252068854 stonehenge docx

16
Stonehenge Stonehenge este probabil cel mai important monument preistoric din Anglia. Ruinele megalitice cunoscute sub denumirea de Stonehenge se afla in campia Salisbury la 3 kilometri vest de orasul Amesbury, Wiltshire, in sudul Angliei. Stonehenge - misterul pietrelor megalitice Ansamblul megalitic de la Stonehenge, situat in campia Salisbury, la circa 130 de kilometri de Londra, reprezinta unul dintre cele mai frumoase locuri preistorice din lume si totodata unul dintre cele mai misterioase. Nu se stie cu exactitate cand a fost construit si de catre cine. Nu este o singura constructie, ci a fost facut in mai multe etape. O teorie destul de cunoscuta a avansat ipoteza ca ar fi construit de druizi, o populatie existenta in Anglia inainte de cucerirea romana. Tehnicile arheologice moderne au demonstrat insa ca Stonehenge a fost construit cu cel putin 1.000 de ani inainte de druizi, in 2.950 i.Hr., ajungand la forma pe care o cunoastem azi in anul 1.600 i.Hr.

Upload: elena-florinela

Post on 11-Jan-2016

254 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

vgdfbfnm

TRANSCRIPT

Page 1: 252068854 Stonehenge Docx

Stonehenge Stonehenge este probabil cel mai important monument preistoric din Anglia. Ruinele megalitice cunoscute sub denumirea de Stonehenge se afla in campia Salisbury la 3 kilometri vest de orasul Amesbury, Wiltshire, in sudul Angliei.

Stonehenge - misterul pietrelor megalitice

Ansamblul megalitic de la Stonehenge, situat in campia Salisbury, la circa 130 de kilometri de Londra, reprezinta unul dintre cele mai frumoase locuri preistorice din lume si totodata unul dintre cele mai misterioase.

Nu se stie cu exactitate cand a fost construit si de catre cine. Nu este o singura constructie, ci a fost facut in mai multe etape. O teorie destul de cunoscuta a avansat ipoteza ca ar fi construit de druizi, o populatie existenta in Anglia inainte de cucerirea romana. Tehnicile arheologice moderne au demonstrat insa ca Stonehenge a fost construit cu cel putin 1.000 de ani inainte de druizi, in 2.950 i.Hr., ajungand la forma pe care o cunoastem azi in anul 1.600 i.Hr.

Page 2: 252068854 Stonehenge Docx

Podul Londrei

  (London Bridge) este un pod, construit peste râul Tamisa, care leagă centrul istoric al Londrei de districtul Southwark. Așezat între Cannon Street Railway Bridge și Tower Bridge, formează capătul de vest al zonei numite Pool of London. Spre sud față de pod se află Catedrala Southwark și gara London Bridge; spre nord se află „Monument to the Great Fire of London”

(Monumentul marelui incendiu din Londra) și stația de metrou Monument. A fost singurul pod peste Tamisa în aval de Kingston până la ridicarea Podului Putney în 1729.

Podul care există în prezent a fost inaugurat în 1973 și este ultimul din succesiunea de poduri care au fost construite în acest loc și au purtat același nume.[1] Podul face parte din autostrada A3, care este administrată de GLA - Greater London Authority (în traducereAutoritatea Londrei Mari);[2].

Totuși podul se află în proprietatea și administrarea Bridge House Estates, o fundație patronată de City of London Corporation (Corporația Londrei - organul de conducere municipal al centrului istoric al orașului Londra). Zona dintre Podul Londrei și Tower Bridge situată pe malul sudic al Tamisei este o zonă cu facilități pentru afaceri administrată de Team London Bridge.[3]

Denumirea „Podul Londrei” este deseori dată în mod eronat Podului Turnului (Tower Bridge).

Page 3: 252068854 Stonehenge Docx

Turnul Londrei

Turnul Londrei sau Turnul Alb este cea mai veche construcție din Londra, aflată pe malul nordic al Tamisei, a cărei construcție a fost începută de Wilhelm Cuceritorul în jurul anului 1076. William al II lea a terminat munca pe care a început-o Wilhelm Cuceritorul și, în 1097, a construit un zid de împrejmuire a turnului. Dar responsabil pentru aspectul pe care îl are astăzi Turnul Londrei este regele Henric al VIII-lea, care a ridicat și turnurile de pe colțurile zidurilor care împrejmuiesc turnul.

De-a lungul timpului a servit ca fortăreață, dar și ca reședință regală (ultimul care a locuit acolo a fost regele Carol al II-lea). Aici s-a aflat Monetăria,Observatorul Astronomic și timp de 300 de ani turnul a fost chiar sediul Grădinii zoologice regale. Totuși cea mai cunoscută parte a acestei fortărețe medievale este închisoarea - în subteranele sale petrecându-și ultimele clipe reprezentații familiilor engleze căzute în dizgrația regelui. Aici și-a pierdut viața arhiepiscopul de Canterbury, Thomas Becket; tot aici a avut loc și execuția Annei Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea. De aceea se crede că Turnul este locul cel mai adesea bântuit de spirite. Potrivit legendei, noaptea, pe coridoarele și prin încăperile Turnului bântuie spiritele celor întemnițați și condamnați la moarte pe nedrept, mai cu seamă spiritul Annei Boleyn.

Page 4: 252068854 Stonehenge Docx

Turnul Big Ben din Londra Big Ben este unul dintre cele mai importante obiective turistice in Londra, devenind aproape o emblema a capitalei britanice. Big Ben arata de-a dreptul incantator noaptea cand fatada si cesurile de pe fiecare fata sunt iluminate. Atunci cand Parlamentul se afla in sesiune o lumina straluceste peste fatada ceasului. Cadranele ceasului au o suprafata de peste doi metri patrati, iar minutarul are peste 4 metri. Big Ben are un pendul urias care este reglat de un sac de monezi si este un ceas excelent care s-a oprit foarte rar.

Big Ben - Turnul Big Ben din Londra

Numele de Big Ben nu se refera de fapt la turnul ceasului propriu-zis, ci la clopotul de 13 tone din interiorul turnului. Clopotul a fost numit astfel dupa primul comisionar ce a lucrat la constructie – Benjamin Hall. Acest clopot provine din vechiul palat Westminster si a fost daruit diaconului de la Catedrala Sf. Paul (St. Paul’s Cathedral) de catre William al III-lea. Inainte de a se intoarce la Westminster pentru a isi ocupa locul in actuala casa, a fost reconditionat la Whitechapel in anul 1858. Prima transmisiune a BBC a fost deschisa de sunetul de la Big Ben in 1923 la 31 Decembrie. Inca exista un microfon in turn conectat la sediul British Broadcasting Corporation (BBC).

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1941, o bomba incendiara a distrus Camera Comunelor parte din Sediul Parlamentului din Londra (Houses of Parliament), dar turnul cu ceas a ramas intact iar Big Ben a continuat sa masoare orele si minutele. Sunetul sau a fost transmit prin radio poporului britanic si intregii lumi, ca un indemn la speranta pentru toti cei care l-au auzit.

Exista 11 camere in interiorul turnului unde membrii ai Parlamentului pot fi inchisi pentru incalcari ale reglemetarilor constitutionale. Acest lucru este foarte rar, ultimul incident de acest fel fiind inregistrat in anul 1880. Turnul Big Ben nu este deschis spre vizitare publicului larg insa pe exterior este oricum mult mai impresionant.

Page 5: 252068854 Stonehenge Docx

Roata din Londra - London Eye O atractie oarecum recenta dar extrem de populara, London Eye este o roata gigantica situata pe malul sudic al Tamisei. Structura cu o inaltime de 135 de metri a fost construita ca parte a eforturilor de celebrare ale noului mileniu in capitala Marii Britanii.

Structura a fost proiectata de echipa de arhitecti formata din David Marks si Julia Barfield, sot si sotie. Acestia si-au inaintat propunerea de a construi o roata panoramica ca parte a unui concurs pe tema noului mileniu.

Page 6: 252068854 Stonehenge Docx

Buckingham Palace

Palatul Buckingham este resedinta Casei Regale a Marii Britanii si un important obiectiv turistic din Londra

Palatul Buckingham (Buckingham Palace) este resedinta oficiala din Londra a suveranului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si a fost deschis pentru prima pentru publicul larg in anul 1993. Intrarea la Palatul Buckingham se face prin Curtea Ambasadorilor de pe strada Buckingham Palace. Sala Mare a Palatului este locul in care se afla vechea sala de primire la Palatul Buckingham. Aceasta sala este dominata de scarile impozante si de balustrada din bronz cu ornamente florale.

Page 7: 252068854 Stonehenge Docx

Parlamentul (Houses of Parliament)

Casele Parlamentului – Parlamentul este o cladire impunatoare de pe malul Tamisei si un obiectiv turistic important in Londra cunoscut si sub numele de Palatul Westminster. Cladirea este situata pe locul in care Edward Confesorul a poruncit construirea palatului original in prima jumatate a secolului al XI-lea.

In 1547 rezistenta monarhista s-a mutat la Palatul Whitehall, dar Lorzii au continuat sa se intalneasca la Westminster, in timp ce Camera Comunelor se reunea la Capela Sf. Stefan. Inca din acele vremuri stravechi, Palatul Westminster a fost casa Parlamentului Englez. In 1834 un foc a izbucnit si a reusit sa distruga o mare parte din vechiul palat; tot ce a ramas a fost cripta capelei, un turn si Sala Westminster. Sala Westminster a fost salvata chiar de Lordul Melbourne, Primul Ministru din acea vreme, care a cerut ca pompele de stingere a incendiului sa fie amplasate chiar in sala si care a supravegheat personal operatiunea de stingere a incendiului.

Parlamentul din Londra

Page 8: 252068854 Stonehenge Docx

St Paul's Cathedral

Catedrala Sf. Paul este capodopera lui Sir Christopher Wren, construita din piata de Portlan si incununata de un dom minunat. St Paul's Cathedral este un obiectiv turistic faimos in plenitudinea de obiective turistice din Londra. Treptele foarte late conduc spre superba fatada de vest cu doua etaje si doua turnuri in stil baroc. In turnul din stanga se gaseste cel mai mare clopot din Anglia. „Marele Paul”, fabricat in anul 1882, cantareste 17 tone.

Catedrala Sf. Paul a fost o adevarata inspiratie pentru intregul popor britanic in timpul celui de-a doilea razboi mondial, cand mare parte din zona din jurul catedralei a fost distrusa de atacurile aeriene si fotografii ale catedralei cu domul in flacari si acoperit de fum au circulat foarte mult. Toata lumea a considerat ca fiind

Page 9: 252068854 Stonehenge Docx

un adevarat miracol faptul ca St Paul's Cathedral a supravietuit unui asemenea masacru, desi nu complet neatinsa. O bomba a demolat Marele Altar si cripta a suferit unele avarii si multe dintre vitralii s-au spart. Acestea au fost mai apoi cu geamuri de sticla, asa cum a fost si dorinta initiala a lui Wren, imbunatatind gradul de iluminare din interiorul Catedralei.

Page 10: 252068854 Stonehenge Docx

Westminster Abbey

Biserica Sf Petru din Westminster, mai bine cunoscuta sub numele de Westminster Abbey, ocupa un loc unic in istoria Marii Britanii. Toti suveranii britanici de la William Cuceritorul incoace, (cu exceptia lui Edward al V-lea si Edward al VIII-lea) au fost incoronati aici. Westminster Abbey este de asemenea locul de odihna vesnica al monarhilor din cea de-a doua jumatate a secolului al XIII-lea si pana la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Westminster Abbey a fost construita din porunca Regelui Edward Confesorul in secolul al XI-lea; in secolul al XIII-lea Henry al III-lea a inceput reconstructia bisericii in stil gotic frantuzesc, in onoarea lui Edward. De-a lungul secolelor, au fost facute tot felul de modificari si adaugiri la cladirea bisericii. Una dintre cele mai importante a fost Capela Fecioarei construita de Henry al VII-lea, care acum ii poarta numele. In prima parte a secolului al XVIII-lea, Nicholas Hawksmoor a proiectat turnurile in stil gotic din partea vestica. Deasupra usii din partea de vest au fost adaugate statui ce reprezinta martiri ai secolului al XX-lea. Westminster Abbey abunda in memoriale, placi memorative, statui si alte obiecte menite sa comemoreze oameni celebri si respectati, desi nu toti sunt ingropati aici.

Westminster Abbey

Page 11: 252068854 Stonehenge Docx
Page 12: 252068854 Stonehenge Docx

Hyde Park Unul dintre cele mai importante obiective turistice si istorice ale Londrei, Hyde Park acopera o suprafata de 142 de hectare. In Hyde Park exista cate ceva pentru fiecare turist sau londonez. Cu peste 4000 de copaci, un lac, o pajiste, facilitati de echitatie si multe altele este foarte usor sa uiti ca te afli in mijlocul unui oras atat de agitat pecum Londra.

Page 13: 252068854 Stonehenge Docx