introduceredownload.mo.ro/manuale/pni/manual-senzori-parcare-pni... · 2012-11-16 · 2 introducere...

8
1

Upload: others

Post on 29-Feb-2020

6 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Introduceredownload.mo.ro/manuale/PNI/Manual-senzori-parcare-PNI... · 2012-11-16 · 2 Introducere Senzorul de parcare consista in senzori ultrasonici, dispozitivul central de control

1

Page 2: Introduceredownload.mo.ro/manuale/PNI/Manual-senzori-parcare-PNI... · 2012-11-16 · 2 Introducere Senzorul de parcare consista in senzori ultrasonici, dispozitivul central de control

2

Introducere

Senzorul de parcare consista in senzori ultrasonici, dispozitivul central de control , camera de marsarier si ecran LCD. Sistemul detecteaza distanta dintre masina si obstructiile cu senzorii ultrasonici instalati in bara din spate. Imaginea cu obstructiile din spatele masinii va fi afisata si pe ecran. Cu ajutorul alarmei sonore, se detecteaza aria sigura. Este cea mai buna alegere.

Caracteristici principale: • Monitor TFT color pentru a afisa imaginea din spate • Ecran cu distanta numerica • Simuleaza obstructiile pentru a indicata directia • 10 nivele pentru a indica distanta • Sunet de alarma • Se pot monta 2 sau 4 senzori

Diagrama de conexiuni

Page 3: Introduceredownload.mo.ro/manuale/PNI/Manual-senzori-parcare-PNI... · 2012-11-16 · 2 Introducere Senzorul de parcare consista in senzori ultrasonici, dispozitivul central de control

3

Specificatii tehnice:

Alimentare: 12 V

Tensiune de lucru: 10.5 – 16 V c.c.

Curent: 40 – 300 mA

Distanta de detectie: 0.3 – 1.5 m

Frecventa: 40 KHz

Temperatura de lucru: -20 - +70⁰C

Temperatura de lucru ecran: 0 - +60⁰C

Detectare ultrasonora

Unghiul de vizualizare a camerei

Page 4: Introduceredownload.mo.ro/manuale/PNI/Manual-senzori-parcare-PNI... · 2012-11-16 · 2 Introducere Senzorul de parcare consista in senzori ultrasonici, dispozitivul central de control

4

Moduri de alarma

Nivele Distanta Siguranta Sunet alarma

Numar Culoare Bare indicate

1 >150 cm Zona sigura Silentios Alb Niciuna

2 100 – 150 cm

Zona sigura Bi......Bi...... 1.0 – 1.5 Alb 1-6

3 70 – 90 cm Zona de alerta

Bi...Bi... 0.7 – 0.9 Alb 7-9

4 50 – 60 cm Zona de alerta

Bi...Bi... 0.5 – 0.6 Alb 10

5 0 – 40 cm Zona periculoasa

BiBiBi 0.0 – 0.4 Alb 10

Ecran info

Instalare senzor

Page 5: Introduceredownload.mo.ro/manuale/PNI/Manual-senzori-parcare-PNI... · 2012-11-16 · 2 Introducere Senzorul de parcare consista in senzori ultrasonici, dispozitivul central de control

5

Asigurati-va ca nicio componenta a masinii nu intra in raza de detectie a senzorilor pentru a evita alarmele false

Cea mai buna pozitie pentru cei doi senzori Cea mai buna pozitie pentru cei 4 senzori

Variante constructive de senzori prin lipire sau prin montaj fix (gaurire)

Nota:

1. Banda dubla 3M nu poate fi utilizata in mod repetat. Banda trebuie sa fie curata pentru o lipire eficienta. Efectul de lipire va fi complet dupa 48 ore.

2. Firele senzorilor nu trebuie taiate sau prelungite. 3. Gaurile de montaj se fac in spoiler pentru a instala senzorii (a se vedea poza). 4. Va rugam sa verificati directia corecta a senzorilor (a se vedea poza 8).

Page 6: Introduceredownload.mo.ro/manuale/PNI/Manual-senzori-parcare-PNI... · 2012-11-16 · 2 Introducere Senzorul de parcare consista in senzori ultrasonici, dispozitivul central de control

6

5. Camera: Inainte de instalare verificati directia de instalare a camerei dupa ce o alimentati.

Instalare si testare

1. Dupa instalarea senzorilor, aranjati senzorii in directia corecta. Aranjati firele in ordine. 2. Conectati cablul rosu de la dispozitivul central de control la „+”-ul lampii de marsarier, si cablul

negru la „-’’. Conectati cablul rosu al camerei de mers inapoi la „+”-ul lampii de marsarier. Conectati cablul verde al ecranului la „+”-ul lampii de marsarier. Ecranul trebuie conectat la alimentarea ACC, masa trebuie conectata la firul de impantare. (va rugam studiati diagrama de instalare).

3. Conectati ecranul la dispozitivul central de control. Conectati iesirea „Vout” de pe dispozitivul central de control la intrarea „Video 2” de pe ecran.

4. Puneti schimbatorul in marsarier pentru a testa daca ecranul functioneaza. In aceasta situatie pe ecranul din oglinda ar trebui sa aveti imagine din spatele masinii, veti avea un punct alb pe mijloc la baza imaginii. Aceasta indica ca sistemul este in testare.

Test:

a.Daca pe ecran nu apare imaginea din spate, va rugam sa verificati daca alimentarea polaritatii este cea corecta, daca cablurile sunt conectate corect, si daca tensiunea este mai mare de 10.5V. Verificati daca mufa din ecran este bine conectata.

b.Daca distanta afisata pe ecran nu este in acord cu realitatea sau este afisat 0.0, sau se aude un sunet continuu, va rugam sa scoateti alimentarea sistemului, si sa mai incercati inca o data sa introduceti maneta de viteze in marsarier. Daca problemele nu pot fi rezolvate, unitatea este avariata si trebuie schimbata cu una noua.

5. Ar trebui sa functioneze corespunzator, daca persoana este la o distanta de 1 m de senzori.

Test:

a. Cand testati senzorii, daca ecranul va da sunet continuu sau afiseaza 0.0, va rugam sa verificati daca unele parti ale masinii sau alte obiecte sunt in raza de actiune a senzorilor, sau senzorul este montat

Page 7: Introduceredownload.mo.ro/manuale/PNI/Manual-senzori-parcare-PNI... · 2012-11-16 · 2 Introducere Senzorul de parcare consista in senzori ultrasonici, dispozitivul central de control

7

necorespunzator in gaura, daca senzorul este in influenta unor surse de interferente puternice (cum ar fi tevi de evacuare, alte fire).

b. Daca pe ecran se afiseaza un numar dar nu exista niciun obstacol in fata senzorilor, trebuie verificat daca senzorii nu sunt asezati gresit cu fata in jos, va rugam verificati pozitia si directia senzorului. Senzorii trebuie ridicati pe orizontala. Senzorii pot detecta (daca sunt montati gresit) numarul de inmatriculare, roata de rezerva sau spoiler-ul din spate.

c. Daca problemele nu pot fi rezolvat dupa teste, senzorii pot fi considerati defecti sau nu se potrivesc cu dispozitivul central de control. Tot sistemul ar trebui inlocuit.

d. Daca imaginea este in degrade-uri sau rasturnata, va rugam sa verificati daca camera este instalata ca in diagrama de montaj.

6. Pentru afisare anormala cu dungi, linii inclinate, va rugam sa verificati compatibilitatea dintre ecran si camera.

Nota:

a. Ecranul poate fi interschimbat, dar senzorii si dispozitivul central de control, senzorii si mufele de conectare sunt compatibile unul cate unul.

b.In privinta sigurantei, ecranul va arata doar 0.0, in loc de 0.3-0.1, cand va detecta ceva in distanta de 0.0 -0.4 m in functie de software.In aceasta situatie, soferul trebuie sa parcheze imediat. Cand distanta este in 0.5 m, sunetul alarmei va suna si va dura 1 secunda. Va rugam sa fiti atenti in timp ce faceti ajustarile.

Nota:

1. Va rugam sa fiti atenti la diferenta de marime a frezei de gaurire pentru camera, si senzori. (diametru camera: 25 mm, diametru senzor: 21 mm).

2. Cand instalati sistemul , masina ar trebui sa fie oprita.

3. Performanta poate fi afectata in urmatoarea situatie: ploaie torentiala, drum accidentat, drum cu denivelari, tufisuri, canicula, frig excesiv sau inghet, atunci cand senzorii sunt acoperiti cu zapada, noroi inghetat, etc.

4. Alte ultrasunete sau campuri electromagnetice (de exemplu convertoare 12/24V c.c.) pot afecta perfomanta acestui sistem.

5. Senzorul nu trebuie instalat prea strans sau prea larg in orificiul din bara.

6. Bara de metal poate afecta performanta sistemului.

7. Nu instalati dispozitivul central de control langa alte interferente cum ar fi teava de esapament sau alte fire.

8. Testati sistemul pentru a fi siguri daca functioneaza bine inainte de instalare.

9. Acest sistem este un mod ajutator de a parca masina cu spatele si producatorul nu este responsabil pentru eventualele accidente datorate instalarii sistemului.

Page 8: Introduceredownload.mo.ro/manuale/PNI/Manual-senzori-parcare-PNI... · 2012-11-16 · 2 Introducere Senzorul de parcare consista in senzori ultrasonici, dispozitivul central de control

8

.