112007822-memoriu-instalatii-electrice

11
FOAIE DE PREZENTARE DENUMIRE PROIECT: Dispensar uman P+1+M ADRESA OBIECTIV : Com. CERTEZE, Jud. SATU MARE FAZA: P.Th. BENEFICIAR: COMUNA CERTEZE PROIECTANT GENERAL: sc ARTEFFECT SYMBOLsrl Satu Mare, Str. St. O. Iosif, Nr. 32A, PROIECTANT DE SPECIALITATE: S.C. AURA S.R.L. Satu Mare, Str. MIHAI VITEAZU, Nr. 27 ap. 1

Upload: vladraqul

Post on 24-Apr-2015

34 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

112007822-memoriu-instalatii-electrice

TRANSCRIPT

Page 1: 112007822-memoriu-instalatii-electrice

FOAIE DE PREZENTARE

DENUMIRE PROIECT: Dispensar uman P+1+M

ADRESA OBIECTIV : Com. CERTEZE, Jud. SATU

MARE

FAZA: P.Th.

BENEFICIAR: COMUNA CERTEZE

PROIECTANT

GENERAL: sc ARTEFFECT SYMBOLsrl

Satu Mare, Str. St. O. Iosif, Nr. 32A,

PROIECTANT

DE SPECIALITATE: S.C. AURA S.R.L.

Satu Mare, Str. MIHAI VITEAZU, Nr.

27 ap. 1

OBIECT: INSTALAŢII ELECTRICE

DATA: SEPTEMBRIE 2010

Page 2: 112007822-memoriu-instalatii-electrice

BORDEROU

PIESE SCRISE

FOAIE DE PREZENTARE

BORDEROU

MEMORIU TEHNIC

CAIET DE SARCINI

CERINŢE ŞI CRITERII DE PERFORMANŢĂ

PROGRAM DE URMĂRIRE A EXECUŢIEI ÎN FAZE

DETERMINANTE

STANDARDE ŞI NORME DE REFERINŢĂ

BREVIAR DE CALCUL

PIESE DESENATE

E01- INSTALATII ELECTRICE - PLAN PARTER

E02- INSTALATII ELECTRICE - PLAN ETAJ

E03- INSTALATII ELECTRICE - PLAN MANSARDA

E04- INSTALATII ELECTRICE – SCHEMA MONOFILARA -

TABLOU ELECTRIC GENERAL

E05- INSTALATII ELECTRICE – SCHEMA MONOFILARA -

TABLOU EL. ETAJ

E06- INSTALATII ELECTRICE – SCHEMA MONOFILARA -

TABLOU EL. 1 MANSARDA

Page 3: 112007822-memoriu-instalatii-electrice

E07- INSTALATII ELECTRICE – SCHEMA MONOFILARA -

TABLOU EL. 1 MANSARDA

PROIECT NR. 16/2010Faza P.Th.

LISTA DE SEMNĂTURI

Ing. Sangeorzan Radu______________________________________________

Atestat ANRE nr. 2396/2006

Satu Mare, SEPTEMBRIE 2010

Page 4: 112007822-memoriu-instalatii-electrice

MEMORIU TEHNIC

- Instalaţii electrice -

A. Generalităţi

În lucrarea de faţă se tratează instalaţiile electrice interioare aferente unui dispensar P+1+M, beneficiar couna Certeze.

Alimentarea cu energie electrică a clădirii se va face din reţeaua exterioară prin intermediul unei firide de branşament noi.

Categoria de importanţă – CClasa de importanta – IIIGradul de rezistenta la foc – III.La întocmirea proiectului s-a ţinut seama de normele tehnice în vigoare. Puterea instalata aferenta cladirii care face obiectul acestui proiect este de

32,748 kW, iar puterea absobita este de 25,190 kW.

B. Lucrări proiectate

Funcţia principală a spaţiilor proiectate: dispensar.Reţeaua de alimentare cu energie electrică este de tip TN-S, în care

funcţiile de neutru şi protecţie sunt îndeplinite de două conductoare diferite. S-au prevăzut următoarele lucrări de instalaţii electrice:- iluminat general in toate incaperile din toate corpurile de cladiri tratate ;- instalatii de prize ;- instalatie de paratraznet.- instalaţii pentru protecţia împotriva şocurilor electrice;

1. Alimentarea cu energie electricăAlimentarea cu energie electrică se face de la reteaua de furnizare a

energiei electrice prin intermediul unei firide de branşament noi.Măsura consumului de energie se va face cu contor de energie electrică . Din firida de bransament se va alimenta tabloul general TEG, localizat la

parterul cladirii in casa scarii. Din tabloul TEG se vor alimenta tablourile electrice secundare, de la care se vor alimenta mai departe toate receptoarele din cladire.

Tabloul se va monta aparent pe peretele de pe partea stanga in gangul de acces de la parter, la h = 1.6 m.

Secţiunile conductoarelor de fază sau de nul s-au dimensionat astfel încât să fie îndeplinită condiţia de stabilitate termică în regim permanent sau intermitent şi să fie asigurată respectarea condiţiilor de protecţie la supracurenţi a conductoarelor şi a condiţiilor de protecţie la electrocutare.

Page 5: 112007822-memoriu-instalatii-electrice

2. Instalaţia electrică de iluminatS-au prevazut urmatoarele valori minime pentru iluminat :

- In spatiile cabinete medicale ≥500 Lx- In spatiile de circulatie si holuri ≥ 100Lx

Instalatia de iluminat general in interiorul cladirilor se va realiza cu corpuri de iluminat dotate cu lampi fluorescente si fluorescente compacte, care sa asigure totodata un iluminat corespunzator precum si un consum redus de energie.

Circuitele de iluminat se vor executa din conductor 3FYx1,5mm mmp pozat în jgheaburi, si tuburi PVC .

Corpurile de iluminat se vor monta pe tavan, pereţi şi grinzi.Aparatajul electric (întreruptoare, comutatoare) se va monta aparent pe

stâlpi sau pereţi la înălţimea de 1.5 m de la pardoseală.Clădirea este dotată cu sistem de iluminat de siguranţă pentru evacuare

de tipul 3, realizat cu aparate de iluminat echipate cu tuburi de 10 W si autonomie ≥ 0,5 h.

3. Instalaţia electrică pentru alimentarea prizelor de uz general

Circuitele pentru alimentarea prizelor se vor executa în cablu 3FYx2,5 mmp pentru prizele monofazate pozat în jgheaburi sau tuburi PVC.

Prizele vor fi montate la înălţimea de 0.3m fata de pardosela in toate incaperile, cu exceptia celor din Centrala Termica unde vor fi montate la inaltimea de 1,2m. Toate prizele vor fi cu contact de protecţie si IP ≥ 44.

Măsuri de protecţie împotriva şocurilor electrice

Pentru asigurarea electrosecurităţii se utilizează, dispozitive de protecţie diferenţială.

Ca trepte de valori pentru curentul diferenţial de funcţionare s-au folosit :- 300mA pentru branşament- 30 mA pentru toate coloanele din TEG si restul circuitelor.

Page 6: 112007822-memoriu-instalatii-electrice

Pentru protecţia împotriva şocurilor electrice se va folosi o schemă de tip TN-S, cu conductor de protecţie prin legare la neutru separat pe întreaga instalaţie de distribuţie de la tabloul general până la receptoare. La priza de pământ proiectată, executata din electrozi din ZnOL şi platbandă ZnOL de 40x4 mm si se va lega tabloul general (platbandă OLZn 25x4 mm) si conductorul de protecţie. Se vor lega la conductorul de protecţie toate receptoarele.Înainte de punerea în funcţiune a instalaţiei se va verifica impedanţa de dispersie a instalaţiei de legare la pământ (priza de pământ) care trebuie să fie mai mică de 1 fiind comuna si pentru instatia IPT. In cazul in care valoarea masurata este mai mare de 1 se vor mai adauga ulterior electrozi pana la obtinerea valorii specificate. Bara de egalizare a potentialelor se va monta langa T.E.G.

Instalatia de paratraznetConform breviarului de calcul rezulta ca este necesara instalarea unei IPT

cu nivel de protectie Normal (IV). Se va alege o instalatie de tip PDA – DAT Controler DC+10 montata pe acoperisul cladirii cu o inaltime a catargului de 2m, astfel se va asigura Raza de protectie la nivelul solului de 55,0 m. Instalatia de captare va fi legata la priza de pamant prin intermediul unui conductor de coborare care va fi instalat astfel încât distanta spre pamânt sa fie cea mai scurta posibila, evitând ca el sa urce sau sa formeze unghiuri închise.

Menţiuni finale

La executarea lucrărilor de instalaţii electrice se respectă cu stricteţe proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, precum şi toate STAS-urile şi normativele referitoare la instalaţii electrice cu tensiunea până la 1000 V, menţionate în anexa Normativului I7-02, standardul SR 6156 privind limite admisibile de zgomot, Legea 319/2006 privind siguranta si sanatatea in munca, PE 116 - normativ de încercări şi măsurări la echipamente şi instalaţii electrice. In cazul in care pe santier, in timpul executiei, vor fi descoperite neconcordante intre prevederile proiectului si situatia reala, toate neclaritatile vor fi solutionate numai in prezenta proiectantului.

Accesul la tablourile şi echipamentele electrice pentru verificări sau înlocuirea elementelor defecte va fi permis numai persoanelor autorizate, instruite cu normele specifice de protecţia muncii, numai după scoaterea de sub tensiune şi verificarea lipsei de tensiune.

ing. Sangeorzan Radu

Page 7: 112007822-memoriu-instalatii-electrice

LEGITIMATIE ANRE NR. 2396/2006 SEPTEMBRIE 2010