146372923 robert caraman dresaj canin

Upload: marian-pauna

Post on 03-Apr-2018

215 views

Category:

Documents


15 download

TRANSCRIPT

  • 7/28/2019 146372923 Robert Caraman Dresaj Canin

    1/5

    Dresaj canin: PRIMA LECTIE DE DRESAJ REGULI DE SUBORDONARE

    Este bine de tiut c toate rasele de cini au la origine lupul slbatic. Dei cinii au trit i evoluatalturi de om sute de ani, nu i-au pierdut instinctele i obiceiurile primare, rmnnd animale dehait. Studiindu-se comportamentul lupilor i al cinilor slbatici s-a stabilit c grupurile acestorasunt organizate piramidal, adic exist un conductor i subordonai. Dup eful de hait,ierarhic, urmeaz alt cine care va fi subordonat acestuia, dar care va fi autoritar fa de ceilali,acest algoritm continund pn la ultimul cine. Trebuie reinut faptul c bagajul genetic alcinelui i impune acestuia s duc o permanent lupt pentru ocuparea unui loc ct mai sus naceast ierarhie. n activitatea grupei, conductorul i menine cu fermitate poziia, orice abaterefiind sancionat prompt.

    Un ef de hait are dreptul:

    s mnnce primul i s pstreze proprietatea asupra eventualelor resturi; s intre i s iasprimul din pasaje sau locuri strmte; s se aeze sau s doarm unde vrea; s ignore sau sdescurajeze atenia nedorit a membrilor haitei; s controleze i s pun limite deplasrilorcelorlali membri ai haitei; s ctige toate jocurile iniiate de haita sa; s stabileasc loculunde se va vna, direcia n care se va deplasa haita (membrii grupei i urmeaz conductorul ndirecia pe care acesta a ales-o).

    n momentul n care se introduce un cine ntr-o familie uman, acesta o va privi ca pe mica luihait. De aceea, prin prisma celor menionate nainte, este extrem de important ca puiul s-icunoasc poziia ierarhic n grup. Acest lucru va asigura echilibrul nervos att al puiului, ct ial familiei dvs i va determina adaptabilitatea cinelui la un program de dresaj. Cinele trebuie sse afle pe ultima poziie ierarhic ntr-o familie, atfel se pot nate unele devieri de comportament,foarte greu, dac nu chiar imposibil de remediat, dintre care amintesc doar agresivitaea fa demembrii familiei poziionai inferior cinelui. De aceea este extrem de important ca toi membriifamiliei s respecte unele reguli ce trebuiesc aplicate cu fermitate, dar pstrnd o atitudineplcut.

    Cinele va ncerca n permanen s gseasc o fisur n ierarhie i o va face cu subtilitate. El vancerca s ctige teren prin drglenii, nesubordonri motivate, iar atunci cnd va obinepoziia dorit, va dezvolta probleme de comportament ce se vor agrava odat cu vrsta.Din punct de vedere al educaiei, o relaie de tip dominant-subordonat este indispensabiloricrui program de dresaj, indiferent de metoda folosit. Odat ce relaia dintre om i cine esteclarificat, din prisma celului, orice tem, respectiv comand, din programul de dresaj esteextrem de uor de realizat.

    Trebuie s menionez c perioadele critice n viaa unui cel din punct de vedere al stabiliriilocului n grup sunt ntre 12-16 sptmni, precum i ntre 1-4 ani. Aceste perioade nu pot fi

  • 7/28/2019 146372923 Robert Caraman Dresaj Canin

    2/5

  • 7/28/2019 146372923 Robert Caraman Dresaj Canin

    3/5

    Deriv din faptul c masculul (femela) dominant va alege ntotdeauna direcia de mers, terenulde vntoare i va da semnalul de pornire. Nici atunci cnd vrea s-i fac nevoile. In acest cazse va da o comnd ca ezi, dup executare se d comanda liber, odat cu lungirea lesei. Deasemenea, este foarte important s nu i se permit cinelui (n special masculilor) s urinezecantiti mici pe diverse obiecte, de pe o suprafa mare. n caz contrar, cinele va simi nevoia

    s-i apre teritoriul marcat i se va declana agresivitatea dominant fa de ceilali cini i chiaroameni care se afl pe teritoriul lui.

    DESCRIERE:cinele odat pus n les trebuie s mearg la pas, fr nici o abatere, pn la ocomand dat.CORECIE:- schimbri repetate de direcie; oprire din mers; smucitur puternic n les.

    4. NU SE MPARTE MNCAREA CU CINELE

    Numai un cine inferior n grup va ceda mncare sau resturile unui alt cine (niciodat unuiacare ocup un loc mai jos). Masculul dominant este acela care se hrnete primul.

    DESCRIERE: cinele nu trebuie s primeasc nimic atunci cnd mnnc oamenii.

    5. TOATE JOCURILE INIIATE DE CONDUCTOR TREBUIE CTIGATE (OPRITE) DEACESTA

    Este dreptul cinelui dominant s ctige toate jocurile, iar el i va apra acest privilegiu.DESCRIERE: dac se pornete un joc n care stpnul trage de un capt al unui obiect (b,crp) i celul de cellalt capt, jocul se ctig de ctre conductor n cazul n care acestaobine posesia asupra obiectului, iar cinele accept acest lucru.

    6. NU SE MNGIE CINELE MAI MULT DE TREI SECUNDE I NICIODAT LACEREREA LUI

    Cinele dominant are dreptul de a ignora atenia membrilor grupului. Orice insisten din parteaacestora va fi sancionat.

    DESCRIERE: cnd celul vine spre dvs cerind mngiere, ridicati-v i prsii locul. Evitaisituaiile n care cinele vine i se cuibrete lng dvs atingndu-v, gest care nu este altcevadect un fel de autorecompensare.

    7. NU I SE PERMITE S SE SUIE PRIMUL PE CANAPEA SAU N PAT, IDEAL AR FI S

    NU I SE PERMIT DELOC ACEST LUCRUOrice cine i apr locul de odihn de un cine inferior lui i nu l va ceda dect unuia superior.

    8. NU I SE PERMITE S MUTE N JOAC MEMBRII FAMILIEI

    Acest tip de joc este n final sancionat de ctre masculul dominant.CORECIE: comand de interdicie rostit pe ton sever.

  • 7/28/2019 146372923 Robert Caraman Dresaj Canin

    4/5

    9. NU I SE PERMITE CELULUI S COIE (MIMAREA MONTEI) NICIUNMEMBRU AL FAMILIEI

    Orice cresctor sau cunosctor al cinilor a avut ocazia de a observa un mascul care ncearc smimeze monta asupra unui alt mascul. Acest lucru face parte dintr-un adevrat ritual de

    dominare-subordonare. Pe scurt, dac un mascul accept un alt mascul s se urce pe el, nseamnc l accept ca dominant. n caz contrar se va declana lupta. !!Acest comportament se ntlnetefrecvent n perioada de pubertate a cinilor (6-12 luni),dar nu trebuie s dureze mai mult de olun. n caz contrar, este vorba de o dereglare ierarhic n familie i trebuie intervenit imediat.

    CORECIE-comand de interdicie; aplicarea clar i nealeatoare a exerciiilor de mai sus.

    10. NU I SE REPET O COMAND MAI MULT DE DOU ORI

    Aceast regul ine strict de relaia om-cine i de metoda de dresaj folosit.DESCRIERE:dac nu execut la a 2-a comand se aplic corecia specificat. Dup cel puin o

    lun de la aplicarea stict a acestor exerciii de subordonare se poate trece la exerciiile dedominare.

    EXERCIII DE DOMINARE

    1. DE MAX. 2 ORI PE LUN SE RIDIC CASTRONUL CINELUI IMEDIAT CE ANCEPUT S MNNCE. SE D O COMAND (EZI), DUP EXECUTAREA CREIA ISE D CASTRONUL.

    Aa cum spuneam, dac un cine va ceda mncarea altuia, nseamn c l recunoate dreptconductor. DESCRIERE: cinele trebuie s accepte linitit s i se ia castronul.

    CORECIE: respectarea strict a exerciiilor de subordonare, dup un timp se reia exerciiul 1.2. SE PUN MINILE SUB PIEPTUL CINELUI I SE RIDIC UOR, N AA FEL NCTS STEA DOAR PE PICIOARELE DIN SPATE

    Este vorba de a obinui cinele cu manevrarea de ctre dresor, precum i de a accepta dominareade ctre acesta. Cinele neavnd control asupra micrilor sale poate nega autoritatea stpnului.DESCRIERE: cinele trebuie s stea linitit timp de 30 de secunde n aceast poziie.CORECIE: REPETAREA EXERCIIILOR DE SUBORDONARE.

    3. SE APUC CINELE DE CEAF, FERM, SE SCUTUR DE 3 ORI, DUP CARE SE

    MENINE PRIZA TIMP DE 30 DE SECUNDEEste modul n care ceaua i admonesteaz puii, precum i modul n care ncepe i se sfretelupta ntre doi masculi. !! A se executa de ctre o persoan avansat la exerciiile de dominare 1-2.

    4. SE APUC CU O MN PICIORUL DIN FA I CU CEALALT PICIORUL DINSPATE (DE PE PARTEA DINSPRE CONDUCTOR) I SE CULC CINELE PE O

  • 7/28/2019 146372923 Robert Caraman Dresaj Canin

    5/5

    PARTE, DUP CARE SE EXECUT O PRESIUNE MEDIE (MARE DAC CINELE SEAGIT) N ZONA GTULUI. NU SE ELIBEREAZ PN CND NU SE LINITETE.

    Este felul n care un cine se recunoate nvins. Acest coportament se poate observa la ntlnireaunui pui cu un cine matur, precum i la sfritul unei lupte ntre doi rivali.

    DESCRIERE: se observ dac la slbirea prizei are tendina de a sri n sus. n acest caz semrete priza. Se repet pn cnd la slbirea prizei, cinele rmne cel puin 2 secunde naceast poziie. !! A se executa de o persoan avansat la exerciiile de subordonare i exerciiilede dominare 1-2-3.

    in s subliniez faptul c aceste reguli se adreseaz n special unui cine care a beneficiat deexerciii de meninere a ateniei, de exerciii de motivare, de socializare n trafic urban, precum ide socializarea canin. n caz contrar, se poate lucra paralel la aceste probleme.Experiena m-a pus n situaii n care am auzit remarci de genul Vai de mine!? Dar ce nseamnatta militrie?, Cum pot s-i fac cinelui meu aa ceva?!. La prima vedere pare complicat igreu de realizat acest program. Dar odat intrat n rutin v asigur c puiul se va adapta i totul se

    va schimba radical. Aplicat la vrsta potrivit (6-18 luni- pentru cini mai n vrst consultai unspecialist), nu numai c nu va stresa cinele, ci chiar i va influena n mod pozitv dezvoltareapsihic.

    Rezultatele neaplicrii acestor reguli difer de la cine la cine, n funcie de tipulcomportamental, i pot evolua de la simple neexecutri ale unor comenzi pn la agresivitateadominant fa de membrii familiei. Odat ce celul dvs i va cunoate clar poziia desubordonat n cadrul familiei, se va realiza echilibrul psihic de care are nevoie pentru odezvoltare armonioas.

    Robert Caraman

    dresor i comportamentalist canin

    http://pisicamaya.blogspot.com/2008/06/prima-lectie-de-dresaj-reguli-de.htmlhttp://pisicamaya.blogspot.com/2008/06/prima-lectie-de-dresaj-reguli-de.html