2. instalarea si configurarea serverelor - xii/(m5)sisteme de operare in retea...  edi £...

Download 2. Instalarea si configurarea serverelor - XII/(M5)SISTEME DE OPERARE IN RETEA...  Edi £ iile Sistemului de Operare Windows Server 2003 Windows Server 2003 este disponibil ®n

Post on 05-Feb-2018

221 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • 2. Instalarea si configurarea serverelor Introducere

  Un sistem de operare este interfaa dintre componentele hardware ale unui calculator i utilizator. Sistemul de operare este responsabil cu gestionarea i coordonarea activitilor i resurselor unui computer. Sistemele de operare sunt gazde pentru aplicaiile lansate n execuie de utilizator. Rolul principal al sistemelor de operare este legat de alocarea resurselor sistemului pentru aplicaiile aflate n execuie i de asigurarea accesului la resurse. Sistemele de operare ofer servicii programelor de aplicaie i utilizatorilor. Utilizatorii pot interaciona cu sistemul de operare prin intermediul interfeei. Sunt disponibile interfee de tip linie de comand i interfee grafice. n general, interfaa cu utilizatorul este considerat ca fcnd parte din sistemului de operare. Windows Server 2003, produs de Microsoft, este un sistem de operare pentru servere. A fost introdus la 24 aprilie 2003 ca succesor al lui Windows 2000 Server. Funciile sistemului Windows Server 2003 asigur administrarea uoar i eficient a reelelor de calculatoare i ofer compatibilitate cu o gam larg de dispozitive hardware, astfel nct sistemul poate interaciona cu diverse reele, dispozitive de stocare i multe alte tipuri de periferice. Windows Server 2003 este un sistem de operare multithreaded, multiprocessing, multitasking. Sistemul dispune de faciliti de gestionare a memoriei i task scheduling. Este un sistem fiabil prin detectarea i tratarea rapid a erorilor i scalabil prin posibilitile de reconfigurare n situaia unui upgrade hardware. Windows Server 2003 este un sistem de operare multifuncional capabil s suporte un set de roluri server diverse, n funcie de cerine. Printre rolurile pe care le poate ndeplini un server Windows Server 2003 se numr: File and print Server Mail Server Terminal server Remote access i virtual private network (VPN) server. Directory services server, Domain Name System (DNS) server, Dynamic

  Host Configuration Protocol (DHCP) server i Windows Internet Naming Service (WINS) server.

  Streaming media server.

 • Ediiile Sistemului de Operare Windows Server 2003 Windows Server 2003 este disponibil n urmtoarele ediii: Web, Standard, Enterprise, Datacenter. Tabelul de mai jos arat caracteristicile diferitelor ediii:

  Produs Descriere

  Windows Server 2003 Web

  Windows Server 2003 Web este dedicat s funcioneze ca server Web. Nu poate fi controler de domeniu, dar poate fi membru al unui domeniu Active Directory.

  uor de implementat i gestionat

  destinat utilizrii n primul rnd ca un server de Web IIS 6.0.

  platform pentru construirea i gzduirea aplicaiilor web, pagini Web i XML Web Services

  nu admite lucrul n mod cluster

  suport pn la 2 procesoare i 2 GB de RAM

  Windows Server 2003 Standard

  Windows Server 2003 Standard este proiectat pentru sarcini de lucru comune legate de funcionarea i administrarea reelei:

  poate fi controler de domeniu (Domain Controller)

  poate fi server membru n domeniu sau server ntr-un grup de lucru (workgroup)

  server de fiiere i imprimante

  prin instalarea i configurarea serviciilor poate ndeplini roluri diferite

  suport pn la 4 procesoare i 4GB de RAM

  versiunea pentru procesoare de 64 bii poate adresa pn la 32GB de memorie RAM

 • Produs Descriere

  Windows Server 2003 Enterprise

  Windows Server 2003 Enterprise este construit pentru sarcini de lucru critice; este platforma aleas pentru aplicaii, servicii web i infrastructur.

  poate fi controler de domeniu (Domain Controller)

  poate fi server membru n domeniu sau server ntr-un grup de lucru (workgroup)

  server de fiiere i imprimante

  prin instalarea i configurarea serviciilor poate ndeplini roluri diferite

  admite pn la 8 procesoare

  accept pn la 32 GB de memorie

  versiunea pentru 64 bii poate adresa pn la 1TB de memorie RAM

  admite cluster de servere

  suport pn la 1TB de memorie

  Windows Server 2003 Datacenter

  Windows Server 2003 Datacenter este construit pentru cele mai nalte nivele de scalabilitate i fiabilitate. Are aceleai caracteristici ca i ediia Enterprise, la care se adaug i altele: poate admite mai mult de 10000 de utilizatori

  simultan n anumite situaii

  admite pn la 32 de procesoare i 64GB n versiunea pe 32 bii

  admite pn la 64 de procesoare i pn la 1TB n versiunea pe 64 bii

  este recomandat pentru organizaiile foarte mari, care au nevoie de servere puternice i cu fiabilitate crescut

 • Tabelul de mai jos arat configuraiile maxime admise pentru ediiile Windows Server 2003:

  Caracteristic Web Standard Enterprise Datacenter

  Maxim RAM 2GB pentru ver. 32-bii

  4GB pentru ver. 32-bii

  32GB pentru ver. 64-bii

  64GB pentru ver.

  32-bii 1TB pentru ver. 64-bii

  128GB pentru ver.

  32-bii 1TB pentru ver. 64-bii

  Maxim CPU

  2

  4 8

  32GB pentru ver. 32-bii 64pentru

  ver. 64-bii

  Cluster Service Nu

  Da, numai pentru ver.

  64-bit Da Da

  Instalarea i configurarea serverelor Instalarea sistemului de operare Windows Server 2003 este relativ simpl. Windows Server 2003 poate s detecteze un numr mare de componente hard, iar multe elemente uzuale sunt deja configurate. n vederea instalrii, e indicat s ncepei cu operaiile de pregtire a instalrii.

  Planificarea instalrii nainte de instalarea unui sistem de operare trebuie cunoscute att caracteristicile hardware ale calculatorului ct i cteva dintre caracteristicile sistemului de operare care urmeaz a fi instalat. Aici sunt unele dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie s le luai n considerare atunci cnd planificai instalarea Sistemului de operare Windows Server 2003: Alegerea unei metode de instalare Licenele pentru folosirea sistemului de operare Verificarea cerinelor sistemului Verificarea compatibilitilor hardware i software Planificarea funciilor (rolurilor) serverelor Determinarea opiunilor de partiionare a discului Selectarea sistemului de fiiere (File System): FAT, FAT32, NTFS Instalarea serverului ntr-un grup de lucru (workgroup) sau n domeniu (domain)

 • Alegerea unei metode de instalare

  Windows ofer dou metode de instalare: metoda bazat pe Setup i metoda bazat pe imagine. Metoda bazat pe Setup folosete procedura obinuit Windows Setup pentru instalarea sistemelor de operare ale familiei Microsoft Windows. Metoda bazat pe imagine presupune existena unui calculator de referin pe care este deja instalat sistemul de operare. Calculatorul int i cel de referin trebuie s foloseasc acelai hardware, sau n orice caz unul similar. Pentru obinerea noului sistem de operare se va copia imaginea discului sistem de la calculatorul de referin pe calculatorul int. Metoda bazat pe Setup este relativ uor de folosit, poate fi folosit pe orice configuraie hardware. Metoda bazat pe Setup folosete kit-ul de instalare aflat pe CD/DVD-ul cu sistemul de operare.

  I. Setup prin startarea calculatorului de pe CD/DVD n situaia n care calculatorul pe care l folosii poate fi startat folosind unitatea de CD sau DVD i dac dorii s facei o instalare nou, adic nu un Upgrade, atunci putei folosi un CD/DVD de boot (pregtit pentru ncrcare). Trebuie inserat CD/DVD-ul de boot n unitate i repornit calculatorul. Mai departe se va ncrca n memorie sistemul aflat pe CD/DVD i dup aceea va porni procedura de Setup. Operatorul care face instalarea va rspunde la ntrebrile care nsoesc procedura prin care se va instala un nou sistem de operare. Folosind aceast metod se poate face o instalare pe un computer pe care nu se afl nc niciun sistem de operare. Sigur, metoda poate fi folosit i n situaia n care pe computer funcioneaz un sistem de operare. Procedura de Setup conine mai multe etape prin care i se cer operatorului informaii, se copiaz fiiere i se restarteaz calculatorul.

  II. Setup folosind CD/DVD pe un calculator pe care ruleaz deja un sistem de operare

  Dup inserarea CD/DVD-ului n unitate se va lansa n execuie comanda winnt.exe sau winnt32.exe, n funcie de sistemul de operare sub controlul cruia se face instalarea: winnt.exe va fi lansat de pe sisteme MS-DOS sau Windows 3.x, iar winnt32.exe de pe sistemele Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows XP. Prin aceast metod se poate face nu numai o instalare nou ci i upgrade de la un sistem mai vechi la cel nou. Kit-ul de instalare poate fi copiat local, ceea ce nseamn c instalarea poate avea loc i pe calculatoare care nu au unitate de CD/DVD.

 • III. Setup din reea Setup-ul din reea presupune pregtirea unui server de fiiere de unde s poat fi folosit kit-ul de instalare. Fiierele de instalare se vor gsi ntr-un director (folder, dosar) partajat. Poate fi partajat chiar unitate de CD/DVD sau poate fi copiat kit-ul de instalare pe hard-discul serverului de fiiere, ntr-un director partajat. Directorul care va fi copiat se numete I386. Cele trei variante prezentate mai sus se desfoar sub controlul unui operator care va oferi informaii pe toat durata desfurrii procedurii de Setup. Exist ns posibilitatea efecturii operaiei de instalare i fr supravegherea unui operator. Este vorba despre instalarea aa-numit automat, nesupravegheat, numit unattend (neasistat). Instalarea neasistat folosete rspunsuri prestabilite i pstrate ntr-un fiier cu rspunsuri (answer file). Fiierul cu rspunsuri va fi pregtit din timp i va fi folosit ca parametru pentru comenzile winnt.exe i winnt32.exe. Fiierul conine rspunsurile pentru fiecare ntrebare din procedura de Setup. Folosii fiierul cu rspunsuri pentru automatizarea procedurii Setup i pentru a avea mai mult control asupra setrilor implicite furnizate de metoda de instalarea asistat de operator.

  Licene

  Lice

Recommended

View more >