129693915 inflatia in romania

Upload: strumfitzaraluca

Post on 04-Jun-2018

227 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    1/23

    Inflaia n Romnia

    - studiu de caz 2011-

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    2/23

    Inflaia

    Inflaia este un proces de cretere

    a nivelului general al preurilor de consum,

    mecanism care provoac variaii multiple delung durat, generalizeaz el insui cauzele

    permanenei sale i se exprim princea mai mare parte a preurilor .

    2

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    3/23

    1. NOIUNI G N R!"

    1.1. timolo#ie

    Cuvntulinflaie provine din latinesculinflare care are semnificaia de a se umfla inmod exagerat. Inflaia ii are o istorie a sa. ncepututile fenomenului in de zorii capitalismuluidup cum contientizarea lui i incercrile de analiz i explicare fac debut prin lucrrile primilorinterprei ai economiei moderne - mercantilitii. cetia i cei care i-au urmat! economitii clasicii neoclasici s-au aplecat asupra fenomenului produs "n condiiile circulaiei banilor adevrai-aur sau a banilor de #rtie convertibili "n aur.

    Inflaia este un dezec#ilibru care afecteaz! "n proporii diferite! toate economiilenaionale i care poate fi sesizat prin dou tendine ma$ore! i anume% creterea generalizat a preurilor i scderea puterii de cumprare a banilor. &e considera c inflaia este o starecaracterizat prin creterea permanent mai rapid a volumului puterii de cumprare fa devolumul bunurilor i serviciilor! astfel "nct din aceasta rezult creterea veniturilor i preurilor"n timp ce valoarea banilor scade.

    1.2. $cu%t isto%ic al fenomenului inflaionist

    'ermen larg folosit pretutindeni! inflaia continu s rmn insuficient conturat. (iind!"nainte de toate un proces monetar! precizarea naturii inflaiei se poate face "n corelaie cuformele istorice pe care le-au "mbrcat banii.

    Iniial s-a manifestat sub forma dezvoltrii mascate a monedelor din metale preioase!acest proces fiind cunoscut "n prezent sub denumireade inflaie monetaro-bneasc. )lementeledefinitorii ale acestei inflaii sunt% separarea coninutului nominal al monedelor metalice *mai

    mare+ de coninutul lor real *mai mic+, transformarea existenei aur a monedei "n aparen aur, aglomerarea circulaiei cu monede ieftine fr valoare deplin, scderea puterei decumprare a monedelor falsificate.

    Inflaia banilor de hrtie convertibili n aur a fost cea de a doua form de inflaie. n perioada formrii economiei de pia "n )uropa! tinerele state au fost preocupate de lic#idarea#aosului monetar specific epocii feudale trzii! #aos ce a atins cote "nalte "n sec. al /I-lea. &-aacionat pentru sisteme bneti stabile i o circulaie monetar sntoas *normal+! acestea bazndu-se pe etalonul aur. Cnd banii de #rtie "nlocuiau realmente aurul monetar! micareasemnelor valorii oglindea legile circulaiei banilor aur cu valoare deplin. 0e altfel! acetia puteau fi convertii liber "n aur. Corespunztor! cantitatea banilor de #rtie se limitau la aurul pecare aceti bani "l reprezentau "n circulaie. n aceast situaie! inflaia nu putea s apar! ea nuavea baza de desfurare.0ar! relativ repede! canalele circulaiei bneti au "nceput s se aglomereze. ntr-oanumit perioad! acestea s-au datorat insuficienei cantitii de mrfuri aflate "n circulaie. 0ac banii de #rtie "ntreceau propria lor msur *adic depeau cantitatea monedelor de aur cuaceeai denumire ce ar fi trebui sa circule+! acetia se discreditau "n faa agenilor economici .&cderea puterii de cumprare a banilor aflai "n circulaie antrena creterea preurilor. Inflaia deacest gen aprea atunci cnd cantitatea banilor de #rtie aflat "n circulaie o depea sensibil pecea care rezulta din raportul dintre masa de aur monetar i etalonul aur *o cantitate de aur ce eraaezat la baza unei uniti bneti+.

    1rbuirea etalonului aur a creat premisele unei noi forme de inflaie inflaia banilor de#rtie neconvertibil "n aur. cum! existena functional a banilor de #rtie o absoarbe pe ceamaterial. Ca urmare! "n condiiile cnd singurele elemente de stabilitate i normalitate monetardecurg din cursul forat al banilor i din "ncrederea populaiei "n buna lor funcionare! inflaia poate sa apar ca un proces ce iese3 din cadrul normalului monetar! ce pune "n eviden un

    4

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    4/23

    excedent de bani. n secolul al /I-lea! odat cu descoperirea i exploatarea resurselor americane de aur iargint! cantiti enorme de metal preios au luat drumul )uropei. 5ezultatul acestei creteri acantitii de bani a fost o tendin de cretere a preurilor "n )uropa. n mod analog! astzi! cndvreun guvern sporete cantitatea banilor de #rtie! rezultatul este o tendin de scdere a puteriide cumprare a unitii monetare i preurile cresc! numim aceastainflaie.

    1.&. 'a%acte%isticile inflaiei

    Inflaia prezint urmatoarele caracteristici%nu e specific numai rilor cu economie de pia! ea s-a manifestat i se

    manifest deopotriv ca un dezc#libru monetaro-material att "n economiile de pia ct i "n celecentralizate,

    este un "nsoitor al monedei. (enomenul a aprut i s-a dezvoltat odat cuapariia i creterea volumului monedei "n mersul economiei,

    are att valene pozitive ct i negative! "n funcie de starea de ansamblu asistemului economic i intensitatea "n care ii face simit prezena,

    este un fenomen ce se manifest prin moned dar ii are cauzele sale adnci "nmodul de aciune a unor comuniti economice date,

    a fost i este un instrument prin care se distribuie i se redistribuie "n societate patrimoniile i veniturile.

    6surarea inflaiei pornete! bine"neles! de la consensul teoretic cu privire la formele demanifestare ale fenomenului! dar realizarea "n fapt a acestei intenii rmne o problemcomplex.

    Instrumentul la care se apeleaz cel mai des "n acest scop este indicele general al

    preurilor sau indicele sintetic al preurilor. cesta! cu toate c are anumite insuficiene! exprim!"n linii generale! creterea preurilor ca fenomen de ansamblu care afecteaz economia. 7u oricecretere a indicelui general al preurilor este expresia direct a inflaiei. 0eci! pentru a trage oconcluzie corect cu privire la natura inflaionist sau a creterii indicelui general al preurilor!adesea! sunt necesare informaii i analize suplimentare.

    Cealalt tendin ma$or ce caracterizeaz situaia de inflaie! scderea de cumprare a banilor! const "n relevarea faptului c "n decursul unei perioade relativ lungi! volumul bunurilori serviciilor ce se cumpr "ntr-o economie scade "n comparaie cu masa monetar i nivelul preurilor. ceasta se determin ca un raport "ntre masa monetar i nivelul preurilor! artndcte bunuri i servicii se pot cumpra cu cantitatea de bani existent "n economie! la un nivel datal preurilor.

    2. 'O$(URI" $O'I!" !" IN)"!I I

    8

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    5/23

    1rin costurile sociale ale inflaiei inelegem contribuia societii! renunrile pe caretrebuie s le accepte populaia! ca urmare a existenei inflaiei.

    Inflaia! ca un dezec#ilibru "n economie care se manifest prin creterea generalizat a preurilor si scderea puterii de cumprare a banilor! poate fi de dou categorii%

    inflaie perfect anticipat , pe care o putem prognoza i lua "n considerare "n toatecalculele in economie,

    inflaie imperfect anticipat! pe care nu o putem prognoza dect cu totulaproximativ! deoarece este generat de factori perturbatori imprevizibili.9 rata a inflaiei perfect anticipat sau o rat a inflaiei constant! este desigur un lucru de

    dorit pentru politicieni! dar mai greu de realizat "n practic. 0e aceea este necesar sa analizm icazul cnd avem de a face cu o inflaie imprevizibil.

    & nu uitm c o cretere a inflaiei "nseamn o cretere a preurilor! lucru ce face sa aibloc un proces de transferare a bogiei de la creditori la debitori.

    cest efect opereaz "n legatur cu toate bunurile fixate "n termeni nominali! adic bani!anga$amente! contracte! asigurri! economii etc.

    :n oc inflaionist poate distruge puterea de cumprare a economiilor fcute "ntr-o via!aa cum s-a "ntmplat cu fostele ri comuniste! care au suferit creteri ale inflaiei cu peste;

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    6/23

    dinainte! plile reale! "n cazul unui oc inflaionist! vor fi mai mici dect au anticipat firmele ilucrtorii.

    Cnd inflaia este prevazut "n contractul de munc se fac automat i a$ustrile costuluivieii "n conformitate cu creterea preurilor! dei aceast indexare poate fi complet sau parial.

    Indexarea parial poate fi la rndul ei s fie abordat "n dou moduri. n primul rnd poate fi o indexare cu prag minim! care const "n faptul c creterile mici de preuri! nu se iau "n

    seam atunci cnd se face indexarea! ci creterile numai de la un anumit prag "n sus.n al doilea rnd poate conveni o indexare cu prag maxim! care const "n faptul ccreterile de pre se compenseaz pn la un anumit procent pe an *de ex. se convinecompensarea anual de maxim 2?= din creterile de pre+.

    n ambele cazuri! indexarea are rolul de a acoperi c"t mai mult din puterea de cumprarecare se pierde prin creterile de pre.

    1ot exista i situaii cnd indexrile de ;

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    7/23

    &. +UN'( , , R 'U +RI IR "! N!(UR!IN)"!I I

    &.1. )o%me ale inflaiei n funcie de intensitate

    n funcie de intensitatea inflaiei "n modcon enionalse disting%

    a Inflaia trtoare *moderat! linitit+ caracterizat prin creterea generalizat a preurilor din coul de referin cu 2-4= anual. )a este un fenomen fiziologic! de regul! reflexul politicilor de stabilizare. n condiiile acestei forme de inflaie se manifest o mare "ncredere "nmoned, agenii economiei au tendina s "nc#eie contracte pe termen lung! fiind convini c preurile bunurilor pe care le vnd i le cumpr vor cunoate evoluii previzibile i moderate, semanifest o preocupare redus dac plasarea economiilor s se realizeze "n active reale sau "n

    titluri. Ca regul general! productivitatea factorului munc crete mai intens ca salariile! iar1IA-ul *17A+ real cunoate evoluii ascendente pe fondul unor anticipri pozitive din parteaagenilor economici.

    b Inflaia deschis relevat prin creterea anual a preurilor mai mic de ;E

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    8/23

    &.2. (i*u%i de c%e/te%e economic n %elaie cu inflaia

    n legtur cu relaia dintre creterea economic i fenomenul inflaionist se pot conturamai multe tipuri de cretere economic%

    cretere economic "neinflaionist# caracterizat printr-o dinamic relativ"nalt a creterii economice i o inflaie trtoare *moderat+. Inflaia moderat este un factorstimulativ pentru creterea economic% "n perspectiva unei creteri moderate i stpnite a preurilor sunt impulsionate investiiile viznd modernizarea i rete#nologizarea! ceea ce asigurcreterea 1IA-ului i 17A-ului real "n special pe seama sporirii eficienei utilizrii factorilor de producie. 5itmul creterii 1IAFlocuitor depete rata inflaiei. )ste o form sntoas deevoluie a economiei caracteristic rilor dezvoltate "n anii G?

    )xprimarea absolut a inflaiei se determin ca diferen dintre cererea absolutnominal i cantitatea real de bunuri i servicii pe care le pot oferi spre vnzare agenii

    D

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    9/23

    economici.Indiferent de cauza declanrii inflaiei! desfurarea ei! perpetuarea i agravarea inflaiei

    are determinri multifactoriale. n condiiile economiei actuale! inflaia are la baz factori deordin economic! monetar socio-politic! de natur intern i extern care acioneaz simultan i seinfluieneaz reciproc.

    &.&. )o%me ale inflaiei du* natu%a cauzeia Inflaia monetar&e datoreaz introducerii i meninerii "n circulaie a unei mase monetare excedentare

    raportat la cantitatea de bunuri i servicii de pe pia. )xcedentul de mas monetar poate fideterminat de%

    emisiunea de moned, crearea de moned scriptural, controlul insuficient al puterii asupra emisiunii de moned, creterea vitezei de circulaie a banilor, scderea "ncrederii "n moneda naional.

    b Inflaia prin cerere)sta acea form a inflaiei "n care cererea global crete mai rapid dect oferta global a

    crei rmnere "n urm declaneaz o cretere generalizat a preurilor. Cererea global are dou componente% cererea de consum i cererea de investiii.

    mbele depind nu numai de factori economici ci i de factori social - politici care depind larndul lor de situaia economic i social-politic a rii. dic cererea de consum depinde i denivelul de cultur i civilizaie.

    Inflaia prin cerere are i o latur pozitiv. ceasta rezult din sporirea cererii globalecare va duce la mrirea venitului macroeconomic i deci! efortul de a obine profit prin producie

    pn la satisfacerea cererii! va rsplti o producie cel putin constant! dar "mbuntit subaspect calitativ. Aine"nteles c problema dus doar pn "n acest punct! ne arat o inflaie princerere care va duce inevitabil la ma$orarea continu a preurilor.

    c Inflaia prin ofert )ste acea form a inflaiei prin care agenii economici! datorit ma$orrii costurilor de

    fabricaie! pentru a obine profit sunt nevoite s-i diminueze producia *outputurile+. ceasta se"ntmpl mai ales datorit dezorganizrii vieii economice! datorit desfiinrii sistemului planificat de conducere! creterii concurenei mrfurilor din import! promovarea prematur a politicilor de liberalizare a preurilor! goana dup profit suplimentar sau fals3 *"ncetareacontrolului asupra preurilor a dus la $ocul urmtor% profitul fals obinut la vnzrile de azi sec#eltuiete pe costuri suplimentare de mine, i asta "n cazul fericit "n care profitul suplimentarobinut acoperea mcar c#eltuiala! pentru c altfel se reuete adncirea3 in pierdere+! ma$orareaexagerat a taxelor i impozitelor! a accizelor percepute de la agenii economici ! sporirea rapida greutilor financiare ale societilor! au dus la bloca$ul financiar.

    0e aici putem concluziona c singura posibilitate real de reducere a inflaiei const "n"ncercarea de reec#ilibrare a ofertei globale cu cererea global prin stimularea produciei iimplicit a exportului. dic! prerea consumist este ca! singura cale de combatere a inflaiei este promovarea cererii de consum i mai ales a susinerii acesteia! prin componenta sa% puterea decumprare % ;. promovarea larg a privatizrii, 2. reducerea fiscalitii att pentru productor ct i pentru populaie, 4. investiii "n domeniile cele mai importante economic *i dac se poate cu capital dinafar+, 8. asigurarea unui climat de siguran i cointeresare pentru investitorii strini.

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    10/23

    d Inflaia prin costuri Inflaia prin costuri exprim acea cretere inflaionist a preurilor datorat creteriielementelor ce intr "n preuri *materii prime! salari! beneficii+.

    . '!NI$ " IN)"!I I Inflaia ca orice fenomen complex este explicat prin cauze multiple! cum sunt cretereaexcesiv a creditului! acoperirea deficitelor bugetare i balanelor de pli externe! cretereasalariilor etc. 0e asemenea! printre cauze este menionat scderea produciei de bunuri iservicii! avnd ca rezultat formarea unui excedent de moned.

    1entru inelegerea inflaiei! cea mai mare importan o are cunoaterea mecanismuluisau de declanare i desfurare pe baza cruia pot fi concepute modalitile de intervenie! decombatere a cauzelor care au generat-o.

    n acest sens! punctul de pornire "l reprezint dezec#ilibrul pe care-l marc#eaz inflaia "ntre masa monetar excedentar "n comparaie cu volumul bunurilor i serviciilor. Indiferent decauzele care genereaza acest dezec#ilibru! excedentul de mas monetar de care dispun ageniieconomici reprezint de fapt o cerere de bunuri i servicii nesatisfcut. 0ac din diferite motive*insuficiena factorilor de producie! imposibilitatea de a mri eficiena lor! progresul te#nico-tiinific lent etc.+ volumul bunurilor i serviciilor rmne "n urma masei monetare! aceastsituaie determin o cretere a preurilor i scderea proporional a puterii de cumprare a banilor! concretiznd astfel prezena inflaiei.

    )lasticitatea ofertei! creterea sau scderea volumului fizic al bunurilor economice "nraport cu variaia veniturilor! sunt decisive pentru instalarea strii de inflaie.

    3. '!U4 " 5I 'ON$ 'IN " IN)"!I I Inflaia contemporan reprezint un dezic#ilibru structurat monetaro - real! care exprimexistena "n circulaie a unei mase monetare ce depeste nevoile economiei! fapt ce antreneazdeprecierea banilor neconvertibili "n aur i a celor neconvertibili "n general! ca i cretereadurabil i generalizat a preurilor.

    3.1. 'auzele inflaiei

    Cauzele inflaiei sunt analizate pe rnd *dup principiul caeteris parsibus+! fiecare dintreacestea genernd o form specific de inflaie "n momentul dat al analizei.

    desea inflaia este explicat doar prin emisiunea excesiv de semne bneti *inflaia prin moned+. )conomistul american 6. (riedman afirma c inflaia este legat mai ales deoferta de moned! suplimentarea acesteea decurgnd din deciziile agenilor economicispecializai "n sensul sporirii activelor lor de bani de credit.

    ;

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    11/23

    :n loc aparte "l ocup acele concepii care consider drept cauz principal *unic+ ainflaiei insuficient produciei *inflaia prin ofert+. &porirea veniturilor! "ndeosebi a salariailornu-i compensat printr-o cretere corespunzatoare a productivitii. pare! astfel o penurie de bunuri materiale i de servicii. &pecialitii numesc un asemenea dezic#ilibruinflaie real.

    Creterea substanial a creditului duce relativ repede la dezic#ilibrul inflaionist! laexcesul de cretere nominal pentru bunurile de consum *inflaie pe credit+. n anumite condiii!

    profiturile cresc mai "ncet dect masa economiilor disponibile ale "ntreprinderilor. Ca urmare!guvernele caut s promoveze programe proprii de investiii! pe seama bugetului. 1rintre multele alte cauze care determin creterea inflaiei mai putem aminti

    speculaiile valutare "n special cu dolari care circul dinspre interior spre exteriorul rii prindiferite metode *facturi umflate3! lising extern! "mprumuturi externe de acoperire etc.+ pentru aface ca recuperarea investiiei strine s se realizeze mult mai rapid i "n limita posibilitilor!fr a fi grevat de impozite ctre statul romn.

    3.2. 'onsecinele inflaiei

    Consecinele inflaiei sunt examinate prin prisma deprecierii monetare.

    Indiferent de gradul "n care particip una sau alta dintre cauze la creterea fenomenuluiinflaionist! consecinele sunt practic aceleai. Cea mai important consecin a inflaiei estescderea puterii de cumprare i implicit a consumului! att a consumului productiv *din cadrul produciei+ ct i a celui final *al populaiei+%

    consecinele inflaiei sunt recepionate "n primul rnd de agenii economici cumprtori sub incidena inflaiei cad economiile agenilor economici diminunduli-se resursele datoritscderii puterii de cumprare a banilor,

    inflaia "i dezavanta$eaz pe creditori,in timpul inflaiei producia scade,

    inflaia elimin o parte din resursele accumulate,inflaia pune de acord capacitile de producie cu cerinele sociale reale,inflaia constituie un factor dezorganizator al oricrei economii naionale,descura$eaz investiiile productive! de lung durat,genereaz i extinde oma$ul,afecteaz cderea societii civile,accentueaz deprecierea monedei naionale.

    3.&.'/ti# to%i /i *e%dani ai inflaiei

    n fapt!inflaia modific preurile absolute n ritmuri i la momente diferite, ceea ce schimb preurile relative6 "n felul acesta inflaiaredistribuie avuie i proprietate de la cei ale cror preurirelative s-au redus spre cei ale cror preuri relative cresc.

    :n caz particular este transferul de avuie de la creditor sau debitor! dac contractul de"mprumut n-a fost prevzut ca o clauz de indexare a ratei dobnzii i a amortizrii credituluicorelat cu rata dobnzii.

    ceasta pentru c creditul a fost acordat "n moned cu o putere de cumprare *valoare+mai ridicat dect cea a monedei prin care se restituie.

    5eferindu-se la rolul redistributiv al inflaiei! )dmund 1#elps sublinia% Hexist oidentitate matematic aa de trivial pentru economist precum este de misterioas pentru omul de pe strad% fiecare dolar suplimentar pe care trebuie s-l plteasc un cumprtor din cauza

    inflaiei! genereaz venituri suplimentare de un dolar pentru vnztor . &au! mai concret spus!Horice modificare a preurilor nominale *absolute+ implic modificarea veniturilor pentru cel puin doi ageni economiciJ! deci o modificare a repartiiei i o alt configuraie a veniturilor

    ;;

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    12/23

    celor doi3.Ca regul! inflaia redistribuie patrimoniu de la cumprtor "n favorarea vnztorului! de

    la cel care economisete "n favoarea celui care investete sau speculeaz cu resursele celui dinti. Inflaia este cea care distruge puterea de cumprare a economiilor 7 banilor! #rtiilor de

    valoare! conturilor de economii! contractelor de asigurare i pensiilor etc. dac ele nu au preuri -i nu pot avea "ntr-o economie concurenial - indexabile cu rata inflaiei.

    &n contracte diferite7fiecare membru al societii i agent economic este i debitor icreditor! ceea ce face ca fiecare sbeneficieze de pe urma inflaiei n postura de debitor i s piard n cea de creditor' rezultatul final depinde de raportul dintre cele dou ipostaze.

    &n condiii de inflaie pierd, de regul, mai mult vrstnicii dect tinerii pentru c primiidein mai multe active nominale *"n total patrimoniu+ care sunt mai vulnerabile "n faa procesuluiinflaionist *c#iar dac unele a$utoare sociale i rente sunt de regul indexate! pierderea totrmne+.

    &n condiii de inflaie moderat preurile cresc adeseori mai repede dect salariile. Caatare! inflaia determin i redistribuire de venituri "n favoarea deintorilor de capital i a celorcare obin venituri din profit la dauna salariailor.

    (ac impozitele i taxele nu sunt indexate! pltitorii acestora "i diminueaz povarafiscal! dup cum i obligaiile statului pentru datoria public neindexat sunt diminuate. 0eaceea! inflaia este adesea premeditat de ctre autoritatea public petru a reduce valoarea real adatoriei pubice favoriznd rambursarea cu bani cu o putere de cumprare mai redus i la care pltete o dobnda reala negativ.

    9ri de cte ori inflaia nu este anticipat riguros i evoluia ei nu este inclus "ncontractele cu execuie viitoare va genera efecte redistributive de avuie i venituri ample! iarunele categorii de populaie i ageni economici sunt serios afectate% muli! "n sens negativ i puini! "n sens pozitiv.

    &n condiii de inflaie7 nu toate veniturile monetare cresc identic i concomitent cucreterea preurilor.

    Inflaia penalizeaz anumite grupuri sociale7 "n special pe cei cu venituri fixe i "iavanta)eaz pe cei care triesc din venituri variabile7dependente de performane! de nivelulactivitii i de alte criterii pe care reuesc s le impun.

    Inflaia introduce un grad sporit de incertitudine n mediul de afaceri 8"ntreprinztoriinu se lanseaz "n proiecte de investiii ample i de lung durat! cu risc ridicat. )i preferinvestiii cu orizont scurt i risc redus. Inflaia persistent i generalizat "n timpinhib procesulde economisire i de investiie transformnd un numr mare de ntreprinztori n speculatoricare azi cumpr mai ieftin pentru a vinde mine mai scum*, activitatea de producie estesacrificat "n favoarea operaiunilor comercial-speculative! procesele de economisire iinvestiionale sunt in#ibate.

    *reterea economic stagneaz sau "nregistreaz regrese cu o "ntreag pleiad deconsecine negative% oma$! deficit bugetar! creteri i mai substaniale de preuri! deficite ale balanei de pli! climat social-politic nefavorabil! scderi evidente i substaniale ale nivelului detrai i calitii vieii pentru categorii largi ale populaiei! numeroase falimente "n rndul firmelormici i mi$locii! marginalizarea clasei de mi$loc! mergndu-se pn la ample procese dedezagregare a vieii i relaiilor economice. +conomia n ansamblul su devine mai instabil, fragil la ocurile externe i la relaiile de interdependen pe care le genereaz diviziuneanaional i internaional a muncii.

    0ei inflaia este generalizat "n lumea contemporan! ea nu este identic "n toateeconomiile naionale. celea care "nregistreaz inflaie mai intens sunt sancionate imediat *%indeteriorarea *deficitul+ balanei comerciale. n acelai plan al analizei nu trebuie pierdut dinvedere tendina de Hfug3 a capitalului spre economiile mai puin inflaioniste cu efecte ample

    asupra balanei de pli! gradului de ocupare! creterii economice i cursului monedei naionale. Inflaia tinde s amenine pacea social sau s accentueze conflictele sociale acolo undeacestea existau "n mod potenial sau vizibil% "n condiii de inflaie practic fiecare categorie social

    ;2

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    13/23

    se simte frustrat i lezat din punct de vedere economic! ceea ce face ca fiecare s revendiceceva! mai mult sau mai puin violent prin manifestaii! greve! sc#imbari politice.

    *oncluzie: edistribuirile de venituri i de patrimoniu, convulsiile sociale, nrutireanivelul de trai pentru unele categorii ale populaiei, deprecierea valorii economice acertificatelor de depozit i altor titluri de valoare cu venit fix, distrugerea informaieieconomice exprimat prin intermediul preurilor, inhibarea nclinaiei spre economisire i

    spre investiii, pierderea de producie i creterea ratei oma)ului sunt principalele elementecare contureaz costurile sociale ale inflaiei .1entru combaterea inflaiei factorii de decizie trebuie sa aib "n atenie frnarea creterii

    masei monetare i a preurilor! atragerea economiilor bneti i transformarea lor "n capitaluriactive! revalorizarea banilor! reducerea cererii agregate! reducerea incertitudinilor etc. &uccesul presupune "nglobarea unor astfel de msuri "n pac#ete care s se completeze ct mai bine petermen mediu i lung.

    9. :$URI !N(IIN)"!IONI$(

    Urmrind aducerea inflaiei n limite normale, problemele antiinflaioniste trebuie s stabileasc i modalitile trecerii de la stabilire economic monetar la creterea economicautentic.

    *6ilton (riedmann+

    0eoarece efectele inflaiei acioneaz "n sensuri diferite! ele se rsfrng asupra vieiieconomice prin creterea instabilitii i prin cutri febrile ale agenilor economici de a diminuaefectele sale negative sau de a se sustrage lor. 0in aceste cutri s-au nscut msuriantiinflaioniste de o mare complexitate! care se pot "mpri "n doua mari grupe%!; de aprare a agenilor economici mpotriva creterii preurilor i scderii puterii decumprare a baniilor.

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    14/23

    considerate normale% s favorizeze creterea economic real cu sacrificii minime din parteaagenilor economici.

    vnd "n vedere dimensiunile diferite ale inflaiei! condiiile concrete ale diferitelor rii economii naionale i politicile antiinflaioniste pot fi abordate sub numeroase ung#iuri%dupcoala ( doctrina+economic , ce reprezint fundamentul programelor antiinflaioniste! dupobiectivele imediate urmrite! dupinstrumentele*prg#iile+ folosite prioritar "n vederea

    reducerii i stpnirii sale etc.0up o=iecti ele imediateurmrite putem distinge% /$ programe pentru prevenirea sau reducerea efectelor negative pe care le suport anumii

    ageni economici de pe urma inflaiei. 0$ programe i msuri pentru reducerea inflaiei prin minimizarea costurilor sociale ale

    acesteia$!. (in rndul primei categorii de msuri se detaeaz prin importan indexarea

    totala sau parial a salariilor i altor categorii de venituri$

    1$ Indexarea reprezint o component antiinflaionist! avnd ca obiectiv compensarea

    puterii de cumprare pe care au pierdut-o salariaii i alte categorii de persoane cu venituri fixe.Indexarea *salariilor! pensiilor! burselor! alocaiilor de oma$! numite generic venituri fixe+reprezint o te#nic ce permite evoluia veniturilor "n funcie de creterea preurilor pentru ainfluena puterea de cumprare a veniturilor.&-a constatat c "n rile care au practicat indexareatotal *;

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    15/23

    %trategia standard promovat de 34I s-a bazat i se bazeaz*e %educe%ea ce%e%iiagregate prin cooperarea politicilor fiscale i monetare restrictive pentru a determina oredimensionare a masei monetare aflate la dispoziia agenilor economici pentru cumprri,corelat cu oferta de bunuri marfare. n fond, ea vizeaz reducerea ecartului inflaionist absoluti relativ$

    cestea se bazeaz pe msurile clasice de reducere a masei monetare *creterea

    rezervelor obligatorii! a ratei rescontului! a restriciilor "n acordarea creditelor! politici de open-marLet promovate de banca central! aciuni pe piaa sc#imburilor etc+. 4surile de politic bugetar i fiscal vizeaz8 reducerea c#eltuielilor bugetare reale

    sau meninerea celor nominale la niveluri strict controlate! creterea obligaiilor fiscale pentrufirme i a fiscalitii! pentru mena$e! "n special pe seama impozitrii indirecte.

    6surile de politic monetar i fiscal restrictive pot fi%lente! de mici proporii! graduale, brute! dure! rapide i de mari proporii.

    2rima opiune va duce la restrngerea creterii economice! creterea lent a rateioma$ului peste cea natural! iar inflaia se poate reduce lent! "n timp.

    *ea de-a doua opiuneduce la reducerea brusc i substanial a inflaiei *strategia coldturLeM - Hcurcanul rece3+! o recesiune de mari proporii! sporirea rapid! dar pentru o perioadscurt a ratei oma$ului! urmnd ca! dup o perioad de timp! producia i ocuparea s revin laniveluri anterioare! dar inflaia s rmn restrns.

    1entru care din cele dou categorii de msuri se opteazN 7u exist soluii tip% depindede gradul de suportabilitate a economiei i de climatul social din ar. mbele soluii au fostexperimentate "n diferite ri. Ca regul! "n rile dezvoltate au dat rezultate mai bune msurile decea de a doua categorie.

    @. 'ON'"U4II Inflaia este un fenomen produs de relaiile organismului economic la dezec#ilibrele

    existente "n interiorul su! o form prin care raporturile i proporiile economice i monetare sse ec#ilibreze "n mod automat.

    1oliticele economice de combatere a infliei trebuie s asigure reflecterea ec#ilibruluieconomic! condiii de stabilire a preurilor lund msuri de cretere a ofertei! "n primul rnd princreterea produciei la un nivel rezonabil! editind pe ct posibil "n procesul redistribuiriiveniturilor deteriorarea situaiei economice a grupurilor sociale defavorizate. Cerceterea economic scoate "n relief faptul c! "n prezent! exist o dispariie amecanismelor spontane de limitare a inflaiei. n acelai timp exist preocupri de a gsimodaliti de "ncorporare a mecanismelor de autoreglare la nivelul "ntreprinderilor! la nivelulunde se formeaza preurile. 0e asemenea ca urmare a indentificrii inflaiei! a curentelor libere "ntoata lumea! s-au adoptat msuri de liberalizare a economiei.

    ceste mecanisme trebuie s aiba un rol mai mare i "n sfera inflaiei! "n sensul absorbiriii temperrii automate !"n mai mare msur a fenomenelor inflaioniste. 0eocamdat! "n toaterile exista un control centralizat "n domeniul monetarM - creditar! precum i programeguvernamentare de stopare a inflaiei! statul fiind principalul factor a luptei pentru combatereainflaiei.

    A. +O( NI!"U" IN)"!IONI$( !" 'ONO I I

    ;?

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    16/23

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    17/23

    pieele internaionale au indus efecte suplimentare asupra preurilor bunurilor deconsum.Cumulul de ocuri adverse a condus la un nivel mai ridicat al anticipaiilor privindinflaia "n cursul trimestrului I! cu impact nefavorabil asupra dezinflaiei.

    n sensul atenurii influenelor nefavorabile asupra dinamicii ratei inflaiei din acesttrimestru au acionat persistena siturii cererii agregate sub nivelul 1IA potenial! apreciereamoderat "n termeni nominali a leului! att fa de euro ct i! "n msur mai mare! fa de

    dolarul &: ! precum i un efect de baz asupra ratei anuale a inflaiei pentru produsele dintutun.n plus! "n perioada ianuarie-februarie 2

    modificarea "n dou etape a nivelului accizelor aferente carburanilor creterea preului petrolului pe plan internaional! doar parial compensat de aprecierea

    leului fa de dolarul &: *Q !; la sut martie 2

    *martie 2

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    18/23

    n sc#imb! preurile mrfurilor nealimentare au continuat s "nregistreze cea mai redusvariaie anual "ntre componentele I70IC)B:I 15)P:5IB95 0) C97&:6! c#iar dac "nuoar accelerare fa de nivelul din decembrie 2 precum i suportul modest oferit productorilor de cererea intern. ceste influene aulimitatimpactul ma$orrii preurilor materiilor prime nealimentare *bumbac! ln! lemn! metale!cauciuc+ pe plan internaional.

    Krupa serviciilor libere a "nregistrat deflaie "n termeni lunari pe tot parcursul intervaluluianalizat i dezinflaie "n termeni anuali. 0eterminante "n acest sens au fost trenarea cererii iaprecierea monedei naionale *reflectat "n special la nivelul tarifelor de telefonie i al c#iriilor+.

    nticipaiile inflaioniste formulate de operatorii din industria prelucrtoare! comer i servicii! precum i de consumatori relev o "nrutire a percepiilor privind evoluia viitoare a preurilor*"n special a celor decelate pe baza rspunsurilor din luna martie+.

    1osibile cauze ale acestei tendine rezid "n intensificarea riscurilor inflaioniste pe planglobal! dar i "n valorile recente ale inflaiei! preluate prin componenta inerial a anticiprilor.

    n luna martie 20up o accelerare temporar "n trimestrul II 2

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    19/23

    &imilar rundelor anterioare de proiecie! incertitudinea asociat celei curente este ridicat.0ei o parte a riscurilor semnalate "n raportul precedent asupra inflaiei s-a materializat de$a!relevana surselor generatoare de riscuri suplimentare este "n continuareaccentuat. n aceste condiii! balana general a riscurilor de abatere a ratei inflaiei de latraiectoria proiectat "n scenariul de baz apare a se menine sensibil "nclinat "n sensul unorevoluii mai puin favorabile.

    0ezec#ilibrul balanei riscurilor se datoreaz att factorilor poteniali de provenienintern! ct i celor externi. :n important factor intern de risc "l reprezint posibilele a$ustri "nstructura i dinamica preurilor administrate. n lipsa unui calendar i a unor coordonatecantitative public asumate de autoritile competente! scenariul de baz al proieciei includeipoteze conservatoare cu privire la dinamica preurilor administrate. Cu toate acestea! "ntrzierilerepetate ale unor a$ustri! coroborate cu anga$amentele implicate de apartenena 5omniei la:niunea )uropean i de acordurile "nc#eiate cu aceasta! cu (6I i cu Aanca 6ondial mresc probabilitatea adoptrii "n perioada de referin a unor msuri cu impact substanial asupradinamicii acestor categorii de preuri.

    n perspectiva anului electoral 2

    1reul petrolului pe piaa internaional este proiectat "n cretere pe tot intervalul de

    prognoz. (a de runda anterioar! variaia trimestrial a acestuia a fost revizuit substanial "nsus pentru trimestrul II 2

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    20/23

    Conform proieciei curente! rata anual a inflaiei se va situa la valoarea de ?!; la sut lasfritul anului 2&ub impactul unor ocuri substaniale de natura ofertei! dinamica anual a preurilor este prevzut a se accelera temporar "n trimestrul II al anului curent. 0isiparea ocurilor de ofert inclusiv a impactului de runda "nti al ma$orrii cotei '/ este de ateptat s plaseze rata

    inflaiei pe o traiectorie dezinflaionist "ncepnd cu trimestrul III al anului curent! aceastaurmnd s reintre "n intervalul de variaie din $urul intei centrale "n trimestrul I al anuluiurmtor.

    Ba nivel dezagregat! componentele inflaiei exogene din punct de vedere al sferei deinfluen a politicii monetare vor avea un impact substanial pe parcursul anului 2

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    21/23

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    22/23

    amplitudinea i durata creterii preului materiilor prime agricole i energetice! "n principal al petrolului! precum i dimensiunea efectului contracionist exercitat deacestea asupra economiilor europene! dar i direct asupra economiei romneti,i

    implicaiile posibil globale ale dezastrului din Taponia, potenialul impact exercitat asupra ritmului redresrii economiilor europene!

    implicit asupra economiei naionale de procesul de consolidare fiscal din statele:)! precum i de posibila resurgen a tensiunilor pe piaa financiarinternaional,

    efectele restrictive exercitate de reluarea ciclului de cretere a ratei dobnzii AC).n aceste condiii! ritmul redresrii economiei romneti! dar mai ales a principalelor

    componente ale cererii interne ar putea fi inferior celui previzionat. Influenele in#ibitoare ar putea fi receptate cel mai acut de cererea de consum privat! prezumat a fi afectat de$a de prelungirea unor msuri de consolidare fiscal, efectele adverse s-ar propaga "n principal prinintermediul scderiiconsistente a venitului disponibil real al populaiei provocate de cretereaampl a preurilor produselor alimentare! ale combustibililor i a unor preuri administrate! precum i prin intermediul poverii reprezentate de serviciul datoriei bancare! "n lei i "n valut! al persoanelor fizice. n acelai timp "ns! nu poate fi exclus posibilitatea unei refaceri relativ maiviguroase a consumului! "n ipoteza "mbuntirii mai alerte a sentimentului de "ncredere aconsumatorilor! coroborat cu poteniala "ncepere a redresrii condiiilor pieei muncii i cueventuala ameliorare mai rapid a parametrilor ofertei bancare de credite de consum.

    n cazul investiiilor! ateptrile sunt relativ mai favorabile! cu toate c redresarea lor vacontinua s fie frnat "ntr-o oarecare msur de prelungirea scderii profiturilor i de existenacapacitilor excedentare "n ramurile afectate de trenarea refacerii cererii! inclusiv "n sectorulconstruciilor. )fecte contracioniste ar mai putea exercita "ntrzierea ameliorrii condiiilorinterne de finanare pe termen mediu i lung a companiilor! pe fondul persistenei graduluicrescut de reticen a instituiilor de credit "n condiiile prelungirii deteriorrii calitii propriilor portofolii! precum i "nsprirea "n perspectiv a condiiilor externe de finanare. n acest context! previziunile privind refacerea relativ mai consistent a cererii de investiii au ca suport! "n principal%

    perspectiva creterii c#eltuielilor de capital ale sectorului public! corespunztor programului bugetar privind atragerea fondurilor europene i a resurselor alocate de alteorganisme i instituii financiare internaionale!

    cvasiepuizarea capacitilor excedentare "n unele ramuri ale industriei prelucrtoareorientate spre export! coroborat cu poteniala continuare a redresrii viguroase a cereriiexterne!

    ameliorarea progresiv a sentimentului de "ncredere a mediului de afaceri! inclusiv ainvestitorilor strini! date fiind premisele consolidrii reformelor economice create denoul acord convenit cu :)! (6I i Aanca 6ondial.

    Inclusiv din aceast perspectiv! implementarea ferm a programului economic ataatacordului convenit cu :)! (6I i Aanca 6ondial! implicit meninerea credibilitii acestuia serelev din nou a fi eseniale pentru ancorarea solid a anticipaiilor inflaioniste pe termen mediui pentru reluarea i consolidarea dezinflaiei! simultan cu refacerea "ncrederii i cu redresareasustenabil a activitii economice. n actualul context! deosebit de important este meninereaintensitii eforturilor de consolidare fiscal! care s minimizeze riscul de abatere a parametrilor politicii fiscale de la coordonatele programate indus de poteniala redresare relativ mai lent aactivitii economice. vnd "n vedere inclusive experiena pozitiv recent! un rol decisiv "nansamblul acestor eforturi "l dein continuarea "mbuntirii colectrii veniturilor fiscale iextinderea aciunilor de combatere a evaziunii fiscale.

    vnd "n vedere necesitatea ancorrii ferme a anticipaiilor inflaioniste! "n condiiilerelativei deteriorri a perspectivei inflaiei sub impactul preponderent al ocurilor adverse aleofertei! precum i riscurile suplimentare la adresa relurii sustenabile a dezinflaiei induse de poteniala cretere a intrrilor de capital volatil! Consiliul de administraie al A75 a decis "n

    22

  • 8/13/2019 129693915 Inflatia in Romania

    23/23

    edina din 4 mai 2