11111

2
Tema: Conflictele Profesor-Elev Conflictul este un fenomen social care apare cand doi sau mai multi actori aflati in interactiune urmaresc scopuri incompatibile sau au intentii ori valori incompatibile. Notiunea de conflict se refera la starile afective ale indivizilor,cum ar fi nelinistea ,ostilitatea,rezistenta ,precum si toate tipurile de opozitie si interactiune antagonista dintre indivizi,inclusiv competitia. Motivul: Conflictele profesor-elev izbucnesc si in urma impunerii de catre educator a unor reguli de actiune si comportare fara a li se cere elevilor opinia, deoarece cele mai bune si mai respectate reguli sunt cele pe care indivizii le formuleaza personal,cadrele didactice pot sa provoace momente de cooperare si negociere pentru elaborarea unor norme de convietuire sociala.Pentru a duce la indeplinire aceasta idee trebuie sa urmam un plan,astfel : -Prezentati lista de reguli clasei si explicati ratiunea fiecarei reguli -Decideti impreuna consecintele pentru incalcarea regulil -Afisati regulile si sanctiunile si verificati daca toata lumea le stie -Nu faceti rabat de la respectarea regulilor –trebuie sa existe si sanctiuni mai putin grave pentru a putea fi aplicate ,exista circumstante atenuante.

Upload: danielapotloja

Post on 25-Dec-2015

212 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: 11111

Tema: Conflictele Profesor-Elev

Conflictul este un fenomen social care apare cand doi sau mai multi actori aflati in interactiune urmaresc scopuri incompatibile sau au intentii ori valori incompatibile.

Notiunea de conflict se refera la starile afective ale indivizilor,cum ar fi nelinistea ,ostilitatea,rezistenta ,precum si toate tipurile de opozitie si interactiune antagonista dintre indivizi,inclusiv competitia.

Motivul: Conflictele profesor-elev izbucnesc si in urma impunerii de catre educator a unor reguli de actiune si comportare fara a li se cere elevilor opinia, deoarece cele mai bune si mai respectate reguli sunt cele pe care indivizii le formuleaza personal,cadrele didactice pot sa provoace momente de cooperare si negociere pentru elaborarea unor norme de convietuire sociala.Pentru a duce la indeplinire aceasta idee trebuie sa urmam un plan,astfel :

-Prezentati lista de reguli clasei si explicati ratiunea fiecarei reguli

-Decideti impreuna consecintele pentru incalcarea regulil

-Afisati regulile si sanctiunile si verificati daca toata lumea le stie

-Nu faceti rabat de la respectarea regulilor –trebuie sa existe si sanctiuni mai putin grave pentru a putea fi aplicate ,exista circumstante atenuante.

-Sanctiunile vor fi destul de severe dar nu exagerate pentru a nu crea resentimente care impiedica schimbarea comportamentului.

-Asigurati-va ca elevul intelege de ce a fost sanctionat .

Negocierea este un proces de rezolvare a unui conflict aparut intre parti,in care partile isi modifica pretentiile pentru a ajunge la un compromis acceptabil