesc, adpat de sngele multor cuvioi,drepi, de martiri i de sfini, i ndeosebi la Muntele cel Sfnt, la Grdina Preasfintei Stpneinoastre de Dumnezeu Nsctoare, pentru a m nchina la mulimea sfintelor moate i icoanefctoare de minuni, care de veacuri se pstreaz aici, pentru slava preasfntului nume al SfinteiTreimi.

    Ceea ce simt eu acum nu pot spune cu sracele mele cuvinte, sunt copleit de rpirea minii.Mnstirile prin care am trecut ne ridic mintea la cer, iar cuvioii prini la ngerii care laud islvesc pe Ziditorul: n biserica slavei Tale stnd, socotim c ne aflm n ceruri. Primirea

    clduroas a sfinilor prini pe la care am trecut rmne neuitat n inimile noastre. Adncasmerenie i nemrginita lor iubire ne aduc aminte de cuvintele Cuviosului Casian: Iubirea deDumnezeu const n a ne osteni unii pentru alii. Astfel, pustnicii nu nesocotesc iubirea lor fa deoameni, ci o descoper n aceast lepdare de lume i privesc desvrirea cu team, ca nu cumvaiubirea s fie nesocotit ct de puin.

    Dar acum trebuie s m opresc din multa vorbire, pentru a rspunde la rugminteacuvioiilor voastre de a spune cteva cuvinte despre rugciunea minii.

    Zice undeva Sfnta Scriptur: Se face oare pine fr sare? Ce gust au cuvintele goale?(Iov 6, 6). Acest cuvnt mi se potrivete mie, leneul i nelucrtorul virtuii, care ndrznesc svorbesc preacuvioiilor voastre cuvnt gol i ptima, eu care nici n-am nceput s-l triesc. Dinaceast pricin nu vei gsi vreo dulcea n cele ce voi spune, deoarece le griesc din minte i nudin osteneala tririi.

    Ce este rugciunea? S auzim pe Sfntul Ioan Scrarul, care ne rspunde: Rugciunea,dup calitatea ei, este dor arztor i unire a omului cu Dumnezeu; iar dup lucrare, menine lumean existen s nu se destrame din pricina multelor noastre pcate. Este maica lacrimilor, lsarea iiertarea pcatelor, podul care elibereaz pe om de ispite i de primejdii, peretele care mpiedicnecazurile i zdrobete rzboaiele patimilor, oamenilor i dracilor, lucru ceresc i hran a tuturorngerilor i sfinilor; negrit bucurie a drepilor, lucrare nencetat, hran a sufletului, luminare aminii, secure care taie dezndejdea, bogia monahilor, comoara pustnicilor, micorare i nimicirea mniei, oglind care arat sporirea celui ce se roag, artare a msurii virtuilor sufleteti,aductoare aminte a fericirii i a darurilor care vor fi date iubiilor slujitori ai lui Dumnezeu

    (Scara, cuv. 28).i iari: Este convorbirea minii cu Dumnezeu, odrasl a blndeii, rodul bucuriei i almulumirii, izgonire a ntristrii i a neputinei, nlarea minii la Dumnezeu (Evagrie Monahul,Cuvnt despre rugciune Filocalia).

    i dumnezeiescul printe Marcu Pustnicul zice c: Rugciunea este maica tuturorvirtuilor (Filocalie: Despre Legea duhovniceasc).

    Din cele spuse acum pe scurt, putem ti ce este rugciunea.

    2 Acest cuvnt al Printelui Cleopa a fost rostit n faa obtii Sfintei Mnstiri Grigoriu de la Muntele Athos, cu ocaziapelerinajului fcut n anul 1977, mpreun cu un grup de prini de la Mnstirea Sihstria. Cuvntul a fost publicat nperiodicul Cuviosul Grigorie al Mnstirii Grigoriu, nr. 3/1978 i 4/1979, i a avut un larg ecou n rndul credicioilorgreci, dup cum se poate vedea n cartea Amintiri despre Btrnul Porfirie de Anastasios Sotirios Tzavaras, ed.

    Bunavestire, 1999, p. 127-128, unde ns nu se menioneaz numele Printelui Cleopa. Cuvntul de fa a fost tradus deProtosinghelul Petroniu Tnase, stareul Schitului Prodromu de la Sfntul Munte Athos, dup textul aprut n revistaMnstirii Grigoriu.

    3

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    4/54

    Felurile ei, dup lucrare, sunt urmtoarele:1. Rugciunea buzelor2. Rugciunea minii3. Rugciunea minii din inim4. Rugciunea inimii sau care se mic de la sine

    5. Rugciunea fr imagini6. Rugciunea curat7. Rugciunea duhovniceasc, adic rugciunea care trece dincolo de marginile contiinei.8. Felul al optulea de rugciune, Sfntul Isaac Sirul nu-l numete rugciune, ci vedere

    duhovniceasc, despre care auzim vorbind pe Sfntul Apostol Pavel, cnd se refer la rpirea lui laal treilea cer, i pe Sfntul Maxim Cavsocalivitul n convorbirea cu Sfntul Grigorie Sinaitul desprerugciune.

    Vorbind despre felurile rugciunii dup lucrarea lor, trebuie s nelegem c nu putemdespri un fel de altul. Deci trecerea de la un fel la altul se face pe nesimite, organic, aa cum un

    prunc devine cu timpul copil, apoi tnr, mai apoi btrn i aa mai departe, fr s tie omul n cean anume a trecut prin toate aceste vrste.

    Primul fel de rugciune putem s-l numim nceputul rugciunii, deoarece nc nu a fostneles de minte. Este cel mai de jos fel de rugciune sau, mai bine zis, cum spune Sfntul Grigoriede Nyssa, aceasta este cea mai ndeprtat form de rugciune. Oricum, i aceasta se numeterugciune i are temeiuri scripturistice. Cnd, de exemplu, auzim din Sfnta Scriptur: Cu glasulmeu ctre Domnul am strigat. (Ps. 141, 1), sau: Ctre Domnul cu gura mea am strigat i L-amludat cu limba mea (Ps. 65, 15), trebuie s nelegem c aceste mrturii ale Sfinei Scripturi nevorbesc despre rugciunea buzelor.

    Dar dac noi ne-am mulumi s rmnem toat viaa noastr numai la acest fel de rugciune,atunci nseamn c ne-am hotrt s rmnem la stadiul cel mai de jos al rugciunii i s avem

    pomenirea lui Dumnezeu numai cu gura i cu limba, n timp ce mintea i inima noastr se afldeparte de Dumnezeu, potrivit Scripturii:Acest popor M cinstete numai cu gura i cu buzele, darinima lui este departe de Mine.

    Totui, nici aceast rugciune a buzelor nu este lepdat, deoarece constituie nceputulrugciunii i cu aceasta nvm de la nceput s ne rugm i s slvim pe Dumnezeu. i astfel,aa cum nici un lucru nu este fr de nceput, fr numai Acela care le-a creat pe toate, aa irugciunea are un nceput. Prin urmare, i acest fel de rugciune a buzelor este un fel de proslvirei de rugciune curat ctre Dumnezeu; fie c se face cu cntare, fie cu tropare, canoane sau alterugciuni care se afl n crile liturgice. Dar aceste rugciuni sunt o rnduial i un nceput derugciune, care ne-au fost hotrte nou de cei de demult, dup rnduiala Sfinilor Prini. De aceearepet c a rmne n acest fel de rugciune, care se face numai cu buzele, i a nu nva s ne rugmlui Dumnezeu cu mintea i cu inima este o greeal i o mare pagub duhovniceasc pentru

    sufletele noastre, i, totodat, o abatere de la adevrata lucrare a rugciunii.Desigur, Sfinii Prini, avnd n vedere neputina celor care intr n viaa clugreasc, lernduiesc, paralel cu lucrarea poruncilor lui Hristos, s ia parte la slujbele psalmilor, canoanelor ila troparele n slava lui Dumnezeu n biseric i la rnduielile ei. Dar trebuie s nelegem c acestfel de rugciune (adic exterioar) este ngduit de Sfinii Prini numai pentru un timp, din cauzaneputinei i a strii noastre duhovniceti prunceti, pentru c apoi, cu aceast rnduial, snaintm ncet-ncet pentru a trece la treapta lucrrii minii i s nu rmnem pn la sfrit larugciunea care se face cu tropare, deoarece zice Sfntul Grigorie Sinaitul: Ce este mai copilrosdect faptul c noi, rostim cu gura cuvinte exterioare de rugciune, ne nelm de plcuta prere cene-o facem despre noi nine, ludndu-ne cu cantitatea i hrnindu-ne cu acest fariseism dinafar.

    Sfntul Macarie Egipteanul, ferindu-se de acest fel de rugciune prunceasc i artndu-nestadiul acestui fel de lucrare, zice: Dup felul vieii noastre, i rugciunea noastr s fie

    4

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    5/54

    ngereasc, iar nu trupeasc, ca s nu zicem idolatr. Deoarece continu Sfntul GrigorieSinaitul dac ne este ngduit s ne rugm cu glasul pentru lenea i netiina noastr, aceasta s-afcut cu scopul de a ne nla la adevrata rugciune.

    Aceast rugciune, numai cu gura i cu glasul, nu poate elibera pe om de patimile luntrice,precum auzim pe un printe din Pateric zicnd ctre un frate: Dac lucrarea luntric cea dup

    Dumnezeu nu ajut pe om, atunci zadarnic se ostenete pentru cele din afar. Pentru aceeailucrare, Sfntul Isihie Ierusalimiteanul zice: Dac omul nu face voia lui Dumnezeu i Legea Luinuntrul pntecelui su, adic nluntrul inimii sale, atunci nici n afar nu o mplinete cuuurin (Filocalia, cap. 86). Ceea ce se ntmpl cu petele cnd este scos din mare, acelai lucruse ntmpl i cu mintea cnd este scoas din pomenirea lui Dumnezeu i rtcete n pomenirealumii (Sfntul Isaac Sirul, cuv. 34).

    Trecnd la treapta a doua a rugciunii, trebuie s spunem de la nceput c acela ce senevoiete cu rugciunea buzelor se ridic singur, de la sine, la rugciunea minii cu condiia carugciunea buzelor s se fac cu atenie. Astfel, la svrirea rugciunii lui Iisus cu buzele, cele mainsemnate elemente ale acestei rugciuni sunt urmtoarele:

    1. Atenia;

    2. nchiderea minii n cuvintele rugciunii lui Iisus;3. A rosti cuvintele rugciunii fr sil, cu cin duhovniceasc;4. A ine puin respiraia, n timpul rostirii cu mintea a rugciunii: Doamne Iisuse

    Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiete-m pe mine, pctosul!Dac acestea sunt necesare i la alte rugciuni, cu att mai mult sunt necesare la rugciunea

    lui Hristos. Rugciunea lui Iisus, cnd este fcut cu toat atenia, este rugciunea pe care trebuie so fac omul cu mintea. La Sfinii Prini aceast rugciune are aceast form: Doamne IisuseHristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiete-m pe mine, pctosul (Sfntul Nicodim Aghioritul).

    Trebuie s avem n vedere i faptul c rugciunea minii este obligatorie nu numai pentrumonahi, ci i pentru toi credincioii, deoarece marele Apostol Pavel se adreseaz tuturor cretinilorcnd zice:Rugai-v nencetat(I Tes. 5, 17).

    Dar dac va zice cineva c aceast porunc s-a dat pentru rugciunea cea dinafar cu buzele,i voi rspunde: Fiindc suntem oameni i avem trup, trebuie desigur s ne nchinm lui Dumnezeui cu metanii trupeti, dar fiindc El este Duh i Minte, i mai presus dect toate duhurile i minile,de aceea i noi trebuie s-I aducem nchinciune cu mintea i cu duhul, deoarece acest fel derugciune este cel mai potrivit i mai aproape de El dup firea Lui, deoarece fiecare iubete pe celasemenea cu sine. Acest lucru nu ne-a nvat pe noi un om, ci nsui Fiul lui Dumnezeu, Care ne-azis: Tatl astfel de nchintori voiete. Duh este Dumnezeu i cel ce I se nchin trebuie s I senchine n duh i n adevr(Ioan 4, 24).

    Dar o astfel de nchinare, n duh i n adevr, se face mai ales cu rugciunea minii i ainimii. Tocmai de aceea i dumnezeiescul Printe Grigorie Sinaitul a nvat aceast lucrare a

    rugciunii minii nu numai pe monahii din Sfntul Munte, ci ncepnd de aici a mers nvndaceast lucrare i pe rvnitorii cei cstorii, ca s o cunoasc pn i n ara Romneasc.Apoi i luminatul Sfnt Grigorie al Tesalonicului, n diferite cuvinte, nu numai c ndeamn

    pe toi cretinii s se roage cu inima, ci i un ntreg cuvnt trimite filosofilor Ioan i Teodor, caretriau n lume, crora le descoper tainele sfintei rugciuni (a minii) i a trezviei (Sfntul NicodimAghioritul). i iari, dumnezeiescul Printe Grigorie Teologul, artnd c prin aceast chemare anumelui lui Hristos, se nate n inima omului dragostea pentru El, zice: Cei ce iubesc mult pecineva, obinuiesc s pomeneasc cu dulcea chiar i numele aceluia (Cuvnt la Sfntul Botez).

    Acest lucru l adeverete i Sfntul Isaac Sirul, zicnd: Cnd se va porni pomenirea luiDumnezeu n mintea celui ce-L iubete, ndat sufletul su vars mulime de lacrimi, fiindcdragostea are obicei s verse lacrimi la pomenirea celor iubii.

    n ce privete nfrnarea de la mncare i ndeletnicirea cu postul, lucrul este foarte necesarcelor ce se ndeletnicesc cu rugciunea minii. Dar post i nfrnare de la mncare i de la somn nu

    5

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    6/54

    peste msur, pentru c astfel de post produce pagub n loc de folos.Despre aceasta, Marele Vasile ne nva, zicnd: Msura nevoinei trupeti s fie potrivit

    cu msura puterii trupeti a fiecruia dintre noi. i dumnezeiescul Maxim Mrturisitorul, artndu-ne acelai lucru adic n postul i nevoina trupeasc s folosim cale mprteasc , zice: Dtrupului dup puterea lui i toat voina ta o ndreapt spre lucrarea minii. Adic trebuie s avem

    trupul sntos i nu neputincios peste msur, fiindc lucrarea minii cere i un trup sntos. Prinurmare, trebuie s fugim cu tot dinadinsul de postul nemsurat i de nevoina trupeasc exagerat.

    Dar s spunem ceva despre cldura care se produce n timpul acestei sfinte rugciuni, ca scunoatem care este din fire i care de la draci i care din harul i darul lui Dumnezeu. S ncepemcu descrierea acestei clduri, dup mrturia dumnezeiescului printe Calist, PatriarhulConstantinopolului, care cu privire la aceasta zice: Mai nainte de toate, vine o cldur de larrunchi, care ne cuprinde i care se arat ca o nelare. Totui aceasta nu este nelare, ci o lucrarefireasc, produs din lucrarea voinei. Dar dac cineva ar socoti c acest cldur este de la har,atunci cu adevrat se nal. n toate cazurile cnd se produce o astfel de cldur, lucrtorulrugciunii nu trebuie s o primeasc, ci s o resping.

    Apoi vine o alt cldur de la inim i, dac mintea n acest timp coboar la gnduri de

    desfrnare, aceasta, fr nici o ndoial, este nelare. Dar dac tot trupul se nclzete de la inim,n timp ce inima este curat i fr patim, i este ca i cum s-ar alipi cu adncul inimii, atunci estecu adevrat o lucrare a harului i nu este nelare.

    Cunoscnd noi acest lucru, este bine ca de la nceput s obinuim mintea ca n timpulrugciunii s se afle n partea de deasupra inimii i s priveasc n adncul ei, dar s nu fie lamijloc, la o parte sau n partea de jos a inimii.

    Pricina pentru care trebuie s procedm astfel este urmtoarea: Cnd mintea se afl n parteade deasupra inimii i lucreaz rugciunea nluntrul ei, atunci ea este ca un mprat, care st lanlime i observ n toat libertatea toate gndurile rele, pe care le zdrobete i le nimicete cunumele lui Iisus Hristos, ca pe ali prunci babiloneti. n acelai timp, fiind departe de stomac, se

    poate feri de lucrarea patimilor poftei, care se afl n firea noastr de la cderea lui Adam.Despre diferitele feluri de cldur nva i marii pustnici i lucrtori ai rugciunii lui Iisus

    din Rusia: episcopul Teofan Zvortul i episcopul Ignatie Briancianinov. Iat ce zice episcopulTeofan despre cldura din timpul rugciunii: Adevrata cldur este un dar al lui Dumnezeu. Dareste i o cldur fireasc care este rod al strduinelor i al strilor noastre proprii. Acestea sedeosebesc ntre ele ca aurul de pmnt.

    Apoi continu zicnd: Primul rod al cldurii dumnezeieti este concentrarea gndurilor idorul puternic dup Dumnezeu. De asemenea, cnd a fost ntrebat de cineva dac aceast cldurfireasc este duhovniceasc, cuviosul episcop a rspuns: Nu este duhovniceasc, nici cereasc, cieste o cldur obinuit a sngelui nostru, dar fiindc ine atenia n inim i ajut la mplinireamicrilor duhovniceti, se numete duhovniceasc. Aceasta ns numai n cazul cnd nu este

    nsoit de vreo dulcea a poftei, fie i uoar, ci ine sufletul i trupul n starea de trezvie. Cndns cldura care nsoete rugciunea lui Iisus nu este nsoit de simire duhovniceasc, nu trebuies se numeasc duhovniceasc, ci simpl cldur a sngelui. Cine pe aceast cldur o numeteduhovniceasc, fr s vad n aceasta simiri duhovniceti, acela cade singur n greeal. Dar cineo va numi din har, acela este i mai greit. Exist i alte micri ale trupului, care ajut larugciune, dar ele nu sunt aceleai la toi. Dar la acestea nu este cazul s ne oprim.

    Episcopul Ignatie Briancianinov, privitor la acestea, zice cam acelai lucru ca i episcopulTeofan i anume: Cldura care provine de la ncordarea trupeasc a voii este i aceasta trupeasc.Este o cldur fireasc a sngelui din regiunea fireasc a pieptului.

    Sfntul Calist mai zice urmtoarele despre aceste clduri: Vine i o alt cldur din inimi, dac n acest timp n minte vine un gnd de desfrnare, acest lucru este o adevrat nelare. Dar

    cnd tot trupul se nclzete de la inim, iar mintea rmne curat i fr patim, ca legat deadncul luntric al inimii, atunci aceasta, fr ndoial, este o lucrare a harului i nu a nelrii.

    6

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    7/54

    Uneori, la acei care ncearc acest fel de stri, apare i o transpiraie trupeasc din multa cldurcare se afl n trup, i atunci se mic din inim o sfnt lucrare, care se nal ca o foaie de peinim i mic mintea de la cele dinluntru ca i cum ar fi lipit de acea dumnezeiasc lucrare ca s strige adesea: Iisuse al meu, Iisuse al meu. Aa nct cnd se deschide inima, numai attstrig mintea: Iisuse al meu i nu poate rosti toat rugciunea, adic Doamne Iisuse Hristoase,

    Fiul lui Dumnezeu, miluiete-m, din pricin c inima se deschide des.Deci aceia care zic c ntr-o astfel de lucrare pot rosti ntreaga rugciune, se nal, deoarece

    mintea care se afl ntr-o astfel de lucrare duhovniceasc n inim, nu poate zice nimic mai multdect: Iisuse al meu. Atunci cu adevrat dintr-o astfel de sfnt lucrare a rugciunii se face ninim un fel de team plin de evlavie i n suflet, din lucrarea rugciunii, se face o maremngiere. i atunci inima salt i revars lacrimi pline de dulcea, care curg dulce din ochi cuntristare plin de bucurie. i atunci inima fierbe de dumnezeiasca lucrare i ntreg trupul esteluminat i mintea ntr-o astfel de stare stig: Doamne miluiete.

    i aa cum untdelemnul dintr-un vas plin, nclzit la un foc tare, se revars peste marginefierbnd, aa se ntmpl i n inima care este nclzit de duhovniceasca lucrare, ea revars cldurn tot trupul i-l face nfocat; i cine triete o astfel de stare simte c toate cele luntrice ale sale

    sunt gata s ias din el.Se ntmpl i alte minunate taine la acela care are o astfel de lucrare. De multe ori apare o

    lumin cu ajutorul creia vede nluntrul su o luminare, care l strlucete ca soarele i careizvorte lumin din inim. Atunci n inim au loc i alte taine, dar nu pot s le descriu. Minteavede toat fptura i, spimntat de micarea sfintei lucrri i de vederea tainelor dumnezeieti,nal doxologii din adncul inimii, pe care nu pot s le descriu prin cuvinte. Atunci omul sendumnezeiete cu totul din aceast micare dumnezeiasc, dincolo de ce este material i simit, ise vede plin de o negrit bucurie, asemenea cu unul care este beat. i dup aceasta, mintea esterpit de o vedere dumnezeiasc i vede taine nfricoate, despre care nu pot vorbi amnunit. Vedemintea dumnezeieti vederi, vede bucuria drepilor i frumuseile raiului. i mai presus de mintevede n cer taine nfricoate i preaslvite i cu ct se nal omul mai presus de cursele diavolilor,cu att mai mult vede cele pe care i le d Dumnezeu, Cruia I se cuvine slava n vecii vecilor.Amin.

    Menionnd aici aceste taine pe care le descoper Dumnezeu celor care l iubesc i l roagdintru adncul inimii lor, m-am gndit: Oare cte mini i inimi din neamul omenesc s-aunvrednicit de aceste descoperiri de la Dumnezeu, de-a lungul veacurilor? Oare exist acum pe

    pmnt astfel de rugtori? Aceste taine numai Cel prea bun le tie.

    II

    Dup aceast lmurire despre cele trei clduri care nsoesc rugciunea lui Iisus i dup cele

    de mai sus artate taine la acel care a ajuns s obinuiasc mintea cu rugciunea duhovniceasc,care de multe ori depete cadrul rugciunii, ajungnd la vederea duhovniceasc, vom continuacercetnd reinerea cu msur a respiraiei din timpul rugciunii minii i folosul duhovnicesc carerezult din aceast reinere.

    Fiindc mintea noastr de la natere, din copilrie i din tineree este obinuit cu lucrriledin afar ale aceste lumi, trebuie ca i noi, cnd rostim aceat sfnt rugciune a minii, s nurespirm prea des, cum se face n chip firesc, ci trebuie s reinem puin respiraia pn cnd vomspune cu cuvntul luntric aceast rugciune i apoi s respirm, aa cum ne nva Sfntul MarcuAscetul, zicnd: Mintea rugndu-se fr rspndire, strmtoreaz inima i o frnge, dar inimanfrnt i smerit, Dumnezeu nu o urgisete (Ps. 50) (Filocalia, vol. 1, c. 34).

    Dar s fie cunoscut c ndeosebi nceptorii au nevoie de aceast puin reinere a respiraiei

    cnd se roag, fiindc cei sporii n rugciunea minii, chiar fr acest reinere, i numai princuvntul luntric intr n inim i rmn acolo. Totui i acetia, cnd vor s ntoarc mintea n

    7

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    8/54

    inim cu mai mult iubire de osteneal i mai ales n timpul luptei cu gndurile i cu ispitele, caprin aceast ntoarcere s se roage mai nerspndit, fac aceasta de asemenea cu o reinere msurata respiraiei (Sfntul Nicodim Aghioritul).

    Prin urmare, n cele de mai sus s-a artat care este folosul reinerii respiraiei cu msur ntimpul rugciunii minii i la ce ajut ea ndeosebi pe nceptorii notri, care se strduiesc s se

    obinuiasc cu rugciunea lui Iisus.Dar trebuie s tim c rolul principal n lucrarea rugciunii minii l are paza ateniei.

    Sfntul Teofan Zvortul, artnd acest lucru, zice: Lucrul principal pentru o bun rugciune esteatenia. Fr atenie nu exist rugciune. Mijloacele exterioare rmn mijloace. i iari acelaiepiscop, fiind ntrebat prin scrisoare de o fiic duhovniceasc a sa, dac rugciunea minii estetrebuitoare i pentru cretinii cstorii, rspunde: Cine nu are rugciunea minii luntric, nu arenici un fel de rugciune. Fiindc numai rugciunea minii este adevrata rugciune; de aceea este i

    bineprimit i plcut lui Dumnezeu. Aceasta trebuie s fie esena unic a rugciunii, i a celei deacas i a celei din biseric, i pentru monahi i pentru obtea cretinilor ortodoci. Deoarecelipsind cuiva rugciunea minii, rugciunea lui are numai form de rugciune, dar nu esterugciune. Deci ce este rugciunea? Oare nu nlarea minii i a inimii ctre Dumnezeu? Deci

    esena rugciunii este nlarea minii din inim ctre Dumnezeu. Mintea se slluiete n inimcontient n faa lui Dumnezeu. Aceasta este rugciunea minii.

    Cnd ne rugm, trebuie s coborm din minte n inim. Eu dorm i inima mea vegheaz(Cnt. 5, 3). A trimis Dumnezeu Duhul Fiului Su n inima voastr, care strig: Avva Printe(Galateni 4, 6).

    ncepnd s vorbesc despre rugciunea care se lucreaz cu mintea n inim, cea mai bunrugciune care se face prin ntoarcerea minii n inim, s auzim de la nceput pe Domnul, Care nendeamn, zicnd:Iar tu cnd te rogi, intr n cmara ta i nchide ua ei, roag-te Tatlui tu nascuns i Tatl tu, vznd n ascuns, i va da ie la artare (Matei 6, 6). Cmara aceasta, duptlcuirea Sfntului Dimitrie al Rostovului i a altor Sfini prini, este inima noastr.

    i dumnezeiescul Printe Ioan Scrarul arat s nchidem cmara inimii n timpulrugciunii, apoi s uurm din cnd n cnd lucrul acesta al ncordrii, precum ne nva i Sfntul

    Nichifor Pustnicul, zicnd: S punem mintea cu atenia i cu cuvntul rugciunii acolo unde deobicei vorbim cu noi nine, adic sub gt, n partea de sus a pieptului i dup aceea iari scoborm deasupra snului stng.

    Nu trebuie s nesocotim aceast ndrumare, orict de simpl i de puin duhovniceasc ni s-ar prea. Trebuie neaprat s coborm de la cap la inim. De asemenea trebuie s tim bine c

    puterea vorbitoare a inimii noastre este aezat de Creatorul nostru n partea de sus a inimii.Aceasta este puterea prin care inima omului se deosebete de inima animalelor. Putere i cap alsufletului este mintea, care chiar dac este duhovniceasc, ea nsi i are locul ei de petrecere ncreier.

    De asemenea puterea cuvntului sau duhul omului, cu toate c este duhovnicesc, se afl npartea de sus a inimii, care se gsete sub snul stng, lng sn i puin mai sus de el. Deci ca s sefac unirea minii cu inima, trebuie ca n timpul rugciunii s inem atenia i memoria n acest loc,unde se afl puterea gritoare a inimii. Unirea minii cu inima const n unirea cugetelorduhovniceti ale minii cu simirile duhovniceti ale inimii.

    Sfntul Teofan Zvortul, explicnd cuvntul Sfntului Simeon Noul Teolog desprerugciune, zice urmtoarele: n rnduiala fireasc de trecere de la cele din afar la cele dinluntru,adic la inim, prima vam care poate vtma lucrarea rugciunii, ncercnd s opreasc mintea scoboare n inim, este imaginaia. De aceea, trebuie s ne pzim de aceasta ct mai mult posibil.Pentru a ajunge la adevratul loc luntric, adic la inim, s amintim pe scurt c cea mai simplregul a rugciunii este s nu ne imaginm nimic. Trebuie s cugetm c Dumnezeu este Duhul cel

    desvrit, Care nu are nici form, nici nfiare. De aceea trebuie s ne strduim s ne rugm luiDumnezeu fr s ni-L nchipuim. Gndurile sfinte i nchipuirea lor se produc n timpul

    8

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    9/54

    cugetrilor evlavioase. Totui, n unele cazuri din timpul rugciunii, deoarece nchipuirileimaginaiei in mintea n afara inimii, chiar dac acestea ar fi sfinte, n timpul rugciunii atenianoastr trebuie s fie nluntru inimii. nchiderea cugetrii n inim este semnul de nceput al uneirugciuni fcute cum trebuie. Aa cum rugciunea aceasta este calea pe care am urcat la Dumnezeu,tot aa i ndeprtarea rugciunii de la inim, ndeprteaz de aceast cale. Prin urmare, cei care

    folosesc acest fel de imaginaie n timpul rugciunii, chiar de la nceput pun piedici la lucrul pe carel-au nceput cu rvn.

    Deci vedem c este foarte necesar i folositor s ne pzim de orice fel de imaginaie ntimpul rugciunii. Totui, ce este nchipuirea sau imaginaia? La aceast ntrebare ne rspundedumnezeiescul Printe Grigorie Tesaloniceanul, care zice: nchipuirea sau imaginaia este organulluntric al simirii luntrice a sufletului. Aceast nchipuire este mai subire dect simirea, dar maigroas dect mintea, i de aceea se numete hotarul dintre minte i simire. Aceasta se mai numetei "hrtie" a mpratului, adic a minii, pe care se scriu i se zugrvesc imagini luntrice, bune irele, ale simirii (Sfntul Nicodim Aghioritul). Aceasta este ecranul pe care se imprim toate celevzute cu ochii, cele auzite cu urechile, cele mirosite cu nasul, cte le-am gustat cu gura i cte le-am atins cu simul. De aceea i Aristotel o numete "simirea de obte", fiindc aceasta singur

    conine toate imaginile care au intrat din afar prin cele cinci simuri ale noastre.Dumnezeiescul Maxim Mrturisitorul zice: Aa cum trupul are ca lume lucrurile, aa i

    mintea are ca lume gndurile; i precum trupul desfrneaz cu trupul femeii, aa i minteadesfrneaz cu ideea femeii n chipul trupului ei. Deoarece vede n minte nfiarea trupului suamestecat cu acela al femeii... n chip asemntor se lupt mintal imaginile trupului su cuimaginea celui care l-a mhnit... i acelai lucru se ntmpl i cu alte pcate. Fiindc cele ce leface trupul cu faptele n lumea lucrurilor, aceleai le face i mintea n lumea gndurilor...(Filocalia, Suta a treia de capete pentru dragoste, c. 53).

    Prin urmare, cunoscnd modul n care lucreaz imaginaia n diferite pcate i ct de plineste aceasta de rele, trebuie tocmai de aceea s facem ceea ce ne nva cu dreptate dumnezeietiiPrini: S artm mai mult grij pentru paza imaginaiei, dect la nsei organele simurilor dinafar. Mare grij trebuie s avem la micrile luntrice ale imaginaiei noastre i s nu o lsm saib legtur cu aducerea aminte cu plcere a lucrurilor vzute cu ochii, de cele auzite cu urechile,de aromele cte le-am mirosit, de mncrile dulci i rele pe care le-am ncercat cu gustul, de acelea

    pe care le-am pipit mai nainte i n general de orice pcat nchipuit cu mintea i care ne-a luptatcndva (Sfntul Nicodim Aghioritul).

    i dumnezeiscul Printe Maxim Mrturisitorul confirm cele de mai sus, zicnd: Este marelucru s nu fie cineva stpnit de vreo patim, cnd se afl n faa lucrurilor care o provoac, dareste mai mare lucru s rmi neptima n faa nchipuirilor lor. Deoarece rzboiul dracilormpotriva noastr prin gnduri este mai mare dect rzboiul prin lucruri (Filocalia, Prima sutdespre dragoste).

    A doua vam a drumului care duce la cele dinluntru i de care trebuie s ne pzim estecea raional, gndul, mintea luat n sine ca putere cugettoare i de judecat... De aceast vamtrebuie s trecem fr oprire. Mai mult, trebuie s coborm mpreun cu mintea n inim. Cnd uniise opresc la acest stadiu, ei ajung apoi la al doilea chip nendreptit al lurii aminte n rugciune,care se caracterizeaz prin faptul c mintea rmne n cap i voiete s pun rnduial i s segrijeasc de toate care exist n suflet, osteneal ns pierdut, deoarece nu ctig nimic. Acestaalerg dup toate, dar nu poate birui nimic, ci are numai nfrngeri. Aceasta este a doua form deluare aminte i a folosirii ateniei n timpul rugciunii, i cine dorete mntuirea sa trebuie s fiefoarte atent i s vad paguba pe care o produce n sufletul su oprirea la acest stadiu. Totui,aceast a doua form de rugciune este cu totul mai bun dect prima, aa cum noaptea cu lun estemai bun dect noaptea fr lun. Cuviosul Teofan numete acest fel de rugciune a minii: din

    cap, deosebind-o de cel de-al treilea, care este al minii n inim sau al inimii unit cu mintea.Cel de al treilea fel de rugciune i atenie se nfieaz astfel: Mintea n timpul

    9

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    10/54

    rugciunii petrece fr ieire n interiorul inimii i de aici, dinluntrul inimii, nal rugciune ctreDumnezeu. Aici se afl toat esena lucrrii. Deci, astfel cum am artat i mai nainte trebuie camintea s se coboare n inim, goal de orice imaginaie, adic fr nchipuire fr s cugete cevasensibil i fr s aib vreun gnd luntric sau exterior, fie el chiar i bun. Aceasta pentru cDumnezeu se afl n afar de cele simite i de cele cugetate i mintea care caut s se uneasc cu

    Dumnezeu n rugciune, trebuie s rmn n afar de toate cele simite i cugetate i mai presus detoate acestea penru a ajunge la dumnezeiasca unire.

    De aceea i dumnezeiescul Printe Nil Pustnicul zice: Cnd te rogi, s nu-i nchipuidumnezeirea, nici s lai vreo alt form s intre i s se ntipreasc n mintea ta. i iari,Sfntul Nicodim Aghioritul arat c la aceast ntoarcere a minii n inim i la intrarea ei ntr-nsacu rugciunea minii, trebuie s unim acestea trei: mintea, cuvntul luntric i voina noastr, astfelnct aceste trei pri ale sufletului nostru s devin una i aceast una s rmn trei. Pentru c nforma aceasta, omul, care este icoan a Sfintei Treimi, se amestec i se unete cu ntiul chip,

    potrivit mrturiei Sfntului Grigorie Palama, care zice: Cnd mintea cea una devine ntreit,rmnnd totui una, atunci se amestec cu unirea Sfintei Treimi, nchiznd drumul oricrei nelrii se afl aezndu-se mai presus de trup, de lume i de stpnitorul lumii (Filocalia, Despre

    rugciune i curia inimii, cap. 2). i cnd omul ajunge la aceast fericire, adic s se uneasc cuDumnezeu n acest chip n inima lui, atunci el nsui i aduce lui Dumnezeu toat fptura simit igndit, cruia el i este legtur i cuprindere, dup mrturia aceluiai Sfnt Printe Grigorie.

    Unii dintre asceii ncercai au spus c rugciunea inimii este respiraia sufletului, deoareceprin aceasta omul respir n Duhul Sfnt. Din aceast respiraie a sufletului n Duhul Sfnt ncepen inima omului viaa cretin. Tot cel ce are rugciunea inimii, se strduiete ca n timpul ei, toatecuvintele rugciunii lui s-l duc pn la simirea inimii.

    Sfntul Marcu Pustnicul, artnd c diavolul are mare ur pe cei ce se roag lui Dumnezeudin inim, zice: Cnd va vedea diavolul c mintea se roag lui Dumnezeu din inim atunci vine cuispite mari i grele.

    Esena lucrrii n timpul acestei sfinte i din inim rugciuni dup nvtura SfinilorPrini este s stea cu mintea n inim i s strige ctre Dumnezeu: Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu, miluiete-m.

    i iari, fiindc unii ntreab dac acelai lucru este lucrarea minii i rugciunea inimii,vom arta ct mai pe scurt deosebirea dintre ele. Adic: rugciunea minii este atunci cnd cinevase ntrete cu atenia n inim i nal de acolo rugciunea ctre Dumnezeu. Iar lucrarea miniieste cnd cineva aezat cu atenia n inim, prin pomenirea lui Dumnezeu ndeprteaz tot gndulcare ar ncerca s intre n ea. Unii, n timpul lucrrii rugciunii se opresc n imaginaie, alii nlucrarea minii n cap. Dar adevratul pas l fac cei care, trecnd de aceste stadii, ajung la paceainimii i se ascund n ea. Prin urmare, dup Sfntul Isaac Sirul, inima este jertfelnicul gnditor allui Dumnezeu (cuv. 32).

    Acelai Sfnt Printe Isaac Sirul, artnd c linitea i cugetarea la moarte ne ajut larugciunea inimii i la apropierea noastr de Dumnezeu, zice: Frailor, s iubii linitea pn ce vamuri lumea din inima noastr i necontenit s ne aducem aminte de moarte, deoarece prin aceasta

    putem s ne apropiem de Dumnezeu n inima noastr (cuv. 34). Iar pentru marele folos pe care lare omul la rugciune, zice: Cine dorete i vrea s vad pe Domnul nluntrul su se grijete s-icuree inima prin nencetata aducere aminte de Dumnezeu (cuv. 43).

    nvturi asemntoare despre rugciunea inimii ne d i Cuviosul Teofan Zvortul,zicnd: Stai cu atenie i cu fric de Dumnezeu n inima ta i de aici adreseaz lui Iisusrugciunea, din atncul sufletului, i, lucrnd astfel, ateapt cu rbdare i smerenie i cu inimnfrnt, cu simire de pocin, pn ce va veni i se va atinge de inima ta harul lui Dumnezeu i vatrezi n ea rugciunea nencetat, cea de sine mictoare, care murmur ca un pria i care va fi

    pentru tine ca un paznic, care pzete inima de toat necuria i primejdia, dup cuvntulScripturii:Pzete-i inima mai mult dect orice, cci din ea nete viaa (Pilde 4, 23). Atunci i

    10

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    11/54

    toat viaa ta, n msura n care este hotrt de inim, va deveni curat i luminoas.i Sfntul Episcop Ignatie Briancianinov, care a fost un mare lucrtor al rugciunii inimii i

    a scris multe despre aceast rugciune, ndemnndu-ne s ne ndeletnicim cu rugciunea lui Iisus,ne spune c aceast rugciune are dou pri care duc la rugciunea curat, care este ncununat deneptimire sau de desvrirea cretineasc la ostenitorii crora Dumnezeu va binevoi s le-o dea.

    n primul stadiu, cel ce se roag este lsat s se roage numai cu puterile sale. Harul luiDumnezeu, fr ndoial, ajut pe cel ce se roag, dar nu-i descoper prezena sa. n acest timp,

    patimile ascunse ale sufletului se pun n micare silind pe lucrtorul rugciunii s se smereasc.Biruinele i nfrngerile se nlocuiesc unele pe altele, iar voina liber i neputina omului se aratn toat goltatea.

    n stadiul al doilea, harul lui Dumnezeu i arat simit prezena sa n lucrare, unind minteacu inima i dnd putere pentru ca rugcinea s se fac fr ntrerupere, cu plngere i cu cldur,din inim. Aceast a doua rugciune provine din prima. Acum atenia minii n timpul rugciuniiatrage inima n consimire i cnd se ntrete rugciunea, consimirea inimii trece ntr-o unire aminii cu inima. n sfrit, n timpul ateniei care s-a unit cu rugciunea, mintea coboar n inim,

    pentru cea mai adnc lucrare a rugciunii.

    i Sfntul Varsanufie cel Mare, artnd c prin osteneala i prin ntristarea inimii se ctigrugciunea inimii, ne sftuiete, zicnd: Silete cu durere inima ca s dobndeasc cldur irugciune i Dumnezeu i va da s le ai pe cele dou venic. Numai s tii c uitarea le izgonete

    pe acestea, nscndu-se n noi din nepsare i lene.De asemenea, Sfntul Isaac Sirul, marele dascl al linitii i al rugciunii inimii, artnd c

    cine va ajunge la adevrata rugciune a inimii, va ajunge la sfritul tuturor lucrurilor bune, zice:Cnd cineva se va nvrednici de necontenita rugciune a inimii, ajunge la captul tuturor faptelor

    bune i astfel devine lca al Sfntului Duh. Dac totui nu a primit nc harul Sfntului Duh, nupoate dobndi i lucra cu uurin aceast rugciune (Cuv. 85).

    Deoarece zice n continuare sfntul printe aa cum Duhul, care slluiete n vreunom, nu oprete rugciunea, fiindc nsui Duhul se roag venic pentru noi cu suspine negrite(Romani 8, 26), atunci nici cnd doarme acesta, nici cnd este treaz, rugciunea nu se ntrerupe nsufletul su, ci fie c mnnc, sau bea, sau doarme i orice ar lucra i chiar dac ar dormi n celmai adnc somn, bunele miresme ale rugciunii din inima lui cresc fr ntrerupere i rugciuneaatunci nu mai are nici o ntrerupere, nici capt, i n tot timpul se afl n el. Ba chiar dac ar ncetanluntrul su aceast rugciune, totui n adncul su lucreaz necontenit.

    Deci desftarea celor curai este rugciunea nencetat, zice un oarecare dintre purttorii deHristos, fiindc gndurile lor totdeauna sunt micri dumnezeieti, iar micrile inimii curate i aleminii sunt glasuri blnde prin care i cnt n ascuns Celui ascuns....

    Iari, n continuare, artnd care este semnul celor desvrii n rugciunea curat a inimii,marele Printe Isaac Sirul zice: Cnd se mic n mintea sa pomenirea lui Dumnezeu, ndat inima

    lui se pornete spre dragostea lui Dumnezeu i ochii lui vars lacrimi cu ndestulare, deoarecedragostea obinuiete s verse lacrimi din ochi cnd i aduce aminte de cel pe care l iubete. Unuiastfel de iubitor de Dumnezeu niciodat nu-i seac lacrimile, deoarece continuu gsete prilej cares-l duc la aceast pomenire a lui Dumnezeu, nct i n timpul somnului vorbete cu Dumnezeu,fiindc dragostea aa obinuiete s lucreze i aceasta este desvrirea oamenilor din viaa aceasta(Sfntul Isaac Sirul, cuv. 85).

    i iari fiind ntrebat dumnezeiescul Printe Isaac Sirul despre semnul celor ce suntdesvrii n curia inimii, care se face pe ct este cu putin omului pe pmnt, ndeosebi prinrugciunea curat a inimii, acesta a rspuns: Cnd cineva vede pe toi oamenii buni i nu i se parenici unul pctos sau necurat, atunci n adevr este curat cu inima. Deoarece altfel cum se poatemplini cuvntul apostolului, care zice c omul trebuie s socoteasc pe toi mai presus dect el, cu

    inim curat (Filipeni 2, 3)? i al proorocului Avacum care zice: Ochiul curat nu vede pe cele rele(1, 13)?

    11

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    12/54

    P R I N T E L E C L E O P A I L I E N D I A L O G C U P R I N T E L E G A L E R I U19 august 1994

    Printele Cleopa: Prin mijlocirea rugciunilor Preasfintei Maicii Domnului, aMntuitorului i a tuturor sfinilor, ne-am mai vzut o dat n aceast via. Nu stiu dac ne-om mai

    vedea. Eu s un putregai.Printele Galeriu: tie Dumnezeu!P.C.: M vd btrn i slab. Ci ani avei?P.G.: Am i eu 76 la toamn, n noiembrie.P.C.: Muli nainte cu darul lui Dumnezeu.P.G.: Ce-i mult...P.C.: Mo Costache a pit pe 83.P.G.: La botez i eu tot Costache sunt.P.C.: Tot Costache!P.G.: Zicem Constantin c ne-am mai boierit noi pe urm, ca literatur.P.C.: Suntei moldovean, Costache m cheam.P.G.: Dar la buletin, oamenii tia m-au ntors napoi la buletin, dup numele care mi l-a dat

    tata Costache.P.C.: Tare mi-a fost mil de mata i dragoste cnd bietul patriah era bolnav i l-au prsit

    toi. Cine era pe acolo? Numai printele Galeriu n jurul lui. El alerga n toate prile...P.G.: M-am dus la spital i la Sinaia, i am zis: Stai linitit, c v ntoarcei napoi! Noi ne

    ostenim s v ntoarcei napoi.P.C.: Da, da, sracul...P.G.: Pentru c n-ai vrut s venii sfinia voastr patriarh. Noi am apelat i ne-am rugat...

    Nu era alt soluie: ori Patriarhul Teoctist, ori Cleopa patriarh.P.C.: Oare ct ruine i pcat era s vezi un putregai n fruntea Bisericii?P.G.: Ei!...P.C.: Un putregai, un hrb legat cu srm...P.G.: Dar tii c am venit cu Printele Anania, i cu tia doi, care-s oameni mari acum...P.C.: Ai venit i v-ai spovedit i n-am tiut de ce ai venit. Ai venit cu scop. Uite, trebuie

    s mergi la Bucureti s te fac episcop!... Ei, nchipuiete-i!P.G.: Noi trei am venit atunci, precum tii.P.C.: Dar mi-a plcut de Printele Paisie, cnd m-am dus la el, i-am zis: Nu cumva s

    aprobi! C el este duhovnicul meu. i cnd ne-am dus acolo [n chilia lui], am czut n genunchi,dar btrnul zice: Domnul s v miluiasc, Domnul s v pzeasc, Domnul s v dea un coliorde Rai, mulumim lui Dumnezeu c ai venit sntoi, s mergei sntoi, dar Cleopa nu pleac deaici! I-au bufnit rsul.

    Apoi a venit alt delegaie: Gherasim Cucoel de la Buzu, i apoi a venit starea din Agapiacu vreo 20 de maici...P.G.: Eustochia.P.C.: Eustochia, sraca, cu aprobare de pe la Iai: S v ducei la panacida eroilor i s

    rmnei la Bucureti! Mi, ci au venit! Eu, Preacucernice printe, v spun de la inim. Eu amtrit n muni. Eu am fost la oile mnstirii 11 ani. Eu s om slbatic, trit n pduri. Toi muniitia i cunosc, i apoi eu s m duc n Bucureti? Nici nu tiu limbi strine. Dar Anania a zis: Nu,c noi i aducem translatori cum se cheam?

    P.G.: Da, da. Traductori, tlmaci.P.C.: Au spus c-mi pune uieri, mi pune...P.G.: Pi aa ne hotrsem, cu Anania, cu Daniel, noi s inem administraia. Noi trei s ne

    ocupm de ea, iar cuvioia voastr: cuvnt, slujb i reprezentare.P.C.: Mnca-v-ar Raiul!

    12

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    13/54

    P.G.: Reprezentare. Acesta era planul.P.C.: Mnca-v-ar Raiul!P.G.: Ei, aa a fost, dar Dumnezeu a rnduit altceva.P.C.: Maica Domnului a rnduit, c nici nu visam una ca asta. Ia uite, mi, ce-a czut pe

    capul meu! Apoi am zis: Las, c ne ducem noi la Printele Paisie i faci ascultare de el! Ei au

    crezut c Printele Paisie este de partea lor.P.G.: Da, da, da. Pi tot pe Printele Paisie ai ntrebat i de streie, n 42-43. Tot pe

    dnsul l-ai ntrebat.P.C.: Cnd au venit s m ia, cnd tundeam oile. Mi-a scris btrnul o carte potal de la

    Cozancea, c abia n 48 a venit el aici: Dragul tatei! mi spui c au venit s te ia la streie dupatia ani stnd la oi. S fii ca cum n-ai lua, ca cum n-ai da. Nu te bucura cnd te-or pune, nu tescrbi cnd te-or scoate!

    P.G.: Foarte important. Adnc vorb, neleapt, cu dreapt socoteal.P.C.: i apoi au venit cei cu cancelaria mnstirii peste dou sptmni. Ei, te-ai

    rzgndit? Uite ce-mi spune btrnul!P.G.: Ascultare.P.C.: Sracul! C la el am nceput la Cozancea, n 24.P.G.: De la 12 ani. Erai tot la oi.P.C.: La oile mnstirii.P.G.: Au renfinat acum Cozancea! Nu?P.C.: Am fost. M-a trimis patriarhul anul trecut. A venit patriarhul aici cu trei mitropolii i

    i-a spus lui vldica Eftimie: Te rog s iei pe Printele Cleopa s-l duci la Victoria, la SihstriaVoronei....

    P.G.: El [patriarhul] este din Tocirenii Vechi.P.C.: Da. Victoria este la 4 km mai sus. Da, c el de acolo-i, de mic copil acolo. Era fratele

    Tudorel Arpau, avea 12 ani cnd a venit acolo la printele Ghedeon Rebenciuc.P.C.: Mie mi trebuia numai blagoslovenia stareului. A grit cu stareul. i dau voie, cum

    s nu! Mi-a dat un ARO de aici, mi-a dat trei clugri, ca s m ajute pe drum, i am plecat i amvzut Cozancea. Am vzut Paraclisul Printelui Paisie n pdure, unde a pus el o cruce n 1920.

    P.G.: Dup ce-a venit el din rzboi. El a fost la rzboi n 916.P.C.: Da, n a doua mobilizare. Le-a dat cinci hectare de pmnt la cei care au fost pe front,

    c au ctigat rzboiul i au fcut Romnia Mare. El i-a chemat pe fraii si, c avea cinci frai, ile-a dat la toi cte un hectar de pmnt: Eu m duc la mnstire s slujesc lui Dumnezeu, c m-aadus viu de pe unde am umblat!

    P.G.: El a ajuns pn la Budapesta. Cu Iano Mooiu.P.C.: Da, da, da. A zis c cntau unguroaicele fel de fel de cntri cu aparate, cnd a intrat

    armata noastr, ca s le moaie nervii la ai notri, ca s nu-i omoare. Nu v facem nimic ru!

    P.G.: Nu, nu, nu. S-au purtat cretinete...P.C.: El a venit i a pus o cruce de stejar acolo, cnd a intrat n mnstire. Cnd am vzut-oacum, o cruce aa groas de stejar lng paraclisul lui n pdure, pus de el n 920. Stareul acestanou, care este acum, a mai construit, dar casa la care am ajutat eu s se fac cnd eram militar, cndam fost n concediu, nu mai era. Unde a fost casa printelui Paisie, o vac roie ptea iarb. iunde a fost casa lui Gherontie i a lui Gherman Condurache, tot aa. Tot era pune. Eu tiu cumera atunci. i cnd am ajuns acolo, m-a apucat un plns...

    n 37, cnd eram n armat, am venit ntr-o permisie la Cozancea. Mai aveam trei luni pnla liberare, eram caporal, fceam la Botoani, la transmisiuni. Printele Paisie a vrut mult ca unuldin noi, dintre frai, s rmn la el Gherasim a stat apte ani ucenic la el , i cnd a vzut c

    plec, a zis: S-mi spui mie, dragul meu, nu vrei s vii la mine ucenic? V spun drept: fraii mei

    muriser aici la Sihstria, Gherasim a murit n 33, i Vasile n 31. tiau Psaltirea pe de rost,dormeau noaptea n sicrie, erau mari nevoitori. i-i zic: Nu stau, c aici sunt aproape de cas

    13

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    14/54

    (numai vreo 5 km erau pn la mine) i acolo m duc...El, cnd a vzut aa cnta cucul, era n luna lui mai , a zis: Eu te petrec pn n

    marginea pdurii, vreo doi km. i cnd am ajuns n marginea pdurii, Printele Paisie a zis: Hais facem un legmnt! Hai! Dar eu nu tiam ce legmnt. Hai s facem nti trei metanii! iam fcut trei metanii pn la pmnt i el a zis aa: Doamne, dac biatul acesta va muri naintea

    mea, s fiu la capul lui. Iar dac voi muri eu nainte, s fie el la capul meu!i apoi eu am fost la capul lui.

    P.G.: Asta era la Cozancea, acolo...P.C.: Da. n pdurea Cozancea. A fost legmnt. i el a spus aa: Dac nu vii fria ta aici,

    el avea 30 de ani la Cozancea, am s merg eu la Sihstria. i n 48 cu Printele Chiril aramet,care a plecat la Sfntul Munte, numai ce vd c vin amndoi. Au intrat prin clopotni i Gata!Du-te la Iai i vorbete cu vldica Valerie, c vrem s venim aici!

    P.G.: Valerie Moglan.P.C.: Moglan, sracul. El m-a fcut arhimandrit.P.G.: Iar Galaction Cordun v-a hirotonit.P.C.: Galaction Cordun.P.G.: i pe mine tot el.P.C.: Tot el? Da, el. Era stareul Mnstirii Neam pe-atunci.P.G.: Da, da, da.P.C.: Vldica Valerie, era plin biserica de lume cnd m-a fcut arhimandrit, mi-a dat bul

    lui de episcop n mn, m-a pus n strana lui i a spus la popor. Na acest toiag. Cine ascult desfinia ta, de Dumnezeu ascult. Cine nu, poi s-l bai cu toat pdurea, c om nu-l mai faci.

    P.G.: Ai vzut?P.C.: Aa a zis.P.G.: Foarte nelept a gndit. Oameni cu motenire veche. Cu aezare duhovniceasc i

    motenire veche.P.C.: i am la pomelnic. Ct pot pomeni, i-i mai in minte... Eu n 24 am plecat la

    Cozancea i n 29 am venit aici la Sihstria. Cinci ani am stat acolo. Dar n Bucureti unde stai?P.G.: Stau n curtea bisericii la Sfntul Silvestru. Am o csu mic lng clopotni.P.C.: Eu nu tiu unde-i Sfntul Silvestru.P.G.: Pe lng Piaa Galai.P.C.: Am stat duhovnic la Patriarhie atunci cnd m-a adus din pdure. Patriarhul m-a inut

    vreo 4-5 luni. M-a pus de am predicat la toate mnstirile. Mi-a dat autorizaie cu viza Ministeruluide Interne i mi-a spus s mrturisesc toate mnstirile din jurul Bucuretiului. Am nceput cuigneti i pe urm Cldruani, Pasrea. La Pasrea am fost arestat. Eram cu Arsenie, uceniculmeu.

    P.G.: A! Cu Arsenie Papaciuc.

    P.C.: Noi eram trimii strini pe acolo. Nu mai fusesem niciodat. Un preot de acolo a spusla miliie c eu sunt duhovnicul comandantului partizanilor din muni.i numai cum eram la un Sfntul Maslu la Mnstirea Pasrea era din Bucureti lume

    mult, c Pasrea avea vreo 400 i ceva de clugrie , cnd terminam Sfntul Maslu, numai vindoi plutonieri cu pistoale automate: n numele Legii suntei arestai! Urmai-ne!

    Am dat jos crucea, felonul, epitrahilul i i-am urmat. Buletinele! Ne-au scos pe poartaaceea de ctre apus; era n timpul pritului. Era poarta aceea pictat de Protcenco: Bine estecuvntat cel ce vine ntru numele Domnului.

    P.G.: Pi pn a ajuns s-l primii la Sihstria, el pe acolo srmanul a rtcit: la Cldruani,Pasrea. Picta cte o iconi, sracul...

    P.C.: Da. i ne-au dus la Afumai. Ne-au cerut buletinele. Noi aveam delegaia Patriarhiei,

    semnat de patriarhul: Printele Ilie Cleopa cu ucenicul su, Arsenie Papacioc, sunt delegai de nois mearg prin mnstiri pentru predici, pentru ndrumri duhovniceti i spovedania soboarelor.

    14

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    15/54

    Dar ei nu ne-au cerut delegaia Patriarhiei, ci buletinele. Dar buletinele noastre, fiind noi de atiaani n muni, nu erau vizate. i cnd mergeam ncolo, unul mergea naintea noastr i unul n spate.Oamenii se puneau n coada sapei i ntrebau: Oare unde i duc pe preoii tia?

    Dar eu i spun lui Arsenie: Aa, Arsenie, din pustie la Patriarhie i de la Patriarhie mergemla pucrie! Dar Arsenie avea 14 ani de nchisoare: Taci, mi frate, zice, suntem trimii de eful

    Bisericii. Poate s m mpute acum!P.G.: Suntem n ascultare!P.C.: Suntem pe drumul ascultrii. El era ntrit, sracul. Aa. ncep cercetrile. Erau

    ofieri acolo, la Afumai. nti pe mine. De unde eti: Ct coal ai? Unde ai fcut? N-ai neamurin strintate? i pe urm m ntreab: De ce ai stat n pustie? S m rog lui Dumnezeu! Darn mnstire nu puteai? Am fost prea obosit i m-am dus n pustie.

    Cnd a terminat cu mine, l ia pe Arsenie. Arsenie avea hrtie de la Aiud c i-a dat drumul,c el fcuse la Aiud nchisoare. Dumneata ai fost arestat. Da, dar uite, nu mi-ai dat voidrumul? i de ce ai plecat n pustie? Dup stareul meu, s m rog. S m nv rugciunea!

    Dar ei ne luaser buletinele i nu erau vizate: Trebuie s pltii atta tax, c nu-s vizatebuletinele! Dar n-aveam nici un franc la noi. Las c o pltii voi!, ne-au zis.

    Maicile au venit crd erau sute de maici venite tocmai acolo, la 15 km, i strigau n guramare: Dai-ne duhovnicii! Dai-ne duhovnicii! Dai-ne duhovnicii!

    i starea de la Pasrea a zis: Da. Ne-ai furat grul de la arie. Ai luat oamenii tia sfini,care au venit din pustie!.... i acela spunea: Taci, maic! Mmucu, se sfdea cu aceia.

    Apoi starea a dat telefon la patriarh. Patriarhul era la bi, la Olneti, cu Gheorghiu Dej.Printele Cleopa cu ucenicul sunt arestai la Pasrea. Ehei, cnd a auzit patriarhul, el inea mult lamine. l am n memorie.

    Au venit apoi doi ofieri de la miliia central cu motocicletele i, cnd au intrat acolo, auntrebat:

    Mi, care-i mai mare aici?A strigat acela:

    Eu. Era eful seciei. Mi, ce-ai fcut voi aici tie i Londra i Washingtonul! De ce ai arestat clugrii stia? Avem informaii... S v ia d... pe toi aici! tii voi cine-i Iustinian Patriarhul? Mi el este printele rii, cu

    Gheorghiu Dej. tia sunt delegaii Patriarhiei.C ei n-au cerut delegaia Patriarhiei, au cerut buletinele. Am dat buletinele. Cnd au venit

    aceia au spus: Prinilor, avei delegaia Patriarhiei? O avem era la mine , dar nu ne-a cerut-o, au cerut buletinele. Ia scoatei voi!

    Cnd au vzut aceia, semnat de patriarhul i viza ministrului de Interne, au nceput s sescuze: Nu eu! Nu-s vinovat eu! Acela. Acela. Prinilor, v ducei n mnstirile n care avei aprobare. Facei tot ce-a spus patriarhul!

    Toi acetia care v-au arestat vor fi pedepsii!C s-a fcut mare propagand n ziua mare, c a venit soborul mnstirii.

    P.G.: Fcuser agitaie, i asta lor nu le convenea.P.C.: Noi nu fusesem niciodat pe acolo n viaa noastr. Era prima ocazie. Ne-au dat

    buletinele i cnd ne-am ntors, maicile, unele cntau, altele plngeau. Ne-au adus i am ajunsnoaptea napoi. Nu luaserm nici o lingur de ap de joi seara, cum am inut noi predic. Am slujitn biseric, am inut predic...

    P.G.: Cu ascultare i n msura ascultrii.P.C.: i acuma dup mas aveam de spovedit, cnd ne-au luat ei. i cnd ne-a adus acolo,

    15

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    16/54

    sraca stare! O stare btrn era...P.G.: n 48, iertai-m, am fost acolo ca ntr-un fel de pelerinaj. Vreo dou maini i cu

    preotul Mihail tefan, i era acolo duhovnic Mina Prodan. El era duhovnic acolo.P.C.: El. L-am mrturisit. Mina Prodan era duhovnic.P.G.: C a i murit aici aproape, pe braele Preacuvioiei voastre.

    P.C.: Eu l-am mrturisit.P.G.: C mi-ai spus o vorb mare i de Mina Prodan, c aa cum l-a fcut mama lui a

    rmas toat viaa. A fost un duhovnic.P.C.: Om duhovnicesc, sracul! Cnd am venit eu cu maicile de la Afumai napoi, cu attea

    sute, seara, el era cu vreo 30 din cele btrne: Eu n-am putut s m duc cu aiestea btrne. Amrmas cu ele acas! El ne-a ieit nainte.

    i au venit sracele cu maica stare: Haidei la streie! Uite, avei cheile de jos, de sus!Dar nite maici au zis: Maic stare, nu i-au luat ziua, c se face tulburare mare, dar poate o s-iia noaptea. S mearg la noi. Eu am un secret n pod.

    P.G.: Cum a stat i printele Argatu ascuns 11 ani.P.C.: i s mearg s-i ascundem, s nu-i ia noaptea. Eu eram mai prost, c eu dac n-am

    fcut nchisoare, dar Arsenie sracul prin cte a trecut, a zis: Nu, mi frailor. Suntem oficiali.Dumnezeu care ne-a pzit ziua, ne va pzi i noaptea. Stm aici. Cum vrea Dumnezeu!

    i dac a zis Arsenie, m-am lsat dup el, c el era ncercat, sracul.P.G.: Avea ncercare mare...P.C.: Fratele su a fost general. Cnd l-au mpucat atunci, la Rnov.P.G.: Atunci o fi fost n timpul lui Armand Clinesc sau mai trziu?P.C.: i el era cu frate-su, Radu. Frate-su a fost general pe timpul regelui. Erau 300 i i-au

    dus la Rnov, aproape de Zrneti, i au fcut, un mormnt de vreo 100 de metri de lung i de 2-3metri adnc. i i-au adus i i-au legat pe toi la ochi pentru mpucare. Numai cnd s-i mpute,cnd toi erau legai la ochi, numai s cad acolo n morminte, c acolo i ngropau, au venit doicli: Stai, mi, stai! Jumtate se mpuc. Jumtate merg la Aiud.

    i cnd au numrat s mpute n lotul acesta, Arsenie a czut liber i frate-su s fiempucat. Frate-su, cnd a vzut c i-au mpucat pe toi la frunte, cnd a vzut c-i mpuc, atta azis: Mi Anghelu, ai grij de copiii mei! i a czut jos i s-a dus. Aa s-a desprit de frate-su.Mi-a spus, sracul. Ehei, prin cte a trecut!

    i apoi ne-a luat soborul s ne dea de mncare. Am gustat ceva, dar nu mai puteam. Era pela miezul nopii. i numai ce vin nite maici cu nite ciomege n mn: Maic stare, i ducem noi

    pn la Patriarhie, ca s nu-i aresteze. Dar Arsenie a spus: Stm pe loc! Cum va vreaDumnezeu! c delegaia era la noi. Era cam aproape ora 12 i am adormit. El ntr-un birou i eudincoace. Aici era un epitaf cu Adormirea Maicii Domnului i avea o candel. i cnd m trezesceu pe la ora 1-2, aud jos la parter vorbind. Arsenie, a venit securitatea! El avea cheile la dnsul, i

    de jos i de sus. Noi eram la al doilea etaj. Dar el, mai ndrzne, s-a dat jos tiptil i s-a dus la u.Cnd ajunge la u, glas de femei. Cnd deschide ua, au strigat: Vleu, dar nu dormii? Noi vpzim aici, suntem 20 de serviciu!

    n jurul palatului erau 20, gard. Opt erau la clopote, ca n caz c vine securitatea s tragclopotele, c satul Pasrea era anunat: Au venit doi pustnici din pdure. Sunt arestai. C-i unsingur drum de la Pasrea care merge la Brneti. Numai pe acolo trebuiau s vin mainile. Darn Biseric de ce-i lumin? am ntrebat. i priveghere de toat noaptea, de asear. Starea a pus.Acum au terminat pravila i de acum citesc la Psaltire pn-n ziu.

    Cnd vine la mine, mi spune: Mi frate, mi, toat mnstirea-i treaz. n biseric esteslujb de asear. Sus la clopote sunt opt maici, s trag s aud comuna, s ias naintea securitii.Satul era pus tot n picioare. Eu am zis: Dac ei se roag, dormisem vreo dou ceasuri, hai s ne

    rugm i noi! Am scos i eu Psaltirea. Ceaslovul i ne-am rugat. Ele pn diminea au stat cumle-a pus starea.

    16

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    17/54

    Cnd deodat apar doi generali. l ia pe Arsenie: Cum te cheam? Arsenie. Unde sunt clugrii cei doi, care au fos dui ieri sub escort la Afumai? Eu s unul.

    Dar cellalt? Stareul meu, este sus acolo. Prinilor, noi suntem de la securitatea general. Toi aceia care v-au pedepsit pe

    dumneavoastr, sunt pedepsii. Dvs. ai fost oficiali aici, nu hoi. S fii linitii, cutai-v deserviciu, cum scrie pe delegaie!

    Am mai fost pe urm la Zamfira, Suzana, Cheia; erau mnstiri la care ns nu fusesem.P.G.: Vedei, Printe Cleopa, eu in minte o vorb de la Patriarhul Iustinian. Chiar n anul

    acela cnd a ajuns patriarh eram la Ploieti , i a venit i ne-a vorbit. El mereu spunea: Politica,lsai-m pe mine s-o fac, dvs., preoii, vedei-v de slujb! Or, ce nelegea el prin asta? El iddea seama c o s fie pui muli din ei la cazne, la ispitiri. Dac ar fi fost aa, ca el s fac

    politica, tia, era i patriarh, noi scpam de multe rele, de multe ispitiri.P.C.: Da, da, da. Eram n palat la el i-mi zice: Printe Ilie, ia epitrahilul, c am s-i spun

    ceva! Se spovedea.

    *

    P.C.: Cine mai este la biserica Sfntul Vasile?P.G.: Acum sunt nite preoi tineri.P.C.: in minte c m-ai pus s vorbesc n biseric...P.G.: Ai vorbit nti n biseric, apoi la cimitir...P.C.: Apoi a venit o nmormntare.P.G.: La cimitirul Viioara. i cum Duminica se adun cretinii i merg la mormintele lor, a

    venit mult lume. Cteva mii erau. Este cimitirul principal al oraului.P.C.: Da, de pe un mormnt acolo am vorbit.P.G.: i v-ai suit pe o piatr de pe mormnt, i ai vorbit la mulimea aceea Drumul

    sufletului dup moarte.P.C.: Da, da, da.P.G.: i pe urm am revenit n biseric i ai vorbit i la alt adunare, c aveam adunri

    dup amiaz. i apoi am mers la doctorul Grigoriu...P.C.: Grigoriu, sracul!P.G.: S-a dus i el. Apoi am plecat mpreun la Vladimireti. Am mers acolo s mai potolim

    duhurile acolo.

    P.C.: C era cu deasa mprtanie.P.G.: Pi da, da, sracii, cu Printele Ioan, cu maica Veronica, c i acuma iar se mai agitduhurile acolo. Se mai tulbur.

    P.C.: Mi-a spus bietul Prea Sfinitul Casian.P.G.: Iar se mai tulbur duhurile. Dar se lupt s le potoleasc.P.C.: Bietul episcop se lupt. A pus condiii s nu se mprteasc mai des de 40 de zile. A

    artat de la Sfntul Simion Tesaloniceanul...P.G.: A pus aezmnt bun.P.C.: A scos pe Ioan i Ioan s-a dus n Ardeal.P.G.: Da, este la Recea. Da. Trebuie pus aezmnt Apostolic i patristic, printesc.

    Succesiunea trebuie s fie Apostolic i Patristic...

    P.C.: Aa este. Da.P.G.: i prin Sfinii Prini.

    17

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    18/54

    P.C.: Sracul Printele Galeriu, cum am s stau acum, dac te duci? mi pare ru.P.G.: Cte am petrecut mpreun i mare bucurie am avut cnd ai plecat a doua oar n

    pustie, c ai plecat cu Sborniculadus de mine i v-a adus mult mngiere.P.C.:Sbornicull am i acuma la casa din deal. Prima dat Gheorghe Roca mi l-a dat.P.G.: Bietul Printe Gheorghe Roca era duhovnicul nostru. i al lui Todiracu i al lui

    Alexandru Mironescu i al lui Virgil Cndea... Pritele Petroniu cnd a aranjat biblioteca de laMnstirea Neam a gsit Sbornicele acestea trimise de cei de la Mnstirea Valaam, unul din 1936i altul din 1938, Rugciunea lui Iisus (Cum se potrivete rugciunea lui Iisus pentru omul deazi). i Printele Petroniu ni le-a dat nou i noi am dat ceva gologani de le-a tradus n romnete.Asta-i, cum s-ar zice, activitatea noastr tainic. Tainic, cum s-ar zice, cnd nu era voie.nelegei?

    P.C.: Da.P.G.: i atunci le-am rspndit. i primul Preacuvioiei voastre vi l-am adus.P.C.: Eu l-am avut cu mine atia ani. Atta-i nsemnat i-i fcut!...P.G.: Da, c acolo-i vorba de Agapie Orbul, de Teofan Zvortul, de Ignatie Briancianinov,

    de toi oamenii tia duhovniceti...P.C.: De toi, toi, toi. Eu unde citeam, tot puneam semne...P.G.: Stareii de la Optina, de la Valaam, primii prini: Isaac Sirul, Efrem Sirul...P.C.: Unde am stat, pe rdcinile brazilor, mam! Mi-aduc aminte, Sbornicul a fost cu

    minte. Psaltirea, Ceaslovul, Sbornicul, i am avut o Sfnt Scriptur, aa mi-aduc aminte, crilecare au fost cu mine, dar acesta tiam c-l am de la sfinia voastr.

    P.G.: M-am mngiat aa, c ne-a legat Dumnezeu, ne-a legat cu atta fericire.P.C.: Au venit doi pdurari aici, unul Crciun i unul Popa, tocmai de unde am stat eu, de la

    Vadul Negrilesei. Au gsit bordeiul meu, unde am stat n pustie, dar risipit. i unul, chiar n postullui, mi-a zis: Printe, l facem nou, l facem tot, vii s-l vezi! Mi biei, nu mai pot! Nu! Teducem cu maina, c maina merge pn la Muntele Vrria. Dar de la Vrria mai mergi 5 km ivreo 3km n stnc.

    Printe, zice, un brad n fundul bordeiului cu o cruce pe el. Acolo sttea cutia cuPreacuratele Taine. E o tac i o cruce de chiparos sculptat frumos...

    P.G.: Cum zic savanii: Trusa.P.C.: Aceea a fost cu mine nou ani, am purtat-o pe unde m duceam, c nu tiam unde am

    s mor. Mi-aduc aminte. A venit Crciun acela i a spus: Printe, tare am dori s vii numai s-lsfineti. i le-am spus: Mi biei, nu mai pot! Noi v ducem cu maina pn la Vrrie i deacolo nainte v ducem cu o cru cu dou roate pn la bordei.

    P.G.: Acolo ai avut bordeiul...P.C.: Acolo mi-a fcut bordeiul pdurarul Maxim Dumbrav cu feciorul lui, Ilarion. A spat

    n pmnt o groap mare i apoi a pus brne de fag deasupra. i pe brnele de fag a pus flotri de

    brad, ca i cum ar fi carton gudrunat, i apoi a pus pmnt deasupra i apoi a semnat brad mrunti a pus frunze de brad, puzderie. Puteai s treci de o mie de ori peste mine i nu tiai c acolo esteo jivin de pmnt. Eu aveam uia numai atta de mic [50/50 cm], mbrcat cu muchi verde, cacolo erau multe pietre cu muchi, i nu-i ddeai seama. n fundul bordeiului ardea candela laPreasfintele Taine. Era un brad i o cruce fcut de el unde am pus cutia cu Sfintele Taine. i auspus: Bradul cu crucea este i acuma. Dar bradu-i mare, voinic, i tare am vrea s facem acolo unschit! Acolo a vrut s m omoare vrjmaul ntr-o noapte, n Postul Crciunului.

    P.G.: Cnd ai auzit ca nite tancuri, aa!P.C.: Da a venit un rabin cu maina de alam, cum n-am mai vzut n lumea asta era n

    Postul Crciunului. i eu eram la pravil, drept la miezul nopii. i a nceput un cutremur:Dudududu! Dudududu! Dudududu! Dudududu! Eu am zis c-i cutremur. Cnd am auzit aa

    huruind, nti am zis c-i cutremur. Dar afar era lun. i cnd dau s deschid ua, numai ce s vdo main de alam, nu nalt. Avea mii de roi. i deasupra un rabin cu o plrie. Ochii jumtate

    18

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    19/54

    negri, jumtate albi. Maina aceea mergea ncet-ncet. i cnd a vrut s intre n bordei, eu am luatcrucea n mn i m-am dus unde erau Sfintele Taine, c zice Sfntul Metodie alConstantinopolului: Dac ai Sfintele Taine cu tine, ai pe Hristos viu!, c-i Trupul i Sngele Lui.

    Eu am prins bradul n brae i am zis: Doamne Iisuse, nu m lsa! Atta am zis. N-amvorbit cu el. i el cnd a intrat, a zis apsat: Ce ca u i ai ci ? Se cutremura pmntul. Eu n-am

    vorbit. i am zis: Chiar de m omoar, eu s mor cu Sfintele n brae.A nceput a se da napoi. i eu aveam un ipot mai n vale, cum e cristalul. i cnd a ajuns

    pe malul acela, s-a dat peste cap. i cnd a huit odat, pn a doua zi la ora unu mi-au huit urechile.i s-a dus i nu l-am mai vzut.

    mi aduc aminte, mai erau dou sptmni i o zi pn-n Crciun. Asta era prin 1953-54.P.G.: Asta nu-i exact ca la Sfntul Ilie la Horeb? Cnd s-a fcut vrtej mare i Dumnezeu

    nu era n vrtej. i s-a fcut cutremur i Dumnezeu nu era n cutremur, i foc i nu era, ci era nadiere de vnt subire. Vezi, diavolul aa a venit, n cutremur i foc i-n vrtej. Asta-i deosebireantre cel ru i Dumnezeu. i cu Sfintele Taine. Asta-i grozav.

    P.C.: M-am prins cu braele de bradul unde eram i am stat aa. i dup ce-am vzut c s-adus, s-a auzit un huiet mare. i-a dat drumul n prpastia aceea, c era aproape de bordei la civa

    metri... i pe urm am nceput a m ruga, m-am linitit i m-am pregtit de mprtanie. Mntlneam cam la 2-3 luni la muntele Scrnciobul cu bietul Arsenie Papacioc, cel cu barb mare. Els-a mbolnvit cu mine n pustie i l-am dus la o btrn, Victoria Blan.

    i cnd veneam, ne ntlneam la muntele Scrnciobul, ne mrturiseam amndoi. El semprtea, avea i el Sfintele i eu, ne iertam i eu plecam la bordeiul meu, el pleca la muntele lui.Mi-aduc aminte prin cte ne-a trecut mila Domnului! Dar cnd ne-am desprit, am jurat peEvanghelie, aveam un Noul Testament: Dac te prinde pe sfinia ta, s nu spun nimic, ca s nuzic c suntem organizaie.

    P.G.: Da, da, c dac erau doi-trei, nseamna c era organizaie. Ce vremuri au fost acelea!Vai de mine!...

    P.C.: Doamne, prin cte ne-a trecut mila Domnului!... i apoi bietul patriarh Iustinian ne-acutat mult, cu acte, dar nu m gsea. A trimis pe Daniil Tudor, pe Printele Petroniu i pe EmilianOlaru, pe care l-am lsat la Mnstirea Slatina. Eu am zis c plec la spital. N-a tiut nimeni.

    Noaptea am plecat. Sracul, a murit i el.P.G.: S-a dus. Pe ci am petrecut, sracii!... aproape o jumtate de veac.P.C.: Ei, cnd au venit, m-au cutat mult, Printele Emilian tia c eu am stat la btrnul

    acela, Neculai Moratanu, pe Muntele Cldita. Eu am stat cteva luni acolo i l-a adus pe Arsenie lamine. L-au adus fraii Axinte, au murit i ei. i el a venit mbrcat el avea barba mare, ca lasfinia voastr , a venit mbrcat n femeie, numai ochii i se vedeau. O mtu, mbrcat cu fusti cu batic. Cnd a ajuns la mine, a czut n genunchi i a zis: Iertai-m! Dar mtua de unde-i? Eu n-am tiut c-i dnsul, c nu se vedea. Aista te caut de mult!

    El a auzit de mine i m-a cutat s m gseasc. El a fost arestat la Seminarul Neam, eraprintele spiritual al seminarului. Un om al lui Dumnezeu l-a dus pn la Timioara i i-a spus:Du-te unde tii, c am ordin s te arestez! i el a venit s m caute pe mine. i a cutat n toate

    prile pn m-a gsit, sracul. Cnd m-a gsit a leinat de plns. Eu l-am primit n mnstire.Fratele Anghel l chema. L-am clugrit, l-am fcut diacon, preot, duhovnic. i tocmai laTechirghiol acum.

    P.G.: Acolo-i el.P.C.: El acum la btrnee ar vrea s vin s moar aici. El are 80 de ani n capt.P.G.: Da, aa, c-i n 914.P.C.: Da, da, sracul. i vldica a spus: M rog, nu-l chema, c-i de mare folos, c-l

    cunoate atta lume.

    P.G.: El a ptimit mult, Printele Bejan de la Hrlu, de asemenea, Printele Ioan Negruiu,care-i duhovnic la Timieni. tii, sunt oameni duhovniceti...

    19

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    20/54

    P.C.: Trecut prin multe...P.G.: Printele Bejan, din 41 pn n 89 aproape numai n nchisori a trit. Jumtate de

    veac. Nu este altul la msura lui. i de-o seam cu sfinia voastr, n 912 nscut.P.C.: i de la Hrlu, sracul... Bietul Printe Galeriu... Cine tie dac ne-om mai vedea n

    viaa asta! Uite, ne-am vzut acum. Mulumim Preasfintei Treimi i Maicii Domnului c ne-am mai

    vzut. i eu, numai mila Domnului tie ct mai am de trit.P.G.: Aa este. Doamne ajut i Maica Domnului... Stm oleac n genunchi s punei

    epitrahilul pe noi.P.C.: Domnului s ne rugm!P.G.: Doamne miluiete!P.C.: Darul Domnului, Dumnezeului i Mntuitorului nostru Iisus Hristos, pentru

    rugciunile Preacuratei, Preabinecuvntatei, slvitei Stpnei noastre Nsctoarei de Dumnezeu ipururea Ferioarei Maria, cu puterea cinstitei i de via fctoarei Cruci, cu aprrile cinstitelor,ceretilor netrupeti puteri, cu ale cinstitului mrit Prooroc naintemergtorului i BoteztoruluiIoan, ale Sfinilor mriilor ntru tot ludailor Apostoli, cu ale Sfinilor mriilor mari dacli ailumii i ierahi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvnttorul de Dumnezeu i Ioan Gur de Aur;

    Atanasie, Chiril i Ioan cel Milostiv, Patriarhii Alexandriei; Nicolae de la Mira Lichiei, Spiridon alTrimitundei, marele fctor de minuni; cu ale Sfinilor mriilor Grigorie, Arhiepiscopul

    Neocezareei, Amfilohie, Episcop de Iconia, Averchie cel ntocmai cu Apostolii, EpiscopulIerapolei; Marele fctor de minuni Ambrozie al Mediolanului, Grigorie al Nyssei, Grigorie alTesalonicului, Simion al Tesalonicului, Simion Noul Bogoslov, i ale tuturor sfinilor mriilorIerarhi; cu ale Sfntului Slvitului Apostol ntiul Mucenic i Arhidiacon tefan, cu ale sfinilormriilor marilor mucenici Gheorghe purttorul de biruin; Dimitrie, Izvortorul de mir, TeodorTiron, Teodor Stratilat, Mina i Ioan cel Nou, cu ale sfinilor mriilor 40 de mucenici, chinuii niezerul Sevastiei, cu ale sfinilor mriilor mari mucenici doctori fr de argini, Cosma i Damiancei din Asia, Cosma i Damian, Chir i Ioan, Pantelimon i Ermolae, Samson, Mochie, Anichit,Diomid, Talaleu i Trifon, Agapit i Pavel, Haralambie i Mina i ale sfinilor tmduitori fr deargini; cu ale tuturor sfinilor mritelor mari mucenie i fecioare Tecla, Irina, Varvara, Ecaterina,Fevronia, Anastasia Romana, Filofteia, Paraschiva, Pistis, Elpis i Agapis i maica lor, Sofia, cu aletuturor sfintelor bunelor biruitoarelor mucenie; ale Preascuvioilor Prinilor notri: Antonie celMare, Arsenie cel Mare, Macarie cel Mare, Efrem Sirul, Isaac Sirul, Teodor Studitul; mrturisitori:Visarion Sarai, Maxim i Ioan Damaschin, ale Preacuvioasei maicii noastre Parascheva i Teodorade la Sihla, ale Sfntului Ierarh Calinic de la Cernica, Preacuviosul Siluan, Herman de Alaska, Iovde la Sfnta Mnstire Pociaev, cu ale sfinilor a cror pomenire astzi o svrim, ale Sfinilor iDrepilor dumnezeietilor Prini Ioachim i Ana i pentru ale tuturor sfinilor, s v druiasc PreaBunul Dumnezeu, buntate, bucurie, sntate, linite sufleteasc i mult rbdare i cu mila i cundurrile Lui s ne vedem cu toii la Rai. Amin.

    P R I N T E L E C L E O P A I L I E N D I A L O GC U S O R I N D U M I T R E S C U

    septembrie 1994

    Printele Cleopa: Ce cutai aici, mnca-v-ar Raiul? Eu sunt mou Putregai, mouPutregai, mou Putregai; aa m mai cheam pe mine; 83 de ani, patru operaii, o mn rupt, sufrcu inima; am de mrturisit o sut de clugri, c-i vineri vinerea-i molitf...

    Sorin Dumitrescu: Printe Arhimandrit, el e redactorul-ef de la Anastasia, Bucuroiu lcheam.

    P.C.: Cum l cheam?S.D.: Rzvan Bucuroiu.

    20

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    21/54

    P.C.: Am crezut c-l cheam Coroi, c a fost un bandit pe-aici, Coroi...S.D.: i cel de aici, cu buhaiul3, este om mare, de la Bucureti...P.C.: Aista s se duc unde va vedea un mgar, s-l fotografieze i s scrie pe el Cleopa. Ai

    neles?S.D.: Printe, omul acesta a venit din America ca s v vad...

    P.C.: Ce s vezi la un putregai; un hrb de legat cu srm? Eu sunt un moneag putred,pctos, ru! N-am nimica bun.

    S.D.: i noi cum suntem atunci, dac dumneavoastr zicei aa?P.C.: Voi suntei oameni mari, mi! M pun eu cu voi?S.D.: Printe Cleopa, am auzit c a venit primul ministru aici, ce a fcut?P.C.: A venit s cear un sfat. Domnule prim-ministru, eus un putregai, un moneag

    putred. Nu pot s sftuiesc eu un prim ministru care conduce ara.... Dar el, nu i nu, c nu plecde aici pn nu-mi dai sfat! Eu tiu cte cri ai scris dumneata....

    Domnule prim-ministru, n-am s-i dau eu un sfat, o s-i dea un sfat mpratulCuvintelor. Cine-i acesta? Sfntul Vasile cel Mare. Aa l numete Biserica: Ochiul Bisericii,Gura cea de foc a Duhului Sfnt i mpratul Cuvintelor. El a fcut coal n Alexandria i n Atena

    cu un filosof Eubul. El, dup ce a terminat studiile, a luat pe Sfntul Grigorie de Nazianz i a plecatn pustie 13 ani, s aib experien de via pustniceasc.

    i cnd a ieit de acolo, a fcut acele vestite spitale, numite Vasiliade, care erau spitale imnstiri: un pavilion de clugri i unul de bolnavi; dincolo un pavilion de maici i un pavilionde femei bolnave. i a venit Eubul la el, cnd era episcop n Cezareea Capadociei, i i-a zis: O,Vasile, am nvat atia ani mpreun la coal, s-mi spui mie care-i cea mai mare nelepciunecare pzete pe om de tot pcatul i-l duce la Rai? O, Eubul, cea mai mare nelepciune, care

    pzete pe om de tot pcatul i-l duce la fericirea venic, este ca pururea s vad moartea naintealui i s aib n minte pe Doamne Iisuse.

    i i-am vorbit trei ore jumtate: Domnule prim-ministru, vezi rioara asta, Romnia? E oar nici prea mare, dar nici prea mic; are vreo 20 i ceva de milioane de suflete, dar suntem deorigine cretin-ortodox de 2000 de ani. De origine apostolic. Cum? Stai s-i spun. La anul104 au venit colonitii romani n Ardeal, la Tapae, la Sarmisegetuza, s-l bat pe Decebal. S-a gsitla ei un opai, care astzi e la Muzeul Militar din Bucureti Opaiul lui Zenovius, care e din aur iare Rstignirea lui Hristos pe el.

    Dincoace, n Sciia Minor, n Dobrogea, a predicat Sfntul Apostol Andrei, cel nti chemat,fratele lui Petru; moare i el rstignit. i iat ce vreau s v spun: De la Nero pn la Constantin celMare au ptimit ase milioane de martiri la Roma i n Cartagina Africii.

    Deci, domnule prim-ministru, iat ce spun: s bgm de seam ct legtur era ntreconducerea rii i conducerea Bisericii, de dou mii de ani, de cnd suntem cretini....

    S.D.: Cum trebuie s fie cpetenia unei ri, Printe?

    P.C.: Sti, sti, c i asta i-am spus: Vezi Mircea cel Mare? Conducea Muntenia, Oltenia iDobrogea timp de 36 de ani, i face Mnstirea Cozia, unde e ngropat toat familia lui. Alturieste un cavou frumos tare, pe care zice: Aici odihnete roaba lui Dumnezeu, Monahia Teofana,mama lui Mihai Viteazul. El a cucerit i Ardealul i Moldova, iar mama lui era clugri!

    Dincoace, la Probata, Petru Rare face o mnstire frumoas. Alturi e un cavou pe carezice: Aici odihnete roaba lui Dumnezeu, Monahia Maria Oltea, mama lui tefan cel Mare. Vezi,mama lui Mihai Viteazul clugri, mama lui tefan cel Mare clugri....

    Apoi i-am spus de Matei Basarab, care a fcut Mnstirea de la Cldruani. L-aunconjurat turcii la Arnota cu treizeci de divizii, iar el avea numai ase. i a ieit un boier de-al lui,cnd a vzut c el s-a ascuns n pdure, naintea generalilor turci, spunnd: Eu sunt Matei, DomnulMunteniei. L-au luat turcii i l-au dus la Constantinopol. i aa a scpat Matei Basarab. Ce-a fcut

    el drept mulumire lui Dumnezeu? Mnstirea Arnota, unde e ngropat i el, i soia, i toat familia3 camera de filmat

    21

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    22/54

    lui. Da. Ai vzut ce fceau i mulumeau lui Dumnezeu?Dar Neagoe Basarab? Face Catedrala de la Curtea de Arge. Doi regi sunt nmormntai

    acolo: Carol I, care ne-a adus independena de turci, i cellalt, Regele Ferdinand, care a fcutRomnia Mare la 1918.

    Carol I a pornit al lupt steagul romnesc, pe care scria: Nihil sine Deo Nimic fr

    Dumnezeu. Eram robi la turci de 430 de ani.S.D.: Dar cum a tiut neamul sta s spun aa o vorb?P.C.: Da sti, sti, sti! Voi credei c dac eus moneag putred aici, nu tiu nimica. i

    acest rege, care a avut pe Dumnezeu n mintea i-n inima lui, ne-a scos din robia turcilor. Primulcare a pus steagul cu crucea lui Hristos, Nimic far Dumnezeu, pe Plevna, a fost cpitanul ValterMrcineau, care i-a btut pe turci i a scos robia cea amar de 430 de ani, c, dac aveai doucouri pe cas dou hogege , plteai tribut la turci pe amndou. Trimiteau torcii pe grecii dinFanar, i, care sugea ara mai mult, pe acela l inea mai mult...

    i -apoi i-am zis de Vasile Lupu, care a dat patruzeci de mii de galbeni de aur la turci pentrumoatele Sfintei Parascheva, pe care le luaser ei de la bulgari.

    i apoi i-am spus de Movileti. Ai vzut Mnstirea Sucevia, care are Sinaxarul pictat pe

    zidurile din afar i pe dinuntru. Ctitoria celor trei Movil: Simion, domn n ara Romneasc iMoldova; Ieremia, domn al Moldovei, i Gheorghe, mitropolitul. Toi n biserica mnstirii suntngropai.

    Familia Muatinilor a stat pe tronul Moldovei 155 de ani. De la Lacu Voievod, care a fcutcatedrala cea mare Sfnta Treime, pn la Alexandru Lpuneanu a stat pe tronul Moldovei dinastiaMuatinilor. Roman Voievod, care a fcut oraul Roman, Alexandru cel Bun, tefan cel Mare toiau fost Muatini. Dar toi care au stat pe tronul Moldovei au fcut cte o mnstire i cte o

    biseric, i sunt pomenii n veci.S.D.: Dar Biserica de la Prodromu, de la Sfntul Munte Athos, cine a fcut-o?P.C.: Ghica, la 1852. Am fost i acolo, la Prodromu...S.D.: Dar de Regele Mihai le-ai zis ceva?P.C.: Eu le-am spus despre legtura care a fost ntre Biseric i conducerea statului, cum au

    intrat n memoria poporului romn i a Bisericii Universale Ortodoxe aceti voievozi, care, atuncicnd intrau, ncepeau s-i fac o mnstire i mormntul.

    Da le-am vorbit trei ore i ceva. Le-am vorbit de i-a durut capul! Ce cutai voi la unputregai de moneag, la un hrb legat cu srm?!

    S.D.: Cuvinte de folos. Cuvinte de folos, s le ducem npustie, adic n ora...P.C.: I-am spus lui c cea mai mare nelepciune este s-i vezi moartea naintea ochilor, de

    la Sfntul Vasile. i vou v spun tot aa: s vezi moartea lng tine tot timpul! Asta lecie i-a datDumnezeu lui Adam n Rai: Adame, vezi Raiul sta? N-are margini! Tot e-al tu.... i i-a datDumnezeu lui Adam un miros am gsit scris la Sfinii Prini un miros de mprat a toat

    fptura pe care i-a dat-o Dumnezeu n primire. Cnd venea balaurul la el, l adulmeca i tia:mpratul, i-i lingea picioarele; leii, leoparzii, tigrii: mpratul, toi i lingeau picioarele. I-a datun miros de mprat a toat zidirea fcut de Dumnezeu cu mna Lui. Dar i-a zis Dumnezeu: Din

    pomul acela s nu mnnci, Adame! Cnd vei mnca, cu moarte vei muri! Dar Adam nu tia ce-imoartea, c n-a vzut pe nimeni murind. El a fost zidit din pmnt, iar Eva, din coasta lui. Dar aivzut ce spune Scriptura? S-a ivit arpele...

    Ce, credei c arpele se tra ca acuma pe pmnt? Spune Marele Vasile n Hexaimeron:Nuuu, arpele n Rai avea coam i bot i copite, avea piept...

    S.D.: Nu se tra...P.C.: Era cel mai nelept dintre toate animalele. i a intrat Satana prin arpe i-i spune

    Evei: De ce nu mncai din pomul cela? A zis Dumnezeu c-o s murim, rspunde Eva. Nu-i

    adevrat! Se teme c-o s v facei Dumnezei! Cnd vei mnca, gata, suntei Dumnezei, mai maridect Dnsul.... i a intrat prin arpe i a amgit-o pe Eva.

    22

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    23/54

    apte sute de ani au trit Adam i Eva n Rai am gsit scris i nu tia el c ea-i femeie,iar el i brbat. Cum sunt copiii cei mici, de-o lun de zile, dac i pui unul lng altul, ei nu tiu censeamn ruine. Atta nevinovie aveau ei nainte de cdere. Cnd au gustat din pom, au vzut c-s goi: Mi femeie, dar tu eti femeie.... Mi, dar tu eti brbat.... Dar dac vine Dumnezeuacum...? Vai de mine, ne este ruine....! Au luat frunze de smochin i-au acoperit goliciunile. Ce

    zice la Genez, 7? S-au auzit paii lui Dumnezeu prin Rai de amiaz: Adame, mi Adame! Undeeti, m? Doamne, aicea sunt, dar mi-e ruine s m art, c-s gol.... Cine i-a spus ie c etigol? Cine i-a spus ie c eti gol?! Cine i-a spus ie c eti gol?!... Nu cumva mi-ai mncat din

    pomul din care i-am poruncit s nu mnnci?Iar Adam, dac ar fi zis Iart-m!, atunci l-ar fi iertat, dar a dat vina pe Dumnezeu! Ca i

    cum ar fi zis: Tu eti vinovat! Femeia pe care mi-ai dat-o! Din cauza Ta am greit! i atunciDumnezeu o ntreab pe femeie: Tu de ce-ai mncat? Dar nici Eva n-a zis: Iart-m!, ci a spus:arpele m-a ndemnat! Zic Sfinii Prini c dac Adam i Eva cereau iertare, Dumnezeu pe loc iierta. Dar mndria, nu: Nu-s eu vinovat, ci arpele....

    Lui Adam i-a spus: Adame, Adame, am s te scot de aici pe pmnt, spini i plmid os-i rodeasc pmntul i ntru sudoarea feei tale i vei ctiga pinea.... Femeii, Evei, i-a dat

    dou pedepse, pe care le are i acum i pn la sfritul veacului.S.D.: Care sunt cele dou pedepse?P.C.: Cele pe care le-a dat Dumnezeu femeii n Rai. Omul spune Sfntul Maxim este

    fiin raional, ca ngerii, i n-ar fi trebuit ca femeia s nasc cu dureri. Numai avea s vorbeasc:Mi Ioane, facem o fat!..., i ea ntea fr dureri. Numai prin cuvnt, nu prin mpreunare ca ladobitoace. mpreunarea ca la dobitoace este pentru clcarea poruncii. i n dureri vei nate fii. i i-aspus femeii:nmulind voi nmuli durerile tale i ntru dureri vei nate copii. i a doua pedeaps:

    ntoarcerea ta ctre brbatul tu i el te va stpni.S.D.: Ce nseamn aceste cuvinte, Printe, cum se tlmcesc?P.C.: B, nu spune Apostolul Pavel? Femeia nu are cap. Capul femeii e brbatul! El

    stpnete! Femeia n-are voie s porunceasc! Brbatul.S.D.: Dar acum se-ntmpl cam invers...P.C.: Nu tiu cum se-ntmpl. Dar aa-i pedepsit femeia, pentru c a ascultat de arpe.

    Dou pedepse: s nasc n dureri i s fie supus brbatului.S.D.: Printe Arhimandrit, dar ce s fac brbatul cnd i-a devenit cap femeia?!P.C.: Apoi, treaba lui. Dac-i aa de prost, ce s-i faci? l conduce femeia!Da. Apoi Dumnezeu s-a dus la arpe: Tu de ce ai ndemnat-o? arpele era mare de tot, cu

    coam, cu bot, cu copite grozave i era mai nelept dect toate dobitoacele: Pe pmnt s tetrti! i i-au intrat picioarele arpelui n piept i cele din urm n pntece;Pe pmnt s te trti

    i pmnt s mnnci! Vrajb voi pune ntre tine i om. Tu vei pndi clciul s-l muti i el i vazdrobi capul; cum le vedem pn astzi.

    Vezi? Toate sunt fcute de Ttuca. Din mna Lui de-acolo, toate, toate, i cum le-a pus el,aa rmn n veacul-veacului. Noi suntem praf i cenu! Suntem o mn de pmnt spurcat nfundul unui mormnt. sta-i omul!

    He-hei! Ai venit pe capul meu tocmai amu cnd am de spovedit! Azi e vineri i am despovedit. Mnca-v-ar Raiul s v mnnce!... Ia uite-i, mi, vin la un putregai aici... (Artnd spreaparate...) Tu du-te, mi, unde-i vedea un mgar...

    S.D.: El nu e om, Printe, este un aparat!...P.C.: Sti, sti! Du-te unde vei vedea un mgar, fotografiaz-l i scrie pe el Cleopa, ca s-

    l ai n imagine. Ai neles?S.D.: Printe, zicei-ne i nou cum trebuie s fie o cpetenie? Trebuie s mearg la

    Biseric? Cnd i conduci pe alii, trebuie s fii credincios?

    P.C.: Cnd i conduci pe alii, s nu uii ce spune Sfntul Grigorie: Taci tu, s vorbeascfaptele tale! Aa. S vorbeasc cu faptele. Cum a zis Hristos: Aa s lumineze lumina voastr

    23

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    24/54

    naintea oamenilor, ca s vad oamenii faptele cele bune ale voastre i s-L slveasc pe Tatlvostru din Ceruri.

    Vine o femeie i-mi zice: Mi-a murit brbatul fr lumnare! Dar a fost un beiv i a tritcu femei strine. Ea se cia c a murit fr lumnare!

    B, mi spunea bietul Nazarie...

    S.D.: Cine?...P.C.: Nazarie, cel cu barba mare, l-am primit aici, l-am clugrit. El zicea: Eram sergent la

    Cotul Donului i ne-au nconjurat 70 de divizii de rui, iar noi romnii i nemii eram aptedivizii. ntr-un ceas i 40 de minute am rmas doar vreo sut de soldai, c ne btea i aviaia i

    brandurile, toate. Eu eram ntr-un traneu....S.D.: Asta spunea el?P.C.: Da, c el era sergent acolo. Ne povestea: Eram ntr-un traneu, i au spus ofierii:

    Mi Gavrilu, tu te rogi, mergem i noi cu tine! Suntem zece ofieri. Citeam cu lacrimiAcatistulMaicii Domnului n traneu, i nu ne-a atins pe nici unul. Am rmas vii doar 14 oameni dintr-unregiment de 1990 de cadre. i el a zis: Eu, dac scap viu, m duc s m fac clugr lamnstire!...

    i atunci le-am spus: La attea mii de oameni care au murit ntr-un ceas, cine le-a aprinslumnri, m? Care s-a dus s pun lumnri la capul lor?... B, lumina noastr sunt faptele bune!

    Aa s lumineze lumina, i a artat care-i lumina, ca s vad oamenii faptele cele bune... Asta-ilumina.

    S.D.: i pentru o cpetenie tot aa trebuie s fie...P.C.: Da, s aib lumin, s aib fapte bune, s dea pilde la toi cu faptele bune. Asta-i

    cpetenia!S.D.: Dar cum tiu dac am fcut fapte bune? Cci tii cum se spune: Drumul spre iad este

    pavat cu bune intenii. Eu vreau s fac binele, spune Sfntul Apostol Pavel, dar tot timpul facrul. Cum tiu eu c am fcut o fapt cu adevrat bun?

    P.C.: S nu tii c-ai fcut-o!S.D.: Da, cci dac tii c-ai fcut-o, la Judecat este nenorocire...P.C.: S te socoteti cel mai pctos din lume! Dac zice Apostolul Pavel, care s-a ridicat

    pn la al treilea Cer:Hristos Iisus a venit n lume ca s mntuiasc pe cei pctoi, dintre care celdinti sunt eu Pavel, care s-a ridicat pn la al treilea Cer, zicea c-i cel dinti pctos!... Apoi noice suntem?! Praf i putoare. Putregai...

    S.D.: Printe, credei c se cuvine ca un arhiereu s blesteme? Blestemul este altceva dectanatema...

    P.C.: Anatema-i cea mai grea pedeaps a Bisericii. Pogorrea de viu n iad cu dracii itiere de la trupul tainic al Bisericii lui Hristos.

    S.D.: Excluderea din Biseric! Dar un arhiereu se cuvine ca s blesteme?

    P.C.: Treaba lui. Arhiereul nu trebuie s blesteme, dar, dac cineva l-a amrt sau l-asuprat, cade fr s vrea sub blestemul arhiereului, c l-a amrt. ...Sau pe cineva a amrt zicerugciunea i am luat de la dnsul legtur nedezlegat. Dac a amrt pe nedrept pe arhiereusau pe preot, el cade sub blestem, fr s-l blesteme nimeni.

    Ei, mnca-v-ar Raiul! Ai venit cu... ce-s aiestea aici.S.D.: Aparatul acesta folosete la nregistrarea a ceea ce spunei dumneavoastr...P.C.: Da ce s nregistrai de la un putregai ca mine?!S.D.: Printe, dar dumneavoastr tot timpul spunei c suntei un putregai...P.C.: Mou Putregai, Mou Putregai, Mou Putregai, aa m mai cheam pe mine...S.D.: Da, Printe. Dar povestii-ne i nou despre ultimele clipe ale marilor monahi

    mbuntii pe care i-ai cunoscut.

    P.C.: Am cunoscut oameni sfini, dar eu n-am fcut niciodat ce au fcut ei. Nici un bine n-am fcut pe faa pmntului.

    24

  • 7/27/2019 35801223 Ne Vorbeste Parintele Cleopa Volumul 12 TEXT

    25/54

    S.D.: Dar ei da, zicei dumneavoastr.P.C.: Au avut, c i-am cunoscut.S.D.: Dar i-ai cunoscut pe aceti oameni, ai fost i n ultima clip lng ei. Vorbii-ne

    despre cteva cazuri...P.C.: Eu am trit i n muni nou ani i apte luni, c am fost arestat de comuniti de attea

    ori. Numai un biet pdurar a tiut de mine, Maxim Dumbrav, Dumnezeu s-l odihneasc! M-a dusn munii Domeniului Coroanei, care a fost al Curii Regale, unde era protecie de vntoare. Attaursrie era acolo, i cerbrie, i mistrei, i lupi, i vulpi... Dar am avut mare linite! El mi-a ajutatla fcut bordeiul, cu feciorul lui, Ilarion. Ilarion triete. A fost pe aici n vara asta. Tat-su,Dumnezeu s-l odihneasc, venea cam o dat la o lun i-mi aducea un rucsac cu cartoafe. Dar cufric mare venea, c fotografia mea era dat la toate posturile de miliie din Bucovina, ca s m

    prind. Eu disprusem din faa la opt mnstiri pe care le aveam pe capul meu; c aveam i Slatina,i Sihstria, i Sihla, i Rarul, i Cmrzanii, i Orata, i dou mnstiri de maici: VatraMoldoviei i Rca. Apoape 11 ani am fost cu aceste mnstiri, i am plecat n creieii munilor.

    i acolo, cu mila Preasfintei Treimi, am dus lips, dar am avut timp de rugciune. Eramslbit. Dac-mi aducea cartoafe, mncam numai una pe zi, mai gseam un burete, o urzic, nu tiu

    ce. Mai aducea sracul cte un scule cu pine uscat. O muiam cu ap rece. tie mila Domnuluipe unde am trit. Dar am avut linite i timp de rugciune! Am mai scris nite cri care, uite, iacum s-au mai tiprit.

    S.D.: Printe, dar ce ctig omul n singurtate?P.C.: Ce ctig? Du-te acolo i, cnd vei sta un an de zile, ai s vezi ce ctigi. Dar s ai

    rbdare! C dac n-ai avea rbdare i te-a lega de un copac mai mic, l smulgi din rdcin i teduci cu tot cu dnsul...

    S.D.: Dar poate s triasc omul n singurtate?P.C.: Poate s triasc, cum nu! Pi ce, Sfinii Prini n-au stat?S.D.: Pi la noi, la ora, dac stai o or singur, nnebuneti...P.C.: Ai vzut pe Sfntul Marcu de la Muntele Fracesc, din Abisinia, cnd era prigoana cea

    mare pe timpul lui Deciu? I-au prins pe doi tineri. Dup ce i-au chinuit tare, i-au uns cu miere dealbine i le-au dat drumul ntr-o stupin. Apoi ct durere aveau, c veneau albinele i-i nepau! iunul a murit ndat. i cellalt, cnd s-a fcut sear, a srit n ap, c era marea aproape. Acesta afost Sfntul Marcu.

    i a fugit pe-o scndur. A luat o scndur i l-a scos tocmai la Marea R