143368302 e book romanian cyber

Click here to load reader

Post on 22-Jan-2016

47 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

cyber

TRANSCRIPT

 • 1

  Luptand impotriva agresiunii si violentei in scoala

  Rolul mass mediei, al autoritatilor locale si al Internet-ului

  Edited by

  Rosario Ortega, Joaqun A. Mora-Merchn and

  Thomas Jger

 • Editor

  Centrul pentru Cercetari Educationale, Universitatea din Koblenz-Landau, Germania Fundatia CONCEPT, Bucuresti, Romania Forumul European pentru Securitate Urbana, Paris, Franta Universitatea din Cordoba, Cordoba, Spain Publicat de

  Empirische Paedagogik e. V. Buergerstrae 23 76829 Landau Germania MAIL: [email protected]: www.vep-landau.de Fotografie coperta

  Helga Johannessen (Norway) Translations

  Anca Rotescu Recomandare pentru citare

  Ortega-Ruiz, Rosario, Mora-Merchn, Joaqun A. & Jger, Thomas ( Eds.). Luptand impotriva agresiunii si violentei in scoala. Rolul mass mediei, al autoritatilor locale si al Internet-ului [E-Book]. Disponibil la http://www.bullying-in-school.info Toate drepturile rezervate. Nici o parte a acestei publicatii nu poate fi reprodusa, tinuta intr-un system de reconditionare, sau transmisa, in orice forma si prin orice mijloace electronice, mecanice, fotocopii, inregistrari sau de alt fel, fara permisiunea in scris a editorului.

  This project has been funded with support from the European Commission. This web site reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

  Verlag Empirische Pdagogik, Landau 2007

  2

 • Viata sociala si mai ales progresul facut in dobandirea de noi abilitati pentru a recunoaste propria noastra individualitate, in acelasi timp cu nevoia de a stabili relatii pozitive cu altii, au devenit una din cele mai mari provocari educationale in aceasta societate globalizata care le solicita oamenilor sa sa ajute si sa se inteleaga unii pe ceilalti mai mult ca niciodata. De fapt, legislatia care incurajeaza construirea unui spatiu educational European, include printre obiectivele sale si pe acela de a le furniza tuturor copiilor, tinerilor si adolescentilor competente emotionale, cu scopul de a ii educa drept cetateni cu o perspective cosmopolita asupra lumii in care traiesc, precum si sa se comporte conform principiilor democratice. Acest scop demn de lauda este un obiectiv pentru fiecare tara, fiecare comunitate si institutie responsabila cu educatia: familii, scolii si intreaga societate.

  Institutiile fac cat pot de mult pentru a indeplini acest obiectiv, dar totusi

  nu a fost inca posibila evitarea conflictelor, a diversitatii de interese, chiar si a nedreptatii sau incompetentei pentru reducerea problemelor sociale care ii afecteaza pe tineri. Una dintre probleme nu singura si probabil nu cea mai extinsa, dar in mod evident una grava si ingrijoratoare este aceea a agresiunii si violentei in scoala (School Bullying and Violence, SBV). Aceasta problema este prezenta in toate institutiile de educatie si nu a fost inca eliminata desi au fost realizate multe de cand a fost admisa ca un fapt real care are efecte negative asupra elevilor implicati cat si asupra institutiilor care vad in ce fel este afectata viata lor si calitatea acesteia.

  Proiectul de inovatie cercetare educationala implementat de o retea

  europeana numita VISIONARIES-NET (http://www.bullying-in-school.info), si-a propus sa contribuie cu acest e-book la prevenirea si reducerea SBV prin publicarea rezultatelor muncii sale. Acestea nu sunt numai rezultatul muncii cercetatorilor si educatorilor din echipa VISIONARIES-NET, ci si a unui numar mare de navigatori pe Internet cu pregatiri profesionale si origini stiintifice diferite. In cadrul proiectului nostru care a tinut doi ani, am incercat sa subliniem analiza rolului pe care il joaca diferiti agenti pentru rezolvarea problemei SBV: de la reprezentanti locali, la mass media, folosind resursele disponibile si beneficiind de sprijinul academicienilor si oamenilor de stiinta. Toate acestea au constituit o munca de echipa intr-un proiect finantat de Uniunea Europeana prin programul Socrates componenta Minerva.

  In cei doi ani de lucru pe Internet am studiat in profunzime cunostintele

  si strategiile educationale pentru prevenirea, combaterea si oprirea oricarui tip de agresiune si violenta in scoala, prin intermediul unor conferinte online si cu ajutorul unor instrumente de analiza, precum metoda Delphi. In acest process nu ne-am concentrat numai asupra formelor conventionale ale acestui fenomen perturbant, ci si asupra noilor tipuri de SBV, precum cyberbullying, care incep sa apara sub aripa noilor tehnologii furnizate de societatea tehnologica, carora proiectul nostrum le-a acordat o atentie speciala.

  3

 • Dupa cum am mentionat, rezultatul muncii depuse este publicat acum si oferit tuturor celor care ne-au ajutat la realizarea lui cat si noilor veniti in spatial nostrum virtual. Are forma unui document virtual, care are ca si cartile printate un cuprins si o structura si care include o analiza a fiecarei din cele cinci conferinte online organizate in cadrul proiectului VISIONARIES-NET. Dar aceasta carte are implicatii suplimentare fata de simpla prezentare a unor conferinte. In concordanta cu aceasta, in fiecare capitol am incercat sa verificam informatiile existente despre fiecare subiect, sa analizam aspectele critice legate de fenomen si de actiunile de combatere a SBV, si sa adaugam exepriente particulare fie din munca aplicata fie din cercetari. La toate acestea se adauga perspective pe care fiecare autor o are din propria experienta in ceea ce priveste subiectul in sine.

  Primul capitol este realizat in colaborare de catre Dr. Mora-Merchn si

  mine, cu ajutor din partea celorlalti membri ai retelei, in special din partea coordonatorului proiectului Mr. Thomas Jger. In acest capitol, am incercat pe de o parte sa oferim o sinteza curenta a naturii sociale si psihologice a fenomenului SBV si a starii curente a acestuia, atat in termeni stiintifici cat si educationali. Pe de alta parte, prezentam o analiza a noilor forme de SBV, axate in primul rand asupra fenomenelor de cyberbullying, happy slapping si dating violence, deaorece acestea au un impact mai mare in media. Aici am prezentat principalele cercetari existente despre fiecare din fenomene, nivelele de incidenta pe care le prezinta in randurile populatiei tinere si consecintele pe care le au. De asemenea, discutam despre conexiunea dintre fiecare dinter acestea si cazurile conventionale de agresiune.

  Al doilea capitol, coordonat de Thomas Jger din cadrul echipei de la

  Centrul pentru Cercetari Educationale din cadrul Universitatii din Koblenz-Landau in Germania, este axat pe interventiile in domeniul SBV prin intermediul resurselor de pe Internet. Dupa o introducere care prezinta acest media si caracteristicile sale generale, se face o prezentare critica, utilizarile curente si potentiale pe care Internet-ul le ofera, pentru cei care sunt in cautare de ajutor (elevi, parinti, profesori), precum si pentru cei care doresc sa se implice in combaterea fenomnului. In cadrul acestui capitol au fost selectate, ca exemplu, cateva din initiativele de nature diferite care demonstreaza in mod clar ca propuneri bazate pe Internet pot fi implementate pentru combaterea problemei SBV.

  Al treilea capitol, prezentat de Agns Pradet de la Forumul Francez

  pentru Securitate Urbana din Paris, trateaza subiectul din perspectiva rolului autoritatilor locale in propunerea, planificarea si implementarea de interventii impotriva problemei SBV. Este analizata importanta implicarii autoritatilor locale in rezolvarea problemei, se analizeaza modalitatile de interventie, precum si greutati pe care le au autoritatile locale in combaterea problemelor de SBV: determinarea problemelor existente in scoala, masurarea eficientei

  4

 • actiunilor intreprinse, stabilirea de colaborari permanente cu alte institutii. Capitolul se incheie cu prezentarea, ca exemplu, a unei colectii de bune practice.

  Cel de-al patrulea si ultimo capitol, elaborate de Monica Cugler si Oana Mateescu de la Fundatia Concept din Bucuresti, prezinta rolul mass mediei. In prima parte sunt revizuite principalele date rezultate din cercetari despre influenta media, in special despre influenta televiziunii, asupra comportamentului violent, dintr-un punct de vedere negative, de vreme ce exista credinta ca difuzarea partiala a elementelor poate duce la cresterea incidentei fenomenului, si dintr-un punct de vedere pozitiv, subliniand rolul educational si preventive al mass media prin activitatea de informare si instruire a oamenilor. In a doua parte analizeaza care sunt efectele media in functie de mijloacele folosite. Apoi sunt prezentate cateva initiative de reducere a fenomenului SBV. In final, sunt date cateva idei si propuneri despre posibilitatile pe care le au media pentru a incuraja actiunile intreprinse pentru combaterea agresiunii si violentei in scoala.

  Vom finaliza prezentarea acestei carti dorind sa ne exprimam recunostinta pentru toti participanti la proiect, care datorita propriilor lor preocupari fata de problema stiintifice, educationale, sau simpli cetateni au contribuit la dezvoltarea acestei stiinte virtuale, a acestui spatiu public care este in prezent Internet-ul, unde uneori au avut loc reflectii calme, alteori discutii aprinse, si intotdeauna o comunicare respectuoasa si de intelegere a unei probleme care ne preocupa pe noi toti si la a carei reduceri, combateri si

  a este posibil, putem contribui cu totii. eliminari, dac

  Rosario Ortega Ruiz

  5

 • NOILE FORME ALE VIOLENTEI IN SCOALA Joaqun A. Mora-Merchn(1) & Rosario Ortega-Ruiz (2) (1) Universitatea din Sevilla, Spania (2) University din Cordoba, Spania

  1. APARITIA NO