159168529 horia arama verde aixa 1976

190

Upload: drug-elena

Post on 25-Oct-2015

103 views

Category:

Documents


3 download

TRANSCRIPT

Page 1: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 2: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976

Horia Aramă

Naștere 4 noiembrie 1930

Deces 22 octombrie 2007

Profesie prozator, eseist, poet

Naționalitate român

Activitatea literară

Activ ca scriitor

1966–1986

Subiecte literatură fantastică și științifico-fantastică

Specie literară

poezie, poveste

Operă de debut

volumul de poezii Moartea Păsării-săgeată (1966)

Page 3: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976

Afilieri

Membru al Uniunii Scriitorilor din România

Associazione Internazionale per gli Studii sulle Utopie – Roma

The Society of Utopian Studies – Arlington (Texas)

Utopian Studies Society – Bristol

Centro Interdepartimentale di Ricerca sull’Utopia – Bologna

H.G. Wells Society – Londra

William Morris Society – Londra

Horia Aramă (4 noiembrie 1930, Iaşi - 2007) este un poet, prozator, eseist, critic, traducător, redactor şi scenarist. Este fiul Roxanei (născută Goldu) şi al lui Iancu Aramă, funcţionari. Absolvent al Şcolii de Literatură „M. Eminescu" (1954), Aramă a făcut studii, neterminate, la Facultatea de Filosofie din Bucureşti, fiind apoi redactor la Radio (1950-1952) şi la mai multe publicaţii pentru copii. Debutează în 1950 cu versuri pentru copii, pentru ca, în continuare, să publice într-un ritm susţinut volume de proză scurtă ştiinţifico-fantastică, nuvele fantastice, apoi romane. A colaborat frecvent, de-a lungul anilor, la revistele „Viaţa românească", „România literară", „Contemporanul", „Echinox" etc. A semnat, uneori în colabo-rare, traduceri din autori cehi, maghiari, polonezi.

Poezia pentru copii a lui Aramă reprezintă prelucrarea unui sentimentalism minor, derivabil din contextul ideologizant al deceniului şase. Trecerea autorului la genul literaturii fantastice şi ştiinţifico-fantastice va reflecta găsirea timbrului propriu, personalizat. O constantă a acestor scrieri, punct de plecare pentru problematizări topite în fluxul epic al textelor, o reprezintă frecventarea motivelor clasice ale „transferului de personalitate" şi „dedublării eului" (Cornel Robu); referinţele la care se poate face trimitere din această

Page 4: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976

perspectivă sunt abundente în spaţiile universal şi naţional ale genului (Robert L. Stevenson, Gustav Meyrink, Vladimir Colin), ceea ce poate însemna că originalitatea moderată a autorului român este într-o bună măsură efectul unei asumări voluntare. Un derivat este ideea, curentă în epocă, a alienării individului uman; punerea în scenă se realizează prin imaginarea - veridică în parametrii codului fantastic - a unor lumi posibile care să faciliteze contactul umanului cu non-umanul.

În Verde Aixa (1976), peisajul central al romanului este ocupat, după modelul lui Stanislaw Lem din Solaris, de o planetă vie care îi extermină pe rând pe membrii expediţiei colonizatoare, substituindu-i prin simulacre de natură vegetală ce păstrează aparenţa superficială a umanului. Romanul Ţărmul interzis (1972) rescrie (pe urmele unui Robert Silverberg) tema de largă răspândire a hoţilor de trupuri care preiau controlul asupra carcaselor biologice ale altora, parazitându-le conştiinţa şi emoţiile.

Pe pretexte mai mult sau mai puţin similare contactului umanului cu non-umanul, cu efecte alienante pentru cel dintâi termen, sunt construite povestirile din Moartea păsării săgeată (1966) ori Cosmonautul cel trist (1967), reluate parţial în Pălăria de pai (1974); trama epică este adesea, în tradiţia literaturii ştiinţifico-fan­tastice scrise în România deceniilor şase şi şapte, „îmblânzită" prin introducerea în discurs a unui ton vag liric. Colecţionarul de insule (1981), Insulele fericite (1986) şi O insulă în spaţiu (1991) sunt eseuri pe tema utopiilor literare; cărţile valorificate aici compun o bibliografie nesistematică, dar diversă, în alcătuirea căreia intră şi exemplificări din spaţiul românesc.

Opera

• Păsări călătoare, Bucureşti, 1955;

• Fumul, ploaia, un ţânţar şi-o pereche de-ochelari, Bucureşti, 1957;

Page 5: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976

• De la om la om, Bucureşti, 1960;

• Omul care are timp, Bucureşti, 1964;

• Femeia cosmică, Bucureşti, 1965;

• Scări la stele, Bucureşti, 1965;

• Lumile stau de vorbă, Bucureşti, 1966;

• Moartea păsării-săgeată, Bucureşti, 1966;

• Cosmonautul cel trist, Bucureşti, 1967;

• Dumnezeu umbla desculţ, Bucureşti, 1968;

• Ţărmul interzis, Bucureşti, 1972;

• Pălăria de pai, Bucureşti, 1974;

• Jocuri de apă, Bucureşti, 1975;

• Verde Aixa, Bucureşti, 1976;

• Cetatea Soarelui, Bucureşti, 1978;

• Colecţionarul de insule, Bucureşti, 1981;

• Dincolo de paradis, Bucureşti, 1983;

• Insulele fericite. Călătorie în lumea utopiei, Bucureşti, 1986;

• O insulă în spaţiu, Bucureşti, 1991;

• Egocentrism, Bucureşti, 2000;

• Planeta celor doi sori, Bucureşti, 2003.

Traduceri

• Jiri V. Svoboda, Cântece din Praga, Bucureşti, 1958;

Page 6: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976

• Vasil Iv. Stoianov, Zumbai zum, Bucureşti, 1959;

• Szabo Magda, Spuneţi-i Zsofiei, Bucureşti, 1974 (în colaborare cu Eugen Haidai);

• Lucjan Wolanowski, Adio, bumerang. Australia ieri şi azi, Bucureşti, 1977 (în colaborare cu Teodor Holban);

• David Brin, Poştaşul vine după Apocalips, Bucureşti, 1993;

• Pierre Bellemare, Marile crime ale istoriei, Bucureşti, 1999.

Horia Aramă (1931-2007) de Mircea Opriţă

Horia Aramă şi-a început cariera literară ca poet, iar calitatea aceasta îi va marca atât povestirile, cât şi romanele de mai târziu. Chiar dacă acestea se înscriu, tematic vorbind, în genul cunoscut sub numele de science-fiction. Un gen care se rezumă adesea la prezentarea unui spectacol anticipativ printr-o scriitură exactă, "terestră", câteodată chiar dezordonată. La fel ca Vladimir Colin, Aramă n-a pătruns pe terenul SF doar ca să exerseze lejer printre ideile-şablon şi motivele patentate ale genului. El nu este un autor oarecare, ci un scriitor veritabil, care revarsă peste clişee emoţie şi talent. Le însufleţeşte, le dă consistenţă, le inserează într-un peisaj omenesc.

Există în sumarul volumului intitulat Moartea păsării-săgeată (1966), povestiri de un lirism difuz, neostentativ. Textele se "încălzesc" mai greu decât în cazul autorilor specializaţi, epicul demarează leneş şi evoluează o vreme (dintr-o abilitate tactică) pe un teren relativ plat, înainte de a prinde momentul urcuşului vertical, spre simbol. Tablourile au nevoie de acumularea unui mare număr de amănunte din sfera banalului cotidian. Printre ele, poezia ideilor SF se strecoară însă tenace, concentrân-du-se în albia principală spre final.

Horia Aramă elaborează apoi, în }ărmul interzis (1972), un roman compozit, unde combină - prelucrate în regim SF - trei mari teme ale literaturii fantastice: migraţia conştiinţelor (un fel de metempsihoză recondiţionată "ştiinţific"), creaţia artificială (Homunculus) şi "tinereţea fără bătrâneţe" (varianta târzie a

Page 7: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976

motivului, cu o rădăcină folclorică şi alta în Faust-ul goethean). Caracterul ambiţios al lucrării priveşte nu numai fuziunea tematică pe care o încearcă, avantajată de garanţiile unor izbânzi literare anterioare, ci şi formula stilistică. Autorul şi-a plasat experimentul sub semnul complexităţii. Aventura insolită îşi caută suportul în normalitatea unor scene profund realiste. Pagina de ponderată exaltare metaforică alunecă fără stridenţe spre mai sobra meditaţie etico-filosofică. Pasajele de atmosferă coexistă cu cele de investigaţie psihologică. Soluţii de o surprinzătoare originalitate estetică alternează cu clişeele unei acţiuni de tip poliţist. Sub o mână mai puţin expertă, rezultatul ar fi fost un eşec. Horia Aramă mizează însă pe dozaj, obţinând echilibrul acestui material eterogen. O tensiune a relatării, a faptului de conştiinţă "trăit", străbate până şi fragmentele eseistice, armătura "teoretică" a romanului.

Subtilităţi de scriitură găsim şi în microromanul Verde Aixa (1976), inclusiv imagini de o extravagantă poezie cum e plantarea, la propriu, a unui corp omenesc în solul unei planete "inteligente" care îl transformă, văzând cu ochii, într-un copac cu reminiscenţe umanoide. Faţă de romanul anterior, psihologiile sunt mai liniare, fără mister, acţiunile previzibile - lucruri cerute de logica strictă a unei simplificate aventuri cvasipoliţiste. Motivul planetei populate de vegetaţie raţională vine dinspre povestirea lui Vladimir Colin Broasca. În contextul luptelor sofisticate pe care pădurea, spre a-şi apăra integritatea ameninţată, trebuie să le dea cu diverşi invadatori antropomorfi şi neantropomorfi, această idee urcă însă până la mai vechea Bucolică a lui A. E. van Vogt. Horia Aramă are meritul de a fi dat aici o acţiune tensionată, sub semnul terorii produse de dispariţia treptată, în condiţii enigmatice, a mai tuturor pământenilor debarcaţi pe Aixa. Arma infailibilă a pădurii este un produs cameleonic ce ia formă umană pentru a se putea infiltra nebănuit între invadatori. Din nevoia unei mici lovituri de teatru, creatura se va contamina în final de sentimentele omeneşti ale vânatului său. Ceea ce în principiu nu e rău, ca soluţie estetică, dar în roman convinge mai puţin.

Colecţionarul de insule (1981), Insulele fericite (1986) şi O insulă în spaţiu (1991) constituie părţi ale unui inteligent eseu despre utopie, redactat cu mijloacele prozei mai curând decât cu cele ale criticii literare. Figuri reale şi imaginare au în egală măsură acces la statutul de personaj în această amplă, documentată, savant-ironică şi multiplu faţetată construcţie, parţial exegetică,

Page 8: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976

parţial epică, din moment ce - un exemplu la întâmplare - scrisoarea prin care vârstnicul Bernardin de Saint-Pierre "acceptă" mâna tinerei domnişoare Félicité Didot (îndată după succesul romanului Paul et Virginie) o putem vedea fără nici o dificultate ca un remarcabil document utopic, completând în acest sens mărturii produse, bunăoară, de un Raphael Hythlodaeus sau de Lemuel Gulliver.

Într-o recentă carte de memorii, Horia Aramă lăsa să se înţeleagă că omul şi opera ajunseseră în faţa unui final. O anticipaţie funestă, dar lucidă în fond şi coborâtă în normalitatea spre care scriitorul şi-a îndreptat mereu motivele scrisului său, oricât de extravagante vor fi fost ele într-o panoplie simbolică a SF-ului. "Omul care are timp" rămâne de-acum înainte suspendat într-un timp anume, al scrisului, şi în memoria cititorilor.

Page 9: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 10: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 11: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 12: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 13: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 14: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 15: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 16: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 17: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 18: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 19: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 20: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 21: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 22: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 23: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 24: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 25: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 26: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 27: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 28: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 29: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 30: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 31: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 32: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 33: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 34: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 35: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 36: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 37: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 38: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 39: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 40: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 41: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 42: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 43: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 44: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 45: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 46: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 47: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 48: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 49: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 50: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 51: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 52: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 53: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 54: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 55: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 56: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 57: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 58: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 59: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 60: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 61: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 62: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 63: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 64: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 65: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 66: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 67: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 68: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 69: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 70: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 71: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 72: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 73: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 74: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 75: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 76: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 77: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 78: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 79: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 80: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 81: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 82: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 83: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 84: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 85: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 86: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 87: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 88: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 89: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 90: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 91: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 92: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 93: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 94: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 95: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 96: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 97: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 98: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 99: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 100: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 101: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 102: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 103: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 104: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 105: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 106: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 107: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 108: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 109: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 110: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 111: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 112: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 113: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 114: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 115: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 116: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 117: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 118: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 119: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 120: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 121: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 122: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 123: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 124: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 125: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 126: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 127: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 128: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 129: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 130: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 131: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 132: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 133: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 134: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 135: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 136: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 137: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 138: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 139: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 140: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 141: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 142: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 143: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 144: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 145: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 146: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 147: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 148: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 149: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 150: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 151: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 152: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 153: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 154: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 155: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 156: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 157: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 158: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 159: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 160: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 161: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 162: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 163: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 164: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 165: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 166: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 167: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 168: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 169: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 170: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 171: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 172: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 173: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 174: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 175: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 176: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 177: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 178: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 179: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 180: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 181: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 182: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 183: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 184: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 185: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 186: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 187: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 188: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 189: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976
Page 190: 159168529 Horia Arama Verde Aixa 1976