24075760 daewoo manual reparatii cielo nexia racer ii

Upload: gabicalciu1032

Post on 10-Oct-2015

125 views

Category:

Documents


20 download

DESCRIPTION

Manual-Reparatii-Cielo-Nexia-Racer-II

TRANSCRIPT

  • 12

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    A

    INFORMAII GENERALE

    OPERAIUNI PREGTITOARE

    SUDUR I S.D.V.-URI

    PARTE FRONTAL

    PLAFON, PANOU SPATE IPANOU PLANEU SPATE

    CADRU UI, UI I PANOULATERAL EXTERIOR

    ARIPI, CAPOT IPORTBAGAJ

    DIMENSIUNI CAROSERIE

    ETANARE, TEMUIRE IANTIFONARE

    PREVENIREA COROZIUNII

    ECHIPAMENTREPARARE CAROSERIE

    ANEX (ESPERO)

    CUPRINSMANUAL

    CAROSERIE

    CUVNT NAINTEAcest manual cuprinde proceduri de ntreinere, reglare,operaii de service i de de demontare montarecomponente. Toate informaiile, imaginile i specificaiileconinute n acest manual au la baz cele mai noiinformaii disponibile n monentul publicrii manualului.

    Se rezerv dreptul de a face oricnd modificari fr avizprealabil.

    DAEWOO MOTOR CO., LTD.

    INCHON, KOREA

  • Folosirea manualuluiAcest manual descrie operaiile i modul de lucrupentru nlocuirea sau repararea zonelor avariate prinaccidentare ale caroseriei de NEXIA, CIELO i RACERII .

    NOT: Urmrii manualele pentru NEXIA, CIELO iRACER II. Manualul de service pentru specificaii, cablurielectrice, puncte pentru suport, etc.

    INFORMAII SPECIALEATENIE: Dac instruciunile nu sunt urmate, existposibilitatea accidentrii personalului sau avariereaechipamentului de lucru.

    Toate informaiile, imaginile i specificaiile coninuten acest manual au la baz cele mai noi informaiidisponibile n monentul publicrii manualului.

    Se rezerv dreptul de a face oricnd modificari fraviz prealabil. Nici o parte din acest manual nu poatefi reprodus, depozitat public, sau transmis prinnici o form i nici un mijloc, electronic, mecanic, prinfotocopiere, prin nregistrare sau altfel, frpermisiunea scris prealabil a Daewoo. Aceastainclude textul, imaginile i tabelele.

    DAEWOO MOTOR CO., LTD.SERVICE DIVISION

    CIELO

  • CIELO NOT SERVICE

    SISTEM SUPLIMENTAR DE PROTECIE (SRS)

    NOT: Urmtoarele msuri de precauie trebuie luatecnd se efectueaz lucrri de caroserie, vopsire ireparaii n zona componentelor SRS.

    1. SDM(Senzor i Modul diagnoz) este poziionat subtabloul de bord. A se evita lovirea cu un ciocan sauorice alte scule, atunci cnd reparai panoul lateralfa i partea de jos a tabloului de bord. Aceste zonenu vor fi nclzite cu lampa de gaz, etc.

    2. Cablurile SRS sunt poziionate sub partea de jos atabloului de bord. (Cablurile SRS sunt acoperite cuun tub cu striaii galben.) Atunci cnd se lucreaz naceast zon avei grij s nu avariai aceste cabluri.

    3. Suprafeele ce urmeaz a fi curate de vopsea aflaten jurul componentelor SRS nu vor fi nclzite la maimult de 100C (212F).

    4. Dac este necesar a se aplica un impact puternicsau o nclzire excesiv n zona din jurulcomponentelor SRS, acestea vor fi demontate naintede a ncepe repararea.

    5. Dac o component SRS este avariat saudeformat, trebuie nlocuit.

    NOT: Urmrii manualul de vnzare (Sistemsuplimentar de protecie) pentru demontarea inlocuirea componentelor SRS.

    MODUL AIRBAG

    CABLURI SRS

    ARC CEAS

    VOLAN

    URUB (T30)

    SDM(SENZOR IMODUL DIAGNOZ)

    URUB (T30)

    SUPORT

  • CIELO INFORMAII GENERALE 11

    INSTRUCIUNI GENERALE ................................................................................................................. 1-2

    REFERITOR LA PROTECIA MUNCII ................................................................................................ 1-2

    SECURIZAREA CAROSERIEI .............................................................................................................. 1-3

    SARCINI ALE PIESELOR ..................................................................................................................... 1-3

    UTILIZAREA MATERIALELOR NOI, DE CALITATE SUPERIOAR ................................................ 1-3

    PROTECIA LA COROZIUNE.............................................................................................................. 1-3

    SUMAR ................................................................................................................................................... 1-4

    REPARAIA TABLELOR ZINCATE ..................................................................................................... 1-4

    FIGURI .................................................................................................................................................... 1-5

    PROCEDURI DE REPARAIE.............................................................................................................. 1-8

    CAPITOLUL 1

    INFORMAII GENERALE

    CUPRINS

  • 12 INFORMAII GENERALE CIELO

    1. INSTRUCIUNI GENERALE

    Aceast publicaie intenioneaz s ajute tehnicianulcare repar caroseria n activitatea de specialitate. Lucrulla caroserie sa schimbat ntro mare msur dealungul anilor. Cu avansul tehnic al vehiculelor, a trebuitca lucrul la caroserie s se adapteze la noile cerine dedesign, s se modifice pentru a putea rezolva cerinelecare sunt ntrun conflict aparent, cum ar fi:

    rezisten i siguran; greutate sczut habitaclu ncptor ; aerodinamic bun calitate ridicat ; pre sczut

    Un rol important au de asemenea durabilitatea i uurinareparrii caroseriei.

    Azi, folosirea echipamentelor de producie cu un gradnalt de automatizare face posibil respectarea celor maistricte tolerane asigurnd astfel o calitate ridicat.

    n acelai timp, pentru sigurana sa, clientul se ateaptca tehnicianul s aib cunotine cuprinztoare despremateriale, metodele de msurare i ndreptare,eventualele deformri, prevenirea optim la coroziunei multe altele.

    Aceast publicaie are rolul s ajute la actualizareacunotinelor i s dea o imagine despre ce este nevoiepentru a repara avarii accidentale medii sau avansate,pentru propria siguran i mulumirea clienilor.

    2. REFERITOR LA PROTECIA MUNCII

    2-1. NAINTE DE NCEPEREA LUCRULUI

    Deconectai bateria pentru a reduce riscul incendiuluidatorat unor scurtcircuite electrice.

    Verificai scurgerile de carburant i reparaicorespunztor.

    nlturai rezervorul i/sau conductele de carburantdac se va folosi sudur lng sistemul de combustie.

    nainte de sudare, lefuire sau tiere, protejaicarpetele i locurile cu nvelitoare ignifuge.

    Respectai regulile standard cnd folosii lichide toxicesau inflamabile.

    Folosii echipament de protecie standard lapulverizarea vopselei, sudare, tiere, polizare saulefuire.

    Echipamentul standard cuprinde: mti pentrurespiraie i filtrare folosite dedicate filtrrii vaporilor,fumului, prafului sau altor particule toxice din aer.Folosii o masc pentru respiraie i filtrare, adecvatprotejrii la riscuri n situaii concrete; de exemplu,unele mti pentru respiraie snt destinate doarfiltrrii prafului i particulelor din aer, nu i a vaporilortoxici.

    Ochelari sau vizoare de protecie: sunt destinate sprotejeze ochii de achii, particule de praf sau delichid mprocat.

    Mnui: mnuile de cauciuc protejeaz mpotrivasubstanelor corozive. Mnuile de sudur protejeazmpotriva arsurilor i vtmrilor datorate sudrii,polizrii sau lefuirii.

    Cizme de protecie: tlpile aderente mpiedicalunecarea. Bombeurile rigidizate metalic protejeazmpotriva obiectelor ce ar putea cdea.

    Cti: protejeaz urechile la niveluri perculoase alezgomotului.

    2-2. N TIMPUL LUCRULUI

    Nu se fumeaz cnd se lucreaz la sistemul decombustie.

    Depozitai prosoapele pe care v tergei de benzinsau de ali solveni n locuri corespunztoare.

    Plcuele frnei conin azbes, care poate duce lacancer. Nu folosii suflaj de aer pentru a curisubansamblurile frnei; folosii doar un aspiratorcorespunztor cu vacuum, i purtai o mascregulamentar pentru respiraie sau filtrare.

    Utilizai un cablu de siguran cnd folosii o preshidraulic sau un suport de ndreptare; nu stai pedirecia lanurilor folosite la aceste echipamente.

  • CIELO INFORMAII GENERALE 13

    3. SECURIZAREA CAROSERIEI

    Caroseriile moderne cu suprafaa tensionat sntproiectate astfel nct s aib un habitaclu robust protejatla zonele de impact frontale i posterioare.

    ntrun accident, zonele de impact au rolul stransforme energia de lovire n deformare.

    Forma, materialul i grosimea metalului trebuiepotrivite precis.

    O experien ndelungat, metode de calcul precisei serii de teste de oc scumpe, demonstreaz cacum DAEWOO construiete caroserii care duc ladeformaie optim n zonele de impact la ocurifrontale sau din spate.

    Fig. 1 asiul

    Cnd se repar avariile caroseriei, este necesar s serestaureze structura i rezistena originale pentru agaranta sigurana ocupanilor.

    Fig. 2 Zonele de impact

    4. SARCINI ALE PIESELOR

    Practica anterioar de a face o distincie ntrereperele n sarcin i cele care nu sunt ncrcate, lavehiculele cu asiu i caroserie, nu mai estejustificat. Fiecare pies, chiar i ferestrele, contribuiela rezistana global a vehiculului.

    DE ACEEA, LA ASIURILE MODERNE DAEWOOSE VORBETE DESPRE REPERE SUPRASOLICITATE I SUBSOLICITATE.

    5. UTILIZAREA MATERIALELOR NOI,DE CALITATE SUPERIOAR

    Necesitatea de a reduce greutatea asiului a condusla o reducere a cantitii de oel folosite, prin utilizareaunor plci de oel mai subiri.

    Acest lucru a fost posibil prin intermediul PLCILORDE OEL DE NALT REZISTEN, pentru a ridican acelai timp i rezistena asiului.

    Oelurile de nalt rezisten au valori cu circa 30%mai mari dect oelurile obinuite pentru rezistenala rupere i la deformare. Aceste proprieti nu trebuieafectate n urma reparaiilor, de exemplu prin folosireacldurii excesive.

    6. PROTECIA LA COROZIUNE

    Durabilitatea caroseriei, securitatea i meninereaacesteia pe trmen lung depind de gradul de proteciela coroziune asigurate plcilor metalice. Pentruaceasta, DAEWOO acord o mare grij n procesulde producie.

    Ca urmare, trebuie pstrat protecia la coroziune nurma reparaiilor.

  • 14 INFORMAII GENERALE CIELO

    2. Proprietatea de continuitate electric a tablelorzincate este diferit de cea a tablelor de oelobinuite. Cnd se sudeaz n puncte, se va cretecurentul cu 10-20%, sau se va crete rezistena ntimpul sudrii.

    De asemenea se va crete numrul de puncte desudur cu 10-20%.

    NOT: Procedurile de sudur MIG pentru tablelezincate sunt aceleai ca i pentru tablele de oelobinuite.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea sau arsuriale ochilor la sudare, purtai or, mnui inclminte de protecie corespunztoare.

    3. nainte de a aplica chit pe tablele zincate, lefuii cugrij suprafeele pentru a asigura adeziunea i apreveni bulele de aer sub vopsea.

    NOT: Folosii doar chituri pe baz de rini epoxidicepentru tablele zincate.

    Fig. 3

    ndeprteaz vopseaua de pe ambele pri alesuprafeei care se va suda. Pe suprafa se aplicgrund dup sudare.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor,purtai mti sau ochelari de protecie de cte orilefuii, tiai sau rectificai.

    NOT: Izolai cu grij tablele lefuite pentru a prevenicoroziunea.

    Plac oel

    PLACARE ZINC (5~6 microns)

    7. SUMAR

    Toate vehiculele DAEWOO snt construite la cele mainalte standarde ale proprietilor materialelor istilului.

    Aceste standarde ridicate trebuie pstrate n urmaeventualelor reparaii.

    Greelile fcute la efectuarea reparaiilor de ndreptare, sudare a pieselor de metal, etc. nu produc doardefecte vizibile, ci pot afecta i siguraa vehiculului.

    Greelile fcute la refacerea proteciei la coroziunecompromit durabilitatea.

    8. REPARAIA TABLELOR ZINCATE

    Tablele zincate folosite la unele panouri ale modelelorCIELO, NEXIA, RACER II necesit alte tehnologii dereparaie dect cele obinuite.

    1. nainte de a suda n puncte tabla zincat, se

  • CIELO INFORMAII GENERALE 15

    8. FIGURI

    Fig. 4

    CA

    PO

    T M

    OTO

    R

    SU

    PO

    RT

    BR

    A

    INFE

    RIO

    R

    RA

    CO

    RD

    FA

    P

    LAN

    E

    U

    FIX

    AR

    E A

    MO

    RTI

    ZOR

    AR

    IP

    CO

    NTR

    AA

    RIP

    F

    A

    CA

    PA

    C L

    ON

    JER

    ON

    FA

    TRA

    VE

    RS

    R

    AD

    IATO

    R

    FLA

    NC

    PA

    NO

    U F

    A

    LON

    JER

    ON

    FA

    PLA

    C

    DE

    NT

    RIR

    E T

    AB

    LIE

    R

    PA

    RTE

    SU

    PE

    RIO

    AR

    D

    E N

    TR

    IRE

    T

    AB

    LIE

    R

    TAB

    LIE

    R

    SU

    PO

    RT

    AN

    SA

    MB

    LUP

    AN

    OU

    FA

    TRA

    VE

    RS

    S

    UP

    ER

    IOA

    R

    PA

    NO

    U F

    A

  • 16 INFORMAII GENERALE CIELO

    Fig. 5

    PA

    NO

    U IN

    FER

    IOR

    SP

    ATE

    EX

    TEN

    SIE

    SP

    ATE

    PLA

    N

    EU

    PA

    NO

    U L

    ATE

    RA

    L IN

    TER

    IOR

    PA

    NO

    U S

    UP

    ER

    IOR

    SP

    ATE

    INTE

    RIO

    R C

    ON

    TRA

    AR

    IP

    PLA

    FON

    PLA

    N

    EU

    SP

    ATE

    PA

    NO

    U F

    A

    PLA

    N

    EU

    PA

    RTE

    INTE

    RIO

    AR

    S

    TLP

    FA

    BA

    LAM

    A N

    TR

    IRE

    U

    F

    A

    U

    S

    PA

    TE

    CA

    DR

    U U

    (PA

    NO

    U L

    ATE

    RA

    L E

    XTE

    RIO

    R)

    CA

    PO

    T P

    OR

    TBA

    GA

    J

    NT

    RIR

    E S

    TLP

    CE

    NTR

    AL

    PA

    RTE

    INTE

    RIO

    AR

    P

    AN

    OU

    LA

    TER

    AL

    EX

    TER

    IOR

  • CIELO INFORMAII GENERALE 17

    Fig. 6

    LON

    JER

    ON

    SP

    ATE

    PLA

    N

    EU

    SP

    ATE

    EX

    TEN

    SIE

    PLA

    N

    EU

    SP

    ATE

    TRA

    VE

    RS

    B

    AN

    CH

    ET

    SP

    ATE

    PLA

    N

    EU

    LA

    TER

    AL LO

    NJE

    RO

    N E

    XTE

    NS

    IE S

    PA

    TE

    LON

    JER

    ON

    FA

    SU

    PO

    RT

    BR

    A

    INFE

    RIO

    R

    PU

    NTE

    TA

    VE

    RS

    AL

    SC

    AU

    N F

    A

    CA

    PA

    C F

    RN

    P

    AR

    CA

    RE

    PA

    NO

    U IN

    FER

    IOR

    SP

    ATE

    TRA

    VE

    RS

    F

    A

    PLA

    N

    EU

    PLA

    N

    EU

    FA

    TRA

    VE

    RS

    S

    CA

    UN

    E F

    A

    TAB

    LIE

    R

    NT

    RIT

    OR

    CO

    NS

    OL

    TRA

    VE

    RS

    R

    AD

    IATO

    R

  • 18 INFORMAII GENERALE CIELO

    9. PROCEDURI DE REPARAIE

    Procedur Observaii

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

    13

    14

    15

    16

    17

    18

    Se inspecteaz piesele defecte, extinderea defectelor i seapreciaz posibilitile de reparaie.

    Se pregtesc piesele noi, SDVurile i altele.

    Se demonteaz piesele pentru reparaie.

    Se readuc la form i se ndreapt grosier zonele afectate.

    Se taie zonele afectate, se lefuiesc punctele de sudur i sedesprind ansamblurile sudate.

    Se ndeprteaz izolaia i antifonul.

    Se ndreapt zonele afectate, se niveleaz reperele sudate i seumplu adnciturile.

    Se lefuiesc ambele fee ale prilor sudate i se monteaz pieselenoi i se sudeaz punctat pentru instalare temporar.

    Se verific dimensiunile pentru poziionare, se preinstaleaz pieseleexterioare i se verific distanele i cotele de nivel.

    Se efecueaz sudarea auxiliar i principal.

    Se finiseaz zonele sudate i se niveleaz reperele pentru potrivire.

    Se aplic grundul pe suprafeele corespunztoare i alturate.

    Se aplic antifonul pe zonele aferente.

    Se efectueaz vopsirea.

    Se aplic lacul pe suprafeele corespunztoare.

    Se aplic agenii anticorozivi.

    Se monteaz celelalte piese, se ung piesele mobilei se adauglichidul de rcire, uleiul, fuidul refrigerant i altele.

    Se verific toate operaiile, alinierea roilor, pierderile, poziionareafarurilor i celelalte conform specificaiei.

    Nr. Operaie

    Inspectare

    Pregtiri

    Demontare

    Readucere la form

    Tiere i desprindere

    ndeprtare vopsea

    ndreptare

    Montare piese noi

    Inspectare

    Sudare

    Finisare

    Grunduire

    Antifonare

    Vopsire

    Lcuirea

    Agenii anticorozivi

    Montare

    Verificare i reglare

  • CIELO OPERAIUNI PREGTITOARE 21

    CAPITOLUL 2

    OPERAIUNI PREGTITOARE

    CUPRINS

    DESCRIERE GENERAL ..................................................................................................................... 2-2

    PUNCTE DE VERIFICARE ................................................................................................................... 2-4

    CORECTAREA ZONELOR DEFECTE ................................................................................................. 2-5

    SISTEME DE MSURARE (MAI PUIN PENTRU AVARIILE MINORE) ......................................... 2-6

  • 22 OPERAIUNI PREGTITOARE CIELO

    1. DESCRIERE GENERAL

    Majoritatea caroseriilor monococ snt asamblate caun ntreg prin sudarea mpreun a pieselor din tablde oel presate care snt diverse ca mrime i caform. Fiecare pies are responsabilitatea de asuporta o anumit solicitare i de a avea o anumitdurabilitate pentru ai putea ndeplini rolul de aasigura funciunile caroseriei ca un ntreg.

    Avariile la exteriorul caroseriei pot fi inspectate vizual,dar in cazul unui impact extern, este necesar inspeciaextinderii avariei. n unele cazuri, deformrile serspndesc dincolo de zonele care au intrat n coliziune,astfel nct i acestea trebuie inspectate amnunit.

    Unitate de msur: mmCIELO N/B

    Fig. 1

    ABS -210~110FR ABS -1~0

    Convergen -1.0~4.0 mm

    Cdere -2545Fug 1451Convergen 0.01.0 mm

    Aliniere roat fa: Aliniere roat spate:

    Cdere

    1362

    14001663

    25204474 1406

  • CIELO OPERAIUNI PREGTITOARE 23

    Cdere -2545Fug 1451Convergen 0.01.0 mm

    Unitate de msur: mm

    Fig. 2

    Aliniere roat fa: Aliniere roat fa:

    Cdere16

    63

    14002520

    42581362 1406

    ABS -210~110NON-ABS -1~0

    Convergen -1.0~4.0 mm

  • 24 OPERAIUNI PREGTITOARE CIELO

    2. PUNCTE DE VERIFICARE

    Inspectarea (vizual) atent a pieselor defecte.

    CENTURI DE SIGURAN

    nlocuii ntotdeauna centurile de siguran dac:

    1. Materialul centurii este tiat, nepat, ars sau avariatntr-un fel.

    2. ncuietoarea nu funcioneaz corespunztor.

    3. Sunt uzate n momentul unei coliziuni (verificai deasemenea i avarierea centurii n punctele deancorare).

    4. Starea lor este ndoielnic.

    Seciunea frontal:

    1. Exist ndoituri, sprturi, denivelri sau alte avarii lasuspensie i piesele din jur?

    2. Exist vreo deformare la panoul frontal sau latraversa radiator? Este spart vreo seciuneconectat la ele?

    3. Exist striaii sau nereguli la contraarip sau la arip?Este spart vreo seciune conectat la ele?

    4. Exist denivelri sau ndoituri pe ansamblu n zonafrontal?

    5. Exist vreo deformaie cum ar fi ondulaiile, cutelesau umflturile n stlpul frontal, tablier, planeu, etc.?

    6. Exist la u vreo deviere vertical sau vreo distanaliniate defectuos?

    7. Este rupt chederul parbrizului?

    8. Exist vreo deformaie n vecintatea prii superioarea stlpului central de susinere a plafonului?

    9. Exist vreo avarie n interiorul automobilului (existvreo ondulaie a tablierului, sau alt neregul adistanelor sau pieselor montate fa de specificaie)?

    10.Exist vreo avarie la volan? Exist vreo deformaiela coloan sau la piesele coloanei?

    11.Exist vreo scurgere de ulei sau ap sau vreo avariela motor, transmisie sau frne?

    12.Exist vreun zgomot necorespunztor la schimbareavitezelor, la motor sau la transmisie?

    13.Exist urme la contactul dintre blocul motor itraversa central?

    14.Exist vreo avarie la coductele frnei sau carburant,ori la circuitele electrice?

    Seciunea spate:

    1. Exist vreo ondulaie, cut sau umfltur la spateleplaneului sau la alte sublansamble din spate? Sadesfcut vreo pies din cele asamblate mpreun?

    2. Exist vreo cut sau umfltur necorespunztoarela aripa spate?

    3. Exist vreo neregul la panoul interior spate? Existvreo ndoitur sau umfltur n vecintatea stlpuluispate?

    4. Exist vreo deformaie sau crptur n zona arcadeisau la contraaripa spate? Sa desfcut vreo piesdin cele asamblate mpreun?

    5. Exist vreo neregul la distanarea chederuluigeamului spate?

    6. Exist vreo deplasare sau aliniere defectuoas adistanelor din zona capacului portbagajului?

    7. Exist vreo ondulare, sprtur, umfltur sau altavarie la suspensie sau prile ei componente?

    8. Exist vreo deformare la traversa planeu spate,palneul portbagajului sau panoului spate? Sadesfcut vreo pies din cele asamblate mpreun?

  • CIELO OPERAIUNI PREGTITOARE 25

    3. CORECTAREA ZONELORDEFECTE

    Se poziioneaz ablonul de corecie pe caroserie.

    Reformarea lateral se face prin tragerea ablonului.

    Pentru fixarea mainii se folosesc punctele orizontalede sudur.

    Fig. 3

    Se aplic chit n zona avariat i se trage pncnd aceasta revine foarte apropiat la formainiial .

    Specificaii cleme susinere

    Tip U

    U-Base

    Pro-Tec

    etc.

    Tip C

    Korek

    Auto pole

    etc.

    Tip standard

    Dataliner

    Car-o-liner

    Celette

    Flex-o-liner

    etc.

    CLEME SUSINERE

    TIP STANDARD:

    TIP C:

    TIP U:

    abloane decorecie

  • 26 OPERAIUNI PREGTITOARE CIELO

    4. SISTEME DE MSURARE (MAIPUIN PENTRU AVARIILE MINORE)

    De cte ori se poate, facei aprecierile i trageiconcluziile n funcie de msurtori. Msurai alinierearoilor (vezi paginile 2-2, 2-3) pentru a preveni uzuraasimetric a cauciucurilor sau devierea volanului.

    Dac exist deviaii, folosii un ubler de trasaj i

    msurai piesele (vezi mai jos fig. 4-1).

    Dac exist vreo deviere a carcasei, se msoarfolosind un ablon de centrare (vezi mai jos fig. 4-2).

    Cnd se msoar dimensiunile caroseriei, sefolosete o scul universal de trasaj (vezi mai josfig. 4-3).

    Fig. 4

    Fig. 4-1

    Fig. 4-2

    Fig. 4-3

    URUB AJUSTARE A

    INDICATOR SPRIJIN C

    SCAL REFERINSCAL EXTINDERE/CONTRACIE

    INDICATOR B

    INDICATOR C

    Se va regla

    pe autom

    obil.

    INDICATOR A

    Se mic ntro plaj de 250-1.570 mm

    INDICATOR B scurt (reglaj nlime 15-290 mm) lung (reglaj nlime 185-450 mm)

    INEL PREINDERE

    INDICATOR 4

    NLIME CADRU

    CADRU

    A

    CLEM

    URUB POZIIONARE

    URUB A

    JUSTARE

    B

    URUB A

    JUSTARE

    C

    Se va reg

    la la dime

    nsiunea di

    scului roii

    .

  • CIELO SUDUR I SDV-URI 31

    CAPITOLUL 3

    SUDUR I SDV-URI

    CUPRINS

    SUDUR N PUNCTE ........................................................................................................................... 3-2

    Descriere general ....................................................................................................................... 3-2

    Condiii de sudare ........................................................................................................................ 3-2

    Testare rezisten sudur ............................................................................................................ 3-3

    SUDUR N GAZ .................................................................................................................. ................ 3-4

    SUDUR CU ARC N BIOXID DE CARBON...................................................................................... 3-5(SUDUR MIG)

    SDV ......................................................................................................................................................... 3-6

  • 32 SUDUR I SDV-URI CIELO

    Fig. 1 Dispozitive de sudur

    Transformator

    Temporizator

    Intervale

    Fig. 2

    1. SUDUR N PUNCTE

    1-1. DESCRIERE GENERAL

    Sudura n puncte este cunoscut de asemenea ca isudur n puncte de rezisten i este cea mai indicatmetod de sudur pentru automobile. Are trei calitiprincipale: sudura poate fi efectuat instantaneu, are unefect sczut asupra materialului sudat, i reduce apariiaunor deformri la minim. Totui, reinei c trebuiendeprtat toat vopseaua i alte impuriti de pesuprafaa materialului pe care dorii sl sudai, pentrua obine rezultate corespunztoare.

    1-2. CONDIII DE SUDARE

    Cnd se sudeaz prin puncte, asiguraiv c serespect condiiile de curent, conductivitate, presiune desudur, timp de meninere, i timp de pauz,recomandate pentru aparatul de sudur n puncte.

    Reinei, cnd sudai, urmtoarele:

    Grosimea tablei i punctul minimum

    NOT: Cnd intervalele de sudur snt prea mici, aparramificaii, care fac imposibil meninerea strii desolidificare dorite.

    Grosime tabl 0.6mm 0.9mm 1.2mm 1.6mm

    Intervale minime 11mm 16mm 20mm 24mm

    Aparat de sudur n puncte

  • CIELO SUDUR I SDV-URI 33

    Grosimea tablei i diametrele capetelor

    Grosime tabl 0.6mm 0.9mm 1.2mm 1.6mm

    Intervale minime 4.5 5.0 5.5 6.0

    Fig. 3

    1-3. TESTARE REZISTEN SUDUR

    Chiar dac respectai condiiile de sudur, rezistenapieselor sudate poate varia ntro plaj larg datoritvariaiilor de tensiune i a altor factori. Calitatea suduriinu poate fi evaluat fr a distruge piesele sudate.

    Procurai o tabl de oel de aceeai grosime i efectuaiun test distructiv.

    Dac apar guri n tabl, nseamn c sudura are orezisten standard.

    mpingei un poanson printre dou suprafee napropierea unui nit. Dac piesele sudate nu sedesprind iar tija nitului apare pentru mai mult de 3mm, nseamn c sudura este satisfctoare.

    Diametru cap

    Oprii introducerea poansonului cndapare ntreaga lungime a nitului.

    30 mm

    POANSON

    6~9 mm

    Fig. 4

  • 34 SUDUR I SDV-URI CIELO

    NOT:

    Este dificil s se sudeze n puncte n urmtoarelecondiii:

    Cnd nu este posibil s se ndeprteze rugina sauvopseaua de pe suprafeele de sudat.

    Cnd capul de sudur nu are acces n zona de sudat.

    Cnd suprafeele de sudat nu pot fi vzute din exte-rior iar sudura va afecta aspectul exterior.

    n toate aceste cazuri, se recomand s fie folositsudura n gaz. Totui, dac nu este posibil sudarea npuncte datorit limitrilor de spaiu, se poate folosi nloc sudura n linie cu arc. n acest caz suprafeele desudat trbuie strnse mpreun.

    2. SUDUR N GAZ

    Sudura n gaz este de nelocuit la reparaiile de carosie,datorit domeniului mare unde poate fi folosit de lambinarea panourilor caroseriei, tierea materialelor careformeaz caroseria i aplicarea de cldur pentruremodelarea panourilor, i de asemenea, pentru cSDV-urile necesare sunt mai uor de procurat.

    Totui, aceast metod cere experien.

    Fig. 5

    APARATE DE SUDUR:

    METODE DE SUDUR:

    SUDUR CAPLACAP

    SUDUR

    TIERE

    AJUSTARE GAZ

    AJUSTARE GAZ

    SUDUR NTRERRUPT I PRIN PUNCTESUDUR PRIN SUPRAPUNERE

    REZERVOARE OXIGEN/ACETILEN

  • CIELO SUDUR I SDV-URI 35

    NOT: Mai jos se d un exemplu de cum nu trebuieefectuat sudura n gaz; evitai astfel de operaii.

    3. SUDUR CU ARC N BIOXID DECARBON (SUDUR MIG)

    Acest proces de sudare folosete ca mediu de protecie,bioxidul de carbon n locul gazelor inerte care sntscumpe. Sunt folosii, ca i consumabile, electrozi demetal. Exist un domeniu larg de aplicaii, printre caresudura caplacap a tablelor subiri, sudura prinsuprapunere, sudur ntrerupt, i sudura MIG n puncte.Din punct de vedere al rezistenei sudurii, de asemeneaeste i foarte stabil.

    Sudura pe unghiul de ndoire al unei margini

    Sudura pe capetele marginilor

    Fig. 6

    Fig. 7

    110V - MONOFAZIC200~240V - TRIFAZAT

    ARC SUDUR

    SURS DE ALIMENTARE PENTRU SUDUR(MECANISM NCORPORAT PENTRU FIR)

    DIOXID DE CARBON SAU ARGON+ DIOXID DE CARBON

    REGULATOR DE GAZ

    PIES

    MPMNTARE

    EVI GAZ

    SUDUR CAP-N-CAP SUDUR PRIN SUPRAPUNERE SUDUR NTRERUPT SUDUR N PUNCTE

    APARATE DE

    SUDUR:

    METODE DE

    SUDUR:

    CABLU DE ALIMENTARE

    CABLU NUL

  • 36 SUDUR I SDV-URI CIELO

    4. SDV

    Articol Lucrare Echipamente i SDV-uri folosite

    Operator 1. Ochelari de protecie2. apc3. Cti antifonice4. Masc sudur5. Salopet6. Masc anti-praf

    7. or protecie 8. Mnui protecie 9. Cizme protecie10.Pantofi de lucru11.Mnui de lucru12.Aprtoare pulverizare

    Echipamente deprotecie

    Caroserie vehicul

    Alezare i gurireScule protecie

    1 2 3

    4 5 6

    7 8

    9 10 11

    nveli protecie termo-rezistent12

    PUNCTATOR

    FREZE, BURGHIE, DLI

    BORMAIN CUPRESIUNE

  • CIELO SUDUR I SDV-URI 37

    Fixare elementemetal

    SDV-uri fixare

    Deformare suprafeecaroserie

    SDV-uri pentrudeformare

    Caroserie, profilare

    CLETI

    MENGHIN

    CIOCANE PRISME

    PILE/MNERE PIL

    LINGURI

    FOARFECI

    APARAT SUDUR

    CRIC

    Articol Lucrare Echipamente i SDV-uri folosite

    SUPORT CU URUB

    DISPOZITIV INERIAL

  • 38 SUDUR I SDV-URI CIELO

    MsurareScule de msurat

    Pregtirea marginilorScule ndoire

    Scule tiere

    CurireScule lefuit

    SCUL TIERE CU AER

    PRINDERE NITURI

    FIERESTRU METALE

    CHISEL

    RIGLE

    RULETE

    Articol Lucrare Echipamente i SDV-uri folosite

    FIERESTRU CU AER

    SCULE ABRAZIVE CU DISC

    Cu aer: Electric: Cu band:

  • CIELO PARTE FRONTAL 41

    CAPITOLUL 4

    PARTE FRONTAL

    CUPRINS

    1. PANOU FA .................................................................................................................................. 4-2

    Descriere general ....................................................................................................................... 4-2

    Procedee de reparaie.................................................................................................................. 4-3

    2. CONTRAARIP FA .................................................................................................................... 4-6

    Descriere general ....................................................................................................................... 4-6

    Procedee de reparaie.................................................................................................................. 4-7

    3. LONJERON FA ......................................................................................................................... 4-11

    Descriere general ..................................................................................................................... 4-11

    Procedee de reparaie................................................................................................................ 4-12

    4. BRA DE CONTROL .................................................................................................................... 4-15

    Descriere general ..................................................................................................................... 4-15

    Procedee de reparaie................................................................................................................ 4-16

    5. STLP FA ................................................................................................................................... 4-19

    Descriere general ..................................................................................................................... 4-19

    Procedee de reparaie................................................................................................................ 4-20

  • 42 PARTE FRONTAL CIELO

    1. PANOU FA

    1-1. DESCRIERE GENERAL

    Panoul fa este lipit de contraaripa i lonjeronul fa. Eleste suportul farurilor i altor piese i menine rigiditateaprii din fa a caroseriei. Se acord atenie nclinrilori paralelismului i se verific modul cum se mbinpiesele dup sudur.

    Fig. 1 Asamblul punctelor de sudur fa

    1

    1

    1

    5

    2

    33

    2

    2

    2

    2

    4

    3

    6

    2

    2

    3

    3

    2 5

    25

    2

    6

  • CIELO PARTE FRONTAL 43

    1-2. PROCEDEE DE REPARAIE

    1. Se demonteaz piesele corespunztoare.

    Capot, masca radiator i paraocul fa.

    Farurile fa i aripa.

    Motorul, radiatorul i piesele conexe.

    Condensorul A/C i piesele conexe.

    Altele.

    2. Se trage ferm i se ndrept zona avariat.

    Se verific avariile la contraaripa fa i lonjeronulfa scond panoul fa. Se folosete cadrul dendreptare pentru a trage ferm i a repara zonaavariat de pe panou nainte de a scoate panuolfa.

    NOT: Se verific cum se potrivete ua, avnd grijs nu se trag zona avariat mai mult dect e nevoie.

    Se folosesc cleme orizontale de prindere imaina se pune cu siguran n punctele deprindere ale cadrului de ntindere.

    3. Caroseria se ine la nivel.

    Se ridic caroseria, i se plaseaz supori desusinere n cele patru locuri corespunztoare aledechiderii din cadrul uii.

    Fig. 2

    4. Se taie i se lefuiete panoul fa.

    Se centreaz umfltura n jurul punctelor desudare.

    Se folosete o scul de tiere special pentru aaleza gurile pentru sudura n puncte de pecontraaripa i lonjeronul fa.

    NOT: Cnd alezai gurile avei grij s nu afectaicontraaripa i lonjeronul fa.

    Se taie panoul fa cu o scul de tiere cu aer,lsnd neatinse marginile de sudare.

    Se ndeprteaz i se cur bavurile de pepunctele de sudur lefuite cu ajudorul unuilefuitor cu disc.

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi, se

    Fig. 3

    poart masc sau ochelari de protecie de cte orise polizeaz, se taie, sau se lefuiete.

    5. Se readuc la form pisele conexe avariei.

    Se folosete un ciocan i o prism de tinichigeriepentru a readuce la form zonele avariate alecontraaripii i lonjeronului fa.

    Se ndoaie marginile de sudare cu un ciocan i oprism de tinichigerie.

    Se umplu toate gurile datorate sudurii.

  • 44 PARTE FRONTAL CIELO

    6. Se aranjeaz panoul fa.

    Se lefuiesc ambele pri ale zonei sudate panoulfa cu abraziv, pentru a ndeprta vopseaua pncnd se ajunge la metal.

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi, sepoart masc sau ochelari de protecie de cte orise polizeaz, se taie, sau se lefuiete.

    Se prind ambele pri cu menghinele mobile, can figur.

    Se sudeaz prile prinse pentru instalaretemporar.

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi, sepoart masc sau ochelari de protecie de cte orise polizeaz, se taie, sau se lefuiete.

    Fig. 4

    NOT: Avei grij ca cele dou pri ale panoului fasnt aliniate una cu cealalt.

    7. Se msoar diagonala compartimentului fa.

    Se msoar diagonala compartimentului fa cuun ubler de trasaj sau cu o rigl convex, ca nfigur, pentru ai verifica nclinarea sau ondu-larea.

    Se monteaz aripa temporar, farurile i capota,apoi se verific spaii i diferenele de nivel.

    Fig. 5

    Fig. 6

    8. Se efectueaz sudarea propriuzis.

    Se sudeaz n puncte panoul fa ca n figur.

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi, sepoart masc sau ochelari de protecie de cte orise polizeaz, se taie, sau se lefuiete.

    Se efectueaz mai nti o sudur de prob, i severific calitatea sudurii.

    Se crete numrul de puncte cu 20% pentru zonelen care se sudeaz n puncte.

  • CIELO PARTE FRONTAL 45

    Fig. 7

    12.Acoperirea cu substane anti-corozive.

    Se acoper cu substan anti-coroziv capetele

    laterale ale panoului fa i zona balamalelor uii.

    13.Se monteaz piesele conexe.

    Motorul, radiatorul i piesele conexe.

    Condensorul i piesele conexe.

    Farurile i aripile.

    Capota motor, masca radiator i paraocul.

    Celelalte.

    Se instaleaz n ordinea invers demontrii.

    NOT: Dup instalarea tuturor pieselor conexe, seaplic vaselin pe piesele mobile i se umple lichidulde rcire, lichidul de frn, gazul de aer condiionati altele.

    14.Se verific i se regleaz

    Se verific diferenele de nivel i poziionare.

    Se verific modul de nchidere i deschidere alecapotei.

    Se regleaz direcia farurilor.

    Se verific ntreaga funcionare.

    Se verific scurgerile de benzin, ulei i altelichide.

    NOT: Pentru o verificare corespunztoare sefolosete formularul specific.

    Fig. 8

    9. Finisarea zonelor sudate.

    Se folosete un ciocan i o prism de tinichigeriepentru a ndrepta marginile contraaripii ilonjeronului fa pentru o aliniere mai exact cusuprafata panoului fa.

    10.Se aplic autovopantul (antifon).

    Se antifoneaz zonele avariate ale contraaripii ilonnjeronului fa dac e cazul.

    11.Se vopsete.

    ATENIE

    Se ventileaz la pulverizarea vopselei. Majoritateavopselurilor conin substane care snt duntoaredac snt inhalate sau nghiite.

    Citii eticheta vopselei nainte de ai deschidecutia.

    Evitai contactul cu pielea. Cnd se vopsete, ase purta echipament de protecie corespunztorpentru respiraie, mini i ochi.

    Vopseaua este inflamabil. A se depozita ntr-unloc sigur, departe de arcuri electrice, flcri sauigri.

  • 46 PARTE FRONTAL CIELO

    Fig. 9 Ansamblul sudat al contraaripii fa

    2. CONTRAARIP FA

    2-1. DESCRIERE GENERAL

    Contraaripa fa este construit ca un singur corp cusuportul barei de protecie. De aceea, nlocuirea eiafecteaz alinierea roii fa. Cnd se monteaz, fie sefolosete o ram fie snt urmrite pentru poziionaredimensiunile de pe diagrama de reparaie a caroseriei.Trebuie sudat cu atenie.

    11

    2

    8

    6

    4

    6

    1

    4 4

    3

    1

    3

    3

    32

    43

    1

    2

    1

    22

    8

    10

    86

    3

    8

    2

    2

    4

    7

    7

    6

    2

    6

    10

    2

  • CIELO PARTE FRONTAL 47

    2-2. PROCEDUR DE REPARAIE

    1. Se scot piesele conexe.

    Piesele ce trebuie scoase la demontarea panouluifa.

    Piesele de pe zona inferioar a tablierului, de pepartea locului de lng ofer, care sunt inflamabile.

    Tabloul de bord, cablajele, piesele conexe ialtele.

    2. Se trage i se ndreapt grosier zona avariat,aproximativ la froma original.

    Se fixeaz maina n cadrul de ndreptare prinstrngerea clemelor de sub caroserie n puncteleorizontale de sudur.

    nainte de tierea bucilor stricate, acestea se vortrage astfel nct s aib forma original.

    Nu se trage mai mult dect este necesar.

    Se trag i se ndreapt zonele avariate alecontraaripii spate i ale zonei inferioare tablier,stlpului fa i alte piese.

    NOT: Se verific starea uilor i a balamalelor.

    3. Se demonteaz braul contraaripii.

    Se centreaz punctatorul n jurul amprentelorpunctelor de sudur.

    Se folosete scula de tiere special pentru aexecuta gurile pe punctele de sudur din braulcontraaripii.

    Se desfac zonele de sudur MIG cu un polizor.

    Fig. 10

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi, sepoart masc sau ochelari de protecie de cte orise polizeaz, se taie, sau se lefuiete.

    Fig. 11

    Folosind un fierestru de metale, se ajusteazmarginea de sudat de la stlpul fa i cotraarip.

    4. Se ndeprteaz antifonul i substana anticoroziv.

    Se nclzesc antifonul i substana anticorozivdin zonele ce se vor suda ale contraaripii ilonjeronului cu un arztor cu benzin i sendeprteaz cu ajutorul unei spatule de oel.

    5. Se taie i se lefuiete contraaripa fa.

    Se centreaz punctatorul n jurul amprentelorpunctelor de sudur de pe lonjeron i contraarip.

    Se folosete scula de tiere special pentru aexecuta gurile pe punctele de sudur n cetrulzonelor punctate.

    Se taie contraaripa cu o scul de tiere cu aer,lsnd marginile de sudat intacte.

    Se subiaz i se finiseaz bavurile de pe punctelede sudur cu un polizor.

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi, sepoart masc sau ochelari de protecie de cte orise polizeaz, se taie, sau se lefuiete.

    BRA CONTRAARIP

  • 48 PARTE FRONTAL CIELO

    Se folosete un ciocan i un teclu pentru andrepta zonele avariate de pe lonjeronul fa,contraaripa spate i alte piese.

    Se ndreapt suprafeele sudate cu un ciocan iun teclu.

    7. Se pregtete panoul cel nou al contraaripii.

    Se polizeaz ambele margini din fa ale sec-iunilor sudate, contraaripa spate i lonjeronul facu un polizor pentru a ndeprta vopseaua pnse vede placa metalic.

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi sauarsurile, se poart mbrcminte, mnui i papucide protecie.

    Se strnge lonjeronul fa cu cleti i menghin.

    Se strnge panoul fa cu cleti.

    NOT: Se recomand folosirea unei menghine mo-bile.

    Se sudeaz prile care au fost strnse temporar.

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi sauarsurile, se poart mbrcminte, mnui i papucide protecie.

    8. Se msoar compartimentul fa pe diagonal.

    Se msoar compartimentul fa pe diagonal cuun ubler de trasare sau rigl convex pentru a-iverifica ondulrile sau ndoirile.

    Se asambleaz temporar aripa i capota, apoi severific golurile i diferenele de nivel.

    9. Se efectueaz sudura principal.

    Se sudeaz pe ct este posibil avnd nc montatmenghina mobil.

    Se efectueaz mai nti o sudur de prob i i severific starea.

    Se efectueaz sudura.

    Fig. 12

    NOT:

    Dac a fost avariat doar partea din fa, se decu-peaz zona avariat din contraarip, se ajusteaznoul panou pentru a se potrivi n partea rmas,apoi se sudeaz ambele capete interioare.

    6. Se umplu piesele conexe avariate.

    Se umplu gurile datorate sudurii.

    Fig. 13

  • CIELO PARTE FRONTAL 49

    Fig. 14

    Fig. 15

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi sauarsurile, se poart mbrcminte, mnui i papucide protecie.

    Se crete numrul de puncte astfel nct sacopere 20% din suprafaa ce urmeaz a fisudat.

    10.Se aplic banda izolant.

    Se aplic band izolant pe balama i pe zonade potrivire a braului contraaripii, dup cum esteprezentat.

    DOAR CND SENLOCUIETE PARTEAFRONTAL.

    BAND IZOLANT

    11.Se sudeaz braul contraaripii.

    Se sudeaz braul aa cum este prezentat.

    n zonele balamalelor uii se fac suduri MIG saun gaz.

    Fig. 16

    12.Se finiseaz zonele sudate.

    Se folosete un ciocan i un teclu pentru a nivelacontraripa spate i muchiile lonjeronului fa astfelnct s se potriveasc bine cu suprafaacontraaripii fa.

    13.Se aplic izolantul.

    Se aplic izolantul pe suprafeele corespunztoarei cele conexe.

  • 410 PARTE FRONTAL CIELO

    14.Se aplic antifonul.

    Se antifoneaz partea interioar a contraaripilorfa, spate i lonjeronul.

    15.Se aplic vopseaua.

    ATENIE

    Se ventileaz la pulverizarea vopselei. Majoritateavopselurilor conin substane care snt duntoaredac snt inspirate sau nghiite.

    Citii eticheta nainte de a deschide cutia devopsea.

    Se evit contactul cu pielea. La vopsire se poartmasc pentru respiraie, mnui, ochelari deprotecie i haine corespunztoare.

    Vopseaua este inflamabil. Se depoziteaz ntr-unloc sigur, i se ine ferit de scntei, flcri sauigarete.

    16.Se acoper cu ageni anticorozivi.

    Se acoper cu agenii anticorozivi captul priilaterale a panoului i zonele balamalelor.

    17.Se monteaz piesele conexe.

    Cablajele, tabloul de bord i piesele conexe.

    Piesele din compartimentul pasagerilor.

    Piesele care se monteaz o dat cu panoul fa.

    Altele.

    Se monteaz n ordinea invers a demontrii.

    NOT: Dup montarea pieselor conexe, se tergelubrifiantul de pe piesele mobile i se reumple lichidulde rcire, lichidul de frn, gazul de la aerulcondiionat i altele.

    18.Verificri i reglaje

    Se msoar alinierea roilor din fa.

    Se verific jocurile i denivelrile.

    Se verific funcionarea corect a ncuietoarelor.

    Se regleaz farurile.

    Se face verificarea funcionrii globale.

    Se verific scurgeri de gaz, ulei i lichid.

    NOT: Pentru verificare se folosete grila cores-punztoare operaiunii.

  • CIELO PARTE FRONTAL 411

    3. LONJERON FA

    3-1. DESCRIERE GENERAL

    Lonjeronul fa este alipit contraaripii i panoului fa, elreprezentnd suportul pentru suspensia fa, motor,transmisie i altele. Astfel, nlocuirea lui afecteazalinierea roii fa i asigur meninerea rigiditii seciuniifa. Cnd se asambleaz, fie se folosete un profilajuttor sau se urmresc pentru poziionare, dimen-siunile de pe schia pentru reparaia caroseriei. Trebuiesudat cu atenie.

    Fig. 17 Ansamblul sudat lonjeron fa

    2

    6

    10

    7

    7

    2

    18

    8

    1 3

    6

  • 412 PARTE FRONTAL CIELO

    3-2. PROCEDEE DE REPARAIE

    1. Se demonteaz piesele conexe.

    Piesele ce trebuie demontate la dezasamblareapanoului i contraaripii fa.

    Piesele tablierului de pe partea de lng ofer, maiales cele inflamabile.

    Tabloul de bord, cablajele i piesele auxiliare.

    NOT: Se demonteaz n funcie de partea avariat.

    2. Se trage i se mpinge cu putere zona avariataproximativ pn la forma original.

    Se prinde maina n cadrul de ntindere prinstrngerea clemelor sub caroserie n punctele desudur orizontale.

    nainte de tierea bucilor avariate, se vor trageastfel nct s ajung la forma original.

    Tierea lonjeronului fa n zona defect naintede ntinderea ei, face dificil repararea pieselorconexe.

    Nu se trage mai mult decte este nevoie.

    NOT: Se verific starea uilor i balamalelor.

    3. Se lefuiete grundul i izolaia.

    Se nclzete grundul i izolaia n zonele pieseiavariate ce vor fi sudate, cu o flacr de gaz ise lefuiete grundul i izolaia cu o spatul deoel.

    ATENIE: Trebuie lucrat cu grij, pentru ca lanclzire s nu se ard reperele din habitaclu.

    4. Se taie i se extrage lonjeronul fa.

    NOT: Nu este necesar s se separe contraaripafa de lonjeron, dac i contraaripa va trebui nlo-cuit.

    Se puncteaz n jurul punctelor de sudur de pecontraarip i celelalte piese.

    Se folosete o bormain special pentru a perforasudurile n centrul zonelor punctate.

    Se taie lonjeronul fa cu scula special de tiere cuaer, lsnd marginile de sudat intacte.

    Se niveleaz i se finiseaz bavurile de pe punctelede sudur cu un polizor cu disc.

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi sauarsurile, se poart mbrcminte, mnui i papucide protecie.

    5. Se remodeleaz piesele avariate.

    Se sudeaz n toate locurile perforate.

    Fig. 18

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi sauarsurile, se poart mbrcminte, mnui i papucide protecie.

    Se remodeleaz contraaripa i piesele conexe i seniveleaz marginile de sudat cu un ciocan i teclu.

    Fig. 19

    CONTRAARIP FA

  • CIELO PARTE FRONTAL 413

    6. Se taie lonjeronul nou aliniindu-l cu restul asiului,apoi se aranjeaz contraaripa i panoul fa.

    Se taie lonjeronul nou cu un fierestru de mni se va suda cap la cap.

    Se lefuiesc ambele pri ale poriunii sudate alelonjeronului i contraaripii cu un polizor cu discpentru a ndeprta vopseaua, pn se ajunge lametal.

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi sauarsurile, se poart mbrcminte, mnui i papucide protecie.

    Se strnge lonjeronul cel nou de restul pieselor cuclete i menghin.

    Se pune un cric sub captul lonjeronului fa ise sprijin, i se msoar cotele pentru opoziionare corect.

    Se poziioneaz i se prinde la locul lui panoulfa cu menghin.

    NOT: Se recomand folosirea abloanelor pentruo poziionare corect i s se verifice c att lonjeronulfa ct i contraaripa snt paralele.

    Se sudeaz superficial prile prinse pentrumontare temporar.

    7. Se efectueaz sudura propriu-zis.

    Se sudeaz ct de mult se poate avnd abloanelenc montate.

    Se sudeaz n gaz sau MIG cu grij n punctele

    de prindere ale lonjeronului fa.

    Se sudeaz n puncte contraaripa cu marginilendoite ale lonjeronului fa i panoul fa.

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi sauarsurile, se poart mbrcminte, mnui i papucide protecie.

    Se efectueaz mai nti sudur de test, i severific starea sudurii.

    Se crete numrul de puncte de sudur cu 20%

    Fig. 20

    Fig. 21

    n zonele unde se sudeaz n puncte.

    Se niveleaz locurile sudate ale lonjeronului dinzona de mbinare cu un polizor cu disc.

    Se confecioneaz piesa de ntrire (grosime: 2,8mm min., lime: 80 mm) conform cu formazonelor de mbinare ale lonjeronului i se sude-az pe lonjeron n punctele de mbinare alelonjeronului, cu sudur MIG.

    Fig. 22

  • 414 PARTE FRONTAL CIELO

    8. Se finiseaz zonele sudate.

    Se lefuiesc zonele sudate n gaz sau MIG cu unpolizor cu disc.

    Se folosete ciocan i vert pentru a nivelamarginile contraaripii i lonjeronului astfel nct sse potriveasc.

    9. Se aplic izolantul.

    Se aplic izolantul pe zonele mbinate ale priide jos ale tablierului cu podeaua.

    10. Se aplic antifonul.

    Se antifoneaz mbinrile i zonele suprapuse depe suprafaa planeului fa, lonjeronului.

    11.Se aplic vopseaua

    ATENIE:

    La vopsire se ventileaz ncperea. Cele maimulte vopsele conin substane nocive dac suntinhalate sau nghiite.

    Citii instruciunile de folosire ale vopselei.

    Evitai contactul cu pielea. Folosii echipamentcorespunztor de protecie.

    Vopseaua este inflamabil. Se depoziteaz nlocuri sigure, ferite de scntei, foc sau igriaprinse.

    12.Se aplic substanele anti-corozive.

    Se acoper cu substane anticorozive suprafaalateral a panoului fa i n zona stlpului fau.

    13.Se monteaz piesele conexe.

    Se cur compartimentul pasageri.

    Cabluri electrice i piese conexe.

    Piese din compartimentul pasageri.

    Componente caroserie.

    Motorul, radiatorul i celelalte componente.

    Componente aer condiionat.

    Faruri i aripi.

    Masc, radiator i bar protecie fa.

    Altele.

    Se monteaz n ordine invers ca la demontare.

    NOT: Dup montarea componentelor se greseaztoate piesele aflate n micare, se nlocuiete lichidulde rcire, lichidul de frn, gazul instalaiei aercondiionat, etc.

    14.Se verific i se regleaz

    Se verific jocurile i diferenele de nivel.

    Verificai nchiderea i deschiderea capotei.

    Reglai poziia farurilor.

    Verificai toate operaiile.

    Verificai eventualele scurgeri de benzin, lichidrcire sau gaze evacuare.

    Verificai eventualele scurgeri de ap n habitaclulpasagerilor.

  • CIELO PARTE FRONTAL 415

    4. SUPORT BRA INFERIOR

    4-1. DESCRIERE GENERAL

    Suportul bra inferior face legtura dintre lonjeroane itranersa fa planeu. Formeaz baza suspensiei fai menine rigiditatea componentelor fa. Trebuie s seacorde atenie special poziionrii i dimensiunilormbinrilor sudate. Se sudeaz cu atenie.

    Fig. 23 Ansamblu suduri suport bra inferior

    2 2 2

    34

    2

    2 4

    17

    4

    6

    4

    6

    17

    4

    2

    2

  • 416 PARTE FRONTAL CIELO

    4-2. PROCEDEE DE REPARAIE

    1. Se verific zonele avariate.

    Se verific cu atenie componentele avariate.

    Suportul bra inferior este supus impactului,mpreun cu lonjeroanele.

    Un impact general necesit schimbarea acestorcomponente.

    2. Se demonteaz piesele conexe.

    Scaune fa.

    Finiii i carpete.

    Cabluri electrice i celelalte.

    Componentele ce trebuie demontate atunci cndse demonteaz lonjeroanele.

    3. Se extrage i se ndreapt zona avariat, aproximativla forma iniial.

    NOT: Se folosete material termoizolant pentruprotejarea suprafeelor acoperite cu vopsea, scaune,carpete sau altele.

    nainte de a tia zonele avariate, se trage de zonaavariat cu o mas de ntindere i se corecteazforma componentelor traversei fa planeu ipanoului fa planeu.

    Nu se trage mai mult dect este necesar.

    Se verific jocurile i diferenele de nivel ale uilorfa.

    Se fixeaz caroseria pe stand, n cele patru punctedestinate acestui scop.

    4. Se cur chitul, antifonul i izolaia interioar.

    Se nclzete chitul i antifonul din zona sudat alonjeronului, traversei planeu fa i panouluiplaneu fa, cu o lamp cu gaz i se cojete cuo spatul de oel.

    Se cojete izolaia interioar din zona planeuluifa.

    ATENIE: Cnd nclzii, avei grij s nu ardeicomponentele interioare compartimentului pasageri.

    5. Se taie i se extrage suportul bra inferior.

    Se puncteaz n jurul punctelor de sudur alesuportului bra inferior.

    Se folosete un dispozitiv special pentru curareasuprafeei puntelor de sudur din zona punctat.

    NOT: Cnd se cur punctele, avei grij s nugurii traversa fa planeu sau celelaltecomponente.

    Cu ajutorul unui fierstru cu aer, se taie i seextrage suportul bra inferior, lsnd intactbordura de sudur.

    Se finiseaz i niveleaz suprafaa de sudur cuun disc abraziv.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndtiai, lefuii sau sudai, folosii echipament deprotecie.

    Fig. 24

  • CIELO PARTE FRONTAL 417

    6. Se niveleaz zonele avariate.

    Se niveleaz traversa planeu fa i celelaltecomponente cu ajutorul unui ciocan i a uneinicovale de tinichigerie.

    Se niveleaz i bordura de sudur.

    Toate gurile rmase vor fi umplute cu sudur.

    7. Se poziioneaz noul suport bra inferior.

    Se poziioneaz noul suport bra inferior, semarcheaz punctele de sudur.

    Se crete numrul de puncte cu 20%.

    Se guresc punctele marcate cu un spiral de 5mm.

    Se polizeaz ambele pri ale seciunii sudate, cuun disc abraziv, pentru a ndeprta vopseaua .

    Se poziioneaz noul suport bra inferior cu ajutorulmenghinelor mobile.

    Se verific jocurile i se niveleaz bordurile cu unciocan i o nicoval de tinichigerie.

    8. Se efectueaz sudura propriu-zis.

    Se sudeaz n MIG gurile suportului bra infe-rior.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndtiai, lefuii sau sudai, folosii echipament deprotecie.

    9. Se finiseaz suprafaa sudat.

    Se finiseaz suprafaa sudat cu un disc abraziv.

    10.Se aplic chitul.

    Se aplic chitul n zonele de mbinare din interiorulsuprafeei compartimentului pasageri.

    11.Se aplic antifonul.

    Se antifoneaz suprafaa planeului fa, traversplaneu fa, suportului bra inferior, etc.

    12.Se pulverizeaz vopseaua.

    ATENIE

    Se ventileaz la pulverizarea vopselei. Majoritateavopselurilor conin substane care snt duntoaredac snt inhalate sau nghiite.

    Citii eticheta vopselei nainte de ai deschidecutia.

    Evitai contactul cu pielea. Cnd se vopsete, ase purta echipament de protecie corespunztorpentru respiraie, mini i ochi.

    Vopseaua este inflamabil. A se depozita ntr-unloc sigur, departe de arcuri electrice, flcri sauigri.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndtiai, lefuii sau sudai, folosii echipament deprotecie.

    Fig. 25

  • 418 PARTE FRONTAL CIELO

    13.Se aplic izolaia interioar.

    Se cur compartimentul pasageri.

    Se aplic izolaia interioar pe suprafaa

    Fig. 26

    planeului.

    14.Se monteaz piesele conexe.

    Se cur compartimentul pasageri.

    Cabluri electrice i piese conexe.

    Componente compartiment pasageri.

    Componente caroserie.

    Componente compartiment fa.

    Masc, radiator, bar protecie.

    Alte componente.

    Se monteaz n ordine invers fa de cum aufost demontate.

    NOT: Dup montare piesele n micare se vorgresa, se va nlocui lichidul de rcire, lichidul de frn,etc.

    15.Se verific i se regleaz

    Se msoar alinierea roilor fa.

    Se verific jocurile i diferenele de nivel.

    Se verific nchiderea i deschiderea capotei.

    Se verific funcionarea .

    Se verific eventualele scurgeri de gaz, ulei saulichid.

    Se verific eventualele scurgeri de ap ncompartimentul pasageri.

  • CIELO PARTE FRONTAL 419

    5. STLP FA

    5-1. DESCRIERE GENERAL

    Stlpul fa, face legtura dintre plafon, parbriz, us iplaneu i asigur rigiditatea lateral a cabinei. Stlpulfa se monteaz temporar pentru a alinia aripa, ua iparbrizul i pentru a verifica jocurile i diferenele denivel.

    Fig. 27 Ansamblu suduri stlp fa

    1 42

    43

    32

    17

    13

    2

    3

    13

    13

    18

    15

    11

    30

  • 420 PARTE FRONTAL CIELO

    5-1. PROCEDEE DE REPARAIE

    1. Se demonteaz piesele conexe.

    Capota, masca radiator.

    Ua, aripa.

    Parbriz.

    Chedere i finiii stlp.

    Cabluri i instrumente bord.

    Carpete i celelalte.

    2. Se extrage i se ndreapt suprafaa avariat.

    nainte de extragere se verific toate zoneleavariate ale stlpului fa i aripii interioare.

    Se folosete masa de ntindere pentru a tragezona avariat i a repara zona avariat a stlpuluifa.

    NOT: Se trage pn cnd stlpul este aliniat cusuprafaa parbrizului i nu se trage mai mult decteste necesar.

    3. Se demonteaz braul contraarip.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndtiai, lefuii sau sudai, folosii echipament deprotecie.

    Se folosete un fierstru pentru a tia bordurasudat a stlpului fa i contraarip.

    Fig. 29

    4. Se cojete chitul i antifonul.

    Se nclzete chitul i antifonul din suprafaasudat a contraaripii i lonjeronului cu o lampcu gaz i se cojete cu o spatul de oel.

    5. Se taie i se extrage stlpul fa.

    Se taie stlpul fa de-a lungul liniei ngroate can figur.

    NOT: Avei grij s nu tiai seciunea interioar.

    Fig. 29

    Fig. 28

    Se centraz punctatorul n jurul punctelor desudur.

    Se folosete un dispozitiv special pentru a curapunctele de sudur a braului contraarip.

    Se demonteaz suprafaa sudat n MIG cu undisc abraziv.

    BRA CONTRAARIP

  • CIELO PARTE FRONTAL 421

    Se centreaz punctatorul n jurul punctelor desudur ale stlpului interior fa, contraarip ipanou lateral planeu.

    Folosind un dispozitiv special se cur punctelede sudur ale stlpului fa.

    NOT: Atunci cnd curai gurile avei grij s nugurii stlpul interior i planeul lateral fa.

    Cu un fierstru cu aer, se taie bordura rmaspe caroserie lsnd bordura de sudur.

    Se niveleaz i se finiseaz cu un ciocan i onicoval de tinichigerie i cu un disc abrazivpunctele de sudur.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndtiai, lefuii sau sudai, folosii echipament deprotecie.

    6. Se niveleaz zona avariat.

    Toate gurile rmase vor fi umplute cu sudur.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndtiai, lefuii sau sudai, folosii echipament deprotecie.

    Se folosete un ciocan i o nicoval de tinichigeriepentru a ndrepta zonele avariate ale panouluiinterior rmas i bordurii de sudur.

    7. Se poziioneaz un nou stlp.

    Se aliniaz noua parte cu seciunea de sus, i setaie cu un fierstru.

    Se taie partea lateral a planeului astfel nct sse suprapun aprox. 30 mm pe suprafaa laterala planeului.

    Cu un disc abraziv se lefuiesc ambele pri aleseciunii sudate pentru a ndeprta vopseaua.

    Se poziioneaz noul panou cu ajutorulmenghinelor mobile .

    Se sudeaz prile prinse pentru o instalaretemporar.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndtiai, lefuii sau sudai, folosii echipament deprotecie.

    Se demonteaz menghinele mobile i semonteaz temporar, aripa, ua i se verificjocurile i diferenele de nivel.

    Fig. 31

    Fig. 32

    30mm

  • 422 PARTE FRONTAL CIELO

    8. Se efectueaz sudura propriu-zis.

    Se sudeaz n MIG suprafaa cadrului u i stlp.

    Se sudeaz n puncte bordura stlpului dup cumeste artat.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndtiai, lefuii sau sudai, folosii echipament deprotecie.

    Se face nti o sudur de prob i se verificsudura.

    Se crete numrul de puncte cu 20% pentruzonele n care se sudeaz n MIG.

    Fig. 33

    9. Se finiseaz suprafaa sudat.

    Cu un disc abraziv se niveleaz suprafaa sudat nMIG sau gaz, suprafeele bombate vor fi nivelate cuun ciocan i o nicoval de tinichigerie avnd grij snu fie deformate.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndtiai, lefuii sau sudai, folosii echipament deprotecie.

    se folosete un ciocan i o nicoval de tinichigeriepentru a apropia bordura de sudur cu suprafaapanoului interior.

    Se acoper cu chit deformaiile i diferenele de nivela suprafeei sudate apoi finisai.

    10.Se aplic banda de etanare.

    Se aplic banda de etanare dup cum urmeaz.

    Fig. 34

    11.Se sudeaz braul contraarip.

    Se sudeaz n puncte dup cum este artat.

    Se face sudur n MIG sau gaz.

    Fig. 35

    12.Se finiseaz suprafaa sudat.

    Se folosete un ciocan i o nicoval de tinichigeriepentru a apropia bratul de contraarip.

    13.Se aplic chitul.

    Se aplic chitul n zona mbinrilor.

    BAND IZOLANT

  • CIELO PARTE FRONTAL 423

    14.Se aplic antifonul.

    Se antifoneaz interiorul fa, contraaripa ilonjeronul.

    15.Se pulverizeaz vopseaua.

    ATENIE

    Se ventileaz la pulverizarea vopselei. Majoritateavopselurilor conin substane care snt duntoaredac snt inhalate sau nghiite.

    Citii eticheta vopselei nainte de ai deschidecutia.

    Evitai contactul cu pielea. Cnd se vopsete, ase purta echipament de protecie corespunztorpentru respiraie, mini i ochi.

    Vopseaua este inflamabil. A se depozita ntr-unloc sigur, departe de arcuri electrice, flcri sauigri.

    16.Se aplic substanele anti-corozive.

    Se aplic substanele anti-corozive n zonabalamalelor uii i aripii.

    17.Se monteaz piesele conexe.

    Se cur compartimentul pasageri.

    Capota, masca radiator.

    Ua, aripa.

    Parbriz.

    Chedere i finiii stlp.

    Cabluri i instrumente bord.

    Carpete i celelalte.

    Se monteaz n ordine invers fa de cum aufost demontate.

    18.Se verific i se regleaz.

    Se verific jocurile i diferenele de nivel.

    Se verific nchiderea i deschiderea capotei.

    Se verific funcionarea.

    Se verific eventualele scurgeri de ap ncompartimentul pasageri.

  • CIELO PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU 51

    CAPITOLUL 5

    PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIESPATE PLANEU

    CUPRINS

    1. PLAFONUL ...................................................................................................................................... 5-2

    Descriere general ........................................................................................................................ 5-2

    Procedee de reparaie .................................................................................................................. 5-3

    2. PANOU SPATE ............................................................................................................................... 5-7

    Descriere general ........................................................................................................................ 5-7

    Procedee de reparaie .................................................................................................................. 5-8

    3. EXTENSIE SPATE PLANEU ...................................................................................................... 5-11

    Descriere general ...................................................................................................................... 5-11

    Procedee de reparaie ................................................................................................................ 5-12

  • 52 PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU CIELO

    1. PLAFONUL

    1-1. DESCRIERE GENERAL

    Deformarea plafonului este uor vizibil. nainte de anlocui plafonul, asigurai-v de orizontalitatea caroseriei.

    nainte de a suda plafonul, reglai bordura uilor, pentrua intra n contact cu suprafaa plafonului. Atenie laparalelism i cotituri.

    Fig. 1 Diagram suduri plafon

    ALMIRE

    ALMIRE

    2

    2

    2

    25

    14

    2

    16

    2

    2

    3 25

  • CIELO PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU 53

    1-2. PROCEDEE DE REPARAIE

    1. Se demonteaz.

    Lampa plafonier, chederele i ornamentele uilor.

    Cablajele i protecia cablajelor.

    Stergtoarele le parbriz i parbrizul.

    Geamurile laterale.

    2. Extragei i ndreptai zona avariat, aproximativ laforma original.

    NOTE: Folosii material termorezistent pentruprotejarea zonelor vopsite, scaunelor, etc.

    Se fixeaz maina n cadrul de ndreptare prinstrngerea clemelor de sub caroserie n puncteleorizontale de sudur.

    nainte de tierea plafonului, acesta se trage astfelnct s aib forma original.

    Nu tragei mai mult dect este necesar.

    Extragei i ndreptai zonele avariate, aproximativla forma original.

    NOT: Asigurai-v c stlpii din dreapta i stngasunt paraleli cu suprafaa parbrizului. Verificai uilepentru o nchidere i deschidere uoar.

    3. Se fixeaz caroseria, level.

    Caroseria se ridic i se fixeaz n cele patrupuncte destinate n acest scop.

    4. Se taie suprafaa haurat a plafonului.

    Se taie bordura sudat a plafonului cu un ferstrude mn i foarfec de tinichigerie.

    Folosind o dalt, se extrage plafonul de-a lundulliniilor groase aa cum este artat n figur.

    Se puncteaz locuriile de sudur din jurul borduriisudate a plafonului.

    Se cur gurile.

    Folosind o dalt i un disc abraziv, se curbordura sudat din fa i plafon.

    Se niveleaz i finiseaz bordura de sudur cuun disc abraziv.

    ATENIE: Cnd lefuii, polizai sau tiai folosiiechipament de protecie.

    5. Se cojete partea etan.

    Cu o spatul se cojete etanarea de pe borduracadrului uei.

    6. Se niveleaz locurile avariate.

    Folosind un ciocan i o nicoval se niveleazzonele avariate din fa, stlp interior spate icadru u.

    Se aduce la acelai nivel bordura sudat cu unciocan i o nicoval pentru a o potrivi cu bordurasudat a panoului plafonului.

    Toate gurile rmase vor fi umplute cu sudur.

    7. Se alege un nou plafon.

    Se polizeaz ambele fee ale seciunii sudate alecapetelor stlpilor la parbriz, suportul plafonului,bordura din spate a plafonului i plafonul cu undisc abraziv pentru ndepartarea vopselei.

    ATENIE: Cnd lefuii, polizai sau tiai folosiiechipament de protecie

    NOT: Se verifica atent suprafaa. Avei grij s nudeformai sau ndoii plafonul.

    Fig. 2

  • 54 PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU CIELO

    Se demonteaz noul plafon.

    Se sudeaz prile prinse pentru instalaretemporar.

    Se potrivete din nou plafonul i clemele.

    Fig. 3

    Se msoar dimensiunile pe diagonal la parbrizi lunet cu un ubler de trasaj sau cu o riglconvex, ca n figur, pentru a verifica nclinareasau ondularea.

    Fig. 4

    Fig. 5

    Se monteaz temporar, parbrizul i luneta i severific plafonul pentru o instalare corect.

    Se monteaz plafonul i se verific spaiile idiferenele de nivel.

    8. Se aplic agentul pentru etanare a plafonului.

    Se demonteaz din nou, noul plafon.

    Se aplic agentul pentru etanare pe un rnd peina din fa a parbrizului, n dou rnduri pesuportul plafonului i un rnd pe ina spate aplafonului.

    Se potrivete i se sudeaz panoul plafonului.

    Fig. 6

    ETANARE

  • CIELO PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU 55

    9. Se efectueaz sudura i se finiseaz.

    Panoul plafonului se sudeaz n puncte.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea sau arsuriale ochilor la sudare, purtai or, mnui inclminte de protecie.

    Se efectueaz mai nti o sudur de prob, i severific calitatea sudurii.

    Se crete numrul de puncte cu 20% pentruzonele n care se sudeaz n puncte.

    Se folosete un ciocan i o nicoval pentru anivela punctele de sudur din zona parbrizului ilunetei.

    Se taie i se ndeprteaz bordura nefolositoarepentru cea mai bun aezare a panouluiplafonului.

    Pentru o instalare corect i nivelarea suprafeelorse polizeaz colurile plafonului.

    Se polizeaz i finiseaz cu un disc abraziv.

    Fig. 7

    10. Se aplic chitul.

    Se aplic chitul pe suprafeele sudate.

    Fig. 8

    11.Se pulverizeaz vopseaua.

    ATENIE:

    La vopsire se ventileaz ncperea. Cele maimulte vopsele conin substane nocive dac suntinhalate sau nghiite.

    Citii instruciunile de folosire ale vopselei.

    Evitai contactul cu pielea. Folosii echipamentcorespunztor de protecie.

    Vopseaua este inflamabil. Se depoziteaz nlocuri sigure, ferite de scntei, foc sau igriaprinse.

    12.Se monteaz izolaia interioar.

    Se monteaz izolaia interioar a plafonului.

    POLIZARE I FINISARE

    CADRUL UILOR

    CHITUIRE

    PLAFON

  • 56 PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU CIELO

    Fig. 9

    13.Se monteaz piesele conexe.

    Parbrizul i luneta.

    Capota, tergtorul de parbriz i piesele conexe.

    Cabluri electrice.

    Ornament stlpi, chedere i celelalte.

    Se monteaz n ordine invers fa de cum aufost instalate.

    14.Se verific i se regleaz.

    Se cur compartimentul pasager.

    Se verific parbrizul i luneta pentru eventualescurgeri de ap.

    Se verific plafoniera i toate celelalte operaii.

    NAINTE

  • CIELO PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU 57

    2. PANOU SPATE

    2-1. DESCRIERE GENERAL

    Panoul spate face legtura dintre aripi, extensielongitudinal spate i extensie planeu spate. Meninerigititatea prii din spate a caroseriei. La sudare seacord o atenie special deformrilor, paralelismuluii montrii pieselor conexe.

    Fig. 10 Ansamblu suduri panou spate

    2

    2

    2

    6

    62

    2

    23

    33

    27

    4

    3

    20 6

    3

    0

    4

    3 2 5

    7

    2 3

    15

    4

    4

    4

    2 2 0

    36 0

    3

    74

    6

    2

    5

    2 3

    22

    6

    2 3 3

    2

    2

  • 58 PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU CIELO

    2-2. PROCEDEE DE REPARAIE

    1. Se demonteaz piesele conexe.

    Ornamente spate i portbagaj.

    ncuietoare portbagaj i pese conexe.

    Lmpile spate i cablurile electrice.

    Bara de protecie i piese conexe.

    Celelalte piese conexe.

    cnd tiai, lefuii folosii echipament adecvat deprotecie.

    NOT:

    Dac este avariat numai ntr-o parte, se taiepartea avariat a panoului spate, se potrivetenoul panou spate i se sudeaz ambele pri.

    2. Se extrage i se ndreapt zona avariat.

    Se inspecteaz zonele avariate, extragei ireparai interiorul aripii spate, planeu spate,lonjeron spate i celelalte zone avariate naintede a demonta panoul spate.

    Se fixeaz maina n cadrul de ndreptare prinstrngerea clemelor de sub caroserie n puncteleorizontale de sudur.

    3. Se taie i se extrage panoul spate

    Se puncteaz locuriile de sudur din jurul borduriisudate a extensiei planeu spate i aripii spate.

    Se folosete un punctator special pentrundeprtarea punctelor de sudur a aripilor spatei planeului spate.

    Se taie panoul spate cu un fierstru cu aer,lsnd bordura de sudur intact.

    Se niveleaz i se finiseaz punctele de sudurcu un disc abraziv i se repar gurile i celelaltedefecte prin umplere cu sudur, dac estenecesar se repar i planeul.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea, atunci

    Fig. 11

    Fig. 12

    Dac partea avariat nu cuprinde i aripile spate,se taie panoul spate de pe caroserie din dreptulambelor aripi.

    Fig. 13

  • CIELO PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU 59

    4. Se cojete antifonul.

    Se nclzete cu o lamp de gaz i se cojete cuo spatul de oel suprafaa acoperit cu antifon azonei sudate pentru aripile laterale i extensiespate planeu.

    Toate gurile rmase vor fi umplute cu sudur.

    5. Se niveleaz locurile avariate.

    Folosind un ciocan i o nicoval se niveleazzonele avariate ale aripilor spate i extensiei spateplaneu.

    Se aduce la acelai nivel bordura sudat cu unciocan i o nicoval.

    Toate gurile rmase vor fi umplute cu sudur.

    6. Se pregtete noul panou spate.

    Se lefuiec abele pri ale seciunii sudate apanoului spate pentru a ndeprta vopseaua.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea, atuncicnd tiai, lefuii folosii echipament adecvat deprotecie.

    Se prind ambele pri cu menghine mobile, ca nfigur.

    Se sudeaz prile prinse pentru o sudaretemporar.

    ATENIE: Pentru a preveni afeciunile la ochi, sepoart masc, mnui i ochelari de protecie de cte

    ori se sudeaz, polizeaz sau lefuiete.

    7. Se msoar i se verific.

    Se msoar pe diagonal compartimentulportbagaj i se verific dac este nclinat saudeformat i este corect poziionat fa de bara deprotecie spate.

    Se asambleaz temporar lmpile stop spate iportbagajul i se verific spaii i diferene de nivel.

    8. Se efectueaz sudarea propriu-zis.

    Se face sudur MIG sau cu gaz.

    Sudura se face dup cum este artat n figur.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea, atuncicnd tiai, lefuii folosii echipament adecvat deprotecie.

    Se efectueaz mai nti o sudur de prob i severific sudura.

    Se crete numrul de puncte cu 20% pentru

    Fig. 14

    Fig. 15

    zonele n care se sudeaz n puncte.

    9. Se finiseaz suprafaa sudat.

    Se niveleaz sudura n MIG cu un disc abraziv,i suprafeele nalte se niveleaz cu un ciocan detinichigerie, avnd grij s nu fie deformate.

    Se folosete un ciocan i o nicoval pentru oaliniere mai exact a extensiei panou spate,aripilor spate cu suprafaa panoului spate.

  • 510 PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU CIELO

    10.Se aplic chitul.

    Se aplic chitul n jurul panoului spate i n jurulsuprafeei de montare a lmpilor spate.

    Se aplic chitul pe extensiea planeu spate ipanou spate.

    11.Se aplic antifonul.

    Se antifoneaz zonele avariate ale planeuluispate.

    12.Se pulverizeaz vopseaua.

    ATENIE:

    La vopsire se ventileaz ncperea. Cele maimulte vopsele conin substane nocive dac suntinhalate sau nghiite.

    Citii instruciunile de folosire ale vopselei.

    Evitai contactul cu pielea. Folosii echipamentcorespunztor de protecie.

    Vopseaua este inflamabil. Se depoziteaz nlocuri sigure, ferite de scntei, foc sau igriaprinse.

    13.Se instaleaz piesele conexe.

    Se cur compartimentul portbagajului.

    Se instaleaz n ordine invers fa de cum aufost demontate.

    14.Se verific i se regleaz.

    Se verific jocurile i denivelrile.

    Se verific nchiderea i deschiderea portbagajului

    Se verific funcionarea.

    Se verific eventualele scurgeri de ap ncompartimentul portbagaj.

  • CIELO PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU 511

    3. PANOU PODEA SPATE

    3-1. DESCRIETRE GENERAL

    Panoul spate podea este baza coroseriei spate i estefoarte important pentru rigiditatea coroseriei. nlocuirease face determinnd poziia corect pentru podeauaspate din tabelul referitor la dimensiuniile caroseriei sautabelului de reparaie caroserie.

    Asigurai-v c podeaua spate nu este ndoit saudeformat. Se sudeaz corect pentru a meninerigiditatea podelei spate.

    Fig. 16 Ansamblu suduri podea spate

    3

    15

    25

    1 1

    1 1

    27

    2

    14

    15

    1

    1

    44

    1

    1

    7

    6

    2 20

    4

    4 4

    4

    1 1

    1 1

    2

    15

    53

    2

    32

    16

    15

    11

    11

    6

    7

    2

    4 4

  • 512 PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU CIELO

    3-2. PROCEDEE DE REPARAIE

    1. Se demonteaz componentele.

    Se demonteaz componentele panoului spate.

    Cetura de siguran i scaunul spate.

    Rezervor combustibil i pri componente.

    Componente asiu.

    Celelalte componente.

    ATENIE: Nu fumai cnd lucrai la componentelede alimentare cu combustibil. Dac este necesar,demontai rezervorul de combustibil.

    2. Se extrage i se ndreapt suprafaa avariat.

    Se inspecteaz zonele avariate, extragei ireparai panoul spate, interiorul aripii spate,planeu spate, lonjeron spate i celelalte zoneavariate nainte de a demonta panoul extensieplanseu spate, panou planeu spate i panoulspate.

    Se fixeaz maina n cadrul de ndreptare prinstrngerea clemelor de sub caroserie n puncteleorizontale de sudur.

    NOTE: Se msoar conform tabelului pentru reparaiicaroserie.

    3. Se taie i se extrage panoul spate.

    4. Se taie i se extrage planeul spate i panoulextensie planeu spate.

    Se taie panoul spate i extensia planeu spatecu un fierstru cu aer, lsnd bordura de sudurintact de-a lungul lonjeronului spate n dreptulliniei ngroate aa cum este artat n figur.

    NOT: Se taie planeul spate la 15 mm de bordurade sudur de-a lungul transversalei scaunului spate.

    Se puncteaz n jurul punctelor de sudur alelonjeronului spate i extensiei lonjeronului spate.

    Folosind un punctator special se cur gurilepunctelor de sudur .

    Se taie i se extrage planeul spate rmas ipanoul extensie planeu spate cu un fierstru

    Fig. 17

    Fig. 18

    cu aer, lsnd bordura de sudur intact.

    Se niveleaz i se finiseaz punctele de sudurcu un disc abraziv i se repar gurile i celelaltedefecte prin umplere cu sudur, dac estenecesar se repar i lonjeronul spate.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndsudai tiai sau lefuii, folosii echipament adecvatde protecie.

    PODEA SPATE

    NAINTE

    15 mm

    TRAVERS SCAUN SPATE

  • CIELO PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU 513

    de protecie.

    Se niveleaz i se finiseaz cu un disc abrazivsurplusul de sudur.

    Se lefuiesc ambele suprafee ce urmeaz a fisudate de vopsea sau antifon.

    7. Se taie noul planeu spate pentru al alinia cucaroseria i potrivii noul planeu i extensia planeuspate.

    Fig. 19

    5. Se cojete antifonul i chitul.

    Se nclzete antifonul i chitul din dreptulsuprafeei sudate cu o tor cu gaz i se cojetecu o spatul de oel.

    6. Se niveleaz locurile avariate.

    Folosind un ciocan i o nicoval se niveleazzonele avariate ale aripilor spate i extensiei spateplaneu.

    Se aduce la acelai nivel bordura sudat cu unciocan i o nicoval.

    Toate gurile rmase vor fi umplute cu sudur.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndsudai tiai sau lefuii, folosii echipament adecvat

    Fig. 20

    Se taie noul planeu astfel nct sa ptrundaprox. 40 mm sub transversala scaun spate.

    Se lefuiec abele pri ale seciunii sudate aplaneului spate i extensiei planeu spate pentrua ndeprta vopseaua..

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndsudai tiai sau lefuii, folosii echipament adecvatde protecie.

    Se prinde noul panou cu menghine mobile.

    NOT: Pentru o poziionare corect i pentru averifica paralelismul lonjeroanelor spate esterecomandat folosirea dispozitivelor pentru msurare

    Se sudeaz prile prinse pentru instalaretemporar.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea atunci cndsudai tiai sau lefuii, folosii echipament adecvatde protecie.

    Se demonteaz menghinele mobile i semonteaz temporar panoul spate i se verificspaiile i diferenele de nivel.

    NAINTE

    PLANEU SPATE40 mm

    NOUL PLANEU SPATE

    TRAVERS SCAUN SPATE

  • 514 PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU CIELO

    8. Se efectueaz sudura.

    Se sudeaz n MIG planeul spate i traversascaun spate, aa cum este artat n figur .

    Fig. 22

    Fig. 21

    Se sudeaz n punte planeul spate i extensiaplaneu spate cu bordura lonjeronului spate .

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea, atuncicnd tiai, lefuii sau sudai, folosii echipamentadecvat de protecie.

    Se efectueaz mai nti o sudur de prob i severific sudura.

    Se crete numrul de puncte cu 20% pentruzonele n care se sudeaz n puncte.

    9. Se sudeaz panoul spate

    10.Se finiseaz suprafaa sudat.

    Se niveleaz sudura n MIG cu un disc abraziv,i suprafeele nalte se niveleaz cu un ciocan detinichigerie, avnd grij s nu fie deformate.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea, atuncicnd tiai, lefuii folosii echipament adecvat deprotecie.

    Se folosete un ciocan i o nicoval pentru anivela punctele de sudur.

    11.Se aplic chitul.

    Se aplic chitul pe suprafeele acoperite aleplaneului spate i extensiei planeului spate ipe suprafaa sudat din zona mbinrilor, toategurile rmase vor fi umplute cu sudur.

    12.Se aplic antifonul.

    Se antifoneaz zonele avariate ale planeuluispate.

    TRAVERS SCAUN SPATE

    NAINTE

    NOUA PODEA SPATE

    PODEAUA SPATE

  • CIELO PLAFONUL, PANOU SPATE I EXTENSIE PLANEU 515

    13.Se pulverizeaz vopseaua.

    ATENIE

    La vopsire se ventileaz ncperea. Cele maimulte vopsele conin substane nocive dac suntinhalate sau nghiite.

    Citii instruciunile de folosire ale vopselei.

    Evitai contactul cu pielea. Folosii echipamentcorespunztor de protecie.

    Vopseaua este inflamabil. Se depoziteaz nlocuri sigure, ferite de scntei, foc sau igriaprinse.

    14.Se monteaz izolaia interioar.

    Se cur compartimentul pasager i portbagaj.

    Se monteaz izolaia interioar a planeului spatei extensiei planeu spate.

    15.Se monteaz piesele conexe.

    Fig. 23

    Se monteaz n ordine invers fa de cum aufost demontate.

    16.Se verific i se regleaz

    Se verific diferenele de nivel i poziionare.

    Se verific modul de nchidere i deschidere alportbagajului.

    Se verific ntreaga funcionare.

    Se verific eventualele scurgeri de ap ncompartimentul portbagajului.

  • CIELO CADRUL UILOR, UILE I ARIPILE SPATE 61

    CAPITOLUL 6

    CADRU UI, UI I ARIPI SPATE

    CUPRINS

    1. CADRU UI ..................................................................................................................................... 6-2

    Descriere general ........................................................................................................................ 6-2

    Procedee de reparaie .................................................................................................................. 6-3

    2. UILE ............................................................................................................................................... 6-6

    Procedee de reparaie .................................................................................................................. 6-6

    3. ARIPILE SPATE .............................................................................................................................. 6-8

    Descriere general ........................................................................................................................ 6-8

    Procedee de reparaie .................................................................................................................. 6-9

  • 62 CADRUL UILOR, UILE I ARIPILE SPATE CIELO

    1. CADRU UI

    1-1. DESCRIERE GENERAL

    Cadrul uilor este alctuit din bordura de nchidere auilor i suprafaa lateral exterioar, formeaz bazapentru uile laterale i celelalte componente i meninerigiditatea uilor i a plafonului. n funcie de gradul deavariere, cadrul uilor poate fi reparat sau nlocuit.

    Fig. 1 Ansamblu suduri cadru u

    113

    2

    3

    1 3

    18

    26

    15

    30

    11

    26

    17

    11

    19

    4

    8

    2

    8

    21

    14

  • CIELO CADRUL UILOR, UILE I ARIPILE SPATE 63

    1-2. PROCEDEE DE REPARAIE

    1. Se demonteaz urmtoarele componente.

    Uile.

    Chedere, finiie stlp i pise conexe.

    Carpeta.

    Ansamblu centuri de siguran.

    ncuietori u i cablaj.

    Conducte combustibil i frn.

    Celelalte piese conexe.

    NOT: Se demonteaz n funcie de partea avariat.

    2. Se extrage i se ndreapt suprafaa avariataproximativ la forma original.

    Se determin nti gradul de avariere, pentru aextrage n mod corespunztor cadrul uilor

    NOT: Se volosete material termo-rezistent pentrua proteja suprafeele vopsite, scaunele i celelaltecomponente.

    Se extrage i se ndreapt suprafaa avariat.

    Nu se extrage mai mult dect este necesar.

    3. Se taie i se extrage cadrul uilor

    Se verific avarerea cadrului uilor apoi se taienoul cadru astfel nct s depeasc cu 30 mmstlpul, faa i spate.

    Se taie zona avariat de-a lungul liniei ngroateasa cum este artat n figur.

    NOT: Avei grij s nu tiai panoul interior.

    Daca avarierea cuprinde i stlpul, acesta se vataia aa cum este artat n figur.

    Fig. 2

    Se centreaz punctatorul n jurul punctelor desudur pe bordura sudat.

    Se folosete un dispozitiv special pentru a curagurile punctelor de sudur.

    NOT: Cnd curai gurile, avei grij s nu guriipanoul interior.

    Se taie bordura cadrului uilor cu un fierstru cuaer, lsnd intact bordura sudat.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor,atunci cnd sudai tiai sau lefuii, purtai ochelarii echipament de protecie.

    4. Se nivelez zonele avariate.

    Toate gurile rmase se vor umple cu sudur.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor,atunci cnd sudai tiai sau lefuii, purtai ochelarii echipament de protecie.

    Se folosete un ciocan i o nicoval de tinichigeriepentru a ndrepta suprafeele avariate i bordura desudur.

    Cu ajutorul unui disc abraziv se niveleaz i finiseazpunctele de sudur.

    Se cur vopseaua i antifonul de pe ambele priale bordurii ce va fi sudat.

    Fig. 3

  • 64 CADRUL UILOR, UILE I ARIPILE SPATE CIELO

    i echipament de protecie.

    Se face mai nti o sudur de prob i se verificsudura.

    Se crete numrul de puncte cu 20% pentru zonele

    5. Se potrivete noul cadru u.

    Se folosete un disc abraziv pentru a poliza i andeprta vopseaua i antifonul de pe ambele priale seciunii de sudur ale noului cadru u.

    Se fixeaz noul cadru u cu ajutorul menghinelormobile.

    Se sudeaz prile prinse pentru o instalaretemporar.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea, atuncicnd tiai, lefuii sau sudai folosii echipament

    n care se sudeaz n puncte.

    7. Se finiseaz suprafaa sudat.

    Se niveleaz sudura n MIG sau gaz cu un discabraziv i suprafeele nalte se niveleaz cu unciocan de tinichigerie, avnd grij s nu fiedeformate.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor,atunci cnd sudai tiai sau lefuii, purtai ochelarii echipament de protecie.

    Se folosete un ciocan i o nicoval de tinichigeriepentru a nivela punctele de sudur.

    Deformaiile i diferenele de nivel se umplu cuchit i se finiseaz.

    8. Se aplic chitul.

    Se aplic chitul pe suprafeele din zona mbinrilorplaneului i cadrului uii.

    Fig. 4

    adecvat de protecie.

    Demontai menghinele mobile i montai temporaruile i aripile, verificai distanele i diferenele denivel.

    6. Se efectueaz sudura propriu-zis.

    Se sudeaz n MIG sau gaz cadrul uei i stlpulcentral.

    Cadrul uilor i stlpul central se sudeaz npuncte dup cum este prezentat n figur.

    ATENIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor,atunci cnd sudai tiai sau lefuii, purtai ochelari

    Fig. 5

  • CIELO CADRUL UILOR, UILE I ARIPILE SPATE 65

    9. Se aplic antifonul.

    Se antifoneaz partea lateral a planeului.

    10.Se pulverizeaz vopseaua.

    ATENIE:

    La vopsire se ventileaz ncperea. Cele maimulte vopsele conin substane nocive dac suntinhalate sau nghiite.

    Citii instruciunile de folosire ale vopselei.

    Evitai contactul cu pielea. Folosii echipamentcorespunztor de protecie.

    Vopseaua este inflamabil. Se depoziteaz nlocuri sigure, ferite de scntei, foc sau igriaprinse.

    11.Se aplic substanele anti-corozive.

    Se aplic substanele anti-corozive pe suprafaadin interiorul suprafeei cadrului uilor.

    12.Se monteaz piesele conexe.

    Se cur compartimentul pasageri.

    Cabluri electrice i piesele conexe.

    Centuri de siguran i carpete.

    Chedere i finiie.

    Uile i celelalte.

    Se