137072257-contabilitate-internationala

Upload: pogoanele

Post on 09-Oct-2015

6 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

ss

TRANSCRIPT

  • 1

    Program de master

    MANAGEMENT I MARKETING INTERNAIONAL

    CONTABILITATE INTERNAIONAL SUPORT DE CURS

    LECTOR.UNIV.DR. TEFAN BUNEA

    BUCURETI, 2009

  • 2

    Tema 1: IAS 1 Prezentarea situaiilor financiare. A. Prezentarea bilanului contabil ntocmit conform IAS 1 Prezentarea situaiilor financiare.

    Bilanul contabil ofer informaii privind poziia financiar a ntreprinderii. Potrivit cadrului conceptual internaional al IASB, poziia financiar se apreciaz pe baza urmtoarelor elemente: a)resursele economice pe care ntreprinderea le controleaz (volumul i structura activelor ntreprinderii); n funcie de aceste resurse se poate anticipa capacitatea ntreprinderii de a genera lichiditi bneti i echivalente de lichiditi n viitor. Exemplu ntreprinderea achiziioneaz un utilaj al crui cost este de 100 lei. Managerii decid s utilizeze acest utilaj pe o perioad de 5 ani n vederea obinerii de produse finite destinate clienilor. Managerii au decis s fac achiziia deoarece au estimat c din utilizarea acestei resurse pe o perioad de 5 ani i eventual din vnzarea ei la sfritul duratei de utilitate vor obine cel puin 100 lei. n bilanul ntreprinderii exist un stoc de mrfuri n valoare de 20 lei. Aceast informaie sugereaz c, n condiii de eficien managerial, stocul are potenialul de a aduce ntreprinderii n urma vnzrii, lichiditi bneti de cel puin 20 de lei. Resursele pe termen lung au potenialul de a aduce ntreprinderii lichiditi bneti pe termen lung iar resursele pe termen scurt ofer informaii privind potenialul obinerii de lichiditi pe termen scurt. b)structura financiar (raportul dintre capitalurile proprii i datoriile ntreprinderii); n funcie de aceasta se apreciaz ansele ntreprinderii de a primi finanare n viitor dar i efectele pe care strategia de finanare a ntreprinderii le are asupra fluxurilor viitoare de lichiditi bneti i echivalente de lichiditi. Resursele ntreprinderii pot proveni din diverse surse de finanare. Dup cum am vzut ntr-un capitol anterior, resursele puse la dispoziia ntreprinderii de proprietarii ei au drept contrapartid n structura financiar a ntreprinderii capitalul social. Finanarea prin apelul la proprietari nu este gratuit. Ea este remunerat prin dividende. Managerii nu pot apela tot timpul la proprietari pentru a finana afacerea. Am vzut c ei pot apela la bnci, la societi de leasing, se pot mprumuta prin emisiunea de obligaiuni, etc. Nici aceste finanri externe nu sunt gratuite. Ele au un cost reprezentat de dobnd dar i de alte elemente care ar putea intra n costul finanrii. Exemplu O ntreprindere n care capitalurile proprii sunt de 100 de lei iar datoriile sunt de 500 de lei este o ntreprindere riscant din punct de vedere financiar att pentru proprietari ct i pentru creditori. O prim concluzie pe care ar putea-o desprinde

  • 3

    cineva care lectureaz bilanul este c ntreprinderea din exemplul nostru aparine mai degrab creditorilor dect proprietarilor ei. n plus, este foarte probabil s i fi atins pragul maxim de ndatorare. Managerii vor avea mari dificulti de a mai convinge ali creditori s finaneze ntreprinderea. Datoriile de 500 de lei vor trebui rambursate n viitor. Aceasta nseamn c managementul va trebui s fac fa n viitor unor eforturi mari de trezorerie. Vor trebui luate decizii care s genereze suficiente lichiditi bneti n viitor pentru a stinge datoriile i a plti costul acestora. c)lichiditatea ntreprinderii (capacitatea ntreprinderii de a face fa obligaiilor n viitorul apropiat); Lichiditate ntreprinderii se apreciaz avnd n vedere activele care se afl sub form de lichiditi bneti precum i pe cele care ar putea fi transformate n lichiditi bneti ntr-un orizont scurt de timp (de regul de sub un an) pentru a putea face fa datoriilor cu scaden mai mic de un an. d)solvabilitatea ntreprinderii (capacitatea ntreprinderii de a face fa obligaiilor pe termen lung); O ntreprindere este solvabil dac i poate asigura lichiditile bneti pe termen lung pentru a putea asigura plata obligaiilor pe termen lung i continuitatea activitii. e)capacitatea ntreprinderii de a se adapta schimbrilor mediului n care i desfoar activitatea.

    Adaptabilitatea financiar a unei ntreprinderi este abilitatea sa de a aciona efectiv pentru a modifica mrimea i ritmul fluxurilor de trezorerie, astfel nct s rspund necesitilor neateptate sau oportunitilor ivite. Msura n care i cile prin care o entitate dorete s fie adaptabil din punct de vedere financiar vor depinde de riscurile cu care aceasta se confrunt dar i de apetitul pentru risc al investitorilor si. ntreprinderea poate fi riscant. Riscul poate fi interpretat diferit de utilizatorii situaiilor financiare. El poate fi un risc economic, un risc comercial, un risc financiar, un risc de continuitate a activitii (risc de lichidare), etc.

    Elementele care definesc poziia financiar a ntreprinderii sunt activele, datoriile i capitalurile proprii.

    (1)Un activ reprezint o resurs economic controlat de ntreprindere ca urmare a

    unui eveniment trecut i de la care se ateapt s se obin avantaje (beneficii) economice viitoare pentru ntreprindere.

    Explicitarea definiiei:

    Resursa economic Resursele economice sunt elementele pe care managementul le gestioneaz pentru a crea valoare (pentru a obine avantaje economice viitoare). n funcie de obiectul de activitate, la nivelul unei ntreprinderi pot fi identificate resurse precum: -bunuri utilizate pe termen lung (de exemplu terenuri, cldiri, utilaje etc.); -bunuri utilizate pe termen scurt (de exemplu, mrfuri, produse finite etc.);

  • 4

    -titluri de valoare (de exemplu, aciuni, obligaiuni i alte titluri achiziionate de la alte ntreprinderi); -creane fa de teri (de exemplu, sumele de ncasat de la clieni n urma vnzrilor de mrfuri sau prestrilor de servicii etc.); -lichiditi bneti i echivalente de lichiditi (de exemplu, sume de bani aflate n conturile de la bnci, n casierie etc.); Controlul

    Se consider c o resurs este controlat dac ntreprinderea are posibilitatea sau abilitatea de a extrage avantajele economice ncorporate dar i capacitatea de a restrnge accesul altor entiti la potenialul pe care aceasta l ofer. Prin urmare, controlul trebuie efectiv exercitat. De regul, controlul este asigurat dac ntreprinderea preia cea mai mare parte a avantajelor i riscurilor asociate resursei respective. Acest lucru se poate face prin deinerea dreptului de proprietate juridic i/sau prin deinerea dreptului de utilizare (proprietate economic).

    Exist situaii cnd ntreprinderea, dei nu deine proprietatea juridic asupra unei resurse, o controleaz i, prin urmare o va recunoate n activul bilanier. Este cazul, spre exemplu, al bunurilor dobndite printr-un contract de leasing financiar.

    Exemplu ntreprinderea ALFA are nevoie de un utilaj n vederea asigurrii desfurrii

    ciclului de exploatare. Managementul a decis s apeleze la o societate de leasing BETA, neavnd suficiente lichiditi bneti disponibile pentru o achiziie direct. BETA achiziioneaz de la un furnizor specializat utilajul la costul de 500 lei i l d cu chirie societii ALFA pentru o perioad de 4 ani. Utilajul are o durat de viat estimat la 5 ani iar chiria este stabilit la 150 lei pe an. ALFA estimeaz c va obine ncasri de aproximativ 2.000 lei n cei 4 ani. n contract se precizeaz c ALFA este cea care suport riscurile de defeciune i costurile de exploatare i ntreinere ale utilajului i c n cazul n care valoarea de pia a chiriilor va crete se oblig s achite diferena de chirie societii BETA.

    Din analiza informaiilor de mai sus se poate observa c BETA (locatorul) deine proprietatea juridic dar nu i proprietatea economic asupra utilajului. Cel care se comport ca un veritabil proprietar este chiriaul ALFA (locatarul). El utilizeaz utilajul pe cea mai mare parte din durata lui de via i se bucur de avantaje economice mai mari dect BETA (ncasrile lui ALFA sunt estimate la 2000 lei n timp ce BETA va ncasa chirii totale de 600 lei). n plus ALFA i asum toate riscurile legate de exploatarea utilajului i de evoluia valorii acestuia.

    n concluzie, dei BETA este proprietarul juridic, proprietatea economic asupra utilajului a fost transmis lui ALFA deoarece aceasta din urm deine controlul (i nsueete cea mai mare parte a avantajelor i riscurilor ataate utilajului).

    Eveniment trecut ntreprinderea trebuie s poat justifica accesul la avantajele ncorporate n

    activ ca urmare a unui eveniment trecut i nu ca urmare a unui eveniment ce urmeaz s aib loc.

    Exemplu n exerciiul N, societatea ALFA a naintat aciune n instan mpotriva

    societii BETA, ca urmare a nclcrii drepturilor de autor i a pretins despgubiri de

  • 5

    2.000 lei. BETA a fcut recurs iar consilierii juridici au opinat c soluia final se va da foarte probabil n exerciiul N+1

    Pe baza informaiilor de care dispunem la sfritul exerciiului N putem constata c accesul la ncasarea de 2.000 lei depinde de un eveniment care nu a avut nc loc (va avea loc n exerciiul N+1), i anume soluionarea recursului naintat de BETA.

    Prin urmare, nu putem recunoate activul n bilan dar putem face o informare n note cu privire la existena unui activ eventual.

    Avantaje economice viitoare Capacitatea de a genera avantaje economice viitoare este dimensiunea

    esenial a unui activ. Avantajele economice legate de un activ corespund potenialului prin care acest activ contribuie, direct sau indirect, la un flux de lichiditi sau de echivalente de lichiditi. Aprecierea avantajelor economice viitoare se face n contextul raritii resurselor, innd seama de consumul i expirarea acestora

    Consumul presupune extragerea voluntar a avantajelor economice din resurse. Felul n care un activ se consum reflect capacitatea ntreprinderii de a extrage avantajele economice din resurse.

    Expirarea reflect modul n care potenialul unei resurse se diminueaz n timp, datorit altor factori dect consumul deliberat de ctre ntreprindere. Avantajele economice generate de un activ, pot s apar n diferite moduri. De exemplu, un activ poate s fie: -utilizat pentru producia de bunuri sau prestarea de servicii destinate vnzrii; -schimbat cu alte active; -utilizat pentru a achita o datorie; -distribuit proprietarilor ntreprinderii.

    (2) O datorie reprezint o obligaie prezent a ntreprinderii ce decurge dintr-un eveniment trecut i pentru a crei decontare se ateapt s aib loc o ieire de

    resurse ce ncorporeaz avantaje economice.

    O datorie se poate deconta prin: -o plat sub form de lichiditi; -un transfer de servicii; -o nlocuire a acestei obligaii cu o alt obligaie; -prin conversia obligaiei n capital; -o abandonare de ctre creditor a drepturilor sale. Cele mai multe dintre datoriile ntreprinderii rezult dintr-o baz legal, statutar sau contractual.

    Exemplu De exemplu datoriile fiscale au la baz o obligaie legal (codul fiscal) n timp

    ce datoriile fa de furnizori au la baz contracte ncheiate. Politica de dividend poate fi stipulat n contractul sau n statutul de societate

    n bilan sunt reflectate ns i datorii implicite. O datorie implicit exist

    atunci cnd ntreprinderea a creat n rndul celor interesai, prin politicile sale fcute

  • 6

    publice, o ateptare cum c aceasta i va asuma anumite responsabiliti, fr s existe o obligaie legal n acest sens.

    (3)Capitalul propriu reprezint interesul rezidual al proprietarilor n activele ntreprinderii, dup deducerea tuturor datoriilor.

    Capitalul propriu se definete n ipoteza lichidrii ntreprinderii. Cu ocazia lichidrii ntreprinderea va vinde toate bunurile, va ncasa creanele i va achita datoriile fa de creditori. Practic, capitalurile proprii reprezint partea pe care ar revendica-o proprietarii din activul ntreprinderii dup realizarea operaiilor de lichidare.

    Elementele de active, datorii i capitaluri proprii pot fi dispuse diferit n bilan, n raport cu diferite criterii. Astfel, la nivel mondial sunt consacrate mai multe modele de bilan, fiecare cu propriile lui valene n materie de informare financiar.

    n cazul aplicrii IAS 1, ar trebui ca, n funcie de natura activitii acesteia, ntreprinderea s procedeze la analiza activelor i a datoriilor sale i la delimitarea acestora n curente i necurente.

    n mare, activele circulante sunt active curente iar activele imobilizate sunt active necurente. Problema delimitrii curent/necurent este ns mult mai complex.

    Un activ trebuie considerat activ curent atunci cnd:

    (a)se ateapt s fie realizat sau este deinut pentru vnzare sau consum n cursul normal al ciclului de exploatare al ntreprinderii; sau

    (b)este deinut, n principal, n scopul comercializrii sau pe termen scurt i se ateapt a fi realizat n termen de 12 luni de la data bilanului; sau

    (c)reprezint lichiditi sau echivalente de lichiditi a cror utilizare nu este restricionat.

    Toate celelalte active sunt necurente.

    Delimitarea curent/necurent se realizeaz n funcie de durata de realizare a activelor raportat fie la durata exerciiului financiar fie la durata ciclului de exploatare.

    Ciclul de exploatare al unei ntreprinderi este timpul scurs ntre achiziia materiilor prime i materialelor care intr ntr-un proces de exploatare i realizarea lor sub form de lichiditi bneti sau echivalente de lichiditi (adic ncasarea produciei vndute, spre exemplu). Acest ciclu poate fi mai mare sau mai mic dect exerciiul financiar (anul calendaristic).

    O datorie este datorie curent atunci cnd ndeplinete una din urmtoarele condiii:

    (a)se ateapt s fie decontat n cursul normal al ciclului de exploatare al ntreprinderii; sau

    b)este deinut, n principal, n vederea comercializri1i; (c)este exigibil n termen de 12 luni de la data bilanului, sau

    d)ntreprinderea nu are un drept necondiionat de a amna scadena datoriei pentru cel puin 12 luni dup data bilanului.

    Toate celelalte datorii trebuie clasificate ca datorii necurente. 1 De exemplu, datorii financiare clasificate ca deinute n vederea comercializrii n conformitate ci norma IAS 39.

  • 7

    Datoriile comerciale, cele legate de relaiile cu salariaii i altele asemntoare

    utilizate n ciclul normal de exploatare sunt considerate curente chiar dac vor fi achitate ntr-o perioad mai mare de un an.

    Standardul IAS 1 revizuit solicit ca o datorie care s-a contabilizat, mai nti, cu scopul de a fi consecina unei operaii de comercializare, s fie clasificat n categoria datoriilor curente.

    O datorie financiar pltibil ntr-un interval de 12 luni de la data bilanului, sau pentru care entitatea nu are un drept necondiionat de a amna achitarea ei, pentru cel puin 12 luni dup data bilanului, trebuie s fie clasificat n categoria datoriilor curente. Aceast clasificare este cerut chiar dac este ncheiat o nelegere de a refinana, sau de a reealona plile, pe o baz de termen lung, dup data bilanului i nainte ca situaiile financiare s fie autorizate pentru prezentare.

    Exist situaii n care o datorie financiar pe termen lung este achitabil la cerere deoarece ntreprinderea a nclcat o condiie a acordului nainte de data bilanului. Standardul IAS 1 revizuit solicit ca datoria s fie clasificat n categoria datoriilor curente la data bilanului chiar dac dup aceast dat i nainte ca situaiile financiare s fie autorizate pentru prezentare, creditorul a fost de acord s nu cear plata, ca o consecin a nclcrii.

    IAS 1 las ntreprinderii o marj destul de larg n detalierea posturilor bilaniere. Vor fi prezentate n poziii distincte doar acele elemente care sunt considerate semnificative din punct de vedere al naturii, al funciei i al mrimii lor. Elementele considerate nesemnificative vor fi cumulate dup criterii de omogenitate i evideniate n posturi numite, de exemplu, "Alte stocuri", "Alte datorii", etc. Astfel de posturi exist i n modelul de bilan ntocmit conform OMFP 1752/2005 i ascund n anumite cazuri elemente semnificative care ar fi trebuit s fie evideniate distinct. Spre exemplu, postul "Alte datorii, inclusiv datorii fiscale i alte datorii pentru asigurrile sociale" cumuleaz o serie de datorii precum datoriile salariale i sociale, datoriile fiscale i unele datorii financiare.

    IAS 1 revizuit prezint o list de elemente relevante ce trebuie publicate fie n cadrul situaiilor financiare principale fie n notele explicative. Anexa la IAS 1 prezint un exemplu ilustrativ de bilan simplificat ntocmit de un grup de societi.

    Grupul XYZ Bilan la 31.12.N (n mii de uniti monetare)

    N N-1 ACTIVE Active necurente Imobilizri corporale Fond comercial Alte active necorporale Investiii n ntreprinderile asociate Investiii disponibile pentru vnzare Active curente Stocuri Creane comerciale Alte active curente Lichiditi i alte echivalente de lichiditi TOTAL ACTIVE

  • 8

    CAPITALURI PROPRII I DATORII Capitaluri atribuibile acionarilor societii mam Capital social Rezerve Alte rezerve Ctiguri nedistribuite Interese minoritare TOTAL CAPITALURI PROPRII Datorii necurente mprumuturi pe termen lung Impozite amnate Provizioane pe termen lung Total datorii necurente Datorii curente Datorii comerciale i alte datorii curente mprumuturi pe termen scurt Partea curent a mprunuturilor pe termen lung Impozitul pe profit curent de pltit Provizioane pe termen scurt Total datorii curente TOTAL DATORII TOTAL CAPITALURI PROPRII I DATORII

    a)Delimitri privind activele Potrivit cadrului contabil conceptual internaional, un activ este o resurs controlat de ntreprindere: -care provine din evenimente trecute; -de la care se ateapt s genereze avantaje economice viitoare (beneficii; fluxuri de trezorerie). Avantajele economice legate de un activ corespund potenialului prin care acest element contribuie, direct sau indirect, la un flux de lichiditi sau de echivalente de lichiditi de care s beneficieze ntreprinderea. Imobilizri necorporale: conform standardului internaional IAS 38 "Imobilizri necorporale", aceste bunuri sunt active nemonetare identificabile, fr substan fizic, deinute n vederea utilizrii lor pentru producia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi nchiriate terilor sau pentru a fi folosite n scopuri administrative. n categoria imobilizrilor necorporale sunt incluse: cheltuielile de constituire (numai conform Directivei a IV-a); cheltuielile de dezvoltare (numai n anumite condiii); concesiunile; brevetele; licenele; mrcile; drepturi i valori similare (know-how, modele, schie); fondul comercial; programele informatice; imobilizrile necorporale n curs etc. 1.Cheltuieli de dezvoltare

    Cheltuielile de dezvoltare sunt ocazionate de realizarea unor proiecte ce au ca finalitate obinerea de produse, tehnologii, servicii noi sau substanial ameliorate etc. Cheltuielile de dezvoltare vor figura n bilan atta timp ct exist certitudinea c, prin angajarea lor, ntreprinderea va obine n viitor avantaje economice i c ele

  • 9

    pot fi evaluate n mod fiabil. Dac aceast certitudine nu exist, atunci cheltuielile de dezvoltare vor fi trecute pe cheltuieli n contul de profit i pierdere. Cheltuielile de cercetare (fundamental) nu trebuie recunoscute n activul bilanului. Ele vor fi recunoscute drept cheltuieli n contul de profit i pierdere 2.Concesiuni, brevete, licene, mrci i alte drepturi i valori similare (i)Concesiunea este contractul prin care o parte numit concedent, cedeaz contra plat, unei alte pri, numit concesionar pe o perioad determinat dreptul de exploatare a unor bunuri sau de exercitare a unei activiti. Ea poate fi public sau privat. (ii)Brevetul reprezint un drept exclusiv de a folosi, realiza sau vinde un produs sau un serviciu. (iii)Licena reprezint dreptul de a exploata pe o perioad determinat rezultatul unui brevet. (iv)Marca reprezint cheltuielile pe care ntreprinderea le angajeaz cu scopul de a-i delimita produsele i serviciile de cele oferite de teri. 3.Fondul comercial se recunoate ca activ doar dac este pozitiv i dac rezult dintr-o achiziie de ntreprindere. Cheltuielile pe care ntreprinderea le face pentru a-i dezvolta fondul comercial (cunoscute i sub denumirea de fond comercial creat sau generat intern) nu figureaz n bilan ci afecteaz contul de profit i pierdere deoarece nu ndeplinesc criteriile de recunoatere ca activ. 4.Avansuri acordate pentru imobilizri necorporale 5.Imobilizri necorporale n curs 6.Alte imobilizri necorporale (programe informatice, know-how, drepturi de autor etc.).

    Imobilizrile necorporale se amortizeaz de regul pe durata lor de utilitate. Imobilizri corporale: conform standardului internaional IAS 16 "Imobilizri corporale", aceste bunuri sunt active corporale deinute de o ntreprindere fie pentru a fi utilizate n producia de bunuri sau prestarea de servicii, fie pentru a fi nchiriate terilor sau pentru a fi folosite n scopuri administrative. n categoria imobilizrilor corporale sunt incluse: terenurile i amenajrile de terenuri; construciile; instalaiile tehnice, mijloacele de transport, animale i plantaii; mobilier, aparatur birotic, echipamente de protecie a valorilor umane i materiale i alte active corporale; imobilizri corporale n curs etc. n principiu, recuperarea valorii imobilizrilor necorporale i corporale se face prin sistemul amortizrilor, conform standardelor internaionale IAS 38 i IAS 16. Deprecierea suplimentar, dincolo de nivelul amortizrilor, se face conform standardului internaional IAS 36 "Deprecierea activelor". Imobilizrile financiare reprezint titluri i creane financiare (creane, n special sub form de mprumuturi acordate). n viziunea referenialului contabil internaional, imobilizrile financiare i investiiile financiare pe termen scurt se regsesc n cele dou categorii de plasamente: plasamente pe termen lung i plasamente curente. Contabilizarea i evaluarea lor se face n conformitate cu standardul internaiona IAS 39 "Instrumente financiare: recunoatere i evaluare". n principiu, plasamentele sunt evaluate la valoarea just (o form de exprimare a valorii de pia). Deprecierile constatate pe parcursul existenei lor se nregistreaz n categoria provizioanelor.

  • 10

    Activele circulante sunt de regul active curente conform standardului internaional IAS 1. Activele curente ale bilanului cuprind: -elemente destinate s fie realizate, sau deinute pentru a fi vndute sau consumate, n cadrul ciclului normal de exploatare al ntreprinderii; sau -elemente destinate, n principal, pentru a fi negociate pe diferite piee sau deinute ntr-o perspectiv de termen scurt, ntreprinderea ateptndu-se s le realizeze n maxim un an de la data nchiderii exerciiului; sau -lichiditile sau cvasilichiditile, dac utilizarea acestora nu este supus restriciilor. Stocurile: conform standardului IAS 2 "Stocurile" sunt active: -deinute pentru a fi vndute n cursul normal al activitii; -n curs de producie, pentru o astfel de vnzare; -sub form de materii prime sau de furnituri care trebuie s fie consumate n procesul de producie sau de prestare de servicii. Aceast definiie nu ine cont de natura elementului considerat, ci de destinaia acestuia, care este puternic influenat de activitatea ntreprinderii care deine bunurile. De exemplu, terenurile i construciile constituie imobilizri n majoritatea ntreprinderilor, dar ele sunt stocuri pentru un comerciant de bunuri imobiliare. Reglementrile romneti, prin planul de conturi, prezint stocurile conform clasificrii detaliate: stocuri de materii prime i materiale, stocuri de producie n curs de execuie, stocuri de produse, stocuri aflate la teri, stocuri de animale, stocuri de mrfuri, stocuri de ambalaje. Evaluate n cursul exerciiului la nivelul costurilor lor de intrare, stocurile pot fi provizionate la inventar, atunci cnd valoarea lor posibil de vnzare (valoarea net de realizare) este inferioar costurilor la care sunt nregistrate. Creanele sunt drepturi ale ntreprinderii fa de terii ei. Principala categorie de creane este reprezentat de creanele de natur comercial: creane-clieni, efecte de primit, clieni inceri sau n litigiu, clieni-facturi de ntocmit etc. La aceasta se adaug creanele salariale, sociale, fiscale, creanele fa de asociai privind decontrile referitoare la capital, creanele fa de debitori etc. Atunci cnd la nchiderea exerciiului la inventar valoarea posibil de ncasare este inferioar valorii nominale exprimat n contabilitatea curent, pentru diferen se constituie un provizion pentru depreciere. Disponibilitile (casa i conturi la bnci) sunt activele cu cel mai nalt grad de lichiditate. Ele apar sub forma valorilor de ncasat, conturilor curente la bnci (cu solduri debitoare), dobnzilor de ncasat, numerarului i altor valori din casierie i acreditivelor. Referenialul contabil internaional numete aceste elemente lichiditi. Lor le sunt ataate echivalentele de lichiditi. b)Delimitri privind datoriile Potrivit cadrului contabil conceptual internaional o datorie este o obligaie actual a ntreprinderii: -care provine din evenimente trecute; -i care trebuie s antreneze, cu ocazia plii (decontrii) sale, o ieire de resurse (active) generatoare de avantaje economice. Standardul internaional IAS 1 definete i delimiteaz cele dou mari categorii de datorii, innd cont de gradul lor de exigibilitate: datoriile necurente i datoriile curente. Primele sunt datorii pe termen lung (scaden mai mare de un an) iar celelalte sunt datorii pe termen scurt (scaden mai mic de un an). n categoria datoriilor curente este inclus i partea pe termen scurt (achitabil n urmtoarele 12 luni) a datoriilor pe termen lung.

  • 11

    Datoriile privind provizioanele pentru riscuri i cheltuieli sunt consecina aplicrii standardului IAS 37 "Provizioane, active eventuale i pasive eventuale". Standardul IAS 37 definete provizioanele ca fiind datorii a cror scaden sau mrime este nesigur. Un provizion trebuie s fie contabilizat dac, i numai dac: -o ntreprindere are o obligaie actual (juridic sau implicit) ce rezult dintr-un eveniment trecut; -este probabil (mai mult probabil dect improbabil) s fie necesar o ieire de resurse generatoare de avantaje economice pentru a stinge obligaia; i -mrimea obligaiei poate s fie exprimat n mod credibil. Obligaia implicit este o obligaie care decurge din aciuni ale ntreprinderii atunci cnd: -aceasta a indicat treilor, prin practicile ei anterioare, prin politica ei publicat sau printr-o declaraie recent suficient de explicit, c i va asuma anumite responsabiliti; i cnd -ca atare, a creat acestor teri sentimentul c i va asuma aceste responsabiliti. c)Delimitri privind capitalurile proprii Capitalurile proprii, ca interes rezidual al proprietarilor n activele acesteia, cuprind suma algebric a: capitalului social (+), primelor de capital (+), rezervelor din reevaluare (), rezervelor (+), rezultatului reportat (), rezultatului exerciiului (), aciuni proprii (-) .

    Studiu de caz 1 Se cunosc urmtoarele informaii (n lei):

    1. Terenuri evaluate la cost 630.000 2. Licene 350.0003. Terenuri disponibile pentru vnzare evaluate la valoare just

    (vnzarea va avea loc n mai puin de 12 luni, costul este de 250.000 iar valoarea just minus costurile de cesiune este estimat la 200.000)

    200.000

    4. Clieni 600.000 5. Cheltuieli n avans (din care angajate ntr-o perioad mai mare de 1

    an 60.000) 80.000

    6. Rezerva legal 90.000 7. Datorii fa de asociati i acionari (dividende de plat) 100.0008. Amortizarea instalalaiilor i mainilor 50.0009. Interese de participare desemnate ca active financiare disponibile

    pentru vnzare evaluate la valoare just cu variaiile de valoare n capitalurile proprii (vnzarea va avea loc n mai mult de un an iar costul lor este de 600.000)

    700.000

    10. Capital social 1.500.00011. Materii prime 160.00012. Instalaii i maini 700.00013. mprumuturi din emisiunea de obligaiuni (durata este de 10 ani,

    rambursabil prin rate constante) 525.00014. Provizioane pentru deprecierea materiilor prime 5.00015. Rezultat reportat 230.00016. Conturi la banci 3.990.000

  • 12

    17. Provizioane pentru garantii acordate clienilor (din care cu scadena foarte probabil ntr-o perioad mai mare de 1 an, 300.000)

    500.000

    18. T.V.A. de plat 480.00019. mprumut pe termen lung acordat unei ntreprinderi din cadrul

    grupului (din care cu scadena n anul urmtor 20.000) 100.00020. Provizioane pentru deprecierea creanelor clieni 10.00021. Credite primite pe termen lung (din care partea cu scaden sub un

    an 400.000) 1.900.000

    22. Construcii 300.00023. Cheltuieli de dezvoltare (este foarte probabil obinerea de avantaje

    economice viitoare) 100.000

    24. Rezerve din reevaluare 1.700.00025. Datorii salariale i sociale 900.00026. Aciuni proprii 800.00027. Amortizarea construciilor 50.00028. Fond comercial achiziionat 4.000.00029. Credite primite pe termen scurt (pentru un credit de 100.000 s-a

    amnat scadena cu 2 ani iar acordul a fost ncheiat ntre data de raportare i data la care situaiile financiare sunt autorizate pentru prezentare)

    850.000

    30. Subvenii pentru investiii (din care 50.000 vor fi reluate la venituri ntr-o perioad mai mic de 1 an)

    300.000

    31. Produse finite 180.00032. Rezultatul exerciiului 1.900.00033. Titluri de plasament:

    -titluri n valoare de 100.000 au fost desemnate ca active financiare deinute pn la scaden pentru garantarea unui credit primit pe 5 ani iar restul au fost desemnate ca active financiare deinute n vederea tranzacionrii, evaluate la valoarea just cu variaiile de valoare n contul de profit i pierdere)

    250.000

    34. Furnizori (din care cu scaden ce depee un an 700.000) 900.00035. Impozite amnate 300.00036. Impozitul pe profit exigibil 550.00037. Venituri n avans (din care pe termen scurt 20.000) 200.00038. Rezerve din valoarea justa 100.000

    Se cere sa se ntocmeasc bilanul contabil confom IAS 1 "Prezentarea situaiilor financiare" (revizuit).

    Model IAS 1 Bilan ncheiat la data de 31.Decembrie.N

    N - 1 N 1 N N Active :

    Active necurente: Imobilizri corporale evaluate la cost (1)

    X

    Fond comercial X Alte imobilizari necorporale (2) X

  • 13

    Investitii in intreprinderi asociate(3) X Active financiare deinute pn la scaden (4)

    X

    Active financiare disponibile spre vnzare(5)

    X

    Alte active necurente(6) X Active necurente Total: X

    Active curente: Stocuri (7) X Creane comerciale X Investiii n ntreprinderi asociate(8) X Active financiare evaluate la valoarea just (9)

    X X

    Investitii disponibile spre vnzare (10)

    Alte active curente (11) X Lichiditi i echivalente de lichiditi (12)

    X

    Active curente Total: X TOTAL ACTIVE: Capital propriu i datorii : Capital i rezerve :

    Capital social X Rezerve (13) X Alte rezerve(14) X Rezultat reportat X Rezultatul exerciiului Aciuni proprii(15)

    Capital Total : X Interes minoritar : X Datorii necurente : Imprumuturi pe termen lung (16) Impozite amnate Datorii comerciale(17) Provizioane pe termen lung Alte datorii necurente(18)

    X X X X X

    Datorii necurente Total: X Datorii curente: Datorii comerciale (19) mprumuturi pe termen scurt (20) Partea curent a mprumuturilor pe termen lung(21) Impozitul pe profit exigibil Provizioane pe termen scurt Alte datorii curente(22)

    X X X X X X X

    Datorii curente Total: X Total - capital propriu i datorii: X

  • 14

    B.Particulariti ale contului de profit i pierdere ntocmit conform IAS 1:

    Cadrul contabil conceptual definete elementele ce descriu performana financiar a ntreprinderii (veniturile i cheltuielile) de maniera urmtoare:

    Veniturile sunt creteri de avantaje economice viitoare n cursul perioadei contabile, care au ca rezultat o cretere a capitalurilor proprii, diferit de cea care

    provine din contribuiile proprietarilor capitalului. Cheltuielile sunt diminuri de avantaje economice n cursul perioadei contabile, ce au ca rezultat o diminuare a capitalurilor proprii, diferit de cea care provine din

    distribuirile n favoarea proprietarilor de capital.

    Definiiile propuse de cadrul conceptual sunt foarte cuprinztoare referindu-se att la veniturile/cheltuielile angajate n cursul normal al activitilor ct i la ctiguri/pierderi, plusuri/minusuri de valoare survenite pe parcursul perioadei, indiferent dac sunt latente sau realizate. Exist ns i elemente care, dei corespund definiiilor veniturilor i cheltuielilor deoarece genereaz creteri sau diminuri de capitaluri proprii, nu sunt incluse n contul de profit i pierdere, ci figureaz printre elementele capitalurilor proprii.

    Un venit/cheltuial va fi recunoscut() n contabilitate dac:

    rspunde definiiei creterea/diminuarea de avantaje economice viitoare poate fi msurat fiabil.

    Standardul internaional IAS 1 las posibilitatea ntreprinderilor s decid

    structura i coninutul contului de profit i pierdere, oferind o list minim de posturi. ntreprinderile pot opta ntre o prezentare a cheltuielilor dup natur sau dup funcii. Alegerea trebuie s vizeze varianta care prezint cel mai sincer elementele performanei ntreprinderii.

    Norma internaional IAS 1 revizuit interzice prezentarea separat a elementelor extraordinare. Motivul avansat de IASB rezid n faptul c natura unei tranzacii, nu frecvena sa, trebuie s determine modul de prezentare n contul de profit i pierdere. Eliminarea categoriei elementelor extraordinare elimin i nevoia de segregare arbitrar a efectelor unor evenimente similare (unele repetitive, altele nu) asupra profitului sau pierderii perioadei (de exemplu, cuantificarea efectului financiar al unui cutremur ce survine ntr-o perioad de recesiune economic).

    Anexa la IAS 1 ofer un exemplu de cont de profit i pierdere cu clasificarea cheltuielilor dup natur i dup funcii ntocmit pentru un grup de societi. Standardul internaional nu propune o structur rigid a situaiile financiare i presupune exercitarea raionamentului profesional n aprecierea caracterului

  • 15

    semnificativ al unui element de venit/cheltuial. Elementele sunt prezentate distinct dac sunt semnificative, iar aceasta se apreciaz n funcie de natura sau importana lor.

    Contul de profit i pierdere al unui grup de societi pentru exerciiul ncheiat la

    31.12.N (clasificarea cheltuielilor dup natur)

    N N-1

    Venituri Alte venituri Variaia stocurilor Producia imobilizat Consumuri de materii prime i materiale consumabile Cheltuieli de personal Cheltuieli privind amortizrile Deprecierea imobilizrilor corporale Alte cheltuieli Costurile finanrii Partea din profitul ntreprinderilor asociate 1) Profitul naintea impozitrii Cheltuieli privind impozitul pe profit Profitul pereioadei, atribuibil: -deintorilor de capital ai societii mam -intereselor minoritare 2)

    1) partea din profitul net al ntreprinderilor asociate (ntreprinderi asupra crora societatea mam exercit o influen semnificativ) 2) partea din rezultatul filialelor ce revine altor acionari dect societatea mam

    Clasificarea cheltuielilor dup natur este orientat spre satisfacerea nevoilor informaionale ale puterii publice n vederea calculului agregailor la nivel macroeconomic. Produsul intern brut se determin lund n calcul valoarea adugat, indicator determinat cu uurin cu ajutorul unui cont de profit i pierdere prezentat dup natur.

    Un astfel de model nu permite aprecierea nivelului i structurii costurilor de producie, deoarece metodele de calculaie a acestora se bazeaz pe o clasificare a cheltuielilor dup destinaie (cheltuieli directe i indirecte) sau n funcie de evoluia lor n raport cu volumul produciei obinute (cheltuieli variabile i cheltuieli fixe).

    Cheltuielile cu materiile prime, cu materialele, cu amortizarea sunt directe, dac pot fi identificate a servi realizrii unui produs, executrii unei lucrri sau prestrii unui serviciu, sau indirecte, dac nu putem efectua o astfel de identificare fr alte raionamente economice de atribuire. Aceleai cheltuieli pot s evolueze n funcie de volumul produciei (i n acest caz sunt variabile) sau s se menin relativ constante n timp (costuri fixe).

    Contul de profit i pierdere al unui grup de societi pentru exerciiul ncheiat la

    31.12.N (clasificarea cheltuielilor dup funcii)

  • 16

    N N-1

    Venituri Costul vnzrilor Profitul brut Alte venituri Costurile de distribuie Cheltuieli administrative Alte cheltuieli Costurile finanrii Partea din profitul ntreprinderilor asociate Profitul naintea impozitrii Cheltuieli privind impozitul pe profit Profitul perioadei, atribuibil: -deintorilor de capital ai societii mam -intereselor minoritare

    Costul vnzrilor cuprinde ansamblul cheltuielilor ocazionate de aprovizionri, servicii prestate de teri, manopera, cheltuielile cu chiriile i amortizarea spaiilor destinate procesului de producie aferente produciei vndute.

    Costurile de distribuie sunt constituite din cheltuieli angajate pentru promovarea i distribuirea bunurilor produse i/sau comercializate de ntreprindere (cheltuieli cu publicitatea, cheltuieli cu personalul angajat n cadrul funciei distribuie, amortizarea, chiria aferente spaiilor cu destinaie comercial).

    Studiu de caz 2: ntreprinderea ALFA a obinut n cursul anului N 100 buci de produse finite

    la costul de 100.000 lei. Structura costului de producie este urmtoarea: -cheltuieli materiale 50.000 lei; -cheltuieli de personal 30.000 lei; -cheltuieli cu amortizarea imobilizrilor productive 20.000 lei. Pe lng aceste cheltuieli ntreprinderea a mai angajat i alte cheltuieli de

    exploatare n sum de 10.000 lei, din care: a)consumuri materiale 2.000 lei, din care: -aferente sectorului distribuie 1.500 lei; -aferente sectorului administrativ 500 lei; b)cheltuieli de personal 7.000 lei, din care: -aferente sectorului distribuie 5.000 lei; -aferente sectorului administrativ 2.000 lei; c)cheltuieli cu amortizarea 1.000 lei, din care: -aferente sectorului distribuie 700 lei; -aferente sectorului administrativ 300 lei; Jumtate din producia obinut a fost vndut la preul de 150.000 lei. n cursul anului ntreprinderea a pltit dobnzi aferente creditelor primite de la

    bnci n sum de 5.000 lei i a ncasat 2.000 lei dividende de la o ntreprindere asociat. Ctigul din cedarea unor terenuri a fost de 20.000 lei iar pierderea din cedarea unei cldiri a fost de 7.000 lei. .Cota de impozitare este de 16%. S procedm la ntocmirea contului de profit i pierdere cu clasificarea dup natur i dup funcii. Model IAS 1

  • 17

    Contul de profit i pierdere pentru exerciiul ncheiat la 31.12.N.

    (ilustreaz clasificarea cheltuielilor dup natur) (lei)

    N-1 N Venituri X Variaia stocurilor de produse finite i producie n curs de execuie

    X

    Alte venituri X Materii prime i consumabile utilizate (X) Cheltuieli cu personalul (X) Cheltuieli cu amortizarea (X) Alte cheltuieli (X) Costurile finanrii (X) Profitul naintea impozitrii X Cheltuieli cu impozitul pe profit (X) Profitul perioadei X

    Model IAS 1

    Contul de profit i pierdere pentru exerciiul ncheiat la 31.12.N.

    (ilustreaz clasificarea cheltuielilor dup funcii) (lei)

    N-1 N

    Venituri X Costul vnzrilor (X) Profitul brut X Alte venituri X Costuri de distribuie (X) Cheltuieli administrative (X) Alte cheltuieli (X) Costurile finanrii (X) Profitul naintea impozitrii X Cheltuieli cu impozitul pe profit (X) Profitul perioadei X

    Modele de subiecte de examen pentru Tema 1:

    1.Prezentai particularitile modelului de bilan ntocmit conform IAS 1. 2.Se cunosc urmtoarele informaii (n lei): mrfuri 500.000; rezerve 10.000; provizioane pentru deprecierea mrfurilor 50.000; clieni 400.000; titluri de

  • 18

    participare 300.000 (din care titluri n valoare de 100.000 lei vor fi vndute n anul urmtor); titluri de plasament 200.000 (acestea sunt utilizate drept garanie pentru un credit primit cu o scaden de 3 ani); efecte comerciale de plat 20.000; acreditive 20.000; cheltuieli n avans 80.000 (din care angajate ntr-o perioad mai mare de 1 an 60.000 lei); avansuri pltite furnizorilor de stocuri 30.000; licene 50.000; venituri n avans 30.000 (din care angajate ntr-o perioad mai mare de 1 an, 20.000 lei ); provizioane pentru riscuri i cheltuieli 500.000 (din care, cu scadena foarte probabil n anul urmtor 200.000); credite primite de la bnci pe termen lung 200.000 (din care cu scadena n anul urmtor 30.000 lei); credite primite pe termen scurt 90.000 (din care, pentru un credit de 30.000 lei s-a amnat scadena cu 2 ani iar decizia a fost luat naintea nchiderii exerciiului financiar); salarii datorate 700.000. Determinai valoarea activelor curente i a datoriilor necurente conform modelului de bilan IAS 1 Prezentarea situaiilor financiare. 3.Se cunosc urmtoarele informaii (n lei): echipamente tehnologice 100.000; cifra de afaceri 1.000.000 (din care 200.000 a fost obinut din vnzarea produciei cu ciclu lung de fabricaie); titluri de participare 300.000 (din care titluri n valoare de 100.000 lei vor fi vndute n anul urmtor); provizioane pentru riscuri i cheltuieli 300.000 (din care cu scadena foarte probabil n anul urmtor 100.000); mprumut din emisiunea de obligaiuni 500.000 (din care partea cu scadena n anul urmtor 100.000); provizioane pentru deprecierea terenurilor 200.000; amortizarea echipamentelor tehnologice 20.000; mprumuturi acordate pe termen scurt 350.000 (din care pentru un mprumut n valoare de 150.000 lei s-a prelungit scadena cu 2 ani iar acordul a fost ncheiat nainte de nchiderea exerciiului financiar), subvenii pentru investiii 100.000 (din care 70.000 lei vor fi reluate la venituri ntr-o perioad mai mare de 1 an); fond comercial achiziionat 200.000; cheltuieli de dezvoltare 50.000 (este foarte puin probabil obinerea de avantaje economice); terenuri 700.000; cheltuieli n avans 200.000 (din care angajate ntr-o perioad mai mare de 1 an, 50.000); furnizori 400.000(din care cu scadena ntr-o perioad mai mare de 1 an 180.000 lei); TVA de plat 20.000. Determinai valoarea activelor necurente i a datoriilor curente conform modelului de bilan IAS 1 Prezentarea situaiilor financiare.

    4.Se dau urmtoarele informaii (u.m.):

    Cheltuieli cu materiile prime (pentru producie) 2.000 Cheltuieli cu materialele consumabile 1.000 -pentru producie 700 -pentru distribuie 150 -pentru sectorul administrativ 150 Cheltuieli cu salariile personalului 2.800 -pentru producie 1.200 -pentru distribuie 600 -pentru sectorul administrativ 1.000 Cheltuieli cu amortizarea imobilizrilor 2.500 -pentru producie 1.100 -pentru distribuie 800 -pentru sectorul administrativ 600 Cheltuieli cu ntreinerea i reparaiile 800

  • 19

    -pentru producie 550 -pentru distribuie 200 -pentru sectorul administrativ 50 Cheltuieli cu activele cedate 450 Cheltuieli privind calamitile 250 Cheltuieli privind ajustrile pentru deprecierea activelor circulante

    120

    Cheltuieli privind dobnzile 200 Cheltuieli din diferene de curs valutar 40 Venituri din vnzarea produselor finite 6.500 Venituri din vnzarea mrfurilor 1.000 Venituri din vnzarea activelor 800 Venituri din prestri de servicii 1.800 Venituri din dividende 320

    Se mai cunosc urmtoarele informaii: Produse finite - sold iniial 1.000 u.m., sold final 1.200 u.m., Mrfuri sold iniial 700 u.m., sold final 900 u.m., achiziiile de mrfuri din cursul perioadei fiind de 1.000 u.m.. S se ntocmeasc Contul de profit i pierdere conform IAS 1 (ambele modele recomandate). 5. S se determine cifra de afaceri dac se cunosc urmtoarele informaii (n lei): Venituri in provizioanele pentru riscuri i cheltuieli 100.000, venituri din vnzarea de imobilizri corporale 500.000, venituri din vnzarea de mrfuri 400.000, venituri din vnzarea de produse finite 500.000, venituri din subvenii pentru investiii 70.000, venituri din onorarii i comosioane 200.000, venituri din chirii 50.000, venituri din servicii prestate terilor 300.000, venituri din producia de imobilizri 600.000, venituri din dividende 200.000, venituri din vnzarea titlurilor de plasament 30.000.

    Tema 2 : Tehnica ntocmirii tabloului fluxurilor de trezorerie (IAS 7) Adesea, n lumea contabil se susine faptul c profitul este un punct de

    vedere, n timp ce trezoreria este o realitate. Aceast afirmaie se bazeaz pe constatarea c unele ntreprinderi raporteaz profituri impuntoare dar care nu au corespondent pe msur n trezorerie. Aceast situaie se datoreaz, pe de o parte faptului c rezultatul contabil are n spate o serie de convenii contabile iar pe de alt parte calitii managementului ntreprinderii.

    Majoritatea utilizatorilor de informaie contabil manifest un interes deosebit fa de trezoreria ntreprinderii care i public situaiile financiare. Fiecare dintre aceti utilizatori revendic o parte din trezoreria ntreprinderii sub form de dividende, dobnzi, salarii, impozite etc.

    Informaii privind trezoreria ntreprinderii sunt disponibile n bilanul contabil. Acesta prezint situaia trezoreriei ntreprinderii la nceputul i la sfritul anului dar nu i cauzele care au determinat eventualul deficit sau excedent de trezorerie.

    Contul de profit i pierdere ofer informaii despre fluxuri dar nu despre cele de trezorerie ci despre cele de venituri i cheltuieli.

  • 20

    La momentul n care n contabilitate se recunoate o cheltuial, plata se poate s se fi fcut n trecut (nregistrarea cheltuielii cu chiria n perioada N n condiiile n care chiria a fost pltit n avans n perioada N-1) sau s se efectueze n viitor (nregistrarea facturii de plat fa de un furnizor de servicii). De asemenea, unele cheltuieli nu au inciden asupra trezoreriei (cheltuielile cu amortizarea i cu provizioanele) sau au n contrapartid stocuri.

    La momentul n care n contabilitate se recunoate un venit, ncasarea se poate s se fi fcut n trecut (nregistrarea venitului din chirii n perioada N n condiiile n care ncasarea chiriei s-a produs n perioada N-1) sau s se efectueze n viitor (nregistrarea unei vnzri ctre un client). De asemenea, unele venituri nu au inciden asupra trezoreriei (veniturile din provizioane) sau au n contrapartid stocuri sau imobilizri.

    Date fiind limitele bilanului contabil i ale contului de profit i pierdere n reflectarea informaiilor privind fluxurile de trezorerie a devenit necesar publicarea unei situaii financiare care s completeze imaginea privind performana financiar a ntreprinderii dar i s o fac mai credibil. Aceast situaie financiar este "Tabloul fluxurilor de trezorerie".

    Utilitatea tabloului fluxurilor de trezorerie deriv din aceea c permite: (a)realizarea de previziuni privind fluxurile de trezorerie viitoare; (b)evaluarea calitii actului managerial; aprecierea lichiditii i a solvabilitii ntreprinderii; (d)analiza relaiei dintre rezultatul contabil i fluxurile de trezorerie ale ntreprinderii.

    Utilizat mpreun cu celelalte situaii financiare, tabloul fluxurilor de trezorerie furnizeaz utilizatorilor informaii mult mai relevante i mai credibile n aprecierea poziiei financiare (lichiditate, solvabilitate, structur financiar, etc) i a performanelor unei ntreprinderi.

    Totodat, informaiile referitoare la fluxurile de trezorerie sunt folositoare pentru a permite utilizatorilor s i elaboreze modele pentru aprecierea i compararea poziiei financiare i a performanelor unor ntreprinderi diferite deoarece ele elimin efectele utilizrii unor prelucrri contabile diferite, pentru aceleai operaii i evenimente.

    Exemplu Despre dou ntreprinderi A i B ce activeaz n acelai sector de activitate se

    cunosc urmtoarele informaii (n mil. u.m.):

    Elemente A B Cifra de afaceri 800 800Profit net 600 200Active imobilizate nete 400 400Capitaluri proprii 100 500Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de un an

    500 100

    Provizioane pentru riscuri i cheltuieli

    200 100

    Stocuri 900 400Creane 1.800 500Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de

    2.000 1.000

  • 21

    un an (exclusiv creditele de trezorerie) ncasrile exerciiului financiar, din care: -ncasri de la clieni -ncasri din noi emisiuni de aciuni -ncasri din primire de credite pe termen scurt

    2.800

    300-

    2.500

    1.800

    700900

    200

    Plile exerciiului financiar, din care: -pli ctre furnizori -rambursri de credite -pli de dobnzi -pli de salarii -pli de dividende -pli de impozite

    3.100

    5001.200

    400300500200

    1.400

    50010050

    50020050

    Trezoreria: -la nceputul anului -la sfritul anului

    3.3003.000

    2.5002.900

    ntreprinderea B amortizeaz accelerat anumite categorii de active imobilizate i evalueaz ieirile de stocuri prin procedeul FIFO. ntreprinderea A utilizeaz metoda liniar i evalueaz ieirile din stoc la cost mediu ponderat.

    Cum am putea aprecia poziia financiar i performanele celor dou ntreprinderi pe baza acestor informaii?

    S vedem la ce concluzii am putea ajunge dac am valorifica doar informaiile furnizate de bilanul contabil. Vom calcula pentru nceput fondul de rulment (FR): FRA = (Capitaluri proprii + Datorii cu scadena ce depete un an + Provizioane pentru riscuri i cheltuieli) Active imobilizate nete = 100 +500 +200 400 = +400 mil u.m. FRB = 500 + 100 + 100 400 = +300 mil u.m.

    Putem constata c ntreprinderea A are un fond de rulment mai mare cu 100 mil u.m., ceea ce ar putea duce la concluzia c aceasta ar fi mai sntoas din punct de vedere financiar dect B. Dac privim ns trezoreria celor dou ntreprinderi, vom constata c A ncheie exerciiul financiar cu un deficit de 300 mil u.m. (3.300 3000), n timp ce B obine un excedent de 400 mil u.m. Cum se explic aceast situaie? Spuneam c fondul de rulment poate fi absorbit de active curente de natura stocurilor i a creanelor. Pentru a putea sesiza acest aspect haidei s procedm la calcularea necesarului de fond de rulment (NFR). NFRA = Stocuri + Creane Datorii cu scadena mai mic de un an (exclusiv creditele de trezorerie) = 900 + 1.800 2.000 = +700 mil u.m. NFRB = 400 + 500 1.000 = -100 mil u.m.

    Ce semnific aceste valori? n cazul ntreprinderii A, suma de 700 mil u.m. reprezint necesarul de trezorerie pentru acoperirea stocurilor i a creanelor acesteia. Se observ c acest necesar este mai mare dect fondul de rulment (400 mil u.m.) aceasta fiind cauza deficitului de trezorerie de 300 mil u.m. n cazul ntreprinderii B, se constat c aceasta a alocat trezorerie pentru stocuri n sum de 400 mil u.m. i i-a creditat clienii cu suma de 500 mil. u.m. n acelai timp, B folosete banii furnizorilor i a altor creditori n sum de 1.000 u.m. Cu alte cuvinte ea obine un excedent de trezorerie din finanarea activelor pe termen scurt de 100 mil u.m.care se adaug celui

  • 22

    de 300 mil.u.m. degajat din finanarea activelor imobilizate. Aa se explic excedentul de trezorerie de 400 mil u.m.

    Aceast analiz i dovedete limitele prin faptul c arat care sunt activele care consum trezorerie: cele pe termen lung sau cele pe termen scurt. Ea nu permite cunoaterea fluxurilor de trezorerie care au contribuit la obinerea excedentului sau deficitului de trezorerie.

    Dac aruncm o privire asupra structurii financiare a celor dou ntreprinderi putem constata c A este extrem de ndatorat, att pe termen lung ct i pe termen scurt. Capitalurile permanente ale ntreprinderii A sunt constituite preponderent din datorii (reprezentate mai ales de credite bancare) n timp ce n cazul ntreprinderii B, acestea sunt reprezentate mai ales de capitalurile proprii.

    Dac am valorifica exclusiv informaiile furnizate de contul de profit i pierdere am concluziona c ntreprinderea A este mai performant deoarece la aceeai cifr de afaceri obine un profit superior. Dac raportm profitul net la cifra de afaceri gsim rentabilitatea comercial. Aceasta este de 75% n cazul lui A i 25% n cazul lui B. n plus, performana exploatrii celor dou ntreprinderi nu este comparabil datorit opiunilor diferite n materie de estimare a amortismentelor i a ieirilor din stoc. Implicit, nici FR calculat de noi nu exprim n totalitate un excedent potenial de trezorerie.

    Dac integrm ns i informaii de natura fluxurilor de trezorerie vom afla cu uurin c: -ntreprinderea A care raporteaz o rentabilitate comercial de 75% ncaseaz doar o mic parte din cifra de afaceri (300 mil u.m. totalul de 800 mil u.m.); -n cazul ntreprinderii B, cea mai mare parte din cifra de afaceri se regsete n trezorerie (700 mil u.m. din totalul de 800 mil u.m.); -plile ctre furnizori au acelai volum dar n cazul ntreprinderii B se observ c aceasta ncaseaz mai repede creanele-clieni i achit mai trziu datoriile fa de furnizori, efectul fiind favorabil asupra trezoreriei; -n cazul ntreprinderii A, aceasta are scadene mici ale datoriilor fa de furnizori i i crediteaz clienii pe o perioad mai lung, efectul fiind nefavorabil asupra trezoreriei; -cea mai mare parte a ncasrilor ntreprinderii A provin din creditele primite de la bnci iar cea mai mare parte a plilor vin din rambursarea i remunerarea acestor credite; -ntreprinderea A este dependent de piaa capitalului mprumutat i suport costuri foarte mari ale ndatorrii; -ntreprinderea B se finaneaz mai puin prin ndatorare i mai mult prin apelul la proprietari (ncasrile de 900 mil u.m.).

    n concluzie, ntreprinderea B are o gestiune eficient (este asigurat o structur financiar optim, un cost mic al capitalului, corelarea scadenelor creanelor cu cele ale datoriilor, dimensionarea optim a stocurilor) ceea ce se rsfrnge pozitiv asupra trezoreriei.

    Trezoreria este un indicator-cheie n aprecierea gestiunii ntreprinderii pe

    termen scurt i pe termen lung. Prin intermediul ei ntreprinderea i finaneaz activitatea i i asigur perenitatea. Mrimea, n valori absolute i relative, i evoluia trezoreriei pot s caracterizeze o anumit situaie a ntreprinderii: echilibru financiar, vulnerabilitate, faliment etc.

    Tabloul fluxurilor de trezorerie face obiectul normei IAS 7 "Tabloul fluxurilor de trezorerie". Dei IAS 7 nu a definit conceptul de trezorerie, se consider c este

  • 23

    vorba despre ansamblul lichiditilor i echivalentelor de lichiditi. Expresia fluxuri de trezorerie (cash flows) desemneaz ansamblul intrrilor (inflows) i ieirilor (outflows) de lichiditi i de echivalente de lichiditi.

    Lichiditile (cash) se refer la fondurile disponibile (cash on hand) i la depozitele la vedere (demand deposits). Echivalentele de lichiditi (cash equivalents)sunt plasamente pe termen scurt, foarte lichide, convertibile cu uurin ntr-o mrime determinat de lichiditi i care sunt supuse la un risc neglijabil de schimbare a valorii.

    Scopul deinerii echivalentelor de lichiditi este de a face fa angajamentelor de trezorerie pe termen scurt. Se deduce c scadena lor este de regul sub trei luni. n orice caz, deinerea de echivalente de lichiditi nu se face n scopul realizrii unor obiective de plasament.

    Fluxurile de trezorerie nu cuprind micrile ntre elementele care constituie lichiditi sau echivalente de lichiditi, pentru c ele fac parte din gestiunea trezoreriei ntreprinderii.

    Potrivit normei IAS 7, tabloul fluxurilor de trezorerie trebuie s prezinte fluxurile de trezorerie ale exerciiului clasificate n activiti de exploatare, de investiii i de finanare.

    O ntreprindere trebuie s prezint fluxurile sale de trezorerie din activitile de exploatare, de investiie i de finanare ntr-o manier care corespunde cel mai bine activitii sale.

    ntr-o form simplificat tabloul de trezorerie se prezint astfel:

    Tabloul fluxurilor de trezorerie Fluxuri de trezorerie relative la activitile de exploatare (metoda direct) ncasri de la clieni +X ncasri din redevee, onorarii, comisioane +X Alte ncasri generate de exploatare +X Pli ctre furnizori (exclusiv furnizorii de imobilizri) -X Pli n favoarea i n numele personalului -X Pli de TVA -X Pli de redevene onorarii, comisioane -X Pli de alte impozite i taxe de exploatare -X Alte pli de exploatare -X Dobnzi i dividende pltite(1) -X Pli de impozit pe profit(2) -X I.Flux net de trezorerie din activitile de exploatare

    = X

    Fluxuri de trezorerie din activitile de investiii

    ncasri din vnzarea imobilizrilor +X ncasri din vnzarea investiiilor financiare pe termen scurt +X ncasri de dobnzi i dividende +X ncasri din rambursarea mprumuturilor acordate altor ntreprinderi +X Pli din achiziia de imobilizri -X Pli din achiziia de investiii financiare pe termen scurt -X Pli din acordarea de mprumuturi altor ntreprinderi -X II.Flux net de trezorerie din activitile de investiii = X

  • 24

    Fluxuri de trezorerie din activitile de finanare

    ncasri din noi emisiuni de aciuni +X ncasri din noi emisiuni de obligaiuni +X ncasri din credite primite de la bnci +X ncasri din subvenii pentru investiii +X ncasri din subvenii de exploatare +X Rambursri de capital n numerar -X Rambursri de mprumuturi obligatare -X Rambursri de credite bancare -X Pli de dobnzi -X Pli de dividende -X Pli de chirii aferente contractelor de leasing financiar -X III.Fluxul net de trezorerie din activitile de finanare

    = X

    IV.Variaia lichiditilor bneti i a echivalentelor de lichiditi (I+II+III)

    = X

    V.Lichiditi i echivalente de lichiditi la nceputul anului (din bilanul contabil)

    +X

    VI.Efectul variaiilor cursurilor monedelor strine X VII.Lichiditi i echivalente de lichiditi la sfritul anului (V+IV)

    +X

    VIII.Lichiditi i echivalente de lichiditi la sfritul anului (din bilanul contabil) (VII = VIII)

    +X

    (1)Aceste fluxuri ar putea fi incluse, de asemenea, n categoria activitilor de finanare (2)Aceste fluxuri ar putea fi repartizate ntre activitile de exploatare, cele de investiii i cele de finanare

    Aspecte particulare privind prezentarea tabloului fluxurilor de trezorerie: (1)Metode de prezentare a fluxurilor de trezorerie referitoare la activitile de exploatare

    O ntreprindere trebuie s prezinte fluxurile de trezorerie, aferente activitilor de exploatare folosind una din cele dou metode: (a)metoda direct, prin care sunt prezentate ncasrile i plile de exploatare n mrime brut; sau (b)metoda indirect, prin care profitul net sau pierderea net este ajustat() cu: (i)efectele tranzaciilor ce nu au natur monetar, (ii)variaia elementelor care compun necesarul de fond de rulment, (iii)elementele de venituri i cheltuieli asociate fluxurilor de trezorerie din investiii sau din finanare.

    ntreprinderile sunt ncurajate s raporteze fluxurile de trezorerie obinute din activitile de exploatare folosind metoda direct. Metoda direct este util pentru estimarea fluxurilor de trezorerie viitoare. Ea este preferat de investitori, chiar dac preparatorii de conturi consider c metoda indirect le este mai la ndemn pentru ntocmirea tabloului.

  • 25

    Pe baza metodei directe, informaiile privind ncasrile i plile pot fi obinute: (a)fie din nregistrrile contabile ale ntreprinderii; (b)fie prin ajustarea vnzrilor, a costului vnzrilor i a altor elemente din contul de profit i pierdere cu: (i)modificrile pe parcursul perioadei ale stocurilor i ale creanelor i datoriilor din exploatare; (ii)elemente care nu genereaz fluxuri de trezorerie; (iii)elemente care influeneaz fluxurile de trezorerie din investiii sau din finanare.

    Prezentarea informaiilor aferente aplicrii metodei directe nu reprezint o procedur prea dificil n cazul managerilor i al contabililor, deoarece diferitele ncasri i pli nu reprezint altceva dect rulajele creditoare ale unor conturi de creane i respectiv rulajele debitoare ale unor conturi de datorii.

    Pentru utilizatorii externi, reconstituirea fluxurilor de trezorerie este o problem mult mai dificil care impune o serie de raionamente susinute de o logic economic i contabil i n care sunt valorificate informaii furnizate deopotriv de bilan, de contul de profit i pierdere i de notele explicative.

    (2)Prezentarea unor fluxuri n mrime net n principiu, fluxurile de trezorerie trebuie s fie prezentate la nivelul mrimii

    lor brute. Altfel spus, nu este posibil s se compenseze ncasrile i plile din aceeai categorie i chiar din categorii diferite.

    IAS 7 admite, totui, dou excepii de la aceast regul. Unele fluxuri, de trezorerie ce provin din activiti de exploatare, de investiii sau de finanare pot s fie prezentate (fr a fi obligatoriu ns) n mrime net. Este vorba despre: (1)ncasri i pli n contul clienilor , atunci cnd fluxurile de trezorerie decurg din activitile clientului, dar nu decurg din cele ale ntreprinderii; Exemplu -acceptarea i rambursarea de depozite la vedere de ctre o banc; -trezoreria deinut n contul clienilor de ctre o ntreprindere specializat n plasamente; -chiriile vrsate proprietarilor de bunuri, dup ce au fost colectate n contul lor. (2)ncasri i pli referitoare la elemente ce au un ritm de rotaie rapid, o valoare mare i scadene scurte; Exemplu -avansurile fcute pentru i rambursarea valorilor principalului aferent clienilor care folosesc cri de credit; -achiziia sau cesiunea de plasamente; -alte mprumuturi pe termen scurt, precum cele ce au o scaden mai mic sau egal cu trei luni. (3)Fluxurile n monede strine

  • 26

    Toate fluxurile de trezorerie n monede strine sunt convertite la cursul zilei plii sau ncasrii. Totui, exist posibilitatea utilizrii unui curs mediu ponderat pentru ansamblul fluxurilor aferente unei perioade.

    Lichiditile i echivalentele de lichiditi n monede strine, existente la sfritul exerciiului, sunt convertite la cursul de nchidere.

    Ctigurile i pierderile nerealizate (latente), ce rezult din variaia cursului ntre data fluxului i data nchiderii exerciiului, nu constituie fluxuri monetare. Cu toate acestea, efectul variaiilor cursurilor lichiditilor i echivalentelor de lichiditi deinute sau datorate este prezentat n tabloul de trezorerie, pentru a permite comparaia ntre lichiditile aferente deschiderii i nchiderii exerciiului.

    Prezentarea se face separat de fluxurile de trezorerie generate de activitile de exploatare, de investiii i de finanare. Exemplu ntreprinderea ALFA prezint urmtorul bilan la sfritul exerciiului N:

    Bilan (n u.m.)

    Activ Suma Datorii+Capitaluri

    proprii Suma

    Clieni (100 USD x 3 u.m./USD) Cont la banc n devize (100 USD x 1 u.m./USD)

    300

    100

    Datorii Capital social

    100

    300

    Total 400 Total 400 n cursul exerciiului N+1 se ncaseaz creana fa de clientul extern la cursul de 2 u.m./USD. La sfritul exerciiului N+1, cursul de schimb este de 2,5 u.m./USD. nregistrrile n contabilitate sunt urmtoarele: -ncasarea creanei:

    +A;+Ch +Dat % = 4111 300

    5124 Conturi la bnci

    n valut 665

    Cheltuieli din diferene de curs

    valutar

    Clieni 200

    100

    Aceast diferen de curs valutar este realizat. -actualizarea soldului contului de disponibil n valut la cursul de nchidere: 100 USD x (2,5-1) + 100 (2,5-2) = 200 u.m.

  • 27

    +A +V

    5124 = 765 200 Conturi la bnci

    n valut Venituri din

    diferene de curs valutar

    Aceast diferen de curs valutar este nerealizat i trebuie prezentat distinct n tabloul fluxurilor de trezorerie. n urma acestor operaii bilanul contabil se prezint, la sfritul exerciiului N+1 astfel:

    Bilan (n u.m.)

    Activ Suma Datorii+Capitaluri

    proprii Suma

    Clieni Cont la banc n devize (200 x 2,5)

    0

    500

    Datorii Capital social Rezultatul exerciiului

    100

    300 100

    Total 500 Total 500 Dac am reconstitui fluxul de trezorerie din exploatare prin metoda indirect va trebui s procedm astfel:

    Rezultatul exerciiului +100(-)Diferena de curs nerealizat (ctig) - 200(=)Rezultatul din exploatare naintea deducerii variaiei necesarului de fond de rulment

    -100

    (-)Variaia creanelor clieni

    -(0 300) ) = +300

    (=)Fluxul de trezorerie din exploatare +200

    Cheltuielile i veniturile din diferenele de curs valutar nu trebuie eliminate din rezultat n vederea determinrii fluxului de trezorerie din exploatare prin metoda indirect deoarece ele sunt eliminate cu ocazia deducerii din rezultat a variaiei necesarului de fond de rulment.

    Creana clieni s-a diminuat n cursul exerciiului N+1 cu 300 u.m. Din cele 300 u.m., 100 u.m. sunt reprezentate de diferena de curs valutar trecut pe cheltuial. Cheltuiala nu se mai elimin deoarece diferena de curs este eliminat prin deducerea din rezultat a diminurii creanei.

    Diferenele de curs nerealizate se elimin ntr-o prim faz i sunt reintegrate n tablou la sfrit, pentru a fi prezentate separat aa cum solicit norma IAS 7.

    Revenind la exemplul nostru, tabloul de trezorerie se prezint, n partea lui final astfel:

    Trezoreria n monede strine la nceputul 100

  • 28

    exerciiului N+1 Fluxurile de trezorerie aferente exerciiului N+1: ncasri Pli

    +200-

    Diferena de curs nerealizat (ctig latent) +200Trezoreria n monede strine la sfritul exerciiului N+1

    (=)500

    (4) Dobnzile i dividendele Fluxurile de trezorerie care provin din dobnzi i dividende ncasate, trebuie s

    fie prezentate separat de cele care sunt generate de dobnzile pltite. Norma IAS 7 solicit totodat ca acestea s fie delimitate, pe ct posibil, pe cele trei categorii de activiti, iar apartenena lor la una sau alta trebuie s fie meninut de la un exerciiu la altul.

    Valoarea total a dobnzilor pltite de-a lungul unei perioade este prezentat n tabloul fluxurilor de numerar, indiferent dac a fost recunoscut drept cheltuial n contul de profit i pierdere, sau capitalizat n conformitate cu tratamentul alternativ permis de IAS 23 "Costurile ndatorrii".

    Pentru instituiile financiare, dobnzile ncasate i vrsate constituie fluxuri de exploatare. Pentru celelalte categorii de ntreprinderi, situaia delimitrii acestor elemente pe categorii de activiti este mai puin evident.

    Att dobnda pltit ct i dobnda i dividendele ncasate pot fi clasificate drept fluxuri de trezorerie din exploatare, deoarece intr n calculul rezultatului net. Ca alternativ, dobnzile vrsate i dobnzile i dividendele primite pot fi clasificate drept fluxuri de trezorerie din finanare i, respectiv, din investiii, deoarece ele reprezint costuri ale atragerii surselor de finanare sau remunerarea investiiilor.

    Dividendele vrsate pot fi clasificate n fluxurile de trezorerie de exploatare, n scopul de a ajuta utilizatorii n determinarea capacitii ntreprinderii privind degajarea de dividende dincolo de fluxurile de trezorerie din exploatare.

    (5)Impozitul asupra rezultatului

    Fluxurile de trezorerie provenite din impozitul pe profit vor fi prezentate separat i vor fi clasificate drept fluxuri de trezorerie din activitile de exploatare, cu excepia situaiei n care ele pot fi alocate n mod specific activitilor de finanare i de investiie.

    Impozitele pe profit sunt generate n urma tranzaciilor care dau natere unor fluxuri de trezorerie clasificate n categoria activitilor de exploatare, de investiii i de finanare. n timp ce cheltuielile cu impozitul pot fi alocate fr dificultate activitilor de investiii i de finanare, fluxurile de trezorerie aferente impozitelor respective sunt adesea, imposibil de alocat i pot aprea ntr-o perioad diferit de cea a fluxurilor de numerar aferente tranzaciei de baz.

    Prin urmare, impozitele pltite sunt clasificate, de obicei, drept fluxuri de trezorerie din exploatare. Totui, atunci cnd este posibil identificarea fluxului de trezorerie din impozite va fi clasificat n mod corespunztor ca activitate de investiie sau de finanare.

  • 29

    (6)Tranzacii fr contrapartid n trezoreria ntreprinderii

    Tranzaciile referitoare la investiii i finanare, care nu implic lichiditi i echivalente de lichiditi, trebuie s fie excluse din tabloul fluxurilor de trezorerie. Astfel de tranzacii trebuie s fie prezentate n notele la situaiile financiare pentru a se furniza orice informaie relevant relativ la aceste activiti de investiii i de finanare.

    O mare parte a activitilor de investiii i de finanare nu au un impact direct asupra fluxurilor de trezorerie curente, cu toate c ele afecteaz structura capitalului i a activelor unei ntreprinderi. Excluderea din tablou a tranzaciilor fr contrapartid n trezorerie este coerent cu obiectivul unui tablou al fluxurilor de trezorerie deoarece aceste elemente nu implic fluxuri de trezorerie n perioada curent.

    Exemplu -achiziia de active, prin preluarea concomitent de datorii legate direct de acestea sau printr-un contract de locaie-finanare; -achiziia unei ntreprinderi, prin intermediul unei emisiuni de aciuni; -conversia de datorii n capitaluri proprii.

    Studiu de caz: ntocmirea Tabloului fluxurilor de trezorerie conform normei IAS 7

    Situaiile financiare ale societii ALFA se prezint la sfritul exerciiului N,

    astfel:

    Bilanul contabil la 31.12.N

    Elemente N-1 N ACTIVE NECURENTE Imobilizri corporale(1) Investiii deinute n ntreprinderi asociate(2)

    510.000150.000

    570.000 150.000

    Active necurente - Total 660.000 720.000 ACTIVE CURENTE Stocuri (3) Clieni(4) Cheltuieli n avans(5) Investiii pe termen scurt(6) Lichiditi

    42.000375.00050.00080.00043.000

    2.000

    175.000 30.000

    0 1.688.800

    Active curente - Total 590.000 1.895.800 TOTAL ACTIV 1.250.000 2.615.800 DATORII CURENTE Furnizori(7) Credite pe termen scurt(8) Venituri n avans(9) Alte datorii curente(10)

    250.000200.00070.000

    210.000

    125.800 150.000 20.000 50.000

  • 30

    Datorii curente - Total 730.000 345.800 DATORII NECURENTE mprumuturi din emisiunea de obligaiuni(11) Credite pe termen lung(12) Venituri n avans(13)

    -120.00050.000

    70.000

    120.000 310.000

    Datorii necurente - Total 170.000 500.000 TOTAL DATORII 900.000 845.800 CAPITALURI PROPRII Capital social(14) Prime de emisiune Rezerve Rezultatul reportat Rezultatul exerciiului(15)

    100.000-

    70.000180.000

    -

    300.000 20.000 70.000

    180.000 1.200.000

    TOTAL CAPITALURI PROPRII 350.000 1.770.000 TOTAL DATORII I CAPITALURI PROPRII

    1.250.000 2.615.800

    Informaii suplimentare: (1)amortizarea aferent imobilizrilor corporale existente la nceputul anului a fost de 240.000 lei iar cea aferent imobilizrilor existente la sfritul anului a fost de 280.000 lei; (2)n cursul anului ntreprinderea nu a achiziionat i nici nu a cedat investiii n ntreprinderile asociate; (3)Stocurile sunt reprezentate de mrfuri. La sfritul exerciiului N-1 stocurile de mrfuri au fost depreciate pentru suma de 10.000 lei. n cursul exerciiului N aceste stocuri au fost vndute. Stocurile existente la sfritul exerciiului N nu au fcut obiectul unei deprecieri; (4)Creanele clieni sunt aferente vnzrilor n ar (nu includ diferene de curs valutar) i nu au fcut obiectul unor deprecieri; (5)Cheltuielile n avans sunt reprezentate de chirii de exploatare pltite n anul N-1 n contul anului N; (6)Investiiile pe termen scurt sunt reprezentate de titluri de plasament achiziionate n exerciiul N-1 i vndute n exerciiul N; n cursul anului nu s-au achiziionat investiii pe termen scurt; (7)din care, furnizori de imobilizri 175.000 lei la nceputul anului i 13.000 lei la sfritul anului; (8)n cursul exerciiului N s-au primit credite pe termen scurt de 100.000 lei; (9)Veniturile n avans sunt reprezentate de subvenii pentru investiii; (10)Alte datorii curente:

    Valori la nceputul anului Valori la sfritul anului -datorii privind impozitul pe profit 87.000 -dobnzi de pltit 30.000 -datorii salariale i sociale 63.000 -dividende de plat 30.000

    -datorii privind impozitul pe profit 37.000 -datorii salariale i sociale 13.000

    (11)mprumutul din emisiunea de obligaiuni este evaluat n valori nete (dup deducerea primei de rambursare de 30.000 lei); (12)n cursul anului nu au avut loc fluxuri privind creditele primite pe termen lung;

  • 31

    (13)veniturile n avans de la nceputul anului anului sunt aferente exploatrii iar cele de la sfritul anului includ subvenii pentru investiii de 260.000 iar restul sunt aferente exploatrii; (14)n cursul exerciiului N nu au avut loc retrageri de capital i nici modificri ale acestuia ca urmare a unor operaii interne; (15)Rezultatul net este prezentat n bilan nainte de distribuire; (16)ntreprinderea i-a achitat integral datoria privind TVA de 338.200 lei aferent activitilor de exploatare i a ncasat (recuperat) TVA aferent activitilor de investiii de 26.600 lei; (17)n cursul anului au fost vndute, cu decontare n contul curent, instalaii tehnologice al cror cost de achiziie este de 100.000 lei iar amortizarea cumulat de 80.000 lei; (18)Datoriile privind dobnzile au fost integral achitate. (19)Rezultatul net al exerciiului N-1 de 200.000 lei a fost distribuit astfel: la rezereve, la rezultat reportat iar diferena la dividende; (20)Rezervele exerciiului N-2 au fost de 30.000 lei iar rezultatul reportat de 50.000 lei.

    Contul de profit i pierdere la 31.12.N

    Elemente Valori Cifra de afaceri(1) Alte venituri din exploatare(2) Cheltuieli cu mrfurile Cheltuieli cu personalul Cheltuieli cu amortizarea imobilizrilor Alte cheltuieli de exploatare(3) Venituri din cedarea investiiilor financiare pe termen scurt Cheltuieli cu dobnzile

    2.400.000260.000550.000400.000120.000240.00050.00050.000

    Rezultat nainte de impozit 1.350.000Impozit pe profit 150.000Rezultatul net al exerciiului 1.200.000

    Informaii suplimentare: (1)Cifra de afaceri cuprinde: -venituri din vnzarea mrfurilor 600.000 lei; -venituri din prestri de servicii 1.800.000 lei. (2)Alte venituri din exploatare 260.000 lei, din care: -venituri din cesiunea imobilizrilor corporale 60.000 lei; -venituri din subvenii de exploatare pentru plata personalului 100.000 lei; -venituri din subvenii pentru investiii 90.000 lei; -venituri din provizioane pentru deprecierea mrfurilor 10.000 lei. (3)Alte cheltuieli de exploatare 240.000 lei, din care: -cheltuieli cu serviciile primite de la furnizori 100.000 lei; -cheltuieli cu energia i apa 20.000 lei; -cheltuieli cu chiriile de exploatare (pltite n anul anterior) 50.000 lei; -cheltuieli cu impozitele i taxele de exploatare (acestea au fost pltite integral pn la sfritul

  • 32

    exerciiului) 50.000 lei; -cheltuieli cu activele cedate 20.000 lei. S se ntocmeasc Tabloul fluxurilor de trezorerie conform IAS 7. Modele de subiecte de examen pentru Tema 2: 1. Se cunosc urmtoarele informaii: -cheltuieli privind amortizarea i provizioanele: 2.000 u.m. -venituri din cesiunea imobilizrilor corporale (beneficiu): 100 u.m. -rezultat contabil nainte de impozitare: 15.000 u.m. -cheltuieli privind activele cedate: 10.000 u.m. -venituri din provizioane: 300 u.m. -venituri din subvenii pentru investiii: 200 u.m. -stocuri: sold iniial 2.000 u.m., stoc final 2.400 u.m. -furnizori: sold iniial 2.800 u.m., sold final 2.650 u.m. -clieni: sold iniial 3.000 u.m., sold final 3.160 u.m. -pli privind impozitul pe profit: 800 u.m. S se calculeze fluxul net de trezorerie din activiti de exploatare, prezentndu-se detaliat algoritmul de calcul. 2. Se cunosc urmtoarele informaii: -rezultat contabil nainte de impozitare: 15.000 u.m. -cheltuieli privind amortizarea i provizioanele: 6.000 u.m. -furnizori: sold iniial 8.400 u.m., sold final 8.000 u.m. -venituri din cesiunea imobilizrilor corporale: 1.500 u.m. -cheltuieli privind activele cedate: 1.000 u.m. -venituri din provizioane: 600 u.m. -stocuri: sold iniial 6.000 u.m., stoc final 7.200 u.m. -venituri din subvenii pentru investiii: 700 u.m. -clieni: sold iniial 9.000 u.m., sold final 9.600 u.m. -pli privind impozitul pe profit: 2.300 u.m. S se calculeze fluxul net de trezorerie din activiti de exploatare, prezentndu-se detaliat algoritmul de calcul. 3.Se cunosc urmtoarele informaii (n lei): Cheltuieli cu amortizarea imobilizrilor 320.000Stocuri la 01.01.N 500.000Furnizori de stocuri la 31.12.N 900.000Venituri din subvenii pentru investiii 60.000Cheltuieli cu dobnzile 120.000Rezultat nainte de impozitare 1.700.000Venituri n avans la 31.12.N 400.000 (din care 240.000

    subvenii pentru investiii)Venituri din provizioane pentru deprecierea activelor circulante 75.000ncasri din noi emisiuni de aciuni 100.000Clieni la 01.01.N 300.000Venituri din cesiunea imobilizrilor corporale (ncasate) 20.000Venituri (ctiguri) din cedarea investiiilor financiare pe

  • 33

    termen scurt 175.000Furnizori de stocuri la 01.01.N 580.000Aporturi de capital n natur 500.000Stocuri la 31.12.N 450.000Venituri n avans la 01.01.N 600.000 (din care 180.000

    subvenii pentru investiii)Cheltuieli din cedarea imobilizrilor corporale 100.000Clieni la 31.12.N 600.000Cheltuiala cu impozitul pe profit 500.000Rambursri de credite primite de la bnci 300.000Datoria privind impozitul pe profit la nceputul anului 450.000Datoria privind impozitul pe profit la sfritul anului 250.000Pli de dobnzi 50.000ncasri din cedarea investiiilor financiare pe termen scurt

    400.000

    Pli ctre furnizorii de imobilizri 150.000Lichiditi i echivalente de lichiditi la nceputul anului 460.000

    S se ntocmeasc tabloul fluxurilor de trezorerie tiind c, pentru determinarea fluxului net de trezorerie din exploatare, se utilizeaz metoda indirect. Care este valoarea lichiditilor i echivalentelor de lichiditi la sfritul anului? 4. Se cunosc urmtoarele informaii (n lei): Cheltuieli cu amortizarea imobilizrilor 100.000Stocuri la 01.01.N 180.000Furnizori de stocuri la 31.12.N 360.000Venituri din dobnzi 10.000Cheltuieli cu dobnzile 50.000Rezultat nainte de impozitare 500.000Cheltuieli n avans la 31.12.N 200.000Venituri din provizioane pentru deprecierea activelor circulante 20.000ncasri din credite primite de la bnci 300.000Clieni la 01.01.N 850.000Venituri din cesiunea imobilizrilor corporale (ncasate) 70.000Furnizori de stocuri la 01.01.N 480.000Cldire primit n leasing financiar 500.000Impozit pe profit pltit 400.000Stocuri la 31.12.N 300.000Cheltuieli n avans la 01.01.N 230.000Cheltuieli din cedarea imobilizrilor corporale 200.000Clieni la 31.12.N 700.000Cheltuiala cu impozitul pe profit 300.000Rambursri de credite primite de la bnci 150.000Dividende pltite 200.000Variaia lichiditilor i a echivalentelor de lichiditi +100.000ncasri din dobnzi 10.000Pli ctre furnizorii de imobilizri ?Lichiditi i echivalente de lichiditi la sfritul anului 500.000

  • 34

    S se ntocmeasc tabloul fluxurilor de trezorerie tiind c, pentru determinarea fluxului net de trezorerie din exploatare, se utilizeaz metoda indirect. Care este valoarea plilor ctre furnizorii de imobilizri i a lichiditilor i echivalentelor de lichiditi la nceputul anului?

    Tema 3: Contracte de leasing (IAS 17 Leases)

    Principiul prevalenei economicului asupra juridicului (substance over form) Potrivit acestui principiu, prezentarea valorilor din cadrul elementelor din

    bilan i contul de profit i pierdere se face innd seama de fondul economic al tranzaciei sau al operaiunii raportate, i nu numai de forma juridic a acestora (definiia din OMFP 1752/2005).

    n cadrul conceptual internaional elaborat de IASB, principiul prevalenei economicului asupra juridicului se regsete printre ingredientele care definesc credibilitatea (fiabilitatea) informaiei contabile (pentru ca o informaie s fie credibil ea trebuie s fie neutr, prudent, n concordan cu realitatea economic, exhaustiv).

    Norma internaional IAS 1 face i ea referire la acest principiu fr al numi explicit principiu:

    "operaiile i alte evenimente din viaa ntreprinderii trebuie s fie nregistrate i prezentate conform naturii lor i realitii financiare, fr a se ine

    cont, n mod unic, de aparena lor juridic". Care este semnificaia acestui principiu? Uneori, forma juridic a unei

    tranzacii sau a unui eveniment poate fi substanial diferit de realitatea economic i financiar a acesteia. ntr-o astfel de situaie, tranzacia sau evenimentul n cauz se reprezint n situaiile financiare dnd prioritate realitii economice dar innd cont i de forma juridic. Cu alte cuvinte, prevalena nu nseamn substituirea realitii juridice cu cea economic ci luarea n considerare a ambelor dimensiuni cu condiia ca s se acorde prioritate realitii economice. De ce aa? Bilanul contabil ntocmit conform IAS 1 este un bilan economic. Se recunoasc ca active resursele controlate de ntreprindere susceptibile s genereze avantaje economice viitoare indiferent c ele sunt sau nu proprietatea ntreprinderii.

    Consecinele practice ale acestui principiu se regsesc n multe dintre normele contabile internaionale:

    -problema contabilizrii contractelor de leasing financiar (IAS 17); -problema evalurii i contabilizrii contractelor de construcii (IAS 11); -problema recunoaterii veniturilor din activiti ordinare (IAS 18); -problema recunoaterii unor provizioane pentru riscuri i cheltuieli i a unor datorii i active eventuale (IAS 37); -problema evalurii i contabilizrii intrumentelor financiare (IAS 39) etc. Cea mai des invocat consecin a aplicrii principiului prevalenei

    economicului asupra juridicului este contabilizarea contractelor de leasing financiar (numite i locaie-finanare). ntr-un contract de leasing financiar proprietatea juridic rmne la locator n timp ce proprietatea economic se transfer locatarului.

    Tipologia contractelor de leasing exercitarea raionamentului professional n clasificarea contractelor de leasing

  • 35

    Norma IAS 17 vizeaz tratamentul contabil pentru contractele de locaie, cerinele de contabilizare i informare pentru locatar i locator (cei doi actori ai unui astfel de contract).

    Potrivit definiiei prezentate de IAS 17, un contract de locaie este un acord prin care locatorul cedeaz locatarului dreptul de a utiliza un bun, pentru o perioad convenit de timp, n schimbul unei pli sau serii de pli.

    n vederea aplicrii tratamentului contabil corespunztor, un contract de locaie trebuie s fie ncadrat ntr-una din cele dou categorii: locaie finanare sau locaie simpl.

    Un contract de locaie-finanare este un contract care are ca efect transferarea la locatar a cvasitotalitii riscurilor i avantajelor inerente proprietii unui activ. Transferul proprietii poate surveni sau nu la sfritul contractului.

    Un contract de locaie simpl (sau contract de locaie-exploatare) este un contract de locaie care nu rspunde definiiei contractului de locaie finanare.

    Norma prezint exemple de situaii care ar conduce, n condiii normale, la ncadrarea unui contract n categoria contractelor de locaie- finanare:

    a)contractul prevede transferul de proprietate la locatar la terminarea duratei sale:

    b)locatarul are opiunea de a cumpra activul la un pre suficient de avantajos ( foarte mic comparativ cu valoarea sa just ) i practic aceasta va fi sigur exercitat:

    c)durata contractului acoper cea mai mare parte din durata de via economic a activului, chiar dac la sfritul contractului nu are loc transferul de proprietate:

    Durata de via economic este perioada de-a lungul creia se estimeaz c un bun este utilizabil economic, de unul sau mai muli utilizatori, sau numrul unitilor de producie ce se ateapt a fi obinute de unul sau mai muli utilizatori. Durata contractului de locaie include i perioada pentru care exist o opiune de extindere a sa, dac este foarte probabil c aceast opiune va fi exercitat.

    IAS 17 nu detaliaz n termeni numerici ce nseamn cea mai mare parte. Acest lucru depinde i de modul n care activul genereaz avantaje economice pe durata economic de via (dac aceste avantaje sunt obinute, n majoritatea lor, pe perioada n care activul face obiectul contractului de locaie).

    d)valoarea actualizat a plilor minimale n numele locaiei, la data intrrii n vigoare a contractului, este egal sau mai mare dect cvasitotalitatea valorii juste a bunului primit n locaie:

    Plile minimale n numele locaiei sunt acele pli de-a lungul contractului pe care locatarul trebuie sau poate fi obligat s le efectueze.

    Norma nu ofer indicaii numerice stricte (astfel de precizri apar, spre exemplu, n norma american FAS 13 ), de unde deducem c trebuie s se efectueze mai degrab o evaluare calitativ a condiiilor prevzute n contract.

    e)activele primite n locaie au o natura specific, astfel nct numai locatarul poate s le utilizeze, fr s le aduc schimbri majore:

  • 36

    Dac bunul nu poate fi folosit dect de locatar, locatorul va trebui s-i recupreze investiia iniial fie pe durata contractului, fie oferind locatarului o opiune de cumprare foarte probabil a fi exercitat.

    Clasificarea contractelor se face la nceputul contractului, att de ctre locatar ct i de ctre locator i este revizuit doar dac condiiile acestuia se schimb (dac locatarul i locatorul modific clauzele contractului fr a rennoi contractul) dar nu i n cazul modificrii elementelor previzionate (reestimarea duratei de via economic, a valorii reziduale) sau al modificrii circumstanelor (nendeplinirea angajamentelor de ctre locatar).

    Analiza contractelor de locaie trebuie s aib n vedere nu doar prevederile acestora ci i circumstanele n care prile i desfoar activitatea.

    De obicei, se pune accentul mai mult pe riscurile reinute dect pe avantajele asociate proprietii activului. Dac locatorul reine un risc nesemnificativ legat de activ, contractul este, mai degrab, un contract de locaie-finanare. Prin similitudine, cnd locaia expune locatorul la riscul modificrilor n valoarea activului, utilitatea i performanele acestuia, contractul este de locaie simpl.

    Potrivit IAS 17, durata contractului include durata nereziliabil i orice perioade opionale de rennoire, care la nceputul contractului sunt foarte probabile a fi exercitate de ctre locatar. Locatarul poate exercita sau nu opiunea de prelungire, n funcie de condiiile financiare ale contractului. Exercitarea opiunii este probabil dac: -redevenele opionale sunt mai mici dect valoarea de pia a redevenelor la data la care opiunea este exercitabil, sau -neexerciatea opiunii de rennoire impune o penalitate aa de mare nct, la nceputul contractului, exerciatarea este aproape sigur.

    Exist contracte de locaie care conin opiuni de anulare. Aceste opiuni vor fi ignorate dac exercitarea lor este legat de o contingen puin probabil, are loc cu permisiunea locatorului, dac locatarul pltete o penalitate att de mare nct continuarea pare foarte probabil sau dac este condiionat de intrarea locatarului ntr-un nou contract de locaie cu locatorul, pentru acelai activ sau pentru alt activ echivalent.

    Contractele de locaie care au ca obiect terenuri i construcii sunt clasificate n acelai mod ca i cele care au ca obiect alte active. Totui, pentru terenuri care au o durat de via economic infinit, nu pot fi semnate contracte de locaie finanare, dect dac se ateapt ca titlul de proprietate s treac la locatar.

    Dac un contract de locaie vizeaz un teren i o cldire, n vederea clasificrii se consider dou contracte, unul care are ca obiect terenul i cellalt care vizeaz cldirea. Dac nu este probabil ca terenul s treac n proprietatea locatarului la sfritul contractului, contractul ce are ca obiect terenul nu poate fi dect locaie simpl. Valoarea plilor minimale pentru fiecare contract se determin n funcie de valoarea just a terenului i a cldirii la nceputul contractului.

    Dac plile efectuate n contul locaiei nu pot fi separate fiabil ntre cele dou elemente, ntregul contract este clasificat ca locaie-finanare cu excepia cazului n care contractele analizate separat sunt de locaie simpl.

    Dac valoarea ce ar fi recunoscut pentru contractul ce are ca obiect terenul este nesemnificativ, terenul i cldirea vor fi tratate unitar n aplicarea criteriilor de clasificare.

    Este imposibil preluarea n locaie a unei cldiri fr a fi preluat i terenul pe care se afl aceasta.

  • 37

    Dei criteriile de evaluare a contractelor sunt comune pentru locatar i locator, aplicarea acestora n funcie de circumstanele n care ii desfoara activitatea cei doi actori poate s conduc la o clasificare n categorii diferite (de exemplu, atunci cnd plile minimale sunt diferite datorit faptului c o ter parte garanteaz valoarea rezidual a activului sau cnd, datorit implicrii unei tere pri, locatorul transfer cvasitotalitatea riscurilor i avantajelor dar locatarul nu preia cvasitotalitatea riscurilor i avantajelor inerente proprietii).

    Clasificarea contractelor de locaie trebuie s urmresc criteriile precizate de IAS 17