2015-02-14 locul nostru in evenimentele lumii

18
Un studiu biblic ţinut de Andreas Dura 14 februarie, 2015 Locul nostru în evenimentele lumii Bună dimineaţa tuturor. Întrebarea pe care vrem să o punem azi este: Care este planul lui Dumnezeu cu privire la evenimentele acestei lumi, şi care este partea noastră în acest plan? Dacă privim la situaţia din lumea de azi, vedem multă confuzie, şi ne întrebăm: Ce are aceasta de-a face cu profeţia biblică – de exemplu, Apocalipsa 13 şi 14? V-aţi întrebat aceasta? Pentru a înţelege mai bine, este nevoie să ne întoarcem în istorie. Noi nu trăim într-un timp cu totul unic, în orice privinţă. Dacă Biblia ar fi scrisă azi, dacă ar fi existat azi persoane ca Daniel, Moise sau Pavel, care au putut vedea ce se petrece în lumea nevăzută, şi ne-ar descrie ce au văzut, am vedea lucruri asemănătoare cu cele pe care le-au văzut oamenii din trecut. Putem vedea aceste lucruri când înţelegem istoria. Să ne întoarcem deci la Egipt. Pentru început vreau să investigăm politica egipteană, iar după aceea vom privi asupra politicii babiloniene. În mod intenţionat am folosit cuvântul „politică”, deoarece azi vorbim despre politică. Egiptul a fost o putere politică mondială, şi timpul pe care vrem să-l luăm în considerare este în jurul anului 1500, î.Hr., aproximativ cu 200 de ani mai devreme sau mai târziu. Este timpul în care au trăit Iosif şi Moise, şi când a fost scrisă prima partea a Bibliei de către Moise. Tot în acest timp egiptenii au început să scrie săpând litere în stâncă, care au rămas până azi. Ei mai foloseau şi alte mijloace de a scrie. Însă ceea ce a fost săpat în piatră a supravieţuit peste milenii, şi a putut fi descifrat, având astfel o idee despre ceea ce s-a întâmplat în acel timp. Spre deosebire de Biblie, egiptenii nu au înregistrat de-a lungul istoriei nimic nefavorabil cu privire la ei, în timp ce Biblia conţine rapoarte şi cu privire la lucrurile neplăcute pentru Israel – înfrângerile lor, perioada de robie şi lepădarea lor. Însă nu vom găsi nimic de felul acesta în rapoartele istorice egiptene. Ei nu au scris nimic despre Exod. Putem cerceta peste tot şi nu vom găsi nici un cuvânt despre aceasta. Este 1

Upload: matache-gabriela

Post on 26-Sep-2015

212 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

religie

TRANSCRIPT

The Sermon on the Mount

2015-02-14 Locul nostru n evenimentele lumii2015-02-14 Locul nostru n evenimentele lumii

Un studiu biblic inut de Andreas Dura 14 februarie, 2015 Locul nostru n evenimentele lumiiBun dimineaa tuturor. ntrebarea pe care vrem s o punem azi este: Care este planul lui Dumnezeu cu privire la evenimentele acestei lumi, i care este partea noastr n acest plan?Dac privim la situaia din lumea de azi, vedem mult confuzie, i ne ntrebm: Ce are aceasta de-a face cu profeia biblic de exemplu, Apocalipsa 13 i 14? V-ai ntrebat aceasta?

Pentru a nelege mai bine, este nevoie s ne ntoarcem n istorie. Noi nu trim ntr-un timp cu totul unic, n orice privin. Dac Biblia ar fi scris azi, dac ar fi existat azi persoane ca Daniel, Moise sau Pavel, care au putut vedea ce se petrece n lumea nevzut, i ne-ar descrie ce au vzut, am vedea lucruri asemntoare cu cele pe care le-au vzut oamenii din trecut. Putem vedea aceste lucruri cnd nelegem istoria. S ne ntoarcem deci la Egipt.

Pentru nceput vreau s investigm politica egiptean, iar dup aceea vom privi asupra politicii babiloniene. n mod intenionat am folosit cuvntul politic, deoarece azi vorbim despre politic.Egiptul a fost o putere politic mondial, i timpul pe care vrem s-l lum n considerare este n jurul anului 1500, .Hr., aproximativ cu 200 de ani mai devreme sau mai trziu. Este timpul n care au trit Iosif i Moise, i cnd a fost scris prima partea a Bibliei de ctre Moise.

Tot n acest timp egiptenii au nceput s scrie spnd litere n stnc, care au rmas pn azi. Ei mai foloseau i alte mijloace de a scrie. ns ceea ce a fost spat n piatr a supravieuit peste milenii, i a putut fi descifrat, avnd astfel o idee despre ceea ce s-a ntmplat n acel timp.Spre deosebire de Biblie, egiptenii nu au nregistrat de-a lungul istoriei nimic nefavorabil cu privire la ei, n timp ce Biblia conine rapoarte i cu privire la lucrurile neplcute pentru Israel nfrngerile lor, perioada de robie i lepdarea lor. ns nu vom gsi nimic de felul acesta n rapoartele istorice egiptene. Ei nu au scris nimic despre Exod. Putem cerceta peste tot i nu vom gsi nici un cuvnt despre aceasta. Este de neles. S-au simit mai bine s lase deoparte tot ce-i punea ntr-o lumin proast.S privim asupra unor detalii.

Vom ncepe cu dinastia Hyksos, care a domnit ntre 1730-1580 .Hr. Cei din dinastia Hyksos erau descendenii lui Sem. Erau numii semii. Ei au invadat Egiptul i au preluat puterea. Cei pe care i conduceau, erau descendenii lui Ham. Deci, cei din dinastia Hyksos erau dintr-o alt seminie, cum s-ar spune, i de aceea nu erau plcui. Este interesant s tim c i izraeliii erau descendenii lui Sem, fiind deci semii, ceea ce a fcut probabil s fie acceptai de dinastia Hyksos. Aceasta explic de ce lui Iosif i s-a oferit o poziie nalt de ctre Faraon.Dinastia Hyksos a fost tolerant, nu opresoare, cutnd s fac tot ce era mai bine pentru ara Egiptului. Biblia confirm aceasta n raportul cu privire la Faraon, care a adunat grnele n hambare n timpul celor apte ani de belug, i apoi a oferit oamenilor provizii n timpul celor apte ani de foamete. Geneza 47 ne spune cum Faraon (probabil unul din dinastia Hyksos) l-a promovat pe Iosif i l-a pus ntr-o slujb nalt. De asemenea, l-a primit pe tatl lui Iosif i pe familia sa, dndu-le inutul Gosen n stpnire. Dinastia Hyksos, puterea mondial din acel timp, i-a recunoscut i i-a onorat pe izraelii. A fost ceva neobinuit i special.

Cnd a nceput foametea, egiptenii au vndut tot ce au avut ca s obin hran. De fapt, s-au vndut pe ei nii dinastiei Hyksos, fcnd-o mai puternic.ns a sosit timpul cnd la conducerea rii au venit alii. Primul dintre acetia a fost regele Tao II, cunoscut i sub denumirea de Seqenenre. ns el nu a avut prea mult succes. A fost urmat de Kamose, unul din fii si. ns Ahmose, un alt fiu al lui Tao, a fost acela care n cele din urm a alungat din Egipt dinastia Hyksos i a nceput o alt dinastie de regi Dinastia a optsprezecea.

Aceasta este n armonie cu ceea ce spune Biblia n Exod 1. Peste Egipt s-a ridicat un nou monarh, care nu-l cunoscuse pe Iosif. Exod 1,8. Un nou monarh nseamn un nou faraon, care nu-l recunotea pe Iosif. Aceasta nu nsemna c nu auzise niciodat despre el. Istoria nu era uitat, i nici nu se putea aceasta, deoarece izraeliii erau nc prezeni n Gosen. Oricine ar fi ntrebat cine erau aceti izraelii i de ce se aflau acolo, i s-ar fi rspuns c aceasta avea de-a face cu Iosif. Ceea ce ne spune n realitate versetul este c acest nou Faraon nu voia s tie de Iosif.Ce nseamn un nou monarh? O nou dinastie. Cineva care nu era descendent al lui Sem, ci al lui Ham.Aceast nou dinastie a nceput cu Ahmose. Dup el a urmat Amenhotep I, apoi a urmat Thutmose I, iar dup acesta a urmat la tron un succesor foarte interesant Hatshepsut, o femeie. Era ceva neobinuit ca o femeie s devin Faraon. Dinastiile egiptene au fost formate n marea majoritate din brbai.

Hatshepsut a condus douzeci i doi de ani, i a fost un timp de prosperitate i pace pentru Egipt. ns la nceputul domniei ei, preoii s-au revoltat. Se spune c revolta lor a fost din cauza faptului c noul Faron era o femeie. O femeie conductor nu se potrivea societii de atunci dominate de brbai.

Datorit acestei revolte, Hatshepsut a trebuit s-i mpart tronul cu nepotul ei, Thutmose III, care a devenit coregent.S vedem ce ne spune Biblia despre aceasta. Fiica lui Faraon a cobort la ru s se scalde i fetele care erau cu ea se plimbau pe malul rului; ea a vzut coul ntre trestii i i-a trimis sclava s i-l aduc. Exod 2,5. Cunoatei istoria.Noul mprat privea cu suspiciune pe toi descendenii lui Sem, mai ales pe izraeliii din Gosen, aa c a nceput s le nlture un privilegiu dup altul, i n cele din urm izraeliii au trebuit s lucreze pentru egipteni. n tot acest timp, Faraon voia s-i controleze, pentru a se simi n siguran, ns numrul lor crescnd l fcea s se simt ameninat. Dup ce s-a gndit mai bine la aceasta, s-a hotrt s porunceasc moaelor s ucid pe copii de parte brbteasc. Cunoatei istoria.Cnd s-a nscut Moise, el nu a fost ucis, pentru c mama sa l-a pus ntr-un co pe Nil, i l-a gsit fiica lui Faraon. Ea s-a hotrt s-l adopte. Cnd el a fost n vrst de doisprezece ani, ea l-a luat n cminul ei. n acest mediu nou, el a primit cea mai bun educaie pe care o puteau da egiptenii. A fost pregtit s fie un conductor militar i politic. Au vrut s-l fac un adevrat egiptean, cu tot ce ine de aceasta, inclusiv religia, care era o parte important. El trebuia s nvee totul cu privire la misterele egiptene, i s se nchine la idolii lor. Acest lucru era considerat ca fiind esenial. ns Moise a refuzat s se nchine la zeii egipteni, rmnnd credincios lui Dumnezeu.

Putem citi despre aceasta din Patriarhi i profei. Dup legile Egiptului, toi aceia care se suiau pe tronul faraonilor trebuia s devin membri ai castei preoeti; iar Moise, ca motenitor sigur, trebuia s fie iniiat n tainele religiei naionale. Aceast sarcin a fost ncredinat preoilor. Dar, cu toate c era un student neobosit i zelos, el n-a putut fi fcut s ia parte la adorarea zeilor. A fost ameninat cu pierderea coroanei i avertizat c va fi dezmotenit de prines dac va strui n devotamentul su fa de credina evreilor. Dar el a rmas nezdruncinat n hotrrea sa, de a nu aduce nchinare dect singurului Dumnezeu, Fctorul cerului i al pmntului. El discuta cu preoii i cu adoratorii zeilor, artndu-le nebunia nchinrii lor superstiioase la obiecte nensufleite. Nimeni nu era n stare s rstoarne argumentele sale sau s-i schimbe hotrrea. Cu toate acestea, pentru un timp, nenduplecarea sa a fost trecut cu vederea datorit naltei poziii, cum i datorit favorii de care se bucura att din partea mpratului, ct i din partea poporului. Patriarhi i profei, cap. 22, par. 16 (PP 245.3).V putei nchipui cum Moise argumenta, artnd ct de lipsit de raiune era religia egiptean? Cum credei c au primit preoii aceasta? Nu prea bine. ns nu puteau face nimic mpotriva lui Moise. El era un membru al familiei regale. Aceasta explic de ce preoii s-au revoltat mpotriva lui Hatshepsut i de ce a trebuit s domneasc mpreun cu Thutmose II, care mai trziu a devenit Thutmose III.ns lucrurile au mers mai departe. Arheologia ne descoper c a existat o ncercare de a o terge pe Hatshepsut din istoria Egiptului. Artitii au pictat peste imaginile cu ea imaginea unui Faraon brbat. Au fost teri de asemenea i cei din conducerea guvernului. Arheologia dovedete toate acestea.

De ce s-a ncercat s se tearg memoria acestei femei? Istoricii s-au ntrebat aceasta.

Explicaia const n faptul c ea era femeie i constituia o pat asupra istoriei egiptene. Dar mai este o alt explicaie pe care o gsim n Biblie. ntr-o zi, pe cnd crescuse deja, Moise a ieit s vad greutile celor din poporul su; el a vzut cum un egiptean l btea pe un evreu, unul dintre cei din poporul su. S-a uitat ntr-o parte i ntr-alta i, nevznd pe nimeni, l-a ucis pe egiptean i l-a ascuns n nisip. A doua zi, pe cnd ieea din nou, a vzut doi evrei btndu-se. El l-a ntrebat pe cel vinovat: ,De ce-i loveti semenul? Acesta i-a rspuns: ,Cine te-a pus pe tine conductor i judector peste noi? Vrei s m ucizi i pe mine aa cum l-ai ucis pe egiptean? Atunci Moise s-a temut i i-a zis: ,Cu siguran c acest lucru este cunoscut. Cnd a aflat Faraon acest lucru, a cutat s-l omoare pe Moise. ns Moise a fugit de Faraon i s-a refugiat n ara Madian; el s-a aezat lng o fntn. Exod 2,11-15.

Putem vedea c fapta lui Moise a avut ca urmare fuga sa din Egipt. Biblia nu ne spune mai mult, ns nu este greu de imaginat c a existat o mare agitaie n politica internaional de atunci. Cu siguran c Hatshepsut, mama adoptiv a lui Moise, a czut n dizgraia tuturor. Pn atunci Moise fusese tolerat, ns acum lucrurile scpaser de sub control, i Hatshepsut avea s fie dat jos de pe tron. Este o presupunere, ns este raional. n analele istoriei egiptene nu este raportat nimic despre aceasta. Nu mai este raportat nimic despre ea. Poate c a murit. Explicaia const n aceea c a fost discreditat din cauza faptei comise de cel pe care-l favoriza. Aceasta a adus unele consecine grave asupra puterii egiptene mondiale.tim c ceea ce a fcut Moise nu a fost ceea ce a vrut Dumnezeu. Dumnezeu nu a planificat niciodat aa ceva. A fost planul lui Moise, un plan impulsiv, la mnie. Dup ce a fcut fapta, se ntreba cum ar fi putut s o explice astfel nct izraeliii s o accepte. Poate c aveau s recunoasc faptul c el era cel care avea s salveze pe Israel. Moise a avut n vedere eliberarea lor. ns atunci cnd toi au aflat ce fcuse, Moise a trebuit s fug. Nu s-a ales nimic de planul su, i cei douzeci i doi de ani de domnie plin de pace a lui Hatshepsut, au luat sfrit. Aceasta a fost situaia.ntrebarea este: Cum s-a raportat Dumnezeu la aceast greeal? Aceasta este ntrebarea important pentru noi. A lsat lucrurile aa cum erau, zicnd: Asta este. S ateptm patruzeci de ani i s ncercm din nou.? Nu. Dumnezeu a avut un plan, pentru c a tiut dinainte ce avea s se ntmple.

Dumnezeu nu a plnuit ca Moise s-l omoare pe egiptean n mnia sa. Nu voia ca Israel s fie eliberat prin violen. Nu acesta era planul Su, i El nu l-a eliberat pe Israel n felul acesta. ns Dumnezeu a plnuit pentru aceast situaie.Un lucru a fost foarte important n planul lui Dumnezeu, i anume separarea lui Israel de Egipt. Aceast separare nu trebuia s fie doar fizic, ci i spiritual. Chiar dac Israel slujea Egiptului, se aflau n primejdia de a mprumuta spiritul lor un spirit de etalare pretenioas, de importan de sine i nlare de sine. Toate acestea se strecurau n viaa izraeliilor, i era necesar ca Dumnezeu s-i separe de acest spirit. Pentru a face aceasta, era necesar i separarea geografic.

Moise trebuia s fie i el separat. El a fost loial lui Dumnezeu n orice privin. Nu s-ar fi nchinat la zeitile pgne, totui nvase multe lucruri pe care trebuia s le dezvee. Aceasta era necesar, i a durat patruzeci de ani pentru a fi realizat. Toat filozofia egiptean, cu caracteristicile ei, trebuia s dispar.

Dac l-ai fi ntrebat pe Moise dac fusese influenat de Egipt, ce ar fi spus? Ar fi spus: Nu. Nu m nchin la zeii lor. Dac ai fi ntrebat pe un izraelit de atunci dac Moise fusese influenat de Egipt, ar fi spus: Sigur c nu, pentru c el este foarte loial lui Dumnezeu, i chiar a omort un egiptean pentru noi.ns tocmai fapta aceasta a artat ct de mult mprumutase din spiritul egiptean. Cine putea s neleag aceasta? Cine putea s vad aceasta? Putea fi neles doar dup patruzeci de ani de dezvare. Att de mult timp a fost necesar pentru ca acest mare brbat s realizeze acest lucru i s devin o alt persoan.

Aceasta ar trebui s ne spun ceva. Ar trebui s ne arate ct de important este s ne separm de un spirit greit. De aceea Moise a trebuit s fie separat de Egipt.S citim iar din Patriarhi i profei. Moise nvase multe lucruri de care trebuia s se dezvee. Influenele care-l nconjuraser n Egipt iubirea mamei sale adoptive, poziia sa nalt ca nepot al mpratului, risipa n toate privinele, rafinamentul, subtilitile i misticismul unei religii false, splendoarea nchinrii idolatre, mreia solemn a arhitecturii i sculpturii toate acestea lsaser urme adnci asupra minii sale n dezvoltare i, ntr-o msur oarecare, modelaser obiceiurile i caracterul su. Timpul, schimbarea condiiilor i a locului i comuniunea cu Dumnezeu puteau s ndeprteze aceste influene. Din partea lui Moise nsui se cerea o lupt ca, pentru propria sa via, s lepede ce era greit i s accepte adevrul, dar Dumnezeu avea s fie ajutorul su atunci cnd lupta avea s fie prea grea pentru puterea omeneasc. Patriarhi i profei, cap. 22, par. 24 (PP 248.1).

Aceasta ne arat ct de important a fost aceast lupt. Aici sunt descrise cu exactitate problemele care existau i de care Moise trebuia s fie separat. A fost iubirea mamei sale adoptive, risipa, poziia nalt, subtilitatea unei religii false toate acestea.S-ar putea s par ca i cum Dumnezeu ar fi plnuit fapta lui Moise de a ucide egipteanul, pentru ca s trebuiasc s fug. Nu v pare i vou la fel? ns Dumnezeu nu a plnuit aa ceva. Totui, El a plnuit pentru aceasta, i acest plan a constat n a-l separa pe Moise de Egipt. Doar n felul acesta putea s fie Israel eliberat n cele din urm. Era singura posibilitate. Trebuie s nelegem aceasta.tim cum au continuat lucrurile. Rezultatul planului lui Dumnezeu a fost acela c Moise s-a ntors mai trziu curit. El a neles acum mult mai bine care era intenia lui Dumnezeu, i astfel a putut s fie conductorul n eliberarea lui Israel fr puterea armelor. Era important aceasta. Israel nu trebuia s verse nici o pictur de snge. Eliberarea lor a fost realizat prin plgi.

S citim acum din Romani 9. pentru c, n Scripturi, Dumnezeu i spune lui Faraon: ,Te-am ridicat ca s-Mi art n tine puterea Mea i astfel Numele Meu s fie vestit pe ntreg pmntul. Romani 9.17.

De ce l-a ridicat Dumnezeu pe Faraon?

S-i arate puterea i s vesteasc Numele Su n tot pmntul.

Dar Faraon a lucrat mpotriva lui Dumnezeu. Nu a vrut s-l lase pe Israel s plece. Voia s demonstreze c spiritul i cile Egiptului erau mai puternice dect ceea ce adusese Moise. Nu a fost aa? ns Biblia spune c Dumnezeu l-a ridicat pe Faraon.

ntrebarea este: Cum?

Tot aa am putea spune c Dumnezeu l-a ridicat pe Moise ca s omoare egipteanul. Dar cum l-a ridicat Dumnezeu pe Moise? Nu plnuind aceasta, ci plnuind pentru aceasta. La fel a fost i cu Faraon. Dumnezeu nu a plnuit ca Faraon s devin att de ncpnat. n schimb, El a plnuit pentru aceasta. i a plnuit att de bine, ca i cnd El ar fi planificat totul. Aceasta este calea lui Dumnezeu.

Eliberarea din Egipt nu a este doar fizic, ci i spiritual. S considerm ce scrie n Romani 7 i 8. n capitolul 7 este descris robia robia din Egipt, robia pcatului. Iar n capitolul 8 este descris eliberarea din aceast robie.

Mai este i textul din Deuteronom 5. Adu-i aminte c i tu ai fost sclav n ara Egiptului i Domnul, Dumnezeul tu, te-a scos de acolo cu mn puternic i cu bra ntins. De aceea i-a poruncit El s pzeti ziua de Sabat. Deuteronom 5,15.

Capitolul cinci este o repetiie a celor Zece Porunci, iar aceasta este porunca a patra, care ne spune s ne amintim de ziua Sabatului pentru a o sfini. De ce? Pentru c Dumnezeu a creat pmntul n ase zile, iar n ziua a aptea s-a odihnit. Deci, ce spune aici? Amintii-v c v-am eliberat din Egipt. Interesant. Sabatul este un simbol al eliberrii de spiritul Egiptului. Despre aceasta este vorba. i Moise a avut nevoie de patruzeci de ani pentru aceasta. Gndul aici este c Sabatul este un simbol al puterii lui Dumnezeu de a ne elibera de spiritul Egiptului.Vrem s vedem acum felul n care trateaz Dumnezeu evenimentele lumii, dup cum este descoperit n Biblie.

n timp ce m uitam la acele fiine, am observat c pe pmnt, n apropierea fiecrei fiine, se afla cte o roat, n total patru, cte una pentru fiecare fa. nfiarea roilor i lucrtura lor era ca strlucirea hrisolitului; toate cele patru roi aveau aceeai nfiare; aspectul i lucrtura lor se asemna cu o roat n mijlocul altei roi. Cnd mergeau, ele se puteau deplasa n toate cele patru direcii, fr s se roteasc n mers. Obezile lor erau nalte i totodat nspimnttoare, cci erau pline de ochi de jur mprejurul celor patru fiine. Cnd mergeau fiinele, mergeau i roile alturi de ele, iar cnd se ridicau fiinele de la pmnt, se ridicau i roile. De aceea fiinele mergeau acolo unde le punea duhul s mearg, ncotro le ndruma duhul s mearg, iar roile se ridicau s li se alture, deoarece duhul fiinelor era n roi. Ezechiel 1,15-20.

V putei imagina cum vine aceasta? Sunt roi n unghi drept una fa de alta. Pentru ca o main s mearg, roile trebuie s fie paralele, ndreptndu-se n aceeai direcie. nchipuii-v o roat n unghi drept fa de celelalte. n ce direcie ar merge maina? Nu poate s mearg nainte, nici lateral.Ce sunt aceste roi din viziunea lui Ezechiel? Sunt simboluri pentru evenimentele lumii.

Acest lucru este descris n Profei i regi. Pe malurile prului Chebar, Ezechiel a vzut o furtun care prea c vine de la miaznoapte, ,un nor gros i un snop de foc care rspndea de jur mprejur o lumin strlucitoare ca o aram lustruit. Un numr de roi intersectndu-se una cu alta erau micate de patru fiine vii. Deasupra tuturor acestora, ,era ceva ca o piatr de safir n chipul unui scaun de domnie; pe acest chip de scaun de domnie, se vedea ca un chip de om care edea pe el. ,La heruvimi, se vedea ceva ca o mn de om sub aripile lor (Ezech. 1,4.26; 10,8). Aranjamentul roilor era att de complicat, nct la prima vedere preau a fi n confuzie; cu toate acestea, se micau n armonie desvrit. Fiinele cereti, susinute i conduse de mna aflat sub aripile heruvimului, mpingeau acele roi; deasupra lor, pe un scaun de domnie de safir, sttea Cel Venic; iar n jurul tronului era un curcubeu, emblema ndurrii divine. Profei i regi, cap. 43, par. 13 de la urm (PK 535.3).Aici ni se spune clar c roile sunt un simbol pentru jocul complicat la evenimentelor omeneti evenimentele lumii. ns totul se mic n mod ordonat, fiind cluzit de o mn. Doar ce am citit despre complicata istorie egiptean. De ce a fost detronat regina? De ce s-a ridicat o alt dinastie? De ce a fost Israel asuprit? Am putea s continum cu ntrebrile. Totul este complicat. Dac am fi planificat noi totul, am fi fcut-o diferit. Poate c am fi planificat ca dinastia semit s continue s conduc, ca lucrurile s fi stat mai bine pentru Israel. Dar totul s-a ntmplat altfel.De ce? De ce? De ce? ntotdeauna va fi pus ntrebarea aceasta. De ce sunt lucrurile att de complicate, nct dintr-o dat o roat se ntoarce n unghi drept? Totul este cluzit. Avei ncredere n Dumnezeu. Totul este cluzit.S citim mai departe. Dup cum acele roi complicate erau sub cluzirea minii de sub aripile heruvimului, tot aa complicata desfurare a evenimentelor omeneti este sub controlul divin. n mijlocul frmntrilor i tumultului popoarelor, El care st deasupra heruvimilor cluzete nc problemele acestui pmnt.

Istoria naiunilor ne vorbete astzi. [Astzi!] Fiecrei naiuni i fiecruia personal Dumnezeu le-a desemnat un loc n planul Su cel mare. Astzi indivizi i popoare sunt pui la ncercare cu ajutorul balanei din mna Aceluia care nu face nici o greeal. Ibid., par. 11 i 12 de la urm (PK 536.1, 2).

Aceast parte a declaraiei sun puin cam ciudat. Totul este cluzit n mod desvrit. Minunat! Deci, nu conteaz dac omorm un egiptean sau nu, pentru c Dumnezeu deine controlul. Putem s trim fr griji, pentru c Dumnezeu deine controlul, nu-i aa? Nu putem face nici o greeal.ns citim de asemenea c fiecrei naiuni i fiecrei persoane Dumnezeu i-a desemnat un loc n marele Su plan, i fiecare este testat. Aceasta ne face s credem c pn la urm conteaz dac omorm un egiptean. Poate c un astfel de lucru joac un rol important. Poate c este important ce poziie lum, ce gndim i ce facem. Sigur c este important.

S citim din Daniel 10. Dar cpetenia mpriei Persiei [n german: prinul ngeresc] mi s-a mpotrivit timp de douzeci i una de zile Daniel 10,13.S considerm contextul. Daniel a primit o viziune n capitolul opt, care a fost despre asuprirea cauzei lui Dumnezeu o perioad ndelungat. Adevrul avea s fie clcat n picioare i rul avea s devin foarte puternic. Aceasta l-a fcut pe Daniel s se mbolnveasc. Apoi i s-a spus c toate acestea vor dura 2300 de ani. Daniel s-a mbolnvit att de ru, nct nu a mai putut lucra. tim c stresul mintal ne poate mbolnvi. ns Daniel s-a mbolnvit foarte repede, deci trebuie s fi fost un oc teribil pentru el.

Daniel s-a rugat deoarece a vzut c aceast viziune privea naiunea iudeilor din care fcea i el parte, i de asemenea a vzut legtura cu robia lor n Babilon i paralela ei cu robia egiptean. Apoi Gabriel a venit i i-a explicat c 490 de ani din cei 2300, erau alocai n mod special iudeilor.Apoi viziunea s-a ncheiat, dar Daniel tot nu era satisfcut, pentru c era vorba de un timp foarte ndelungat. S-a gndit la cei 70 de ani despre care profetizase Ieremia, dup care Israel urma s fie eliberat. Aa c s-a rugat n continuare, lucru despre care ni se spune n capitolul 10.Daniel a fost bolnav, cu inima mpovrat, i a postit i s-a rugat. Apoi ngerul Gabriel a venit s-i aduc explicaii n plus despre progresul lucrurilor. El a spus: Te-ai rugat timp de trei sptmni i nu ai primit nici un rspuns. Exist un motiv pentru aceasta. A trebuit s m lupt cu acest prin ngeresc al Persiei. Acest nger s-a luptat s-l influeneze pe mpratul Persiei s acioneze contrar planului lui Dumnezeu, ns eu am lucrat mpotriva lui timp de 21 de zile. Apoi a venit arhanghelul Mihail i m-a ajutat. Mihail este Hristos.

Gabriel i-a explicat lui Daniel ce se ntmpla n fundal. n timp ce tu te rugai pentru iudei, nu i-ai dat seama ce se petrecea.S citim acum din Comentarii biblice. De aici vedem c agenii cereti trebuie s lupte mpotriva piedicilor pentru ca scopul lui Dumnezeu s fie mplinit la timpul su. mpratul Persiei era controlat de cel mai mare dintre ngerii cei ri. Ca i Faraon, acesta a refuzat s asculte cuvntul lui Dumnezeu. Gabriel declar c acesta i s-a mpotrivit 21 de zile prin reprezentanii si care erau mpotriva iudeilor. ns Mihail a venit n ajutorul su, i apoi a rmas cu mpraii Persiei, innd puterile sub control, dnd sfatul potrivit mpotriva sfatului greit. ngerii cei buni i cei ri iau parte la planurile lui Dumnezeu pentru mpria Sa pmnteasc. Este scopul lui Dumnezeu ca lucrarea Sa s fie dus mai departe aa cum trebuie, astfel nct gloria Sa s sporeasc. Dar Satana ncearc mereu s se mpotriveasc scopului lui Dumnezeu. Comentarii biblice AZ, vol. 4, pag. 1173.3.Gndii-v la aceasta. Conductorii naiunilor, cei mai nali demnitari regi, preedini cu toii sunt influenai n mod constant de fiecare din cele dou puteri. Astzi este la fel ca atunci.S citim mai departe. Numai umilindu-se naintea lui Dumnezeu pot slujitorii Lui s nainteze lucrarea Sa. Cine sunt slujitorii lui Dumnezeu? Ce au ei de-a face cu toate acestea? Dumnezeu i aduce la ndeplinire planul Su. ngerii Si i influeneaz pe oameni. Ce avem noi de-a face cu aceasta?S citim n continuare. Ei nu trebuie s depind niciodat de eforturile lor sau de manifestri exterioare pentru a avea succes.

Manifestri exterioare! Sunt enumerate aici dou lucruri n strduina lor pentru succes eforturile lor i manifestrile exterioare.

Am citit recent despre doctori din cartea Divina vindecare. Un doctor trebuie s fie temeinic i s se strduiasc s fac tot ce poate mai bine, iar n declaraia de mai sus este pus o condiie. S citim din nou. Ei nu trebuie s depind niciodat de eforturile lor sau de manifestri exterioare pentru a avea succes.

Citim mai departe: n Cuvntul lui Dumnezeu gsim situaii n care agenii cereti lucrau asupra minii mprailor i conductorilor, i n acelai timp lucrau i ageni satanici asupra minii lor. Nici o elocven omeneasc, manifestat cu putere n opiniile omeneti, nu poate schimba n vreun fel lucrarea agenilor satanici. Comentarii biblice AZ, vol. 4, pag. 1173.4.Deci, ce ans avem?S citim mai departe. Satana caut mereu s blocheze calea, astfel ca adevrul s fie limitat prin nscociri omeneti. Cei care au lumin i cunotine se afl n cel mai mare pericol, dac nu se consacr mereu lui Dumnezeu, umilindu-se pe ei nii, i realiznd vremurile primejdioase n care triesc.Deci, care este pericolul? Care sunt primejdiile acestui timp? S te bazezi pe eforturile tale i pe manifestrile exterioare.

S citim n continuare. Fiinele cereti sunt trimise s rspund rugciunilor celor care lucreaz neegoist pentru interesele cauzei lui Dumnezeu. Ibid., pag. 1173.5. Acesta este un punct foarte important. lucreaz neegoist pentru interesele cauzei lui Dumnezeu.

Cei mai nali ngeri din curile cereti sunt desemnai s rspund rugciunilor care se ridic la Dumnezeu pentru naintarea cauzei Sale. Avem un bun exemplu n aceast privin: pe Daniel. El s-a rugat pentru poporul su. Cunoatei rugciunea sa din capitolul 9. Cei mai nlai ngeri au fost nsrcinai s rspund la rugciunea sa. Citim despre aceasta i n capitolul 10. A fost trimis unul dintre cei mai nlai ngeri, Gabriel. i apoi a venit i Mihail. El era cel mai nlat nger. Ei au fost nsrcinai s rspund rugciunii lui Daniel, i ei s-au luptat ca s realizeze aceasta.Fiecare nger i are postul datoriei sale, i nu i este permis s-l prseasc pentru a merge n alt loc. Dac ar face aceasta, puterile ntunericului ar ctiga un avantaj

Trebuie s ne gndim la aceasta. Ni se spune aceasta despre ngeri, ns este valabil i n ce-i privete pe oameni. Fiecare nger i fiecare persoan are un post al datoriei. S-l lum de exemplu pe Moise. El a avut un post al datoriei. A prsit el acel post? n momentul cnd l-a ucis pe egiptean, i-a prsit locul. i care au fost rezultatele? Puterile ntunericului au ctigat un avantaj. Satana a ctigat un avantaj.

ns cum se mpac aceasta cu faptul c Dumnezeu se folosete de orice lucru pentru a nainta cauza Sa? Cum s nelegem aceast mare lupt dintre lumin i ntuneric? Aceasta este ntrebarea.Cine ctig un avantaj cnd nu ne ndeplinim datoria la postul nostru? n mod evident, puterile ntunericului.

Mai nti, Satana ctig un avantaj. Dar pe termen lung, cauza lui Dumnezeu va ctiga, pentru c Dumnezeu conduce totul. ntrebarea este: Cu ce cost?

Care sunt costurile n urma eecului de a ne aduce la ndeplinire datoria?

S ne gndim la aceasta. Prima persoan care suport costul este cel care i prsete postul datoriei. Este clar. Cnd Moise i-a prsit postul datoriei, el a trebuit s fug. Nu i-a mai vzut niciodat mama. Nici mcar nu i-a luat rmas bun. i-a prsit prietenii, i-a pierdut reputaia, i multe alte lucruri. L-a costat foarte mult ceea ce a fcut.

n al doilea rnd, este un cost pentru aceia care gndesc asemenea celui care i-a prsit postul datoriei, pentru c ei simpatizeaz cu aceast purtare greit.i n al treilea rnd, este un cost pentru cei care sunt dependeni de cel care i-a prsit postul datoriei. De aceea Hatshepsut a fost detronat. Spunem aceasta, ca o deducie bazat pe dovezile arheologice i pe cele biblice. Nu putem spune cu exactitate ce i s-a ntmplat. ns ntr-un anumit sens s-a fcut dependent de Moise. Era mndr de succesul lui Moise i s-a fcut dependent de el. De aceea a avut de suferit. Exist un cost pentru cei care se fac pe sine dependeni de cel care prsete postul datoriei. Deci, sunt mai multe costuri.Vrem s comparm robia i eliberarea lui Israel din Egipt cu robia i eliberarea din Babilon. Eliberarea din Egipt a nsemnat eliberare din sclavie i asuprire, i a fost efectuat prin intermediul plgilor. Eliberarea din Babilon a fost oarecum diferit. Babilonienii i persanii i priveau n mod favorabil pe izraelii cel puin regii. Iar regii persani nu numai c au dat un decret pentru eliberarea lor, ci le-au dat i mijloace. S ne gndim la Neemia. Regele i-a dat mijloacele necesare pentru a recldi zidul cetii din Ierusalim. Regele a decretat aceasta, n contrast cu Faraon care a luptat contra eliberrii lor.ns izraeliii din Persia au avut de ntmpinat opoziia lui Haman. Iar n Ierusalim au fost Sanbalat i Tobia. tim aceasta.

Acum se pune ntrebarea: Care este datoria noastr n cadrul evenimentelor lumii? Pentru ce trebuie s ne rugm? Trebuie s ne rugm pentru plgi? Sau trebuie s urmrim binele cetii, aa cum le-a poruncit Dumnezeu izraeliilor cnd trebuiau s plece n Babilon?S citim din Ieremia 29. Cutai pacea pentru cetatea n care v-am dus n captivitate i rugai-v Domnului pentru ea, cci de bunstarea ei depinde i bunstarea voastr! Ieremia 29,7. Aceasta a fost porunca lui Dumnezeu pentru iudeii din Babilon, i mai trziu din Persia. Trebuiau s caute binele cetii, ceea ce nsemna s nfiineze ferme, s sdeasc vii, s cldeasc locuine, i aa mai departe. Cu alte cuvinte, facei tot ce putei pentru ca naiunea s prospere.

Ei au fcut aceasta, iar apoi nu au mai vrut s plece.

A fost aceeai problem pe care a avut-o i Moise n Egipt. Putei vedea? A existat un amestec.

Dumnezeu nu s-a gndit la distrugerea Babilonului sau Egiptului. Putem vedea aceasta n versetul 11. Pentru c tiu gndurile pe care le am cu privire la voi, spune Domnul, gnduri de pace, nu de nenorocire, ca s v dau un viitor i o ndejde. Ieremia 29,11. Dumnezeu s-a adresat iudeilor aici, ns este valabil i pentru forele ocupante, cum s-ar spune. Dumnezeu are gnduri de pace pentru toi. Nu vrea ca nimeni s moar, i a descoperit aceasta cnd cu plgile din Egipt. El le-a spus egiptenilor dinainte ce plag urma s vin, pentru ca ei s se poat apra. Dac ar fi vrut s-i distrug pe egipteni, nu i-ar fi avertizat cu privire la plgi. n rzboi nu avertizezi niciodat inamicul. ntotdeauna l iei prin surprindere, ca s nu aib nici o ans de scpare. Dar Dumnezeu le-a spus de fiecare dat egiptenilor dinainte ce urma s se ntmple, i le-a oferit ansa de a se apra. Muli dintre egipteni au cutat siguran i au fost protejai datorit mesajului lui Dumnezeu de avertizare.n mod asemntor, rugciunile noastre trebuie s fie pentru protecia oamenilor fa de plgi i rzboi. n acelai timp este important s nelegem ct de mult conteaz pentru Dumnezeu ca noi s fim separai de spiritul Egiptului i Babilonului. Este foarte important! Dumnezeu dorete separarea dintre ce este curat i ce este necurat. Att Iosif, ct i Daniel au ajuns s ocupe poziii foarte nalte n cadrul puterilor lumii de atunci, n ciuda credinei lor. Sau am putea spune, datorit credinei lor. Din perspectiva babilonienilor i egiptenilor putem spune n ciuda credinei lor, pentru c ei aveau o credin diferit. Credina lui Iosif i Daniel era ciudat pentru cei din jurul lor. Am putea spune de asemenea, n ciuda credincioiei lor i a onestitii lor.

Poziiile nalte pe care le-au ocupat Iosif i Daniel nu au fost n scopul slujirii propriilor lor interese. Acesta este un punct foarte, foarte important. n ei nu a existat egoism i nlare de sine.

Vreau s art ctre dou probleme pe care poporul lui Dumnezeu le-a avut n repetate rnduri. Prima problem este amestecul dintre eu i religie. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme care a constituit o piedic n calea progresului poporului lui Dumnezeu amestecul dintre eu i religie. Am putea spune amestecul dintre egoism i religie.La ce conduce aceasta?

n primul rnd, te conduce s fii contient de propria superioritate. S citim din Deuteronom 28. Domnul te va face cap, nu coad; ntotdeauna vei fi n frunte i niciodat nu vei fi ultimul... Deuteronom 28,13.

A fi coad, nseamn s fii ultimul. A fi cap, nseamn s fii primul i mai presus. Cum sun n traducerile moderne? Vei fi cea mai proeminent dintre toate naiunile, i ascensiunea voastr va fi de neoprit Conform cu traducerea german Hoffnung fr alle.

Ascensiunea voastr va fi de neoprit. Aceasta-i minunat, nu-i aa? [Zmbete.] Dumnezeu a promis aceasta poporului Su. i din moment ce El a promis aceasta poporului Su, suntem contieni de superioritatea noastr. Sigur. Noi avem adevrul. Am ales ceea ce este mai bine. Avem ceva ce alii nu cunosc. Dispreuim cile celorlali, pentru c ei nu fac ce facem noi.Aceasta este mndrie i nlare de sine pentru c suntem diferii. Sunt diferit fa de voi, i m mndresc cu aceasta. Nu m mbrac asemenea vou, i sunt mndru de aceasta. Ce am eu este mai bun dect ce avei voi. i tot aa. tii despre ce vorbesc. Aceasta constituie o real problem.Primul rezultat al amestecului dintre eu i religie este simmntul superioritii.Al doilea rezultat este contientizarea faptului c am fost trimii la ceilali. Apoi le-a zis: ,Ducei-v n toat lumea i vestii Evanghelia la orice fptur! Marcu 16,15. n toat lumea, la orice fptur.

Sunt trimis la voi. Sunt contient c am fost trimis.

La ce conduce aceast contientizare? Ne conduce s nu fim dispui s nvm de la alii. Ne conduce s nu ne dm seama de dependena noastr. Ne conduce s nu fim dispui s conlucrm cu alii. Vrem s facem totul singuri. Vrem s facem noi totul, pentru c noi am fost trimii la voi, i de aceea nu putem lucra mpreun cu voi. Vom zidi biserica noastr, vom purta de grij produciei noastre, vom face noi totul.Al treilea rezultat al amestecului dintre eu i religie este ncercarea de a obine neprihnirea prin fapte bune. Isus a vorbit despre aceasta n Matei 5. Tot aa s lumineze i lumina voastr naintea oamenilor, ca ei s vad faptele voastre bune i s v laude pentru aceasta. [Toi rd.] Nu? Nu spune aa? M bucur c ai observat. ns gndim astfel n strfundul minii noastre, nu-i aa? ca ei s vad faptele voastre bune

Neprihnire prin fapte bune. Aceasta conduce la un spirit de judecat, fcndu-te pe tine standard pentru ceilali.Aceasta este prima problem pe care o vedem n repetate rnduri n poporul lui Dumnezeu amestecul eului cu religia.

Apoi urmeaz cea de-a doua problem, i anume amestecul dintre cile lui Dumnezeu i cile lumii, sau atenuarea diferenei dintre acestea dou. Aceasta ne conduce s cutm recunoatere i laud de la alii recunoatere i laud n dauna adevrului. n felul acesta nici nu-i dai seama c ai renunat la principii i caui o poziie.Gndul este acela c odat ce primesc titlul poziia atunci pot s lucrez. n copilrie am fost nvat s gndesc astfel. Strduiete-te s obii o poziie. Acesta este gndul.

Al doilea rezultat este adaptarea sau conformarea. Este ntotdeauna dificil s fii diferit. Dar dac te conformezi, nu mai ai nimic de dat. Adaptarea nu este conlucrarea adevrat. Adaptarea nseamn s copiezi ce fac alii. Conlucrarea nseamn c ai ceva cu care s contribui, i de asemenea ai de nvat de la ceilali.Al treilea rezultat al amestecului dintre cile lui Dumnezeu i cile lumii este renunarea la principii. Principiile lui Dumnezeu nu mai ocup primul loc, i ajungi s le schimbi sau s le redefineti.Acestea sunt problemele pe care poporul lui Dumnezeu le-a experimentat n repetate rnduri i care nc exist n mijlocul nostru.

S spunem din nou care sunt cele dou probleme fundamentale.

Prima problem este amestecul dintre egoism i religie.

A doua problem este amestecul dintre cile lui Dumnezeu i cile lumii, sau atenuarea diferenei dintre cele dou. Aceast problem include egoismul, ns nu este ntotdeauna vizibil acest lucru.Ce nseamn s stai la postul datoriei pe care nu trebuie s-l prseti?

Dac un nger i prsete postul datoriei, ofer prin aceasta un avantaj puterilor ntunericului.

nseamn s nu cazi n nici una dintre cele dou probleme. S nu amesteci eul cu religia, s nu renuni la principiile lui Dumnezeu, i s menii o separare ntre acestea i cile lumii.

nseamn s ii sus adevrul i s-l ntreti prin credin.

nseamn de asemenea s recunoti i s apreciezi dependena ta de Dumnezeu, de biseric i chiar i de oamenii din lume. n relaia cu oamenii din lume avem dependen mutual. Aceasta nseamn o dependen matur, nu doar pur i simplu dependen de alii. nseamn s vezi c ai ceva de dat i ceva de primit, fr s renuni la principiile adevrului n acest proces.

Cnd ne rugm pentru situaia din lume, este important ca s ocupm postul datoriei noastre, poziia ce ne-a fost ncredinat. Doar atunci cnd Dumnezeu va avea un popor ce va face aceasta, El va putea s ncheie lucrarea.Aceasta sun puin cam ciudat. Avem pe ecran un colaj de imagini care ilustreaz problemele variate ce au loc n lumea de azi. Cnd privim la aceasta, ne ntrebm: Ce avem noi de-a face cu toate acestea? Putem ns vedea c un simplu prunc, Moise, a avut un impact major asupra istoriei lumii. Daniel nu a fost renumit pn ce a obinut poziia sa la curtea Babilonului. Nu ne luptm pentru poziii, dar putem ajunge acolo prin providena lui Dumnezeu. Unii dintre copiii de aici pot s dein astfel de poziii ntr-o zi poate c i unii dintre noi. Nu tim. Aceasta depinde n totalitate de spiritul din noi. Vom accepta noi poziia ce ni se ofer, dup cum fac ngerii loiali? Daniel a fcut aceasta prin rugciune, prin cuvinte i prin fapte. Aa a fost obinut biruina. Astzi Dumnezeu ne pregtete s ocupm locul desemnat nou n planul Su.Nu nseamn s ne strduim s fim superiori, ci s ne strduim s fim o binecuvntare pentru alii. Aceasta a vrut s ne spun Dumnezeu n capitolul cinci din Deuteronom. Amin.

1Pagina 2Pagina 3