2014-2018scoalamunceludesus.info/wp-content/uploads/2015/01/pds-2014-2018.pdf · economico-socială...

39
MINISTERUL EDUCAŢIEI NATIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI IAŞI 2014-2018

Upload: others

Post on 26-Oct-2019

8 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

MINISTERUL EDUCAŢIEI NATIONALE

INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI IAŞI

2014-2018

Şcoala Gimnaziala Muncelu de Sus

comuna Mogosesti-Siret

judeţul Iaşi

tel: 0232 713942

fax: 0232 713942

e-mail: [email protected]

pagină web: scoalamunceludesus.info

Proiectul de dezvoltare instituţională cuprinde: A. Evaluarea iniţială 1. Prezentarea şcolii 1.1. Scurt istoric 1.2. Starea actuală 1.3. Locul şcolii în comunitate 2.Resursele proiectului 2.1. Resurse umane 2.2. Resurse materiale 2.3. Resurse financiare 3. Rezultate obţinute în activitatea instructiv-educativă în anul 2012-2013 B.. Proiectul de dezvoltare a şcolii 1. Diagnoza mediului intern şi extern 1.1. Analiza de nevoi 1.1.1. Analiza SWOT 1.1.2. Analiza PEST 2. Componentele proiectului de dezvoltare a şcolii 2.1. Viziunea şcolii 2.2. Misiunea şcolii 2.3. Componentele strategice 2.3.1. Ţintele strategice 2.3.2. Opţiunile strategice 2.3.3. Plan operaţional pentru anul şcolar 2014-2015 2.3.4. Planul de dezvoltare a şcolii pentru perioada 2014-2018

Unitatea şcolară: Scoala gimnaziala Muncelu de Sus

Şcoala noastră funcţionează în satul Muncelu de Sus,comuna Mogosesti-Siret, judetului Iasi, la 106 km distanta de muncipiul resedinta de judet, Iasi. Comuna este formata din 3 sate: satul de resedinţă Mogosesti-Siret si Tudor Vladimirescu şi Muncelu de Sus . Care se întinde pe valea râului Siret . În ciclul preşcolar, primar si gimnazial sunt şcolarizaţi copii din satul Muncelu de Sus. 30 % din populatia satului are situatie financiara precara, iar mulţi tineri sunt plecaţi la lucru în străinătate, unii cu tot cu copii. Prima şcoală cu clase primare din satul Muncelu de Sus a fost înfiinţată în anul 1854 ca urmare a aplicării „Legii organice pentru instrucţiunea publică”, ce prevedea învăţământ gratuit pentru copiii de ambele sexe între 8 şi 12 ani.

şi a funcţionat până în 1855 în pronaosul bisericii din sat, în timpul domniei lui Al. I. Cuza, unde şi-a desfăşurat activitatea primul dascăl, Popa Gheorghe Vartic.

Între 1855-1920 şcoala a avut o altă locaţie.

Între 1920-1968, şcoala a avut o altă locaţie cunoscută sub numele de Şcoala Veche, care a funcţionat în două schimburi, cu titulaturi diferite:

Între 1920-1962, şcoala a funcţionat cu titulatura Şcoala Elementară de 7 ani Muncelu de Sus Nr. 12. Fiind singura şcoală cu 7 clase din zonă, dotată cu internat, aici au absolvit şi elevi din

satele vecine. Între 1962-1968, şcoala a funcţionat cu o nouă titulatură, Şcoala de 8 ani Muncelu de

Sus. În 1968, a fost dată în folosinţă locaţia unde îşi desfăşoară şi astăzi cursurile Şcoala cu clasele I-

VIII Muncelu de Sus. Din septembrie 2007- august 2009, unitatea, prin Hotărâre de Guvern, este reabilitată, ajungând în prezent la standarde europene.

De-a lungul timpului, şcoala a oferit societăţii personalităţi de notorietate naţională. Amintim aici de:

Apetrei Gheorghe, profesor la Facultatea de Matematică a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi Grozavu Adrian, profesor la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, Facultatea de Geografie. …. şi mulţi alţii: medici,preoti, cadre didactice, ofiţeri, poeţi.

LOCATIA MOGOSESTI-SIRET Şcoala veche datează din 1868, după adoptarea legii Învăţământului din 1864 în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, cu 4 clase. A funcţionat ca şcoala primară până în 1974. Este renovată şi a funcţionat din 1974 si pana in anul 2008 ca grădiniţă cu program normal, cu trei grupe de copii, Şcoala nouă Mogoşeşti – Siret s-a construit între anii 1970 şi 1974 fiind dată în folosinţă în data de 11 noiembrie 1974. Este construită din cărămidă şi are un număr de 8 săli de clasă, doua clase pentru grupele de gradinita, o sală de sport, un cabinet de informatică, o blibliotecă, o cancelarie, o magazie de materiale mare şi 3 magazii mai mici. La început şcoala a funcţionat cu clasele I – VIII până în anul 1984 când s-au înfiinţat clasele a IX- a şi a X- a complementare şi de ucenici, apoi a funcţionat din nou cu clasele I – VIII până in anul 2012 cand isi schimba titulatura in scoala gimnaziala. Are o curte, 2 terenuri de sport (unul de iarbă şi unul din bitum), un grup sanitar şi un loc de depozitat lemnele. LOCATIA GRADINITA CU PROGRAM NORMAL MOGOSESTI-SIRET Grădiniţa cu program normal Mogoşeşti – Siret a fost reabilitata din anul 2000 şi dată în folosinţă la 1 septembrie 2004. Are 3 săli de grupă, o cancelarie, o magazie de lemne, un grup sanitar şi o curte interioară.

In prezent se afla in Reparatii de Modernizare şi Mansardare din decembrie 2008. Simion Mehedinţi afirma cu mulţi ani în urmă: „Cea mai grea şi mai gingaşă sarcină a unui stat

este alegerea şi pregătirea celor chemaţi să îndrume tineretul”. Cine investeşte în tineret şi în cunoştinţele lui, investeşte în societatea întreagă, prosperitatea

culegându-se cu siguranţă pe baza investiţiilor din educaţie.

In prezent activitatea din cele doua scoli si gradinita se desfăşoară în 3 corpuri de clădire În general spaţiile şcolare si cele din gradinita sunt echipate corespunzător cu truse, dispozitive, hărţi, planşe, colecţii, modele, etc. Materialul didactic existent, îmbinat cu strategiile tradiţionale şi moderne, ajută la realizarea unui demers didactic eficient şi de calitate.

Cancelariile scolii si gradinitei au fost dotate cu cate un televizor si o imprima A4, si telefon la scoala. Cabinetul directorului este dotat cu un calculator conectat la Internet, un laptop, o imprimanta multifunctionala A4 si A3, telefon/fax,mobilier modern

1. Suprafaţă totală cladiri, curti, terenuri si anexe

Nr. Crt. Suprafata Scoala

Muncelu de

Sus

Scoala

Mogosesti-

Siret

Gradin

ita Muncelu

de Sus

Gradin

ita Mogosesti-

Siret

1. Cladire 1058,92 mp 1282 mp 339,26 mp 420 mp

2. Anexe 43,40 mp 65 mp 15 mp -

3. Teren sport 8879,08 mp 1800 mp - -

4. Curte 650 mp 5000,25 mp 130 mp 450 mp

Nr. Crt.

Scoala Muncelu de Sus Scoala Mogosesti-Siret

Gradinita Muncelu de Sus

Gradinita Mogosesti-Siret

11.

7 Sali clasa 9 Sali clasa 3 Sali clasa 4 Sali clasa

22.

1 laborator informatica-20 calculatoare conectate la Internet, laptop, scanner, un videoproiector, tabla interactiva;

1 laborator informatica- 18 calculatoare conectate la Internet, laptop, scanner, un videoproiector

- -

33.

Centru de documentare si informare 4562 de volume, colecţii de publicaţii, 10 calculatoare, sistem home cinema, statie amplificare, 2 microfoane, televizor, o imprimanta A4, o imprimanta A3, un videoproiector, plansa proiectie, aparat foto digital, camara video, mobilier modern pentru studiul individual si lucrul in echipe.

1 biblioteca - Sala de festivitati

4.

1 magazie material didactic

2 magazii material didactic

1 magazie material didactic

2 magazii material didactic

5.

1 magazie produse lactate

1 magazie produse lactate

- -

6.

3 grupuri sanitare 3 grupuri sanitare 3 grupuri sanitare

3 grupuri sanitare

7.

Cancelarie, secretariat si birou

director

Cancelarie, secretariat si birou

director

cancelarie Cancelarie

Mereu alături de comunitatea şi autorităţile locale, şcoala a realizat, prin ample acţiuni de descentralizare şi creştere a autonomiei şi iniţiativei administrative, premisele necesare pentru asigurarea unei pregătiri profesionale de calitate, şi diversificată în funcţie de cerinţele de dezvoltare economico-socială a zonei .

S-a primit mereu sprijin din partea reprezentanţilor instituţiilor din comună şi anume: Poliţia, Biserica, Dispensarul medical, dar şi din partea conducerii Căminului Cultural şi din partea Bibliotecii Comunale.

Parteneriatul şcoală-comunitate este o soluţie posibilă pentru rezolvarea reală a problemelor. În acest parteneriat îşi vor găsi locul toate categoriile sociale şi instituţiile interesate, resursele umane ale şcolii, autorităţile locale, familiile elevilor, agenţii economici, poliţia, Biserica ş.a.

Bineînţeles ŞCOALA are statut de instituţie cheie în comunitate şi de aceea îşi propune prin lucru în echipă să contribuie la egalizarea şanselor pentru grupurile dezavantajate, să promoveze valorile societăţii deschise pentru toţi.

Colaborarea şcolii cu familia se situează încă la nivelul domeniilor tradiţionale de colaborare ( rezolvarea unor probleme administrativ gospodăreşti ale şcolii, informarea părinţilor cu privire la rezultatele elevilor, etc). Domenii ca stabilirea Curriculumului la Decizia Şcolii (alegerea disciplinelor opţionale) şi a manualelor alternative, gestionarea resurselor financiare ale şcolii trebuie să devină un obiect real al colaborării şcoală-familie. Obiective în parteneriat şcoală-familie:

rezolvarea problemelor materiale şi administrativ- gospodăreşti ale şcolii; participarea copiilor la procesul de şcolarizare; activităţi extraşcolare pentru creşterea prestigiului şcolii în comunitate; deciziile privind curriculum şcolar şi orientarea şcolară şi profesională; scăderea ratei abandonului şcolar în cazul copiilor proveniti din familii defavorizate. Puncte slabe: sărăcia unor familii aflate în imposibilitatea de a susţine şcolarizarea copiilor: atitudinea rezervată faţă de şcoală a unor grupuri, care au o percepţie negativă asupra rolului şi

importanţei educaţiei, precum şi comunicarea greoaie cu aceştia; părinţii au probleme legate de relaţia lor cu copii, datorate lipsei de informaţie/pregătire. Colaborarea şcolii cu Biserica În general şcoala manifestă o oarecare rezervă în a considera Biserica drept partener. Ne propunem

următoarele domenii de colaborare: dezvoltarea de atitudini şi comportamente morale ( prevenirea şi combaterea infracţionalităţii); sprijinul material şi financiar (premii), ajutorarea familiilor nevoiaşe; dezvoltarea relaţiei şcoală-familie-comunitate. Colaborarea şcolii cu autorităţile locale Colaborarea cu autorităţile locale este constructivă, fapt ce a atras şi alţi agenţi economici şi alţi

parteneri. Prin strânsa legătură cu autorităţile locale s-au realizat multe lucruri fără a avea datorii la utilităţi.

S-au alocat şi gestionat fondurilor destinate şcolii; Exiata interes faţă de problemele administrative ale şcolii; Trebuie respectate prevederilor legale referitoare la drepturile şcolii şi ale personalului didactic Exista comunicare şi transparenţă în luarea deciziilor ( referitoare la învăţământ).

2.1. Resursele umane–cadre didactice, personal didactic auxiliar, personal nedidactic şi elevi. In cadrul scolii cu PJ si a structurilor arondate încadrarea cu personal didactic a fost destul de bună, având în vedere faptul că predomină cadrele calificate şi titulare. Deşi există şi cadre didactice suplinitoare, acestea sunt calificate. Activitatea şcolară se desfăşoară:

La Scoala gimnaziala Muncelu de Sus în două schimburi, după următorul program: preşcolari şi învăţământ primar: 800-1150/1200/1300 gimnaziu :8-1400/1200-1750

La Scoala gimnaziala Mogosesti-Siret un singur schimb, după următorul program: preşcolari şi învăţământ primar: 800-1200/1300 gimnaziu: 8-1400

Cadre didactice

Actul instructiv-educativ este asigurat de 5 educatoare, 9 învăţători, 19 profesori . Pregătirea corespunzătoare a cadrelor didactice este evidentă şi prin realităţile perfecţionării:

Personal Funcţia Nr. de cadre Grade didactice Nr. de cadre Nr. de norme Didactic

Educator

5 Gradul I/T 2 5

Gradul II/T 2 Definitiv/T 1

Învăţători 9 Gradul I/ T 5 9 Definitivat/T 3 Definitivat/detasat 1

Profesori 16 Gradul I/ T 6 17,37 Gradul II/ SC 2 Definitivat/T 1 Definitivat/SC 4 Debutant/SC 3

Cadre didactice calificate în proporţie de 97,43% Se înregistrează o preocupare constantă a cadrelor pentru ridicarea nivelului propriu de

pregătire de specialitate, psihopedagogică şi metodică Cadrele didactice manifestă dorinţă de formare continuă şi perfecţionare şi sunt deschise spre noutăţile reformei din domeniul învăţământului, astfel s-au înscris pentru susţinerea gradelor didactice II, respectiv I, participă la cursuri de perfecţionare organizate prin C.C.D.

Cadrele didactice aplică noul curriculum.

Personal didactic auxiliar

Personalul didactic auxiliar este alcătuit din trei persoane, după cum urmează: - 1 administrator retea cu 0,5 norma la Scoala gimnaziala Mogosesti-Siret; - 1 secretar; - 0,5 administrator financiar patrimoniu.

Personal nedidactic

Personalul nedidactic al şcolii este alcătuit din noua membri, fiecare având atribuţiile lui: - 5 îngrijitori; - 1 muncitor de întreţinere; - 3,5 fochişti; - 1 sofer.

Elevii

În anul şcolar 2014-2015 la Şcoala Gimnaziala Muncelu de Sus sunt înscrişi 205 elevi, repartizaţi în 11 clase şi la Grădiniţele cu program normal Muncelu de Sus 61 de preşcolari cuprinşi în 3 grupe, după cum urmează:

Forma de învăţământ Nr. de clase / Grupe Nr. de elevi Preşcolar 3 61 Primar 5 91 Gimnaziu 6 114 Total general 14 266

În anul şcolar 2014-2015, la Şcoala Gimnaziala Mogosesti-Siret sunt înscrişi 130 elevi, repartizaţi în 8 clase şi la Grădiniţa cu progr. normal Mogosesti-Siret 32 de preşcolari cuprinşi în 2 grupe, după cum urmează:

Forma de învăţământ Nr. de clase / Grupe Nr. de elevi Preşcolar 2 32 Primar 4 53 Gimnaziu 4 77 Total general 10 162

Elevii provin în majoritate din familii cu venituri mici. Principala activitate economică a satului este agricultura în propriile gospodării şi în cadrul loturilor de pământ proprietate personală. O parte a locuitorilor lucrează în afara satului la Paşcani si Roman. Trebuie avută în vedere şi rata şomajului în zonă. Stabilitatea populaţiei şcolare este destul de bună fapt ce validează fundamentarea ştiinţifică a ofertei educaţionale şi promovarea ştiinţifică a acesteia. Politica educaţională actuală atât în plan naţional, cât şi la nivelul şcolii noastre presupune o cunoaştere profundă în toate detaliile a măsurilor ce trebuie întreprinse, a resurselor necesare în plan material şi uman. Proiectarea în cadrul şcolii a unei viziuni realiste de dezvoltare constituie o punte de legătură între prezent şi viitor. 2.2. Resurse materiale

Şcoala Muncelu de Sus are in administrare un spaţiu de şcolarizare de 3223,58 m2, dintre care 2680,18 m2 reprezintă spaţiul util, iar 123,40 m2 dependinţele iar 420 spatiu in reabilitare.

Activitatea se desfăşoară în două schimburi la Scoala gimnaziala Muncelu de Sus şi într-un singur schimb la Scoala gimnaziala Mogosesti-Siret,Grădiniţele cu program normal Muncelu de Sus si Mogosesti-Siret. Gradul de încadrare al unităţii fiind în raport cu numărul claselor de elevi. Spaţiile sunt dispersate pe o rază de 2 km, în aceeaşi localitate. Există o planificare privind utilizarea spaţiilor iar în proporţie de 90% acestea se încadrează în normele sanitare.

Clădirile au fost reabilitate si igienizate in proportie de 80%, făcându-se curăţenie generală ( văruire, vopsire, reparaţii curente) pe timpul vacanţei de vară. Există încălzire centrală în toate spaţiile. Exista centrale termică proprii ceea ce asigură, în spatiile cladirilor, temperatura în limite normale.

Biblioteca îşi desfăşoară activitatea după un program stabilit ce permite accesul elevilor şi cadrelor, având la nivel de unitate bibliotecar desemnat prin decizie interna fara a fi remunerat.

Câteva din neajunsurile bazei materiale ale şcolii ar fi: insuficienţa mijloacelor didactice, deşi acestea nu lipsesc în totalitate; lipsa mobilierului ergonomic, şcoala nu dispune de sală de festivităţi si cabinet medical etc.

2.3.Resurse financiare Resursele financiare ale unitatii scolare provin conform Legii 1/2011 provin din finantarea de baza

si complementara dar sunt venituri realizate cu ajutorul părinţilor şi din sponsorizări ocazionate de diferite evenimente, marcate prin concursuri, serbări şi alte tipuri de activităţi, sumele fiind modice.

Există un plan de reparaţii pe termen lung îndeplinit într-o oarecare măsură, fiindcă nu depinde de şcoală, dar colaborarea cu Primăria şi Consiliul local este strânsă fără să existe datorii.

Mediul de provenienţă al elevilor

Majoritatea elevilor Şcolii Gimnaziale Muncelu de Sus provin din familii cu venituri medii şi cu un grad de şcolarizare satisfăcător. Însă există şi elevi care provin din familii cu o pregătire superioară şi cu venituri materiale satisfăcătoare în comparaţie cu celelalte familii. Trebuie precizat faptul că aproximativ 30% din populaţia scolara este alcătuită din copii ce provin din familii care au o situaţie materială precară iar pregătirea intelectuală lasă mult de dorit. Gradul de calificare al profesorilor

Personalul didactic titular acoperă în proporţie de 66,66% numărul de norme. În ceea ce priveşte personalul calificat în anul şcolar 2014-2015, este de 100%. Perfecţionarea şi programele de formare stau în atenţia tuturor cadrelor didactice.

Performanţe În ceea ce priveşte procesul de învăţământ pe anul şcolar 2013-2014, trebuie să specificăm câteva date, care definesc calitatea şi nivelul atins de procesul educativ în cadrul acestei instituţii:

procesul de învăţământ a fost organizat corespunzător în spaţii, personal calificat pentru toate disciplinele;

disciplinele opţionale au fost alese conform opţiunilor elevilor în limita condiţiilor de la nivel local iar orele de extindere, aprofundare au fost stabilite corespunzător colectivelor de elevi şi particularităţile acestora;

Evaluarea Nationala - 2 clase a VIII-a = 36 de absolventi : Admiterea s-a facut intr-o singura etapa :

Rezultatele absolventilor de clasa a VIII-a la Evaluarea Nationala : SCOALA GIMNAZIALA MUNCELU DE SUS Limba si literatura romana - 53% Matematica – 27% SCOALA GIMNAZIALA MOGOSESTI-SIRET Limba si literarura romana – 88% Matematica – 71% Procent promovabilitate la nivelul unitatii 59,5% Din cei 36 de absolventi de clasa a VIII-a au fost repartizati toti la licee si scoli profesionale, astfel: -1 la Liceu vocational - 26 la liceele din zona - 9 la scoli profesionale.

De remarcat profesionalismul cadrelor didactice, care au coordonat colectivele de la clasele a VIII a ca diriginţi şi profesori de limba română si matematică. In cadrul activitatilor educative scolare si extrascolare conform raportului pe anul scolar 2013-2014 prezentat in CA de responsabilii comisiei s-au urmarit urmatoarele obiective: - diminuarea numarului de elevi cu note scazute la purtare datorita absentelor sau a actelor de indisciplina; - reducerea fenomenului de violenta in scoala prin realizarea si implementarea Planului Operational al comisiei care se ocupa de stoparea violentei in randul elevilor; - cresterea procentului de promovabilitate ;

- dinamizarea elevilor prin initierea si organizarea unor proiecte educative avand drept scop implicarea si responsabilizarea unui numar mare de elevi in viata scolii (concursuri, olimpiade, programe artistice etc. ) - optimizarea relatiei scoala - familie; - diversificarea activitatii extracurriculare; Obiectivele propuse in cadrul planurilor de activitate ale consilierului educativ, diriginti , invatatori si educatoare s-au concretizat in urmatoarele activitati: Au fost organizate activităţi la nivelul scolii si activităţi la nivelul claselor si a grupurilor de clase. Acestea au fost după cum urmează: -,,Ziua europeană a limbilor străine”, 26 septembrie 2012 (prof. Ursu Alis); - ,,Celebrating Halloween ”, 31 octombrie 2013, (Prof. Toarbă Nicoleta si prof. Pavel Daniela); -,,Uniunea Europeană între vis si realitate ”, din cadrul celei de-a XIV-a ediţii a ,,Festivalului Naţional al Şanselor Tale” sub genericul ,, Cetăţean român-cetăţean european”, activitate realizată împreună cu părinţii clasei a VII a A pe 21 noiembrie 2013( prof. Pavel Daniela); -,, Ziua verde a eco-scolarilor din Romania”, participarea la ziua de acţiune a voluntarilor CCDG prin plantarea de copăcei în curtea şcolii pe 29 noiembrie 2013( prof. Pavel Daniela şi Prof.Toarbă Nicoleta); -,,Uniunea Europeana intre vis si realitate”-editia a XIV-a a ,, Festivalului National al Sanselor tale”-activitate educativa informativa-22.11.2013- prof. Toarba Nicoleta - Program artistic ,,Eroi au fost, eroi sunt inca”- 28 mai 2013- prof. Slatinaru Alexandru, prof. Toarba Nicoleta; -Festivalul Interjudetean de Folclor ,,Joc si port pe valea Siretului”-Rachiteni, Editia I, 31 mai 2014-Ansamblul folcloric ,,Izvorasul”-prof. inv. primar Anghelus Felicia, prof. inv. primar Gavrilei Mihaela -,,Dragobetele iubeşte româneşte!!!’’ Discutii despre traditii si obiceiuri, Vizionarea unor prezentari pps; prof. Daniela Pavel si Nicoleta Toarbă; -In cadrul ,,Competiţiei pentru Capitala Earth Hour România” s-au desfăşurat la nivelul şcolii mai multe activităţi sub denumirea , Învaţă să-ţi ,,plantezi” o atitudine pozitivă! Coordonator prof. Daniela Pavel; -,,Craciunul Altfel”-sceneta-19.12.2013-prof. Toarba Nicoleta, prof. Pavel Daniela; -Activitate de voluntariat/actiune umanitara la Centrul Rezidential Pentru Persoane in Varsta-Mircesti, donatie si prezentarea unui program artistic de Craciun- prof inv. primar Anghelus Felicia; -Simpozionul Judetean ,, Anotimpurile jocului”- Gradinita cu Program prelungit Nr. 16 , Iasi-editia a III-a- 7.02.2014- prof. inv. primar Anghelus Felicia; -Simpozion international ,,O investitie in educatie inseamna un pas spre succes”, participare indirecta cu lucrarea ,,Dezvoltarea creativitatii in ciclul primar-premisa in performanta scolara” - prof inv. primar Anghelus Felicia; - -Proiectul Educational Judetean ,,Traistuta cu Datini si Obiceiuri”- editia I-19.12.2013 - prof inv. primar Anghelus Felicia; -vizita unui asistent lingvist din Franţa, profesor Léa Ricci, profesor universitar aflat la un program universitar în Varna, Bulgaria – martie 2014- prof. Ursu Alis; -participarea la proiectul internaţional de plantare copaci Eno Tree Planting Day – 23 mai 2014, prof. Ursu Alis; -Programul Erasmus+ - proiect "youth in action", program in parteneriat cu liceul teoretic Mihail Sadoveanu, Pascani - prof. Marioara Preutu, in perioada 26-5 iunie 2014, prof. Ursu Alis;

-Cérébré la francophonie – Celebrarea francofoniei, în parteneriat cu Liceul Teoretic Miron Costin Paşcani – 21 martie 2014, prof. Ursu Alis. De asemenea, in anul scolar 2013-2014 a continuat proiectul cu finanțare europeana: „Impreuna pentru o șansa reala la educație”, proiect care implică activități de prevenire și corectare a fenomenului de părăsire timpurie a școlii, în cadrul activității din proiectul POSDRU 91/2.2/S/62031., tematica fiind metodele și mijloacele de predare-învatare specifice activităților “școală după școală” adresat unui numar de 30 de elevi de la Scoala gimnaziala Muncelu de Sus

Parteneriate: Unitatea noastra are numeroase colaborări concretizate prin: -Parteneriat cu Asociatia Adsis Tineri in scopul desfasurarii unei tabere de vara pentru copii Scolii gimnaziale Muncelu de Sus in perioada 18-25 august 2014; -,,Parteneriatul pentru întărirea siguranţei elivilor şcolii noastre pentru anul şcolar 2013-2014” între unitatea noastră reprezentată de consilierii educativi Prof. Toarbă Nicoleta, prof. Pavel Daniela şi Postul de Poliţie Mogoşeşti-Siret reprezentat de Agent şef Alexa Vasile, Agent Airinei Sergiu; -Parteneriatul cu Liceul Tehnologic Tătăruşi reprezentat de dir. Lazăr Georgeta, dir. Adj. Climinte Violeta în calitate de coordonatori ai Proiectului educaţional judeţian ,,Natura nu se opreşte la uşa casei tale” ed. a II a cu tema ,, Voluntariatul-mod de implicare în viaţa societăţii” si unitatea noastră reprezentată de Dir. Brumă Sorinela Manuela şi Prof. Pavel Daniela; -Parteneriatul cu Liceul Tehnologic Economic,, N. Iorga” Paşcani reprezentat de Dir. Spiridon Gheorghe, Prof. Spiridon Ana Mărioara în calitate de coordonatori ai Proiectului educaţional judeţian ,,Unirea Principatelor-eveniment crucial în istoria poporului român” si unitatea noastră reprezentată de Dir. Brumă Sorinela Manuela, Prof. Ianuş Maria şi Prof. Pavel Daniela; -Parteneriatul cu Liceul Tehnologic Economic,, N. Iorga” Paşcani reprezentat de Dir. Spiridon Gheorghe, Prof. Spiridon Ana Mărioara în calitate de coordonatori ai Proiectului educaţional judeţian ,,Literatura – artă a cuvântului” si unitatea noastră reprezentată de Dir. Brumă Sorinela Manuela, Prof. Pîrlea Alina şi Prof. Iuganu Mihaela; -Pateneriat Educational ,, De la copii la copii”- Gradinita Motca+ Gradinita Mogosesti-Siret’-14.02.2014- prof. inv primar Blaga Marinela; -Parteneriat cu Şcoala Gimnazială ,, G. Ibrăileanu” din Tg. Frumos reprezentat de Dir. Neculai Goşman, Prof. Delia Grebişan în calitate de coordonatori ai Proiectului educaţional ,,Chimia verde-eco.chim”, ed. a VI-a şi unitatea noastră reprezentată de Dir. Brumă Sorinela Manuela şi Prof. Pavel Daniela; -Parteneriatul cu Centrul de rezidenţă pentru persoane în vârstă, Mirceşti în cadrul Proiectului de Voluntariat ,, Dăruind un zâmbet, clădeşti o speranţă” si unitatea noastră reprezentată de Dir. Brumă Sorinela Manuela, Prof. Topolniceanu A., Ursu A. şi Angheluş F.).

Concursuri si olimpiade

-Concursul de matematică ,, Nicu Şerban”, ed. a II a, 16 noiembrie 2013 unde elevii: Barticel Cristiana (aV-a) a obţinut menţiune, Burţilă Mădălina Paraschiva (aVII-a A) a obţinut menţiune şi Onofrei Ozana Lavinia (aVII-a A) a obţinut tot o menţiune sub coordonarea prof. Obreja Florin. -Concursul zonal ,,Sfântul Ierarh Nicolae-Prietenul şi ocrotitorul copiilor”, 3 decembrie 2013 unde elevii: Irodei Ştefăniţa ( a VIII-a ) ) a obţinut menţiune, Ştefan Elena ( aVIII-a ) a obţinut premiul II şi Hogaş Ana Maria a obţinut premiul III menţiune sub coordonarea prof. Topolniceanu A;

-Etapa judeţeană a ,,Olimpiadei Lectura ca abilitate de viaţă” unde elevele Păstrăv Alexandra şi Bordeianu Loredana Zenovica din clasa a VI-a au obţinut fiecare menţiune, sub coordonarea prof. Pîrlea Alina. -,,Concursul Naţional Piciul” unde 4 preşcolari au obţinut rezultate deosebite sub îndrumarea prof. pt. înv. Preşcolar Jalaboi Oana. -,, Concursul de Limbă şi Civilizaţie Cangurul lingvist”, secţiunea franceză-germană, 7 decembrie 2013 unde au participat 11 elevi sub îndrumarea prof. Ursu A care au obtinut premii I si II; -Festivalul National de cantece si dansuri populare ,,Muguras Saucestean”-editia I-scoala Gimnaziala ,,I. S. Sturdza” Saucesti-14-15 august 2013- locul III interpretare Muscalu Stefania, Locul II ansamblul folcloric „Izvorasul” prof. inv. primar Anghelus Felicia -Concursul local ,,Vointa”, editia a IV-a, Motca, 19.10.2013-prof. Porumb Gheorghe-Nicolae- locul I- Cadar Matei-clasa a IV-a -Concursul National ,,Copilarie, fantezie, bucurie!”-editia a IV-a 2013-Scoala gimnaziala ,,I. Gr. Teodorescu” Ruseni, Neamt- prof. inv. primar Anghelus Felicia -Concursul ,,Magii Toamnei”- - prof. inv. primar Anghelus Felicia, prof. inv. primar Gavrilei Mihaela -Concursul national ,,Voinicel” - prof. inv. primar Anghelus Felicia, prof. inv. primar Pauleti Angela -,,Celebrating Halloween”-31.10.2013-prof. Toarba Nicoleta, prof Pavel Daniela -Festival –concurs ,,Toamna Baladelor” - prof. inv. primar Anghelus Felicia -Concursul national de matematica ,,Euclid”-Pascani- prof. inv. primar Anghelus Felicia, prof. inv primar Gavrilei Mihaela, prof. inv. primar Pauleti Angela, Toma Mariana unde au fost obtinute premii importante (locul I, II, III si mentiune); -Concursul local de matematica ,,Nicu Serban”-Liceul Tehnologic ,, Mihai Busuioc” Pascani-editia a III-a-16.11.2013- prof inv. primar Anghelus Felicia, prof. Ionita Gabriela, prof. Gavrilei Mihaela, unde au fost obtinute premii importante (locul II, III si mentiune); -Concursul Nationl de Evaluare nationala in educatie Limba Engleza-17.11.2013- prof Toarba Nicoleta -Concursul Local de Creatie Plastica ,,Clipe de toamna”-25.11.2013-Scoala Gimnaziala Nr.2, Motru- prof. inv. primar Apetrei Adeluta -,,Festivalul Hanurilor” – premiul special Muscalu Stefania, prof inv. primar Anghelus Felicia; -,,Cu Europa… la joaca - Europrescolarul”- editia noiembrie 2013- prof. inv. primar Apetrei Adeluta, prof. Gavrilei Mihaela - Olimpiada de Lectura ca Abilitate de Viata- 11.12.2013-premii II si III, prof. Iuganu Mihaela -Concursul National ,,Piciul”- 12.12.2013- prof. inv. primar Bisoc Maria -Concursul interjudetean ,,Cosul toamnei” - editia a III-a- 12.12.2013- prof. inv. primar Anghelus Felicia -Concursul zonal de istorie si civilizatie locala ,,Satul iesean focar de cultura si civilizatie”-23-25 noiembrie 2013- prof. -Concursul judetean- „Unirea principatelor – Eveniment crucial in istoria poporului roman” -24 ianuarie 2014- prof. Ianus Maria -Concursul Cangurul lingvist-sectiunea engleza- 28.01.2014-prof. Toarba Nicoleta, prof. Pavel Daniela -Concursul Judetean de limba si literatura romana ,,Prin fereastra cuvintelor”- Grup Scolar ,,M. Busuioc”, Pascani-29.02.2014- prof. Iuganu Mihaela;

-Olimpiada de Limba, Comunicare si Literatura Romana-Iasi-22.02.2014- premiul III-Samachis Andra, prof. Iuganu Mihaela -Concursul scolar national de Competenta si performanta ,,Comper-Mate 2000”- etapa a II-a, 2013-2014- prof. Ionita Gabriela - Jocul- Concurs Cangurasul Matematician- 7.03.2014- prof. inv. primar Pauleti Angela -Proiectul Educational International ,, Cu Europa... la joaca-europrescolarul”-faza a III-a, editia martie 2014- prof. inv. primar. Blaga Marinela, prof. Toarba Nicoleta - Competitie sportiva- fotbal- Scoala Ciohorani- mar. 2013 -Concurs Interjudetean copii-Directia Judetean apentru Sport si Tineret, Bacau- 8.03.2014- prof. inv. primar Anghelus Felicia -Concursul national de matematica ,,Euclid” la disciplinele limba romana si matematica- aprilie 2014- prof. inv. primar Gavrilei Mihaela, prof. inv. primar Pauleti Angela, prof. Iuganu Mihaela unde au fost obtinute premii I, II, III si mentiune; - Festival folcloric ,,La fantana dorului”-Banesti-Suceava, locul III Muscalu Stefania- prof. inv. primar Anghelus Felicia - Concursul Local ,,V. Alecsandri”- Halaucesti-10.04.2014- prof. Iuganu Mihaela - Concurs in cadrul Proiectului de parteneriat cu Sc. M. Costin Pascani ,,Traim impreuna sa ne cunoastem mai bine”- prof. inv. primar- Anghelus Felicia -Concursul judetean cu participare nationala ,,Bulgare de Huma”- 16.04.2014- prof. Iuganu Mihaela -Concursul cultural-artistic interjudetean ,,Nestemate populare pe plaiuri nemtene..Valerica Patrichi”- editia a II-a, 4 mai 2014- prof. inv. primar Anghelus Felicia, premiul II obtinut de ansamblul Izvorasul si premiul I, Muscalu Luiza la interpretare; -International Project ,, I dream to Change”- International Organization ,, Artist for Art”-28.05.2014-prof. Toarba Nicoleta, prof. Pavel Daniela - Concurs de creatie plastic,,Lumea minunata a povestilor si basmelor”, Cozmesti, premiul I si II- prof. inv. primar Anghelus Felicia; -Concurs national ,,Cultură şi spiritualitate românească” unde sub îndrumarea prof. Pîrlea Alina s-au obţinut următoarele rezultate: Toma Ana-Maria( cl. a VI-a A) – Premiul III, Bordeianu Loredana Zenovica( cl. a VI-a A) –Menţiune; -Olimpiada de Limbă, comunicare şi literatură română unde sub îndrumarea prof. Pîrlea Alina s-au obţinut următoarele rezultate: Păstrăv Alexandra Elena( cl. a VI-a B) – menţiune, Barticel Iuliana Cristina ( cl. a V-a) – Menţiune -Concurs ,,Universul cunoaşterii prin lectură” unde sub îndrumarea prof. Pîrlea Alina s-au obţinut următoarele rezultate: Onofrei Ozana Lavinia ( cl. a VII-a A) –Menţiune, Barticel Iuliana Cristina ( cl. a V-a) – Premiul III -Păstrăv Alexandra Elena( cl. a VI-a B) – Premiul I ceea ce i-a adus calificarea la ,,Concursul naţional- Galaţi” unde a obţinut Premiul Special; -Concurs de dictări în limba franceză susţinut la Liceul Teoretic Miron Costin Paşcani – martie 2014 – 3 premii special si un loc II, Prof. Ursu Alis - participarea la Concursul judeţean Jeu par le français – Iaşi, 29 martie 2014 ; Prof. Ursu Alis - participarea la Concursul naţional La francophonie avant toute chose – Francofonia înainte de toate, Miercurea – Ciuc, judeţul Harghita, 30 martie 2014; -participarea elevilor claselor a VII-a și a VIII-a la faza județeană a Olimpiadei de Religie, la Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare”, Iași, 01.03.2014 și 17.05.2014. În mod deosebit, trebuie

menționat faptul că eleva clasei a VII-a, Ioana Giorgiana Maftei a obținut 91 de puncte, luând astfel Premiul III la etapa județeană a Olimpiadei de Religie – Cultul Ortodox, desfășurată în anul școlar 2013-2014. - Festival concurs ,,Drag mi-i cantecul si jocul”, Primaria Pascani in parteneriat cu Sc. N. Iorga, Pascani—Locul III-iunie 2014- prof. inv. primar Anghelus Felicia - Competitie sportiva ,,Cupa 1 Iunie Mogosesti-Siret”-editia a XXI-a - iunie 2014- prof. Porumb Gheorghe- Nicolae -Concursul de muzica ,,Ritmurile copilariei”-editia a XI-a, Colegiul National de Arta ,, Octav Bancila”- 8 iunie 2014- prof. inv. primar Anghelus Felicia-premiul I, Muscalu Stefania; -Concursul ,,Olimpiada Sportului”-C.S.M. Pascani- 8.06.2014- prof. inv. primar Anghelus Felicia; -Concursul scolar ,,Un mediu curat, o viata sanatoasa”-Scoala Gimnaziala ,, George Vaslan” Amara- 15 iunie 2014- prof. Toarba Nicoleta. Prof. Pavel Daniela; -Festivalul folcloric ,,De la mosii nostri am invatat”-Tatarusi- 15 iunie 2014- prof. inv. primar Anghelus Felicia, Premiul special la interpretare si premiul II obtinut cu formatia Izvorasul; - Proiectul educational ,,Este afacerea mea”- Junior Achievement Young Enterprise-2013-2014- prof. Toarba Nicoleta - Festival de interpretare Mugurelul-Dorohoi, Muscalu Luiza-premiul I- prof. inv. primar Anghelus Felicia -Concursul scolar tematic ,,MARUL-REGELE FRUCTELOR”-editia a II-a, iunie 2014- prof. Iuganu Mihaela-locul I sectiunea poezie (Samachis Andra –clasa a VI-a). Activitatile desfasurate s-au bucurat de un real succes atat in randul elevilor cat si al cadrelor didactice. Au fost incheiate contracte de sponsorizari sau parteneriat intre partile implicate. La activitatile educative scolare si extrascolare desfasurate pe parcursul anului scolar 2013-2014 au participat prescolari si elevii claselor I-VIII, care s-au delectat, s-au bucurat si totodata s-au implicat cu placere in desfasurarea lor. De asemenea, au fost organizate serbari cu ocazia sarbatorilor de iarna -ciclul preprimar si primar sub coordonarea doamnelor educatoare si invatatoare; ciclul gimnazial –colinde si urari, organizat de catre domnul profesor Topolniceanu Adrian. Au fost organizate banchete insotite de programe artistice la clasele a IV-a ( Toma Marina si Gavrei Mihaela), a VIII-a ( Ionita Gabriela) si Grupa mare (Jalaboi Oana). In vederea realizării coeziunii grupului, la nivelul unității s-au organizat activități de „loisir” cu diferite ocazii: 8 Martie, festivități pentru personalul care s-a pensionat, la care au participat și foste cadre didactice - pensionare. La nivelul unității s-au stabilit, menținut și încheiat proiecte de parteneriat în baza legăturile strânse/viabile cu autoritătile locale, agenții economici și instituțiile publice locale (Biserica, Poliția, etc.), pentru creșterea prestigiului școlii în comunitate, identificarea și aplicarea CDS conform necesităților comunității. Prezentul raport a incercat sa puna in lumina si sa sintetizeze intreaga activitate instructiv-educativa si manageriala desfasurata in Scoala gimnaziala Muncelu de Sus. Situaţia statistică la începutul anului şcolar 2013 – 2014 si evolutia efectivelor de elevi: SCOALA GIMNAZIALA MUNCELU DE SUS

1. Prescolar- 3 grupe, 64 de copii 2. Ciclul Primar- 5 clase, 98 de elevi 3. Ciclul Gimnazial- 6 clase, 116 de elevi

Clasa Elevi inscrisi la inceput de an scolar

Elevi veniti de la alte unitati scolare

Elevi plecati la alte unitati scolare/strainatate

Repetenti Abandon scolar

Elevi ramasi la sf.de an scolar

Total Fete Total Fete Total Fete Total Fete Total Fete Total Fete

Total 98 48 - - - - - - - - 98 48

CP 20 13 - - - - - - - - 20 13 I 15 6 - - - - - - - - 15 6 II 21 10 - - - - - - - 21 10 III 20 7 - - - - - - - - 20 7 IV 22 12 - - - - - - - - 22 12 Total 116 56 1 1 - - - - 3 1 117 57 V 23 10 1 1 - - - - - - 23 10 VI 36 13 - - - - - - 2 - 36 13 VII 38 19 - - - - - - 1 1 38 19 VIII 19 14 - - - - - - - - 19 14

Procent promovabilitate 97,43%. SCOALA GIMNAZIALA MOGOSESTI-SIRET

1. Prescolar- 2 grupe, 35 de copii 2. Ciclul Primar - 4 clase, 60 de elevi 3. Ciclul Gimnazial – 4 clase, 75 de elevi

Clasa Elevi inscrisi la inceput de an scolar

Elevi veniti de la alte unitati scolare

Elevi plecati la alte unitati scolare/strainatate

Repetenti/Corigenti Abandon Scolar/retras

Elevi ramasi la sf.de an scolar

Total Fete Total Fete Total Fete Total Fete Total Fete Total Fete

Total 60 37 - - 2 1 - - - - 58 36

CP 16 10 - - 2 1 - - - - 14 9 II 12 8 - - - - - - - - 12 8 III 12 7 - - - - - - - 12 7 IV 20 12 - - - - - - - - 20 12 Total 75 33 3 2 - - 2 - 3 2 78 35 V 15 4 3 2 - - 1 - - - 18 6 VI 23 11 - - - - 1 - 2 2 23 11 VII 20 8 - - - - - - 1 - 20 8 VIII 17 10 - - - - - - - - 17 10

Procent promovabilitate 96,32%. Starea disciplinara si frecventa la cursuri a elevilor: -cu note scazute la purtare sub 7 pentru absente 12 elevi -situatia absentelor :-ciclul primar – total 126 din care motivate 36

-ciclul gimnazial -total 6231 din care motivate 1163

Pentru a stabili misiunea şcolii, obiectivele şi strategiile de dezvoltare ale acesteia, am pornit de la o analiză a mediului intern şi extern în care şcoala îşi desfăşoară activitatea, prin care să explicitez aspectele pozitive şi cele negative din şcoală atât în plan instructiv educativ, cât şi administrativ. Am avut în vedere şi evoluţiile economice sociale, care pot influenţa şcoala în mod pozitiv sau negativ. 1.1.1. Analiza SWOT

PUNCTE TARI PUNCTE SLABE

1. buna pregătire de specialitate şi metodică a cadrelor didactice, precum şi interesul susţinut pentru continua perfecţionare profesională, metodică şi psiho-pedagogică, pentru transpunerea componentelor reformei la nivelul actului didactic;

2. seriozitatea, dăruirea, responsabilitatea cu care se abordează actul didactic;

3.relaţiile interpersonale (profesor-elev, conducere-subalterni, profesori-părinţi, profesori-profesori etc.) existente favorizează crearea unui climat educaţional deschis, stimulativ ), transparenţa deciziilor;

4. desfăşurarea de activităţi care ţin seama de solicitările elevilor, părinţilor şi ale comunităţii locale;

5. rezultatele foarte bune obţinute examenele naţionale

6. existenţa, la nivelul întregului colectiv, a unui climat moral – afectiv adecvat desfăşurării unui proces didactic eficient;

7. pentru fiecare nivel de şcolarizare, şcoala dispune de întregul material curricular (planuri de învăţământ şi programe şcolare, programe şcolare alternative, auxiliare curriculare – manuale, caiete de lucru, ghiduri de aplicare, culegeri de probleme, îndrumătoare etc.);

8.personal didactic calificat în proporţie de 100%;;

9.există o bună delimitare a responsabilităţilor cadrelor didactice, precum şi o bună coordonare a acestora;

10.starea fizică a spaţiilor şcolare şi încadrarea în normele de igienă foarte buna;

11.scolile au bibliotecă/CDI dotata la standarde europene cu cabinet multimedia

12.intâlniri semestriale cu Comitetul consultativ al

1.lipsa de interes din partea unor elevi pentru şcoală;

2.numar mare de elevi cu note de 6 si 7;

3.cadre didactice navetiste in continuua crestere;

4.puţine activităţi desfăşurate în şcoală care implică participarea părinţilor;

5.CDI/biblioteca putin utilizate datorita lipsei normei didactice de documentarist si bibliotecar;

6.lipsa unei săli de festivităţi necesare activitatilor educative;

7.lipsa dotari unitatii cu cabinete/ laboratoare scolare si materiale didactice pentru diferite discipline;

8.nu toate cadrele au competente de operare pe calculator;

9. provenienţa multor elevi din medii modeste sau chiar defavorizate din punct de vedere economic, social şi cultural;

10.necesitatea implicarii unor elevi talentati in activitati creative,concursuri si olimpiade la nivel judetean si national;

11.utilizarea la nivel minim a energiei/ capacitatilor elevilor;

12.necesitatea realizarii accesului elevilor catre informatie, comunicare, nou;

13.lipsa unor programe informatice educaţionale (soft);

14.lipsa bazei sportive la Sc. Muncelu de Sus;

15. slaba motivare a cadrelor didactice datorită salariilor mici; 16. lipsa spaţiului la Scoala Muncelu de Sus, care obligă

părinţilor, suplimentate de consultaţii individuale cu părinţii;

13.dotarea şcolilor cu calculatoare –reţea AEL;

14.dotarea scollori cu telefone, fax, copiatoare, calculator,un laptopuri pentru nevoi administrative, acces la internet;

15.dezvoltarea relaţiei profesori – elevi – părinţi-consiliul local se realizează şi prin intermediul activitatilor educative si exracurriculare;

16.contactele cu diverse instituţii pentru realizarea unor activităţi extracurriculare precum : excursii, vizite la muzee, vizionări de spectacole, etc., introduc elevii în mediul comunitar şi contribuie la socializarea lor.

la învăţământul în două schimburi;

OPORTUNITĂŢI AMENINŢĂRI 1.Parteneriat bun cu Consiliul Reprezentativ al Părinţilor;

2.Implicarea Consiliului local in rezolvarea unor probleme administrative al scolii;

3.Cadre didactice tinere cu spirit de iniţiativă;

4.Intalnirile frecvente de câte ori este cazul între cadrele didactice şi părinţii elevilor (şedinţele cu părinţii la nivelul clasei / şcolii, consultaţiile);

5.Sprijinul financiar din partea Consiliului Local,posibilitatea colaborarii cu Primaria in scopul obtinerii de fonduri necesare procesului educational;

6.Posibilitatea colaborarii cu Politia locala pentru incheierea unui acord de parteneriat privind evitarea actelor de agresiune in scoala;

7.Posibilitatea realizarii unor parteneriate in vederea consilierii si orientarii profesionale a elevilor;

8.Oportunitatea formarii continue a cadrelor didactice tinere.

9. Descentralizarea şi autonomia instituţională;

10. Bunele relaţii de colaborare cu şcolile din zonă;

1. Inexistenţa unui buget de venituri si cheltueli sigur alocat de Consiliul local ;

2. Blocarea şi deformarea informaţiilor privind şcoala ;

3. Inerţia şi slaba motivare a unor cadre didactice,generându-se migrări, insatisfacţii profesionale, apatie;

4. Imposibilitatea implicării în selecţia cadrelor didactice ;

5. Familii cu un numar mare de copii si cu o stare materiala precara;

6. Lipsa motivatiei invatarii datorata influentei negative a mass-media,societatii si chiar datorita educatiei date unor copii de catre parinti;

7. Plecarea parintilor si a copiilor in strainatate influenteaza populatia scolara;

8. Indiferenţa unor familii faţă de situaţia şcolară a copiilor lor;

9. Lipsa educaţiei de acasă, comportamentul necivilizat al unor elevi.

10. Instabilitatea cadrului legislativ 11.Slaba dezvoltare ecnomica a zonei si cresterea ratei somajului in randul parintilor; 12. Conservatorismul unor părinţi; 13. Părinţii folosesc copiii la muncile agricole; 14. Perceptia gresita despre ceea ce se face in scoala si despre ceea ce doreste scoala sa faca; 15. Criza morala a societatii, care se manifesta prin tendinta unor parinti de negare a ordinii sociale, ducand la absentare nemotivata din partea elevilor, la abandon scolar, la acte de agresiune verbala in randul elevilor si chiar agresiune fizica; 16. Criza de timp a părinţilor datorată actualei situaţii economice care reduce implicarea familiei în viaţa şcolară. Acest lucru se reflectă atât în relaţia profesor-elev cât şi în performanţa şcolară a elevilor 20. Conştiinţa morală a elevilor privind păstrarea şi întreţinerea spaţiilor şcolare.

1.1.2. Analiza PEST

P (context politic) E (context economic)

Aplicarea noilor politici de reformă educaţională. Identificarea elementelor specifice şcolii, prin CDS Aplicarea criteriilor de selecţie şi promovare a personalului didactic şi nedidactic Gestionarea eficientă a resurselor existente Relaţionarea corespunzătoare cu compartimentele funcţionale ale ISJ Reprezentarea cadrelor didactice şi a părinţilor elevilor din unitatea şcolară în Consiliul local. Colaborare bună între directorul unităţii de învăţământ şi primar / reprezentanţi ai Consiliului local.

Corelarea planului de şcolarizare cu situaţia economică locală Constituirea corectă a colectivelor de elevi Dezvoltarea bazei didactico-materiale a procesului didactic Constituirea unor relaţii economice avantajoase între şcoală şi agenţii economici Asigurarea unui mediu care să promoveze şi să stimuleze agenţii economici Negocierea bugetului cu autorităţile locale

S (context social) T (context tehnologic)

Stimularea participării cadrelor la actul decizional Implicarea şcolii în viaţa comunităţii locale

Adaptarea conţinuturilor la contextul tehnico-ştiinţific actual Dotarea unităţii şcolare cu tehnică de calcul având în vedere impactul acesteia în activitatea didactică Conectarea reţelei de calculatoare la Internet, ceea ce permite accesul rapid la informaţie. Postul de televiziune existent la nivel local poate fi utilizat în scop educaţional Constituirea unor relaţii economice avantajoase între şcoală şi agenţii economici

Misiunea şcolii noastre este de a asigura o educaţie de calitate pentru toţi copiii, bazată pe

încredere şi siguranţă printr-o colaborare strânsă cu toti factorii implicati. Valorile ce ne ghidează sunt: prietenia, respectul si toleranţa fată de semeni. Misiunea şcolii noastre derivă din directiile de actiune şi se poate concretiza pentru fiecare nivel de

învăţământ, după cum urmează: Învăţământul preprimar:

acomodarea copiilor la cerinţele sistemului şcolar şi alfabetizarea iniţială; stimularea copiilor în vederea perceperii şi cunoaşterii mediului înconjurător; stimularea potenţialului creativ al copiilor, a intuiţiei şi imaginaţiei acestora; formarea motivaţiei. Învăţământul primar: asigurarea educaţiei elementare pentru toţi copiii; formarea personalităţii copilului, respectând nivelul şi ritmul său de dezvoltare; înzestrarea copilului cu acele cunoştinţe, capacităţi şi atitudini care să stimuleze raportarea

efectivă şi să permită continuarea educaţiei; formarea responsabilităţii copiilor pentru propria dezvoltare şi sănătate;

Învăţământul gimnazial: asigurarea pentru toţi elevii a unui standard de educaţie comparabil cu cel european; formarea la elevi a capacităţii de a comunica eficient în situaţii reale, folosind limba română,

limbile străine şi diversele limbaje de specialitate; formarea şi dezvoltarea capacităţii de integrare în comunitate; formarea atitudinilor pozitive în relaţionarea cu mediul social (de toleranţă, de responsabilitate,

de solidaritate); asigurarea unei orientări şcolare şi profesionale optime, în raport cu aspiraţiile şi aptitudinile

elevilor, dar şi cu cerinţele pieţei, cu nevoile comunităţii; formarea capacităţilor şi a motivaţiilor necesare învăţării în condiţiile societăţii în schimbare; descoperirea de către elevi a propriilor afinităţi, aspiraţii şi valori în scopul construirii unei

imagini de sine pozitive; dezvoltarea gândirii autonome şi a responsabilităţii faţă de integrarea în mediul social.

„ Dacă te poartă gândul peste un an Seamănă un ogor,

Dacă te poartă gândul peste zece ani Sădeşte un pom

Dacă te poartă gândul peste o sută de ani Educă oameni.

Semănând ogorul vei recolta o dată.

Sădind un pom Vei recolta de zece ori.

Educând oameni Vei recolta de o sută de ori”

( poet chinez ) Ne propunem să devenim o şcoală etalon în parteneriat şi în colaborare cu actorii sociali, promovând toleranţa şi înţelegerea, să asigurăm condiţii pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărui elev din şcoală, să-i sădim încrederea în sine, să îl încurajăm să se manifeste liber şi să îl ajutăm să descopere că, prin muncă asiduă, cu talent şi perseverenţă, poate deveni „cel mai bun”.

O 1. Cunoaşterea şi aplicarea legislaţiei şcolare în vigoare;

O 2. Aplicarea programului de reformă a învăţământului preuniversitar;

O 3. Asigurarea şi îmbunătăţirea bazei materiale;

O 4. Valorificarea eficientă a potenţialului uman;

O 5. Îmbunătăţirea activităţilor didactice;

O 6. Centrarea managementului resurselor umane pe recrutarea, motivarea şi reţinerea

profesorilor cu rezultate deosebite;

O 7. Organizarea şi desfăşurarea concursurilor şi examenelor naţionale;

O 8. Îmbunătăţirea relaţiilor elevilor prin activităţi educative care promovează lucrul în echipă

într-un mediu sănătos;

O 9. Creşterea prestigiului scolii in comunitatea locala prin optimizarea relaţiilor cu părinţii,

autorităţile locale şi mediul economic.

DEZVOTARE CURRICULARĂ

Aplicarea corectă a Curriculum-ului Naţional (planul – cadru de învăţământ, programe şcolare, ghiduri şi norme metodologice de aplicare)

Răspunde: directorul, toate cadrele didactice Termen: permanent

Asigurarea coerenţei între Curriculum-ului Naţional şi CDŞ Răspunde: directorul, toate cadrele didactice Termen: permanent

Implicarea cadrelor didactice, a părinţilor şi a reprezentanţilor comunităţii locale în stabilirea CDŞ

Răspunde: directorul, diriginţii şi învăţătorii Termen: permanent

Elaborarea proiectului activităţilor extracurriculare prin consultarea şi implicarea comitetelor de părinţi

Răspunde: directorul, diriginţii şi învăţătorii Termen: semestrial

Continuarea aplicării Programului de reformă în învăţământul preuniversitar şi a componentelor acestuia

Răspunde: directorul, toate cadrele didactice Termen: permanent

Promovarea, la toate disciplinele de studiu, a comunicării deschise şi responsabile faţă de elevi şi profesori

Răspunde: directorul, toate cadrele didactice Termen: permanent

Organizarea unor excursii de studiu la Iaşi şi în nordul Moldovei în scopul documentării elevilor în ceea ce priveşte obiectivele turistice legate de locurile în care au trăit şi au creat unii dintre cei mai reprezentativi scriitori români

Răspunde: directorul, diriginţii şi învăţătorii Termen: perioada de vacanţă

Educarea elevilor prin disciplinele din curriculum nucleu şi prin CDŞ pentru parteneriat şi comunicare în societate

Răspunde: directorul, toate cadrele didactice Termen: permanent

Asigurarea de consultanţă pentru toate cadrele didactice în probleme de curriculum. Răspunde: directorul, responsabilii comisiilor metodice Termen: permanent

DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE

Realizarea corectă a recensământului populaţiei şcolare şi întocmirea dinamicii populaţiei

şcolare pentru următorii 5 ani Răspunde: directorul, învăţătorii

Fundamentarea corectă a planului de şcolarizare pentru următorii 4 ani Răspunde: directorul, Consiliul de Administraţie

Monitorizarea şcolarizării tuturor elevilor şi analizarea periodică a frecvenţei acestora pentru reducerea absenteismului şi prevenirea abandonului şcolar

Răspunde: directorul, toate cadrele didactice Termen: permanent

Realizarea orientării şcolare şi profesionale a elevilor în funcţie de abilităţile, capacităţile şi deprinderile fiecăruia

Răspunde: directorul, diriginţii Termen: permanent

Organizarea şi îndrumarea activităţii de formare continuă prin participarea la activităţile comisiilor metodice

Răspunde: directorul, responsabilii comisiilor metodice Termen: permanent

Organizarea în comun cu şcoala a unor activităţi – vizite, spectacole, întreceri sportive Răspunde: directorul, toate cadrele didactice Termen: semestrial

Realizarea unui sistem intern de comunicare rapid, eficient şi transparent. Stimularea participării cadrelor didactice la luarea deciziilor

Răspunde: director Termen: permanent RESURSELE MATERIALE SI FINANCIARE

Asigurarea funcţionării tuturor spaţiilor de învăţământ Răspunde: directorul Termen: permanent

Gestionarea şi utilizarea eficientă a bazei didactico-materiale existente, preocupări în vederea îmbogăţirii patrimoniului

Răspunde: directorul, toate cadrele didactice Termen: permanent

Intensificarea preocupărilor pentru atragerea de fonduri extrabugetare şi utilizarea eficientă a acestora

Răspunde: directorul, toate cadrele didactice Termen: permanent

DEZVOLTAREA RELATIILOR COMUNITARE

Identificarea nevoilor de educaţie ale comunităţii locale şi elaborarea planului de dezvoltare şcolară pentru satisfacerea nevoilor comunităţii

Răspunde: Consiliul de Administraţie Termen: permanent

Colaborarea cu Primăria şi Consiliul Local pentru: - repartizarea fondurilor necesare pentru funcţionarea, întreţinerea şi repararea

şcolii; - utilizarea corectă a fondurilor repartizate.

Răspunde: directorul Termen: permanent

Stabilirea legăturilor cu autorităţile locale: biserica, poliţia şi alte instituţii pentru creşterea adecvării ofertei educaţionale a şcolii la cererea concretă

Răspunde: Consiliul de Administraţie Termen: permanent

Realizarea în comun cu părinţii şi membri ai comunităţii a unor activităţi în şcoală şi extraşcolare

Răspunde: directorul, cadrele didactice Stabilirea legăturii formale cu poliţia în vederea asigurării siguranţei elevilor şi pentru

prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile Răspunde: directorul, toate cadrele didactice Termen: permanent

Întocmirea rapoartelor semestriale şi anuale privind activitatea unităţii şcolare Răspunde: directorul, toate cadrele didactice Termen: semestrial

Rezolvarea rapidă, transparentă şi eficientă a conflictelor cu/sau între elevi, cadre didactice, părinţi, etc.

Răspunde: directorul Termen: semestrial

I. Curriculum Funcţia

managerială Obiective Termen Resurse Responsabilităţi Indicatori de performanţă

I. Proiectare / planificare

1.Realizarea legăturii între obiectivele stabilite la nivelul sistemului naţional de învăţământ şi cele specifice unităţii noastre redate în proiectul de dezvoltare managerială.

La început de an şcolar

Documente oficiale

Director Flexibilitate, durabilitate, eficacitate.

2.Elaborarea proiectului de curriculum al unităţii prin aplicarea curriculum-ului naţional şi dezvoltarea locală de curriculum.

La început de an şcolar

Documente oficiale

Director Repartizarea orelor

3. Elaborarea proiectului privind: - activitatea extracurriculară - concursurile şcolare la nivel de unitate şi în afara ei

La început de an şcolar

Calendarul activităţilor

Director, consilier educativ

Realizarea şi respectarea graficului

II. Organizare

1. Procurarea documentelor curriculare oficiale, a auxiliarelor curriculare, a manualelor, a cărţilor pentru bibliotecă, a aparaturii auxiliare

Permanent Magazia ISJ, edituri

Director, Responsabil cu manualele

Acoperirea cu manuale pe clase Dotare corespunzătoare

2. Asigurarea bazei logistice pentru activităţile extracurriculare şi concursuri

Când este cazul

Teren de sport, sală de clasă, cămin cultural

Director, consilier educativ

Desfăşurarea activităţilor

III. Conducere operaţională

1. Aplicarea documentelor curriculare aprobate Permanent Documente oficiale

Director, cadre didactice

Realizarea proiectării activităţii didactice

2. Realizarea schemei orare încât să respecte curba de efort şi particularităţile normelor cadrelor didactice.

La început de an şcolar

Încadrare Directori, comisia de orar

Realizarea orarului

3. Monitorizarea ofertei educaţionale a şcolii în conformitate cu criteriile de evaluare şi indicatorii de performanţă stabiliţi prin proiectul de dezvoltare, cu prilejul desfăşurării unor programe de asistenţă pe discipline, de asistenţe la activităţile educative extracurriculare şi respectiv organizării şi desfăşurării şedinţelor de analiză

Permanent Planuri operaţionale, asistenţe, şedinţe de analiză

Director, membrii CA,

Realizarea planului de asistenţe

4.Urmărirea îndeaproape a desfăşurării activităţilor extracurriculare şi a concursurilor şcolare

Permanent Graficul activităţilor

Director, membrii CA, cadre didactice

Organizarea activităţilor

IV. Control / evaluare

1. Evaluarea ofertei educaţionale şi a performanţelor educaţionale pe baza indicatorilor de performanţă stabiliţi prin proiectul de dezvoltare sau cel de curriculum

Permanent Constituirea claselor

Director Realizarea planului de şcolarizare şi rezultatele la examene

2. Pregătirea şi garantarea organizării examenelor naţionale

Iunie Săli de clasă

Regulamente de organizare

Director, diriginţi

Desfăşurarea examenului în bune condiţii

3. Întocmirea documentelor şi a rapoartelor tematice curente şi speciale, solicitate de ISJ sau autorităţi locale

Permanent Documentele şcolii

Director, serviciul secretariat

Predarea la timp a situaţiilor cerute

4. Întocmirea documentelor privind curriculum-ul naţional

Permanent Documentele oficiale

Director, cadre didactice, serviciul secretariat

Întocmirea la timp documentelor

5. Arhivarea şi păstrarea documentelor oficiale Permanent Documentele şcolii

Director, serviciul secretariat

Realizarea arhivării documentelor

V. Motivare 1.Garantarea caracterului încurajator şi stabilirea dezvoltării locale de curriculum, având drept temelie : - experienţa copiilor - specificul comunitar

La început de an şcolar

Planuri cadru Documente şedinţe cu părinţii

Director Învăţători Diriginţi

Realizarea orelor CDL

VI. Implicare/ participare

1. Implicarea cadrelor în elaborarea CDL La început de an şcolar

Planuri cadru Documente CP, CA

Director Responsabilii com. metodice

VII. Formare şi dezvoltare profesională şi personală

1.Asigurarea abilitării şi consultanţei cadrelor în probleme de curriculum: - participarea la stagii de formare / perfecţionare internă

Permanent Documentele reformei

Director Responsabilii comisiilor metodice

Aplicarea corectă a Curriculum-ului Naţional

VIII. Formarea grupurilor şi dezvoltarea echipelor

1. Organizarea colectivelor de catedră şi a echipelor de proiect, în conformitate cu cerinţele unităţii şi cu activităţile planificate

La început de an şcolar

Colectivul de cadre didactice

Director

Constituirea comisiilor metodice, a comisiilor pe probleme şi a CA

IX. Negocierea şi rezolvarea conflictelor

1.Asigurarea coerenţei între CN şi CDS Permanent Documentele reformei

Director, cadre didactice,

Armonizarea CDS cu prevederile documentelor reformei, resursele şcolii şi opţiunile elevilor şi părinţilor

2. Asigurarea coordonării între discipline şi între cadrele didactice

Permanent Documentele legale în vigoare

Director Responsabilii com. metodice

Realizarea încadrării şi a orarului

3. Rezolvarea conflictelor de prioritate în folosul unităţii, în favoarea elevilor

Permanent Documentele legale în vigoare

Director

II. Resurse financiare şi materiale Funcţia

managerială Obiective Termen Resurse Responsabilităţi Indicatori de

performanţă I. Proiectare / planificare

1. Analizarea bugetului disponibil Anual Documente oficiale

Director Membrii CA

Realizarea şi aprobarea proiectului de buget

2. Elaborarea proiectului de buget şi a proiectului de achiziţii

Anual Studiul execuţiei bugetare pe anul anterior Inventarierea necesarului de finanţare a şcolii

Director Membrii CA,

3. Identificarea surselor extrabugetare de finanţare

Permanent

Agenţi economici Autofinanţare

Director Membrii CA, Cadre didactice

Obţinerea de resurse extrabugetare (10% din bugetul alocat)

4. Întocmirea documentaţiei pentru construcţii şcolare şi investiţii

Anual

Alocaţiile bugetare Resurse extrabugetare

Director

Includerea în programul de finanţare Proiecte pentru atragere de fonduri

II.Organizare 1. Defalcarea bugetului primit conform legii, pe capitole şi articole bugetare

Ianuarie

Director Membrii CA

Realizarea execuţiei bugetare

2. Procurarea fondurilor extrabugetare şi repartizarea acestora conform priorităţilor

Permanent

Fonduri extrabugetare

Director Membrii CA

Procurarea şi utilizarea fondurilor

3. Repartizarea mijloacelor fixe şi a obiectelor de inventar conform planificării

Permanent

Patrimoniul unităţii

Contabil Realizarea dotărilor corespunzătoare

4. Menţinerea spaţiilor de şcolarizare în stare corespunzătoare de funcţionare

Permanent

Patrimoniul unităţii

Director Membrii CA

III.Conducere operaţională

1. Realizarea execuţiei bugetare Trimestrial

Bugetul alocat Resurse extrabugetare

Director, Contabil

Realizarea execuţiei bugetare

2. Realizarea planului de achiziţii şi dotare. Permanent Director, Contabil

Aprovizionarea cu materiale şi aparatură specifică

3. Alocarea burselor şi distribuirea alocaţiilor de stat pentru copii, derularea programelor Rechizite şi Corn şi lapte

Permanent Alocaţii bugetare

Director, membrii CA,

Cuprinderea numărului legal de elevi în programele menţionate

4. Utilizarea fondurilor extrabugetare conform priorităţilor stabilite

Permanent Fonduri extrabugetare

Director, membrii CA

Utilizarea eficientă a fondurilor

5. Asigurarea condiţiilor necesare privind iluminatul, încălzirea, alimentarea cu apă, procurarea materialelor necesare igienizării şi reparaţiilor curente

Permanent Alocaţii bugetare

Director, Contabil

Conditii optime necesare procesului educational

IV. Control / evaluare

1. . Încheierea exerciţiului financiar Anual

Alocaţii bugetare

Director Încheierea anului financiar

2. Evaluarea realizării planului de achiziţii şi al utilizării resurselor extrabugetare

Anual

Alocaţii bugetare Resurse proprii

Director, membrii CA,

Aprovizionarea cu materiale, aparatură

3. Întocmirea documentelor şi rapoartelor tematice curente şi speciale, solicitate de ISJ sau autoritatea locală

Permanent Documente ISJ, MEN Documentele şcolii

Director, serviciul secretariat

Prezentarea la timp a situaţiilor cerute

4. Întocmirea documentelor legale privind managementul financiar

Permanent Documentele legale în vigoare Bugetul alocat

Director, Realizarea execuţiei bugetare

5. Arhivarea şi păstrarea documentelor financiare oficiale

Permanent Documente oficiale

Director, serviciul secretariat

Arhivarea documentelor cf. prevederilor legale

V. Motivare 1. Asigurarea de servicii în contrapartidă pentru potenţialii parteneri economici

Permanent Studiul cerinţelor potenţialilor parteneri

Director

Cadre didactice

Procurarea resurselor extrabugetare

VI.Implicare/ participare

1. Asigurarea transparenţei elaborării şi execuţiei bugetare

Permanent Prezentarea rapoartelor de activitate

Director Membrii CA Secretar şef

Dezbaterea şi validarea în CA

VII. Formare şi dezvoltare profesională şi personală

1. Asigurarea formării specifice şi a consultanţei pentru personalul financiar administrativ

Permanent Legislaţie specifică Cursuri de formare

Director

Secretar şef

Eliminarea erorilor în întocmirea documentelor specifice Instruiri tematice

VIII. Formarea grupurilor şi dezvoltarea echipelor

1. Formarea echipei personalului administrativ Permanent Personalul didactic auxiliar şi nedidactic

Director

Secretar şef

Eficientizarea acţiunilor

IX. Negocierea şi rezolvarea conflictelor

1. Negocierea celor mai bune condiţii financiare pentru execuţia bugetară

Anual Proiectul de buget

Director Realizarea optimă a execuţiei bugetare

2. Negocierea celor mai avantajoase contracte de sponsorizare şi condiţii pentru obţinerea fondurilor extrabugetare

Permanent Potenţialii parteneri

Director

Asigurarea fondurilor extrabugetare

III. Resurse umane Funcţia

managerială Obiective Termen Resurse Responsabilităţi Indicatori de

performanţă I. Proiectare / planificare

1. Elaborarea proiectului de dezvoltare şi organizare a mobilităţii resurselor umane (recrutare, selecţie, utilizare, motivare, disponibilizare)

Semestrial Prevederile legale în vigoare Finanţarea asigurată

Director Membrii CA Încadrarea cu

personal didactic calificat

II.Organizare

1. Realizarea procedurilor de mobilitate a personalului didactic

Semestrial Prevederile legale Director

Secretar şef

Realizarea încadrării cf. normativelor

2. Cuprinderea populaţiei de vârstă şcolară într-o formă de învăţământ

Anual

Colective de elevi Director Realizarea planului

de şcolarizare 3. Monitorizarea şcolarizării tuturor elevilor pentru combaterea abandonului şcolar

Semestrial Colective de elevi

Director Diriginţi Secretar şef

Îmbunătăţirea frecvenţei

4. Organizarea examenelor naţionale conform metodologiilor în vigoare

Iunie

Absolvenţi Metod.de examen

Dir., Diriginţi Secretar şef

Rezultatele la examene

5. Realizarea OSP Permanent

Colective de elevi /Ghid OSP

Diriginţi Responsabil OSP

Înscrierea elevilor la forme de învăţământ postgimnazial

6. Asigurarea asistenţei sanitare şi a protecţiei muncii Permanent Materiale

specifice

Director Cadre didactice Responsabil PSM

Realizarea acţiunilor specifice

III.Conducere operaţională

1. Încheierea contractelor de muncă cu personalul unităţii

Anual Prevederile legale

Director Secretar şef

Semnarea contractelor de muncă

2. Normarea legală a personalului şcolii Permanent Prevederile legale

Director Secretar şef

Constituirea posturilor şi a catedrelor

3. Realizarea fişelor postului pentru personalului şcolii, a procedurilor disciplinare şi a celor de rezolvare a contestaţiilor

Anual Personalul unităţii Prevederile legale

Director Membrii CA

Semnarea fişei postului

4. Stabilirea procedurilor de disponibilizare şi pensionare

Martie Când este cazul

Personalul unităţii

Director Membrii CA

Realizarea fişei de evaluare

IV. Control / evaluare

1. Evaluarea periodică personalului Semestrial

Personalul unităţii Fişa postului

Director, membrii CA,

Realizarea evaluării

2. Întocmirea documentelor şi rapoartelor tematice curente şi speciale privind managementul resurselor umane

Permanent Documentele şcolii

Director Secretar şef,

Predarea la termen a rapoartelor

3. Arhivarea şi păstrarea documentelor oficiale privind personalul unităţii

Permanent Documentele oficiale

Director Secretar şef

Arhivarea documentelor cf. prevederilor legale

V. Motivare 1. Repartizarea echitabilă a stimulentelor pentru personalul şcolii şi pentru elevi

Permanent Prevederile legale

Director Membrii CA

Realizarea cheltuielilor pentru naveta, burselor

2. Stimularea formării şi dezvoltării profesionale a cadrelor didactice ca urmare a perfecţionării prin obţinerea de grade didactice, a autoperfecţionării.

Permanent Fonduri bugetare şi extrabugetare

Director Membrii CA Nr. de cadre

înscrise în activ. de formare

VI.Implicare/ participare

1. Crearea cadrului instituţional pentru participarea personalului la actul decizional

Anual Personalul şcolii

Director

Constituirea comisiilor metodice, a CA

2. Încurajarea culturii organizaţionale, Permanent Personalul Director Manifestarea

promovarea unui sistem intern de comunicare eficace, clar, hotărât.

şcolii / Elevi Cadre didactice elementelor culturii organizaţionale

VII. Formare şi dezvoltare profesională şi personală

1. Formarea-evaluarea continuă a personalului Permanent Personalul şcolii

Director Membrii CA

Realizarea evaluarii periodice

2. Asigurarea consilierii pentru personalul din subordine

Permanent Personalul şcolii Prev. legale

Director

Realizarea programului de consiliere

3. Participarea la programe de formare continuă în management educaţional şi informarea la zi în domeniu.

Permanent Directori Programe de formare

Director

Participarea la

cursuri de formare

VIII.Formarea grupurilor şi dezvoltarea echipelor

1. Eficientizarea activităţii comisiilor metodice, comisiei diriginţi

Permanent Personalul şcolii

Director Cadre didactice

Organizarea activităţilor specifice 2. Încurajarea culturii organizaţionale şi

organizarea de activităţi de petrecere a timpului liber

Permanent Personalul şcolii / Elevi

Director

IX. Negocierea şi rezolvarea conflictelor

1. Aplanarea rapidă, eficientă şi hotărâtă a conflictelor din interiorul unităţii ( între cadre, între elevi, între cadre şi elevi)

Permanent Personalul şcolii Prevederile legale

Director Membrii CA

Efectuarea procedurilor legale privind abaterile disciplinare

IV. Dezvoltare organizaţională, relaţii sistemice şi relaţii comunitare

Funcţia managerială

Obiective Termen Resurse Responsabilităţi Indicatori de performanţă

I. Proiectare / planificare

1. Identificarea nevoilor de educaţie ale comunităţii locale şi a posibilităţilor de satisfacere a acestora

Permanent

Prevederile legale în vigoare Cerinţele locale Posibilitatile unităţii

Director Cadre didactice

Corelarea CDS cu cerinţele comunităţii

2. Elaborarea programului de dezvoltare a unităţii Anual Cerinţele locale Posibilităţile unităţii

Director Membrii CA,

Elaborarea programului

3 Participarea la realizarea planului anual de inspecţie tematică împreună cu ISJ

Anual

Personal didactic

Director

Realizarea planului de inspecţie

4. Informarea tuturor categoriilor interesate cu privire la activitatea unităţii

Permanent

Personal didactic Documente oficiale

Director

Cadre didactice

Organizarea acţiunilor de informare a partenerilor

II.Organizare 1. Colaborarea cu autorităţile locale pentru repartizarea şi utilizarea fondurilor pentru funcţionarea, întreţinerea şi repararea şcolii

Permanent

Bugetul local Director

Realizarea planului de investiţii

III.Conducere operaţională

1. Implementarea şi aplicarea programelor de reformă

Permanent Documentele reformei

Director Cadre didactice

Aplicarea în activitatea la clasă

2. Adecvarea ofertei educaţionale a şcolii la cerinţele locale

Permanent Prevederile legale în vigoare Cerinţele locale Posibilităţile unităţii

Director Cadre didactice

Realizarea CDS

3. Asigurarea pazei şi siguranţei elevilor şi a cadrelor

Permanent Gardieni publici Poliţie

Director Cadre didactice

Realizarea planului de pază şi siguranţă a unităţii

IV. Control / evaluare

1. Operaţionalizarea criteriilor de monitorizare a calităţii educaţiei şcolare Permanent

Fişa de evaluare

Director Responsabilii comisiilor metodice

Rezultate obţinute la examene şi concursuri

2. Crearea şi aplicarea instrumentelor de monitorizare şi evaluare Anual

Fişa de evaluare

Director

Realizarea şi aplicarea fişei de evaluare

3. Participarea la realizarea planului anual de inspecţie tematică împreună cu ISJ

Anual Personal didactic Director Realizarea planului

de inspecţie

4. Elaborarea rapoartelor privind activitatea de asigurare a calităţii ofertei educaţionale

Permanent

Documentele şcolii Director Predarea la timp a

rapoartelor IV. Control / evaluare 5. Întocmirea documentelor de evaluare a

realizării proiectelor de reformă Semestrial Documentele şcolii Director

Realizarea rapoartelor de evaluare

6. Întocmirea raportului anual de activitate al unităţii Anual Documentele

şcolii

Director Responsabilii comisiilor metodice

Realizarea raportului

V. Motivare 1. Oferirea cadrului logistic pentru programele şi activităţile comunităţii locale Permanent Baza materială Consilier

educativ

Implicarea în activit. comunităţii locale

VI.Implicare/ participare 1. Cooperarea cu organizaţia sindicală Permanent Activităţile

şcolare Director Lider sindical

Implicarea liderului sindical în actul decizional

2. Organizarea de întâlniri periodice cu reprezentanţii comunităţii locale în sprijinirea şcolii şi în creşterea calităţii ofertei educaţionale

Permanent Activităţile CA, CP Director

Realizarea legăturii permanente cu autoritatile locale

VII. Formare şi dezvoltare profesională şi personală

1. . Elaborarea ofertei de cursuri de pregătire pentru comunitatea locală

Anual Personal didactic

Director Cadre didactice

Realizarea ofertei

VIII.Formarea grupurilor şi dezvoltarea echipelor

1. Participarea personalului din şcoală la proiecte de dezvoltare comunitară Permanent Personal

didactic Director Cadre didactice

Nr. de cadre participante la programe de dezvoltare locală

IX. Negocierea şi rezolvarea conflictelor

1. Negocierea avantajoasă a condiţiilor de sprijin comunitar pentru unitatea şcolară

Permanent

Prevederile bugetare

Director

Asigurarea finanţării

2. Rezolvarea rapidă, transparentă şi eficientă a conflictelor cu reprezentanţii autorităţilor locale

Permanent

Prevederile legale

Director consilier educativ

Eliminarea disfuncţiilor în relaţia cu autorităţile locale

DIRECTOR,

Prof. Bruma Sorinela Manuela