00189774 bdv1085 roservice.dewalt.co.uk/pdmsdocuments/eu/docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · aparatul...

12
www.blackanddecker.eu BDV1085 402112-25 RO Traducere a instrucţiunilor originale

Upload: others

Post on 27-Dec-2019

1 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte

www.blackanddecker.eu BDV1085402112-25 ROTraducere a instrucţiunilor originale

Page 2: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte

2

CURBA DE ÎNCĂRCARE

Faza I

BEEP BEEPFaza II

Faza III

BEEP OPRITÎNCĂRCARE COMPLETĂ

Page 3: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte

3

Destinaţia de utilizareÎncărcătorul dvs. de baterie Black & Decker este utilizat la încărcarea acumulatorilor pe bază de acid. Acest produs este destinat exclusiv uzului casnic.

Instrucţiuni de siguranţăAvertisment! Atunci când utilizaţi aparate alimentate de la reţeaua electrică, trebuie să respectaţi întotdeauna mă-surile de siguranţă de bază, inclusiv cele din continuare, pentru a reduce riscul de incendiu, de electrocutare, de vătămări corporale şi deteriorare a materialelor.♦ Citiţi cu atenţie tot acest manual înainte de a utiliza

aparatul.♦ Destinaţia de utilizare este descrisă în acest ma-

nual. Utilizarea vreunui accesoriu sau ataşament sau efectuarea vreunei operaţiuni cu acest aparat diferite de cele recomandate în prezentul manual de instrucţiuni poate implica un risc de vătămare corporală.

♦ Păstraţi acest manual pentru consultare ulterioară.

Utilizarea aparatului dumneavoastrăFiţi întotdeauna atenţi atunci când utilizaţi acest aparat.♦ Acest aparat nu este destinat utilizării de către

persoane tinere sau infi rme fără supraveghere.♦ Aparatul nu trebuie să fi e folosit drept jucărie.♦ Utilizaţi exclusiv în spaţii uscate. Nu permiteţi udarea

aparatului.♦ Nu scufundaţi aparatul în apă.♦ Nu desfaceţi carcasa aparatului. Nu există compo-

nente ce pot fi reparate în interiorul acestuia.♦ Nu operaţi aparatul în atmosfere explozive, cum

ar fi în prezenţa lichidelor, gazelor sau pulberilor explozive.

♦ Pentru a reduce riscul de deteriorare a ştecherelor şi a cablurilor, nu trageţi niciodată de cablu pentru a scoate ştecherul din priză.

După utilizare♦ Atunci când nu este folosit, aparatul trebuie să fi e

depozitat într-un spaţiu uscat, bine ventilat şi nu la îndemâna copiilor.

♦ Copiii nu trebuie să aibă acces la aparatele depozi-tate.

♦ Atunci când aparatul este depozitat sau transportat într-un vehicul, acesta trebuie să fi e poziţionat în portbagaj sau trebuie să fi e legat pentru a preveni deplasarea sa ca urmare a schimbărilor rapide de viteză şi direcţie.

Inspecţia şi reparaţiile♦ Înainte de utilizare, verificaţi aparatul pentru

a depista componentele eventual deteriorate sau defecte. Verifi caţi dacă există componente rupte, întrerupătoare deteriorate sau orice altă condiţie ce ar putea afecta utilizarea aparatului.

♦ Nu utilizaţi aparatul în cazul în care există vreo componentă deteriorată sau defectă.

♦ Prevedeţi repararea sau înlocuirea componentelor deteriorate sau defecte de către un agent autorizat de reparaţii.

ROMÂNĂ♦ Nu încercaţi niciodată să îndepărtaţi sau să înlocuiţi

vreo componentă diferită de cele specifi cate în acest manual.

Cablu de alimentareAvertisment! Nu alteraţi vreodată cablul de alimentare sau fi şa. Daca nu se va potrivi, dispuneţi instalarea unei prize de către un electrician califi cat. Conectarea neco-respunzătoare poate duce la electrocutare.

Instrucţiuni specifi ce de siguranţă pentru încărcă-toare de baterie

Acest produs trebuie să aibă împământare. Verifi caţi întotdeauna ca alimentarea cu ener-gie să corespundă tensiunii de pe plăcuţa cu specifi caţii.

Ştecherele uneltelor electrice trebuie să se potrivească cu priza. Nu modifi caţi niciodată ştecherul în vreun fel. Nu folosiţi adaptoare pentru ştechere împreună cu aparatele împământate (Clasa 1). Ştecherele nemodifi cate şi prizele compatibile vor reduce riscul de electrocutare.

Cabluri prelungitoare şi produsul Clasa 1♦ Trebuie utilizat un cablu cu 3 fi re deoarece unealta

dumneavoastră prezintă împământare şi este de clasă constructivă 1.

♦ Se poate folosi un cablu prelungitor cu lungime de până la 30m (100 ft) fără a surveni pierderi de tensiune.

Citiţi manualul de instrucţiuni înainte de utilizare:♦ În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat,

acesta trebuie să fi e înlocuit de producător sau de către un Centru de Service Black & Decker autorizat pentru a evita orice pericol.

♦ Nu încercaţi niciodată să încărcaţi acumulatori neîncărcabili.

♦ Prevedeţi imediat înlocuirea cablurilor de alimentare defecte.

♦ Nu expuneţi acumulatorul la apă.♦ Nu desfaceţi încărcătorul.♦ Nu perforaţi încărcătorul.♦ Nu permiteţi niciodată contactul clemei roşii cu cea

neagră (5) sau cu un alt conductor obişnuit din metal. Aceasta ar putea cauza deteriorarea aparatului şi/sau produce scântei/explozie.

♦ Ataşaţi întotdeauna clemele bateriei (5) de dispozi-tivele de prindere (4) atunci când nu sunt folosite.

AcumulatoriiAvertisment! Nu încercaţi niciodată să congelaţi acu-mulatorul.♦ În condiţii extreme, pot surveni scurgeri din acumu-

latori. Atunci când observaţi lichid pe acumulatori, ştergeţi-l cu atenţie folosind o cârpă. Evitaţi contactul pielii cu lichidul.

♦ În cazul contactului cu pielea sau ochii, urmaţi instrucţiunile de mai jos.

Avertisment! Lichidul bateriei este un acid sulfuric diluat şi poate cauza vătămare personală sau deteriorări. În cazul contactului cu pielea, clătiţi imediat cu apă. În cazul apariţiei roşeţii, durerii sau iritaţiei, consultaţi medicul. În

Page 4: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte

4

cazul contactului cu ochii, clătiţi imediat cu apă curată şi consultaţi imediat medicul.♦ Atunci când eliminaţi acumulatorii, urmaţi instruc-

ţiunile furnizate în secţiunea „Protejarea mediului înconjurător“.

♦ Adăugaţi apa distilată în fi ecare orifi ciu până când acidul din acumulator ajunge la nivelul specifi cat de producător. Acest lucru ajuta la eliminarea gazelor în exces din orifi cii. Nu supraîncărcaţi. Pentru bateriile fără capac de orifi ciu(fără întreţinere), urmaţi cu prudenţă instrucţiunile producătorului.

♦ Studiaţi toate specifi caţiile de precauţie ale produ-cătorului de acumulatori, cum ar fi demontarea sau montarea capacelor de orifi ciu în timpul încărcării şi ratele recomandate pentru încărcare.

♦ Asiguraţi-vă ca ratele iniţiale de încărcare nu depă-şesc cerinţele producătorului.

Avertisment! Risc de amestec de gaze explozive. Lucrul în vecinătatea bateriei pe bază de acid este periculos. Bateriile generează gaze explozive în timpul operării normale a bateriei. De aceea, este extrem de important ca de fi ecare dată, înainte de utilizarea încărcătorului, să citiţi acest manual şi să urmaţi instrucţiunile cu exactitate.♦ Utilizarea unui ataşament nerecomandat sau nevân-

dut de Black & Decker poate duce la risc de incendiu, electrocutare sau vătămare personală.

♦ Un cablu prelungitor nu ar trebui folosit decât dacă este absolut necesar. Utilizarea unui cablu prelungi-tor necorespunzător poate duce la risc de incendiu şi electrocutare şi la anularea garanţiei.

Siguranţa personalăPurtaţi protecţie pentru ochi şi haine adecvate de protecţie împotriva contactului cu fl uidele bateriei.

Evitaţi atingerea ochilor în timpul operării bateriei. Acidul, particule de acid sau rugină vă pot intra in ochi.

Scoateţi-vă obiectele personale din metal, cum ar fi : brăţări, inele, cercei, lanţ şi ceasuri atunci când lucraţi cu bateria pe bază de acid. Bateria pe baza de acid poate produce un scurtcircuit destul de puternic pentru a produce arsuri severe.

Fiţi foarte precauţi pentru a reduce riscul scăpării unui obiect din metal pe baterie. Acesta poate produce scântei sau poate scurtcircuita bateria sau alte părţi electrice, ceea ce poate cauza o explozie.

Pregătirea înaintea încărcăriiAparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte de încărcare, fi ţi siguri că tensiunea bateriei este de 12 V prin citirea etichetei sau informaţiilor de pe baterie sau din informaţiile disponibile ale aplicaţiilor, cum ar fi manualul utilizatorului auto.

Nu utilizaţi aparatul pentru încărcarea bateriilor cu celulă uscată, care sunt de obicei utilizate la aparatele casnice. Aceste baterii pot exploda şi pot cauza vătămări asupra persoanelor sau deteriorarea obiectelor.

Avertisment! Gazele explozive pot fi emanate de bateriile pe bază de acid în momentul încărcării. Asiguraţi-vă că zona este bine ventilată şi îndepărtati orice sursă de foc în momentul efectuării procedurilor de încărcare.

♦ Poziţionaţi încărcătorul bateriei cât de departe se poate. Încărcătorul bateriei conţine întrerupătoare ce pot produce o scânteie.

♦ Nu aşezaţi încărcătorul de baterie deasupra sau pe partea superioară a încărcătorului de baterie.

♦ Gazele explozive se pot scurge pe sol. Aşezaţi încărcătorul de baterie cât de sus posibil faţă de sol.

♦ Nu utilizaţi unelte electrice în zona de încărcare.♦ Nu fumaţi sau nu induceţi fl ama în zona de încărcare.♦ Urmaţi instrucţiunile de conectare şi deconectare

a încărcătorului de baterie sau a bornelor bateriei.

O baterie maritimă (pentru barcă) trebuie scoasă şi în-cărcată la ţărm. Pentru a fi încărcată la bord este nevoie de echipament special pentru utilizare maritimă. Acest aparat nu este destinat pentru astfel de utilizare.

Vehiculele pot prezenta sisteme electrice şi electronice (ex. sisteme de administrare a motorului, telefon mobil) ce pot fi deteriorate dacă sunt supuse la tensiuni înalte de pornire şi la vârfuri de tensiune. Înainte de a conecta aparatul la vehicul, citiţi manualul de utilizare al vehiculului pentru a verifi ca dacă se permite pornirea asistată extern.♦ Urmaţi aceste instrucţiuni, dar şi cele publicate de

producătorul bateriei şi de producătorul vehiculului.♦ Conectaţi şi deconectaţi exclusiv clemele după scoa-

terea din priză a cablului prelungitor. Nu permiteţi niciodată atingerea intre ele a clemelor.

♦ Verifi caţi polaritatea bornelor bateriei de pe vehicul înainte de a conecta aparatul. Deconectaţi întot-deauna mai întâi cablul negativ (negru) şi apoi cablul pozitiv (roşu).

La încărcarea bateriei montate în circuit urmaţi instruc-ţiunile producătorului pentru accesarea bateriei, dar şi următoarele:♦ Nu încărcaţi bateria în timp ce motorul este pornit.♦ Fiţi conştienţi că unele componente ale motorului,

cum ar fi : radiatorul, pot porni automat. Ţineţi mâinile şi corpul departe de componentele motorului, dar şi faţă de încărcătorul bateriei şi de cabluri, pentru a preveni contactul.

♦ Asiguraţi-vă că încărcătorul bateriei şi cablurile sunt amplasate astfel încât să nu obstrucţioneze închiderea uşilor şi a capacelor din compartimentul motor.

♦ Asiguraţi-vă că unele conexiuni pot fi făcute fără a atinge caroseria de metal sau componente afl ate în apropierea bateriei.

♦ Atunci când utilizaţi acest aparat în apropierea bateriei şi a motorului vehiculului, poziţionaţi-o pe o suprafaţă orizontală, stabilă şi asiguraţi-vă că toate clemele, cablurile, îmbrăcămintea şi corpul sunt la distanţă de piesele mobile ale vehiculului.

♦ Dacă este necesar să scoateţi bateria de pe vehicul, pentru a o încărca sau a-i curăţa bornele, asiguraţi vă că toate accesoriile din vehicul sunt închise, pentru a nu produce o scânteie.

♦ Pentru a reduce riscul de electrocutare, deconectaţi aparatul de la orice sursă de alimentare înainte de a încerca efectuarea operaţiilor de întreţinere sau curăţare. Oprirea comenzilor fără a deconecta aparatul nu va reduce riscul aferent.

Page 5: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte

5

Conectarea încărcătorului baterieiDupă fi nalizarea pregătirii pentru încărcare şi asigurarea siguranţei personale, procedaţi după cum urmează:♦ La majoritatea aplicaţiilor auto încărcătorul bateriei

poate fi conectat la baterie în timp ce este conectat la circuit. Este recomandat să urmaţi instrucţiunile cuprinse în secţiunea „încărcare baterie în circuit“.

♦ Dacă bateria trebuie deconectată de la circuit înainte de încărcare, urmaţi instrucţiunile date în secţiunea „încărcare baterie deconectată din circuit“.

Avertisment! O baterie maritimă (pentru barcă) trebuie scoasă şi încărcată la ţărm. Pentru a fi încărcată la bord este nevoie de echipament special pentru utilizare maritimă.

Încărcarea unei baterii instalată în circuit.O conectare incorectă, un scurtcircuit al bateriei, ampla-sarea bateriei şi a încărcătorului bateriei pot conduce la apariţia unui pericol. Asiguraţi-vă că pregătirea adecvată a fost efectuată înainte de a începe procedura.Avertisment! Dacă nu se poate ajunge la terminalele bateriei sau clemele bateriei (5) vor intra în contact cu suprafaţa de lucru sau cu componente din apropierea bateriei, aceasta trebuie scoasă înainte de încărcare.Urmaţi instrucţiunile producătorului pentru a scoate bateria.♦ Verifi caţi polaritatea terminalelor bateriei. Un terminal

pozitiv (POS, P, +) are de obicei un diametru mai mare decât un terminal negativ (NEG, N, -).

♦ Urmaţi instrucţiunile producătorului pentru a scoate izolaţiile terminalelor bateriei.

♦ Conectaţi clema pozitivă (roşie) de la încărcătorul bateriei la terminalul pozitiv al bateriei (POS, P, +).

♦ Conectaţi clema negativă (neagră) de la încărcătorul bateriei la terminalul negativ al bateriei (NEG, N, -).

La deconectarea încărcătorului bateriei de la baterie, întotdeauna:♦ Opriţi şi deconectaţi de la priză încărcătorul bateriei.♦ Scoateţi clema negativă mai întâi.♦ Scoateţi clema pozitivă ultima.♦ Remontaţi izolaţiile terminalelor bateriei.

Încărcarea unei baterii deconectată din circuit.Avertisment! O conectare incorectă, un scurtcircuit al ba-teriei, amplasarea bateriei şi a încărcătorului bateriei pot conduce la apariţia unui pericol. Asiguraţi-vă că pregătirea adecvată a fost efectuată înainte de a începe procedura.

Dacă bateria nu a fost scoasă deja din circuit, urmaţi instrucţiunile producătorului privind scoaterea bateriei înainte de încărcare.

Verifi caţi polaritatea terminalelor bateriei. Un terminal pozitiv (POS, P, +) are de obicei un diametru mai mare decât un terminal negativ (NEG, N, -).

Conectaţi clema pozitivă (roşie) de la încărcătorul bateriei la terminalul pozitiv al bateriei (POS, P, +).

Conectaţi clema negativă (neagră) de la încărcătorul bateriei la terminalul negativ al bateriei (NEG, N, -).

La deconectarea încărcătorului bateriei de la baterie, întotdeauna:♦ Opriţi şi deconectaţi de la priză încărcătorul bateriei.♦ Scoateţi clema negativă mai întâi.♦ Scoateţi clema pozitivă ultima.♦ Remontaţi izolaţiile terminalelor bateriei.

Descriere1. Display digital2. Mâner de transport3. Panou de control4. Suporturi cleme5. Cleme acumulator

Utilizare

Privire de ansamblu asupra încărcătorului de baterie (fi g. C)Încărcătorul de baterie Black & Decker are o rată de în-cărcare mare de până la 30A şi o rată mică de încărcare de 2A. Încărcătorul de baterie poate produce o putere de 80A pentru pornirea motorului. Este destinat doar pentru încărcare bateriilor de 12 V pe bază de acid, de ex: ba-terii auto convenţional,e, fără întreţinere, maritime de tip deep-cycle (cu descărcare adâncă) sau cu gel cum sunt cele utilizate la maşini, camioane, echipamente agricole, abarcaţiuni, maşini de tuns gazonul/ tractoare de grădină, motociclete şi diverse alte aplicaţii.

Încărcătorul bateriei este dotat cu o tehnologie de încăr-care de mare efi cienţă în 3 etape, utilizând un micropro-cesor de control care asigură încărcarea rapidă, sigură şi completă a bateriilor.

Etapa 1 - încărcare pentru pornire rapidă (fi g. C)Etapa 1 reprezintă încărcarea rapidă la 30 A pentru a furniza un amperaj maxim de încărcare pentru „por-nirea“ oricărei baterii de 12 V şi pentru pornirea rapidă a motorului. Atunci când bateria atinge un voltaj maxim de siguranţă predeterminat, încărcătorul va scoate un beep şi va demara faza a 2-a a procesului de încărcare.

Etapa 2 - încărcare de absorbţie (fi g. C)Etapa 2 este o încărcare de absorbţie care menţine încărcarea maximă posibilă la un voltaj predeterminat sigur şi constant. Pe parcursul acestei etape, voltajul de încărcare rămâne constant, în timp ce curentul de alimen-tare este redus pentru a permite realizarea transferului intern maxim de energie chimică.

La fi nalul fazei 2, încărcătorul va scoate un beep şi va începe automat faza 3 a procesului de încărcare.

Etapa 3 - încărcare top-off (fi g. C)Etapa 3 este cea de încărcare top-off. Voltajul este reglat automat şi redus la un nivel predeterminat în timp ce curentul este ajustat pentru o încărcare sigură şi efi cientă a bateriei. La fi nalul etapei 3, aparatul va scoate un beep, semnalizând încheierea ciclului de încărcare.

Page 6: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte

6

Butoanele de control şi indicatoarele

Butoanele funcţionale (fi g. A)Butoanele funcţionale, de la stânga la dreapta, sunt:

Buton pentru tipul bateriei (16) (Pasul 1). Acest buton permite utilizatorului să selecteze tipul de baterie umed sau fără întreţinere pen-tru încărcare efi cientă şi sigură. Majoritatea bateriilor auto sunt de tip umed. Consultaţi specificaţiile producătorului bateriei pentru a afl a tipul acesteia.

Buton 2/10/30A (15) (selector rată de încăr-care pasul 2). Acest buton permite utilizatorului să selecteze rata de încărcare în funcţie de mărimea bateriei. Această selecţie împreună cu rata de încărcare actuală a bateriei sunt monitorizate de microprocesor şi afi şate pe display-ul digital (1). Încărcătorul se va opri din încărcare dacă rata este prea rapidă sau prea lentă pentru dimensiunea sau starea bateriei.

Buton 80 A (12) (pornirea motorului). Acest buton poziţionează încărcătorul într-un program de pornire a motorului. Acest buton nu va fi activat decât dacă încărcătorul este în modul de încărcare la 30 A. Setaţi butonul 2/10/30A (15) la 30 A înainte de a activa acest buton.

Buton de verifi care a alternatorului (13). Acest buton permite o verifi care de cinci se-cunde care măsoară voltajul bateriei. Această verifi care este repetată la nivele diferite de sarcini electrice iar testele permit utilizatorului să determine dacă alternatorul poate ţine pasul cu sarcinile. Acesta poate indica dacă este necesară o reparare a alternatorului.

Buton pentru voltajul bateriei (14). Acest buton permite o verifi care prin care se măsoară voltajul bateriei.

Buton de egalizare (9). Acesta este un buton îngropat utilizat pentru demararea procesului de egalizare.

LED-urile panoului de control (fi g. A)LED-ul UMED (10) - se aprinde atunci când selectorul tipului de baterie este setat pe tipul de baterie umedă

LED-ul Fără întreţinere (11) - se aprinde atunci când selectorul tipului de baterie este setat pe tipul de baterie fără întreţinere.

LED-ul Încărcare intermitentă LED (6) - se aprinde atunci când monitorizarea încărcării automate este activă. Această caracteristică permite unei baterii sa-şi menţină nivelul de încărcare pe perioade lungi de neutilizare. În cazul în care există o pierdere de curent din încărcător, acesta va reveni la setările standard imediat ce intensitatea curentului este restabili-tă. Tipul bateriei selectate va fi fără întreţinere.

LED-ul Voltajul bateriei (7) - se aprinde atunci când voltajul bateriei este afi şat pe display-ul digital (1).

LED-ul Alternator bun (8) - se aprinde atunci când verifi cările în sarcină sau în gol arată că alternatorul ţine pasul cu încărcătura electrică.

Selectarea ratei de încărcare (fi g. A)♦ După ce clemele bateriei (5)sunt conectate corect,

conectaţi încărcătorul la o sursă de alimentare de 230 Vc.a. Încărcătorul va afi şa un pattern care circulă pe display-ul digital (1) pentru a indica că acesta primeşte curent. Selectaţi rata corespunzătoare a curentului de încărcare în funcţie de dimensiunea bateriei.

Încărcarea bateriei (fi g. A)♦ Apăsaţi butonul pentru tipul de baterie (16) până

când LED-ul tipului necesar de baterie (10) sau (11) se aprinde.

Notă: Selecţia standard este pentru tipul de baterie fără întreţinere (11).♦ Apăsaţi butonul 2/10/30A (15) pentru a începe

încărcarea la o rată de 2 A; aparatul va scoate un beep şi va afi şa tensiunea de încărcare. Încărcătorul începe să încarce automat la o rată de 2 A dacă butonul 2/10/30A (15) nu este apăsat în decurs de 3 minute după aplicarea unei tensiuni de c.a.

♦ Dacă display-ul digital (1) de pe încărcător variază între F03 şi rata de Amp, înseamnă că bateria este sulfatată iar încărcătorul încearcă să o încarce. Dacă după aproximativ 3 ore display-ul digital (1) afi şează doar F03, atunci bateria nu se va încărca.

♦ Ocazional, încărcătorul va scoate un beep şi va afi şa 0.0 pe parcursul procesului de auto-testare sau de modifi care a etapelor de încărcare. Acest lucru este normal.

♦ Apăsând din nou butonul 2/10/30A (15) creşte rata de încărcare la 10 A iar dacă apăsaţi butonul încă o dată, rata de încărcare creşte la 30 A. (Dacă apăsaţi butonul din nou, acesta va opri tensiunea de ieşire a încărcătorului iar display-ul digital (1) va afi şa 000).

Notă: Acesta selecţie precum şi rata actuală de încărcare a bateriei sunt monitorizate de microprocesor iar aparatul va opri încărcarea dacă rata selectată este prea rapidă sau prea lentă pentru dimensiunea sau starea bateriei.♦ Pe măsură ce bateria se apropie de capacitatea ma-

ximă de încărcare, tensiunea de ieşire a aparatului va cădea automat la o rată mai mică de încărcare.

Page 7: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte

7

♦ Apăsând butonul 2/10/30A (15) în mod repetat, încărcătorul trece în modul stand-by; aparatul scoate un beep, afi şează 000 şi opreşte încărcarea.

♦ Încărcătorul afi şează tensiunea de încărcare.♦ Pentru a vedea voltajul bateriei, apăsaţi butonul

pentru voltajul bateriei (14). Încărcătorul va scoate un beep şi va afi şa voltajul bateriei. Apăsaţi butonul pentru voltajul bateriei (14) din nou pentru a reveni la afi şarea tensiunii de încărcare.

♦ Display-ul digital (1) afi şează FUL (PLIN) atunci când bateria este încărcată complet.

♦ Deconectaţi mai întâi cablul de alimentare cu c.a., apoi clema negativă şi la fi nal pe cea pozitivă.

Încărcarea intermitentă automată (fi g. A)Funcţia de încărcare intermitentă automată este ideală pentru întreţinerea unei baterii. Aceasta încarcă automat bateria la maxim, aşa cum este necesar, pentru a o men-ţine complet încărcată permanent.♦ Menţine tensiunea de alimentare cu c.a. şi bateria

conectate atunci când bateria a fost încărcată com-plet.

♦ Încărcătorul monitorizează bateria şi o încarcă la maxim după necesităţi.

♦ LED-ul de încărcare intermitentă (6) se aprinde iar display-ul digital (1) afi şează tensiunea de încărcare atunci când bateria este încărcată la maxim şi revine la FUL (PLIN) atunci când procesul de încărcare este complet.

♦ Pentru a vedea voltajul bateriei, apăsaţi butonul pentru voltajul bateriei (14).

Avertisment! Dacă dimensiunea bateriei nu este cu-noscută, încărcaţi-o la o rată de 2 A. NU supraîncărcaţi bateriile.

Egalizarea (fi g. A)Egalizarea este procesul prin care fl uidul din fi ecare celulă a bateriei este egalizat.

Acest proces are loc după ce încărcarea este completă.Avertisment! Nu încercaţi niciodată să egalizaţi o ba-terie de tipul fără întreţinere. Explozia care se produce poate cauza deteriorări de bunuri, vătămări grave şi/sau moartea.♦ Scoateţi sau deconectaţi bateria vehiculului atunci

când o egalizaţi.

Frecvenţa cu care trebuie efectuat procesul de egalizare depinde de gradul de utilizare al bateriei. Cu cât bateria este utilizată mai mult, cu atât aceasta se va descărca mai mult; prin urmare, bateria trebuie egalizată mai des.

Nu utilizaţi acest mod pe bateriile sigilate sau cu valvă regulatoare. Acest mod este destinat doar bateriilor umede (nesigilate/ventilate).♦ Asiguraţi-vă că nu există surse infl amabile în apro-

pierea locului de încărcare.♦ Purtaţi ochelari, mănuşi şi salopete de protecţie.♦ Scoateţi bateria din vehicul. Asiguraţi-vă că bateria

este bine ventilată. Procesul determină eliberarea de hidrogen şi oxigen. O acumulare a acestor gaze prezintă un pericol real de explozie.

♦ Deschideţi capacul bateriei, dacă este demontabil.♦ Umpleţi bateria cu apă distilată, conform instrucţiu-

nilor producătorului. Deoarece bateriile pot barbota rapid pe parcursul încărcării, amintiţi-vă să o reîn-cărcaţi (numai cu apă distilată) după ce procesul de egalizare este complet iar voltajul este din nou normal.

♦ Urmaţi paşii din secţiunea „Încărcarea bateriei“.♦ Apăsaţi butonul pentru tipul bateriei (16) până când

pe ecran este afi şat UMED (acest mod va funcţiona doar dacă este selectată o baterie UMEDĂ).

♦ Alegeţi rata corectă de încărcare şi începeţi încărca-rea. Puteţi verifi ca voltajul bateriei apăsând butonul pentru voltajul bateriei (14). Acesta va aprinde LED-ul pentru voltajul bateriei (7).

♦ Apăsaţi butonul pentru egalizare (9) în orice moment şi bateria va începe automat sa se egalizeze la un curent limitat de 4 A.

Notă: Pentru a apăsa butonul îngropat veţi avea nevoie de un ac mic sau un pix.♦ Verifi caţi temperatura la fi ecare oră atingând bateria.

Dacă bateria este fi erbinte la atingere, opriţi încăr-carea şi lăsaţi bateria să se răcească.

Voltajul creşte între 15,3 V şi 16,2 V (între 2,55 şi 2,7 V pe celulă) în funcţie de temperatura ambientală şi se va regla automat.

LED-ul UMED (10) clipeşte în timp ce încărcătorul de baterie este în modul de egalizare.

Display-ul digital (1) va afi şa FUL(PLIN) atunci când procesul de egalizare este complet.

Pornirea motorului (fi g. A)Funcţia de pornire a motorului poate furniza un curent de 80 A pentru pornirea motorului.♦ Setaţi butonul 2/10/30A (15)la modul 30 A şi apăsaţi

imediat butonul 80A (12) pentru a activa modul pentru pornirea motorului.

Display-ul digital (1) va număra în sens invers de la 999 la 000. Atunci când numărătoarea ajunge la 000 şi display-u digital (1) începe să clipească, vehiculul poate fi pornit.♦ Porniţi motorul conform instrucţiunilor producătorului,

în mod normal în încercări repetate de 3 până la 5 secunde.

Funcţia de pornire a motorului necesită o perioadă de pauză/răcire între încercări. Încărcătorul va reveni în mo-dul normal de încărcare după 5 secunde şi nu va permite utilizarea modului de pornire a motorului pentru 4 minute.♦ Aşteptaţi 4-5 minute înainte de a doua încercare de

pornire a motorului, dacă este necesar.

Pe parcursul perioadei de pauză, bateria este încărcată la 2 A.♦ După ce motorul porneşte, urmaţi paşii enumeraţi în

secţiunea “Instrucţiuni de siguranţă” de la începutul acestui manual pentru a deconecta încărcătorul.

Verifi carea alternatorului (fi g.A)Avertisment! Verifi caţi doar sistemele de 12 V c.c.

Page 8: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte

8

Partea 1 (fără sarcină )♦ Asiguraţi-vă că alternatorul nu este în sarcină oprind

toate accesoriile vehiculului.

Bateria trebuie să fi e complet încărcată înainte de tes-tarea alternatorului.♦ Lăsaţi motorul să funcţioneze suficient de mult

pentru a atinge turaţia normală la relanti si verifi caţi dacă există tensiune la relanti.

♦ Apăsaţi butonul pentru verifi carea alternatorului (13) pentru a începe verifi carea.

♦ LED-ul Alternator bun (8) se va aprinde pentru a indica faptul că alternatorul este bun, sau pe display-ul digital (1) va fi afi şat codul F07 pentru a indica faptul că alternatorul este în afara plajei normale de tensiune.

♦ Apăsaţi butonul pentru verifi carea alternatorului (13) din nou pentru a opri verifi carea.

Partea 2 (în sarcină )♦ Porniţi alternatorul prin deschiderea a cât mai multe

accesorii, cu excepţia A/C şi degivrării.♦ Apăsaţi butonul pentru verifi carea alternatorului (13)

pentru a începe testul.♦ LED-ul Alternator bun (8) se va aprinde pentru

a indica faptul că alternatorul este bun, sau pe display-ul digital (1) va fi afi şat codul F07 pentru a indica faptul că alternatorul este în afara plajei normale de tensiune.

♦ Apăsaţi butonul pentru verifi carea alternatorului (13) din nou pentru a opri verifi carea.

Dacă la prima verifi care alternatorul este bun, iar la doua verifi care nu, problema poate fi cauzată de una dintre următoarele:♦ Curele slăbite ventilator.♦ O defecţiune diodă intermitentă.♦ Conexiune necorespunzătoare între baterie şi alter-

nator şi/sau sol.Notă: Butonul pentru voltajul bateriei (14) este dezactivat în modul de verifi care a alternatorului.Notă: Codul F07 poate fi afi şat dacă a fost adăugat un număr suplimentar de accesorii la sistemul de încărcare, prin urmare creşte şi cererea de curent din partea alter-natorului. Asiguraţi-vă că alternatorul suportă aplicaţia.Notă: Este posibil ca această verifi care să nu fi e precisă pentru fi ecare model, producător şi model de vehicul.

Timp aproximativ de încărcareÎncărcătorul bateriei va ajusta automat rata de încărcare pe măsură ce bateria se încarcă şi opreşte încărcarea după fi nalizarea încărcării bateriei. Bateriile cu circuit complet pot necesita un timp mai lung pentru încărcare.

Pentru a estima timpul de încărcare al unei baterii, con-sultaţi următorul tabel:

Rata% de încărcare a bateriei

75% 50% 25% 0%2 A 7 ore 14 ore NR* NR*

10 A 1,4 ore 2,8 ore 4,2 ore 5,5 ore30 A 1 ore 1,2 ore 1,7 ore 2,2 ore

*NR = Nu este recomandat la 2 A - utilizaţi o rată mai mare de încărcare.

Timpii din tabelul de mai jos sunt aproximativi şi sunt calculaţi pentru o baterie auto de 50 Ah.

ExempluBateria de A 50 Ah, 12 Vc.c. este descărcată (50%). Pentru a determina timpul necesar pentru o încărcare la o rată de 10 A, consultaţi tabelul de mai sus în coloana „50%“ şi „la o rată de 10 A.“

Timpul de încărcare pentru baterie poate varia în funcţie de mărimea, vechimea şi starea bateriei. Bateriile mai mici trebuie încărcate la o rată mai mică (2 A) şi trebuie adăugată încă o oră la timpul de încărcare.

ÎntreţinereaUnealta dvs. Black & Decker a fost concepută pentru a opera o perioadă îndelungată de timp, cu un nivel mi-nim de întreţinere. Funcţionarea satisfăcătoare continuă depinde de îngrijirea corespunzătoare a uneltei şi de curăţarea în mod regulat.Avertisment! Înainte de a efectua orice operaţie de întreţinere sau curăţare a aparatului, deconectaţi-l.♦ Din când în când, ştergeţi aparatul cu o cârpă ume-

dă. Nu utilizaţi nicio soluţie de curăţare abrazivă sau pe bază de solvenţi. Nu scufundaţi aparatul în apă.

♦ După fi ecare utilizare, curăţaţi clemele bateriei (5) şi îndepărtaţi orice lichid de baterie care va determina coroziunea clemelor (5).

♦ Curăţaţi carcasa exterioară a încărcătorului de baterie cu un material fi n şi, dacă este necesar, cu o soluţie cu săpun.

♦ Nu permiteţi lichidelor să intre în încărcătorul bateriei. Nu operaţi daca încărcătorul este umed.

♦ Păstraţi cablurile de încărcare a bateriei înfăşurate lejer în timpul depozitării pentru a preveni deterio-rarea acestora.

DepanareIndicaţii display, probleme comune şi soluţii posibile:

Fără funcţii♦ Asiguraţi - vă că încărcătorul bateriei este introdus

într-o priză de 230 V c.c.♦ Urmaţi instrucţiunile din secţiunea „Conectarea

încărcătorului de baterie” de la începutul acestui manual.

F01 - Celulă internă de baterie scurtcircuitatăDacă bateria care este încărcată are o celulă internă scurtcircuitată, va apărea codul F01. Vă recomandăm să duceţi bateria la un centru service certifi cat pentru auto în vederea evaluării.

F02 - Conectare defectuoasă a bateriei sau tensiune prea mică a bateriei pentru a putea fi încărcatăAtunci când apare codul F02, cauza cea mai frecventă o constituie o conectare defectuoasă a bateriei.♦ Urmaţi paşii descrişi în secţiunea „Instrucţiunile de

siguranţă“ de la începutul acestui manual pentru a deconecta cablul de alimentare cu c.a. şi clemele

Page 9: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte

9

baterie (5), curăţaţi bornele bateriei şi reconectaţi încărcătorul.

♦ Dacă situaţia persistă, vă recomandăm să duceţi bateria la un centru service certifi cat pentru auto în vederea evaluării.

F03 - Baterie sulfatată sau neîncărcabilăF03 este afi şat atunci când bateria este foarte sulfatată şi nu poate accepta un curent normal de încărcare.♦ Urmaţi paşii din secţiunea Egalizare pentru egaliza-

rea bateriei.♦ Dacă situaţia persistă după egalizare, vă recoman-

dăm să duceţi bateria la un centru de service auto certifi cat în vederea evaluării.

F04 - Condiţia de încărcare prelungităF04 este afi şat atunci când timpul de încărcare depăşeşte 18 ore. Este posibil să fi folosit o rată de încărcare care este prea mică pentru mărimea bateriei. Selectaţi o rată de încărcare mai mare pentru a încărca bateria.

F05 - Condiţia de supraîncălzireF05 este afi şat pentru a indica faptul că încărcătorul ba-teriei s-a supraîncălzit. Fanta de ventilare a încărcătorului bateria poate fi blocată.♦ Urmaţi paşii descrişi în secţiunea „Instrucţiunile de

siguranţă“ de la începutul acestui manual pentru a deconecta cablul de alimentare cu c.a. şi clemele baterie (5), lăsaţi aparatul să se răcească pentru 30 de minute şi reconectaţi-l.

♦ Asiguraţi - vă că există o ventilaţie bună înainte de efectuarea procedurilor.

F06 - Polaritate inversatăF06 este afi şat atunci când conexiunile la borna pozitivă şi negativă a bateriei sunt incorecte.

Urmaţi paşii descrişi în secţiunea „Instrucţiunile de sigu-ranţă” de la începutul acestui manual pentru a deconecta cablul de alimentare cu c.a. şi clemele baterie (5) şi apoi reconectaţi bateria respectând polaritatea.

F07 - Tensiune alternatorTensiunea de ieşire a alternatorului este în afara plajei normale de funcţionare.

Încărcarea unei baterii foarte reciDacă bateria care trebuie încărcată este foarte rece, de ex: temperaturi sub limita de îngheţ (0°C/32°F), nu poate admite o rata mare de încărcare. Rata iniţială de încărcare va fi mică. Rata va creşte dacă bateria se încălzeşte. Nu încercaţi niciodată să încărcaţi o baterie îngheţată.

Înlocuirea ştecherului de alimentare (numai pentru Regatul Unit şi Irlanda)Dacă trebuie instalat un ştecher de alimentare nou:♦ Eliminaţi în siguranţă ştecherul vechi.♦ Conectaţi cablul maro la borna sub tensiune din

ştecherul nou.♦ Conectaţi cablul albastru la borna neutră.Avertisment! Nu trebuie efectuată nicio conexiune la borna de împământare. Urmaţi instrucţiunile de montaj furnizate împreună cu ştecherele de bună calitate. Sigu-ranţă recomandată: 5 A.

Protejarea mediului înconjurător

Colectarea selectivă. Acest produs nu trebuie să fi e aruncat împreună cu gunoiul menajer.

În cazul în care constataţi că produsul dvs. Black & Decker trebuie înlocuit sau în cazul în care nu vă mai este de fo-los, nu îl aruncaţi împreună cu gunoiul menajer. Prevedeţi colectarea selectivă pentru acest produs.

Colectarea selectivă a produselor uzate şi a ambalajelor permite reciclarea şi refolosirea materialelor. Reutilizarea materialelor reciclate contribuie la prevenirea poluării mediului în-conjurător şi reduce cererea de materii prime.

Este posibil ca regulamentele locale să prevadă colec-tarea selectivă a produselor electrice de uz casnic la centrele municipale de deşeuri sau de către comerciant atunci când achiziţionaţi un produs nou.

Black & Decker pune la dispoziţie o unitate pentru co-lectarea şi reciclarea produselor Black & Decker când acestea au ajuns la sfârşitul perioadei de funcţionare. Pentru a benefi cia de acest serviciu, vă rugăm să returnaţi produsul dvs. la orice agent de reparaţii autorizat care îl va colecta pentru dvs.

Puteţi verifi ca localizarea celui mai apropiat agent de reparaţii autorizat contactând biroul Black & Decker la adresa indicată în prezentul manual. Alternativ, o listă a agenţilor de reparaţii Black & Decker autorizaţi şi detalii complete despre operaţiile de service post-vânzare şi despre datele de contact sunt disponibile pe Internet la adresa: www.2helpU.com.

Bateriile pe bază de acid pot fi reîncărcate de multe ori. La sfârşitul duratei lor de viaţă utilă, eliminaţi acumulatorii acordând o atenţie cuvenită mediului înconjurător:

♦ Nu aruncaţi bateria în foc deoarece acest lucru ar putea cauza explozii.

♦ Acumulatorii pe bază de acid plumb (Pb) sunt reci-clabili. Aceştia nu trebuie să fi e aruncaţi împreună cu gunoiul menajer. Acumulatorul trebuie să fi e scos şi eliminat în conformitate cu regulamentele locale.

♦ Nu scurtcircuitaţi bornele bateriei.♦ Aveţi grijă deoarece acumulatorul este greu.♦ Dacă este posibil, utilizaţi aparatul pentru a descărca

complet acumulatorul.

Puneţi acumulatorul (acumulatorii) într-un ambalaj adec-vat pentru a vă asigura că bornele nu pot fi scurtcircuitate.

Duceţi bateria către agentul dvs. de service sau către un centru local de reciclare. Acumulatorii colectaţi vor fi reciclaţi sau eliminaţi corespunzător.

Page 10: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte

10

Specifi caţie tehnică BDV1085Tensiune de intrare V c.a. 230Putere consumată nominală W 550Tensiune de ieşire V c.c. 12Curent de ieşire A 2/10/30/80Greutate kg 4,2

Declaraţia de conformitate

BDV1085Black & Decker declară că aceste produse sunt conforme cu: Standardele şi legislaţia. EN60335-2-29, EN55014-1, EN55014-2, EN61000-3-2, EN61000-3-3

Kevin HewittDirector de Inginerie pentru

ConsumatoriSpennymoor, County Durham

DL16 6JG,Regatul Unit al Marii Britanii

30-11-2006

GaranţieBlack & Decker are încredere în calitatea produselor sale şi oferă o garanţie extraordinară. Această declaraţie de garanţie completează şi nu prejudiciază în niciun fel drepturile dvs. legale. Garanţia este valabilă pe teritoriile Statelor Membre ale Uniunii Europene şi în Zona Euro-peană de Comerţ Liber.

În cazul în care un produs Black & Decker se defec-tează din cauza materialelor, manoperei defectuoase sau lipsei de conformitate, în termen de 24 de luni de la data achiziţiei, Black & Decker garantează înlocuirea componentelor defecte, repararea produselor supuse uzurii rezonabile sau înlocuirea unor astfel de produse pentru a asigura inconveniente minime pentru client, cu excepţia cazurilor în care:♦ Produsul a fost utilizat în scop comercial, profesional

sau spre închiriere.♦ Produsul a fost supus utilizării incorecte sau negli-

jenţei.♦ Produsul a suferit deteriorări cauzate de corpuri

străine, substanţe sau accidente.♦ S-a încercat efectuarea de operaţii de către persoa-

ne diferite de agenţii de reparaţii autorizaţi sau de personalul de service Black & Decker.

Pentru a revendica garanţia, va trebui să faceţi dovada achiziţiei la vânzător sau la agentul de reparaţii autorizat. Puteţi verifi ca localizarea celui mai apropiat agent de reparaţii autorizat contactând biroul Black & Decker la adresa indicată în prezentul manual. Alternativ, o listă a agenţilor de reparaţii Black & Decker autorizaţi şi detalii complete despre operaţiile de service post-vânzare şi despre datele de contact sunt disponibile pe Internet la adresa: www.2helpU.com.

Vă rugăm să vizitaţi site-ul nostru www.blackanddecker.co.uk pentru a înregistra noul dvs. produs Black & Decker şi pentru a fi informat cu privire la produsele noi şi ofertele speciale. Informaţii suplimentare despre marca Black & Decker şi despre gama noastră de servicii sunt disponibile la www.blackanddecker.co.uk.

Stanley Black & DeckerPhoenicia Business CenterStrada Turturelelor, nr 11A, Etaj 6, Modul 15, Sector 3 BucurestiTelefon: +4021.320.61.04/05

zst00189774 - 03-10-2012

Page 11: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte
Page 12: 00189774 BDV1085 ROservice.dewalt.co.uk/PDMSDocuments/EU/Docs/docpdf/bdv1085_ro.pdf · Aparatul trebuie să fi e conectat exclusiv la o baterie pe bază de acid de 12 V. Înainte