10.securitatea, disidenta si 1989

13
Securitatea şi represiunea anticomunistă 1 Etapele Securităţii 1948-1951 / D.G.S.P. / Direcţia Generală a Securităţii Poporului. Prin Decretul nr. 221, din 30 august 1948, al Prezidiului Marii Adunari Nationale a R.P.R., a fost creată Direcţia Generală a Securităţii Poporului, în structura Ministerului de Interne Generalul-locotenent Gheorghe Pintilie (Pantelei Bodnarenco, Pantiuşa) a fost numit director al D.G.S.P. cu rang de ministru, iar la 1 septembrie 1948 au fost numiti doi directori adjuncti, cu rangul de secretari de stat. Acestia au fost: general-maior Alexandru Nicolski (Boris Grumberg), evreu basarabean, fost spion sovietic prins de S.S.I. în primavara anului 1941, şi generalul-maior Vladimir Mazuru (Mazurov), ucrainean din nordul Bucovinei (ulterior a devenit ambasador al României în Polonia). Toti trei erau cadre sovietice ale MGB. D.G.S.P. a înlocuit Direcţia Generală a Poliţiei de Siguranţă Sub aspect etnic personalul D.G.S.P., în februarie 1949, era structurat astfel: 83% români, 10% evrei, 6% maghiari, iar restul de 1% alte nationalitati. În functiile de comanda la nivel central si teritorial la început au fost persoane de origine evreiască, maghiară sau de alte nationalităţi. 1951-1952 / D.G.S.S. / Direcţia Generală a Securităţii Statului La 30 martie 1951, prin Decretul nr. 50, D.G.S.P. si-a schimbat numele în Directia Generala a Securitatii Statului, iar prin Decretul 264 din aprilie 1951, Servicul Special de Informaţii (spionajul) a intrat în compunerea D.G.S.S. Alexandru Draghici a condus institutia între anii 1952-1965 În 1951, odată cu escaladarea luptei de clasă, luptă în care aparatul de securitate din România era definit ca sabia ascuţită a partidului, organigrama D.G.S.S. a crescut de aproape 5 ori (la 15.280 posturi), pentru ca în 1956 să sporească la 25.468 cadre dintre care 13.155 ofiteri, 6.664 subofiteri si 5.649 angajati civili. Să consemnăm că în aceeaşi perioadă, CIA (Agenţia Centrală de Informaţii, principalul serviciu de spionaj al S.U.A.) dispunea de un personal de aproximativ 18.000 de angajati, din care 68% erau absolventi de cursuri universitare si de doctorat, iar 78% din totalul cadrelor cunoştea limbi straine şi aveau experienţă în străinătate. 1952-1955 / M.S.S. / Ministerul Securităţii Statului

Upload: elena-larisa

Post on 14-Sep-2015

4 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

dISIDENTA

TRANSCRIPT

Securitatea si represiunea anticomunista

Securitatea i represiunea anticomunist1 Etapele Securitii

1948-1951 / D.G.S.P. / Direcia General a Securitii Poporului.

Prin Decretul nr. 221, din 30 august 1948, al Prezidiului Marii Adunari Nationale a R.P.R., a fost creat Direcia General a Securitii Poporului, n structura Ministerului de Interne

Generalul-locotenent Gheorghe Pintilie (Pantelei Bodnarenco, Pantiua) a fost numit director al D.G.S.P. cu rang de ministru, iar la 1 septembrie 1948 au fost numiti doi directori adjuncti, cu rangul de secretari de stat. Acestia au fost: general-maior Alexandru Nicolski (Boris Grumberg), evreu basarabean, fost spion sovietic prins de S.S.I. n primavara anului 1941, i generalul-maior Vladimir Mazuru (Mazurov), ucrainean din nordul Bucovinei (ulterior a devenit ambasador al Romniei n Polonia). Toti trei erau cadre sovietice ale MGB.

D.G.S.P. a nlocuit Direcia General a Poliiei de Siguran Sub aspect etnic personalul D.G.S.P., n februarie 1949, era structurat astfel: 83% romni, 10% evrei, 6% maghiari, iar restul de 1% alte nationalitati. n functiile de comanda la nivel central si teritorial la nceput au fost persoane de origine evreiasc, maghiar sau de alte nationaliti.

1951-1952 / D.G.S.S. / Direcia General a Securitii Statului

La 30 martie 1951, prin Decretul nr. 50, D.G.S.P. si-a schimbat numele n Directia Generala a Securitatii Statului, iar prin Decretul 264 din aprilie 1951, Servicul Special de Informaii (spionajul) a intrat n compunerea D.G.S.S.

Alexandru Draghici a condus institutia ntre anii 1952-1965

n 1951, odat cu escaladarea luptei de clas, lupt n care aparatul de securitate din Romnia era definit ca sabia ascuit a partidului, organigrama D.G.S.S. a crescut de aproape 5 ori (la 15.280 posturi), pentru ca n 1956 s sporeasc la 25.468 cadre dintre care 13.155 ofiteri, 6.664 subofiteri si 5.649 angajati civili.

S consemnm c n aceeai perioad, CIA (Agenia Central de Informaii, principalul serviciu de spionaj al S.U.A.) dispunea de un personal de aproximativ 18.000 de angajati, din care 68% erau absolventi de cursuri universitare si de doctorat, iar 78% din totalul cadrelor cunotea limbi straine i aveau experien n strintate.

1952-1955 / M.S.S. / Ministerul Securitii Statului

La 20 septembrie 1952, D.G.S.S. s-a separat de Ministerul de Interne, potrivit Decretului nr. 324, si a fost ncorporat ntr-un organism nou, distinct Ministerul Securitatii Statului (M.S.S.). Aceasta reorganizare a fost de scurt durat. Foarte posibil, conflictul dintre noua conducere de la Kremlin dupa moartea lui Stalin i Beria, soldat cu arestarea si mpucarea celui din urm, n iunie 1953, sa-l fi avertizat pe Hruciov despre pericolele pe care le implica acordarea unei libertati prea mari serviciului de securitate, motiv pentru care s-au dat instructiuni consilierilor sovietici de la Bucureti s recomande fuziunea M.S.S. cu M.A.I., fapt realizat la 7 septembrie 1955.

1956-1978 / D.S. / Departamentul Securitii (in cadrul M.I.)

Cteva luni mai trziu, la 11 iunie 1956, prin Hotarrea Consiliului de Ministri nr. 1361, Ministerul de Interne a fost reorganizat si mprit n dou departamente: Departamentul Securitii i Departamentul Internelor.

Pe baza structurii organizatorice se poate sesiza cu uurin c Securitatea nu avut pn n anul 1956 atribuii i organe specializate pentru detinutii politici din penitenciare i coloniile de munc, exceptie facnd supravegherea contrainformativa a ofiterilor, subofiterilor si trupei, care ndeplineau serviciul acolo. Asta nu nseamna ca Securitatea este absolvita de crimele si atrocitatile care s-au petrecut n sistemul penitenciar ca urmare a aplicarii masurilor de reeducare a detinutilor politici. Dimporiv, nu numai ca ofiterii de securitate nu au intervenit pentru a curma abuzurile n cele cteva cazuri cnd au sesizat asemenea fapte fie ca nu s-a ntreprins mai nimic, fie ca au fost dati afara , dar au fost nenumarate situatii n care s-au implicat n actiunea de exterminare a dusmanilor poporului. Trebuie precizat ca Securitatea a fost principalul furnizor al informatiilor privind internarea persoanelor n puscarii si colonii de munca. De asemenea, organele de securitate au atins efectivele maxime n anul 1955 si n prima jumatate a lunii ianuarie 1956 (25.468 angajati), deci la doi ani dupa moartea lui Stalin, ceea ce demonstreaza ca la Bucuresti existau temeri fata de noul suflu si de schimbarile nnoitoare de la Kremlin.

1978-1989 / D.S.S. / Departamentul Securitii Statului (n cadrul Ministerului de Interne)

2 Represiunea

Sistemul penitenciar : Sighet, Aiud, Miercurea-Ciuc, Piteti, Gherla, Rmnicu Srat

Fenomenul reeducrii la Piteti (1949-1952)

Formele represiunii :

Reelele de informatori

Anihilarea dumanilor poporului

membrii partidelor istorice : Iuliu Maniu, Ion Mihalache, C.I.C. Brtianu, Gheroghe I. Brtianu, Constantin Argetoianu, etc

oameni de cultur - Anton Galopenia, Mircea Vulcnescu

oameni ai bisericii monseniorul Vladimir Ghica

Deportrile

ncepute n 1951 : deportrile din Banat (germani, srbi) n zonele aride din Brgan

Domiciliul obligatoriu

Utilizarea spitalelor de psihiatrie

Supravegherea fotilor deinui politici

Disidena anticomunistOpoziia externComitetul Naional Romn. Imediat dup instaurarea comunismului n ara noastr o serie de oameni politici i militari, care se aflau n strintate au ncercat s se opun regimului comunist. S-au pus bazele asfel unui exil romnesc.

O figur important a acestuia a fost Nicolae Rdescu, care n calitate de prim ministru (1944-1945) a ncercat s se opun comunizrii rii. Destituit n urma unui complot al delegaiilor Moscovei i al comunitilor romni, Rdescu reuete s prseasc ara stabilindu-se n 1947 n SUA. Aici sub conducerea generalului s-a realizat prima coaliie important a exilului romnesc, Comitetul Naional Romn un veritabil guvern n exil, al crui preedinte, ntre anii 1949-1950, a i fost chiar el. Ulterior a ntemeiat i Liga romnilor liberi. La conducerea CNR a urmat apoi, ntre anii 1950-1975 Constantin Vioianu, fost ministru de externe n al doilea cabinet Sntescu. Ali reprezentani importani ai exilului romnesc au fost Grigore Gafencu (ministru de externe ntre 1938-1940), diplomaii V.V. Tilea i Brutus Coste, generalul Ion Gheorghe i Grigore Niculescu-Buzeti.

Postul de radio Europa Liber. Un rol important al opoziiei externe la jucat postul de radio Europa Liber, organizat de ctre americani n 1949. Prin emisiunile sale, care au nceput n 1950, n direcia statelor comuniste, se urmrea informarea corect a populaiei, contracararea propagandei comuniste i ntreinerea rezistenei morale. El a fost aproape singura fereastr a romnilor ctre lumea civilizat i democrat. Muli romni din exil au lucrat aici : Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Vlad Georgescu, Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteanu, Vintil Horia etc.

Postul a dat o lovitur serioas regimului comunist romn, n martie 1989, cnd a difuzat Scrisoarea celor ase (Gheroghe Apostol, Corneliu Mnescu, Silviu Brucan, Alexandru Brldeanu, Grigore Rceanu, Constantin Prvulescu). Cu aceast scrisoare disidena apare n interiorul partidului comunist.

Emigraia. Tot o opoziie extern ar putea fi inclus i emigrarea n mas a romnilor, ea afectnd n special pe minoritari (germani, evrei), care refuznd bolevizrea au cerut s prseasc ara. Cutnd s opreasc ritmul emigrrii, Consiliul de Stat a instituit n noiembrie 1982 o tax pentru educaie, suspendat apoi n schimbul prelungirii de ctre SUA a clauzei naiunii celei mai favorizate. Sistematizarea satelor i protestele internaionale. Un caz interesant a fost cel legat de un program social numit de PCR sistematizarea satelor. Lansat n 1988 el prevedea distrugerea a circa 7-8.000 de sate din cele 13.000 existente. Dac revoluia din 1989 nu ar fi venit, un tvlug al incotienei criminale ar fi trecut peste civilizaia rural cel mai bine conservat din Europa, fcnd una cu pmntul o motenire uria, motenire care definete identitatea naional a romnilor. n 1988, pe cnd planul satanic ncepuse a fi pus n oper la Mihileti, lng Bucureti, societatea civil european a intrat n aciune, mai nti n Belgia, apoi n Frana, Elveia, Olanda, Germania i Anglia. A luat fiin asociaia neguvernamental Operation Villages Roumains OVR (Operaiunea Satele Romneti), care avea drept scop exercitarea de presiuni asupra dictaturii ceauiste, pentru a face s renune la proiectul demolator. ntr-un gest de solidaritate, fr precedent n istorie, peste 3.000 de comune europene au adoptat cteva mii de sate romneti i au declanat o puternic campanie de pres, care a incomodat vizibil autoritile romne. n total, peste 1500 de comune vest-europene i-au trimis reprezentanii, dup 1990, pentru a da sens aciunii de adopie iniiate sub dictatur.

Opoziia internRezistena armat n muni (1945-1961). Dintre toate rile czute sub comunism, Romnia a fost singura ar n care a existat o rezisten armat. Luptele, care au durat pn n 1962, s-au desfurat mai ales n Munii Carpai, lupttorii primind un ajutor permanent din partea populaiei. Concluzia acestui fapt este c n condiiile n care n Romnia nu s-ar fi aflat sub ocupaie sovietic (pn n 1958, dar unele trupe sovietice au rmas la noi pn n 1965!), comunismul nu ar fi avut nici o ans. Soldaii romni au fost educai c trebuie s apere ar i de dumanii din interior. Micarea Naional de Rezisten. Regele Mihai, care a ncercat i el s se opun comunitilor prin aa numita grev regal, l-a nsrcinat, n 1945, pe generalul Aurel Aldea s organizeze Micarea Naional de Rezisten din Romnia mpotriva ruilor i comunitilor. A fost singura ncercare de a organiza la nivel naional rezistena anticomunist. Din acest micare au fcut parte gruprile: Haiducii lui Avram Iancu, Sumanele Negre, etc. n 1946, generalul Aldea este arestat i MNR este desfiinat. Aldea a fost condamnat pe via i a murit n 1949 la nchisoarea de la Sighet. Grupul Vatamaniuc. Sergent major de jandarmerie, Vatamaniuc a intrat in conflict cu lociitorul politic i a fost dat afara din armata si pus sub urmarirea Securitatii. In toamna lui 1949 a scapat de arestare, s-a inarmat cu un automat german Daimler Puch i a fugit in pdurile Suceviei. In vara anului 1950, i s-au alaturat doi consteni, fraii Ion i Gheorghe Chira, urmrii i ei de Securitate, narmati cu puti ZB. Tactica adoptat de grup a fost asteptarea si folosirea armelor strict pentru aparare, niciodata pentru atac. Activitatea politic a constat in tiparirea si raspindirea de manifeste, distrugerea manifestelor de propaganda comunista din Sucevia, propaganda de la om la om si chiar la grupuri de muncitori forestieri. In timp ce Gavril Vatamaniuc explica muncitorilor cine sint si ce vor, fratii Chira ii asigurau spatele. In anul 1954, grupul se intareste prin alipirea lui Vasile Motrescu, venit din Fagara, dup ce acesta reusise sa-i salveze pe cei din grupul lui Ion Gavril-Ogoranu. In ianuarie 1955, Motrescu si Vatamaniuc, singurii care ramaseser in munte, au fost la un pas de a cadea in minile Securitii. Au reusit s fug omornd trei securiti. La 18 iulie 1955, Securitatea afla locul unde se ascundeau partizanii. In lupta care s-a dat, fratii Ion si Gheorghe Chira au fost impucati mortal, aproape simultan. Vatamaniuc a fost arestat la 18 octombrie 1955 si condamnat la munca silnic pe viata. A fost eliberat in 1964, cu toti ceilalti detinuti politici. Astazi, la 82 de ani, traieste in Frasin Suceava.

Haiducii Muncelului. A fost cea mai celebr grupare. Constituit n 1949 era condus de fraii Toma i Petre Arnuoiu i de colonelul Gheorghe Arsenescu. Ca si Arsenescu, Toma Arnuoiu era ofier. Grupul a avut in jur de 20 de membri, constant, ns era sprijinit de sate ntregi. Pentru prinderea lor, Securitatea a prigonit cel mai mult satul Nucoara, a crei figur de legend a rmas, prin druirea i puterea de rezisten la tortur, de care a dat dovad, Elisabeta Rizea. n primul an de rezisten, Arsenescu a prasit grupul i s-a ascuns pna n 1960. n 1958, dup ce reuiser s scape de multe ori din incercuiri i capcane, fratii Arnauoiu i alti partizani au fost capturati de Securitate, prin tradare. Pe 21 iulie 1959, la Jilava, au fost executati cei 17 partizani considerati liderii micrii de rezisten de la Nucoara, n frunte cu Toma si Petre Arnauoiu. Colonelul Arsenescu, prins n 1960, a fost mpucat la Jilava n 1962.

Partizanii frailor uman. Un grup de partizani important a fost i cel condus de fraii Leon i Gheorghe uman, care a luptat din 1946 pn n 1957 n Munii Apuseni. Toi au fost prini de Securitate i executai. Banda lui Gavril. Nscut in 1923 n satul Gura Vii de la poalele Munilor Fgra, Ion Gavril Ogoranu a fost un reper i simbol al rezistentei anticomuniste. Viata lui probabil ca ar fi avut un alt curs daca, student fiind la Cluj, nu ar fi vzut c in tar se instaleaz dictatura comunist si in consecint nu poate sa rmn indiferent. In mai 1948, a inceput prigoana severa impotriva acelora, mai ales a tinerilor, care nu erau de acord cu noul regim politic. Gavril Ogoranu a scpat atunci, fugind n muni unde a pus bazele unui de grup de rezistenta armata. A fost condamnat in lipsa la zeci de ani de munca silnic. Timp de aproape opt ani, banda Gavril a luptat cu trupele de Securitate de citeva zeci de ori. Iarna, membrii organizatiei, niciodata mai multi de 30, se refugiau pe la casele unor tarani de la poalele muntilor. Rar, unii au iernat si in munte, dar era mult mai periculos, pentru ca hrana era putina, se cunostea orice urma pe zapada, iar copacii erau desfrunziti si plutoanele de Securitate puteau sa-i gaseasca mai lesne pe partizani. Pentru sprijinirea Grupului Gavril, invatatorul Olimpiu Borzea, din Vistea de Jos Brasov, a organizat o retea de sute de oameni. Pn in 1955, aproape toti oamenii lui Gavril au fost omori sau prini prin tradare. Gavrila a fost singurul din grup care a scapat, evitnd in ultimul moment o capcana in care cazusera ultimii opt camarazi. Un om de legatura, care se dovedise a fi nimit de Securitate, le-a promis ca-i scoate peste granita. Gavril a refuzat s plece din ar, iar dupa ce a aflat ce patisera ceilalti s-a ascuns, pentru 21 de ani, la Ana Sabadus, din Galtiu Alba. Cei doi s-au casatorit in secret. Desi a fost urmarit cu perseverenta de catre Securitate, nu a fost niciodata prins. A stat ascuns 21 de ani pana in 1976, cand a fost arestat la Cluj. Desi condamnat la moarte, nu a fost executat. Nixon ii prezentase deja lui Ceausescu o lista de romni de care SUA se interesau. Pe acea lista era si numele lui Ogoranu. Astfel, a fost lsat n pace. Dup decembrie 1989, s-a apucat sa-si scrie memoriile publicandu-le in 7 volume intitulate Brazii se frng, dar nu se indoiesc, unde a descris toata viaa i lupta sa. Memoriile au talent literar si nu sunt neaparat conditionate de tematica lor special. Student in anii '40 la Facultatea de agronomie, el a primit abia acum titlul de inginer agronom pentru lucrarea de licenta in care se ocupa tocmai de conditiile cultivarii plantelor in munti. Gavril-Ogoranu a murit pe 1 mai 2006, n urma unei boli incurabile.

Opoziia arneasc. ranii au organizat multe rscoale contra fenomenului colectivizrii. Ele s-au desfurat n toat perioada 1949-1962, n toate judeele. Peste 1 milion de rani au fost nchii datorit opoziiei contra colectivizrii. Cifrele oficiale vorbeau doar despre 80.000 de rani nchii (1961, Gheorghe Gheorghiu-Dej).

Disidena religioas. Biserica, att cea greco-catolic, ct i cea ortodox, s-a opus comunismului. Guvernul Groza a decretat n mod abuziv unirea forat a Bisericii greco-catolice cu cea ortodox. Ierarhii ei au fost arestai i condamnai la munc silnic. Expresia rezistenei ecleziastice greco-catolice a fost episcopul, apoi cardinalul, Iuliu Hossu. El a fost unul intre fruntaii luptei naionale a romnilor din Transilvania pentru unire n 1918. Hossu a fost ntemniat de comuniti timp de cinci ani la Sighet, primind apoi domiciliu forat la mnstirea Cldruani. O alt personalitate a acestei confensiuni a fost monseniorul Vladimir Ghica, nchis la Jilava unde a i murit n 1954.

Mai puin urgisit dect cea unit, biserica ortodox a avut i ea de suferit. Regimul comunist ateu nu tolera religia, pe care o considera otrav pentru popor. Din 1959 peste 100 de mnstiri au fost nchise pe motiv c vieuitorii acestora, clugrii i maicile, duceau o via parazitar. La penitenciarul din Piteti, studenii la Teologie au fost supui experimentul reeducrii (1949-1952).

Disidena civil. Arma principal a teroarei comuniste a fost tcerea victimelor. Aceast tcere nsemna de fapt colaborarea cu clii. Au fost ns i oameni care nu au tcut. Rezistena fa de comunism s-a manifestat i sub forma disidenei. Cei mai importani disideni au fost :

Paul Goma, a fost primul disident important. Acesta este condamnat n 1956 la doi ani nchisoare datorit prerilor sale (armata sovietic din Romnia era socotit o armat de ocupaie, limba rus nu trebuia s mai fie obligatorie, c moldovenii snt romni, etc). n 1977 a organizat o micare de protest asemntoare Chartei 77 din Cehoslovacia, care a cuprins circa 200 de oameni. Goma a fost nevoit s emigreze, la sfritul anului 1977, n Frana, unde s-a stabilit.

Gheorghe Calciu-Dumitreasa, preot care n 1979 n Biserica Radu Vod din Bucureti inea predici mpotriva ateismului marxist, mai ales tinerilor. Preotul fcuse 16 ani de nchisoare, ntre 1948-1964.

Doina Cornea, care timp de un deceniu a fcut o opoziie virulent fa de totalitarismul comunist. Asistent universitar la facultatea de filologie a Universitii Babe Bolyai din Cluj, Doina Cornea a difuzat prin Radio "Europa Liber", ntre anii 1982 i 1989, 31 de texte de protest. n 1982 postul de radio Europa Liber a difuzat un document intitulat Scrisoarea celor care nu au renunat s gndeasc, o aspr critic adus regimului comunist. A fost dat afar de la Universitate i anchetat, iar n 1987, dup ce a rspndit manifeste n timpul revoltei muncitorilor de la Braov, din noiembrie, a fost arestat 5 sptmni. Doina Cornea a fost una din vocile cele mai cunoscute ale rezistenei anticomuniste, nainte de Revoluia din 1989, datorit interveniilor sale la posturile de radio occidentale. Ea s-a aflat n arest la domiciliu pn n decembrie 1989. Dup revoluie, Doina Cornea a fcut parte din CFSN, dar a demisionat imediat ce Frontul s-a transformat n partid. Ea este autoarea a numeroase traduceri i articole. A devenit simbolul rezistenei mpotriva opresiunii i minciunii din Romnia.

Gheorghe Ursu, asasinat prin tortur, n 1985, n beciurile Securitii.

Organizaia R, a fost o organizaie anticomunist clandestin ce a activat ntre 1987-1988 la ziarul Romnia Liber. Securitatea a descoperit aceast activitate arestnd pe membrii oraganizaiei ( Petre Mihai Bcanu, Mihai Creang, Anton Uncu, etc)

Rezistena prin cultur. A fost vizibil n special dup 1985, cnd n URSS ncepuse perestroika i glasnostul lui Gorbaciov.

Ana Blandiana evoca ntr-un poem starea vegetal la care fusese adus poporul romn. Pamfletul politic Motanul Arpagic, n care oamenii au recunoscut trsturile dictatorului, a fcut ca autoarea sa fie interzis n perioada comunist, iar cartea s fie scoas de pe pia. Interdicia a cptat o dimensiune exagerat, crile scriitoarei fiind scoase complet din biblioteci, iar orice text n care numele ei era menionat fiind, de asemenea, retras. La Iai, Dan Petrescu i Liviu Cangeopol au scris o carte ntitulat Ce-ar mai fi de spus, virulenta critic a regimului ceauist.

Intelectualii nu au fost ntotdeauna o for de opoziie. Unii au colaborat cu comunitii fie de team, fie din cauza oportunismului. Cazurile cele mai celebre au fost cele ale lui Traian Svulescu, o mare capacitate tiinific, dar care a trecut n tabra comunist, fiind rspltit cu preedinia Academiei RPR. A condus campania de demascare a cosmopolitismului n tiina i cultura romneasc. Un alt caz celebru a fost cel al lui Mihail Sadoveanu, cel care a lansat sintagma lumina vine de la rsrit, n 1945. La fel de celebru a fost i cazul lui Tudor Arghezi, i el trecut de partea comunitilor.

Dup 1990 literatura, care nu mai avea un limbaj dublu artistic (manifest) i politic (subsidiar) - i-a pierdut din importan, scriitorii putnd de acum n acolo s fac pe fa publicistic politic sau chiar politic militant.

Protestele colective. Cele mai importante au fost cele din :

Valea Jiului greva celor 35.000 de mineri (august 1977)

manifestaiile studenilor ieeni din 16 februarie 1987

manifestaie a muncitorilor din Braov din 15 noiembrie 1987.

Amintim aici i faptul c n Romnia a aprut, naintea celebrului sindicat Solidaritatea (1980), primul sindicat liber din rile comuniste, Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din Romnia (1979), cuprinznd peste 200 de oameni, cu secii n Banat i Transilvania. Conductorii SLOMR au fost arestai, iar sindicatul a fost desfiinat.

Genocidul comunist din decembrie 1989 a fost ultimul act regimului represiv comunist.

Anul 1989

1 Particulariti ale comunismului romnesc n 1989

Concentrarea puterii n minile cuplului dictatorial

Identificarea Partid = Stat. PCR avea 4,7 milioane de membri

Securitatea dezvoltat monstruos (50.000 de membri)

Imposibilitatea unei disidene puternice

Izolarea Romniei pe plan internaional

2 Cauzele prbuirii comunismului romnesc Externe

reformele gorbacioviste (perestroika i glasnost)

prbuirea comunismului european n 1989

ntlnirea Bush-Gorbaciov de la Malta (2 decembrie 1989)

Interne

Criza economic, social, politic, cultural Congresul XIV

Disidena 1989

Scrisoarea celor 6 (Corneliu Mnescu, Alexandru Brldeanu, Grigore Rceanu, Prvulescu, Gheroghe Apostol, Sivliu Brucan). A fost mai curnd o grupare fracionist. A fost citit la posturile de radio BBC i Europa Liber pe data de 11 martie 1989.

Interviul lui Mircea Dinescu din Liberation

3 Etapele revoltelor populare

Timioara (16-20 decembrie)

motivul : evacuarea pastorului Laszlo Toke din parohia reformat a Timioarei, unde era doar pastor adjunct, i mutarea sa n satul Mineu (judeul Slaj). Este punctul de pornire a revoluiei romne.

pierderi umane : 122 mori

Bucureti (20-22 decembrie). Ceauescu, abia ntors dintr-o vizit n Iran, face trei greeli fatale :

20 decembrie - Cuvntarea radio-televizat. Timiorenii erau fcui huligani i fasciti

21 decembrie - Mitingul de adeziune la Bucureti. S-a ntors mpotriva dictatorului. Aici s-a aprins scnteia revoltei

22 decembrie - Cuvntarea din balconul sediului C.C. al PCR. Fuga dictatorului

4 Sfritul dictaturii :

22 decembrie 1989 : constituirea Frontului Salvrii Naionale (preia puterea)

rolul TVR prima revoluie televizat din istorie

25 decembrie 1989 : capturarea la Trgovite a dictatorilor, procesul i execuia acestora. Capete de acuzare.

genocid : 60.000 victime / de fapt 1104 mori !

aciuni armate contra poporului

fuga din ar, pe baza unor conturi de 1 miliard dolari.

psihoza teroritilor

Romnia dup 1989

Caracteristici geopolitice schimbate :

1 n 1989 comunismul s-a prbuit n Europa

2 datorit dezintegrii URSS, Romnia se alege cu vecini noi : Ucraina i Moldova.

3 ncepe criza iugoslav, are patru momente :

1991 Croaia + Slovenia + Macedonia = independente

1994-1995 Bosnia i Heregovina

1999 Kosovo (SUA / NATO a bombardat Serbia)

2008, Kosovo devine independentDirecii de dezvoltare :

1 Intern (eec al politicii !) economia de pia (privatizare, legea fondului funciar)

pluralism

1989, 31 decembrie - Decretul-lege nr.8 : legalizarea pluripartidismului.

Pentru nfiinarea unui partid era nevoie de 251 membri fondatori. Criza partidului unic a fost nlocuit ns de excesul numeric al partidelor politice

reapariia partidelor istorice (PNL, PN) i a unor partide noi + partidele etnice

a fost i o tentativ totalitar FSN partid unic !

1996 - legea partidelor politice (cu 10.000 membri)

2003 - legea partidelor politice - cel puin 25.000 de membri fondatori, domiciliai n cel puin 18 din judeele rii i municipiul Bucuresti, dar nu mai puin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judee si municipiul Bucuresti.

democraie (a urmat mai multe direcii)

crearea statului de drept (s.d.d. este opusul statului totalitarpoliienesc. Democraia are nevoie de un stat puternic).

Constituii - 1991, 2003

Alegeri parlamentare + prezideniale / guverne

1990 (20 mai) - ctigate de FSN (p+p)

1989-1991 Petre Roman

1991-1992 Theodor Stolojan 1992 (27 septembrie) - (p+p) ctigate de FDSN / Frontul Democrat al Salvrii Naionale, partid politic creat n 1992. n 1993 i-a schimbat numele n PDSR

1992-1996 Nicolae Vcroiu 1996 (3 noiembrie) - Convenia Democratic (p+p)

1996-1998 Victor Ciorbea 1998-1999 Radu Vasile

1999-2000 Mugur Isrescu 2000 (26 noiembrie) - ctigate de PDSR (p+p)

2000-2004 Adrian Nstase 2004 (28 noiembrie) - Aliana Dreptate i Adevr (p+p)

2004-2008 Clin Popescu-Triceanu 2008 (30 noiembrie) - alegeri parlamentare PDL

2008 -2010- Emil Boc N.B. 2009 - alegeri prezideniale decluplate de cele parlamentare

preedini :

Ion Iliescu (1990-1996, 2000-2004)

Emil Constantinescu (1996-2000)

Traian Bsescu (2004-2009, 2009-2014)

recunoaterea drepturilor omului ansamblu de prerogative de care dispun indivizii n raport cu statul. Statele sufer limitri ale suveranitii lor !.

crearea societii civile. Este o form de organizare a societii contra statului. Este o form de protecie a cetenilor fa de monopolizarea puterii de ctre stat.

fenomene care aproape au ucis societatea civil din Romnia :

1990 - Proclamaia de la Timioara (pct. 8), prima manifestare a societii civile

1990 - fenomenul Piaa Universitii (anticomunist)

1990, martie - conflictul interetnic de la Trgu Mure 1990-1999 mineriadele (7) cel mai negativ fenomen politic postdecembrist. Mineriada IV a fost o lovitur de stat (septembrie 1991). Minerii au venit de trei ori la Bucureti: 1990,1991,1999.

2 Extern (succese !)

UE (1995 depune cererea de asociere, 2007 membr)

NATO (membr din 2004)